Papaja (Carica papaya) - Növénykatalógus.hu

Rendszertan:

Rend: Ibolyavirágúak (Violales)
Család: Dinnyefafélék (Caricaceae)
Nemzetség: Papaya (Carica)
Faj: Papaja (Carica papaya)


Élőhely, származás: Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika, Mexikó. Eredetét homály fedi. Valószínűleg rokonfajok keresztezőséséből alakult ki. Ma a világ összes trópusi táján és a legmelegebb szubtrópusi területein termesztik.

Szár / Törzs: Fásodó szárú növény. Akár 8 m magas is lehet.

Korona: Levélkorona.

Levél, lombozat: Örökzöld.

Virág: Virága fehér. A porzós virágok csoportokban fejlődnek, hosszú kocsányon, tölcsér alakúak, aprók (2,5 mm). A termős virágok levélhónaljiak, általában egyesével állnak, 5 bibéje légcsavar alakú.

Termés: Termése körte alakú, gömbölyű vagy hengeres alakú toktermés, sárgás-zöld, sárga vagy narancssárga színű. Hossza 7,5 -50 cm, Súlya akár 9-11 kg is lehet. Héja vékony. Gyümölcshúsa puha, leveses, illata a barackéhoz hasonló. Magvai borsó nagyságúak, nem ehetők. Utóérő gyümölcs, szobahőmérsékleten is beérik. Az érett papaya csak pár napig tárolható.

Élettani hatások: A növény termése ehető. Az éretlen termésben papain található, amely az állati pepszinhez hasonló emésztési hatással rendelkezik. Emésztési problémák kezelésére használják, de húspuhítót is gyártanak belőle.

Gondozás: A laza, tőzeges, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Bőségesen öntözzük, naponta. Nem bírja a szárazságot. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen rendszeresen permetezzük a leveleit. Fényigénye nagy, a direkt napfényt kedveli. Hőigénye nagy. Fagyérzékeny. A növény magról szaporítható. Magról vetve gyorsan nő, már az első évben teremhet. Jó körülmények között akár 5 évig is él.

(Forrás: növénykatalógus.hu)

Forrás: 
Növénykatalógus.hu
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Hozzászólások

Papaja nevelés kis Hazánkban

Kedves Mindenki! A fenti cikk ugyan említi a gondozását, de ennek ellenére én személy szerint nem javasolnám a tartását, amennyiben a cél érett termés és a vállalkozó szellemű kertész nem rendelkezik speciális igényű növények tartásához alkalmas növényházzal. Ugyanis nálunk igen kevés a napos órák száma, ezért megfelelő kiegészítő világítás nélkül, feltételezve a megfelelő egyéb körülményeket, a termések idejekorán elhalnak, de ha látszólag meg is érnek, látványosan kicsik és érezhetően gyenge minőségűek lesznek. Természetesen dísznövényként tartható, hiszen termés nélkül is szép növényke cseperedik belőle, bár még így is inkább azoknak ajánlott, akik éreznek elég lelkierőt, felkészültséget egy nagy odafigyelést igénylő, de cserébe ritka hobbinövény igényeinek kielégítésére :) Szép napot grid
Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel