Probiotikum a megfázás megelőzésére és az immunrendszer erősítésére?

Antibiotikum szedése után ajánlott a probiotikus ételek fogyasztása (savanyított tejtermékek, joghurt kefir), mivel így tudjuk visszaállítani a jótékony baktériumokat, és ezáltal megerősíteni az immunrendszerünket. 

Tudományos vizsgálatok igazolják a porbiotikumok jótékony hatását gyakorlatilag mellékhatások nélkül. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosától megtudtuk, hogy az influenzaszezonban fontos szerepet játszott a légúti fertőzések számának csökkenésében!

Érdemes-e probiotikumot szedni?

A náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többször hallunk a probiotikumokról. Ám nem tudjuk, pontosan mikor és hogyan is érdemes a jótékony baktériumokhoz folyamodni. Rövid útbaigazítás. 

A probiotikum több, különböző baktériumtörzset takar, nem kórokozókról, hanem jótékony baktériumokról van szó. "Együtt élünk velük, a bélrendszerben a meg nem emésztett cukorra utaznak,  ám cserébe olyan vegyületeket kapunk tőlük, amire nekünk van nagy szükségünk: például K- vitamint, amely a normális véralvadáshoz szükséges, de serkentik az probiotikum_megfazas.jpgimmunrendszert is" - magyarázza Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A probiotikumok szinte születésünktől fogva bélflóránk természetes részei, amelyet szoptatással, vagy azt tartalmazó tápszerrel tarthatunk egyensúlyban. Ez az egyensúlyi állapot azonban különböző okokból bármely életkorban felborulhat. Az antibiotikumok szedése során például nem csak a kórokozók, de a jótékony baktériumok is elpusztulnak. Az egészséges bélflóra felborulását eredményezheti még a fokozott stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó betegség, vagy gyulladásos bélbetegség. Ezek következtében jelentkezhetnek a főként haspuffadással, hasmenéssel járó kellemetlen tünetek; ilyenkor probiotikumok szedésével helyreállítható a "belső rend". Az egészséges bélflóra fenntartását táplálkozásunkkal is segíthetjük: probiotikumban gazdag források a savanyított tejtermékek, a joghurt és a kefír. (Hírszem: Bifidusz eszenzisz függőséget okoz)

Fertőzéses megbetegedések esetén a beszedett probiotikum kiszorítja a bélben levő baktériumokat, gombákat, gátolja a vírusok káros hatását. Hasmenéses betegségek alatt vagy után adva segít a normál bélflóra helyreállításában. Tudományos vizsgálatok igazolják a jótékony baktériumok szerepét az allergia megelőzésében is, igaz, csak korai életkorban; csecsemőknél például csökkentik az ekcéma és a tejérzékenység kialakulásának kockázatát. A gasztroenterológus szerint antibiotikus kezelés során általában elegendő csak átmenetileg használni; a gyógyszer szedése alatt és után egy hétig. "Most, az influenzaszezonban érdemes azt is megemlíteni, hogy kimutatták a probiotikumoknak a légúti fertőzések számának csökkentésében játszott jótékony szerepét is" - mondta Hidvégi, hozzátéve: mivel erősíti az immunrendszert, így képes mindennemű fertőzés megelőzésére, és gyakorlatilag nincs mellékhatásuk.

 

További oldalak:

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük!
Forrás: 
hvg.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Hozzászólások

Zsuzsi05's picture

Természetes probiotikumok

Sziasztok,

most van túl a család egy csúnya hányos, hasmenéses nyavalyán. Természetes probiotikumokra lenne szükségem. Tehéntej termékeket nem fogyasztunk! Savanyú káposzta?!

Köszönöm

Zsuzsi

Értékelés: Nincs

Hányás, hasmenés után probiotikum

Hát, a savanyúkáposzta is jótékonyan hat a bélflórára, de azt inkább megelőzésre ajánlanám. Ebben az esetben erősebb "dózisra" lenne szükség. Én az emóciót javasolnám, nagyon jól helyreállítja a megbillent bélflórát. De ezek is kiválóak bélflóra regenerálásra. ANikó

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel