Mák, az elfeledett gyógynövény

A mák elterjedt az egész világon (őshazája Közép-Ázsia), és hazánkban is régóta termesztett élelmiszernövény. Étolajat nyernek belőle és bizonyos részeit a gyógyszeripar is felhasználja (görcsoldásra, köhögéscsillapításra, , fájdalomcsillapításra, alkaloidok előállítására)

A népi hiedelmekben rengeteg helyen szerepelt eme sokoldalú csodálatos gyógynövény... Kísérletek során bizonyították, hogy hatásos lehet a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, B-vitaminokat és niacint.

Tartalom:

Különleges mákok: fehér mák, őszi mák, díszmák

Papaver somniferum L. és P. orientale L. - Papaveraceae

mak_magvak.jpg

- P. s. convar. album DC. - a magvak fehérek 

mak_virag.jpg

- P. orientale L. - telt virágú díszmák

P. s. convar. poecilospermum Alef. - a magvak kékek vagy más színűek

Ősrégi, díszítő és hasznos élvezeti kerti növényünk. Hosszú, egyenes szárán fehér, piros, lila virágai, változatos „gubó" termése élénk színfoltja házunk tájának. A fehér mák magja dióízű csemege. Az őszi mák nagy vagy hosszú termésű tokja külön érdekesség, magja hasznos étkezési cikk. A telt és gyöngén fodros szirmú, rózsaszínű, fehér, lila virágú díszváltozatok különleges díszek. Egyszerű száraz termesztése is indokolja kiskerti kultúrájának bővítését.

Származása, elterjedése. Őshazája Közép-Ázsia. Ma már világszerte elterjedt. Fő termesztőterületei Ázsiában Törökország, Irán, Pakisztán, India, Kína, Európában Franciaország, Bulgária, Lengyelország, Románia. Ausztráliában is nagy területen termesztik. Kisebb mértékben Észak-Amerikában és Afrikában ugyancsak művelik. Hazánkban hasonlóképpen régen termesztett növény.

Gazdasági és táplálkozási jelentősége. Több hasznú növény. A mákmag közkedvelt élelmiszer (különösen Európában). Gazdag, jó minőségű (40-50% félig száradó, 131-143 jódszámú) olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle. Melléktermékéből, az érett, kicsépelt mákgubóból a gyógyszeripar világméretekben keresett, fontos alkaloidokat (morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin stb.) állít elő (magyar találmány). Ez nagyon jelentős devizaforrás és növeli a mák termesztésének jövedelmezőségét. A növény hozama 50-150 g mag és 40-120 g száraz gubó/m2. A díszmák jelentősége esztétikai, környezetszépítő értékében rejlik.

Növénytani jellemzői. Egyéves, lágy szárú növény. Gyökérzete karószerű, kevés oldalelágazással, a felsők támasztógyökerekké alakulnak. Szára 60-140 cm magas, egyenes, felálló, felső részén elágazó. Levélzete: tőlevélrózsás, hosszúkás, szabdalt, szárlevelei szórt állásúak, harmatosán zsengék, világoszöld színűek. Virága sugaras, nagy, színes sziromlevelekből áll, lehulló, zöld csészével; magányosak, kétivarúak, rovarmegporzásúak. A díszmák sokszirmú, igen díszes. Termése üreges, nyitott vagy zárt, több rekeszű tok. Magja apró, kék, feketés, szürkés stb. vagy fehér, legömbölyített vese alakú. Ezermagtömege 0,4-0,6 g. Csírázóképessége 70-80%-os, a mag 4-5 évig vethető, 12-16 nap alatt kel ki (ősszel vetve csak tavasszal). Tenyészideje tavasszal vetve 120-160 nap, az őszi máké (IX. 15.-X. 15-i vetéssel) 220-230 nap.

Élettényezők iránti igénye. Fényigénye: kezdetben közepes, majd bővebb napfényt kíván. Hőigénye alacsony, 3-4 °C talajhőmérsékleten már csírázik, 7-8 °C-on csírázása meggyorsul. A kicsírázott növények 4-5 °C-os fagyot, 4-6 tőlevelesen viszont -15, -20 °C-ot is elviselnek átmenetileg. Kezdeti fejlődésekor a hűvös, virágzásakor a száraz, meleg időjárás kedvező számára. Vízigénye: a virágzásig közepes, a tok növekedésekor bővebb csapadékot igényel. Egyébként száraz termesztésű növény. Talajigénye: jó vízforgalmú, lazább, homokos vályog-, középkötött vagy humuszos fekete homoktalajon terem jól. Tápanyagigénye: előző növény alá trágyázott (6-7 kg érett istállótrágya, 50-60 g vegyes műtrágya) talajon fejlődik szépen. Kiegészítésképp 20-20 és 10 g pétisó, szuperfoszfát és kálisó műtrágyát adunk alá négyzetméterenként talajelőkészítéskor.

Változékonysága, fajtái. A hazai minősítésű, szokványtermesztésű mákok ('BC2. Kompolti', 'Kék Duna') jó szárszilárdságúak, fehér (lilás foltos) virágúak, termőképességük megfelelő, magjuk kék színű, tokjuk nagy alkaloidatartalmú. Étkezésre, de kiskerti dísznek is alkalmasak. Ugyancsak minősített az 'Őszi mák', amelyik ősszel vethető, fagytűrő és korábban érik. A házikertekben előfordul több alkalmazkodott őszi mák tájfajta. Ezek életerősek, jó fagytűrők, és ősszel vetve bő magtermést adnak. Korán virítanak, díszesek és kártevőkkel szemben ellenállóbbak. A 'Szentesi hosszú gubójú mák' ugyancsak tájfajta. 7-9 cm hosszú, érdékes alakú toktermése, kék színű magja és fehér, díszes virága van. A 'Szentesi fehér mák' (tájfajta) hasonló a kék mákhoz, de magtermése szép fehér, és finom dióíze van. Tavaszi termesztésű különlegesség. A 'Kerti díszmák' külön alfajt képvisel a mákok nemzetségében. Telt, sokszoros, tömött szirmú, rózsaszín, lila, fehér stb. színű változatai ismertek (vetőmag-katalógusok általában keverékként kínálják). Rendkívül szépek.

Termesztése. Főnövénynek vessük. Elő- és utónövényének a kapásnövények a megfelelőek. Tisztán termesszük. Talaj-előkészítése: őszi ásás, szántás, kertszerü magágykészítés. Tenyészterülete: 30-40x8-10 cm (beállott növény), dísznek 30-40 x 30-40 cm széles fészkesen. Helyrevetése tavasszal február 1. és március 15. között, az őszi mákot szeptember 10. és október 10. között esedékes. Fontos az ülepedett, de porhanyós magágy. 1-1,5 cm mélyen vetjük kapával, kissé lapoljuk a takaróföldet. Sorba 1 cm-enként szórjuk a magvakat, fészkesen a fészek szélességében, körbe 2 cm-enként vetünk. Vetőmagszükséglet 0,1-0,2 g/m2. Ápolása: egyelés, talajlazítás, gyomirtás. Szedésére július végén, augusztus elején kerül sor, amikor a tokok zörgősre száradtak. Száraz időben 8-10 cm-es szárral vágjuk, és a magot kifejtjük belőle. Szelelés után ruhazsákocskákban, szellős helyen (felkötve) tartsuk el.

Feldolgozása, hasznosítása. Csoportosan, ágyasban, foltokban minden kertben szépen mutat. Díszváltozatai utcakertekben, különböző parkokban, hétvégi portákon stb. különösen megragadóak. A száraz mákgubó modern, tartós szárazkötészeti és vázadísz, a díszmák pedig vágott virágnak alkalmas. A tésztafélék egyik legkiválóbb ízesítője. Kifőtt tésztára szórva (mákos metélt, mákos nudli, mákos derelye), tölteléknek sült tésztába (mákos rétes, mákos kalács, mákos patkó, mákos kifli, máktorta, mákos bukta, mákos felfújt, mákos kuglóf, mákos palacsinta, mákos pite) közkedvelt. Használhatjuk húshoz is (mákos őzgerinc). Préselt olaja kiváló étolaj. A gubó számos gyógyszer alapanyaga, de háziszerként használni tilos!

Elkészítése

  • Fehérmákos tészta. 1/4 kg 4 tojásos száraztésztát enyhén sós vízben kifőzünk, lecsurgatjuk, és forró zsírral összekeverjük. 20 dkg megdarált fehér mákot cukorral (*Hírszem: lehetőleg cukor helyett használjunk mézet, steviát, vagy xilitet) összekeverünk, a tésztára szórjuk és elegyítjük. Tűzálló tálban pirosra sütjük.
  • Mákos puding. 5 tojás fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadunk 8 dkg porcukrot (*), 3 dkg grízt, 10 dkg darált mákot, fél kávéskanál törött fahéjat, 3 szegfűszeget és 3 dkg olvasztott vajat. Gyöngéden összekeverjük. A pudingformát kikenjük, meglisztezzük, a tésztát beleöntjük, fedőt teszünk rá, forró vízzel félig telt fazékba állítjuk és 45 percig főzzük.
  • A szokásos módon különböző mákos kalácsot is készíthetünk a kék (és fehér) mákkal.

Nem lesz mákunk? 

A Magyarországon jelenleg előforduló tizenöt mákfajtából ez év kezdetétől már csupán egy felel majd meg annak a jogszabálynak, ami a kábítószergyártásra alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A 2004 óta hatályos kormányrendelet ugyanis 2005 végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, aminek a tokja 4 ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz (7 ezrelék volt a határérték). A kiskertekben idén tehát már csak a rózsaszín virágú Ametiszt fajta vethető, más színű fajták termesztését a magasabb alkaloidtartalmuk miatt megtiltja a kormányrendelet. Becslések szerint az országban- a kiskertek pár négyzetméteres termőterületeivel együtt- mintegy ötezer hektáron termesztenek mákot, jellemzően nem az Ametiszt fajtát. Ez a 0,6 ezrelék alkaloidtartalmú, kizárólag étkezési célra nemesített fajta azért sem terjedt még el igazán, mert csak 2003. végén kapott állami elismerést. A szabályozás jellemzően a házikertekben étkezési és díszítő céllal termesztett mákra vonatkozik. A megengedett határértéket meghaladó hatóanyag-tartalmú ipari mákfajtákat különböző engedélyek beszerzése után lehet termeszteni. (Kertészet és Szőlészet 2005/33)

Mák csontritkulás ellen

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi darált mákot szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákkal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy kúraszerűen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mákolajat. (Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! Rendszeres fogyasztása a nem megfelelő omega3-omega6 arány miatt nem ajánlott!) A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése. (Bálint János)

Hiedelmek, babonák 

A mák fogalma az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik. A görög mitológiában Hüpnoszt, az alvás és az álom istenségét, aki mindenkit mákkal altat el, arra kérte a cselszövő Héra, hogy altassa el Zeuszt. Hüpnosz eleget tett a kérésnek, és édes nyugalomba ringatta magát Zeuszt is. Ceres, a rómaiak termékenység istennője midőn megszállottan, pihenés nélkül kereste Prosperinát, az istenek úgy rendelkeztek, hogy léptei nyomán fakadjanak mákvirágok, s amikor Ceres összeszedte a mak_aphrodite.jpgvirágokat, végre elaludt. A mákot a halál megszemélyesítőjével, Thanatosszal is összefüggésbe hozták. A szépséges mákvirágot Aphrodite istennővel azonosították. Léthét, a feledés megtestesítőjét, néha mákgubókból álló fejdísszel ábrázolták. A mák a földtermékenység istennő, Démétér szent növénye volt, ő ajándékozta meg az embereket a mákkal. Egy másik felfogás szerint a mák Adonisz könnyéből lett, amikor a szerelmét siratta.

A mákgubó számtalan magja miatt a bőséget jelképezi, ugyanakkor a kábítószerként és fogamzásgátlóként a hiábavalóság szimbóluma. Az asszíroknál a mák az "öröm növénye"-ként szerepel. Kínában érzéki kalandok előtt használták. Oroszországban esővarázslásokhoz használták a mákot. Aszály idején megszentelt mákszemeket szórnak szét, és bottal verik vagy kavarják fel a vizet, hogy eleredjen végre az eső. A néphitben boszorkányokkal kapcsolatban, mágiában, ráolvasásokban, jóslásokban gyakran szerepelt a mák, mint mágikus növény. Termékenységvarázslás céljából, az ifjú házasokra mák magvait szórták, hogy különleges szaporodási képessége legyen az ifjú párnak. A görögöknél a mákot fertőtlenítő füstölésre, jövendőmondásnál alkalmazták. Isteneknek mutatták be áldozatként, kábítószer gyanánt pedig orgiákon, lakomákon, misztériumok során vették magukhoz.

A népi gyógyászatban a mákfélék családjába tartozó fecskefüvet szembetegségek gyógyítására használják, azzal a hiedelemmel, hogy a fecske összegyűjti a mák nedveit, s ez gyógyítja a vakon született gyermekek látását. A mák nemcsak élelmiszernövény, de kiváló hatású gyógynövény. A középkorban érzéstelenítőként és fájdalomcsillapítóként állt az orvosok rendelkezésére. A mák éretlen gubójának beszárított nedve az ópium. Az ókori görögök az ópiumot a gyógyítás mellett hedonisztikus, élvhajhász célokból is használták. Indiában nemcsak gyógyszerként, hanem méregként és ellenméregként is számon tartják. A mákvirág rosszalló szó, kedves kicsengéssel.

A mák a táplálkozásban és a gyógyításban

A kerti mák fontos kultúrnövényünk. A még zöld termés megvágása után képződő, megszilárdult tejnedve az ópium, amely mintegy 25 - a gyógyászatban széles körben alkalmazott - nagy hatású alkaloidot tartalmaz. A mákmag azonban közkedvelt élelmiszer is, ráadásul gazdag, jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle. Dietetikus szerzőnk cikkéből kiderül, hogy miért érdemes rendszeresen mákot fogyasztani, és hogy milyen különleges termékek készülnek még ebből az értékes növényből.

A máknövény és fajtái

A kerti, étkezési mák (Papaver somniferum) az egyik legrégibb egyéves növény. Pontos eredetét azonban nem ismerjük; egyes források szerint őshazája Afganisztán, Tadzsikisztán és Üzbegisztán. Napjainkban a legnagyobb területen Franciaországban, Bulgáriában, Romániában és Ausztráliában termelik. A Dél-Ázsiai országokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett termeszthető. A növény általában 50-160 cm magasságúra nő meg, a nemesített fajták termése zárt tok (mákgubó), melyben a mákszemek találhatók. Egyes helyeken az úgynevezett diómák is ismert, melynek magja fehér, krémszínű, illetve drappos árnyalatú, valamint magasabb az olajtartalma a kék máknál. A házi kertekben gyakran termeltek a családi szükséglet kielégítésére pár sor mákot. 

A növény különböző részei közül a mákszemeket étkezési, míg a máktok hatóanyagait gyógyászati célokra használják.

A mákszemek értékes tápanyagai

Fontos tudni, hogy a mákmag teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Vitaminkalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy milyen természetes forrásai vannak ezeknek a vitaminoknak. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmag étkezési felhasználása

A görög és római birodalomban mézzel keverve fogyasztották a mákot. Számos étel készíthető belőle, így például magyar különlegesség a beigli (mákos tekercs), vagy a mákos guba, ezek legfőképpen nagyobb ünnepek alkalmával kerülnek az asztalra. Ezen kívül rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta és számos más étel alkotóeleme. A darált mák töltelékként akkor a legjobb ízű és állagú, ha felhasználás előtt összeforraljuk kevés tejjel és mézzel, vagy cukorral (cukorbetegek édesítőporral). Ízesíthető reszelt, kicsavart almával, mazsolával, sárgabarack dzsemmel, reszel citromhéjjal is.

Az olívaolajjal egyenértékű a mákolaj

A mákszemek nagyobb mennyiségű olajat tartalmaznak. A mák magvak hideg sajtolásával mintegy 33 százalék, meleg sajtolással pedig kb. 50 százalék olaj nyerhető. Az olívaolajjal egyenértékű olaj, mely étolajnak és 1-2 mokkáskanállal, pl. salátákra csepegtetve étkezési célra is felhasználható. A friss mákolaj alacsony morfintartalmú, halványsárga színű, hígan folyó, kellemes ízű és illatú. Energiatartalma: 884 kcal/100 g. Zárt, sötét, hűvös helyen tárolható. A sajtolás után visszamaradó ópiumszagú lepénye enyhén bódító, narkotikus hatású. A mákolajat felhasználják gyógykészítmények, kozmetikai termékek alkotóelemeként, valamint művészfestékek alapanyagaként és alkalmas fafelületek ápolására. Levegőn gyorsan szárad, fehér masszává keményedik, ezért szappanok alapanyaga is.

A mákgubó és gyógyhatású vegyületei

A mákgubó a vegyipar és a gyógyszeripar fontos alapanyaga. Az orvostudomány széles körben alkalmazza gyógyszerek alkotórészeként, így köhögéscsillapításra, görcsoldásra, vagy súlyos betegségekben a végső fájdalom csillapítására. A máktok házszerként történő alkalmazása a szervezetre veszélyes. 2006. január 1-től a fehérvirágú mák drognak minősül. Magyarországon csak a lilás, rózsaszínes változat termeszthető szabadon, illetve a házi kertekben. A zöld termés (mákgubó) megvágása után képződő megszilárduló "tejnedv" a természetes ópium, mely mintegy 25-féle alkaloidot tartalmaz. A mákgubó legfontosabb hatóanyagát, a morfiumot (morfint) 1805-ben különítették el. A száraz máktokból is kinyerhetők az alkaloidák, ennek az eljárásnak a kidolgozása Kabay János magyar kutató nevéhez fűződik. Ezen vegyületek hatásáról keretes írásunkban bővebben olvashat.

Milyen szereppel bírnak az ópiátok?

Az ópiátok kémiailag az alkaloidok közé tartoznak, hasonlóan a kávéban található koffeinhez és a dohányban lévő nikotinhoz, de ide tartozik a digitalin is, ami a gyűszűvirágból származó szívgyógyszer. Ezek az anyagok mind a növények másodlagos anyagcseretermékei közé tartoznak. Nem játszanak fontos szerepet a növény egyedi sejtjeinek működésében, de igen fontosak lehetnek a növény védekezésében például a kórokozókkal szemben, így a növény fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlenek.

Az ópiátok csoportjába (más néven narkotikumok) tartoznak az ópiumszármazékok, melyek a mákból (gubóból) nyerhetők ki. A máktok 0,3-0,5%-ban tartalmaz alkaloidokat, melyek a központi idegrendszerre hatnak. Az ópiátok fontos szerepet kaptak a népi orvoslásban, és mint élvezeti cikkek is előkelő helyet foglalnak el az emberi társadalomban már több ezer éve. A máknövény gubójából nyerhető két legfontosabb ópiát a morfin és a kodein. A koffein, a nikotin és a morfin az idegrendszerre hatnak. Az idegsejtek közötti jelátviteli folyamatokat zavarják meg, így fejtik ki hatásukat. A mák nyers gubójából nyert szárított latex, az ópium egyik alkotója a morfin. A morfin olyan sejtfelszíni jelzőmolekulákhoz, ún. receptorokhoz tapad, amelyek a szervezetben természetes úton keletkező fehérjéket, az ún. opioid peptideket érzékelik. Ez a jelátviteli folyamat fontos szerepet játszik abban, hogy hogyan érzékeljük a fájdalmat. Ezeket, illetve a belőlük készülő gyógyszereket legálisan fájdalomcsillapító szerként használják, a heroin pedig - a morfin egyik módosított formája - igen veszélyes, illegális kábítószer. 

A legrébebbi ópiát, a "mákony"

A máktea hazánkban a legrégebbi ópiát, más néven "mákony". Ez az ital is az opiátok csoportjába tartozik, mely a száraz, kicsépelt mákgubók leforrázásával készül. A mákteát már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is fogyasztottál, Kínában pedig kb. négyezer éve isznak ilyen teát és szívnak ópiumot.


További oldalak:

Forrás: 
terebess.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Hozzászólások

zsazsy's picture

Mákolaj 9 éves sportoló gyereknek?

sziasztok? mennyit és meddig lehet adni-mennyi szünettel-, mákolajat 9 éves sportoló fiúnak?köszi

Értékelés: Nincs

Mákolaj, együk vagy sem

Írtam én is egy mákkal kapcsolatos blogot, melyben a mákolaj tartós használatáról írok. Vagyis éppen arról, hogy nem javasolt a nem megfelelelő omega 3-6 arány miatt. Egyébként sincs szükség megadózisú kalciumra, annál fontosabb a sok egyéb más anyag "együttállása" (pl. D- és K-vitamin, magnézium, foszfor, mangán stb.) 

Nézd csak, javaslom ezt elolvasni, és egyébként a szezámmag is remek kalcium forrás.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mákolaj, mákliszt

Kedves Anikó!

Már korábban is olvastam a mákolajjal kapcsolatban az omega 6 által okozó problémákat. Nekem egy egyszerű kérdésem lenne? Miért nem olvasok az ajánlások közt máklisztet? A máklisztben már nincs, vagy csak nyomokban omega 6, így már nem okozhat semmi problémát, ill. maximum a foszfor ha túladagolják, de arra könyen rá lehet jönni, mert ugye klasszikus mérgezéses tünetei vannak (pl. hányás). Én növényi tejként iszom a máklisztet és állítom, hogy nagyon finom A következő a receptem : 1- 1,2 L víz, 3-3,5 púpozott ek. (ez kb 8-10 dkg) mákliszt és 2-3 ek. méz egy teljesen átlagos turmixba turmixolni kb. 1-2 percet, azt szoktam megvárni feltétlen, hogy legyen habos a teteje. Ha valaki tesz bele vaniliát is, akkor folyékony mákos guba íze lesz, ha a nélkül, csak mézzel, akkor nyilván mézfüggő is az íze, de nekem ami volt az a kakaóra emlékeztetett. Remélem, hogy adtam egy jó ötletet! :)  Nagyon finom és teljes értékű, már csak azért is, mert hő sem éri így, nem kell állandóan sütni és nagyon gyorsan elkészíthető. Még valamit! Érdemes leszűrni (nem mintha a rost anyag kárt okozna, de nekem úgy jobban csúszik). Nagyon apró lesz a mák szem, ezért így válasszunk szűrőt! Könnyen tömítődik, de sebaj, mert, ha kanéllal kicst megpiszkáljuk, akkor gyorsan megy. Lehet akár többször is szűrni. 

Üdv. Sok sikert!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Hogyan készítsünk máklisztből máktejet egyszerűen?

Kedves Laca!

A máklisztben valóban minimális már az omega-6, mivel a mákban lévő olaj nagy részét kisajtolják.

Örülnénk, ha beküldenéd a máklisztes máktej receptjét a Boszorkánykonyhába, mert itt a hozzászólások között később nehezen lesz megtalálható. A jobb oldali menüsorban a "Tartalom beküldése" rovatban tudsz receptet beküldeni. Előre is köszönjük!

Értékelés: Nincs

Recept megosztás a Boszorkánykonyhában

Próbálkoztam a boszorkánykonyhában osztani, de a jobb oldali menüben a tagok névsorát látom. Böngészgettem, de nem mentem semmire. Ha van kedved, időd és esetleg már ki is próbáltad, akkor nyugodtan osztható! Még annyit tennék hozzá, hogy tényleg olyan mint a tej. Színre és állagra is. Lehet Inulint (folyékony) is használni pl., de ízlés kérdése.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Receptbeküldés a Boszorkánykonyhába

Szia!

Receptet Te is fel tudsz tölteni a Boszorkánykonyhába, ehhez nem kell mást csinálnod, mint fent a neved melletti nyílra kattintani és ott a tartalom beküldése majd a recept beküldése pontot kiválasztani és már írhatod is. Ha most beküldöd, még nyerhetsz is, ha beírod, hogy  a receptversenyre küldöd. A receptverseny részleteit itt olvashatod .

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sikerült, elküldtem!

Sikerült!

Azt írtad, hogy a jobb oldali menüsor, de nem, hanem a nevemnél lévő nyilnál van ez a lehetőség! Mindegy, elküldtem. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina's picture

csontritkulás

Sziasztok!

Ismét egy problémával fordulok hozzátok. Anyunak 69-72es lett a csontritkulása, ami állítólag nagyon rossz eredmény. 2 hete szedi az osteomint, rendeltem neki synergytech halolajat, a mákolajra gondoltam még. Mit rendeljek még neki? Tudom: életmódváltás. Már csak napi 2dl tejet iszik a napi 1 literről...Gondolom egy halpástétom kúra sem lene rossz... Az orvos ezt írta fel: CALCISEDRON-D filmtabletta. Vérnyomáscsokkentőt szed...

Előre is köszönöm!!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

csontritkulás

Kedves Kedina!

Mindenképpen személyes konzultációt ajánlanék Édesanyád számára, kérlek keressétek fel Lakat Böbi koordinátorunkat, aki a megfelelő segítő felé terel Benneteket, a lakatbobe kukac antalvali pont hu címen éritek el.

Niki

Értékelés: Nincs

Mákolaj

Sziasztok!

Mákolajat lehet-e gyereknek (két éves) adni? Ha igen, milyen rendszerességgel, és mennyit érdemes belőle adni?

Üdv: Bea

Értékelés: Nincs

Mákolaj gyereknek

Szia Bea! A mákolaj mákból készül , ha már ehet mákot (igen!), akkor fogyaszthat mákolajat is. De vigyázzatok vele, ne túl sokat, és csak kúraszerűen, mert az omega3-6 arány nem túl jó benne!

Értékelés: Nincs

mákolaj gyerekeknek

Nagyon jó!

Köszi :)

Értékelés: Nincs

mák tisztítása-hogyan?

Sziasztok!

Ha valaki tudja, hogy házilag hogyan lehet a mákszemeket tisztítani, kérem szépen mondja el! Hallottam már szeleltetésről, de a pontos mechanizmusát nem tudom. Kaptunk 3-4 kg tisztítatlan mákot és semmi esetre sem szeretnénk veszni hagyni.

Köszönöm!

Kata

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Tisztított mák

Szia Kata!

Mákot még nem tisztítottam, de régebben babot úgy szeleltünk, hogy kint a szabadban (lehetőleg szeles időben) egy üres edényt tettünk a földre, a szelelendő magot egy magasabbra fölemelt edényből öntöttük át a földön lévőbe. Közben a szél kifújkodta a héjdarabkákat, ezt-azt, ami nem belevaló.

Körülnéztem a neten máktisztítás ügyben, ezt találtam neked, bemásolom : "...megkezdődhetett az érdemi tisztítás. Ez először szelelésből állt. A mákot markonként szórtuk egyik edényből a másikba, és a jó kis óvári szél elvitte belőle a szemeteket, amik a mákgubó belső hártyáiból kerültek a mákba. Utána kirostáltuk: volt mamának egy nagy, kerek mákrostája, nagyon apró lyukú. Rostáláskor a lyukakon a kifejletlen, szemétszerű mákszemeknek volt illendő kihullani. Az ép mákszemek nem fértek át. Rostálás közben még a mák tetejére feljöttek a még esetleg benne levő gubótörmelékek, ezt kézzel csipedtük ki. Az utolsó előtti fázis volt a mosás. A mosáskor a víz tetejére feljött a maradék piszok, amit le lehetett önteni. Az így teljesen megtisztult mákot még nagy, fehér abrosszal bélelt vastepsiben ki kellett szárítani a tűző napon, amíg egyformán szürkéskék nem lett. Ha ilyenkor esni kezdett, akkor a sparheltben is szárogattuk, de a napszikkasztott mák volt az igazi. Ez mehetett eladásra, a tisztaságára senki se tehetett kifogást. "

Szóval így.... A mosással kapcsolatban egy helyen azt írták, hogy nem lehet úgy kiszárítani mosás után, hogy be ne dohosodjon, ezért inkább a közvetlen használat előtti mosást ajánlják.

Remélem szeretitek a mákot, mert ebből a mennyiségből sok mákos finomságot lehet készíteni clap2.gif

Szeretettel

Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Adrinak köszönet + mák fagyaszthatósága?

Kedves Adri!

Nagyon köszönöm a részletes leírást. Én is keresgéltem a neten mielőtt itt feltettem volna a kérdést, de sajnos nekem ez nem jött elő. no.gif Az igazság az, hogy a mákot Anyósom kapta, de gyanítom, hogy nekünk is csurran-cseppen belőle néhány szem. teeth_smile.gif Már hetek óta nagyon kívánom a mákos dolgokat, úgyhogy sürgőssé vált a máktisztítás, amiben nagyon szívesen segítenék neki. regular_smile.gif

Még egy kérdés: Vajon a tisztított mákot le lehet fagyasztani? Diót, mogyorót már sikeresen tettem el így.

Szép hétvégét! Kata

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel