Mennyire természetesek a natúrkozmetikumok?

A környezetpusztítás kritikáját és a természetvédelem igenlését zászlajára tűző mozgalom a szépségipart sem hagyta érintetlenül: évről évre folyamatosan nő az érdeklődés a természetes anyagokat tartalmazó natúr- vagy biokozmetikumok iránt.

Ma már köztudott, hogy a szépségápolásban felhasznált szintetikus anyagok között olyan konzerválószerek, illatanyagok, fényvédőanyagok, emulgálószerek is találhatóak, amelyek főleg a bőrt, de az egész szervezetet is veszélyeztethetik. Nyilvánvalóvá vált az is, hogy a kozmetikai vegyészek által megalkotott természetazonos anyagok nem egészen úgy viselkednek, mint a növények hatóanyagai, amelyekben az egyéb alkotórészek harmonikus összjátéka is érvényesül. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a természetes anyagok (gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök, élő állatok termékei - tej, méhviasz, gyógyvizek, gyógyföldek) kevésbé szervezet-idegenek és toxikusak; kevesebb mellékhatással rendelkeznek, mint a laboratóriumokban előállított társaik.

A természetes anyagokat ellenzők azzal érvelnek, hogy nagyon nehéz standardizálni a természetes, növényi anyagokat, mert hatóanyagaik összetétele, mennyisége változó. A termesztés helye, a gyűjtés ideje, a tárolás, a felhasználás mind-mind befolyásolják a hatóanyagok mennyiségét, s ezért nem lehet pontos hatóanyag-dózist megállapítani.

Hogyan vásárolhatunk ma natúrkozmetikumokat?

1. Figyelmesen olvassuk el a csomagoláson, tégelyeken, flakonokon lévő összetevőket. A kozmetikumot csak akkor vegyük meg, ha magyarul is, azaz számukra érthetően felsorolták a készítményben lévő anyagokat. A tisztességes gyártók ugyanis nem félnek attól, hogy a vásárlók megértik az alkotórészek neveit, ezért magyarul is feltüntetik ezeket. Míg a szintetikus anyagokat nem lehet az INCI-ről (INCI: a kozmetikai termékek összetevőinek nemzetközi jegyzéke) lefordítani, a növényeket viszont igen. Így például a Triticum vulgare búzacsíraolajat takar, míg a polyethylenglykolt (PEG), ami nem kívánatos emulgálószer, nem lehet lefordítani.

smink-es-hajszin-milyen-aron

2. Nálunk is kaphatóak már a BDIH tanúsítványával ellátott kontrollált natúrkozmetikumok (jelen pillanatban Lavera, Logona, Weleda, Dr. Hauschka, Sante, Primavera, Alverde, Anne Lind, Fitne, Terra Naturi). Ezeket érdemes keresni, megbízhatóak. Kérjük olvasóinkat, aki tud további minősített és kereskedelmi forgalomban kapható termékekről, értesítse szerkesztőségünket.

A vásárlók általában azt hiszik, hogy azok a kozmetikumok, amelyeket magukat natúrnak vagy bionak nevesített cégek reklámoznak, vagy amelyeket reformüzletek kínálnak, azok kizárólag a természet csodálatos éltető anyagait tartalmazzák, és ezért megbízhatóak. A valóságban azonban sajnos ez nem így van. Hivatalosan nem csak nálunk, de az Európai Unió országaiban sem létezik natúr-, illetve biokozmetikumokra vonatkozó szabvány, s a jogi szabályozás is hiányzik. Így ma azok is állíthatják magukról, hogy „natúr", „bio", „természetes", „fito", akiknek valójában sok közük nincs e jelzők eredeti tartalmához. Elég egy kevéske növényi kivonatot, olajat belekeverni a kozmetikumba, s már natúrként kerülhet a polcra. A trükkös gyártók nem egyszer megtévesztő jelzéseket (pecsét, növényi rajz) is használnak a vásárlók befolyásolására. Az összetevők listájából általában csak az anyagokat ismerő szakemberek képesek tájékozódni, persze ők is csak akkor, ha azokon valóban a pontos, csökkenő mennyiségben szereplő összetételt közlik, s nem bújnak el a hatóanyagok vagy a fantáziajelzések csábító nevei mögé. Sajnos a kozmetikumok összetételét nem szokták a forgalomba kerülés után ellenőrizni, legfeljebb csak akkor, ha panaszt tesznek rájuk.

Németországban a Német Gyógyászati, Reformárú és testápolószerek Gyártóinak Ipari és Kereskedelmi Szövetsége (BDIH) a tisztességes gyártók és a vásárlók számára egyaránt kedvezőtlen helyzet javítására átlátható megmérettetést kínál a natúrkozmetikumokat gyártó cégek számára. A meghatározott irányelvek szerinti rendszeres ellenőrzéssel javultak a tisztességes verseny feltételei. A természetes anyagokat tartalmazó kozmetikumokat keresők biztos kézzel nyúlhatnak a keresett kozmetikumokhoz. Az allergiásak elkerülhetik az érzékenyítő, problémát okozó összetevőket.

A „kontrollált natúr kozmetikum" embléma viselését a BDIH csak azon cégek termékeinek engedélyezi, amelyek

  • szintetikus anyagok helyett természetes alapanyagokat, növényi olajakat, viaszokat, kivonatokat (lehetőleg ökológiai eredetűeket), állati termékeket (tej, zsír, méhviasz), valamint ásványi anyagokat használnak;
  • nem tesznek szintetikus színanyagokat, allergizáló illatanyagokat, emulgálószereket, szilikonokat, paraffint és más ásványolaj-származékokat a készítményeikbe;
  • akik az anyagok mikrobiológiai biztonsága érdekében a természetes konzerváló anyagok és eljárások mellett (pl. illóolaj, antioxidánsok) csak az engedélyezett természetazonos konzerválószereket használják: például benzoesavakat és ezek sóit, ethilésztert, szalicilt, szorbinsavakat és ezek sóit, valamint benzilalkoholt. Ezeket azonban a termékeken külön fel kell tüntetni.

A BDIH irányelvei nem engedélyezik a nyersanyagok és a kész kozmetikumok radioaktív besugárzását, például csírátlanítás céljából, s géntechnológiával megváltoztatott összetevők sem használhatóak. A gyártók felé környezetvédelmi kívánalmakat is megfogalmaztak: csökkenteni kell a környezetet terhelő csomagolóanyagok használatát, így javasolják a visszaváltható csomagolóanyagokra való átállást. A natúrkozmetikai kritériumok betartásáról független vizsgálóintézet gondoskodik.

Míg például csak Németországban időközben egyről négyre nőtt - valószínűleg piaci megfontolásból - a natúrkozmetikumot minősítő szervezetek száma (ECOCERT, neuform, „állatkísérletektől mentes kozmetikum" - bár ezek meglehetősen hasonló szempontokat érvényesítenek), s évről évre nő a kontrollált natúrkozmetikumok spektruma és mennyisége, addig Magyarországon a fogyasztók továbbra is rémesen kiszolgáltatottak a reklámoknak. Nálunk évekkel ezelőtt a Biokontroll Kht. szerezte meg a kizárólagos jogot az ökológiai termesztésű biokozmetikumok minősítésére illetve a tanúsítványok „eladására". A társaság a BDIH minősítésénél szigorúbb feltételeket szabott, ugyanis azt is előírja, hogy a felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus gazdálkodásból kell származnia, holott Magyarországon ez a gazdálkodási forma még egyáltalán nem nevezhető elterjedtnek. Nem csoda, hogy eddig mindössze egyetlen hajápoló-készítmény igényelte a tanúsítványukat. Ráadásul a kozmetikumok gyártóinak túl sokba kerül a pozitív diszkrimináció „reklámja", mert egy termék minősítéséért évente körülbelül negyvenezer forintot kellene fizetniük.

Többen komolytalannak tartják ezt a „lehetőséget", szívesebben vennék, ha inkább valamelyik hivatalos szerv, mondjuk a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vagy az OÉTI szorgalmazná a kozmetikumok, s azon belül a natúrkozmetikumok ügyének rendbetételét, s nem egy Kht. - de legalábbis szükségesnek tartanák az ellenőrzők ellenőrzését.

szerző: Markovics Vera,
forrás: tudatosvasarlo.hu

Forrás: 
tudatosvasarlo.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Hozzászólások

Mi a véleményetek ezekről a termékekről?

Sziasztok!

Mi a véleményetek a termékeiről (egészen pontosan a  kozmetikai és terápiás termékek)

BDIH által minősítettek ezek is.

Köszi előre is a válaszotokat :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Nem ismerem...

Szia Enikő-Erzsébet!

Nem ismerem az általad kérdezett termékeket, de az összetételüket magad is ellenőrizheted a hatóanyaglista- és Vali cikkének segítségével!

Szép napot kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Megbízható márkák

"Kérjük olvasóinkat, aki tud további minősített és kereskedelmi forgalomban kapható termékekről, értesítse szerkesztőségünket." - N márkát érdemes lenne még bevenni a sorba, a múltkor néztem a M-ben, de még nem mertem megvenni, most viszont minden összetevőt begépeltem a hatóanyagkeresőbe és csupa jó dolog van benne.

A többi felsorolt márkával kapcsolatban pedig lenne egy kérdésem. Ezeket merjem venni anélkül, hogy mindent külön leellenőriznék rajta, vagy náluk is előfordulhat "sumákolás"? Sajnos azért nem mindig fér bele az ember idejébe meg energiájába 100%-ig tudatos vásárlónak lenni.
Köszönöm előre is. 

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Szintetikus illatanyag?

Szia Kitchenfairy!

Megnéztem az általad beküldött márkát és bizony van benne szintetikus illatanyag. A Bionom elveknek így biztos nem felel meg.

Valóban csupa jó dolgok vannak benne, és itt az élő példa, hogy a különböző minősítések nem biztos, hogy elegek.

Köszönjük, hogy beküldted és továbbra is járj nyitott szemmel!

Szeretettel,
Hortenzia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Henn Mónika's picture

Termékjavaslatok

Szia Kitchenfairy!

A fenti cikk egy hírszem (forrásmegjelölés a cikk végén), méghozzá 2009-ből .

Azt tudom neked mondani, bármilyen márkával kapcsolatban, hogy bizony ellenőrizni kell az összetételt, mert előfordul, hogy a gyártók változtatnak rajta, illetve olyan is van, hogy egy márkán belül léteznek méreganyagmetes, és kevésbé tiszta összetételű termékek is . Én megmondom őszintén, ilyenkor nem szívesen vásárolok az adott márkából, hisz ezeknél a gyártóknál már nincs meg az elkötelezettség a természetes dolgok iránt... Nagy valószínűséggel csak a "bio-hóbortot" próbálják meglovagolni, további anyagi haszon reményében...

Idővel már ránézésre is meg fogod tudni állapítani, hogy egy kozmetikum tiszta-e vagy sem .

A Bionom webáruház választékába pedig csakis tiszta összetételű termékek kerülhetnek fel, melyeket folyamatosan górcső alatt tartunk (sajnos volt már rá példa, hogy közkedvelt termékeket kellett levenni a palettáról, mivel a gyártó a bionómia elveinek nem megfelelő összetevőkkel "dúsította" a termékeket).

Az említett márka-javaslatot továbbítom az Tudományos Termétanácsnak, ami az összetevőkön túl tovább vizsgálja a terméket (hatékonyság, összetevők származása stb). Ha megfelelnek a szigorú bionom követelményeknek, a termékek felkerülhetnek a webáruházba.

Köszönjük a javaslatodat, arra kérnélek, hogy legközelebb termékajánlást IDE küldj be, így egyből célba ér. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Arckrém család

Sziasztok,

Szeretném megkérdezni, ismeritek-e az  termékcsaládot és ha igen, mi a véleményetek róla?

A kozmetikus javasolta nekem miután megvizsgálta a börömet. Németországban élek, de már találkoztam a krémmel magyar oldalakon is.

Eddig Hauschka krémet használtam, de most szabályosan lebeszélt róla a kozmetikus és ezt az új terméket ajánlotta. ( A kozmetikus Hauschka termékekkel dolgozik. ) 

Elöre is köszönöm a választ..Üdv

Értékelés: Nincs

Krémek elemzése

Szia! Nem ismerjük, kérlek nézz utána az INCI listának és itt az oldalon található Hatóanyag kereső segítségével elemezd ki. Így megtudod, hogy használható-e a termékcsalád.

Értékelés: Nincs

Szintén tanfolyam

Szia! Engem is érdekelne a tanfolyam. Már sok receptet kipróbáltam amit itt olvastam és nagyon élveztem, hogy magam készíthetem a krémeket, samponokat, napozókrémeket.....! Bár volt néhány vicces pillanatom a kísérletezéseim során laugh.gif

Értékelés: Nincs

T.N.2 összetevői

Szia! Ehhez mit szólsz? Azt megnéztem, hogy többnyire jó, Parfum / Fragrancei-nél elakadtam, ez természetes vagy nem, mert azt írta bmelyik lehet. Köszi Coffika Összetevők (INCI lista): (Mit olvashatunk le az összetevőlistáról?) Water / AquaEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok, Glycine Soja (Soybean) OileoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes, GlycerinhEWG Kockázat: 1, EWG Adat: Közepes, Alcohol Denat.alEWG Kockázat: 5, Polyglyceryl-2 DipolyhydroxystearateEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oila|eoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes, Cera Alba / Cera Flava / BeeswaxeoEWG Kockázat: 0, Polyglyceryl-3 DiisostearateeuEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen, Elaeis Guineensis (Palm) OileoEWG Kockázat: 1, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) OileoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott, Zinc StearateszEWG Kockázat: 3, EWG Adat: Közepes, Parfum / FragranceiEWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oileo|hEWG Kockázat: 0, Magnesium SulfateEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes, LimoneneiEWG Kockázat: 6, Tocopherola|vEWG Kockázat: 2, EWG Adat: Közepes, Argania Spinosa (Argan) Kernel OileoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott, Punica Granatum (Pomegranate) Seed OileoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott, Helianthus Annuus Seed OileoEWG Kockázat: 0, CitraliEWG Kockázat: 6, EWG Adat: Közepes, LinalooliEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott, GeranioliEWG Kockázat: 5, EWG Adat: Korlátozott, Sodium HyaluronatehEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes

Értékelés: Nincs
Betty's picture

T.N. jó-e?

A parfüm kivételével oké a cucc.

Értékelés: Nincs

T... n...

Sziasztok! Éedeklődnék hogy mennyire megbizhatóak a T... n... termékei? Ha arckrémet vásárolok? Köszönettel Coffika

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Konkrét összetétel kellene!

Nézd meg a krém összetevőit a Hatóanyagkeresőben. Ha nem boldogulsz mindennel, írj és segítünk. Márkákról nem tudunk véleményt mondani, mert jó néhány olyan van, ahol az egyik termékük használható, a másik viszont nem.

Sok sikert az elemzéshez! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Szia! Ha értékelnéd

Szia! Ha értékelnéd megköszönöm!

T.N. arclemosótej: Water / Aqua, Glycine Soja (Soybean) Oileo, Glycerinh, Alcohol Denat.al, Glyceryl Stearate Citrateeo|eu, Myristyl Myristateeo, Cetearyl Alcoholeo|eu|al, Cera Alba / Cera Flava / Beeswaxeo, Elaeis Guineensis (Palm) Oileo, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oileo|h, Parfum / Fragrancei, Butyrospermum Parkii (Shea) Buttereo, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oila|eo, Xanthan Gumti|eu, Sodium Citrate, P-Anisic Acid, Tocopherola|v, Ribes Nigrum (Black Currant) Seed Oileo, Limonenei, Helianthus Annuus Seed Oileo, Linalooli, Geranioli, Citrali, Citronelloli

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Coffika arclemosója

Kérlek, használd a hatóanyagtáblázatot, és magad is rájössz, hogy jó-e az arclemosód.

A parfüm összetevő esetében, a csomagoláson vagy a cégismretetőben fel kell tüntetniük, hogy szintetikus illatanyaggal, vagy illóolajokkal "dúsítják" a kozmetikumokat. Ha nincs erre utalás, hogy természetes illóolajok vannak benne, akkor bizony felmerülhet, hogy a parfüm szintetikát takar. Akkor pedig a szódával elmegy kategóriába sorolnám (ahogy Vali mondaná).

 

Értékelés: Nincs

Veszprémben natúrkozmetika készítő tanfolyam!

Sziasztok! Natúrkozmetika készítő tanfolyam lesz Veszprémben november végén, és még van 4 szabad hely! Ha érdekel bővebben, jelezd nekem, és elküldöm a részletes infókat róla! Rita

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

tanfolyam

Szia! Érdekelne a tanfolyam. Köszi: Lilla

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel