Tudományosan bizonyítva - A szeretet mint gyógyszer

Gyógyulhatunk a szeretet segítségével? Azt tudjuk, hogy bizonyos betegségek esetén milyen kenőcsőt kell alkalmaznunk, és milyen gyógyszert kell beszednünk, de eddig semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy "önmagában" a szeretet vagy szerelem képes a gyógyításra.

Dean Ornish amerikai szívgyógyász " Az intim szféra gyógyító hatalma a tudomány fényében" című könyvében azt állítja, hogy komolyabb betegségeken is átsegíthet minket a szeretet.

szeretet.jpeg

Tartalom:

A gyógyszer neve: szeretet

Úgy tűnik, minden bajra van már ellenszer – bár aki ebben túlságosan is bízik, az alaposan megjárhatja. A testi bajok, hiányosságok, nyavalyák ellen hol ilyen kenőcsöt, hol olyan tablettát, hol amolyan gyógyszert adnak. De a szeretetre vagy a szerelemre nem volt recept – eddig. Mint gyógymód, egyik sem szerepelt semmiféle szakkönyvben. Ám mostantól megváltozott a helyzet. Dean Ornish amerikai szívgyógyász " Az intim szféra gyógyító hatalma a tudomány fényében" című könyve nem véletlenül lett sikermű. Amit ebben állít, igazából nem újdonság: a néphit, a népmese régen ugyanazt állította: a szeretet, a szerelem átsegít a bajokon. Sőt! A legkomolyabb betegségeken is... De eddig ezt tudományosan nem sikerült bebizonyítani.

A szerelem gyógyító ereje

A szerző oly meggyőző példákat és statisztikákat említ, hogy aki elolvasta a könyvet, megváltoztatja addigi nézeteit és keményen hinni kezd a szerelem gyógyító erejében. Számos más nyelvben, a magyartól eltérően, a szerelmet és a szeretetet egyazon szóval fejezik ki. Ornish ugyanis azt állítja, hogy a legszörnyűbb betegség karmaiból is van menekvés, ha a közelben van valaki, aki önzetlen szeretetet, szerelmet érez. Ha kölcsönös a szeretet, akkor ez valamilyen ma még ismeretlen módon, de nagyon tapasztalhatóan és bizonyíthatóan segít megúszni a bajt. Még az is előfordul, hogy egyes betegek egészen reménytelen stádiumból visszajöhettek és megmenekültek a haláltól – kizárólag a szeretet révén.

love_gyogyitas_depresszio.jpg

- A magány, az elszigeteltség és az érzelmi üresség legalább annyira veszélyes, mint a dohányzás, a stressz vagy a környezeti és genetikai ártalmak – állítja az orvos. És hozzáteszi: mielőtt felállítja a szívpanaszokkal hozzá forduló beteg diagnózisát, előbb négyszemközt kifaggatja az illetőt a családi viszonyai felől. S ha nős, azt is megkérdezi, vajon szereti-e a felesége? 

Szeretni kell!

A betegek egy része bizony ma még csodálkozik ezeken a kérdéseken – pedig nagyon is érthető a kérdéssor logikája. Az Ornisht követő német orvos, a frankfurti egyetemi klinikán dolgozó Andreas Zeiher meg is indokolja. - A válás vagy az állandó házastársi veszekedés már elég ok infarktusra.  A Yale Egyetem tudósai komolyan hozzáláttak a problémához és szigorúan vett tudományos módszerekkel bizonyították e tétel igazságát. Az új évezredben a szeretethiány lehet a legnagyobb és legpusztítóbb kór a civilizált országokban (Hírszem: a WHO korábbi jelentésében már felhívta a figyelmet a „szeretethiány” várható következményeire). Az embereket ez számos fronton támadhatja, nemegyszer a szívpanaszokon túlmenően akár rákra is hajlamosíthat a magány, a szerelem hiánya. A tudósok rájöttek, hogy férfiak esetében a feleség szerelme, kitartása, vigasztalása komoly tényező, enek révén ugyanis megelőzhető a szívgörcs. 

De hasonlóképpen áll a helyzet a férfiak gyomorfekélyével is. Vizsgálat során száz nős férfinak tették fel a kérdést: szereti a felesége? A nemmel válaszolók között háromszor annyi fekélyest találtak, mint azok között, akiknél otthon a családban teljes volt a harmónia. Ahol már bekövetkezett a baj, ott is sokat segít, hogy a házastárs hogyan áll a kialakult helyzethez, kész-e mindenképpen enyhíteni párja szenvedését.

A tudományos elemzések napnál világosabban kimutatták, hogy a szeretet többet jelenthet, mint az összes többi, egészséget befolyásoló tényező: a kor, a dohányzás, a vérnyomás és a munkahelyi stressz. Ornish könyvéből kiderül, akinek a szülei folyton veszekedtek, az felnőttként maga sem tud szert tenni jó kapcsolatra, szerető párra, sorsa a magány és a betegség lesz. Vagyis a napnál világosabb, hogy igazából az együtt élő emberek lehetnek egymás orvosai, de – némi túlzással – egymás hóhérai is.

szeretet_gyogyitas.jpg

A szeretet megtanulható

Az elv annyira meggyőző és tudományos bizonyítékokkal annyira alátámasztott, hogy az amerikai társadalombiztosítás több szervezete átvállalja a pszichoterápia költségeit. Ugyanis világos lett: megmenthetők a magányosak, megtaníthatók szeretni. És az is kifizetődik a társadalombiztosításnak, ha gondoskodik arról: ezek az emberek ne maradjanak egyedül, vagy ha van is párjuk, tanulják meg szeretni és másokban önmaguk iránt szeretetet ébreszteni. Társadalmi méretekben ez anyagilag is hasznos lehet, hiszen sokkal kevesebb ember betegszik meg, akiknek gyógyítási költsége messze felülmúlja azt az összeget, amibe a terápia kerül.


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
astronet.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hozzászólások

csendo

Kedves Epermami, köszônöm a tanàcsot, megnéztem a csendo-lapot. Tényleg nagyon érdekes, amiket olvastam, pont valami ilyesmire lenne szükségem. Kicsit kàr, hogy csak Magyarorszàgon folynak ezek a programok, én külföldön élek, igy most nem elérhetö. De remélem, talàn majd egyszer... Azért köszönöm. Judit

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kedves Judit!

Örülök, hogy tetszettek az olvasottak és kívánom Neked, hogy sikerüljön meglelned magadban a harmóniát! yes.gif

Értékelés: Nincs

Kedves Epermami, irod, hogy

Kedves Epermami,

irod, hogy egyre többször SIKERÜL megtartanod a figyelmed, a jelenben lenned. Ezen megakadt a szemem, mert mostanàban nekem nagyon nem sikerül. Ha nem tul indiszkrét a kérdésem, van esetleg valami "müködö" modszered arra, hogy ezt elérd? Mondjuk , ha sokat van az ember egyedül napközben...

és ha lehet még egy kérdésem: mi az a Csendö program?

Judit

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Érzés

Kedves Judit! "A jól működő módszer" a bennem lévő érzés tudatosítása. Figyelem a bennem munkáló érzéseket és amint észre veszem, hogy már megint valami oltári ... agyalok, (ami egy rossz érzés következménye) akkor nagy levegő, laza a kar és tudatosan el kezdek arra figyelni, ami jó érzéssel tölt el, teszem a dolgom. Eleinte nagyon nehéznek és megfoghatatlannak tűnik, de mint mindenben, a folyamatos gyakorlás meghozza az eredményt. Ha érdekel a dolog, akkor szívből ajánlom Neked, hogy menj el egy programra és tapasztald meg élőben, milyen az, amikor valaki folyamatosan figyel, jelen van és közben árad belőle a szeretet... regular_smile.gif http://www.csendo.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (3 votes)

Azt nem értem

minek mindíg mindent tudományosan bizonyítani??? hmmm.gif A szeretet és szerelem olyan érzések amik "feldobják" az embert. Már régen is jól tudták, ez nemcsak egy érzés, hanem energia bomba is. yes.gif Most, hogy beteg voltam, becsszó semmi másra nem vágytam mint a férjem ölelő karjaira, figyelmére, szerintem ez gyógyított meg igazán. Szeretni és szeretve lenni olyan jó winkkiss.gif L.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Jelenlét

Szerintem a szerelem érzés egyenlő a jelenléttel...


Minden ugyanaz a külvilágban, az emberek, a környezet, de ha szerelmes az ember, akkor valahogy megszépül a világ, erőteljesebbek lesznek a színek, az illatok, szebbek és kedvesebbek az emberek. Pedig nem ők változnak, csupán mi látunk mindent másképp.


Figyelünk, jelen vagyunk, nyitva a szívünk, áramlik bennünk a szeretet energia.


A Csendo programokon mindig elmondja Ilike, hogy állandóan, folyamatosan élhetnénk ezt a csodát, de ha tele van a fejünk negatív gondolatokkal, elemezzük a múltat, vagy tervezgetjük és igyekszünk kitalálni a jövőt, akkor nem tudunk a jelenre figyelni és nem vesszük észre a körülöttünk lévő szépséget.


Egyre többször sikerül megtartanom a figyelmem, a jelenben lennem és akkor egyszer csak megjelenik a jól ismert érzés, amikor tudom, hogy minden rendben van!

yes

A legkönnyebben megtapasztalható számomra, mikor Eperkével játszom, vagy csak figyelem Őt, hiszen a gyermekek még ebben az állapotban léteznek. (persze addig, amíg jól ki nem neveljük őket belőle:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel