Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban. 

"Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben" - mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. A rendezvény megszervezéséhez 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin-bevitel fontosságára. Ez példátlan összefogásnak számít a magyar orvostársadalomban - mondta dr. Szekeres László, az oszteoporózistársaság elnöke. 

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli (lásd keretes írásunkat). 

10szeresere_emelik_d.vitamin_01

Új számok jönnek 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.) 

Mivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjével arányos, a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása. Az új hazai szakmai ajánlás szerint a várandósság alatt az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges. 

Itthon szinte mindenki D-vitamin-hiányos 

Jelenleg a háziorvosnak nincs joga a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatot felírnia. A D-vitamin szintjét a vérből mérik (a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával). Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg 4-7 ezer forint közötti összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét. A hamarosan megjelenő konszenzusos ajánlás javasolni fogja a meghatározott rizikócsoportok egészségbiztosítás által támogatott szűrését is. 

"A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség. Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint" - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa. 

A D-vitamin pótlása 

A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táplálékkiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. Míg a D-vitamin-hiány megelőzése mindenkinek a saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga. 

10szeresere_emelik_d.vitamin_02

Rengeteg betegség kialakulásában szerepe van a D-vitamin-hiánynak 

A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitamin-hiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken. 

Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét. 

A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát. 

Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű. 

Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező. 

A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést. 

A policisztás ovárium szindróma esetén a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt. 

Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik. 

Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát. 


További Hírszem: 

Forrás: 
http://www.origo.hu/egeszseg/20120223-tizszer-tobb-dvitamint-javasol-az-uj-magyar-ajanlas.html
4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)

Hozzászólások

D3 helyett D2

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy ismertek-e D3 helyett D2-t tartalmazó megnízható készítményt, nektek van-e, vagy tervezitek-e az árusítását?

Köszi.

Értékelés: Nincs

Állhat a D-vitamin hiány a hátterében?

Sziasztok!

Itt a végén olvastam a vesebetegségnél a hiányról. Én nem kevésszer fel vagyok fázva és nagyon érzékeny vagyok rá. Állhat a D-vitamin hiány a hátterében?

Köszi,

Anna

Értékelés: Nincs

D-vitamin hiány vérből nézhető

Szia Anna,

Azért a gyakori felfázást csak egy vitamin-hiányára nem lehet írni, de a D-vitamin jelentős szerepet játszik az immunrendszerünk működésében is. A D-vitamin szintet vérvételből meg tudják nézni, nem tudom TB alapon beutalóval elvégzik-e, de több magán laborban elérhető.

Értékelés: Nincs

d3 vitamin krèm

Sziasztok! Hallott valaki arròl, hogy a d vitamin krèm formàjàban is pòtolhatò, ès hatèkonyabb a tàplàlèkkiegèszìtőkkel szemben? Mik a tapasztalatok? Köszönöm a segìtő vàlaszokat!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

D3-vitamin csepp hatékony alkalmazása

Hatékony lehet a D3 krém is, az a lényeg, hogy az összetevői rendben legyenek, és ne tartalmazzon káros összetevőket. Itt tudod leellenőrizni.

A D3-vitamin cseppeket egyébként közvetlen a bőrre is fel lehet vinni, arra kell ügyelni, hogy minimum 12 óráig ne mosd le. Az is hatékony, ha nem nyeled le azonnal, hanem pár percig a nyelved alatt tartod, így a szájnyálkahártyáról is felszívódik. Ha hatékonyságról beszélünk már, akkor ez is igen hatékony, mivel a sürgős esetekben a vérnyomáscsökkentő spray-ket is a nyelv alá fújják, ami 1-2 percen belül már hat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
zsazsy's picture

D VIT CSEPP ADAGOLÁSA ?

KÉRLEK,SEGITSEN VKI NEKEM: SPANYOLBAN VAGYUNK 8 ÉVES FIUVAL,AKI KEMÉNYEN SPORTOL. ÉN 58 LÁNYOM 38 ÉVES, ÉDESANYÁM 80 FÉRJEM /110LG SPORTOLÓ/ 65 ÉVES. KINEK MENNYI D3 VIT CSEPP KELL,MERT MÁR MEGKEVEREDTEM. JA ÉS VAN KÉT 16 ÉVES KISTESTŰ KUTTYUNK IS,NEKIK IS SZERETNÉM ADNI. SZÓVAL:KINEK MENNYI,MEDDIG? KÖSZÖNÖM

Értékelés: Nincs

D3 csepp adagolása

A D3 csepp adatlapján megtalálod a pontos adagolási útmutatót:

Ajánlott adagolásNE/csepp

felnőtteknek5000-10000 NE, azaz 10-20csepp

csecsemőknek500-1000 NE, azaz 1-2 csepp

gyermekeknek7 kg-onként 1000 NE, azaz 2 csepp

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
zsazsy's picture

köszönöm

köszönom

Értékelés: Nincs

D-vitamin cseppek

Sziasztok!

Kislányom ekcémás,rendeltem ezt a d vitamin cseppet és elkezdtem adni neki.

Pár nap után észrevettem ,hogy  a karján kezdenek kisebb nagyobb pigmentációs foltok megjelenni. Mitől lehet ez? Aztán abbahagytam a cseppeket, kicsit alább hagyott a foltosodás. Most újta keztem neki adni, és két nap után újta kezdőött minden. El vagok keseredve:(...mi lehet  a baj?

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

D3 cseppek- visszakérdezek

Szia smandy!

Megkérdezhetem, hogy milyen színű, mekkora és hol vannak ezek a pöttyök? Mennyi idő elteltével múltal el a pöttyök, hogy nem ette kislányod a cseppeket? Hány éves a kislányod?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

d vitamin

Szia Hortenzia!

 A kislányom 10éves, kis kora óta ekcémás. Ezek a foltok egy -néhol 2 cm-esek voltak, vannak :( ..pigmenthiányra utaló fehér foltok a bőrön.. amikor abba hagytuk rá talán 2.hétre halványodtak. nyáron is  a nap hatására erősödik fel ez a jelenség nála.. vajon mi okozhatja? Adhatom azért a cseppeket, mit javasolsz? 

Értékelés: Nincs

ekcéma, foltosodás

Mivel ekcémás, így mindenképpen el kell gondolkodni kap-e elegendő tápanyagot étkezéssel és kiegészítőkkel, milyen a bélflóra állapota (antibiotikumot kapott-e, szopizott-e), elég-e a folyadék- és rost bevitel? Szedett-e gyógyszert?

Az ekcémát ezer dolog okozhatja, ugyanilyen sok a megoldási javaslat is... az alap viszont mindig a felszívódásban, hasznosulásban keresendő...

Vannak született enzim rendellenességek, amiket nem nagyon lehet kivédeni, legfeljebb szinten tartani. Te táplálod, ismered a gyermekedet testileg, lelkileg. Keress rá kérlek az ekcémára itt az oldalon (kereső), és rengeteg hasznos tanácsot olvashatsz!

A D vitamin csepp mindenképpen ajánlott.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

D3 vitamin bőrre kenve

Egy ideje már hogy szedem a Synergy Tech D3-vitamin a cseppet, ám 6 cseppnél többet nem  merek belsőleg bevinni a szervezetembe, mert hasmenést okoz. Ezért hát úgy döntöttem, hogy bőrbe maszírozva alkalmaznám, méghozzá ott ahol a legvékonyabb a bőrünk. ( csukló,fül mögött,alkar hajlat). Ellenben picit sokallom azt a 10-12 óra időintervallumot, amit fentebb is olvastam, szerintem nem kellene annyi idő annak, hogy eljusson a megfelelő helyre.

Mivel a D3 vitamin hosszú-hosszú utat tesz meg,é s csak egy töredéke kerül a csontképződésbe, szerintem praktikusabb a bőrön keresztüli adagolás. Ez a vitamin mellett Magnezium citrat port, Bkomlexet és K2vitamint is szedek, tehát a Calcium ez esetben mellőzhető is lehetne ha jól tudom. Ha nem, javítsatok ki kérlek.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

D3-vitamin felszívódása

Kedves Potterky!

Utólagos engedelmeddel átmozgattam ehhez a D-vitaminos cikkhez a hozzászólásodat, ugyanis nem csak a D-vitaminról szeretnék írni.

A 10-12 óra egyáltalán nem túlzás, hiszen a progeszteron krémeket is azért célszerű naponta kétszer kenni, mert ennyi idő szükséges a tökéletes felszívódáshoz. Egyébként jól csinálod, tényleg oda érdemes kenni, ahol a legvékonyabb a bőrünk.

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nálad nem a D3-vitamin csepp okozza a hasmenést, hanem a magnézium citrát por. Ugyanis a keserűsós májtisztításhoz szokták ajánlani azoknak, akik nem bírják a keserűsót. Nincs olyan drasztikus hatása, mint a keserűsónak, de mégis hashajtó hatású, ha gyengébb is.

Nem tudom, hogy milyen B-komplexet szedsz, mi a fermentált étrenkiegészítőket részesítjük előnyben, sokkal jobb a hasznosulásuk. Itt írtunk erről bővebben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

D3 vitamin

Kedves Betti!

Szives elnézésedet kérem ha esetleg némi bonyodalmat okoztam neked az írásommal.

Nos, a Magnézium-citrat por valóban okoz hasmenést ha nem megfelelően adagoljuk a szervezetünknek. Egy felőtt ember számára aki nem sprortol, 375mg elég kell legyen a napi adagja, azaz 1/2 teáskanál lehetőleg melegvizben elkeverben. Ha betartjuk ezt a mennyiséget, nem szabadna hasmenést okoznia nap mint nap.

Amiről ön is írt nekem,az a Magnézium-szulfát, ami valóban a máj-epe méregtelenítésére alklamazzák.

A napokaban tettem egy próbát, 3 napra letettem a magneziumot, és étellel 18csepp D3 vitamint vittem be a szervezetembe. A mellékhatás nem maradt el, kibéreltem a mellékhelyiséget.

Kérdezném öntöl, hogy nem lehet az, hogy a Pálmaolajra valamilyen formában is de allergiás lennék? A kókusz olajat kizárom mert szigorúan csak avval főzök-sütök.

Válaszát előre is megköszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

D3 vitamin csepp és a hasmenés

Kedves Potterky!

Mind a magnézium szulfátot (keserűsó), mind a magnézium citrátot is szokták alkalmazni a májméregtelenítésekor. Itt írtam róla.

De nem is ez a lényeg, mert úgy látszik nem ez okozza a hasmenést. Sajnos, bármire lehet egyéni érzékenység, akár a pálmaolajra is, egy biorezonanciás bemérés talán segíthetne ezt kideríteni.

Még esetleg azt lehetne megpróbálni, hogy a D3 cseppnek egy részét a száj nyálkahártyájáról, míg a másik felét a bőrön keresztül hagyni felszívódni. Ha kiküszöbölné az emésztő traktusból való felszívódást, nem okozna problémát és a napi adag D3 is meglenne. Érdemes kísérletezni!

Értékelés: Nincs

Kísérletezés elkezdve!

Kedves Betty!

Köszönöm válaszát-jó tanácsát,nekem is megfordúlt már a fejemben a D3 vitamin fele belsőleg, fele külsőleg alkalmazása, ám nem igazán voltam biztos a hatékonyságában.

Amióta elolvastam a választ, el is kezdtem úgy alkalmazni és nem tapasztalok semmilyen negatívumot a szervezetem felöl.

Más: Sokat szoktam olvasgatni itt az oldalon, és egy mondatra felütöttem a fejem mert hogy nem igazán tudom értelemzni. A D3 vitamin cseppröl írt cikkben tollvonásra került az a mondat, hogy :" Hiába jut be a szervezetbe a D3 vitaminm,ha nem hasznosul, többet árt mint használ"  

Valahogy így hangzott el. Nem értem ha bejut a szervezetbe, miért nem hasznosúlna? Esetleg mert van olyan valami élelmiszer, ital ami közömbösítené a hatóanyagot? Vagy nem tudom. Várom válaszát! 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

D3 csepp

Kedves Potterky! A szintetikus D vitamin nem hasznosul. Ha természetes formában viszi be velaki, akkor ilyen nem igazán fordul elő! A felszívódással szoktak gondok lenni, ha nem megfelelő a bélflóra állapota.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Doktor néni és a gyógyszergyárak

Ma szörnyen felidegesített a gyerekorvos, nem tudom más is szokott-e hasonlót tapasztalni. Lányom pont 2 éves, megmérték "csak" 11 kg. Verébcsontú , mint én, szóval nekem nem furi, nade a doktornő: "Eszik rendesen?" Mondom igen, 2 éves létére egészen ritkán válogat. "Tejet, tápszert iszik?" Mondom nem, a családban nem fogyasztunk tehéntejet. "De akkor honnan kap fehérjét?" Mondom csirkehús, hüvelyesek...(mintha a tehéntej-fehérje valami nélkülözhetetlen dolog lenne). "D vitamint szedi?" Mondom persze. "Dehár már ezer éve nem írtam fel Vigantolt." Mondom mert más D3-at szed (ugyebár ezt ). "Miféle másikat? Ki tudja mi van abban." Mondom ugyanúgy D3 csak természetes, a Vigantolban meg ki tudja honnan származik. "Oh hát én tudom" Mondom persze, szintetikus. "Igen, szintetikus, de én a gyógyszergyárak által elismert készítményben hiszek." Mondom én abban ponthogy nem. "Nem fognak rendesen épülni a csontjai, aztán görbe lesz a lába." (Itt már komolyan ideges vagyok, valószínűleg ezután már csak illedelmesen köszöntem és mentünk)

Szóval ebben csak az a rossz, hogy tényleg elgondolkozok azon, hogy vajon ha nem követem az utasításait akkor tényleg elgörbülhet a lába? Régen mitől görbült el a babák lába? (biológia órán tanították de már nem emlékszem) És ha ezek szerint Vigantolt szed és napi fél liter tehéntejet bedönt magába akkor elérné az áhított átlagos súlyt (min 12 kg)? Én valahogy kétlem. Szóval a lányom az átlagnál magasabb és az átlagnál kevesebbet nyom, az az érzésem hogy ennek örülni fog nagyobb korában. Kicsit meg tudnátok nyugtatni, hogy nem én vagyok őrült? 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hasonló cipöben járunk

Engem a dietetikus idegesít fel 3 havonta. Lassan 8 hónapja GAP diétázunk és én szeretem követni, hogy gyermekem nem szenved hiányt semmiben. 3 havonta megyünk vérvételre és dietetikushoz. 

Majdnem 12 éves nagyfiam is elég magas (151 cm), de "csak" 32 és fél kiló.3 havonta rámripakodnak, hogy már régen 40 kilósnak illenék lenni ehhez a magassághoz. Hiába mondom (mutatom a kiskönyvében a görbéket), hogy születése óta ilyen (hosszú és vékony), meg se akarják hallani.

- És nem iszik tehéntejet ? Se sajt ? Hát a kálciumbevitel ?

-Olajos magvak, friss zöldségek. - szól a válaszom.

- A-vitamin, D-vitamin ?

- Fermentált tökehalmáj olaj.-válaszolok újra.

- Azt nem ismerem, jobb lenne a gyógyszertári "A" vitamin.

- Az szintetikus, inkább nem adnám.

-  Én csak ennek ismerem a hasznosulását.-válaszol a dietetikus és egy nagy grimaszt vág mikor kérdésére, hogy folytatjuk-e a GAP diétát, igennel válaszolok.

Azt is elengedi a füle mellett, hogy kisfiam  június óta nem szedett gyógyszert, mert abból a pár megfázásból simán természetes úton kikúrálódott, míg elözö években ez teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Szóval fel a fejjel és csak céltudatosan elöre a garantáltan jó úton !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Betty's picture

Újre terítéken a Vigantol és a tehéntej fogyasztás

Nyugi, nem vagy őrült!

Tudom, hogy nehéz higgadtnak maradni ilyen helyzetben, de hidd el teljesen felesleges energiát pazarolni az ilyen dokikra. Sajnos, ő még nem tudja azt, hogy ezt a D3-vitamin cseppet más gyerekorvosok és védőnők már annyira elismerik, hogy ezt ajánlják a Vigantol helyett. Sajnálom, hogy a ti gyerekorvosotok nem ilyen.

Bizony az a nézet is megdőlni látszik, hogy csak a tehéntejből lehet fedezni a napi kálcium mennyiséget. Korábban már írtam erről, íme:

"Egy amerikai egyetemen kísérletet folytattak, méghozzá menopauza után levő nőket kértek fel a kísérlethez, hiszen ez az a célcsoport, akit legjobban súlyt a csontritkulás. Mindegyik nő átlagos, hétköznapi amerikai életet élt. A kísérlet előtt minden alanyon elvégezték a szükséges vizsgálatokat (csontsűrűség...stb.), majd 4 célcsoportot alakítottak ki.

1. Az első csoport feladata volt, hogy megemeljék a tejtermékek fogyasztását

2. A második csoporttal hagyományos, patikai kálciumkészítményeket szedettek

3. A harmadik célcsoport csakis algakészítményeket kapott

4. A negyedik célcsoport semmit nem kapott, viszont változtatni kellett az életmódjukon. Azaz kevesebb finomított szénhidrátot, kevesebb állati eredetű terméket volt szabad fogyasztaniuk, viszont emelni kellett a friss zöldség, gyümölcs, valamint a hüvelyesek és magvak fogyasztását. Nem drasztikus életmódváltást követeltek ettől a célcsoporttól, csak azt, hogy jobban figyeljenek oda az étkezésükre.

Néhány hónap elteltével a kísérletben résztvevőkkel újra megcsináltatták a vizsgálatokat, hogy felmérjék, melyik célcsoport tud legjobb eredményeket felmutatni a csontritkulás javulása terén.

A két legjobb eredményt, a 3. és a 4. célcsoport alanyai produkálták, azaz jelentős javulást mutattak esetükben az új vizsgálatok. A legrosszabb eredményt az első csoport produkálta, akik megemelték a tejtermékek fogyasztását. Sőt, volt a csoport tagjai közt olyan is, akinek az emelt tejtermék fogyasztás ellenére rosszabbak lettek az eredményei, mint a kísérlet elején.

Azért írtam le mindezt, hogy érthető legyen, hogy ez egy nagy tévedés, miszerint főleg csak a tejből, és az állati tejtermékek fogyasztásától várhatjuk a kálcium pótlását. Sőt! Azt is érdemes tudni, hogy a kálcium felszívódása és beépülése is nagyon fontos dolog, tehát egyálatlán nem csak az a lényeg, hogy naponta hány mg kálciumot tolunk be, hanem, hogy abból a szervezet mennyit tud hasznosítani, és beépíteni. A kálcium és foszfor arányának 2:1-nek kel lenni, csak ekkor működik jól a kálcium beépülés. Az anyatejben, és a zöldségekben a legideálisabb az arány . A tejtermékekben pont fordítva található meg ez az arány, azaz 1:2, ami idővel csontritkuláshoz vezet(het)."

Emellett fogyasszatok rendszeresen olajos magvakat, mint pédául dió, napraforgómag, szezámmag. Már kapható a Rapunzel szezámkrém is, vagy a BiOmega is nagyon jó alapanyagokat tartalmaz a kálcium szempontjából is. Egyetek mákot, mákolajat, száraz babot, zöldfőzelékeket, vagy ihattok fincsi zöld turmixokat is. A zöld löttyi is értékes zöldeket tartalmaz, akárcsak az árpacsíra őrlemény.

Néhány hete kaphatóak a Garden of life növényi fehérjekészítményei, amelyek komplexen tartalmazzák a szükséges fehérjéket.

A spirulina alga is kiváló fehérjeforrás, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz.

Fontos a teljes értékű, változatos táplálkozás, és lehetőleg kerüljétek a finomított, adalékanyagokkal dúsított ételek/italok fogyasztását, mivel ezek  nagy kálciumrablók (1 evőkanál cukor megemésztéséhez 3 alma ásványi anyag tartalmát használja el a szervezet).

És, ne feledjétek a kálcium hasznosulásához nélkülözhetetlen, hogy naponta legalább 1-2 órát legyetek szabad levegőn. 

Időnként nem árt váltogatni a természetes kálcium készítményeket, kipróbálhatjátok a későbbiekben a többi ásványi anyag komplexet is.

Add továbbra is neki a D3-vitamin cseppeket, táplálkozzatok változatosan, és ne hagyd magad elbizonytalanítani!

A reformereknek sosem volt könnyű dolguk! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

megnyugodva

Köszönöm Betty, és külön köszönöm, hogy mindig ilyen körültekintően válaszolsz és ennyi terméket javasolsz, nem csak a nekem hanem a másoknak adott válaszaidból is már rengeteget tanultam. Mostanság van egy éve, hogy elkezdtem életmódot váltani és rendszeres bionom rendelő vagyok. Szép lassan haladtam, érteni is akartam, hogy pontosan mit és miért cserélek le vagy változtatok meg. Mostanra úgy érzem elértem azt a célt, amit 1 éve kitűztem, már csak mondhatni a speciálisabb dolgok vannak hátra, folyamatosan tökéletesítem az étkezésünket, a kozmetikumok 100%-osan lecserélve, mindenkinek megvannak a kedvencei, váltogatom az étrend-kiegészítőinket, több is van, amit már kinéztem tavaszra az általad felsoroltak közül. Ez az első alkalom az életemben, hogy egyáltalán nem érzem úgy, hogy ez pénzkidobás vagy időpocsékolás volt, mert az egy év alatt minden kellemetlen testi vagy bőrtünetem, az általános közérzetem teljesen rendbejött. És ehhez nem kellett sanyargatnom magam, tényleg csak lazán kell csinálni.

Kislányom egészségi állapota is sokkal jobb, nem beteges, max nátha, az is 3-4 nap és annyi. Mert nem eszik hülyeségeket, nem iszik tejet (sajtot azért szokott kapni), és kapja a jó kis bionómos cuccokat. D3-at fogja kapni továbbra is naná, de levegőn is vagyunk minden nap.

Köszönöm a másik válaszolónak is, azért jó tudni hogy nem csak én szembesülök rendszeresen ennyi hülyeséggel és hozzá nem értéssel..  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

D vitamin babanak

Sziasztok!

Kerlek segitsetek, mert most igazan megijedtem. Az en Draga 18 honapos babamnak soha nem adtam D vitamint, pedig a nem eppen a magas napsuteses orakrol hires Angliaban elunk. Meg mindig szoptatom reggel-este, a masodik uveg Mano Mannan vagyunk tul, amit 1 eves kora ota kanalazgat.

Heti rendszeresseggel kap tokehalat, probaltam a halolajat is, de nem sikerult valami jol elrejtenem az etelebe, megerezte, es elutasitotta. 13 honapos kora ota jar, most mar szinte szalad, nem latok semmifele elvaltozast, gorbe vegtagot nala, de az angolkorrol olvasottak igazan megremisztettek. 

Artottam neki, hogy nem kapott D vitamint cseppek formajaban? Most mar tul keso barmit is tenni? Jaj, kerlek segitsetek!

Koszonom szepen.

Erika

 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

D vitamin dilemma

Szia Erika, nyugodj meg, dehogy ártottál, sőt! :) Örülj neki, hogy nem tömted tele valamilyen vacak mesterséges d vitaminnal a gyermekedet... ezt érdemes elolvasnod. Ha természetes készítménnyel szeretnéd támogatni a kicsi szervezetét, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cseppet. Jó babázást!:)

Értékelés: Nincs

Napfenyvedo es D vitamin

Sziasztok!

Ahhoz, hogy a D vitamin tudjon hasznosulni a szervezetben, hasznaljunk-e napfenyvedot Baboca eseteben? Vagy nyugodtan tartozkodhat a napon mindenfele krem nelkul?

Koszonom a valaszat mindenkinek.

Puszi:

Erika

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Napfényvédő

Szia Erika, a természetes D vitamin készítmény a szervezet optimális D vitamin színtjét állítja be, nincs köze a napvédelemhez. Mindenféleképpen figyelj oda, hogy 10-16 óráig ne legyetek napon, nehogy megégjen a kicsi, előtte és utána pedig védd a bőrét ezen termékek valamelyikével.

Értékelés: Nincs

koszonom :)

Draga Epermami!

Koszonom szepen a gyors valaszt, sokat segitettel!

Puszi:

Erika

Értékelés: Nincs

D3 vitamin ekcémás gyereknek

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem. Kislányom, aki 14 éves, erőssen ekcémás. Ha belobban, szinte az egész felsőtestét elönti. Mi már minden alternativát kipróbáltunk amit csak ismertünk. Vizsgálatok , kezelések és diéták sorát. Az eredmény semmi. Most, hogy olvastam a D3 vitaminról, az jutott eszembe,hogy esetleg jótékony hatással lehetne a bőrére. Érdeklődtem a patikában, és nálunk lehet kapni Bia D3 vitamin lágy kapszulát 3000 NE-s hatóanyaggal. Mi a véleményetek? Napi 1 szem nem lenne jó neki? Vagy túl sok? Igaz itt a nyár,de mivel nagyon csúnyák a karjai ezért nem tudom kiküldeni a szabadba csak hosszúujjúba. Tehát túl sok nap nem éri. Sajnos csak akkor szebb a bőre, ha Pric krémmel kenjük, azzal pedig nem mehet napra. Tehát egy ördögi kör. Nekem meg lassan megszakad a szívem. Már 8 éve nézem ahogy szenved és tehetetlen vagyok.

Válaszotokat előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ekcémás gyermek

Kedves Netta4!

Milyen Kislányod táplálkozása? Eszik finomított termékeket, fogyaszt-e tejet, tejtermékeket, cukrot?

Az általad kérdezett terméket nem ismerem, ill. minden egyes termékről csak úgy tudunk véleményt mondani, ha látjuk az összetevőket. Ez esetben még az is nagyon fontos, hogy a halat hol halásszák le és milyen módszerrel nyerik ki a halolajat...

Rengeteg hozzászólás született már ekcéma témában, érdemes lenne a keresőnk segítségével böngészgetned az írások között.

Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs

ekcema

szia netta, eddig mindig csak csendben olvastam, de az irasodrol eszembe jutott az első 17 évem, amit egyfolytában ekcemaval töltöttem el. csak a száraz hónapokban - majus és szeptember között múlt el valamelyest, de az első őszi eső elott egy nappal mar viszkettem ujra. nem tudom, miért csak hosszuujjuban engeded a lanyodat ki? nalam az egyetlen biztos pont az volt, mikor nyáron ujjatlan pólóban lehetett szaladgalni és amikor napkrem sem kellett. a levegő és a nem tulzott napfény mennyiségre elmúlt minden évben egy pár hétre. véglegesen pedig azon a nyáron szabadultam meg, amikor egy regi "füves könyv" hatására három hónapig tisztito kura celjabol semmilyen állati eredetű ételt nem vettem magamhoz. nyar volt, ott volt a sok finom gyumolcs es zoldseg, ki lehetett birni. mar csak ha fele annyit javul is megeri. az eredmény annyira megdöbbentett, hogy utána 4 éven keresztül húst nem ettem, csak halat. az utóbbi 20 évben pedig lassan visszaálltam a húsra, de hetente kb csak 3-szor egy kis mennyiséget fogyasztok. ennyi év alatt egyszer egy nagy kolbaszfalás után éreztem egy kis viszketest és rögtön tudtam, hol a határ. a háziorvos és a bőrgyógyász is csak csodálkozott, semmilyen kence soha nem használt többet egy hétnél. kozmetikumokat persze sosem használtam, mert az mind rossz volt a bőrömnek. most is aránylag kevéssel beérem és boldog vagyok, hogy sikerült kinőni. azt meg hozza kell tegyem, hogy nálam születésétől meg volt a probléma és erre azt mondjak, hogy elmulhat. gyerekeim is örökölték. az én szenvedésemhez képest náluk sokkal jobb a helyzet, figyelek is a kiegyensúlyozott táplálkozásra. lányodnak minden jót es turelmet kívánok.

Értékelés: Nincs
kenguru's picture

alabrob ekcémája

szia!

olyan jó neked, hogy megtaláltad az okát, nekem is úgy van, hogy nyáron picit mérséklődik, de úgy hogy egész évben nem jött volna ki vagy elmúlt volna még nem volt:( én is csináltam már diétát, elhagytam a  húst, tejtermékeket,  de nem javult semmitsem, csak annyit értem el vele, hogy lefogytam és erőtlen voltam

ÉN attól tartok hogy majd később ha lesz gyerekem örökölni fogja, nem akarom, hogy szenvedjen 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Kenguru,

azt az egyet nem értem, hogy miért voltál erőtlen a hús és a tejtermékek elhagyása után...

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Lazacolaj kapszulában

Az is jó? Mást itt nem találtam és azért nem kéne túl drága sem legyen.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

lazacolaj

Kedves Diamia!

Milyen kapszulás lazacolajra gondolsz? ERRE?:)

Niki

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Másra gondoltam

Például erre:

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Diamia lazacolaja

Ennek a leírásából minden kiderül (google fordítót használtam), csak a lényeg nem:

 • honnan származik a hal?
 • milyen eljárással vonják ki a lazacolajat?

Kérlek járj utána, és akkor biztosabbat tudunk mondani, hogy jó-e

Értékelés: Nincs

Várandósvitamin megváltozott összetétellel

Sziasztok!

A h..p n...l étrendkiegészítő szirupja kismamáknak most új összetétellel került a boltokba és elolvastam, hát, nem igazán tetszik hogy van benne cukor is, főleg, hogy már a felsorolás közepén, nem is a végén valahol...

Megnéznétek lécci, hogy a gyümölcsleveken kívül még benne szereplő anyagok rendben vannak-e, mert a hatóanyagelemzőben nem találtam meg őket.

Nagyon szépen köszönöm!

Összetevők: narancslé narancslé-sűrítményből, savszegény almalé almalé-sűrítményből, ananászlé ananászlé-sűrítményből, maracujalé marakujalésűrítményből, mangó, őszibarack, cukor, savszegény szőlőlé, banán, L-aszkorbinsav, vas-II-szulfát, magnézium-karbonát, cink-szulfát, dl-alfa-tokoferilacetát, nikotinsavamid, piridoxin-hidroklorid, riboflavin, pteroilglutaminsav, tiamin-hidroklorid, kálium-jodid, D-biotin, kolekalciferol, cianokobalamin.

Értékelés: Nincs

Cukorszirup művitaminnal

Szia! Ez lenne egy étrendkiegészítő kismamáknak? Higított cukros sűrítmények egy kis hozzáadott szintetikus vitaminnal, szerintem jól látod a helyzetet Te magad is, hogy nem kellene

Kismamáknak amit ajánlani szoktunk: Immun Elixír, omega zsírsavakat tartalmazó készítmény (lazacolaj kapszula, krillolaj, omega 3 rost-koktél), valamelyik korall kalcium, Huminiqum, New Chapter Perfect Prenatal.

Boldog babavárást!

Értékelés: Nincs

Lehet, hogy nem tökéletes

Lehet, hogy nem tökéletes megoldás a szintetikus D-vitamin.

DE.

Novemberben derült ki, hogy jelentős D-vitamin hiányom van (alsó határérték fele), azóta napi 3000 NE D-vitamint szedek. Mostanra alsó határérték felett vagyok, és sokkal jobban is érzem magam. Túladagolási tüneteim nincsenek.

Napozás: Télen, városban? De mínuszban még vidéken se nagyon. És én nyáron se fogok kifeküdni naponta 15 percre a függőfolyosóra 50 ember szeme elé úgy, hogy a testemnek legalább fele fedetlen legyen, szerintem ezzel páran így vagyunk.

Helyes táplálkozás: Elvben igen. Tenger mellett frissen fogott halból. A gyakorlatban elég nehéz nálunk úgy elegendő mennyiségű, megfelelő minőségű tengeri halat beszerezni, hogy a költségvetés ne roppanjon meg.

Megoldás lehet a megfelelő minőségű és olajsav-összetételű (!) tengeri halolaj, halmáj, halmáj-olaj, de alaposan meg kell nézni, hogy mi az amit megveszel és mennyiért. Arról nem is beszélve, hogy ezeket sem szabad kontrollálatlanul fogyasztani, pl. a tőkehalmájnak igen magas az A-vitamin (retinol) tartalma. Könnyű túladagolni, és az egy felnőttnek se tesz jót, de egy magzatnak meg halálos.

Egyéb felsorolt növényi táplálékokat kis kivétellel rendszeresen fogyasztottam, és fogyasztom ma is, és jó minőségű halolajat is naponta, nálam a szűk keresztmetszet valószínűleg a napozás.

Úgy látom, hogy lehet, hogy nem tökéletes a szintetikus D-vitamin, de jobb, mintha nincs. Az élet nem tökéletes, elég gyakran kompromisszumokat kell kötni. És jelen esetben nálam a mérleg nyelve a szintetikus D-vitamin felé billen - szemben azzal, hogy D-vitamin hiányos legyek, mivel jelenlegi élethelyzetemben nem tudom megvalósítani, hogy természetes úton képződjön elegendő.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Extrém esetek

előfordulhatnak, amikor az ember jobbnak látja és akár a gyógyszerek felé fordul.

A helyedben mindenképpen végiggondolnám, hiszen már sokkal jobban vagy, hogy vajon mennyi ideig viszel be szintetikus vitaminkészítményt szervezetedbe. Nem a túladagolás miatt tenném, hanem a lerakódások miatt...

Niki

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

D vitamin

Megfelelő táplálkozás és napozás mellet nem kell ilyen "D vitamin" kérdésekkel foglalkozni!!!
Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ez így igaz! Mi is ezt valljuk! Nem kell D-vitamin megadózis!

Én úgy gondolom, hogy ha nem lenne képes a szervezetünk a megfelelő táplálékban található D-vitamin előanyagokból a napfény hatására megfelelő mennyiségű és minőségű D-vitamint felépíteni, akkor már kihalt volna az emberiség... És itt valóban a táplálkozáson van a hangsúly! Ugyanis az emberi szervezet nem tud mit kezdeni a kész D-vitaminnal, azt idegen anyagként kezeli, és harcol ellene az immunrendszer. Még az orvosi könyvek is ezt írják róla: Szokatlan vitamin, mert a szervezet nem a táplálékkal jut hozzá, hanem a növényi és az állati eredetű provitaminokból építi fel a májban és a bőrben napfény segítségével. 

Ezeknek a provitaminoknak az érdekessége az, hogy csak zsírok jelenlétében képesek felszívódni a vékonybélből. Ami azt jelenti, hogy ha a táplálékaink nem tartalmaznak kellő mennyiségű zsíradékot (nesze neked zsírmentes étkezést előíró orvosi diéták!), akkor hiába jut be az előanyag a szervezetünkbe, nem fog felszívódni, és átalakulni D-vitaminná.

Aztán itt van egy másik rákfenéje is a dolognak: a sokfaktoros kémiai uv-blokkolókat tartalmazó napozó szerek! Ugyanis ezek általában az UV-A és az UV-B sugarakat blokkolják, pont azokat, amelyek hatására felépül a D-vitamin. Az UV-C-t pedig ezek a fajta naptejek simán átengedik, ami viszont rákkeltő - igaz, nem égünk meg tőle. Mellesleg jó ha tudjuk, hogy a "megégett" bőrben megszűnik a D-vitamin képződés!

És amik még képesek megakadályozni a képződését: kőolaj (pl. ásványolaj tartalmú kozmetikumok használata, ásványolaj tartalmú és adalékokat tartalmazó élelmiszerek és gyógyszerek - barbiturátok, hashajtók, phenytoin, prednisolon, a gyulladásgátlók nagy része -    fogyasztása), szmog, szintetikus napttejek, egyes szintetikus bőrre alkalmazandó szúnyog- és kullancsriasztók, nagy mennyiségű alkohol (alkoholisták, iszákosok, strandon folyamatosan sörözők figyelem!). És a zsír- és koleszterinmentes diétán élők se számítsanak túl sok jóra D-vitamin ügyben...

Szóval Dorka, ebben maximálisan egyetértünk!

És amit jó, ha tud mindenki, aki jóhiszeműen gyógyszertári D-vitamin készítményt, vagy szintetikus vitaminokat, pezsgőtablettákat szed: Mivel a szervezet nem tud mit kezdeni a mestreséges D-vitaminnal, ezért túladagolási tüneteket mutat, mint pl. az indokolatlan gyomorfájás (hasfájós babák pl. a Vigantoltól), indokolatlan hasmenés, felszívódási zavarok, gyakori hányinger és hányás, viszkető bőr, ekcéma, sömör, rózsahámlás, egyéb bőrgyulladások, kritikus túladagolási esetekben pedig kóros kálcium lerakódás (meszesedés) az erekben, a tüdőben, a vesében (vesekő), az epében (epekő) és a gyomorban.

És akkor mit együnk, hogy hasznosuljon az előanyag? Fontossági sorrendben:

 • halmáj és halmájolaj (főleg a csukamájolaj és a tőkehalmájolaj!)
 • lazac és lazacolaj
 • krill és krillolaj
 • szardínia
 • hering
 • tonhal
 • fermentált (savanyított vagy erjesztve érlelt) tejtermékek (kefír, joghurt, aludttej, író, sajtok, orda)
 • olajos magvak (szezám, lenmag, mák, kendermag, szőlőmag, fenyőmag, diófélék, mogyoró félék)
 • egyéb növényi olajak (sáfrányos szeklice, ligetszépe, homoktövismag, sárgabarack mag)
 • hüvelyesek (szója, szárazbab, zöldbab, belugalencse, vöröslencse, lencse)
 • gabona félék (köles, hajdina, amarant, quinoa, zab és az aktív árpa)
 • zöld leveles növények és zöldfőzelékek (káposzta félék, spenót, sóska, csalán, rukkola, saláta félék)
 • gyümölcsök (goji, homoktövis, sárgabarack, füge, aszalt füge, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola)

Tudom Dorka, neked a quinoa (kecsuául kinwa és az inkák szent növénye, szintén egy parajféle)  és az amarant (disznóparéj az aztékok szent gabonája) nem fog tetszeni, mert szerinted nem magyar (pedig valahol az, ezt Te is tudod...), de attól még nagyon hasznos a D-vitamin képződés folyamatában.   

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

Szintetikus vitaminokkal dúsított halmáj-olaj!

Kedves Vali!

Manapság sokszor már a halmáj-olajokban is részben szintetikus A és D-vitamin van! Természetesen van benne valamennyi természetes is a halolajban gyárilag, de azt nem tartják elegendőnek (1 kapszulába eleve kis mennyiségű olaj fér csak, így értelemszerűen a vitamintartalma se lehet magas a fél vagy 1 grammnyi olajnak) ezért kiegészítik mesterséges vitaminokkal. De nemcsak a kapszulásat, hanem az üveges halolajat is.  Tehát azt hiszi az ember, hogy teljesen természetes dolgot vesz be, erre csak részben. A D-vitamint preparátum formájában teszik bele, ez növényi olajat tartalmaz. Tehát eleve nem 100%-os a halolaj, amit mi annak hiszünk. Csak mondjuk 80 vagy 90%-os. Ez se rossz, de azért nem 100%-os. Elég csak ráharapni egy ilyen kapszulára és érzi az ember, hogy feltűnően enyhe az íze a halmájolajhoz képest - nem véletlenül! És a kapszulás változatoknál ott van még a zselatinkapszula is. Habár lehet, hogy nem ártalmas, de ki tudja miből készül pontosan ill. az összetevőkből mennyit tüntetnek fel a dobozon.

Aztán arra is érdemes figyelni, hogy milyen arányban tartalmaz az adott termék halolajat és halmáj-olajat. Amit én szedek, az 60% - 40% arányban. Bár mindkettő nagyon egészséges, nyilván a halmáj-olajnak van nagyobb hatása, ennek viszont feltehetően drágább az előállítása, így az olcsóbb halolajjal hígítják. A csukamájolajban így általában több a halolaj, mint a halmáj-olaj! Szóval nagyon érdemes elolvasni az apróbetűs részt!

Üdv. Ivett

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Megfelelő minőségű halolaj

megtalálható a bionom.hu webáruházban. Rengeteg energiát, időt igényel egy-egy termék utánjárása, hogy tényleg a lehető legkiválóbb termékek kerülhessenek fel. Amelyeket ITT találhatsz/találhattok átment a nagyon apró lukú rostánkon.

Niki

Értékelés: Nincs

Mű D-vitamin és gyomorfájás

Sziasztok,

most, hogy olvasom Vali írását esett le, hogy a férjem nagymamájának kb. 30 éve van csontritkulása (összecsúszott hátcsigolyák, ezekből az egyik meg is repedt)  Alpha D-3-at szed és amióta én ismerem (7 és fél éve) ezt szedi és állandóan azt mondja, hogy fáj a gyomra, szinte mindentől nyers zöldségek pl., de alig van valami, amit megeszik. Leggyakrabban csirkehús rizzsel, vagy krumplipürével és egy kis barackbefőttel (konzerv), valamint reggel és este fehér kenyér, pirítós margarinnal. Amit állandóan iszik az cukros, műgyümölcstea (erről egyszerűen nem lehet leállítani, a múltkor adtam neki borsmenta teát natúran, háááát... 1 bögrével (2,5dl) sem tudott meginni belőle!) Én mondogatom neki, hogy mit miért ne, de az addig tart. Nem rég vettem neki vajat, hogy mostantól azt kenje a kenyérre, és a kenyerét is le fogom cserélni, bár már látom, hogy az nem fog neki ízleni. Amúgy még szed egy pár pszichiátriai "gyógy"szert is.

Lényeg a lényeg, hogy most már van mire gyanakodnom a gyomorfájását illetően. De még ha ki is derül, hogy ez a mű D-vitamin okozza, akkor sem állna le róla soha (mert hát jézusatyaúristenszűzmáriazégben hát akkor mi lenne vele meg hát ez, meg hát az...  reménytelen,.... mindegy) és kezdene el zöld leveleket enni marékszám.

Szép napot Mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Olíva olaj

Szia!

Sajnos ismerős az ilyen makacs, idősebb családtag! Nem hajlandó napi 1 evőkanál extra szűz olívaolajat bevenni, mert utálja! Azt mondja tegyem salátába, de ha beleteszem, akkor meg az a baj. Mellesleg hetente max. egyszer van saláta, ilyen olajokat pedig naponta kéne fogyasztani legalább 1 evőkanállal.

Így olyan ötletem támadt, hogy a tudta nélkül keverem bele az olajat az ételbe. Legtöbbször nem veszi észre:) Főleg főzelékfélékbe, lecsóba, tarhonyás, rizses, pépesebb ételekbe érdemes keverni, mert az ilyenekben oszlik el jól. A leves tetején meg csak lebeg.... Csak arra kell figyelni, hogy ne legyen túl forró az étel. Néha persze az, és nyilván károsodik kicsit az extra szűz olaj, de még mindig jobb, mintha egyáltalán nem kerülne be a szervezetébe.

Nemrég viszont továbbfejlesztettem a módszert: kb. 20 gerezd fokhagymát összepréseltem, zárható üvegbe tettem, extra szűz olívát öntöttem rá, kavarás és be a hűtőbe. Étkezés előtt ebből keverek kicsit az ételébe, sose veszi észre, mert a fokhagyma remekül elnyomja az olíva kissé kesernyés, csípős ízét és nagyon finom fokhagymaolaj keletkezik! Ráadásul a fokhagyma még egészségesebbé teszi. Néhány decis üvegben 2 hétre is elég, így adagolom neki:)  Ha kifogy az olaj, utántöltöm még párszor, mert a fokhagyma sokáig bírja olajban, hűtőben.

Üdv. Ivett

Értékelés: Nincs

D-vitamin // Köszönöm, Vali!

Ezt az összefoglalást (is) különösen köszönöm!

Értékelés: Nincs

Halak, D-vitamin, kalcium

Szia Vali!

Kicsit segíts tisztázni  a dolgokat légy szíves a "És akkor mit együnk, hogy hasznosuljon az előanyag? " kérdéskörben is.

1. Wholemegát is szednek gyerekeim (5 és 2 évesek múltak). Jól gondolom, hogy akkor hasznosul a legjobban, ha a napsütéses séták előtt eszik meg?

2. Szardínia, Hering, tonhal:

Friss lenne a  legjobb?, de én főleg konzerv, esetleg fagyasztott formában találkoztam velük. Ugye a konzerv és fagyasztott dolgokat jobb lenne  kerülni, de a halasnál jégen pihenő halról sem tudom én megállapítani hány napja nem él már. És ugye ott van a vizek szennyezettsége, amiből sok lerakódik a halakban is.  Mivel teszek a legjobbat a gyerekeimnek? Régen kaptak ritkán bolti konzerv halat (amiben csak hal, olaj és fűszerek voltak), de most nem tudom, hogy csináljam. Fagyasztott halak csomagolásán is megjelentek mindenféle E-számok :(.  Mennyi lenne a kb. a heti hal adag gyereknek és milyen formában? 

3. Olajos magvak:

Csak úgy natur magában szokták enni, illetve a Kollath-reggelijükhöz beáztatom a magokat is. Áztatással a magokat ugye megszabadítjuk az enzimgátlóktól, ezáltal könnyebben megemésztjük, de  hogy hasznosul jobban a D-vitamin?

Darálva vagy egészben jobb enni, vagy ez a magtól függ?

4. Olajak és a turmix:

Írtad lejebb, hogy a turmixhoz sem ártana 1-2 mokkáskanál olajat keverni. Ez a  gyümölcsturmixra is vonatkozik, vagy a zöldturmixnál van inkább jelentőssége?

Erről jut eszembe, ha gabonatejet turmixolok össze gyümölccsel az ételtársítás szempontjából is rendben van? (Bolti gabonatejben van növényi olaj)  Zöldturmix is mehet így, vagy maradjunk a tiszta víznél? Nagyobb fiam nagyon kevés gyümölcsöt és zöldséget eszik meg, (bár haladunk) ezért bármilyen trükk jól jönne.

5. D-vitamin és kalcium:

Ha nincs elég D-vitamin a szervezetben, akkor a kalcium sem szívódik fel megfelelően. Kalcium felszívódását akadályozza még az állati fehérje.

Állati fehérjének ebben az esetben csak a hús és a tehéntej minősül? Vaj nem, mert ugye abban is található D-vitamin? Tehát megehetik pl. a vajaskenyerüket Wholemegával együtt?

Wholemegát és a O. Coral kalciumot egyszerre vegyék be a jobb hasznosulás miatt?

Kislányomnak vékony, töredező, beszakadó körmei vannak, főleg a lábain, gondolom ez is D-vitamin és kalciumhiány lehet.

Bocsánat, ha a kérdéseim "már lerágott csont", de szeretnék mindent a legjobban csinálni, úgy, hogy a lehető legtöbb tápanyagot, vitamint kaphassák meg.

Szép napot!

Detti

 

 

 

 

Értékelés: Nincs

hangosan gondolkodom

Biztos, hogy jó nektek, hogy ennyire "tudatosan" éltek??? Már bocsánat, de ez jutott eszembe... "Asszem" jobb, ha D-vitamin hiányban szenvedek, mint, hogy állandóan görcsöljek, hogy "jól csinálom-e". Tényleg ne haragudj Detti, de volt már milliószor olyan, hogy a legjobb szándékkal csináltam valamit, amiről utólag kiderült, hogy marhaság. Szóval azt a tanulságot vontam le, hogy nem kell annyira rágörcsölni a dolgokra... a legalattomosabb betegség ugyanis a STRESSZ!

Lazítani, próbálj meg lazítani....

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Görcsösen tudatosnak lenni

Nekem az a tapasztalatom, hogy minden kezdő életmód váltó eleinte bizonytalan és görcsös egy kicsit. Hisz belátták tudattalan tévedéseiket, és innentől mindent jól akarnak csinálni. Ez a nagy igyekezet aztán görcsösséget szül. De ez aztán szépen elmúlik a bizonytalansággal együtt, amikor valóban elkezdik megélni és megérteni ezt a fajta bionom életformát. Niki, Tündi, Epermami, Böbi, Betty, és valahány munkatársunk velem együtt már képes "lazán" élni ezt a bionom életformát, és nem begörcsölni azon, hogy elfogadhatunk-e vendégségbe egy darab fehérlisztes pogácsát, és annak vajon milyen visszafordíthatatlan következményei lesznek. 

Az egész általunk propagált bionom életformának az alapja többek közt az is, hogy bízz magadban és az ösztöneidben. De amíg ez nem sikerül, addig pedig arra bíztatunk mindenkit, hogy olvasson minket, és kérdezzen. No és persze ossza meg a többiekkel a tapasztalatait. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Varga Nikoletta's picture

Detti kérdései - hal, kálcium és egyebek

Szia Detti!

1. Őszintén mondom - lehet túl "lazán" élek bele a nagyvilágba -, de soha nem gondolkodtam még el azon, hogy napsütéses séta előtt vagy után adjam-e a wholemegát gyermekeimnek. Már csak azért sem, mert halat sem kimondottan napsütésben és séta előtt fogyasztunk...Remélem nem veszed bántónak szavaimat, ugyanis az teljesen távol áll tőlem, csak hangosan próbáltam gondolkodni...

Gyermekeim főétkezés előtt szokták megkapni, ez általában a reggelit jelenti esetükben... de nem egyszer kérték pl. kenyérre, lepényre, kenőke, vaj helyett...

Véleményem szerint, ha naponta jut szervezetüknek megfelelő mennyiségű omega-zsírsav, akkor nem okoz majd gondot a megfelelő agyi fejlődés, sem a jobb felfogóképesség, a jó memóriakapacitás, sem a koncentrálóképességük, sem a D-vitamin bevitel...

2. Természetesen a legjobb megoldás a friss hal lenne. Wolfgang Köbel múltkori előadásán felhívta a figyelmet, hogy a halfogyasztóknak érdemes lenne figyelmeküt a barramundi halfajta felé fordítani, kiemelkedően magas omega-3 zsírsav tartalma miatt.

Tényleg, nem egyszerű a választás, hogy mivel teszel legjobbat gyermekeidnek, amondó vagyok, hogy bízz anyai ösztönödben és megtalálod számukra a legmegfelelőbb halat :)

3. Magtól is függhet, de ha egy picit megtöröd, vagy lisztté őrlöd, akkor könnyebben képes hasznosulni.

4. A gyümölcsturmixhoz nem tennék halolajat, bár lehet valaki szereti az extrém ízeket. Tapasztald ki!

A növényi tej elfogadott megoldás víz helyett.

5. Igen, a kálcium anyagcseréjét megkönnyítik az A-, a D- és a C-vitaminok. A kálcium hatékonyságához szükség van a kálcium, foszfor és magnézium helyes arányára (2:1:1)

A vaj nem kimondottan fehérjének, hanem inkább zsíradéknak számít.

A körömtöredezés mögött leggyakrabban A-vitamin és egyéb, komplex tápanyag hiány áll. Gyermekeimnél a legtökéletesebb megoldást a Huminiqum és/vagy a múmió hozta meg, hozzáteszem, hogy az enyémen is segítettek :)

Remélem, minden kérdésedre válaszoltam!

További szép estét,

Niki

 

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Görcs, tudatosság vagy lazaság?

Kedves Niki, Vali és kisSzilva!

Bocsánat, de pár napig nem volt netem így egyszerre válaszolnék Mindenkinek, ha nem baj.

Igen, így utólag átolvasva valóban görcsösnek tűnhet a levelem, mert egy kicsit zaklatott állapotomban írtam. Nem sokkal a D-vitaminos írás előtt olvastam Vali hozzászólását egy régi kérdésemre. Gyermekeimnél kb. 2 és fél éve kutatjuk a fogukon lévő feketés elszíneződés okát, ami a fogorvosok szerint foggomba és röviden a „nincs mit tenni” kategóriába tartozik és fogalmuk sincs mi ez. Még a Tanácsadói rendszer idején Tőletek is kaptam tippeket rá, de hogy ez candida gomba lehet, arról most olvastam először. Hátha valaki másnak is hasznos lehet, itt olvasható :http://bionom.hu/comment/9785/a-foggomba-valojaban-nem-mas-mint-a-szajban-megtelepedett

Érzelmek elég széles skáláját váltotta ez ki belőlem. És igen benne volt az én tehetek róla? mit csináltam rosszul? mi legyen akkor most? kérdéskör is. Na ehhez jött még hozzá a fenti írás is, hogy talán nem is jutottak eddig elég D-vitaminhoz sem, mert nem volt megfelelő a táplálkozásom a várandósságaim alatt és az Ő táplálkozásuk sem tökéletes( bár messzemenőkig jobb volt régen is, mint az ismerősöké, évek óta „furák” vagyunk a férjemmel, ez a furaság megsokszorozódott  mióta erre az oldalra találtunk :D ) És hát ekkor írtam az előző „görcsös” levelemet. Az önvádaskodást azóta alábbhagyott, hiszen a múlton változtatni nem tudok, és a múltbeli ismereteimmel tőlem telhetően megtettem mindent, hogy egészségesek legyenek a Gyermekeink, a jelenben pedig haladunk a jó úton.

Úgy érzem, hogy nálam valójában nem állandó görcsösségről van szó (bár néha előfordul(t)), csak arról, hogy tőlem telhetően szeretném jól csinálni a dolgokat (főleg, ha a gyermekeimről van szó), de nem állandóan ezen jár az agyam, igyekszem nem ráparázni az egészséges életmódra és főleg nem ráerőltetni azt másokra. Szerintem a görcsösség és a „szeretném jól csinálni”; a tudatlanság és a lazaság között nagyon sok árnyalat, átmenet van, és nem szabad mindenkinél egyenlőséget vonni.

Gyermekeimnek természetes a teljeskiörlésű kenyér (bár még nem én sütöm), rizstej, hogy nem veszünk a boltba tehéntejet, kristálycukrot, cukorkát, csokit, műjoghurtot stb., de imádják az almát, banánt, frissen facsart narancslevet, mézzel ízesített bio műzli szeletet, a tk. mézes vagy almás kekszeket, magvakat. Vendégségben nem tiltom meg, hogy egyenek cukros fehérlisztes sütit, fehér kenyeret, de fontosnak tartom, hogy tudják, hogy van más lehetőség is ami egészséges és finom is. Nagyon fontosnak tartom a szülői példamutatást is, hiszen hogyan várhatjuk el Gyermekeimtől, hogy megigyák, megegyék azt amit mi egészségesnek tartunk, és a káros dolgokat lehetőleg ne, ha Én és Férjem ezeket nem  tartjuk be.

Néha én is elcsábulok, „bűnözök” és olykor még jól is esik, de ezek csak alkalomszerűek. Pedig évekkel ezelőtt fehérkenyér+margarin+sajt+tej, csokifüggőség, cukor mindennapjaim része volt. Még 1 évvel ezelőtt sem gondoltam volna, hogy egész jól megy majd a cukorról való lemondás. Ami valójában nem is lemondás, hanem felszadadulás! A változtatások belülről jöttek Nálam (na jó, az elején az állandó fejfájásom okát kezdtem kutatni), erőltetni szerintem hosszú távon semmit sem lehet, ezért próbálom megtalálni az arany középutat. Sokszor nem egyszerű, hiszen saját tapasztalalatom is, hogy a teljesen jóhiszemű szeretet (pl. szeretet=édesség) és tudatlanság a táplálkozásban hová vezethet.... (Hagyományos magyar konyha, kevés nyers zöldség, sok hús, tej, házi cukros fehérlisztes sütik stb) Én már nem szeretnék ilyen "tudatlan" lenni, és ovis gyermekem is egyre fogékonyabb mondandónkra.

Nem, valójában nem gondolom, hogy csak a napsütéses séták előtt kéne bevenni a halolajat :D. Igazából soha nem foglalkoztam vele, mikor lenne jó megenniük. Mivel gyerkőcök reggel kapnak meg minden jót, a halolajat este kanálba kinyomva natúr lenyelik és szeretik is :) Csak gondoltam a napsütés, D-vitamin, halolaj összekapcsolódik, hátha hatékonyabb lehet a felszívódásuk.

Régebben a bolti margarin helyett vettünk házi zsírokat, bio margarint, néha vajat. Mivel okosodtam, hogy a bio margarin sem okés, maradt a vaj ami egészséges, bár nem foglalkoztam vele, hogy miért, ette a családom, mert szerette. Mikor olvastam, hogy D-vitamin is található benne, megörültem hogy de jó hogy szeretik a tk, vajas kenyeret is, így még D-vitaminhoz is hozzájuthatnak.

Nem halolajat gondoltam tenni a reggeli gyümölcsturmixukba :D, hanem néha növényi olajat (eddig még nem próbáltam így adni). Bár érzésem szerint Ikreimnek simán lecsúszna a halolajas gyümölcsturmix, Humi szirupot és Emóciot natúr megisszák, sőt a zöldturmix is ízlik Nekik, bátyjuknak még csak a zöldmentes almaturmix a nyerő.

Niki ez a mondatod azért megint nagyon elgondolkodtatott: „A körömtöredezés mögött leggyakrabban A-vitamin és egyéb, komplex tápanyag hiány áll.” Huminiqumot tavaly év eleje óta kapják,nyárig megszakítás nélkül, azóta kisebb-nagyobb szünetekkel. Nyár óta Emóció napi 15 ml, régebben Tiny tabs, mostanában Manó Manna b-glükános. Grape Vitalt, Maxximunt is kaptak betegségeknél, GV most újra kezdjük majd rendszeresen a foggomba miatt, táplálkozásunk nem ragozom tovább…szóval mit lehetne még tenni? Felszívódási probléma lehet? (Mézes rostot együtt megettek 1-2 üveggel tavaly.) Ha szükséges írok a születéssükről, az utána lévő időszakról is (ikreknél voltak problémák), hozzátáplálásukról stb.

Szép laza napot Mindenkinek!

Detti

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
diamia's picture

Köszönöm!

Nagy dilemmában voltam a D-vitaminnal kapcsolatban az Inzulin rezisztenciám miatt. Ha napi 2o percet a napon ülök reggel vagy délután, akkor megszűnik a hiányom?

Igyekszem beszerezni halolajat is.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nem kell rágörcsölni a D-vitamin kérdésre

Tesztinek igaza van. Nem kell rágörcsölni! Egyél sok zöldfélét, olajosmagvat és halat (főleg a tőkehalmáj jó!), szedd a lazacolajat, a krillolajat, és élvezd a napsütést! Sétálj, túrázz vagy csak egyszerűen ücsörögj az éltető napocskán, és kezdd el végre szeretni magad!

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Szeretni magam?

Én szeretem magam, szerintem az önértékelésemmel sincs bajom. A sorsommal is békében vagyok csak ritkán teszem fel a kérdést:miért én?

Nem értem, mire gondoltál.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Inzulin rezisztencia = szeretet hiány

Főleg a saját magunk irányában táplált szeretet hiánya. Csak ezért írtam, nem akartam vájkálni az önértékelésedben. Ha úgy érzed, hogy kellően szereted magad, akkor semmi gond.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

IR és a szeretet hiány

ez a két dolog tényleg kézenfogva jár együtt... sajnos nálam is... 

esetleg nem tervezitek, hogy a bionomba lesz szerethiányra, meg saját magunk elfogadására valami, amit ha beszedünk akkor hipp-hopp megjön az önbizalmunk, elszáll minden bánatunk, és elfogadjuk magunkat, (de már az is jó, ha csak megpróbáljuk)...? mert én állandó fogyasztója lennék!!!!!!

na jó, ez csak vicc volt, mert tudom, hogy ilyen termék nincs... de azért jó lenne

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)
diamia's picture

Önbizalomhiány, érdekes

Sok oldalról megközelíthető ez a dolog. Ha úgy vesszük, én jobban bízom magamban, mint bárki másban, tudom, hogy amit eldöntök, az meglesz, mert elég erős akaratom van. Nem tartanék itt, ha nem lenne. Sőt, a "betegségem" kikutatása is csak pluszt adott nekem, úgy érzem, mert végre a kezembe vehettem az életem és pozitívabban tekintek a jövőbe, mert az életmódváltással szerintem egyéb bajokat is megelőztem. Nem mondom, hogy nem szeretnék IR és PCOS nélkül élni, mert könnyebb lenne az életem és nem állna fenn az a kérdés, hogy mi van, ha soha nem lehet gyerekem. Már 18-19 évesnek általában ezen nem kell agyalnia. Mondjuk nekem sem kell, mert nincs értelme.

A szeretethiányt arra kell érteni, hogy a környezetemtől nem kapok elég szeretetet? Úgy érzem, hogy én igen, még akkor is, ha ezt nem dörgölik naponta az orrom alá, de azért hetente háromszor igen. :)

Viszont a tágabb környezetemmel, régen ovistársak, most osztálytársak... nincs valami bennsőséges viszonyom. Elég zárkózott vagyok, csak kevés embernek nyílok ki, de szerencsére van egy olyan barátnőm, akivel ez megy, már 12 éve. :)

Nem volt ez vájkálás a lelkemben és köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs

önbizalom növelésre MOKSA!!!

Mindent nem oldhat meg, de hogy a közérzeted határozottan megdobja, rengeteg pozitív változást előidéz, az tutkó! Én a 4. üveggel fogyasztottam el, vagy már az 5. volt? Kicserélődtem! Mások is mondják, hogy sugárzok, harmonikusnak látszom, megjött a kedvem a mozgáshoz, csábításhoz..... :)  Optimistán, bizakodva várom a jövőmet és magabiztosabb, bátrabb lettem.  Persze hosszú utat tettem meg, míg a 4-5 üveggel benyeltem. Óriási megrázkódtatás után voltam, mikor belekezdtem a fogyasztásába és ma jobban érzem magam, mint előtte.! Egy próbát mindenképp megér, ha nem válna be írj, megveszem tőled!

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

önbizalom

Szia Timcsi!

köszönöm, igen ismerem, és fogyasztom is a Moksát! lassan a 6. üvegnél járok!! az elején tényleg én is valami féle változást véltem felfedezni magamon, de ez elmúlt...? vagy nem tudom mi akadályozza, sőőt, mostanában úgy érzem, mintha rosszabb is lenne( mármint a lelki világom), mint a kiinduló állapot... én is nagy reményekkel kezdtem neki, "megváltást" vártam tőle, de elmaradt...  tudom, kitartónak kéne lenni, mert ha ahány év, annyi hónapig kell szedni, akkor nekem 2 évig folyamatosan kéne szednem... ami így most végeláthatatlannak tűnik... főleg, hogy nem érzem a hatását...

szeretnék jóba lenni magammal, de valahogy nagyon nem megy és ez a legnagyobb probléma, mert így mások felé se tudok "kinyílni" , bezárkózom... és egy ördögi kört alakítok ki magamnak...

pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy abbahagyom a moksát, mert nem érzek hatást, de lehet, hogy mégis folytatotom... hátha megtörik az átok

Értékelés: Nincs

MOKSA

Szia!

Szerintem nem kellene ilyen hamar feladni,én májusban lesz 2! éve, hogy szedem.

Azt a hirtelen változást - mint az elején - már én sem érzem, viszont kézzel fogható eredményeim vannak. A pajzsmirigyh.értékem gyógyszer nélkül visszament a normál értékre, le is ment kb. 5kg, már nagyon ritkán fáj a fejem, pedig a frontokat rendesen megéreztem. A vérképem tökéletes, soha nem volt minden értékem rendben. Nyugodtabb vagyok, az egész családommal szedetem, nálunk ezzel kezdődik a nap.

 Üdv. VIC

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Önbizalom növelésére Moksa

Ez így igaz. A Moksa beállítja a harmóniát.

Értékelés: Nincs

Diamiának

Kedves Diamia!

Sokszor olvastam a hozzászólásaidat, remélem sikerül megoldanod a problémákat!

Ahogy az oldalon több helyen olvasható, a D-vitamin előállításához szükségesek előanyagok a szervezetben és napsütés. Nem lehet pontos számokat mondani, általános ajánlásnak az orvosok napi fél órát mondanak és legalább a bőrfelület 20%-a legyen napon (tehát az arc nem elég).

A D-vitamin hiányodat megállapították vagy feltételezed?

Ne görcsölj rá és nézegesd az órát, hanem élvezd a napsütést! Összekötheted más tevékenységgel pl. kertészkedj, ha van kertetek, szemtornázz vagy sétálj haza az iskolából. Ha megfelelő irányban van teraszotok vagy erkélyetek, akkor kiülhetsz oda tanulni is. Építsd be az életedbe és rendben lesz!

Eszter

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

milyen zsír D-vitaminhoz?

Valamiért az a kép van a fejemben, hogy mikor arról van szó, hogy vannak zsírban oldódó vitaminok, akkor zsíros kenyeret kell enni. Tehát vmi állati zsírt, pl. disznózsírt. De ez nem tetszik nekem. Ugye hidegen sajtolt növényi olaj is megfelel a zsírban oldódó vitaminoknak? Tehát a zsír nem konkrétan a zsíros bödönt jelenti, hanem zsiradékot, ami éppenséggel lehet növényi olaj is. Jól sejtem?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A zsír kategóriába tartoznak az olajok is!

Bármilyen növényi olaj megfelel a célnak, de a legjobb, ha halolaj formában visszük be a D-vitamin előanyagot. A reggeli turmixunkba sem árt egy-két mokkáskanál olajat önteni...

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Vega vagyok

a családommal együtt, nem titok... de a lazacolajat mi is szedjük... korábban kizárólag növényi olajokkal (azok elegyével) igyekeztünk segíteni magunkon, viszont a tapasztalatom azt mutatja, hogy a hidegen sajtolt lazac- vagy krill olajra teljesen másként reagál szervezetem, az érrendszeri zavaraimon - a táplálkozás mellett - sokat segített.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Komolyan mondom, ezek nem normálisak...

Mindig is bírtam, amikor egy kongresszuson döntik el, hogy mától mennyi a normális vérnyomás, holnaptól meg mennyi az ajánlott D-vitamin. És azt a tanulmányt a tisztelt mindent eldöntő doktor urak nem olvasták, hogy hiába döntünt be magunkba bármennyi szintetikus D-vitamint, az nem úgy fog hasznosulni, mint a megfelelő táplálékban benne lévő előanyagai, amelyből a fény építi fel pontosan azt a mennyiségű D-vitamint, amire az adott szervezetnek szüksége van???

Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)

Vali, ne legyél már ilyen szigorú!

Szerintem végre történt valami, elismerték, hogy a D vitamin nem az első számú közellenség, és nem lesz semmi bajod, ha nagyobb dózisban kapod, sőt egyenesen ez a szükséges...

Nem lehet az orvosoktól egyszerre ennél többet elvárni szerintem...

Amúgy mi a helyzet a D vitamin krém formájában történő alkalmazásával?

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (3 votes)
paripa's picture

Megvan ennek is az oka...

A kongresszuson "titkos záradákként" biztos csatolták, hogyan osztoznak meg a hasznon! Most jól felhabosítottak egy vitamin-ajánlást, majd az emberek egymást tépik a szintetikus D vitamin készítményekért, 10x-es adagban persze! Ki van ez találva!

Egyik emberük lehetett az a nagytudású doki, aki már kétszer (mert a műsort megismételték) hümmögött rajta, hogy "sajnos, ezen az éghajlaton soha nincs annyi napfény, amennyi tudna termelni D vitamint, tehát mindenképp nagy adag D vitamint kell szedni .

Hát tessék, itt van a kutya elásva! Ne napozz, úgyse mész semmire, szedd amit adnak, 10x-es adagban. (azt már pöntyögik, hogy nem lehet túladagolni, az téves közlés volt évekig...)

Nem baj lányok, az igazságról majd lecsúszik az a ráterített lepel, már néha úgy húzgálják rá vissza! De a takaró alatt lévő, elleplezett igazságok nőnek, daganak, kibugyorognak onnan, már nehéz a kitalációkkal kordában tartani.

Észnél leszünk, nem kapunk be minden információ-cumit. Már nem. Haha! Kapják be ők a kongresszusukat...

Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
hbogi87's picture

Adri, ez nekem is nagyon tetszett!!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nagy volt ez a monológ, Adri!

Gratulálok! Bárcsak minél több ilyen józanul gondolkodó ember lenne...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel