Mitől boldogok az emberek?

Szókratész óta léteznek javaslatok arra, hogy hogyan kell boldogan élni, de csak mostanában kezdik a tudósok vizsgálni ezt a kérdést rendszerezett, tudományos körülmények között. A régóta hangoztatott elvek mellett új szempontokra is fény derül. Tekintsük át a boldog emberek néhány közös vonását – talán van közöttük olyan, ami megfontolandó!

Teret adnak a saját személyiségük kifejlődésének

Az eudaimonia görög szóösszetétel, jelentése jó lélek. Arra utal, amikor az egyén a saját adottságait tökéletességre fejleszti. Ma talán az egyéni fejlődés utal a leginkább erre a folyamatra, ami önmagában foglalja az új kihívások keresését és az életút beteljesítését is.

Az eudaimónikus jólét több mint az egyszerű boldogság. A fontos célok megvalósulása olyan pozitív gondolatokat szül, ami a boldogság egyik tartós alapja lehet. De az eudaimónia jó a testnek is: segít a normális testsúly fenntartásába, az egészséges alvásritmus kialakításában, és csökkenti a stresszhormonok és a szívinfarktus kockázatát.

Úgy tervezik az életüket, hogy örömöt kapjanak

Nyilvánvalónak tűnik, mégis a legtöbb ember nem fordít elég figyelmet arra, hogy olyan dologgal töltse az idejét, ami örömet okoz. Ha összeírjuk, hogy mit csinálunk egy nap alatt, meglepő, hogy mennyi időt töltünk olyan dolgokkal, amiket nem szeretünk, és mennyire tervezhető az örömforrások beiktatása a napi programba. Nem könnyű életünket ilyen szemmel elemezni, és van, hogy fel kell adni régóta fenntartott elveket is. Egy tekintélyt parancsoló karrier lehet, hogy nem ad akkora örömöt, egy régóta vágyott kapcsolat kimerítő és felőrlő lehet.

Szerencsére nem kell rögtön nagy döntéseket hozni. Ha naponta egy órát foglalkozunk egy gyűlölt tevékenység helyett valami kellemessel, már sokkal boldogabbak leszünk. A lényeg a változás. Egy vizsgálat szerint azok a változások, amelyeket mi idéztünk elő, tartósabban okoznak örömöt, mint a passzívan bekövetkezett események.

Kerülik a reménytelen álmokat

"Bárcsak lefogynék / találnék egy párt / kapnék egy jobb állást, és az élet tökéletes lenne." A boldog emberek nem gondolnak ilyesmire. A legutóbbi vizsgálatok szerint megdöbbentő, hogy mennyire nem tudjuk megítélni, mi tenne minket boldoggá. Sok ember pedig egyetlen egy dologra egyszerűsíti le vágyait, és ennek fényében vizsgálja boldogságát.

A másik érv a "bárcsak" kezdetű vágyak ellen az úgynevezett hedoni adaptáció. Egy ház nem okoz akkora örömöt egy év után, mint újkorában, és egy új szerelem izgalmasabb, mint kapcsolatban élni. A boldog emberek ezt tudják, és folyamatosan újdonságokat vezetnek be az életükbe, legyen az akár egy új hobbi, vagy egy régi örömforrás megújítása.

A barátokat helyezik előtérbe

Nem újdonság, hogy a társasági programok a boldogság egyik legfontosabb pillérét alkotják. Ami új, hogy a kapcsolat jellege a fontos. Az ismerősökkel való beszélgetésnél több örömöt ad egy közeli baráttal eltöltött hosszabb idő. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a legjobb barátság nem a beszélgetések mélységén múlik. Sokkal inkább számít az együtt töltött idő, legyen az vásárlás, vagy egy mozifilm alatti rágcsálás a sötétben.

Megengedik maguknak, hogy boldogok legyenek

Bármennyire is akarjuk, mégis sokan meg vannak győződve arról, hogy nem jó boldognak (vagy túl boldognak) lenni. Ez a hiedelem fakadhat vallási, kulturális vagy a családi háttérből, és általában bűntudathoz vezet, ha az illető jól érzi magát.

Vannak, akik azt mondják, hogy nem szabad a személyes boldogsággal törődni, amíg a világon minden éhező ember nem kap megfelelő segítséget. Azonban a saját boldogságunkat és a világ jobbá tételét párhuzamosan kell keresnünk. A boldog emberek szívesebben segítenek másokon, jobb házastársak, és jobb szülők is.

Forrás: 
thesecret.hu
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (8 votes)

Hozzászólások

kérdés-tanács?

sziasztok!

Már annyi mindenben segítettetek nekem. Most ismét a tanácsotokat kérném.

Kb fél éve szenvedek mert vettem egy lakást. A felettem lakók már az első hajnalon bemutatkoztak. Egy hiperaktív kb 10 éves fiú napi szinten dübörög, főleg reggel (erre ébredek), és este amikor hazamegyek munkából. Már szóltam Nekik, de nem használt. Már sok mindent próbáltam annak érdekében hogy megszokjam, és azt gondolom hogy eléggé alkalmazkodó is vagyok, de nem megy. Járok civirshre, shang gungozok, már az élet más területén pozitív változások álltak be, de a dübörgés nagyon kiborít, szó szerint, rögtön felidegesít.

Mit gondoltok, meg lehet szokni egy nőnek ilyen hangokat, parancsolhatom valahogy az agyamnak hogy ne reagáljon rá? Vagy adjam el a lakásom?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Állandóan dübörgő szomszéd

Füldugó, vagy zenehallgatás fülhallgatóval?

De a legjobb megoldás az lenne, ha összebarátkoznál a családdal, a bizalmukba férkőznél, és te magad ajánlanál valami nyugtatót a gyereknek. Az is lehet, hogy csak a szülei nem elégítik ki a mozgásigényét, és nem rohangálna, ha beiratnák valahová sportolni, vagy csak engednék, hogy az udvaron/parkban/játszótéren kitombolja magát.

Mérd fel a terepet, hátha pont a gyerekkel való barátságod fogja megoldani a problémát.

Majd mesélj, hogy mire jutottál!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

ellendübi

Kedves Vali!

A kapcsolatteremtésre már én is gondoltam, lehet hogy bevetem!:) Ma nálam voltak a bátyám gyerekei úgyhogy volt ellendübi (csak sajna az inkább az alattam lakót dühíthette).

Dorka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Dübörgő szomszéd

Kedves Dorka!

Jó kérdés, és bevallom fogalmam sincs mi lenne a jó választás. Ajánlanám Neked a Megértés Táblázatát még, hátha segítene. Bár én úgy gondolom, hogy van az a pont, amikor nincs tovább és tenni kell valamit. 

Remélem kapsz valami használható tanácsot a többiektől, addig is kitartást kívánok Neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Dübörgés

Kedves Verebedit!

A Megértés Táblázatát már egy jó ideje forgatom, és sok mindenben már segített, de a dübörgésre nem találtam sem magyarázatot, sem megoldást. Az ezzel kapcsolatos lelki állapotomat úgy gondolom h sikerült beazonosítani, de nem hozott még javulást, oldást a magyarázat többszöri átolvasása.  A páromat egyáltalán nem zavarja, ezért gondolom hogy valahogy én is magamra tudnám erőszakolni. Bár a Megértés táblázata szerint ha valamit rossz címkével "cimkéztem" fel akkor azon nagyon nehéz változtatni.):

Dorka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
káfonya's picture

Magyarok es boldogsag

A magyarok javulo tendenciat mutatnak, de meg mindig rossz kimenni az utcara. Sehol mashol nem k****ztak le az utcan annyiszor, mint Magyarorszagon (pl. mert biciklivel balra kanyarodtam. Azert ilyen sulyos nem volt!). Szerencsere ertek mar pozitiv meglepetesek is!

Értékelés: Nincs
Fekete Csilla's picture

Boldogság

Mi tehát a boldogság?

Az a nézet, hogy majd boldogok leszünk, ha minden vágyunk teljesül sajnos tévedés. Valójában éppen ezek a vágyak és ragaszkodások tesznek minket feszültté, csalódottá, idegessé, bizonytalanná, és ezek telítenek el félelemmel is. A vágyak teljesülése a legjobb esetben is csak a gyönyör és izgatottság pillanatait kínálja. Ne tévesszük ezt össze a boldogsággal. A boldogságot leírni nagyon nehéz, de talán közelíteni megkísérelhetjük. A boldogság a belső harmónia és a lelki béke elérése. A boldogság egyik alap pillére hogy félelem nélkül éljünk.

Engedjük el a ragaszkodásainkat, fogadjuk el a környezetünket, embertársainkat s magunkat is. Engedjük el a múltat és a jövőt, a jelen pillanatát éljük meg teljes valóságában. Ha megértjük boldogtalanságunkat - az el fog, tűnni - ami keletkezik az a boldogság állapota. Ha megértjük büszkeségünket - az el fog múlni - helyében ott lesz az alázatosság. Ha megértjük félelmeinket -azok elolvadnak - ami keletkezik az a szeretet.

Ha megértjük ragaszkodásainkat -azok megszűnnek -s a következmény a szabadság. Amit észlelünk, az valójában a világnak hívott vászonra kivetített lelki állapotunk. Ha adunk tulajdonképpen kapunk, ez a szeretet törvénye. A mások iránt érzett ellenséges gondolataink tulajdonképpen saját magunk ellen irányulnak. Ha tudatában vagyunk annak, hogy gondolataink teremetik meg a világot, megtudjuk változtatni azt. Átalakíthatjuk tehát a belső világunkat úgy, hogy módosítjuk az azzal kapcsolatos gondolatainkat.

Gondolatainkat megváltoztatva valójában az okot változtatjuk meg. Így az általunk érzett világ, vagy is az okozat már magától módosul. A támadás, amit kívülről jövőnek érzékelünk, valójában saját tudatunk szüleménye. Ha ezt fölismerjük, ráébredünk, hogy a támadással kapcsolatos gondolatainkkal igazából saját magunkat sebezzük meg.

Ekkor dönthetünk úgy, hogy a támadásra vonatkozó gondolatainkat szeretettel helyettesíthetjük, így nem ártunk tovább magunknak. A lelki nyugalom belső ügy és csak akkor láthatjuk békésnek a környezetünket, ha belsőnkben is béke honol. Hogy így gondolkodom, köszönhetem az elvégzett agykontroll tanfolyamnak, s a folyamatos tudásszomjam csillapításának.

További boldog napot kívánok mindenkinek. Csilla

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel