Palackozott ásványviz vagy csapvíz? - (Reader's Digest)

Az ásványvízes palackokon feltüntetett nagyon szép  tájképeken látható forrás sok esetben szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz vagyis közműhálózatból származó csapvíz. A gyártónak ez természetesen több százszoros hasznot jelent.

Az ásványvízek - műanyag flakonok - nagyon mértékben terhelik a környeztet, és egészségünket. Mire az üzletek polcira kerülnek becslések szerint egy liter vízhez két liter(!) vizet használnak fel a gyártók. A  műanyag palackokban környezeti változások hatására (hőingadozás) egészségünkre káros vegyi anyagok oldódnak ki amelyek gyengítik az immunrendszerünket, a magas ásványianyag-tartalom növeli az vesekőképződés esélyét...

...jobban járunk ha csapvízét fogyasztunk?csapviz_asvanyviz.jpg

Tartalom:

Öntsön tiszta vizet a pohárba

Emlékszik a valaha sokfelé megtalálható ingyenes ivókutakra? Ma már idejétmúltnak tetszenek. Helyettük mindenütt palackozott ásványvizet látni - munkahelyen, áruházban, otthon, étteremben. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács adatai szerint tavaly Magyarországon 1058 millió liter ásványvíz fogyott, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Felüdít, kalóriamentes, kényelmesen hordozható, és sokkal egészségesebb, mint az édes hörpölnivalók. Mégis egyre többen teszik fel a kérdést: vajon a palackozott víz egészségesebb-e, mint a vezetékes - na és a kényelem megéri-e a környezetre rótt terheket?

Mit rejt a palack?

A beszédes márkanevek és idilli tájakat ábrázoló címkék arról győzködnek, hogy az adott folyadék a világ legtisztább itala. De a csapvíz sem kevésbé tiszta. - Egészségügyi szempontból a palackozott vizekre és a csapvízre ugyanazok az előírások érvényesek - figyelmeztet dr. Kádár Mihály, az ÁNTSZ Országos Környezet-egészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztályának vezetője. - Ráadásul nem mindegyik flakonban van valódi ásványvíz. Igaz, a legtöbb palackos víz a föld mélyéről feltörő forrásokból ered. Van azonban olyan is, amely korántsem ilyen érintetlen helyekről, hanem a közműhálózatból származik. A vizet kezelik, tisztítják, azután sok esetben a beszerzési költségekhez képest többszázszoros áron adják el nekünk. Az emberek zöme meglepetéssel értesül arról, hogy felmagasztalt csapvizet gurít le a torkán. Bár a csomagoláson jelezni kell, honnan való a víz, de kevés vásárló van tisztában azzal, hogy pontosan mit jelentenek az egyes elnevezések. Mi a forrásvíz, az ásványvíz és a gyógyvíz? (Lásd keretes írásunkat.) Pedig tisztaság és ásványianyag-tartalom tekintetében nagy különbségek vannak az egyes termékek között.

Tájékozottság híján még az is előfordulhat, hogy sima csapvizet vásárolunk drága pénzért, és fel sem tűnik a különbség. Például az egyik palackozott vizet, amelynek 2004-ig a címkéjén is feltüntették, hogy "szénsavval és ásványi anyagokkal dúsított ivóvíz", forrásvízként aposztrofálják, ami azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb az ásványianyag-tartalma, mint az ásványvizeknek. A címkék sokszor megtévesztők. A fogyasztóvédelem 2005-ös vizsgálata úgy találta, hogy 54 palackozott vízből 25 terméken rossz volt a jelölés. Akadt olyan, amelyre azt írták, hogy "alacsony ásványianyag-tartalmú", noha a benne lévő ásványi anyagok mennyisége szerint már a magas tartományba tartozott. Az is előfordult, hogy a gyártó ásványvíznek nevezte termékét, azonban aktív szén-dioxidot adott hozzá, ami kizárja ezt a megjelölést. A gyártók új termékneveket is kitalálnak, így ma már ihatunk "alpesi vizet" és "természetes vizet". Ezek a fantázianevek nem tájékoztatnak a termék valódi jellegéről, ezért a fogyasztó még kevésbé tudja, hogy ilyen termékek vásárlásakor mit tesz a kosarába.

Ha a fluorid tartalma 1,5 mg/l feletti, kisgyerekek ne fogyasszák rendszeresen.

A 39 esztendős bajai Bencze Attila hisz benne, hogy Magyarország vezetékes ivóvizei jó minőségűek, így soha nem vásárol ásványvizet. - Néhány éve, amikor a gyerekek még kicsik voltak, a nagyszülők megpróbálták őket kicsi palackos ásványvízzel kényeztetni - mondja. - Amikor a palackok kiürültek, sima csapvízzel töltöttük újra őket. A gyerekek észre sem vették a különbséget. Néhány hét múlva elmeséltük nekik, hogy ugyanazt a vezetékes ivóvizet isszák, mint mi, mire együtt nevettünk a dolgon. Azóta az ásványvízvásárlás szóba sem kerül nálunk. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy egyes palackozott vizek fogyasztásának akár veszélyei is lehetnek. - Ellenőrizze a polcról levett ásványvíz összetételét - figyelmeztet Barati Sándor, a Zöld Akció Egyesület tudományos munkatársa -, ugyanis a magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása - amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnéziumsó van -, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

asvanyviz_csapviz_reklam.jpg

- A kalciummal dúsított víz nagyon hasznos annak, aki nem fogyaszt tejtermékeket, mert allergiás vagy vegetáriánus. De még nekik sem tanácsos ilyen vízből napi 2-3 decinél többet inniuk - figyelmeztet Kiss Erika dietetikus. - Ha valakinek volt már veseköve, még ennél kevesebb is ártalmas lehet, mert ez a típusú víz beindíthatja a kőképződést. Ugyanígy vigyázni kell a deciliterenként 150 mg-nál nagyobb nátriumtartalmú vizekkel is, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, magas a vérnyomása, vagy infarktus után lábadozik.

Bánkuti Péter budapesti gyógyszerész éppen egészsége érdekében szokott le a palackozott ásványvizekről. - Néhány éve még nagyon sok ásványvizet ittam, mert a vesekövem miatt folyamatosan figyelnem kellett a folyadékbevitelre - mondja. - Reggel elindultam egy palack vízzel, és mire az kiürült, tudtam, hogy elfogyasztottam az ajánlott másfél-két liternyi vizet. Egy orvos barátom azonban nemrégiben azt tanácsolta, hogy inkább csapvizet igyak, mert bár az klórosabb, de kisebb a kalciumtartalma, mint az ásványvizek többségének. Ma már csak azért tartok itthon néhány palacknyit, hogy bebiztosítsam magam csőtörés esetére.

A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz veszélyes lehet a gyermekekre is: a magas sótartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést. Azonban a túl alacsony ásványianyag-tartalom is veszélyeket hordoz. Az ilyen vizek hosszú távú fogyasztása felboríthatja a szervezet ásványianyag-egyensúlyát. A literenként 100 mg-nál kisebb sótartalom kevesebb ásványi anyagot tartalmaz, mint az átlagos csapvíz, összetétele inkább a desztillált vízére hasonlít, amelynek fogyasztása szintén nem egészséges. - A túl alacsony ásványianyag-tartalmú víz szinte kimossa a szervezetből a máshonnan felvett ásványi anyagokat - magyarázza a dietetikus.

Problémás pillepalackok

A legtöbb palackos vizet polietilén-tereftalát flakonba töltik, amit a palack aljába nyomott 1-es szám, PET vagy PETE rövidítés jelez. Ez azonban nem a legjobb megoldás. - A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk - figyelmeztet Záray Gyula professzor, a Környezettudományi Kooperációs Kutató Központ elnöke. Ugyanis a PET-gyártás során antimon-oxid katalizátort alkalmaznak. Ennek következtében a PET-palackok kilogramonként átlagosan 300 mg-os koncentrációban tartalmaznak antimont, amely az arzénhoz hasonló toxicitással bíró kémiai elem. Az antimon kioldódásának mértéke - akárcsak a lágyítóként használt ftalátoké - egyebek mellett függ a tárolási hőmérséklettől, a fényhatástól és a tárolás időtartamától.

asvanyviz_csapviz_pet_pete.jpg

A 28 éves szegedi Patkó Krisztina a spórolás miatt sokáig nagy tételben vásárolta meg a család havi ásványvízkészletét, és azt a ház melletti nyári konyhában tárolta. Nyaranta a palackok szinte felforrtak a zárt térben, így fogyasztás előtt mindig hűtőbe kellett tenni azokat. - Egy természetgyógyász barátnőm a szívéhez kapott, amikor meglátta, honnan hozom be a gyerekeknek szánt vizet. Patkó Krisztina ma már szűrt csapvízzel oltja a család szomját. - Megszűnt az állandó cipekedés, a gond, hogy mi legyen a kiürült palackokkal. A víz pedig jobb ízű, mint valaha. Nem is értem, eddig miért ragaszkodtam az ásványvizekhez - állítja.

Mi micsoda?

Ásványvíz: szennyeződésektől mentes, zárt, földalatti vízrétegből származó ivóvíz, átalában magas ásványianyag-tartalmú.

Forrásvíz: alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, a feltörés helyén palackozott ivóvíz, melynek azonban nem kell védett vízadó rétegből származnia, és nem szükséges a forrást hivatalosan elismertetni.

Gyógyvíz: kifejezetten magas ásványianyag-tartalmú ital, amelynek bizonyos betegségekre vantkozó gyógyhatását orvosi vizsgálatok igazolják. Csak korlátozott mennyiségben szabad fogyasztani!

Ivóvíz: az ÁNTSZ által rendszeresen ellenőrzött, viszonlyag állandó összetételű víz, amelyet folyó menti, parti kutakból vagy fúrt kutakból nyernek. A fogyasztás előtt fizikai, kémiai és biológiai eljárásal tisztitják.

Vízalapú ital: mesterséges adalékanyagokkal (például szén-dioxiddal vagy aromákkal) dúsított ital.

Nem a tárolóhely magas hőmérséklete az egyetlen lehetséges veszély; az sem mindegy, mit tart a víz közelében. A szakemberek nem ajánlják például a garázst, ahol a benzingőz, rovar- és gyomirtó vagy más vegyszerek befolyásolhatják a víz szagát és ízét. Az is számít, hogyan bánik a vízzel, ha magával viszi. Sokan olyan palackból kortyolgatnak, amely a napon felhevült kocsiban állt, ez pedig veszélyes lehet. A Budapesten lakó Horváth Pál számára megnyugtató volt: ha befejezi a Margitszigeten lefutott kört, az autóban vár rá egy palack ásványvíz. - A kocsiban mindig langyos lett ugyan, de ez sokáig nem aggasztott. Egy kémikus barátom figyelmeztetett rá, hogy nem egészséges a felmelegedett palackból inni. Azóta dupla falú fémkulacsban viszek magammal vizet, amely akár 24 órán át is hűvösen tartja a benne tárolt folyadékot. Jobb ízű, és egészségesebb. Mint tárolóeszköz, a fém- vagy üvegpalack feltétlenül jobb választás lenne, bár a kutatók még nem jutottak közös nevezőre abban, hogy milyen egészségügyi kockázatot hordoznak a műanyag palackok. Míg a fogyasztásra szánt vizek tisztaságát jól felszerelt laboratóriumokban, szabványelőírásoknak megfelelően rendszeresen ellenőrzik, addig a csomagolóeszközként felhasznált műanyagoknál erre kevesebb gondot fordítanak. Az sem megoldás, ha keményebb, vastagabb, ütésálló műanyag kulacsot vásárol, mert az ehhez használatos polikarbonátban található biszfenol-A (BPA) idegélettani és magatartászavarokat okozhat magzat-, csecsemő- és kisgyermekkorban, míg felnőtteknél valószínűleg kihat az agyra, a női ivarszervekre és az immunrendszerre.

Környezeti terhelés

muanyag_palackok_asvanyviz.jpg

A lehetséges egészségi kockázatok mellett a palackos víz a Föld egészségi állapotát is befolyásolja. - Bolygónk számára az egyszer használatos pillepalack a legrosszabb megoldás - állítja Szilágyi László, a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) elnöke. A PET-et ugyanis nyers kőolajpárlatból készítik, és a palackok töltése, illetve szállítása szintén sok fosszilis üzemanyagot emészt fel. Bár szerencsére Magyarországon még nem harapódzott el a méregdrága ásványvizek divatja, de itthon is ihatunk alpoki gleccservizet és fidzsi artézi vizet. Esetükben a palackok több száz vagy több ezer kilométeres utaztatása még károsabb a környezetre.

A humusz becslése szerint hazánkban a PET palackok 20%-a sem hasznosul újra

- Kevesen tudják, de a palack készítésekor és a palackozásra való előkészítés során rengeteg ivóvíz megy veszendőbe - hívja fel a figyelmet Stoll László, a miskolci Holocén Természetvédelmi Egyesület tudományos munkatársa. Egyes számítások szerint az üzletek polcaira kerülő minden liter vízhez körülbelül két liter csapvizet használnak fel a gyárak. Ennyi kerül a szennyvízcsatornába. Sajnos egyelőre a PET-palackok nagy része, évente csak Magyarországon mintegy egymilliárd palack szemétbe kerül, ahol talán ezer évig sem bomlik le. A Humusz becslése szerint a palackok kevesebb mint 20 százaléka kap lehetőséget, hogy anyagát újrahasznosítsák, és kevesebb mint egy százalékot töltenek újra. Pedig a megoldás egyszerű lenne. Horvátországban tavaly bevezették a betétdíjat: pár forintnak megfelelő kunát fizetnek minden, boltba visszavitt pillepalackért, így ma már 98 százalékukat újrahasznosítják. - Műszálas pulóvereket, építőiparban használatos szigetelőanyagot, párnákba való tömőanyagot készítenek belőle - mondja a Humusz elnöke.
Ez kezdetnek nem rossz, de többet kell tenni - a törvényhozóknak, a gyártóknak, a forgalmazóknak, és nekünk, fogyasztóknak is.

(Írta: Fodor Marcsi (Janet Majeski Jemmott cikke nyomán)

(Forrás: readersdigest.hu) - a cikkre Bakos Veronika hívta fel a figyelmünket

További oldalak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

Palackozott ásványvíz,vagy csapvíz?

Úgy tudom,hogy hazánkban a csapvizet jó pár éve,csupán kavicsokon keresztül szűrik és klórozzák,tehát rendkívül veszélyes.

Értékelés: Nincs

Ásványvíz

Sziasztok!  

mi lenne a véleményetek a Pi vízzel kapcsolatban,esetleg még szénsavval dúsítva is :)  ?

 

Értékelés: Nincs

Szénsav veszélyeiről

itt olvashatod Vali véleményét kedves smandy!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel