Orthorexia - kórosan egészséges táplálkozás?

Katka és Vali már korábban kifejtette a véleményét Orthorexiaról ezt itt és itt olvashatjátok el. A kérdés továbbra is az, hogy meddig tudunk EGÉSZSÉGESEN gondolkodni az EGÉSZSÉGES táplálkozásról?!

Minél többet olvasunk és tudunk az élelmiszeriparról az ízfokozókról, a "nélkülözhetetlen" E-számokról az adalékanyagokról stb. lássuk be eléggé sok (nem ismert) hatásnak tesszük ki a szervezetünket nap mint nap, ezek után nem értem miért lepődünk meg azon, ha valaki azt mondja erre, hogy köszönöm NEM kérem! Persze az sem megoldás, ha mindent kizárunk magunk körül, mert ennek is meglehetnek a negatív következményei. Keressük meg az arany középutat (ahol tudunk választani a rossz és a kisebbik rossz között)!

Az egészséges táplálkozás is lehet betegség!

Bulimiáról, anorexiáról már mindenki hallott, ha mást nem is, annyit biztosan, hogy ezek olyan táplálkozási rendellenességek, ahol a beteg az étel mennyiségével foglalkozik. Ezzel szemben az orthorexiásoknak az ételminőség a vesszőparipájuk: betegesen egészségesek próbálnak lenni!

Az egészséges táplálkozás fogalmáról mindenkinek él a fejében valami, kinek a bio-élelmiszerek jutnak eszébe, kinek a vegetarianizmus, a teljes kiőrlésű, illetve minél kevesebb feldolgozási folyamaton átesett élelmiszerek. Aki azonban mindent kórosan megvon magától, amit egészségtelennek gondol, nem biztos, hogy a legjobbat teszi szervezetével. Az orthorexiában szenvedők általában egyre több ételt, élelmiszert zárnak ki táplálkozásukból, hosszú tiltólistákat gyártanak, melyeken olyan összetevők szerepelnek, mint a telítetlen zsírsavak, a különféle tartósítószerek, mesterséges színezékek, ízfokozók, míg végül eljutnak odáig, hogy már szinte csak nyers brokkolit, és karfiolt fogyasztanak.

orthorexia_egeszseges_taplalkozas.jpgTermészetesen nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség, ők ugyanis előszeretettel informálódnak egészségügyi kérdésekről. A betegség kezdődhet úgy, hogy fogyókúra címén különféle diétákba kezd az illető, ami után nem képes visszatérni a normál táplálkozáshoz. A bevitt tápanyagok nem megfelelő összetétele és változatossága miatt, szélsőséges esetben vérszegénység, csontritkulás alakulhat ki, amit a nem megfelelő mennyiségben bevitt kalcium magyaráz, de számos egyéb fizikai tünettel jár a betegség. Természetesen a testi tünetek mellett mentálisan is sérülnek ezek az emberek, hiszen az általuk egészségesnek tekintett ételek elkészítésére jellemzően csak ők maguk képesek, emiatt egyre több közösségi programból vonják ki magukat, már csak a magyarázkodást elkerülendő is. Emiatt megromlik a viszonyuk barátaikkal, családtagjaikkal is.

Az Egyesült Államokban már évek óta küzdenek azért, hogy az orthorexiát az egyéb táplálkozással összefüggő, mentális betegségtől elkülönítsék, enélkül ugyanis a társadalombiztosítás nem fedezi a kezelés költségeit, de a kutatók sem kérhetnek támogatást, ha erről a betegségről végeznek kutatásokat. A betegség konkrét kezelési módja sem kiforrott még, abban azonban a legtöbb szakértő egyetért, hogy először egy pszichológusnak kell a betegség kialakulása mögötti okokat felderíteni ahhoz, hogy később egy dietetikus kezelésbe vehesse a pácienst.

Érdemes tehát elgondolkodni, hogy hol a határ az egészséges táplálkozás, és a kórosan egészséges között, és ésszel válogatni a különféle diéták között.

(Forrás: penzcentrum.hu)

További oldalak:

Forrás: 
penzcentrum.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel