Virsli - miből készült régen, és miből készül ma?!

szilveszteri_virsliSzilveszter alkalmával megnő a virslifogyasztás, elviekben ilyenkor az éves eladott mennyiség 1/5-ét esszük meg. Régen a virsli péppé vert marhahúsból, illetve bécsi frankfurti esetén disznóhús hozzáadásával készült.

Ma a magyar élelmiszer törvénykönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) alapján jelenleg a virsli legfeljebb 70%-ban állhat vízből. Amennyiben a gyártók tartják magukat a hivatalos előírásokhoz - és miért ne tartanák magukat – akkor vajon mivel töltik ki a maradék 30%-ot?

Tartalom: 

Mi mindennel helyettesíthető a hús?

A magyar élelmiszerkönyv előírásai szerint a virsli legfeljebb 69% vizet tartalmazhat. A maradék pedig... nos, aki meggyőződéssel ragaszkodik a virslievéshez, inkább ne olvasson tovább.

virsli.jpgRégóta tudjuk, hogy a párizsihoz hasonlóan a virslibe is a húsipari hulladék kerül. A "ne akard tudni, micsoda" kategóriától a szolidabb szőrös-bőrös-szalonnás verziókig terjed a skála, és sokszor sajnos a magasabb ár sem garancia a magasabb minőségre. A legolcsóbb fajta virsliktől viszont kifejezetten érdemes óvakodni. Aki emlékszik még azokra a típusokra, amik roppantak a fogunk alatt, nyilván sejtik, hogy a helyzet sokat romlott az elmúlt két évtizedben. 

A kutyának már nem kell?

Manapság már az is előfordul, hogy egy macska vagy kutya rá sem hederít bizonyos virslikre, és nyilván a virsli fogyasztónak is feltűnt, hogy az állag tényleg nem a régi. Igazi, roppanós élményt már nagyon kevés termék nyújt, hiszen sem a víz, sem a szója nem roppan elég jól.

Ennél is aggasztóbb, hogy némelyik virslit már rágni sem kell, hiszen egyszerű masszaként adja meg magát a kés és a villa támadásakor. Régen ritka balesetnek számított, ha kidurrant vagy szétnyílt a virsli, ma már stopperrel a kezünkben kell őriznünk a fazekat, ha szeretnénk még egyben felszolgálni a virsliszerű készítményt. Márpedig a hús nem dagad háromszorosára a forró vízben.

Marha jó recept

Az eredeti virsli péppé vert marhahúsból - bécsi frankfurti esetén disznóhússal keverve - készült, amit fűszerezés után juhbélbe töltöttek, majd fellógatták füstölni az aroma és a tartósítás végett. Ez nagyjából semmiben nem emlékeztet a boltokban ma kapható készítményekhez, talán annyi a közös bennük, hogy némelyikben tényleg van marhahús, és van, amelyiknek füstös íze van.

A jelenlegi előírás szerinti legfeljebb 69%-os víztartalom egyébként nem jelenti azt, hogy mindegyik típusban ennyi van, de azért a gyártók zöme törekszik rá, hogy alkalmazkodjon az előírásokhoz. Ám, ha megnézzük néhány, találomra kiválasztott termék apróbetűit, bizony, sokszor már második helyen (tehát második legnagyobb mennyiségben) találjuk a vizet az összetevők között.

Mindent bele, avagy mi kerül a virslibe?

A hajdani fűszeres húspép nagy részét ma szójával, bőrkével, csontpéppel, gyártási szalonnával, cukorral, burgonyakeményítővel, stabilizátorral, savanyúságot szabályozó anyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal pótolják. A hús pedig, ami belekerül, még az élelmiszergyártók által bevallottan is olyan minőségű, hogy más formában nem lehetne értékesíteni.

A "nyomokban tartalmazhat" utóirat is egyre hosszabb felsorolással örvendeztet meg bennünket, az embernek néha az az érzése, hogy az egész étlapot kapja egyetlen kis rózsaszín rudacskában.

Szinte mindegyiken megtalálható a tej- tojás- és szójaszármazék, de némelyik csomagoláson olvastunk zellert, mustár származékot - akármi is legyen az -, búzát, pisztáciát és mandulát is. Ja, és kék nejlonzacskót, ahogy az a Kisalföld weboldalán fényképekkel dokumentálva is látható, valamint használt BKV-jegyet - forrás a blogter.hu - igaz, ez csak a csomagolásba került bele...

Soltész Szilvia, táplálkozási tanácsadó


További oldalak:

Forrás: 
lifenetwork.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

virsli

Sziasztok!

Mi kb. két évig nem ettünk virslit. Amikor megjelent a kétbetűs drogéria biopolcán a bécsi virsli. Roppanós és mivel üvegben, felöntőlével kerül forgalomba, nitrit-és nitrát-mentes. Az összetétel alapján talán meg is felel a bionóm táplálkozás szigorú előírásainak. Amikor először vettem a négyéves lányom, és a férjem annyira, de annyira boldog volt, hogy majdnem el kellett szaladnom a boltba még egy üvegért. A 1,5 évesem kiköpte (neki még fogalma sem volt a virsliről, mivel ő már egy bionóm családba érkezett). Azóta már ő is lelkesedik, mivel látja, hogy a nővére, mennyire rajong érte. Azért csak ritkán eszünk, max. havonta egyszer.

Üdv. I

Értékelés: Nincs
Kikka's picture

Bújjék:)

Bújjék mindenkibe öröm és sok áldás ebben az új évben:) mml.gif

Értékelés: Nincs
PMZsu's picture

Virsli és egyebek - köszi :)

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat, így már sokkal könnyebb! :D

Értékelés: Nincs
Gelus's picture

BUÉK!

Nagyon-nagyon Boldog Új Évet Kívnok Mindenkinek! clap.gif Gelus

Értékelés: Nincs

BUÉK 2010!

Boldogságot, békességet és Mindenkinek heartbeat.gif vágyát kívánom 2010-re! bow.gif köszönettel book.gif !!! BUÉK! clover.gif Tündér

Értékelés: Nincs

BUÉK

Nagyon Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek! wizard.gif Csilla

Értékelés: Nincs
beus's picture

BUÉK

B ékés álmainkba ne csalódjunk soha O ltalmazzon minket angyalok mosolya L elkünkben béke és szeretet virítson ... D üh és gaz álnokság meg ne szomorítson O stoba szólamra ne hajoljon szívünk G azdagság kísérje minden vidám léptünk

Ú tjaink vigyenek igaz célunk felé J övendőnk munkája ne váljon kereszté

É jszaka pompásan ragyogjon csillagod V eled lehessek amikor csak akarod E gymásra találjon most minden kereső T ársával éljen minden egymást szerető

K özösen tegyük szebbé ezt a világot Í zleljünk már most mennyei boldogságot V áljon minden titkos, szép álmunk valóra Á ldott legyen minden együtt töltött óra N evetni tudjunk és őszintén örűlni O dvas idő fogát messze elkerülni K eveset mondok végül, de szépet:

Mindenkinek kívánunk sikerekben gazdag nagyon boldog új évet!!!!!

Az összes kedves szerkesztőnek,régi és új olvasónak nagyon boldog új évet kívánok. wave.gif Beus

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Virsli és szokások

Nekem ez egy érdekesség, hogy Magyarországon szilveszterkor virslit enni hagyomány. Miért? Miért pont virsli? Van ennek valami története? Érdekes, hogy a karácsonyi ételek nálunk nagyjából azok, mint MO-on, érezhető azért a közös múlt. De nálunk virsli szilveszterkor abszolút nem hagyomány. Ezt is csak nem rég tudom, hogy nálatok ez hagyományos.

Értékelés: Nincs
Vargha Tamás's picture

Miért pont virsli? - Mi sem tudjuk! :-)

Szia Katka!

Megfogtál  minket.... én ennyit találtam róla:

A néphagyomány szerint nem szabad szárnyasból vagy halból készült ételt enni szilveszterkor és az újév első napján, mert nem lesz szerencsénk.

Az ételekkel kapcsolatos mágiák máig jelen vannak az életünkben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató. A hiedelmek szerint a lencse fogyasztása gazdagságot hozhat. Ez igaz más apró szemű ételekre is: sok helyen mákot vagy kölest kellett enni az év első napján. A Vajdaságban pedig rétest húztak, hogy minden a tésztához hasonlóan nyúljon meg az új évben. 

Manapság sokan esznek virslit szilveszter éjfélkor, de ennek semmilyen hagyománya nincs a népi étkezésben: a virsli evés a német étkezési kultúra hatása. Ami azonban a hagyományainkhoz kötött: újév napján nem szabad sem halat, sem szárnyast enni. A hallal ugyanis elúszik, a szárnyassal pedig elszáll a szerencse. A malac azonban kitúrja a földből azt, ezért szokás malacot enni. 

(Forrás: inforadio.hu)

...ha valaki tud többet akkor írja meg !

Üdv: Tomi

Értékelés: Nincs

virslihez utólag

Nagyon könnyű szilveszterkor az éjféli és éjfél előtti koccintások utáni bódult állapotban, akár férfimberként is kifőzni... Szerintem ennyi a "hagyománya"

Boldog új évet utólag is!

Értékelés: Nincs
Vargha Tamás's picture

Codex Alimentarius Hungaricus - Virsli

 

 

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus

1-3/13-1 számú előírás

Egyes húskészítmények

Certain meat products

Jóváhagyta a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, 2004.

VIRSLI

A termék leírása

Homogén metszéslapú, marhahúsból vagy sertéshúsból vagy a kettő keverékéből, gyártási szalonna alapanyagból, esetleg sertés- és marhavágás étkezési melléktermékeiből készült húspépet tartalmazó, kis (legfeljebb 30 mm) átmérőjű természetes bélbe vagy műbélbe töltött, főzéssel hőkezelt, füstölt, pározott formájú húskészítmény. Vízgőzzáró műbélbe töltött termék füstölés nélkül készül. Ízének jellegét a bors és esetenként a fűszerpaprika adja.

Felhasználható anyagok

Megjegyzés: a felhasználható anyagok beazonosítását a MÉ 2–13 irányelv A része tartalmazza.

Alapanyagok

 • Marhahús gyártási alapanyag (A.2.2.)
 • Sertéshús gyártási alapanyag (A.4.2)
 • Gyártási szalonna alapanyag (A.7.2.)

Jelleg- és ízkialakító anyagok

 • Adalékanyagok (A.9.1.)
 • Víz (A.9.2.1.)
 • Fűszerek (A.9.2.2.)
 • Étkezési só (A.9.2.3.)

Kiegészítő anyagok

 • Sertés- és marhavágás étkezési melléktermékei (A.8.3.1., A.8.3.3., A.8.3.4., A.8.3.7.)
 • Állati és növényi eredetű, feldolgozott anyagok (A.9.2.11.)

Kémiai összetétel

 • Fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m)
 • Izomfehérje-tartalom az összes fehérjetartalom legalább 60%-a
 • Víztartalom legfeljebb 69,0% (m/m)
 • Zsírtartalom legfeljebb 23,0% (m/m)
 • Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5% (m/m)

Érzékszervi tulajdonságok

Alak, méret: Egyenletes vastagságú, a párok hossza egyenlő. Az átmérő 15–29 mm között, a hossza 17 cm alatt van.

Burkolat: A burkolat sima, tiszta, alatta 5 mm-nél nagyobb zsírzsák nem látható.

Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 3 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot, legfeljebb néhány 1-2 mm-es méretűt tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes világos rózsaszínű. A fűszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető, de idegen és mellékízek nem érezhetők. Kellemesen, enyhén sós ízű. Illatában a főtt húspép, a bors és a fűszerpaprika illata érezhető, idegen szagok nem érezhetők. Ízében és illatában a füst érezhető.

A termék megnevezése: Virsli

 • Sertésvirsli (csak sertéshús felhasználásával készült termék esetén)
 • Marhavirsli (csak marhahús felhasználásával készült termék esetén)

12. melléklet a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelethez

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről

3. Virsli

Legfeljebb 30 mm átmérőjő, természetes, vagy műbélbe töltött húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt, (vízgőzzáró műbélbe töltött termék esetén) füstöletlen, vagy füst ízesítéső homogén metszéslapú készítmény. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 40%.

3.1. Minőségi jellemzők

a) Kémiai jellemzők

 • Fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m)
 • Víztartalom legfeljebb 70,0% (m/m)
 • Zsírtartalom legfeljebb 25,0% (m/m)
 • Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,5% (m/m)

b) Érzékszervi jellemzők

Alak, méret: Egyenletes vastagságú, az átmérő legfeljebb 30 mm.

Burkolat: A burkolat sima, tiszta, alatta 5 mm-nél nagyobb zsírzsák nem látható.

Állomány, szerkezet, metszéslap: Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegő, a főszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 5 mm-nél nagyobb légüreg nem, legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 3 mm-nél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot, legfeljebb néhány 1-2 mm-es méretőt tartalmazhat. Rágás után jól összeálló, melegen lédús, rágási maradék nincs.

Szín, íz, illat: A metszéslap egyenletes világos rózsaszínő. A főszereloszlás egyenletes. A főtt húspép íze mellett bors- és paprikaíz érezhető, de idegen és mellékízek nem érezhetők. Kellemesen, enyhén sós íző. Illatában a főtt húspép, a bors és a főszerpaprika illata érezhető, idegen szagok nem érezhetők. Füstölt termékek esetében ízében és illatában a füst érezhető.

3.2. Megnevezés

Virsli

Forrás: www.omgk.hu

 1. 1-3/13-1 számú előírás Egyes húskészítmények 
 2. 1-3/13-1 - Húskészítmények. 2. kiad. Módosítva: hatályba lépett 2009. november 27-től!

Üdv: Tomi

Értékelés: Nincs

Virslikusz a szilveszteri

Köszi Tomi! Mi csak ritkán veszünk, de most szilveszterkor nálunk is lesz, juhbeles csoda jó drága volt, persze ez semmit nem jelent no.gif L.

Értékelés: Nincs
PMZsu's picture

Virsli és téli ételek

Óóóóóó de sajnálom, már régóta sejtettem, hogy le kell számolnom a virslivel, de hát olyan jó kis egyszerű vacsora, az ember csak megfőzi és kész... Egyébként már meg szerettem volna kérdezni, ti ilyenkor milyen formában viszitek be az illendő zöldség-gyümölcs mennyiséget? Merthogy az ember szeretne ugye szezonális kajákat főzni és enni, de még annyira új nekem ez az életforma, hogy nincs sok ötletem... Alma, citrusfélék, banán, krumpli, répa, zeller, cékla, sütőtök, hüvelyesek, savanyú káposzta, ezeket ismerem, de mondjuk receptem sincs sok. Nyersen is szívesen enném, de pl. a legtöbb cékla-salátás recept dugig van majonézzel és egyéb szépségekkel... Hálás lennék egy pár ötletért! És egyben mindenkinek nagyon boldog, áldásokban, bölcs döntésekben, nevetésben gazdag új évet kívánok!

Értékelés: Nincs
Szabó Mira Emma's picture

cékla saláta PM Zsunak

van egy iszonyatosan egyszerű és finom céklasaláta receptem, amit Valitól tanultam. nála ettem ilyet életemben először, és azóta itthon nagyon gyakran csinálok magamnak. lereszeled a céklát, és fokhagymát nyomsz rá, plusz sózod, és összekevered tejföllel, vagy joghurttal. kész, már eheted is. :)

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

vacsi

Szia Zsu! Mi éppen lencselevest főzünk (jó sok zöldséggel), meg bólét csináltam, most érik össze. A pezsgőt csak akkor iszom, ha nagyon muszáj (bár olasz havernál ittam isteni habzóbort, amit az ő almájából csinált az ismerős borász), egyszerűen az összeaprított gyümölcsre ráborítottam a borocskát, meg szerecsendión agyalok... Boldog évzárást!!!

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Majonéz helyettesítöje

Ha éppen a majonéz miatt nem szeretnéd enni a salátákat, akkor ajánlok egy un. babonézt, amelyet a majonéz helyett használnak. Az interneteten találtam: ezen a honlapon: http://hobbifozocske.blogspot.com/2008/06/babonz-vega-majonz-msknt-szjamentes.html Érdemes kipróbálni, bár én még nem jutottam el odáig.

Egyébként, én most a banánt elhanyagolnám, mert déligyümölcs és hütö hatása van. A magyar embernek ill ezen a vidéken élöknek éppen az elllenkezöje, vagyis fütö hatású ennivalóra van szüksége. Pl.: gabonafélék. A rizs helyett nagyon jól lehet pl használni: Búza, zab, köles, stb.

Remélem, hogy egy kicsit is tudtam segíteni.

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Majonéz helyett Babonéz

Elkészítettem tegnap a majonéz vega formáját a Babonézt.A receptet Juzus ajánlotta,és isteni lett! Valóban van apró hasonlóság a két ízvilág között,csak éppen a babonéz egészséges.Az ízek intenzitása a fűszerezésen múlik. rolleyes.gif

Értékelés: Nincs
Katka's picture

A majonéz sem egészségtelen

Persze a háziról beszélek, igaz, nem is egészséges. De nem hiszem, hogy fekete listát dolog. Én is csináltam már babonézt, de.....maradok az igazi majonéznél. Ha jó alapanyagokból van, akkor miért ne. Nem eszek minden nap, sőt minden héten sem majonézt.

Tojás+hidegen sajtolt mogyoróolaj+citromlé+só+dijoni mustár+mixer és kész. Esetleg egy kis méz. De szoktam fehér majonézt is, az meg csak tej meg olaj+mixer. Ízesítése pedig a pillanatnyi hangulatomtól függ.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Majonézem

Kefir, főtt tojás sárgája, pici só, pici méz, citrom leve, pici mustár

Néha teszek bele mustár helyett zöld fűszereket, igaz, akkor már nem majonéz, hanem kefires öntet...

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

PMZsu-nak...

...csíráztatás! mml.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szilveszteri virsli

Most láttam egy bizonyos nagyáruház szilveszteri akciós kínálatában olyan virslit, amelynek kilója (!) 280 Ft-ba kerül. Szerintetek miből van?

Értékelés: Nincs
citavita's picture

Virsli

Szerintem jobb, ha mi nem tudjuk... aki meg megveszi, azt valószínűleg nem nagyon érdekli. confused_smile.gif

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

olcsó virsli

Én láttam nagyplakáton olcsó virslit hirdettek, 199 forintért. Néztem egy nagyot :) Bővebben lehet róla olvasni itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__taplalkozas__570277-mit-gondoltok-a-penny-market-szilveszteri-akciojarol-virsli-199ftkg Jelentem, nem ettem virslit az ünnepek alatt (viszont jó sok házihúst és sütit igen :S )

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel