Takarítás - Környezetbarát alternatívák

kornyezetbaratEgy környezet- és egészségtudatos ember nemcsak a táplálkozására és kozmetikumaira ügyel, hanem arra is, hogy takarítószerei a lehető legkörnyezetbarátabb vegyszerekből készüljenek. De ez még nem elég a valódi méregmentes életmódhoz. Ugyanis környezetbarát vegyszer ide vagy oda, csak-csak vegyszerekről beszélünk.

Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket.

Szeretnénk megismertetni veletek néhány olyan alternatívát, amelyek nemcsak a környezetedet nem terhelik, de az egészségedet sem károsítják, és nem maradnak utánuk "vegyszermaradványok".

Tartalom:

Mosószóda (nátrium-karbonát - Na2CO3)

A mosószóda környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda szükséges. 

 • Mosás: a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesítheti mosószódával (1:1 arány). Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.
 • Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Alumínium edényeket ne mossunk vele! Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan szárad.
 • Általános tisztítás: 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot, wc-t is megtisztítja. A piszkos kefék, konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás, szappanos vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
 • Áztatáshoz: 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
 • Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

Mosószappan

Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. 

Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát)

Hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por.

Jellemzői: Alkoholban oldhatatlan, meleg vízben jól oldódik. A levegőn lassan karbonáttá alakul.

Felhasználása:

 • Kozmetikai: szénsavas pakolásokhoz, pezsgőfürdő tablettákban, száraz samponokban gyakran használják.
 • Gyógyászati:
  • viszketésre pl. segít egy meleg fürdő, amelyben egy zacskó szódabikarbónát oldottunk fel
  • gyomorrontás esetén, egy pohár langyos vízben feloldott teáskanálnyi szódabikarbóna segít a nehéz ételeket megemészteni, vagy a másnaposságot átvészelni.
 • Tisztításra:
  • súrolószer: kevés víz hozzáadásával, súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket.
  • tűzhelytisztító: a tűzhelyet nedves ruhával töröljük le, majd amíg még meleg, szórjunk rá szódabikarbónát, és hagyjuk egy órán át hatni, mielőtt tisztára törölnénk.
  • szárazsamponként: olcsón és környezetbarát módon újíthatjuk fel szőnyegünket, ha beszórjuk szódabikarbónával. Hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívozzuk fel. Ezzel a módszerrel szőnyegünk nemcsak tiszta lesz, de a rovarokat is távol tarthatjuk, és a szagokat is semlegesíthetjük.
 • Konyhában: minden zöldségféle gyorsabban puhul tőle, de óvatosan adagoljuk, mert lúgos közegben a C-vitamin gyorsan bomlik. Kevés szódabikarbóna hozzáadásával jelentősen megrövidíthetjük a szárazbab főzési idejét. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét. Öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentessünk szódabikarbónával beszórva, így könnyebben megpuhulnak.
 • Mosáshoz: fixálóként, utólag festett kék és bordó anyagok mosásakor az utolsó öblítővízbe tett szódabikarbonától nem enged a festett anyag a színéből.
 • Dugulásnál: ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk így, amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsük le forró vízzel.

Bórax (Nátrium-tetraborát - Na2B4O7-10H2O)

Színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít, és porrá mállik. Alkoholban nem, hideg vízben nehezen, forró vízben és glicerinben jól oldódik. Mint erős lúg és gyenge sav, sója vízben könnyen hidrolizál, oldata lúgos kémhatású, glicerines oldatának kémhatása azonban savas. A hidrolízis során szabaddá váló lúg közömbösíti a szabad zsírsavakat. A keletkezett szappanok jó emulgeátorok. Gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású.

Felhasználása:

 • Kozmetikai: A bórax a bőrt puhán tartja, nem izgatja, nem szárítja. Gyengén zsírtalanító, antiszeptikus, összehúzó és tonizáló hatású, ezért mosdószerek kedvelt alkotórésze. Egyes krémek jellegzetes emulgeátora, de megtaláljuk a különböző tisztító kozmetikumok, dauervizek, szőrtelenítők és fehérítő készítmények előírataiban is. Glicerines oldata enyhén hámlasztó, szeplő ellen is használják.
 • Tisztításhoz:
  • Általános tisztítószerként: adjunk egy evőkanállal fél liter meleg vízhez.
  • Folttisztításra: cellulóz, gyapot, juta, viszkóz szálakhoz, műselyemhez, selyemhez és nylonhoz.
  • Fertőző szennyeződés eltávolításához: a szennyeződést kaparjuk le vagy itassuk föl, majd a ruhát fél óra hosszat áztassuk bóraxos oldatban.
  • Borfolt: azonnal szórjuk be sóval, majd fél óráig áztassuk bóraxos oldatban.
  • Tapéta tisztítására: a mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatjuk bóraxba mártott kendővel.
  • Ablakmosáshoz: ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot. Edények vízkőlerakódását eltávolítani: az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki, és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.
 • Virágok szárítása: Szárazvirág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezzük egy időre bóraxporba.
 • Rovarok ellen: A rovarokat nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. A szőnyeg alá és a szőnyeg szélekre, sarkokba, polcokra, résekbe szórt bóraxszal védekezhetünk ellenük.
 • Faanyagvédőszerként: Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1:1 arányú bórax-bórsav 10%-os, 50oC-os oldatába mártsuk, vagy permetezzük. A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja, és a gombákat is távol tartja.

Ecet, citromlé

 • Az ecet fertőtlenítő- és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított húsz százalékos ecetet önts a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.
 • A citromlé gyenge, természetes sav. A természetben lebomlik. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.
 • A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápoló szerek.
 • A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására.

Specifikus folttisztítás környezetbarát szerekkel

A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához. Természetes folteltávolító-szerek a következők: citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax. Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel, mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású (ecet, citrom) szereket lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.

Folt fajtája

Tisztítási útmutató

Friss gyümölcsfolt

Áztassuk tejbe vagy savóba!

Vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából!

Fűfolt

Dörzsöljük glicerinnel a foltot!

Golyóstoll, tinta

Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal!

Izzadságfolt

Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk!

Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.

Kávé-, teafolt

Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni!

Ecetes, majd normál öblítés!

Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!

Mustárfolt

Dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben!

Penészfolt

Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra, és tegyük ki napfényre, és tartsuk nedvesen!

Rágógumi

Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le!

Rozsdafolt

Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki!

Rúzsfolt

Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki!

Vérfolt

Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal!

Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!

Viaszfolt

Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt!

Vörösbor, sör vagy likőrfolt

Áztassuk bóraxos oldatban!

Zsírfolt

Forróvizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát!

 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
okoszolgalat.hu
4.76923
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (13 votes)

Hozzászólások

Mivel elegyedik az illóolaj?

Sziasztok!

Egyszer olvastam valahol, hogy az alkohollal elegyedik az olaj (emulgeneálódik), de nem. Van valami megoldás, amivel elegyteni lehet a felmosóvízzel, hogy ne a tetején ússzon? Tejszármazékok, egyéb romlandó dolgok nyilván nem jöhetnek szóba) vagy fogadjam el, hogy csak a tetején tud úszni? ugyanez ecetes öblítésre

 

Köszi!:)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Illóolaj mivel keveredik?

Szia! 

Felmosás, öblítés alkalmával nem baj, hogy úgy tűnik, a tetején úszik. Az illó része úgyis "szétfut" a vízben, ecetben, még ha nem is tűnik úgy. 

Kozmetikumok, pakolások esetében érdemes valamilyen zsiradékba keverni, de egy öblítésnél ez nem megoldható. 

Értékelés: Nincs

Folttisztítás ecettel

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni. Izzadságfoltra nekem bevált az ecet, viszont eddig csak fehér pólón próbáltam, s higitás nélkül dörzsöltem be ecettel a kritikus területet, majd rögtön kimostam. Most finom, mintás ruhaneműt szeretnék tisztítani, s mivel nem merem higítás nélkül ráönteni az ecetet, arra gondoltam, hogy beáztatom ecetes vízbe a ruhát. Nagy örömmel olvastam, hogy ti is ezt javasoljátok. Tudnátok tanácsot adni arra vonatkozóan, milyen arányba keverjem a vizet az ecettel, s mennyi ideig hagyjam ázni a ruhát? Nem tudom miért, de attól tartok, hogy az erős ecet kiveszi a ruha színét.

Köszönettel: Mari

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Ecetes folttisztítás

Szia!

Ecetes folttisztítást még nem próbáltam, de jó ötlet. Milyen ecetet használsz hozzá? Remélem az olvasók segítenek Neked, és megosztják a tapasztalataikat Veled. 

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Büdös vixik :(

Segítségre volna szükségem. Nem tudom járt- e közülünk így más is de nekem a konyharuháim és a mosogató kendőm is egyszerűen büdös. Hiába mosom, forráztam, áztattam, napon szárítottam... és mégis, pedig nagyon szeretem mind, jö pár éve használom őket.

Köszönöm! Kinga

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Egész elcsodálkoztam, hogy Neked büdösödnek a vixik!

Szia Kinga!

Én még szinte a kezdetekben vettem egész sorozatot, aztán még hozzá..., bambuszkendőm is és mindenfélém van, de sose volt szagos!

Ki szoktam őket áztatni (van úgy, hogy estétől reggelig) egy kis szódabikarbónás - EMc-s vízben, reggel kiöblítem, és kiteszem a szabadba száradni. Néha a testvérkék többen is sorakoznak kint. 

De ha nem is áztatok, akkor is egy pötty EMc-vel mosom át (nagy kedvenc!) pl a szivacsot, takarítókendőt.

Azt hiszem, jó módszer lehet, mert nagyon jól bírják! Esetleg próbáld meg Te is így. Érdekes, mert a konyharuhát, kéztörlőt valamiért ma szaglásztam meg, ahogy behoztam a kertből, és olyan jó friss illatúak! Talán az EMc a kulcs..?

szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Nekem csak a konyhai mindenes vixim büdösödött be 1 év után

Akkor pedig lecseréltem. A többivel még nem jártam így. Kozmetikai kendőm van még, ablaktisztító szettem, konyha csöpögtetőm, kádkilépőm, és latyakfogóm. Ja és a bambusz mosogatókendőm, de azt egyébként is cserélem 3-4 havonta.

Valaki tapasztalt még hasonlót?

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Elég régi már..

Köszönöm Vali! Akkor ez lehet a gond, mert már mindegyik elmúlt 1éves... és hát ugye napi használatban vannak, ezek szerint velük jár. Az ablaktisztítókkal, a törölközővel és a kozmetikai kendőkkel nekem sincs gondom, ez utóbbival fürdetem a Kisfiam!

Értékelés: Nincs

Szürke zóna

ezzel a két márkával most találkoztam egy netes oldalon !

1.
konyhai zsíroldó

Termékleírás

A Probiotikumok ereje:
A szabadalmaztatott SCD Probiotikumok milliói találhatóak meg a Greenman ProKlean termékcsalád tagjaiban, amelyek hatékonyak zsíros, odaégett szennyeződésekkel szemben.
A Greenman ProKlean Konyhai Zsíroldó természetes összetevőkkel, vegyszermentes hatékonysággal tisztít és hoz létre egészséges környezetet Ön és Családja számára a konyhában és étkezőben.


2.
konyhai tisztítószer

Termékleírás
90% -os organikus növényi erdetű összetétel. A háztartásban előforduló baktériumok több mint 99,9% -át elpusztítja. Fehérítő-, foszfát-, és szulfátmentes. Konyháját higiénikusan tisztává és ragyogóvá varázsolja.
Természetes antibakteriális elemeket tartalmaz. Biológiailag könnyedén és gyorsan lebomlik. Minden szilárd és lemosható felületen alkalmazható. Hagyja hatni 30 másodpercig, majd törölje át tiszta, száraz ruhával!


ezekről már hallottatok, találkoztatok esetleg velük  ?
a nevükből gondolom, h nem magyar a gyártójuk, nem tudom csak úgy felhívni őket, hogy megkérdezhessem, valójában milyen anyagokból állnak a termékeik ...

esetleg valakinek valami infó róluk ??
Értékelés: Nincs
epermami's picture

Konyhai tisztítószerek

Szia Mikrotrauma, mindkét tisztítószernek jó az összetétele, már néztük mi is, bízom benne, hogy hamarosan bekerülhet a Bionom kínálatába...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

"Csodaszóda" és szódabikarbóna közt létezik-e összefüggés?

Köszönöm a felvilágosítást! Izgat azonban a kérdés az úgynevezett csodaszóda, amit egyértelmüen tisztítószerként árusítanak, bizonyos elővigyázati előírásokkal, van-e valamilyen kapcsolatban az étkezési célra használt és előzőekben ugyancsak tisztításra és egyéb célokra is alkalmas szódaikarbónával (míg a csodaszóda Nátrium-karbonát, a szódabikarbóna: Nátrium-hidrogén-karbonát). Köszönöm az esetleges választ.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Mosószóda és szódabikarbóna

Szia Suleili, átmozgattam a kérdésed, kérlek, olvasd el a fenti cikket. A mosószóda és a szódabikarbóna is a szénsav sója, csak a szódabikarbóna gyengébb lúg.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

kőpadló ápolás

Sziasztok!

Szeretném kérni a segítségeteket hogy kőpadlót mivel lehet ápolni bio úton ? De lehet hogy cement padló. A jelenlegi lakásunk parkettája alatt van. Régen volt divat a 70-es években ez a padló. Látszódnak benne  a kövek. Az az öteltem támadt hogy felszedném a parkettát és alatta van ez az immár rusztikus hatású padló. 

Valami olajra gondoltam, mintha vizes lenne. Eddig nem  találtam ilyen terméket. 

Nagyon jó lenne egy kis segítség! Köszönöm! Gabi

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Régi kőpadló felújítása

Szia Gabi, mielőtt bele vágnál a parketta felszedésébe, mindenféleképp pontosan járj utána a kőpadlóban rejlő lehetőségeknek, mivel utólag már nem sok mindent fogsz tudni csinálni...

Sokat keresgéltem a neten a kérdésedre a választ, nem igazából találtam kimondottan kőpadlóra való anyagot, de azt rengeteg helyen olvastam, hogy nagyon nehéz tisztán tartani, és sok esetben "koszos" hatást kelt. Fontos szempont az is, hogy milyen helyiségben van ez a burkolat, mennyit használjátok, és mire, ezt is mérlegeld!

Ha valaki nem akarja lakkozni a fát, akkor lenolajjal, és méhviasszal lehet kezelni, meg kellene tudakolnod egy szakembertől, vagy festékbolt eladótól, hogy vajon ezek az anyagok rajta maradnak-e a kövön is??

Érdekel a téma, megköszönöm, ha megosztod a későbbiekben velünk a tapasztalatodat!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

padlóápolás

Köszönöm a kutakodást!

Gabi

Értékelés: Nincs

Kőpadló ápolására várunk ötleteket!

Szia! Gondolom nem bionom tisztítószert keresel, hanem valami olyan módszert, amitől a kőpadló használhatóvá, széppé válik. Szerintem az olaj nem túl jó, mert csúszik, esetleg egy idő után ragad is...

Várjuk az olvasói ötleteket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kárpittisztítás

Segítségeteket kérem, van egy vajszínű bordás kanapém először Wanish szőnyegtisztítóval tisztítottam egy kicsit foltos volt hagytam pár napig utána vettem Bábolna bio kárpittisztító aerosolt  ettől olyan foltok keletkeztek, hogy szívem szerint kidobnám. Örülnék ha tudnátok valamit javasolni a bionomból. Köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ki tud jó folt tisztítót?

Itt találod a folttisztítókat, ha jól tudom, akkor még az epeszappan is jó foltokra, illetve a folt jellegétől függően a fenti cikkben is találsz ötleteket.

Nekünk nincs kárpitos bútorunk, így nincs ebben tapasztalatom, ha másnak van, el ne titkolja!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

SLES-mentes Sampon

Kedves Vali! Hónapok óta vadászom SLES-mentes samponra és tusfürdőre. Rátaláltam a T...i-termékekre, mely a honlapján bőrbarát, természetes alapanyagú termékekről regél. Interneten vettem is egy-egy készítményt és csak átvétel után olvastam el tüzetesen, hogy szintén SLES-t tartalmaz. Ugyanígy a magát öko- és természetbarát terméknek hirdető készítmények szintén tartalmazzák az habosítót (vagy csak nemes egyszerűséggel anionos felületaktív anyag van feltüntetve). Elképesztő, hogy ez még a babatusfürdőkre is vonatkozik.
Tudna olyan termékeket javasolni, ami elérhető árú és SLES- és coco-szulfátmentes?

Értékelés: Nincs

Hajmosás

Én 7. hónapja szódabikarbónával mosok hajat, és almaecettel öblítem. Meg vagyok vele elégedve. Előtte az összes sampont kipróbáltam a zsíros-korpás hajamra, és 2-3 naponta mostam hajat. Mostmár kibír egy hetet is.

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

SLS mentes kozmetikumok

Szia Szandria!

Ha nem bánod, válaszolok én neked Vali helyett.

Igen, nagyon sok a hangzatos reklámszöveg, ilyesmibe szerintem mindnyájan belefutottun eleinte, hogy natúrnak/bőrbarátnak/biónak hitt kozmetikumunkról utólag kiderült, hogy ott lapul benne az SLS, vagy egyéb oda nem illő anyag. Vásárlás előtt mindíg elemezzük ki az összetételt, erre nagy segítségünkre lehet a hatóanyag-kereső.

A Bionom bioboltban csak olyan kozmetikumokat találsz, amik garantáltan SLS és egyéb káros anyag mentesek, illetve vonatkozik ez minden ott megvásárolható termékre is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bionom

Kedves Mónika!
Köszönöm a választ. Sajnos a Bionom termékeket nem tudom megfizetni ötünk számára. Esetleg valami hozzáférhetőbbet tudsz?

Üdvözelttel:

Szandra

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

hozzáférhető árfekvésű tusfűrdő/sampon

Hát megmondom őszintén, egy tusfűrdőért én sem adnék több ezer forintot, már csak azért sem, mert szappan-párti vagyok . Én Olíviát és Blueberry-t használok, nem szárítanak jobban, mint a tusfűrdők, sőt. Ha nem tartod őket közvetlenül víz alá, hanem a nedves kezedet kened be a szappanal, sokáig lehet használni egy ilyen szappant.

A szappan-samponokat még nem próbáltam, de tervezem.

Bár EZ egy tusfűrdő, de beválhat samponként is, olvasd el kérlek a hozzászólásoka is a termék alatt. Az ára sem olyan húzós, ennél olcsóbb sls-mentes samponról nincs tudomásom. És ez még bionom is .

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Pedig a szappannál olcsóbb megoldás

nem nagyon van Szandra! A samponok között találsz 4 féle hajmosó szappant is, bár én nem veszek erre a célra külön szappant, mindig azzal mosom a hajam, amit épp tisztálkodásra használok. Öblítésre az almaecet vízzel higítva, pár csepp illóolajjal nagyon bevált, szerintem ennél olcsóbb balzsamot sem találsz. Persze a legpénztárca kímélőbb megoldás, ha egyre csökkented a hajmosások számát, hisz a legolcsóbb az, ha nem használsz se vizet, se hajtisztító szert...:) A rendszeres, heti szintű hajmosás teljesen felesleges szerintem, főleg a gyerekeknél, a 7 éves kislányomnak kb havonta mossuk és gyönyörű a haja.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

vízlágyítás

Sziasztok!

Vízlágyítás ügyben szeretnék tanácsot kérni. Nálunk sajnos nagyon kemény a víz, és nem tudok mit kezdeni ezzel a problémával a mosás során. Vettem Sodasan vízlágyítót, de hiába teszem a gépbe a legnagyobb ajánlott mennyiséget, és hiába öblítek ecettel, a ruhák mégis kemények, "ropognak", és ez sajnos a gyors elhasználódást is magával vonzza. Nem tudom, nem akaron elhinni, hogy ne lenne erre valami magoldás. Segítsetek légyszives, mit próbáljak ki?

Előre is köszönöm: Kriszti

Értékelés: Nincs

vízlágyítás

Érdemes kipróbálni a mosószódát - fehér ruhákat magában mossa, színeseknél adalékként működik. Mosómágnessel is lehet lágyítani a vizet. Az ecet viszont nem lágyít, sőt a "pihe-puha" öblítőkhöz képest mindig nyersebb lesz a ruha, mert azok az öblítők műanyagbevonatot képezve okoznak ál puhaságot. Ha zavaró az ecet okozta nyersesség, meg lehet próbálni a növényi alapanyagokból készülő öblítőket is, bár ezek jóval drágábbak. 

Értékelés: Nincs

vízlágyítás

szia! nem tapasztaltam még, de azt mondják, ha mosópor helyett mosószódával mosol, az lágyítja a vizet!

Értékelés: Nincs

Mosószerről véleményt szeretnék kérni

Sziasztok!

Iic folyékony bio mosószerről szeretném véleményeteket
kérni, én semmi kirívót nem találtam az összetevők között, persze van amit nem találtam meg a neten:


Forgalmazó honlapján ez szerepel:

„A lavandin (hibrid levendula) esszenciális olajával illatosított.
Optimális biológiai lebomlású, nem tartalmaz foszfátot, EDTA-t, NTA-t, GMO-t,
kizárólag növényi felületaktív anyagokat. Állatokon nem tesztelt….

Összetevők: >30%: víz, 5-15%: szappan, <5%: nem ionos felületaktív
anyagok, <5%: anionos felületaktív anyagok, kálium szorbát,
nátrium-glukonát, trisodium dicarboxymethyl alaninate, 100% természetes
illatanyag, organikus esszenciális olajok narancsból*, levendinből*, és
teafából* (linalool, limonén).”


Kérdésünkre ezt a választ kaptuk:

„mosószerünk nem tartalmaz sodium vagy amonium laureth
sulfátot.”

„A keverék vizes közegű előállítással készült, növényi anionos és nem ionos felületaktív anyagokkal, szappannal és 100% természetes illatanyaggal,
organikus esszenciális olajokkal (narancs, levandin), linaloolt tartalmaz.

Veszélyes komponensek a 67/548/EGK szerint:

Potassium oleate                  < 5%

Potassium cocoate               < 5%

Coconut alcohol C12-18       < 5%

Alkyl polyglucoside               < 5%”


Igazából  a bebüdösödő ruhákra keresek alternatívát, mert sajnos Férjem ruháinál a Sodasan sem vált be hosszú távon:(.
(Már több mosószert, trükköt, tippet próbáltam az évek alatt)

Köszönöm a segítséget előre is. Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

mosószer

Kedves Detti!

2012. tavaszán mi is felvettük a forgalmazóval a kapcsolatot és sajnos a bekért összetevők alapján nem kerülhetett be a webáruházba.

Persze az is elképzelhető, hogy azóta változtattak - pozitív irányba - az összetevőkön, bár felénk nem jelezték, pedig hangot adtunk nem tetszésünknek.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosószer

Köszönöm Niki a gyors választ! Ezek szerint az általam felsorolt összetevők között is  van olyan ami nagyon gáz bionom szempontból? Csak hogy tudjam máskor melyik összetevőre kell különösen figyelnem.

Értékelés: Nincs

mosószerek rejtett összetevői

Szia Detti! A kozmetiumokkal ellentétben a mosó- és tisztítószerek esetében nem kötelező ráírni a pontos inci megnevezést, csak a vegyület fajtáját. Éppen ezért nagyon nehéz eligazodni.

Ebben a mosószerben SLS van, mint a gyártótól megtudtuk... :(

Értékelés: Nincs

Növényi SLS

Kedves Tünde!

Köszönöm a válaszod, elnézést, hogy csak most reagálok rá. A gyártó újabb megkeresésemre elmondta, hogy valóban tartalmaz a termék SLS-t, de 5% alatti mennyiségben és növényekből van kivonva nem kőolajból. Ha emlékezetem nem csal akkor a növényi SLS-t is károsnak tartjátok csak már sajnos nem emlékszem, hogy miért.

 

Értékelés: Nincs
Richie's picture

Növényi méreg...

Szia Detti! Van egy MLM-es cég itt Magyarországon is (tudod, akinek minden termékében aloe vera van), ahol minden ilyesmire, azaz minden káros anyagra azt kell mondani, hogy azt növényből vonták ki! Az ajakápolójuk is isteni - lenne, ha nem tettek volna bele Petrolatumot a jojobaolaj és az aloe vera gél mellé. Szóval ennyit róluk! Hazudnak és nagyon keményen lefejik a pénzed. 

Értékelés: Nincs

Növényi méreg

Kedves Richie!

Igen, ismerem ezt a céget is, és sajnos nagyon sok ilyen van :( Sok-sok évvel ezelőtt én is ittam az aloe géljüket, míg megelégeltem, hogy egyre több tartósítószert és adalékanyagot tesznek bele aranyáron....

Értékelés: Nincs
epermami's picture

SLS

Az eljárással van a gond... Erről tavaly írt Tündi, itt olvashatod.

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Kedves epermami!

Köszönöm  :)

Értékelés: Nincs

olaj folt

Sziasztok,

 

Szövet nadragra csöppent barack olaj. Hideg vízben próbáltunk kiszedni, de nem sikerült. Mivel jönne ki, tudtok segíteni? 40fok bír.

Nagyon köszönöm előre is,

Timi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

foltok

Kedves Timi!

Ismered a bionom folttisztítókat? ITT megtalálod őket.

Addig is, ha kéznél van egy kis Sodasan mosogatószer, tegyél a foltra és dörzsöld át kézmeleg víz alatt. A semminél több...

Niki

Értékelés: Nincs

aktiv oxigénes fehéritő por

Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyi ideig szabad áztatni pl tetra pelenkát, kis bodykat a na perkarbonátban? Végre sikerült fehériteni vele, 50-60fokos vizbe tettem, és kb 5-6órát áztak. Valamint marha epe szappannal kentem még be az erősebb foltokat. Utána pedig 60fokon mosásnál is tettem 1-2 evőkanállal még a mosógélhez /apropó, bio mosószer, magyar termék, de rá van irva, hogy van benne szinezék-merjem használni? /. Szóval nem árt a textilnek a hosszú áztatás? mintha bolyhosabb lenne, pedig mosóhálóban mosok, illetve B.O.S.C.H. gépem van /nem tudom szabad e kiirni márkát/ Előre is köszönöm a választ!

Szilvi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Na-pekarbonát

Szia Szilvi, egy csomót keresgéltem a neten, hogy mit ajánlanak az áztatási időnek, de nem találtam semmi infót. Mivel természetes anyag, nem hiszem, hogy ártana a textiliának... Kedves Olvasók, van valamelyikőtöknek tapasztalata? A mosószer összetételét írd meg kérlek, mert ha csak a szinezék a bibi, akkor megkeressük a gyártót, hátha változtat rajta, így bekerülhet a webshopba...

Értékelés: Nincs

Mosószer

Köszönöm a válaszod. Még annyit, hogy mosószódára sincs ilyen ajánlott idő áztatásnál? Mert ott is az rémlik, hogy túl sokáig nem jó. Mivel mosható pelusozó is vagyok, ott használom inkább a mosószódát, és egyik moshatós oldalon irták a lányok, hogy mennyiségre sem tesz jót.

összetevők: 15-30% anionos felületaktiv anyagok, 5%-nál kevesebb nem ionos fel.akt. anyagok. Tartalmaz színezéket.

Ez van a flakonon. Nem tudom, hogy ez jó e?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Anionos felületaktív anyagok...

Kérlek, keresd vissza azt az oldalt, ahol a mosószódáról ezt olvastad, (és küld el nekem magánban, a nevemre kattintva) érdekel a téma, mivel a bionom háztartásról írok leckeleveleket, nagy segítség lenne számomra, köszönöm!:)

A mosószerrel kapcsolatban azt tudom Neked írni, hogy az anionos felületaktív anyag nagyon sok minden lehet, a hatóanyag keresőnkben ezt találod róla:

Az anion a felületaktív anyagok negatív töltésére utal. Némelyik rákkeltő nitrosaminokkal szennyezett lehet. Ezek a mosószerek komoly fenyegetést jelenthetnek az egészségre. Autómosó szerekhez, garázspadló tisztítókhoz és motor zsíroldókhoz használatosak - és mint habképző adalékanyag a kozmetikai termékek 90%-ban jelen vannak.
•    Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
•    Sodium Laureth Sulfate (SLES)
•    Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
•    Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
•    Sodium Methyl Cocoyl Taurate
•    Sodium Lauroyl Sarcosinate
•    Sodium Cocoyl Sarcosinate
•    Potassium Coco Hydrolysed Collagen
•    TEA (Triethanolamine) Lauryl Sulfate
•    TEA (Triethanolamine) Laureth Sulfate
•    Lauryl or Cocoyl Sarcosine
•    Disodium Oleamide Sulfosuccinate
•    Disodium Laureth Sulfosuccinate
•    Disodium Dioctyl Sulfosuccinate stb.

Akkor tudsz biztosan meggyőződni róla, hogy mi van benne, ha megkéred a gyártót, küldje el neked a pontos incijét. Úgy néz ki, nem a színezék a legnagyobb probléma ebben a termékben... nem is értem, hogy egy mosószerbe minek színezék???

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

hát ez szomorú

Jesszus, ennyi minden lehet??? Nem értem, miért hirdetik, hogy BIO, ha közben nem az, mert ha ezekből akár 1 is szerepel benne, számomra = a kukában landoló termékkel!! Rendben, kikeresem, hol olvastam a mosószódáról :)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Bionom webáruház Nektek - Nekünk:)

Hát Szilvi, sajnos ez van... Hosszú éveken keresztül rengeteg általatok beküldött termék összetételét elemeztük ki és szomorúan tapasztaltuk, hogy sok bionak - ökonak kikiáltott készítmény tartalmaz olyan összetevőket, amik károsak az emberre és a Földre is.

Ezért gondoltunk egy nagyot és mindenki nagy örömére :) megcsináltuk az első bionom webáruházat, ahol csak tiszta, kemikália mentes termékek vannak.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe a bioboltocskánkat, itt biztonsággal vásárolhatsz, így nem kell apróbetűs inciket nézegetned és esetleg fölöslegesen megvásárolnod olyan termékekeket, amiknek csak az áruk felel meg a bio minőségnek...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Igen, köszönöm!!!

Igen, köszönöm!!! Már elég régóta foglalkozom én is azzal, hogy minden csak jó minőség legyen, és Bp-en 2 herba nagyker van, ott szoktam pl a m.szodát, oxi.fehéritőt, almaecetet, stb beszerezni, mert van nagyker kártyám, igy picit olcsobb mint a sima bio boltban :) De amit ott nem lehet kapni, azt garantáltan nálatok szerzem be :)

Értékelés: Nincs

Festékszag

Sziasztok!

Egy hónapja új lakásba költöztünk. Mielőtt beköltöztünk, a falfestésen kívül egy hatalmas beépített szekrény festésére is sor került, melyet a szakemberek - mint utólag megtudtam - szintetikus benzin alapú festékkel vontak be. A lakás átadásakor azt tapasztaltam, hogy szag van a lakásban. 6 hónapos kisbabánkkal egy hétre egy barátunkhoz költöztünk. A lakást közben fűtöttük, szellőztettünk, fütöttük, szellőztettünk...3 hete lakunk az új lakásban, de nem tudok örülni neki, mert még mindig érzem a festék szagát - egyébként a párom nem érzi - 3 X szellőztetek naponta... aggódom, hogy még mérgező... Mit tanácsoltok?

Értékelés: Nincs

Vasas víz által hagyott nyomok a csempén

Nem kifejezetten vízkő problémára keresek megoldáts, hanem vas-problémára. Nagyon vasas  a víz, és sajna igen koszos is. A csempe barna csíkokkal van tele, az ecetre nem igazán reagál.

Szerintetek mit próbáéhatnék ki ellene? Ha egy mód van rá a nagy suvickolást is kihagynám. Édes álom? Vagy létezik megoldás?

Értékelés: Nincs

Vasas vízre

Nálunk szintén nagyon vasas a víz, én így takarítom: először mosószódát hígítok vízzel, azzal áttörlöm, majd hagyom hatni, lemosom, utána pedig citromsavval törlöm át és szintén hagyom hatni kb 10 percet.  (én hetente takarítok,  de ez a módszer bevált)

 

Értékelés: Nincs

vasas víz

Nálunk is nagyon vasas a víz, a csempénk sötétkék színű, szerencsére azon nem nagyon látszódik meg, de a kádunk hihetetlenül besárgul egy hét alatt :S. . A kádunkat hugom mindig  úgy takarított, hogy 2 üveg vízkőoldót rányomott...ennek hatása az lett hogy mára már nincs rajta zománc, rücskös a felülete :(..... MOstanság citromsavval szoktam takarítani. Legutóbb egy nagyobb szemcsést sikerült beszerezni, amit befőttes üvegben oldom fel és (tesómtól beszerzett) üres vízkőoldós flakonba töltöm, és ezzel öntöm le a kádat. Kicsit rajta kell hagyni, majd szivaccsal letörölni (nálunk ez inkább sűrolás, de sztem ép kádnál sokkal jobban működik, mert a csempéről simán lehozza). Nálam ez vált be eddig a legjobban.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nekem erre az eMC vált be

Egy próbát megérne...

Várjuk mások tapasztalatát is!

Értékelés: Nincs

bórax,szódabikarbóna,Na-perkarbonát eltarthatósága

Sziasztok! :)

Egy kémiai jellegű kérdésem van a bóraxról. Nem értek hozzá, csak szeretnék. :S :D Ezért kérem a segítségeteket.

Amennyire én utánanéztem (részben ezen az oldalon), abból azt vontam le, hogy ha a bórax levegőn állás során vizet veszít, akkor vagy Na2B4O7•5H2O lesz belőle, vagy Na2B4O7. Gondolom ez attól függ, hogy mennyit áll, és közben mennyi vizet veszít. A kérdésem az, hogy a száraz bórax, vagy a félig száraz bórax ugyanúgy hatásos, mint a „hidratált” bórax? Gondolom, a lúgos tulajdonságát nem veszíti el a nátrium miatt, de a többi tulajdonsága megmarad? Vagy nincs is többi tulajdonsága, mert titka a lúgosságában rejlik? És melyiket árulják egyáltalán, a „vizes”, vagy a „félig vizes” vagy a víztelen verzióját? Mert az enyém alapból egy száraz pornak tűnt (amíg el nem fogyott). Ha ez az, amit árulnak: Na2B4O7•10H2O és baj, ha vizet veszít, akkor mire kell figyelni, hogy ne veszítsen vizet?

Mert nyilván nem nagyon lehet levegő érintkezése nélkül tárolni, mert ahogy fogy a dobozból, egyre kisebb dobozokba kellene rakni, de annyi dobozom nincs. És ha lenne is, akkor sem tudnám mindig pontosan akkora dobozba tenni, hogy ne érje levegő. Ugyanez a kérdésem vonatkozik a szódabikarbónára is, hogy az hogy ne alakuljon át karbonáttá. Nátrium-perkarbonátot még sosem próbáltam, de szeretnék venni, és arról is érdekel, hogy hogyan kell tárolni.

Mert az egy dolog, hogy sokszor használom a takaraítás során, és gyorsan fogy, de manapság a városban tudomásom szerint sehol nem lehet kapni bóraxot, de már szódabikarbónát sem, és szeretnék rendelni netről egy bazi nagy mennyiséget, de ha az évek alatt tönkremegy, akkor felesleges megvennem. És az egy dolog, hogy még lehet kapni neten, de mi van, ha egy idő után ott is betiltják, és már nem lehet kapni sehol. A városomban próbáltam bioboltokban, herbáriákban, patikákban (ott konkrétan megmondták, hogy tilos eladniuk mezei halandóknak), háztartási boltokban, gazdaboltokban, vegyiáruboltokban – pedig pár hónapja még itt vettem egy adagot. Szóval ezért nagyon fontos nekem, hogy tudjak venni nagyobb mennyiséget, és jól tudjam tárolni, és ezért érdekel a kémiai háttere. Ha tudtok, segítsetek, kérlek. Nagyon köszönöm! :)

Értékelés: Nincs

SOS, nem lehet majd kapni többé bóraxot! :(

Sziasztok!

Tudtok esetleg válaszolni a fentebbi kérdésemre? Nagyon fontos lenne azért, hogy mennyit vehetek (nehogy tönkremenjen, és akkor feleslegesen vettem) most, amíg még lehet kapni 1-2 helyen. Ugyanis beigazolódott az, amitől féltem, hogy nem lehet majd kapni többé bóraxot. Ezt egy eladó mondta: "már csak idén, mert törvényi előírás, hogy közúti forgalomban nem szállítható", a gyógyszertárban pedig azt mondták, hogy: "gyógyszeripari alapanyag, ezért nem adhatjuk ki, csak speciális engedéllyel rendelkezőknek". Már szódabikarbónát is alig lehet kapni. Nem tudom, hogy azt miért. Pedig egyik sem veszélyes annyira, szállítanak közúton ennél 1000x veszélyesebbeket is. Szomorú, hogy ennyire megpróbálják ellehetetleníteni a környezettudatos takarítást. 

Értékelés: Nincs

bórax

Szia!

Én ma kérdeztem meg a ZöldZugban, hogy van-e bórax, azt mondták, hogy már nem tartanak. Hoppá, mondom, aztán miért nem? -Mert állítólag rákot okoz a belélegzése.- Aham. Utánanézek még ennek...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ötleteket kérek, mert Diána Zöldzugos informátorának lett igaza

Tényleg káros a belélegzése, úgyhogy ne használjátok úgy, ahogy én csináltam. Csak azért írom le a tapasztalatomat, hogy más ne járjon így, ahogy én. :D

Régebben a bóraxot csak takarításra használtam, ám mivel olvastam, hogy penészirtásra is jó, ezért legutóbb arra használtam. A következők miatt: olyan lakásba költöztünk be, ahol előtte cigiztek. Már csak nagyon ritkán érzek valami cigiszagot, amikor az utcáról hazaérek, de a szekrényben sokáig álló ruhák beveszik ezt a keveset is. Az előző lakás pedig penészes volt, úgyhogy az onnan áthozott textíliákat is kezelni kellett (illetve még folyamatban van). Panelban lakom, erkélyem nincs, az ablakba pedig a városi por és galambok miatt nem tehetek ki semmit. (A nagy párnákat, ágyneműket odaadtam kertes házban lakó családtagnak, hogy szellőztesse ki, de nem adhatok oda mindent). Egyébként naponta szellőztetünk még télen is, nyáron pedig egész nap nyitva volt az ablak, szóval erre figyelünk. Ezen okból e két szag eltüntetésére bóraxot használok, mert egyedül ez vált be nekem. A többi anyag (illóolajok, illatos biomosószerek) csak elfedte a szagokat akár egy pár hónapig is, de aztán ismét megérződött a ruhákon. Az ecettől pedig először elmúlt a penészszag, de pár nap múlva, mire az ecetszag nagy része elpárolgott, utána még erősebben penészesek lettek a ruhák (gondolom azért, mert szerves anyag, és kisebb töménységben tápláléknak tudják használni). Szóval bóraxszal mosom ki a penészes textíliákat. Legutóbb a jól szellőző levegőjű szobai szárító helyett az ablaktalan fürdőszobába újonnan felszerelt fregolira teregettem a bóraxszal mosott ruhákat, hogy a szobai száírtót összecsukhassam helyspórolásból. Éreztem, hogy így vizesen milyen erős szaga van, és meg is lepődtem, hiszen takarításkor nem érződik, mert kis mennyiség kell hozzá (biztos, hogy a bórax volt, semmivel sem lehet ezt a szagot összekeverni), de nem gondoltam, hogy baj lesz belőle. Ennek az lett a következménye, hogy a nap folyamán elkezdtem köhögni, tüsszögni (de állandóan nem akart kijönni a tüsszentés), és a légcsővemet is kaparta. Nem kapcsoltam össze, hogy a bóraxtól van. Aztán 2 nap múlva szedtem le a száraz ruhákat, és rutinosan egyesével jó mélyen megszagolgattam őket, hogy biztosan eltűnt-e már belőlük a penész- illetve cigiszag. Aznap még sokat tettem-vettem a fürdőszobában - kézzel mostam meg hasonló okokból órákig ott voltam, de az ajtó nyitva volt végig. Estére rosszul lettem. Nem kaptam rendesen levegőt, csak ha nyitva volt az ablak (persze nyitva hagytuk). Olyan érzés volt, mintha kövek lennének a tüdőmön, és a belégzés és kilégzés is nehéz volt. Ha lefeküdtem, utána felkelve még rosszabb lett. Egy idő után fekve a bal tüdőfelemre nem is kaptam levegőt. Mellete gyakran jártam pisilni (bóraxmérgezés esetén a vese károsodik, gondolom ezért kellett sűrűn mennem). Nem mertem bemenni a mentőkhöz, mert már éjjel volt, ráadásul hétvége, és nem nagyon szeretik ilyenkor fogadni az embert, ezért úgy voltam vele, hogy várok még. Minden ablak nyitva volt aznap éjjel, és másnap is. Másnap én nem voltam otthon, hanem az utcán jártam (intéztem a dolgaimat), ez segített. A Párom "csak" csúnyán köhög. Ő azért nem lett ennél rosszabbul, mert azon a hétvégén (meg az előtte lévő napokban is) dolgozott, és csak keveset volt itthon, ráadásul nem tartózkodott a fürdőszobában órákat. Ez nemrég történt. Azóta nincs nyitva az ablak állandóan, mert nagyon kihűtené a lakást, én pedig sokkal jobban vagyok, de még köhögök, légcső- és hörgőhurutom van, és a kilégzés-belégzésem is kicsit nehezített. (Nem orvos mondta, csak megismerem a tünetit, mert korábban volt már légcső- illetve hörgőgyulladásom. Orvosnál még nem voltam, mert nem jutottam odáig, de jövő héten elmegyek orvoshoz is.) Nos, amiért ezt leírtam, hogy ne járjon így más.

AMIVEL EZ ELKERÜLHETŐ:
Én a ruhák penésztelenítéséhez és cigiszagmentesítéséhez egy teli mosógépnyi adaghoz 150ml-nyi mennyiséget használok, mert kell ennyi hozzá. Eddig úgy csináltam, hogy kimostam 50 ml bóraxszal, majd hagytam megszáradni a szobai szárítón (ott jól áramlik a levegő), majd még egyszer 50 ml-el kimostam, hagytam megszáradni, és harmadszor is kimostam. Csak legutóbb spórolni akartam a vizen és az áramon, ezért egy mosásba raktam bele a 150 ml-t. Nem tudom, mi számít nagy töménységnek, de javaslom, hogy ha ilyen célra akarja valaki használni, akkor egyszerre ne sok bóraxot használjon. Másrészt jól szellőző helyiségbe vagy udvarra kell teríteni (én utóbbit ajánlanám, akinek van ilyen). Harmadrészt ne szagolgassátok a ruhákat mosás után, mert szerintem az is rásegített arra, hogy rosszul lettem.

Ezek után vioszont nem tudom, hogy mit tegyek. A bórax nagyon lassan ürül ki a szervezetből, ahogy én olvastam, így lehet, hogy nem kéne egy ideig bóraxszal mosnom. Ugyanakkor a penészszag  és cigiszag is egészségkárosító - bár attól legalább nem fuldoklom, de ennek ellenére én ki akarom szedni a textíliákból a penész és cigiszagot. Főleg a penész miatt aggódok, mert kezeletlenül talán elkezd majd terjedni, és egyre penészesebb lesz tőle minden. Tanácstalan vagyok, hogy most mivel penésztelenítsem a ruhákat, a mosható párnákat, takarókat. Én a bóraxot jó szernek tartom, de nem akarom növelni a lerakódott bóraxmennyiséget a szervezetemben, mert már így se vagyok jól. A mosószódát nem használhatom, mert kiveszi a színeket. Az ecet a fenti okokból nem vált be, pedig nagyon sokszor próbáltam egészen pici mennyiséggel is, közepes és sok ecettel is.

Kérlek osszátok meg velem a sikeres módszert (amihez nem kell erkély vagy udvar). Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs

Sikerült megoldanom a cigiszag semlegesítését!

Azóta rájöttem, hogyan lehet eltűntetni a cigiszagot és dohszagot (vagyis penészszagot, ami még nem látszódik, csak érződik) a ruhákból. Továbbra is csak a bórax vált be, de már másképp csinálom.

0. lépésként jobb híján ki szoktuk tenni egy lépcsőházi helyiségbe a kiszellőztetésre váró ruhákat egy dobozban, hogy senkit se zavarjon, és pár hét vagy hónap után már sokat csökken a szaga. (Mi nem dohányzunk, de amikor használtan rendelek ruhaneműt, az időnként nagyon büdösen szokott megérkezni. Ezért már csak ritkán rendelek így, de néha még elcsábulok.)

Amikor már nem olyan tömény, hogy méterekről is lehet érezni, akkor kimosom őket. Egy teli mosógépnyi (5 kg) ruhához 10-150 ml bóraxot használok, attól függően, hogy mennyi büdös ruha van köztük. A bóraxot előmosáshoz adagolom be, amikor még semmilyen mosószer, szappan, ecet, illóolaj nincs benne a gépben. (Ez azért fontos, mert ahogy én észrevettem, a penész minden szerves anyagban megél, ha annak a koncentrációja már nem olyan tömény. A cigiszagban mondjuk még magas koncentrációban is jól érzi magát sajnos.) Csak azután adom hozzá a mosószert, miután végzett az előmosással, és kiengedte a levét, de ecetet sajnos nem használhatok, mert a nagy részének elpárolgása után a visszamaradó lehelletnyi mennyiségben nagyon jól érzik magukat a penészgombák, míg a mosószerről ez nem mondható el szerencsére.

Amikor lejár a mosás, a bórax már nem, vagy csak alig érződik, és a cigiszag/dohszag is eltűnik, pedig végigszagolgatom az összes ruhát, hogy jók lettek-e. (Előfordul, hogy mégsem lettek jók, ha mondjuk túl kevés bóraxot adtam hozzá. Olyankor megismétlem, de mostmár azért elég jól sikerült kitapasztalnom, hogy mennyi kell a szagtalanításhoz.) A ruhákat teregethetem zárt fürdőbe vagy szobai szárítóra is, ezzel a módszerrel nem lesz az egész lakás bórax-szagú, és így mi sem vagyunk tőle rosszul, pedig ilyen hidegben csak kicsi ideig szellőztetünk.

Én azt mondom, csodálatos ez az anyag, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól szagtalanít, csak picit óvatosnak kell vele lenni.

Értékelés: Nincs

bórax felszívva?

Ezek szerint valaki, aki évek óta felszívta, rákos lett? Hát nem tudja, hogy nem arra való? 

Biztos összekevert két zacsit! 

Értékelés: Nincs

bórax belélegezve

Szia Diána! :)

Ez azért furcsa, mert nem is nagyon száll a levegőben, mivel ez - legalábbis amit én vettem - egy "nehéz" por, kicsit kristályos is, mint a kristálycukor, és az se nagyon száll a levegőben (legfeljebb amikor öntöd át a zacskóból az edénybe). És mivel annyira nem terjed intenzíven a levegőben, így nem is lehet belőle sokat belélegezni, nem úgy, mint egy könnyű hintőpor esetében. Szóval szerintem képtelenség annyit belélegezni belőle, hogy rákos legyek tőle, mert miközben használom, annyira gyorsan ráteszem a tisztítandó felületre, és tisztítok vele, hogy már nincs is esélye terjedni a levegőben - egyébként meg egy jól záródó edényben szoktam tárolni, onnan se terjengnek a részecskéi. Szerintem ezerszer nagyobb esély van arra, hogy a hypótól vagy domestostól legyünk rákosak, mint ettől, és ez is csak arra jó, hogy elvegyenek egy környezet- és emberbarát tisztítószert. :( Annyira szemétség, amit csinálnak. Mindenesetre köszi, hogy említetted. Legalább kiderült, hogy már tényleg kivonják a forgalomból. :(

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Apaaa, kezdődiiik....

Mármint az újabb lejárató kampány.

Miért? A Persil nem rákkeltő, ha belélegzed? Dehogynem!

Na jó, megyek és szívok is egy csík mosószódát!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Persil....

de, rákkeltő, csak tudod: drága, a néni a tévében is ezzel mos, és színes a doboza...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én nem hallottam róla, de attól még lehet, hogy igaz...

Értékelés: Nincs

köszi a választ

Szia Kedves Vali!

Nagyon köszönöm, hogy válaszoltál!
Én az egyel feljebb lévő hozzászólásomra szerettem volna választ kapni leginkább, amiben a bórax (és más dolgok) eltarthatóságáról kérdeztem. Csak nem jól írtam le, hogy mire szeretnék választ kapni.

Legyen szép napod!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szerintem por alakban korlátlan ideig elállnak!

Csak ne érje őket nedvesség!

Értékelés: Nincs

Nem veszítenek hatásosságukból emiatt? ...

Kedves Vali!

Köszönöm szépen, hogy erre is válaszoltál! :)

Semmiképp nem fogja őket víz érni, hacsak a páratartalom be nem zavar. Vagy az baj, ha magas a páratartalom a lakásban (a növényink egészsége miatt)? Jól zárható üvegben/dobozban/vödörben szoktam tárolni az ilyeneket, de gyakran használom, tehát belemehet a párás levegő.

A feljebbi cikkben (Takarítás - Környezetbarát alternatívák) van ez a 2 mondat:

Szódabikarbónáról: "A levegőn lassan karbonáttá alakul." Ha jól értem, ez azt jelenti, hogy mosószódává alakul. Az csak azt jelenti, hogy hatásosabb tisztítóereje lesz? Viszont átalakulva már nem lehet belsőleg használni étkezésre, igaz? Ez esetben mivel lehet megakadályozni az átalakulást? Ne érje levegő, vagy csak nagyon párás levegő illetve víz ne érje?

Bóraxról: "A levegőn vizet veszít és porrá mállik." - az egyik boltban azt mondták, hogy az bórax-dekahidrát, és alapból por formában árulják (és nem kristálytömbökben), de ha még további vizet veszít, az nem gond? Vagy ez is csak hatásosabb lesz tőle?

Bocsánat, hogy ilyen alap kérdéseim vannak, de nagyon kezdő kémiai tudásom van csak.

Köszönöm előre is a segítséget!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem veszít hatásosságából...

Kedves Doci, ha nedvesség, víz éri őket, észre fogod venni... használd őket nyugodtan!

Niki

Értékelés: Nincs

okés

Kedves Niki! Köszönöm, megnyugtattál! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Házipraktikákra lenne szükségem!

Sziasztok! 

A témával kapcsolatban lenne kérdésem. Sajnos nekem nem teljesen egyértelmű, hogy pl ruha fertőtlenítésre konkrétan mit és mennyit kell használnom úgy, hogy lehetőleg ne kelljen áztatgatni a ruhát. Kisfiam mellett rengeteg mosnivaló van, nincs időm arra, hogy mindig minden ruhát áztassak, viszont örülnék egy hatékony fertőtlenítő és természetes anyagnak, amit esetleg csak az öblítőrészbe kellene raknom. 

Másik kérdésem, hogy mivel van egy kutyánk és lakásban tartjuk, milyen anyaggal tudnék fertőtleníteni felmosáskor? Ráadásul extra fényes padlónk van, tehát olyan kellene, amitől nem lesz csíkos és foltos. 

Valamilyen olcsó, természetes anyagokat keresek ezekre, ami pl nem illóolaj, mert az meglehetősen drága mulatság sajnos...

Köszönöm előre is! 

Értékelés: Nincs

Talán tehetnél ecetet a mosógép öblítőrekeszébe

Bár az az igazság, hogy nekem is kisgyerekeim vannak és én nem szoktam az öblítőrekeszbe semmit tenni. Amivel mosok az mosódiófőzet és 2-3 csepp EmC lime a mosószeres rekeszbe. A fehérekhez Na-perkarbonát megy, a foltokra pedig epeszappan. És mindig van a gépben mosókerámia. 

Nem igazán találom drága dolognak, mert az EmC kb 10-12 hónapig elég, a mosódió több mint egy évig (pedig egész héten mosó-masa üzemmódban ketyegek a három fiú miatt) a kerámiat pedig úgy kb, 1,5 év múlva veszem ki a gépből, de akkor meg megy a WC tartályba. 

Értékelés: Nincs

mosogatógépbe tabletta helyett

Szeretném én is a segítségeteket kérni, mivel hiába kísérletezgetek a tabletták kiváltásával, sajnos mindig foltosak maradnak az edényeim. Én idáig mosószóda és szódabikarbóna keverékével próbálkoztam+ecet az öblítéshez+durva szemű só a sótartályba. (Azt vettem észre, hogy amióta a sót beletettem, még rosszabb a helyzet.) Durva tapintásúak az edények, és látványra, érzetre is tapasztalható, hogy lerakódás van a felületükön, ráadásul néhány helyen nem is mossa el szépen a gép. Most ott tartok, hogy mindig utána kell mosogatnom, ami nem egy jó párosítás, de nem adom fel! :)  Kérem, adjatok tanácsok! Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

Mosogatógépbe

Szia! Ezeket próbáltad már? Nekünk bevált és bevallom én a mosogatógépbe tehető más alternatív megoldásokkal nem kísérleteztem, így nincs tapasztalatom.

Értékelés: Nincs

Bórax káros? :o

Sziasztok! 

Egy másik oldalon találtam egy mosószer receptet: 20 ek. mosószóda, 8ek. szódabikarbóna, 5 ek. bórax 4 dl vízben feloldva. Mosógépbe és felmosáshoz ajánlják.

Megtetszett és be is szereztem a hozzávalókat, kikevertem és fel is takarítottam vele. :) Viszont pár "para": 

- először is, szerintetek jó ez a recept? (nem is főleg a hatékonysága, azt majd tesztelem, hanem a káros voltára vagyok kíváncsi)

- a bóraxon ezt a feliratot találtam:"figyelmeztetések: R-60- a fogamzóképességet (nemzőképességet) károsíthatja, R-61- a születendő gyermekre ártalmas lehet, S-24-kerülni kell a bőrrel való érintkezést, ha bőrrel érintkezik, azonnal forduljon orvoshoz!"- ez így nem túl biztató. Viszont itt is láttam sok bóraxos receptet, így vettem a bátorságot mégis használni. De akkor most mi ez a felirat rajta? 

- és felmosás közben csípte az orromat, ettől is meg kéne ijednem? 

Előre is köszönöm a segítségeteket! 

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel