Hogyan teszteljük le magunk számára az illóolajokat?

aromaterapia1.jpgMiután az előző leckében tisztáztuk az aromaterápia fogalmát, megismertük a kivonatkészítés három lehetséges módját, valamint az illóolajok tárolására, vásárlására és használatára vonatkozó szabályokat, itt az ideje, hogy leteszteljük az illóolajokat! A mai lecke első része erről fog szólni. Ezt követően az illóolajok működési elvét, hatását részletezem Nektek, és útjára indítom az Illóolaj ABC-t is (ezt a Könyvek, cikkek, receptek között találjátok meg), amelyből időről-időre különböző illóolajokról, magukról a növényekről kaptok leírásokat, s megismerhetitek az olajok tulajdonságait, hatásait, felhasználási területeit.

Tartalom:

Teszteljünk!

aromaterapia07.jpgKétféle módszer létezik az illóolajok tesztelésére: az egyikkel megállapíthatjuk, hogy milyen hatással vannak az illóolajok a hangulatunkra, érzelmeinkre. Vajon frissebbek, vidámabbak, nyugodtabbak, jobb kedvűek leszünk-e az illatanyagoktól? A másik módszer az adott illóolajjal szembeni allergiás reakciónk kimutatására szolgál. Figyelem! Érzékeny bőrűeknek mindenképpen ajánlott elvégezni az allergiapróbát!

A hangulatteszt menete:

  1. aromaterapia01.jpgHelyezkedjünk el kényelmesen egy olyan helyiségben, ahol senki és semmi nem zavarhat bennünket! Lélegezzünk mélyeket, és lazítsunk!
  2. Tegyünk 2 cseppet a kiválasztott illóolajból 10ml (2 teáskanál) szőlőmagolajba, és finoman keverjük össze!
  3. Dörzsöljünk a keverékből egy keveset a csuklónkra, majd várjunk, amíg az illatanyagok szétáradnak a bőrünkön!
  4. Szagoljuk meg a csuklónkat, és figyeljük meg, hogyan reagálunk az illatra: befolyásolja-e a hangulatunkat, észreveszünk-e bármilyen változást.
  5. Az illatpróba után dörzsöljünk egy kevés nyílgyökér-hintőport a beillatosított bőrfelületre, hogy csökkentsük az illat erősségét!

Az allergiateszt menete:

aromaterapia02.jpgTegyünk 4 cseppet a kiválasztott illóolajból 10ml (2 teáskanál) szőlőmagolajba! Dörzsöljünk a keverékből egy keveset a csuklónk belső oldalára vagy a könyökhajlatunkba, majd fedjük le a bedörzsölt bőrfelületet egy tapasszal! 12 óra múlva távolítsuk el a tapaszt, és amennyiben nem tapasztalunk bőrpírt, nyugodtan használhatjuk az illóolajat!

Hogyan működnek, mire hatnak az illóolajok?

Az illóolajok működési elve

Az illóolajok különböző módon juthatnak be a szervezetünkbe: felszívódhatnak a bőrünkön keresztül és így bekerülhetnek a vérkeringésünkbe (pl. masszázs vagy fürdő esetén), vagy a belélegzéssel az aromamolekulák a tüdőbe (pl. inhalálás, párologtatás által), illetve az idegrendszeren keresztül közvetlenül az agy limbikus rendszerébe juthatnak.

Felszívódás a bőrön át

aromaterapia03.jpgA vérkeringés az emberi test szállítórendszere. A bőrön, vagy nyálkahártyán (hüvely, végbél, száj, orr) át felszívódó parányi illóolaj molekulák könnyen átjutnak a bőr legfelső rétegén, le a következő bőrrétegig, ahol rengeteg apró vérér (kapilláris) található. Így az aromamolekulák bekerülnek a véráramba és a kapillárisok továbbítják őket a szervezetünknek azon területére, ahol a legnagyobb szükség van arra, hogy kifejtsék jótékony hatásukat.

Felszívódás belégzésen keresztül

Mivel az emberi agy mintegy 10 000 különböző illat megkülönböztetésére képes (bár van olyan forrás, amely szerint ez a szám 3 000, de olyan is, amely szerint 400 000), az illóolajok nagy hatással vannak szaglószervünkre. A belélegzett illóolaj molekuláknak egy kis része átmegy a tüdőn, majd onnan továbbjut a véráramba, s ott a fent említett módon fejti ki hatását. A vak embereknek, a nőknek, a kisbabáknak és az időseknek a legérzékenyebb, legkifinomultabb a szaglásuk, így ők különösen érzékenyen reagálnak az illatokra, az illóolajokra.

aromaterapia06.jpgAz ábrán bejelölt részek: Limbic system of the brain = az agy limbikus rendszere, Olfactory bulb = szaglószervi , Nasal cavity = orrüreg, Aromatic substances = illóolaj molekulák, Olfactory neurons = szagló neuronok

Felszívódás a belégzésen és az idegrendszeren keresztül

A limbikus rendszer az emberi agy egyik legöregebb része (az agyunk ezen része felelős a memóriáért, az ösztönökért és az életfontosságú funkciókért). Ez a rendszer az oka annak, hogy egy illat felébreszt bennünk egy emléket, hangulatot, függetlenül attól, hogy az adott illat egy frissen sült kenyér, egy rózsa, egy csésze forró kávé vagy egy tisztítószer illata-e.

aromaterapia04.jpgAz ábrán bejelölt részek: Limbic cortex = limbikus kéreg, Corpus callosum = kéregtest, Fornix = agyi fornix, Mammillary body = mammillary szerv, Amygdala = amigdala, Hippocampus = hippokampusz, Hipocampus of right hemisphere = a jobb agyfélteke hippokampusza, Cerebellum = kisagy

A limbikus rendszer nyilvántartja egy specifikus olajmolekula meglétét, amelyre az agy egy kémiai anyag (a neuron közvetítő anyag) kibocsátásával reagál. Ez a közvetítő anyag kommunikál az idegrendszerrel úgy, hogy szükség szerint nyugtatja vagy stimulálja azt, de azáltal, hogy az illóolaj a fürdővízbe, vagy masszázs, testápolás során a bőrünkre kerül, fizikailag is tud hatni a testünkre.

aromaterapia05.jpgMinden más érzékelésnek, így például az érzelmeknek is, sokkal mélyebbre kell jutniuk az idegrendszerben, mert azokért az agynak egy másik összetett része a felelős.

Az illóolajok tehát a bőrünkön és az agyunkon keresztül is képesek hatni a testünkre, szervezetünkre. Ez az oka annak, hogy az illóolajok mind fizikailag, mind pszichikailag olyan hatékonyak.

De mit is tesznek velünk?

Képesek hatni az étvágyunkra, anyagcserénkre, vágyainkra, megérzéseinkre, közérzetünkre, nemi vágyunkra, stressz szintünkre, alkotókészségünkre. Képesek erősíteni az immunrendszerünket, hatékonyak a szépségápolásban, testünknek, bőrünknek, arcunknak, hajunknak egyaránt jót tesznek. (Ezekkel kapcsolatos recepteket találhattok is majd később a Recepttárban!)

Noha fentebb volt róla szó, hogy a nők szaglása kifinomultabb, tévhit, hogy az aromaterápia csak nőknek való, és csak nőknek hasznos! Férfiak is bátran kipróbálhatják bármelyik formáját, az illóolaj választásuk különbözhet csupán a hölgyekétől: az erősebbik nem általában jobban kedveli a „férfias” illatokat, mint a rozmaring, a pacsuli vagy a ciprus.

A kémiai úton előállított gyógyszerekkel szemben az illóolajoknak nincs mellékhatása, és semmilyen anyagot nem hagynak hátra a szervezetünkben. A vizeleten, székleten, izzadságon és a kilégzésen keresztül távoznak szervezetünkből. Egy egészséges testben az illóolajok nem több mint 3-6, egy kevésbé egészséges testben maximum 14 órát vannak jelen.

Források: webwitch.info, Jennie Harding: Titkok nélkül – Aromaterápia, illoolajok.hu

Ezzel a 3. lecke végéhez értünk, de ha már ebben a leckében az aromaterápia különböző formáit is említettem, itt szeretném elmondani, hogy a következő alkalommal belekezdünk az aromaterápia módszereinek (passzív és aktív felhasználási területeinek) részletezésébe, valamint ezzel párhuzamosan elindul az Aromaterápiás Recepttár is!

Kukkantsatok még be a Könyvek, cikkek, receptek menüsorba, ahol az Illóolaj ABC-ben elsőként a bergamott-, a citrom- és az édes narancsolajról olvashattok.

Remélem, ezt a leckét is szívesen olvastátok, és sok újat tudtam írni Nektek. A következő alkalomig próbálgassátok szaglásotokat, teszteljetek, és találjátok meg a kedvenc, a hozzátok legjobban illő, és természetesen a Nektek legmegfelelőbb olajokat! 

Szép napot kívánok Nektek! 
Brigusz

4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)

Hozzászólások

Teafaolaj teszt

Sziasztok!

A kérdésem nem az Teafaolajos óvszerhez, fűződik, hanem a márkájához, ezért elnézést, ha rossz helyre írok!

A minap  láttam egy bioboltban Dr márkajelzéssel ellátott teafaolajat.

Szeretném tudni, hogy szerintetek megállja-e a helyét mint 100%-osan tiszta  olaj, uis ez rá is van írva?! 

Köszönettel! Nojjécska

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Teafaolaj terápiás célra

Szia!

Attól függ, mire szeretnéd használni a teafaolajat. Gyógyításra, kezelésre csak terápiás minőségű illóolajokat ajánlok.

Értékelés: Nincs

Eredeti vagy hamisítvány?

Azt honnan lehet tudni, hogy eredeti illóolajat vettem? Farfalla teafát vettem a múltkor, csak egy üvegcse volt, doboz nélkül - nem tudom, hogy biztonsággal használhatom-e, hamisítják-e egyáltalán, vagy a Farfalla mindneképpen megbízható. 

Értékelés: Nincs

Farfalla illóolajok

Szia,

A Farfalla illóolajok kiváló minőségű terápiás célú illóolajok. Az üvegeket nem teszik dobozba, a fontos információk a címkén találhatóak. Ha legközelebb a Bionom Bioboltban vásárolod meg őket akkor biztos lehetsz a származásukat illetően, és a termék alatti adatlapokból is sok hasznos dolgot megtudhatsz róluk.

Bármit lehet már hamisítani, hogy a Farfalla illóolajaival is megteszik-e vagy sem azt sajnos nem tudom megmondani.

Értékelés: Nincs

Legjobb hely

Én is sok illóolajat használok, sőt még van erre kialakított párologtatóm is!
Egy helyről rendelek csak és online módon így szaladgálnom sem kell és a minősége tökéletes!
Ajánlom mindenkinek :) gyorsak és precízek :)

Értékelés: Nincs

Legjobb hely számomra

a Bionom Biobolt. Több ezer termék található készleten, aromaterápiából is több célra, akár azonnali kiszolgálásra is. Betegségek esetén vagy megelőzésre és lehetőleg párologtatásra is kizárólag terápiás célú illóolajakat ajánlunk!

Értékelés: Nincs

illóolaj parfümhöz

Sziasztok!

Saját parfümöt szeretnék készíteni, és ehhez kérnék egy kis tanácsot. Elször is, ami a webáruházban a terápiás célra használható olajok között van, azok nyugodtan mehetnek bele bőrrel érintkező krémekbe és egyéb kozmetikumokba? Gondolok itt például a Farfallára, amiről eddig nagyon jókat olvastam, de sajnos nem éppen pénztárca barát. Másik kérdésem, hogy egyik kiszemelt áldozatom a vetiverolaj, viszont ha jól láttam ő 20 százalék alkoholt tartalmaz? Én eddig úgy tudtam illóolajok teljesen tiszták, az alkoholos kivonatot már tinktúrának nevezik. Őszintén szólva én pont hogy az alkoholt szeretném kikerülni a parfümömből a leginkább, épp ezért csodálkozom hogy egy illóolajban van. Ez a vetiverolaj tulajdonsága miatt van így (tehát más ilyen olajban is lesz e), vagy csak a Farfalla úgy döntött itt nem akar teljesen tiszta olajat árulni?

Válaszaitokat előre is köszönöm

L.

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Illóolajok hígítása?!

Kedves Limadunia!

Illóolajokat többféle nézőpont szerint hígíthatnak.

Vannak, akik azért hígítanak, mert így többet fizetnek érte és nagyobb a nyeresége, de ezek az illóolajok minőség szempontjából elég gyatrák.

A Farfalla cég bizonyos illóolajokat hígít csak. Azokat is azért, mert egyébként töményen élvezhetetlen lenne az illata, mint pl.: az ibolya, de még van néhány.

Nézzük közelebbről a vetiver illóolajat. Illata földes, mohás, kissé dohos, mellette mégis édes-balzsamos. Ha töményen használná az ember, akkor inkább kellemetlen lenne az illata és nem jönne elő a nyugtató, afrodizáló hatása. Ráadásul sűrű, nehéz oaljról van szó, ami nem bontakozna ki az illatlámpában sem.

Képzeld el, hogy a vetiver illóolaj 1 cseppje elegendő a fürdőkádba, de úgy, hogy az egész fürdőszobában és körülötte a helységben is érezhető, annyira tömény.

Az alkoholtól nem kell félni, mert csak cseppeket jelentenek ilyen esetekben, amelyek még jótékonyak is lehetnek.

Az alkoholos kivonatok valóban tintúrák, de ezek nem kivonatok, hanem desztilláció alkalmával előállított tömény illóolaj, melyet alkohollal hígítottak az élvezhetőbb illat és folyékonyság érdekében.

Mennyire pénztárcakímélőek ezek a Farfalla illóolajok? Én azt mondom, hogy teljesen. Ha teheted, akkor menjél be az átadónkba és hasonlítgasd össze az illatokat a különféle gyártóktól, ezért is vannak kitéve a polcokra a termékek. Minőségbeli változásokat már rögtön az illatok szaglászásakor is érzékelheted és próbáld is ki őket. 

Ezekután már nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, hogy milyennek találod az illatot? Kérlek, hogy számolj be róla, mert nagyon érdekel! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Mindenképp megszaglászom az olajokat

Köszönöm a segítséget, igen mindenképp elmegyek és megszaglászom az olakokat. Én parfünöt szeretnék készíteni, és így mindenképp hígítanám, ezért épp a tiszta hígitatlan olajokat preferálom. Krémparfümöt szeretnék majd csinálni, tudom hogy az alkohollal semmi gond nincs, azonban az én bőröm nagyon érzékeny, és kipirosodik tőle (kis mennyiségtől is), ezért nem örülök éppen hogy a vetiver olaj alkoholos (arról nem is beszélve hogy a parfümkészítésbe is egy kicsit belezavar az alkohol). Valószínű majd egy másik illatot választok akkor, hogy biztosra menjek. Mégegyszer köszönöm a válaszokat

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Miért hígítják a gyártók az egyes illóolajokat?

Szia!

A Farfalla illóolajai az egyik legkiválóbb és legtisztább illóolajok, nem véletlen, hogy Stadelmann asszony is szokott tőlük vásárolni az aromaterápiás készítményeihez. Stadelmann asszonyról tudni kell, hogy ő csak a legjobb minőségű, és legtisztább illóolajokkal dolgozik, nem véletlen, hogy ilyen hatékonyak a készítményei.

Az sem véletlen, hogy egyes illóolajokhoz nem lehet csak úgy tisztán hozzájutni kereskedelmi forgalomban. Egyrészt mert nagyon tömények, és akár mérgezőek is lehetnek egy laikus, hozzá nem értő számára, másrészt megfizethetelenül drága lenne.

Nézd meg, hogy a például a bolgár rózsa illóolaja is 90%-os alkoholban van hígítva, és még így is bőven elég belőle 1-2 csepp. 

Stadelmann asszony is csak hígított formában adja ki a keze közül a rózsa illóolajat.

http://bionom.hu/biobolt/aromaterapia/rozsaolaj-bulgar-afrodiziakum-stadelmann-aromakeverek.htm

http://bionom.hu/biobolt/aromaterapia/rozsaolaj-afgan-afrodiziakum-stadelmann-aromakeverek.html

A rózsa illóolaj 1 cseppje tisztán, bódító hatást vált ki, nem véletlen, hogy csak így forgalmazzák.

Ha bővebben érdekel a téma, akkor ajánlom a figyelmedbe a "Bevált aromakeverékeim" című könyvét, ami az egyik legjobban összeszedett mű aromaterápia ügyben. Én nagyon gyakran forgatom, kiváló könyv, sokat lehet belőle tanulni.

Az alkoholtól nem kell tartani, nem okoz gondot.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

illóolaj felhasználás

Sziasztok!

Ajándékba kaptam 2 db G... illóolajat (neroli és ylang-ylang). Nem tudom, használhatók-e párologtatásra és öblítéshez? Tudom, hogy nem szerettek más termékekről véleményt mondani, de jó lenne tudni, mert rossz lenne még továbbajándékozni is, ha károsak.

Köszönöm!

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nyugodtan használhatod

párologtatásra, öblítésre, nem kell továbbajándékoznod őket :)

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm, ez

Nagyon köszönöm, ez elképesztően gyors válasz volt!

Értékelés: Nincs

illók

Vettem Medi Natural-os illóolajat (Zsályásat), és csináltam illóolaj tesztet, de megmaradt a nyoma, nem tűnt el. Akkor ez most szintetikus? Pedig ezt lehet kapni a Bionomos boltban is.

Vettem továbbá egy másik márkájú cédrusosat is. Az adott márkán belül a teafa ,levendula és rozmaring megfelelt a teszten, de ez is nyomot hagy.

Mi lehet a konklúzió? tényleg érdekelne:(

Értékelés: Nincs

100%-os illóolajok

A Medinatural illóolajok nincsenek higítva, gyógyszerkönyvi minőségűek, vagyis tiszta kivonatok, rendelkeznek hatóanyag tartalmat leíró vizsgálati lappal, DE: nem bio és nem demeter termesztésű növényekből lettek kivonva!

Ezeket ajánljuk párologtatóba, inhaláláshoz, öblítőnek, takarításhoz.

A Farfalla illóolajok pluszban bio vagy demeter termesztésű növényekből származnak, tehát terápiás céllal is fel lehet használni: krémekbe, masszázs olajokba, fürdővízbe, balzsamok felhasználásához.

Értékelés: Nincs

összetevők

cedren, cedrol, cedranol, thujopszen, kuparen... ezek mik ezek?:( sehol nem találok róluk semmit.

egyébként köszönöm szépen a hozzászólásokat!

Értékelés: Nincs

illóolaj összetevői

Az illóolajok nagyon sok összetevőből, molekula csoportból állnak, én sem ismerem őket mind. Amiket írtál honnan vetted?

Értékelés: Nincs

illóolaj összetevők elvileg

illóolaj összetevők elvileg, legalábbis ezt írták rá..

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

illó

Kedves Nyusza!

Nem hiába emeljük ki, hogy terápiás célra nem ajánljuk!

Bővebben Tündi biztos ír...

Niki

Értékelés: Nincs

Sziasztok! Én már évek óta

Sziasztok!

Én már évek óta magam gyártom a bőrápolókat, de elbizonytalanodtam. Eddig a zöld dobozos Ar censored.gif ax bázis- és illóolajait vettem (avokádó, szőlőmag, búzacsíra, jojoba, édes-mandula, sárgabarackmag, illetve citrom, levendula, rozmaring, kakukkfű, teafa, rózsafa, geránium, narancs, grape-fruit, mandarin, citronella, pacsuli, borsmenta, eukaliptusz, ylang-ylang, jázmin, és kamilla, rózsa, tömjén - utóbbi hármat ünnepnapokon...). Azért soroltam, mert lehet, hogy szerintetek van közöttük jó is...

Nem éreztem ki bennük az alkoholt, de látom, hogy a boltotokban nincs egy ilyen termék sem... ennek mi az oka? Teljesen megbíztam bennük, és meg is vagyok elégedve velük - de akkor ez csak illúzió lenne?

Már nem használok Betadint sem, mindent levendulával és rozmaringgal gyógyítok, és sohasem hagytak cserben, már lőtt sebet és hónapok óta gennyedző sebeket is forrasztottam be velük (kutyáimon), de magunkon is használom gennyes és vágott sebeket gyógyítandó... Tökéletes bababőröm lett tőlük, és sokakat belerángattam az aromax-os termékek vásárlásába, ők sem panaszkodnak, de szeretném tudni, hogy mi az igazság!!! Valódiak? Szennyezettek? Van valami turpisság?

Második kérdés: a gyógyszertárakban kapható ricinus olajat is nagyon szeretem használni, és a száraz bőrű barátnőmnek is kedvence. Ezzel van valami gond? Glicerint néhány napja vettem, arcon akartam kipróbálni, a patikus nem volt a helyzet magaslatán, amikor magyaráztam neki, hogy a glic. kiszedi a bőrből a vizet, tehát hogyan is kellene használnom, hogy ennek az ellenkezője történjen... Itt olvastam a glicerinről, és ezek alapján meggondoltam magam :D Akkor mit kezdjek vele, van ötletetek rá?

Sajnos drágább termékekre nem futja, mint a zöld dobozos olajok - akkor mit használjunk? Inkább semmit? sad_smile.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Az illóolajok minőségéről

Mi csak olyan olajokat engedünk be a Bionom webáruházba, amelyek bizonyítottan tiszta forrásból származnak. A zöld dobozos olajokhoz használt növények esetében semmilyen felvilágosítást nem tudtak adni, hogy honnan származnak. Állítólag a gyógynövény begyűjtőkből szerzik a növényeket, amiről senki nem tudja megmondani, hogy a sztráda mellett szedték-e, vagy épp olyan helyen, ahol megszívhatta magát mérgező peszticidekkel.

Ruhákat öblíteni, vagy wc illatosító gyártására minden bizonnyal jók, de a bőrömre nem kenném, és aromaterápiás célra sem használnám őket.

Egyébként ha egyszer lehetőséged lesz beleszagolni egy valódi tiszta illóolajba, rögtön tudni fogod, hogy mi a különbség! Épp elég, ha csak a zöld dobozos levendulát összehasonlítod a semmivel sem drágáb, de ezerszer jobb minőségű Tihanyi Levendulával! Ég és föld a különbség!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

narancs illóolaj kétségbeesés

Sziasztok! Ma bementem a bioboltba, hogy beszerezzek egy narancs illóolajat, hogy végre neki láthassak egy kis krémkészítésnek. Sokáig tanakodtam melyik márkát vegyem, mindre az volt írva, hogy 100%-os természetes illóolaj, de mikor megnéztem a papírjukat többnél is csak az volt, hogy párologtatásra. Találtam viszont egyet, amit aromafürdőhöz, szaunához, szájvízhez, testpermethez és hajpakoláshoz is lehet alkalmazni,így rögtön mellette döntöttem. A N...land termékeket amúgy is kedvelem.Mikor hazajöttem első volt, hogy a hatóanyaglistába beírjam az összetevőket, ám persze az utolsó az allergén, szintetikus. (citrus aurantium dulcis oil, limonene, linalool, CITRAL) Megcsináltam a papírtesztet is, halványsárga, de nem tűnik olajos-zsírosnak. "Édes narancs-citrusos jegy" néven volt adva. + olvastam h illóolajoknak nincs összetevője crybaby.gif akkor ezt most maximum párologtatásra használhatom és gyakorlatilag dobhatom ki vagy alkalmazhatom szerintetek házi készítésű arckrémekbe és társaikba? HELP cry_smile.gif (elnézést a kisregényért angel_smile.gif )

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Narancs illóolaj

Kedves Anna!

Ne aggódj, nem kell kidobnod, használd el nyugodtan illatosításra, öblítéshez, takarításhoz, krémekbe viszont inkább EZT ajánlom!  

Veronika

Értékelés: Nincs

illóolajok

Sziasztok!

Az censored.gif olajokra nincs ráírva, hogy 100%-os illóolaj, hanem pl. a levendulára: 10 ml természetes, hígítatlan, gyógyszerkönyvi minőségű levendulaolaj. A tefára ezt írták: 5 ml természetes, hígítatlan, kiváló minőségű tefaolaj. Összetevők nincsenek egyiknél sem felsorolva. Lehet ezeket használni belsőleg, pl. hüvelykúp készítéséhez?

Köszi Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ezt a márkát nem ajánljuk belsőleg

Lehet, hogy higítatlan, de nem ismert a forrás, vagyis azt, hogy milyen növényből vonták ki.

Levendulából az "olcsóbb" kategóriában egyedül ez ment át a rostán.

Értékelés: Nincs

Bio illóolaj beszerzése Budapesten?

Sziasztok!

Szeretném lecserélni az eddig használt egészségre káros anyagoktól hemzsegő golyós dezodoromat. Nagyon megtetszett a biodezodor-recept (desztillált víz, szódabikarbóna, teafa olaj, levendula olaj) és szeretném elkészíteni. Ajánlottátok a Tihanyi levendulaolajat. Hol tudom ezt és egyéb (pl. a teafa) illóolajokat beszerezni Budapest belvárosában elérhető áron, melynek összetevői elfogadhatóak és nem tartalmaznak szintetikus, káros összetevőket?

Másik alternatíva: Sok hozzászóló tanácsoltátok a kétbetűs drogériában kapható Al...de biodezodor beszerzését. Melyik illatút ajánljátok, melyek nem tartalmaznak káros összetevőket?

Előre is köszönöm! Gergely

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Tiszta illóolajak beszerzési helye

 A Bionom webáruházban garantáltan tiszta illóolajokat találsz. Saját magam ellenőriztem őket! A Belvárosban személyes átbételre is van lehetőség a Nagymező utcában.

A kétbetűs sajátmárkás dezodora nekem nem vált be. Lényegesen nagyobb hatékonyságú és méregmentes deókat találhatsz itt.

Értékelés: Nincs

farfalla illóolaj

Sziasztok! wave.gif

Szeretnék 100%-os tisztaságú illóolajat venni, de nem igazán tudom melyik jó, melyik nem, pedig már nagyon sok oldalt elolvastam itt. Egyet találtam, de még nem láttam sehol, írtátok hogy nemsokára kapható lesz a webáruházban. mml.gif Igaz?

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A hír igaz!

Épp most folyik a magyarországi engedélyeztetése...

Értékelés: Nincs

kismamaság-illóolajok

Sziasztok!

Szeretnék készíteni házilag szájvizet, mert nekem a fogmosástól nincs eléggé tiszta érzésem. Miután már nagyjából én is ismerem az összetevőket és a káros dolgok alól sajnos a szájvizek sem kivételek, kitaláltam hogy alkohol gyógyszertárból+desztillált vagy tisztított víz+ plusz borsmenta vagy valamilyen mentolos illóolajból készítek magamnak, raknék még hozzá teafa olajat is esetleg sót.

A kérdésemhez ez úgy kapcsolódik, hogy az illóolajos tájékoztatóban az volt, borsmenta olajat ne használjunk várandósság ideje alatt. Miért?

a fahéjat értem, mert vérbőséget okozhat, nálam pedig már volt vetélés is és a kisfiam is necces volt az első hónapokban.
Vagy ez inkább arra vonatkozik, amikor valamely kencébe rakom és helyileg (pl has) lehet problémás?
Ugye a szájban viszont a nyálkahártyán tudnak nagyon felszívódni dolgok, de akkor mit tudnék mentolos dolognak használni?

Másik kérdésem illóolajokhoz, hogy olvastam itt sok helyen (ha jól értelmeztem), hogy az illóolajok tartósítanak valamennyire krémekben. rakhatok még egy kis ezüst-kolloidot tartósításnak? főleg, hogy szeretnék bölcsibe beküldeni krémet kicsi fiamnak és az nem fog pikkpakk elfogyni. Köszönöm a válaszokat!! sunimama

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

Aromaterápia várandóság alatt

Szia Sunimama,

Figyelmedbe ajánlom Vali egyik hosszú cikkét az illóolajokról kismamaság alatt, amit itt találsz. Ebben is ír a borsmentáról, hogy még a reggeli italba is lehet belőle csepegtetni.
Ebben a könyvben pedig az összes illóolajat megtalálod, annyira jól precízen összeszedve és alkalmazásukat, mit mivel hogyan keverj össze, mire jó stb.

Egyébként ha kozmetikumban vannak az illóolajok, úgy nyugodtam alkalmazhatod mindet, kívételt az aromaterápiás használatuk képez.
Én jelenleg Hauschka szájvizet használok. Az összetevője víz, alkohol, szorbit, mályvalevél-, zsálya-, ratanhia-, körömvirág-, vérontó pimpó, vadgesztenye-, neemlevél-, és mirha-kivonatok, éterikus olajok, nátrium-magnézium-szilikát, glicerin, propolisz.

Értékelés: Nincs

Kezdőként: milyen illóolajat használjak?

Sziasztok!

Kezdőként érdeklődnék, milyen illóolajat használhatnák a samponba, vagy bármi másba, ami a bőrrel érintkezik? (pl. masszírozáshoz) Szeretném, ha konkrétan tudnátok valamit ajánlani akár magánban is. Azért kérdezem, mert valaki azt mondta, van, ami kizárólag csak párologtatóba tehető, a bőrre nem.

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szintetikus illóolaj utánzatok vs. valódi gyógyító illóolajok

Olvasd el kérlek ne csak a fenti írást - ami alá idemozgattam a hozzászólásodat -, hanem az egész aromaterápiával és illóolajokkal foglalkozó sorozatunkat.

A szintetikus illóolaj utánzatok károsak, mérgezőek, és rengeteg betegséget és tünetet okozhatnak, míg a valódi növényi illóolajok akár még gyógyításra is alkalmasak. A kettőt általában az ára különbözteti meg egymástól. A szintetikus vacak sokkal olcsóbb (250 - 600 Ft / üvegcse), míg a valódi kivonatok drágábbak (700 - 100 000 Ft / üvegcse).

Értékelés: Nincs

Farfalla férfi parfümök?

Sziasztok Lányok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Farfalla-nak a férfi parfümjeit nem lehet majd most nyitáskor kapni a webáruházban? Egyelőre csak a női illatokat látom, de írtátok, hogy folyamatos a feltöltés, így gondoltam hátha lesznek azok is...páromnak Karácsonyra parfümöt szeretnék venni - végre elfogyott az összes szintetikus parfümje, így itt a remek alkalom, hogy átszoktassam yes.gif , és ha lesznek ezek a parfümök, akkor nem keresgélnék tovább - lévén hogy ma olvastam a hírlevélben, hogy a héten "nyíltok"... mml.gif

Köszi! Juci

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Farfalla aromaterápiás bioparfümök

Nincs az az isten, hogy kihagyjuk a Farfalla aromaterápiás bioparfümöket a kínálatból. Épp most töltjük fel őket, ami már felkerült, azt itt nézheted meg.

És a Farfalla a legnagyobb bizonyíték arra, hogy kiváló, és tökéletes tisztaságú alapanyagokból is lehet trendi illatú parfümöket gyártani - elfogadható áron! Az én kedvencem az Aura...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mini próba parfüm szettek

Pont emiatt kerültek forgalomba a mini parfümszett csomagok (van nőiben is!) - szerintem nagyon jó áron -, hogy ki lehessen próbálni mindegyiket, és el lehessen dönteni, hogy melyik tetszik a legjobban. Azért fontos, hogy bőrön legyen kipróbálva, mert az üvegben teljesen más az illata, mint bőrön, ráadásul a bio parfümöknek, amelyek csak természetes illóolajokból készülnek, meg van az a sajátosságuk, hogy minden bőrön más illatot produkálnak.

Érdekes, hogy az én bőrömön pont az az illat tetszett a legjobban, amelyet az üvegből való szaglászás után el sem tudtam volna soha képzelni magamon.

Értékelés: Nincs

Illóolaj 100%?

A közismert  censored.gif illóolaj 100%-e? Ha valaki megtudná mondni sokat segítene regular_smile.gif !Köszi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Igen, az általad említett illóolaj 100%-os, de

nem túl tiszta és jó minőség! Mi is használjuk, de csak illatosításra, öblítésre, stb. Belsőleg alkalmazva és terápiás célra alkalmatlan. Ha gyógyulni vágysz az aromaterápia segítségével, vagy gyerekeknél szeretnéd alkalmazni, akkor árérték arányban keressük a megfelelő illóolajat, amit úgy tűnik, hogy meg is találtuk, csak a! behozatalt kell megoldanunk.

Értékelés: Nincs

Illóolaj ás sheavaj

Köszönöm a gyors választ. Hol tudok .... olajat venni ill. shea vajat hol tudok beszerezni? Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Adely shea vaja

Szia Adely!

A legtutibb, fair trade shea vajat Konzoltól tudod beszerezni. Írj neki a nevére kattintva a "kapcsolatok" cimke alatt. Az illóolajban sajna nem tudok segítenino.gif.

Értékelés: Nincs

Szúnyogok ellen

Citronella olaj is elriasztja a szúnyogokat, bőrt nem irrtálja. Y.

Értékelés: Nincs

Szúnyog ellen

Sziasztok! Hétvégen kerti partin voltam és mint mindenhol, rengeteg szúnyog volt. A házigazdátóll kértem eukaliptusz olajat és azt csepegtettem magamra. Az eredmény: a szúnyogok nagy ívben elkerültek. Kérdésem: nem gond, ha töményen visszük fel, nagy mennyiségben az illóolajat a bőrre? Köszönöm válaszotokat Bernadette

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

Eukaliptusz illóolajat töményen bőrre ne

mert irritálhatja a bőrödet - bár nem feltétlenül, lehet, hogy Te jobban bírod! Cseppentsd bele legközelebb valami növényi olajba, ami kéznél van (bázisolajként), és úgy kend fel a bőrödre. Kíméletesebb és jobban el is oszlatható!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel