Problematikus vegyi anyagok 2.

Kiemelt figyelmet érdemlõ vegyületcsoportok


PAH -ok

A policiklikus aromás szénhidrogéneknek több száz változata található meg a környezetben. Antropogén eredetû szerves gázszennyezõk. A háztartási kibocsátásokon túl a gépjármûforgalom is felelõs a PAH szennyezésért.

Hatásaik: rákkeltõk, mutagének, károsítják az immunrendszert. Ha a születés körüli idõszakban jutnak be a szervezetbe, életre szólóan megváltoztathatják a hormonok termelését.

A BaP az egyik legveszélyesebb PAH vegyület, egészségügyi határértéke lakóterületen 1 nanogramm/m3. (A budapesti Margit Kõrúton már 54 nanogramm/ m3 értéket is mértek.)


Dioxinok

A Poliklor-, dibenzo- dioxinok és furánok az ismert legveszélyesebb emberi egészséget károsító anyagok. Fõ forrásuk a klórtartalmú mûanyag (pl. PVC) hulladék égetése. A tengeri halak gyakran tartalmaznak dioxinokat a tengerek elszennyezõdésének köszönhetõen.

Már egészen alacsony koncentrációban is rákkeltõk. A legveszélyesebb a 2,3,7,8 TCDD (4 klór atomot tartalmazó dioxin). A Rákospalotai Hulladékégetõben a füstgáztisztító üzembe helyezését megelõzõ 20 évben rendszeres volt a határérték tízszeresét elérõ dioxin kibocsátás.


PCB-k

A poliklózott-bifenileknek 209 változata található környezetünkben ezeknek a változatos összetételû, különféle hatású vegyületcsoportnak. Kondenzátorokban, transzformátorokban olajként; festékiparban lakkok, tinták, indigó gyártására; kenõolajok és -zsírok elõállítására és korrózióvédelemben alkalmazták. Nagyon lassan bomlanak le a környezetben, ezért mindenhol, az emberekben is kimutatható. Bár Magyarországon már szigorúan tilos a használatuk, több kutatás is igazolta, hogy az átlagos emberi testben megtalálható PCB mennyiségnek már van egészségügyi hatása. Vannak rákkeltõ PCB-k és ismert számos idegméreg hatású is.

A levegõben a kevesebb klóratomot tartalmazó könnyebb PCB-k találhatóak meg, ezek leginkább az idegrendszerre vannak kedvezõtlen hatással. Vannak rákkeltõ és idegméreg hatású PCB-k is.

PDBE

Számos mindennapi termékünkhöz PBDE-ket (Polibrómozott-difenil-éterek) adnak, hogy tûzállóak legyenek. Ilyen termék a televízió, számítógép, ruha, bútor, párna. Az EU-ban hamarosan várható a betiltásuk. Állatkísérletek a veszélyességüket igazolták, embernél hozzájárulhat májrák kialakuláshoz egyéb rákfajták kockázatát növelik. Mérések bizonyítják, hogy az emberi szervezetbõl és az anyatejbõl egyre nagyobb mennyiségben lehet kimutatni ezen vegyszereket.

Ftalátok

A PVC lágyítószerei, számos ftalátról, melyekkel PVC termékekben találkozhatunk, bebizonyosodott, hogy rákkeltõ hatásúak. Veszélyességük miatt tilos egyes ftalátok felhasználása 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára készülõ gyermekjátékokban

Azbeszt

Az azbesztet számos iparágban, például az építõiparban alkalmazták hazánkban. Jó hõálló képessége miatt rendkívül elterjedten használták betiltásáig. Az azbeszt általában belégzés útján kerül az emberi szervezetbe és rákot vagy azbesztózist okozhat. A közúti forgalom is felelõs a levegõben megtalálható azbesztszennyezésért (a fék- és kuplungtárcsák kopása következtében). Hazánkban országos programok szolgálnak az azbesztmentesítésre.

PFOS

A perfluoro-oktán szulfonátot egyes lakberendezési tárgyakban, padlóápolókban, szõnyegtisztítókban és samponokban is használják. Az Európai Vegyi Anyag Hivatal egy nemrég készült jelentése szerint a PFOS  a környezetben marad lebomlás nélkül, azaz perzisztens, sõt bioakkumulatív és toxikus (mérgezõ) is egyben. A jelentkezõ kockázatok miatt az Európai Unió külön jogszabályban kívánja szabályozni a PFOS különbözõ felhasználását.

 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

Előző rész: » Problematikus vegyi anyagok »


Kapcsolódó tartalmak:

 

Forrás: 
vegyireakcio.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

szerves labor

Sziasztok! Mivel vegyésznek tanulok ezért egy hetente 6 órát töltök szerves kémiaia laborban. A bőröm, hajam pedig átveszi a vegyszer szagot. Hogyan lehetne semlegesíteni a szagot még fürdés után is érzem magamon. Vagy esetleg van valami természetes anyag amivel meg lehet előzni hogy a bőrömön keresztül felszívódjanak a vegyszerek? Segítsetek légyszives!!! Előre is köszönöm! Juditka

Értékelés: Nincs

Juditka vegyszeres órái

Háát, sajna a védőruhán, ami a fejfedőt és maszkot is illeti, nem tudok külsőleg jobb dolgot, ami megvédene a vegyszerektől. Sajnos mind a légzés által bejutnak a különböző gázok és gőzök és a bőrödön keresztül is, anélkül, hogy hozzájuk érnél. Nemhiába "veszi át a szagot" az egész tested...de ezt egy vegyésznek gondolom nem is kell magyarázzam. Sajnos ha ebben a szakmában maradsz, mindig ki leszel téve ezeknek a káros hatásoknak, amit valamilyen szinten csak a táplálkozással és rendszeres méregtelenítéssel tudsz kompenzálni. Gondolom sokat olvasgattál már az oldalon, ha még nem volt időd, tedd meg, mert nagyon fontos lenne, hogy legalább otthon tisztán és méregmentesen élj, értem ez alatt a kozmetikumokat, tisztítószereket, élelmiszereket. A helyedben folyamatosan szednék antioxidáns tartalmú készítményt, ilyen pl. a Supercritical Protection


A Supercritical Protection 7 gyógynövény és fűszernövény szuperkritikus kivonatát tartalmazza, amelyek az ismert legerősebb sejtvédő anyagok közül valók. A szuperkritikus extrakció tovább fokozza a kivonatban található antioxidánsok koncentrációját, miközben semmiféle károsodást nem okoz a növény hatóanyagaiban.

Szervezetünkben állandó „harc” zajlik az anyagcsere során termelődő és a környezetből bejutó szabad gyökök és az antioxidáns enzimrendszerek, molekulák között. Ennek a harcnak a kimenetelétől nem kevesebb függ, mint az a tény, hogy egyensúlyban maradunk-e vagy elindulunk a fokozott öregedés, degeneráció, betegség útján. A semlegesítetlen szabad gyökök válogatás nélkül károsítják sejtjeinket, enzimeinket, kötőszöveti molekuláinkat. A következmény gyulladás, funkciózavar, degeneráció és gyorsuló hanyatlás lesz.

Ezt a folyamatot az antioxidánsok képesek megakadályozni és egészen késői korig kitolni a fizikai és szellemi frissesség állapotát.
Állatkísérletek cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltattak erre: kísérleti állatok élettartamát bizonyos antioxidánsok segítségével másfélszeresére növelték a kontrollcsoporthoz képest, ezen állatok általános egészségi állapota is sokkal jobb volt, mint társaiké.
Az állatvilág más módon is megmutatja számunkra a semlegesítetlen szabadgyökök károsító és az antioxidánsok védő szerepét: az állatok átlagos élettartama következetes összefüggésben áll a termelődő szabadgyökök mennyiségével:

Másrészről, az állatok vérében mérhető szuperoxid dizmutáz (a legfontosabb antioxidáns enzim) aktivitása egyenesen arányos az állatok életkorával. Más szavakkal: minél erősebb antioxidáns aktivitás mérhető egy állat vérében, annál tovább él.

Tudományosan bizonyítást nyert, hogy bizonyos természetes anyagok, növényi kivonatok képesek akár duplájára növelni a vérben mérhető legfontosabb antioxidáns enzim, a szuperoxid dizmutáz aktivitását, míg más növényi hatóanyagok nagyon erős antioxidánsként viselkednek a szervezetben.

A Supercritical Protection 7 gyógynövény és fűszernövény szuperkritikus kivonatát tartalmazza, amelyek az ismert legerősebb sejtvédő anyagok közül valók. A szuperkritikus extrakció tovább fokozza a kivonatban található antioxidánsok koncentrációját, miközben semmiféle károsodást nem okoz a növény hatóanyagaiban.

Laboratóriumi vizsgálatok azt is igazolták, hogy ezen hatóanyagok az antioxidáns enzimek és a szervezet által termelt antioxidáns anyagok vérszintjét is megemelik:

Egy kis létszámú klinikai vizsgálatban a termék hatóanyagai 30 nap alatt képesek voltak drámai mértékben fokozni a szuperoxid-dizmutáz és a glutation koncentrációját és aktivitását a vérben, mialatt a vizeletben mérhető rákkeltő anyag, a benzopirén szintje átlagosan 97%-kal csökkent a kiindulási értékekhez képest!

Ne higgye azt, hogy Ön nincs kitéve az oxidációs folyamatoknak és nincs szüksége hatásos védelemre. Az idő nem Önt fogja igazolni. Hiába állítja elő a természet a szabad gyökök hatástalanítására képes legcsodálatosabb fegyvereket, ha Ön nem engedi hatni azokat a szervezetében. Ezek az anyagok most egy karnyújtásra vannak Öntől. Sokkal könnyebb most egy kóros folyamatot megakadályozni és semlegesíteni, mint később a következményeit visszafordítani.


A termékben található polifenolok antioxidáns hatásuk révén részt vesznek a sejtek szabad gyökök elleni védelmében, ezzel egészségünk megőrzésében. A zöldtea kivonat hozzájárul a szervezet vitalitásához. A termék hatóanyagai továbbáelősegíthetik a szervezet energiatermelésének és zsíranyagcseréjének növelését, hozzájárulnak a bélrendszer megfelelő működéséhez.

Ha lenne még kérdésed akár méregtelenítéssel kapcsolatban is, jelentkezz még nyugodtan!

Berni

Értékelés: Nincs
Nika's picture

PAH

A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) olyak kémiai vegyületek, amelyek összekapcsolódó (kondenzált) aromás gyűrűkből állnak, és nem tartalmaznak heteroatomot vagy szubsztituenseket. A PAH-k előfordulnak az olaj, kőszén és a kátrány üledékekben, valamint melléktermékként keletkeznek az üzemanyagok (mind a fosszilis, mind a biomassza eredetűek) égetése során is. Környezetszennyező anyagként azért jelentősek, mivel ezen vegyületek egy része bizonyított karcinogén, mutagén és teratogén hatással rendelkezik. Megtalálhatók a csillagközi térben, üstökösökben és meteoritokban is. A PAH-k a legegyszerűbb életformák alapjául szolgáló molekulák lehetséges jelöltjei. A policiklusos aromás szénhidrogének liofilek, ami azt jelenti, hogy könnyebben elegyednek olajjal mint vízzel. A nagyobb molekulájú vegyületek kevésbé vízoldhatóak és kevésbé illékonyak (azaz kevésbé hajlamosak elpárologni). Ezen tulajdonságok miatt a PAH-k elsősorban a talajban, üledékekben és olajos anyagokban fordul elő, nem pedig vízben vagy a levegőben. Mindemellett a levegőben terjedő finomszemcsés anyagoknak is egyik figyelmet érdemlő összetevője. A természetes kőolaj és kőszén lelőhelyek nagy mennyiségű PAH-t tartalmaznak, melyek a természetes molekulák, például szteroidok aromás szénhidrogénekké történő kémiai átalakulása során keletkeztek. Megtalálhatók a feldolgozott fosszilis tüzelőanyagokban, a kátrányban és különböző étolajokban is. forrás: wikipedia.hu

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel