New York állam újabb törvényjavaslat - az éttermekben tiltanák a só felhasználást

Amerikai a javasolt napi sómennyiségnek (az aktuális ajánlott maximum érték - a WHO szerint - napi 5 g) a kétszeresét fogyasztja el, ezért Felix Ortiz demokrata párti képviselő törvényjavaslatot nyújtott be amely tiltaná az éttermekben a só alkalmazását, csökkentve ezzel a magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

Az Én eszem, én választok nevű csoport tiltakozik a javaslat ellen mondván ez olyan mintha a séfeknek bilincsben kéne főzniük, és szerintük a fogyasztónak maguknak kell döntést, hozniuk egészségük érdekében. A kérdés az, hogy mennyire tudunk tudatosan dönteni (meddig lehet ráhárítani a fogyasztóra a felelősséget), ha szinte már nem is érzünk ízeket.

New York állam éttermeiben betiltanák a só használatát

Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben.

so_magas_vernyomas_new_york.jpg

A lakosság egészségi állapotának javítását, egyebek mellett a magas vérnyomásban szenvedők számának csökkentését célzó tervezet megtiltaná az éttermeknek, hogy sót használjanak az ételek készítéséhez. A beterjesztő Felix Ortiz demokrata párti brooklyni képviselő ezer dolláros büntetés szabna ki a tilalmat megsértő éttermekre. New York-i séfek képtelenségnek tartják a kezdeményezést. Jeff Nathan, a broadway-i Abigael kóser étterem tulajdonosa szerint maguknak a fogyasztóknak kell döntéseket hozniuk az egészséges étkezés érdekében. Mint ahogy az orvosok vagy az időnkénti kórházi látogatások sem tudják megoldani az egészségügyi problémákat, erre a séfek és az éttermek sem képesek - hangoztatta.

Nathan vezeti az Én eszem, én választok nevű, séfekből, étteremtulajdonosokból és fogyasztókból álló csoportot, amely Facebook oldalán tiltakozott a törvénytervezet ellen. Közölték, belefáradtak abba, hogy a politikusok döntik el, mit ehetnek az emberek és mit nem. Akkor is tiltakoztak, amikor a város vezetése kampányba kezdett az ételek nátrium- és a transzzsírtartalmának csökkentésére. A sóellenes mozgalom egyik zászlóvivője Michael Bloomberg polgármester. Orit Sklar, az Én eszem, én választok ellenmozgalom aktivistája ahhoz hasonlította a sótilalmat, mintha a szakácsoknak megbilincselt kézzel kellene főzniük. New York város egészségügyi hivatala azonban hangsúlyozta: az Egyesült Államokban évente 800 ezren halnak magas vérnyomás okozta betegségekben, az amerikaiak a javasolt sómennyiségnek naponta átlagosan a kétszeresét fogyasztják, és az ételekben levő só 80 százalékát a gyártók adják a termékekhez.

Sokan ugyan egyetértenek azzal a törekvéssel, hogy csökkenteni kell Amerikában a sóbevitelt, több szakértő - köztük Michael Alderman, a New York-i Albert Einstein orvostudományi egyetem hipertónia szakértője - azonban arra figyelmeztet: a sóbevitel csökkentése szívproblémákat okozhat, ezenkívül növelheti az úgynevezett inzulinrezisztenciát, következésképp a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

(Forrás: turizmusonline.hu) - a cikkre Lora hívta fel a figyelmünket

További oldalak:

4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

Hozzászólások

zsazsy's picture

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén miylen sót lehet enni?

Sziasztok!

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén miylen sót lehet használni? Van ilyen só,amiben nincs jód, és hol lehet venni? Himalája, kóser, melyik az?

Köszi!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Himalája só és a pajzsmirigy alulműködés

A Bionom Bioboltban kapható Himalája só nem tartalmaz hozzáadott jódot, sem másmilyen mesterséges adalékanyagot, vegyszert, így én szívesen ajánlom Neked fogyasztásra.

Értékelés: Nincs

jódozott só vs himalájai só

Drága AntalValis lányok!

Mi mindig is jódozott sót használtunk, mert úgy "tanították", hogy a jód elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelo mukodésehez, aminek a legjobb forrása a jódozott só, mert manapság már a zoldsegekbol sem pótolható megfelelo mennyiségben.

Miután viszont ráakadtam erre a cikkre, nagyon elgondolkoztam. Lehet, hogy át kellenne térnunk a Himalájai sóra? Viszont akkor mi lesz a jóddal? Honnan kapja meg a szervezetunk? Mi a két só kozotti kulonbség? Egyáltalán miként kerul bele a jód?

A válaszotokat elore is koszonom szépen, mert jó lenne tisztán látni

Értékelés: Nincs

Hozzáadott jód és társai

Kedves Rózsa! Amit érdemes megjegyezni a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel kapcsolatban, hogy csak olyan mértékben tudnak hasznosulni, amilyen mértékben jelen vannak a szervezetben a hasznosulásukhoz szükséges egyéb anyagok.

Ezért nem szabadna kiemelve egyetlen anyagot a listából, magában szedni, mert az csak terheli a szervezetet, hiszen nem tud vele mit kezdeni!

A természetben minden komplexben fordul elő, nem terem külön C vitamin, nincs olyan növény, amiben csak vas vagy épp jód van.

Ha jódozott sót fogyasztasz, akkor honnan tudod az éppen kevés vagy sok a szervezetednek? És mellette szedsz a hasznosulásához minden más ásványt?

A himalaja sóban az összes olyan ásvány előfordul, amitől az egyik vagy másik fel tud szívódni. Nyilván minden sóra vonatkozik, így erre is, hogy mértékkel!

Ha nem lennének vegyszeres műnövények, akkor mindenhez hozzájutnánk csak a táplálkozásból. Sajnos manapság már kell kiegészítő, de kizárólag természetes forrásból, nem mesterségesen előállított, szétszedett, hanem organikus formában! Jód esetében pl. az ellenőrzött helyről származó tengeri halak, rákok, alga.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Kedves Tunde!Koszonom szepen

Kedves Tunde!

Koszonom szepen a valaszodat, sokat segitettel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tordai só kerestetik!

Ez az első hozzászólásom, üdvözlök mindenkit az oldalon! Nagyon sok fontos és hasznos olvasnivalót találok mindíg itt, hálát adok az égnek, hogy rátaláltam!

Köszönet mindenkinek!

Máris kérdezni szeretném, hogy Magyarországon hol tudnánk Tordai vagy Désaknai sót venni? Kizárólag megbízható forrásból származó, igazoltan eredeti sót szeretnénk vásárolni családunk számára!

jelenleg külfüldön élünk sajnos, de nyaranta hazautazunk, így el tudnánk hozni egy évi adagot.A múlt nyáron felfedeztem egy házaspárt, akik az interneten hirdették, hogy erdélyi kősót forgalmaznak. Elmentünk érte Solymárra a házukhoz, ahol meg is vásároltunk 15 kg-ot. Mikor már kifizettük, akkor olvastuk csak el a rajta lévő kis cetlit, hogy a nyírtasi "üzemből" való a só, aminek nem túl jó a híre. Hogy pontosan mit is csinálnak ott a sóval, az nem publikus még jelenleg, de mindenesetre mi nem merjük étkezésre használni. Talán útszórásra lenne jó, de az meg nem környezetbarát..Szóval jól befürödtünk ...!

Na sebaj, kirándultunk egyet solymárra...

Kérlek Benneteket, segítsetek jó só lelőhelyet találni!!! Kb. 10-15 kg-ot vásárolnánk!

Nagyon köszi mindenkinek!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

El kell menni Tordára vagy

El kell menni Tordára vagy Parajdra. A só fillérekbe kerül, az utazás egy "kicsit" többe... Viszont kirándulásnak vagy nyaralásnak sem egy  utolsó!!! Borga

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Majd leírom én, ha Te nem akarod....

Szia Ágnes!

Azt írod, jelenleg nem publikus, miért nem jó a nyírtassi só. Leírom én helyetted, amit tudok: Tejfalussy András szerint minden sót itt csomagolnak, és itt teszik hozzá a káliumot......, ennyi....

Nem fűzök hozzá semmit, mindenki azt kezd az információval, amit tud/akar. Mi himalája sót használunk, de erősen kiváncsi vagyok a parajdira is. Remélem, ezekbe nem piszkál(hat)nak bele...

Szeretettel Adri

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Sziasztok!

Kis türelmet kérünk, a háttérben már jó ideje zajlanak a munkálatok - az ügyben is -, hogy minőségi SÓ kerülhessen be a bionom áruházba.

Bízom benne, hogy mihamarabb örömmel jelenthetjük be a jó hírt, hogy sikerült felkutatnunk a szerintünk legjobb parajdi, tordai sót :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Kóser só

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem az lenne, hogy a kóser só (most találtam egy receptbe) keresem, de nem igazán találom hogy az honnan származik és hogy az "jó" vagy "jobb" só?

Köszönöm!

Karolina 

Értékelés: Nincs

A kóser só= nagy szemcséjű só

Még régebben olvastam, hogy ez csak arra való, hogy a húst vértelenítsék, "kóserítsák" vele, Fűszeres Eszter gasztroblogja a forrás: "A kóser só magyarul inkább kóserező só, és semmi mást nem jelent, mint azt, hogy kicsit durvább szemű. Eredetileg arra használják, hogy a húst beszórják vele, és a sószemek magukba szívják a véletlenül a húsban maradt vért. Után a húst lemossák. Mondhatnám azt is, hogy a kóser só igazi parasztvakítás, ugyanis alapból minden só kóser."

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
paripa's picture

csak halkan mondom...

Szia bereni!

Akkor halkan súgok valamit, hogy Fűszeres Eszter mondása a parasztvakítás, nem a kóser só minősítése.....Ő biztosan nagyon jól tudja, hogy:

- a kóser só csak tiszta NaCl és semmi más..

- mint ahogy azt is tudja, hogy nem "kóserezésről" van szó(legalábbis egy főzőműsorban, azt hiszem TV Paprikában mondta ő maga a kóser főzésről), hogy sem az alapanyagok, sem a főzőedények/kanalak stb használata nem mindegy, ha kóser minőségű főzésről mondanak, még az ételbe löttyintett bornak is kósernek kell lennie . Eddig ezekről sose hallottam, de ebből kiindulva NEM HISZEM EL, hogy a sóval "kósereznének" , itt alapkövetelményeket várnak el az ételek minőségénél, nem elég egy sózogatás....(egy kóser szakács mondta, aki iskolának főz, hogy rengeteg alapanyagot nem fogadnak el innen tőlünk, hanem Izraelből kell hozni, mert csak akkor jó és kóser minőség, ezek után ki hiszi el, hogy a sózástól "kóseresedik" valami...?)

(Mi teljes nyugalommal fogyasztjuk a himalája sót, ugyan nem tiszta NaCl, hanem még sok más ásványi anyag is van benne, de talán ettől még jobb is...)

Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
dorka12345's picture

"- a kóser só csak tiszta NaCl és semmi más.."

Értékelés: Nincs

Paripának és Karolinának

Sziasztok,

Adri, azt hiszem, nem ugyanazokról a tulajdonságokról beszéltünk, ezért az eltérés! Karolina abból a szempontból kérdezhette, hogy a kóser só micsoda, hogy akkor az jobb-e mint mondjuk az asztali só, én meg úgy idéztem Fűszeres Esztert, hogy ő a leírásában teljesen másra koncentrált. Arra, hogy minden só kóser alapesetben, ezért "kóserságban" nincs különbség a "kóser só" és más sók között - ebben az értelemben parasztvakítás a dolog. Ugyanez a helyzet a "kóserítéssel" is, ez csak arra vonatkozik, amennyire megértettem, hogy a kóser hús nem lehet véres, és ehhez utolsó lépésként hozzásegít ez a bizonyos nagyobb szemű só fajta, és nem arra, hogy bármit besózol vele, azt majd jól "megkóseríti", természetesen.

Szóval csak kulturális adalékként érdekes az, amit írtam, hogy mért nevezik így. Abból a gyakorlati szempontból, hogy akkor ez most egészségesebb-e mint másfajta só, meg se kíséreltem nyilatkozni, erről a vonatkozásról Eszter se írt, de ezt meg szerencsére megtetted te:)

 

Értékelés: Nincs

Kóser só még mindig

Kedves Bereni!

Köszönöm válaszod!

Közben olvastam róla,és ezt amit Te írtál nem találtam.

Olyanokat írnak róla hogy ez az igazi tiszta megbízható nátrium klorid.

Köszönöm válaszod!

Szép napot!

Karolina 

 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miért, van olyan, hogy megbízható nátrium klorid?

Érdekes... Szerintem a nátrium kloridot nem lehet ilyen jelzőkkel illetni. Megbízható étkezési só valóban van. Hozzátenném, hogy teljesen tiszta, csak nátrium klorid tartalmú sókristály nem fordul elő a természetben. Minden természetes só valamilyen mértékben "szennyezett". Azért írtam idézőjelben, mert ez nem minden esetben káros szennyeződések, hanem lehetnek a nátriumon kívül egyéb elemek, fémek, moszatok, zárványok, fosszíliák, egyéb kőzetalkotók.

A világ legtisztább nátrium klorid sókristályai egyébként Izlandon találhatóak, izlandi pát néven utána tudsz nézni. Nos, ez szinte 100%-os nátrium klorid. Érdekes, hogy a kutatások szerint viszont nem ennek van a legjobb élettani hatása, hanem a Pakisztánban bányászaott himalája sónak. A pakisztáni himalája só kristályai olyan "szennyeződésekkel" vannak tele, amelyek az emberi szervezetre rendkívül jó hatással vannak.

Az is érdekes, hogy élettani szempontból a bányászott kősók sokkal hasznosabbak az emberi szervezetnek, mint a lepárolt sók (pl. finomított tengeri só). Azok a jó sók, amelyek olyan tisztaságúak, és olyan a kristályszerkezetük, hogy nincs szükség finomításra, tisztításra, vegyszeres fehérítésre és adalékolásra. A boltok polcain mégis zömében finomított sók figyelnek.

A kóser só állítólag teljesen tiszta nátrium klorid. Nos, ez nekem azért sántít, mert ilyen nem fordul elő a természetben sókristály formájában, ilyet csak csinálni lehet művileg. Lehet, hogy H. Rozália sóinál lényegesen jobb, de én maradnék a kősónál. Nekem a himalája só vált be a legjobban, de szeretem a parajdit is, a tordait is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.4 (9 votes)
maybeeysu's picture

végre említésre kerül

... a két majdnem hazainak számító só is. Köszi, Vali :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Antal Vali's picture

A himalája só is majdnem hazai :)

Hisz Pakisztánban a hosszú életű hunzák bányásszák, akik fehér hunok. Az egyik kedvenc filmem is erről szól Eric Valli rendezésében: Az élet sója (Himalaya). Érdemes megnézni, gyönyörű a film, tanulságos a sztori, és csodálatosan van fényképezve.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (5 votes)
Varga Nikoletta's picture

Hű, az tényleg "csoda"

Hű, az tényleg "csoda" film!...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

???? "Csoda" film! Hol találom???

Sziasztok!

Tudnátok adni pontos linket, hogy meg tudja nézni a filmet? Próbáltam rákeresni, de nem értem célba! Úgy szeretném megnézni!

Köszönööööm

Üdv:Rocky

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Fogalmam sincs,

sok-sok évvel ezelőtt a Sambhala-ban (mo-i Tibet központ) láttam. Tartanak vetítéseket, esetleg kérdezz rá Náluk...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Antal Vali's picture

Kb. 3 tévécsatorna is adja folyamatosan

keress rá!

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
dorka12345's picture

(Nincs cím)

Értékelés: Nincs

még egy gyöngyszem

,,Magyarországon is túlzásba visszük a só fogyasztását. A magyar lakosság többsége naponta, 5-10-15 g sót (nátrium-kloridot) fogyaszt. A Világ Egészségügyi Szervezet (WHO) által ajánlott 2 - 4 g helyett többszörösét eszünk meg naponta. A só mértéktelen fogyasztása pedig magas vérnyomást, szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a vese megbetegedését idézheti elő. ''

Ha idióták vagyunk bevesszük e fentebb írt sorokat.10-15gr só az ideális egészséges embernek és ajánlott.(persze szigorúan csak NACL, nem pedig KCL.)

,,Fontoljuk meg a következő tényeket: 1. A SÓ NEM ÉTEL! Nincs több értelme konyhai alkalmazásának, mint potassium-kloridnak, a bárium-kloridnak vagy bármely más vegyi anyagnak … 2. A sót a szervezet sem megemészteni, sem felszívni, sem használni nem tudja. A sónak nincs tápértéke! A sóban nincsenek vitaminok! Nincsenek benne szerves ásványok! Nincsenek benne tápanyagok! Ám a só igencsak veszélyes, és bajt okozhat a vesékben, a hólyagban, a szívben, az artériákban, az erekben és a véredényekben. A só vízkórt okozva eltömítheti a szöveteket is. 3. A só megmérgezi a szívet, és növeli az idegrendszer túlérzékenységét. 4. A só elrabolja a szervezet kalciumát, és megtámadja a bélcsatornarendszer nyálkás bevonatát.''

Itt a hülyeség forrása: http://www.sikeresfogyas.hu/egeszsegkonyha/cikkek-sozasiszokasok.html Lehet gratulálni a honlapszerkesztőnek.

zoli

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

IIIIgen!!

Örülök hogy szorgalmazzák a kálisós-konyhasó betiltását. clap2.gif Igenis térjen át mindenki a tiszta, egészséges, életetadó Na clorid fogyasztására. Hajrá himalája só!!! punk.gif

Értékelés: Nincs
Hitomi's picture

Ezt nevetségesnek tartom.

Ezt nevetségesnek tartom. laugh.gif Őszintén szólva nem hiszem, hogy ez a lépés megmentené az amerikaiakat. Annyi szemetet esznek, hogy ha most betiltanák a só használatot az éttermekben, akkor csak annyit érnének el, hogy egy csomó étterem be fog zárni.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

És mi van a cukorral?

A cukrot nem tiltják be? Hisz az sokkal több betegségnek a forrása, és ráadásul abból a több tízszeres mennyiséget fogyasztjuk, mint szabadna.

Na, talán majd egyszer... eljutunk idáig is...

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)
dorka12345's picture

És mi van a cukorral?

Semmi gond nincs vele, csak ügyesen kell fogyasztani...

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ha az évi közel 40kg cukor helyett

max. 3-4 kg Rapadurával és egy kis mézzel édesítené az átlag életét (no, nem a cukorbetegek és candidások), tényleg nem lenne gond vele, de olyan jelentős a finomított cukor fogyasztása, hogy amint a tapasztalatok mutatják, képtelen a test megbirkózni vele... Az pedig már gond...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Cukorfogyasztás - elkeserítő adatok

A cukorfogyasztás a reformkortól máig a következőképpen alakult:

Cukorfogyasztás Magyarországon 1830–2007, év/fő/kg, háztartási cukorban (Forrás: Kisbán E. 1987-ig: 246;)
ÉV KG/FŐ/ÉV
1830-1850 0,5
1867 1
1868-1870 1,17
1871-1875 1,69
1876-1880 1,87
1881-1885 2,34
1886-1890 2,48
1891-1895 3,40
1896-1900 3,62
1901-1905 4,67
1906-1910 6,23
1911-1914 8,04
1915-1920 (I.Világháború időszaka) nincs adat
1921-1925 7,22
1926-1930 11,29
1931-1935 9,92
1936-1939 11,45
1940-1959 nincs adat
1960 27
1970 34
1980 38
1985 35,3
1987 40,5
1989 39,5
1991 35
1993 (aszpartam, light termékek kora) 26
1995 38
1997 40
1999 38,7
2001 37
2003 34
2005 38
2007 42,5

Forrás: A cukor, mint orvosság, amely a halál fűszere

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

cukorfogyasztás

Az egyik kolléganőm minden reggel teát főz a gyerekének és magának, és náluk hetente egy kiló cukor simán elfogy... csak a teába! Jesszus, még belegondolni sem tudok!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

HOPPÁ,

akkor meg is haladja a 40kg/év... nem emlékeztem már a pontos számra, csak körülbelülre...köszi!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

2010-ben már állítólag közel 50 kg volt az egy főre eső

cukorfogyasztás Magyarországon. Elszomorító...

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Ennyi cukrot nem fogyasztok

Ennyi cukrot nem fogyasztok évente. (még a tized részét sem!)

A cukor nem méreg!!!

Élesztő, Kombucha, kefir gombáknak kell a cukor...

Semmi nem mérgező ha a megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztjuk...

 

 

Értékelés: Nincs

Sok cukrot eszünk egy évben?

Kedves Dorka!

Az 50 kg körüli érték úgy adódik össze, hogy átlag ennyi cukrot/fő fogyasztunk el összesen. De ebben benne vannak azok az ételek, előállításuk stb is, amiben nem is gondolnád, hogy egy csomó cukor van. (kenyér, italok, kész ételek stb) Tehát nem ennyit viszel haza a bevásárlással, hanem ennyi fogy el fejenként az országban.

Értékelés: Nincs

Cukorfogyasztás még...

Szerintem Dorka sem eszik meg annyit, mármint évi 50 kilót, pedig nem kerül tudatosan. De aki valóban figyel az egészségére, az nem eszik ennyit, akkor sem, ha nem tiltja ki az életéből. Aki a természetes ízeket szereti, nem is tudja megenni a cukros dolgokat. Na de hagyjuk Dorkát, nem tudom mennyit fogyaszt, mindegy is. Saját példán jobban végig tudok menni. Tudom mik az AV szabályok, igyekszem tartani is őket. Hiszem, hogy a cukor méreg, de lassan ható. Nem zártam ki az életemből, bár nekem nincs itthon... Ma vettünk, mert ki akarom keményíteni a horgolásom, de ez más tészta :-) Nem utasítom el nagymamám sütijét (bolond nem vagyok hogy ezt tegyem :D) és nem is magyarázok neki, felesleges. Jóízűen megeszem. Havonta egyszer. Nincs is itthon fehér lisztem, de ha egyszer elmegyünk pizzázni, hát bizony betolom a fehér tésztát. Szóval nem élek cukormentes életet, de nagyon-nagyon minimális a cukorfogyasztásom. Főleg most, hogy jó messze költöztünk, a mama sütijéből csak havonta-negyedévente jut...

Na, a lényeg... az 50 kiló az átlag!!!! Ebben benne vagy Te is, én is, Antal Vali is!!! Ha Vali nulla kg cukrot eszik, akkor van olyan, aki százat!

Ebbe szörnyű belegondolni... ... ...

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Rendben, Te nem,

de mi van a közeli hozzátartozóiddal, a szomszédjaiddal, a munkatársaiddal, a ... ??? sorolhatnám véget nem érően. ... vagy ők sem?

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Sajnos nagy baj van... 

Sajnos nagy baj van... 

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel