A homok aranya: Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

A nyár beköszöntével épp itt az ideje elővenni a régiek bevált módszereit, a „nyár nyavalyáinak” természetes megelőzésére és kezelésére. Elődeink az erős napsütés okozta sérülések kezelésére, szervezetük természetes védekezőképességének növelésére egy univerzális gyógynövényt használtak. A homoktövis nem hiába érdemelte ki a megtisztelő szuperélelmiszer elnevezést. Legyen akár fagyos tél, akár tűző napú nyár, a homoktövis minden évszak nyavalyáira hatásos gyógyulást kínál. E kis bevezető után nézzük meg, mire is használható még e gyógynövények világában igen rangos helyet elfoglaló gyümölcs!

Tartalom:


A homok aranya

homoktovis_1.pngKorunk egyik legértékesebb gyógynövénye a nálunk is egyre inkább hódító cserje, a homoktövis (Hippophae rhamnoides), mely eredetileg egy a Himalája lejtőin termő növény. Hóditó útja során a világ majd minden táján elterjedt, rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek.

Tibetben az egyik legrégebben használt gyógynövény, az “egészség tárának” is hívják. Népszerűségét tekintve elterjedtebb a ginzeng gyökérnél. Már a Shi Bu Idian tibeti írásban, melyet az időszámítás előtti XI. században írtak, leírásra kerültek a homoktövis gyümölcsének gyógyító hatásai. Több ezer éve használták már a növény termésének olaját a kínai császárok gyógyítására. A legendák szerint Dzsingisz Kán katonái is fogyasztották a homoktövis olaját, hogy növeljék erejüket és szívósságukat. Hippokratész műveiben szintén fellehetőek hivatkozások a homoktövis-készítményekről, melyeket a gyomorbetegségek gyógyítására használtak. Az ókori Görögországban a homoktövis gyümölcsét a lovaknak adták az Olimpiai játékok előtt, hogy növeljék azok fizikai erejét, javítsák a külsejüket, mivel a lovak szőre gyönyörűen csillogott tőle. Innen ered a görög neve is: hippos- ló, pheas- fényes. A szláv népeknél mind a mai napig széles körben alkalmazzák a homoktövis gyümölcsét és az olaját. Kirill, a szláv abc megalkotója, ezzel az olajjal kezelte a betegeket és a sebesülteket. Az ő példáját követték később az orosz kozákok, akik ezzel az olajjal kezelték sebeiket, gyümölcsével javították egészségi állapotukat, növelték erejüket. Enyhén savanykás íze és üdítő hatása miatt a homoktövis gyümölcsét előszeretettel fogyasztják a szibériai vadászok, akik ezt a gyógynövényt szibériai ananásznak nevezik. Brezsnyev is rendszeresen fogyasztott homoktövis-olajat, mert sejtszinten produkálva a védőhatást, még az italfogyasztással szemben is megvédi a szervezetet. Roborálós és immunstimuláló hatásának köszönhetően a homoktövis-olaj az űrhajósok étrendjében is szerepel.

A skandináv országokban, de általában az északi területeken nagyon régóta az egyik leghasznosabb 'téli gyümölcs'. Az európai orvoslás jóval később kezdte alkalmazni, már a határozott kutatások következményeként.

A növény leírása

Magyar népies elnevezései: ezüsttövis, fűztövis, homokfa

Latin név: Hippophae rhamnoides

A homoktövis az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Tövises, kétlaki bokor, vagy kis fa. Egyenes levelei lándzsásak, fedőszőrös fonákjuk ezüstszürke, vagy rézvörös, fénylő. Jellegtelen virágai fürtökben állnak, amelyek a levelek előtt virítanak.

A talaj iránt nem igényes, de szereti a homokot és a sok napfényt. A téli hideget jól viseli, a szibériai –40 fokot is elbírja. Gyümölcsöt 2-4 éves kortól hoz. A homoktövis bogyói hullásra nem hajlamosak, egész télen a fán maradnak.

A termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de dércsípetten édessé és kellemesen fogyaszthatóvá válik. A bogyók színe a sárgától narancsvörösig változik, a nemesített fajták hasznosanyag-tartalma sokkal magasabb, mint a vadontermőké. Éppen ezért nemesítik, és az igényesebb kertészetek (Magyarországon) ezeket a dugványokat árulják. Ismertebb fajtái orosz nemesítésűek, mint pl. az orazsevaja, a csujszkaja, az obilnaja. Bogyói mélyhűtőben fagyaszthatók és egész évben nyersen vagy ivólének préselve, esetleg mézzel édesítve fogyaszthatók. Naponta egy bogyó rágcsálásával hihetetlenül jót teszünk egészségünknek, erősítjük immunrendszerünket.

Termesztése hazánkban

homoktovis_hipophae_rhamnoides_sanddorn_5.jpg

Akinek olyan szerencsében van része, hogy egy gyönyörű kert áll rendelkezésére, annak íme néhány jótanács a homoktövis termesztéséhez:

Nálunk 1940 óta sok helyen ültetik, majd a 80-as évek közepétől kezdték termelésbe is vonni a szibériai Altaj térségéből származó, nemesített, nagyobb bogyójú és tövismentes ('tövisszegény') orosz fajtáit.

Magyarországon a Duna mentén (Szigetköz, Káposztásmegyer), Csepel-szigeten őshonos. Néhány egyéb helyen is megtalálható, pl. a Balaton-parton, de előfordul a Dráva-síkon is.

A homoktövis védett növény, melynek természetvédelmi (eszmei) értéke 10.000.- Ft.

Virágai március végén, áprilisban nyílnak a másodéves vesszőkön. A virágok aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. Amire nagyon oda kell figyelni a telepítéskor, az az, hogy a növény kétlaki, azaz külön vannak a termős és a porzós egyedek — amelyeket gyakran csak laboratóriumi vizsgálattal lehet megkülönböztetni. A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarúhoz 1 hímivarú növényt kell ültetni a szélirányt is figyelembe véve.

A szakirodalom szerint ültetéskor 4X4-es tőtávolságot kell alkalmazni, viszont ennél kisebb távolságok esetén sincsenek problémák. A homoktövis-tövek között takarmánynövényeket is lehet párhuzamosan termeszteni: zab, tök mind megfelelnek erre a célra.

A homoktövis termesztése egyáltalán nem igényel nagy erőfeszítést. Az első években a gyomtalanítást el kell végezni, az ágakat pedig — amennyiben nem szeretné az ember bokrosítani, hanem a törzset akarja megerősíteni — vissza kell metszeni. A túlzottan cserjés növény esetében az a bevett módszer, hogy levágják az ágakat a terméssel együtt, hiszen a homoktövis bogyói nem hullanak le. Egy hektár homostövis-ültetvényről tizenöt tonna termést lehet betakarítani.

Termése 6-8 mm nagyságú (egymagvú álbogyó), kissé ovális, gömbölyded formájú; színe narancssárga, rövid kocsányokkal rendelkezik, dús 'fürtökben' helyezkedik el a hajtásokon.

A termesztett fajták termése jelentősen nagyobb, egyes fajták színe sötét narancsvörös, fürtjeik sűrűbbek, jóval nagyobb hozamúak. Három-öt éves korában fordul termőre (az ültetvény mintegy húsz évig gazdaságosan fenntartható). A homoktövis bőven hoz gyökérsarjakat.

Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is. A leveleiből főzött teának általános roboráló hatása van. Az érett terméseket a vitamin megőrzése céljából azonnal fel kell dolgozni vagy mélyhűtéssel tárolni. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók.

A bogyókat 60 °C-os hőmérsékleten szárítják (lehet a radiátoron), porrá zúzzák és növényi olajjal keverik. Meleg és fénytől védett helyen 4-5 napig tárolják. Végül a felső olajos réteget leöntik, majd egy évig tárolják, 4-6 °C-os hőmérsékleten.

Az otthon elkészített homoktövis magolaj kevésbé aktív, mint a koncentrált készitmények, ellenben ez is gyógyhatással bír. Különösen külső használatnál.

A leveleket még a lombhullatás előtt kell szedni, azaz október elején. Kiváló tea készíthető belőle.

Egy kis segítség a megfelelő homoktövis fajta kiválasztásához:

A homoktövis fajtáinak összehasonlítása:

FajtaTerméshozam
[kg/fa]
Bogyótömeg
[g]
Magarány
[%]

C-vitamin
[mg/%]

Olajtartalom
[%]
Csuszkaja3,70,526,41294,25
Obilnaj3,60,544,11483,39
Oranzsevaja3,0,0395,62823,56
Jantarnaja4,10,535,31784,53
Vad kontroll3,20,27,43503,81

Forrás: A homoktövis fajtái (Pentegova és mtsai, 1983)

Hatóanyaga

HomoktövisA homoktövis a gyümölcstermő, valamint a gyógy- és a fűszernövények közé egyaránt tartozik. A belőle készült termékek „biokorrekciót” végeznek: pótolják szervezetünk szükségletét bioflavonoidokból, zsírban és vízben oldható vitaminokból, ásványi anyagokból, diétás rostokból és más bioaktív anyagokból komplex, jól felszívódó, természetes étrend-kiegészítő formában.

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz.

A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese! A homoktövis gyümölcsében levő C-vitamin koncentrációja magasabb mint az eper, kivi, narancs, paradicsom, sárgarépa, és galagonya gyümölcsében. A nálunk élő gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900mg/100g). Ezen felül gazdag A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, K-, P-, PP- és E-vitaminban. E-vitamin hatóanyagtartalma 202.9 mg/100 g gyümölcs, ez magasabb mint a búza, kukorica és szójabab E-vitamin tatalma. Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek.

Az újabb kutatások a vízben oldódó sárga flavonoidokat, az értékes növényi olajokat és zsírokat, valamint kedvező élettani hatását emelik ki. Magas antioxidáns tartalma miatt a mai társadalom elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerévé vált.

Érdekes, hogy Kínában gyógyszernek van minősítve, míg nálunk nyugaton csak egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő szerként ismerik el.

A homoktövis hatásterületei

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Magas C-vitamin-tartalma miatt – ami a citrom C-vitamin tartalmának a tizszerese - általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot.

Magolaja minden család házipatikájában nagy szolgálatot tesz antibakteriális hatása révén, hiszen eredményes torok- és mandulagyulladás, orrnyálkahártya-gyulladás esetén. Csírátlanító tulajdonsága miatt kiváló gyulladáscsökkentő. A legtöbb sterol, elsősorban sitosterol, a homoktövis magolajban volt kimutatva. A szteroloknak (sitosterol, campesterol, lupeol stb.) fertőtlenítő, érzéstelenítő és gyulladásgátló hatásuk van. Fájdalomcsillapító hatásuk hasonló az aszpirinéhez.

Helyileg alkalmazva a homoktövis-olaj felgyorsítja a sebgyógyulást. Kifejezetten ajánlott égési és fagyási sérülésekre (az egyetlen ismert szer, mely csaknem heg nélkül gyógyítja az égési sebeket), vágott sebekre és sugár okozta égési sérülésekre. Szövetregeneráló, gyulladásgátló és antibakteriális hatását az évezredes tapasztalaton kívül klinikai kísérletek is bizonyították
Minden méregtelenítő kúra elengedhetetlen kelléke, mivel kedvezően hat a gyomor betegségeire (mint gyomor- és nyombélfekély), emellett védi a májat. A gyomor- és nyombélfekélyek, gyomorhurutok és bélgyulladások, valamint az aranyér kezelésére is hatásos szer.

Ami így nyár tájékán a nők becses étrendkiegészítőjévé teszi, az a zsíroldó hatása. Fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában.
Számos pozitív hatása segít megőrizni szépségünket, mivel erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre. Folyamatos fogyasztása során beépül a bőr alatti zsírszövetekbe, és visszaadja azok rugalmasságát és puhaságát.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.

Az atherosklerosis (érelmeszesedés) folyamatának megelőzésében jelentős hatása van a teának, húsolajnak és tablettának. Ez különösen elhízott, magas vérnyomással rendelkező középkorú és idősebb férfiak számára fontos, nőknél menopausa (a menstruáció elmaradása) után ill. fogamzásgátlót szedő és dohányzó fiatal hölgyek esetében. Az atherosklerosist a közepes és nagyobb erek belső struktúráinak megnagyobbodása és annak átépülése jellemzi. Ennek a folyamatnak a megakadályozásában nagy szerepe van a homoktövisben található antioxidáns vitaminoknak, borostyánsavnak, az alfa linolénnak és a linolsavnak.

Míg télen a magas C-vitamin tartalma, és immunrendszerünk megerősítése miatt érdemes fogyasztani, addig nyáron fogyasztva belülről építi ki a bőr ellenálló képességét. Már a régi Tibet magas hegycsúcsai között is nagyra értékelték az erős UV-sugárzás, így az ezzel együtt járó bőrelváltozások elleni energiáit.

Törzsolvasóink már tudják, hogy az egészéges barnulás elengedhetetlen feltétele a szervezet belső felkészitése a káros sugárzások negatív hatása ellen. A goji berry mellett a homoktövis is hatásosan segít nekünk ebben a feladatban. Elősegíti az egészséges barna szín kialakulását, csökkenti a leégés kockázatát. Fényvédő krémek alapanyagaként is használják, olaja véd a napsugárzás okozta károsodástól.

Folyamatos fogyasztása során megfigyelték potencianövelő és a pajzsmirigy működését szabályzó hatását.

Nem elhanyagolható antidepresszív hatása, a központi idegrendszer erősítéséből, a szervezetet harmonizáló hatásából ered.

Tippek házipatikánkba

HomoktövisA homoktövist évszázadok óta a fáradt szem erősitésére is használják. Minden nap rengeteg olyan fénnyel érintkezünk, amire az evolúció nem készített fel bennünket. A neon, a monitorok és a képernyők rezgőfényűek, milliónyi olyan kis sötét intervallummal, amikor nincsen fény. Ezt a szemnek állandóan korrigálnia kell, még ha a tudati érzékelési küszöbünknél kisebb szünetekről is van szó. Ezenkívül az a fény, mely a napból jön, évről évre erősödik. A szem fénytűrő képességének javítására és a káros hatások kivédésére keleten a homoktövis gyümölcsöt, és magjának olaját használják belsőleg. Készíthetünk otthon magunknak egy rendkívül hatásos szemerősítő, látásjavító italt, ha homoktövis velőt és magolajat, feketeáfonya italt, és goji lét összekeverünk.

A homoktövis a fronthatások enyhítésében is segítségünkre siet. Ha valaki érzékeny a fronthatásokra, az semmiképp sem természetes tulajdonság. Nagyon sok minden szerepet játszhat kialakulásában. Ilyen tényező többek között az egyén idegszöveti érzékenysége, a sejtek méreg-, és salakanyagokkal, káros sugárzásokkal telítődése. Méregtelenítő kúrával és a test sugárterheltségének megszüntetésével a migrén és a frontérzékenység megszüntethető. A kúra elengedhetetlen kelléke a napi egy mokkáskanál homoktövis magolaj és velő. Emellett fontos nagy mennyiségű természetes B-vitamin bevitele is.

A hámló testre is kiváló a homoktövis magolaj. A homoktövis magolaj az egyetlen olyan anyag, ami a radioaktív fertőzésektől keletkező égéses, gennyes fekélyeket is képes begyógyítani. Ha a csúnyán leégett bőrfelületet estére bekenjük vele, másnapra már enyhülnek a tünetek.

Télen influenzaszezonban mindennapos fogyasztása megelőzi a megbetegedést, és ezen gyümölcsszegény időszakban kiválóan ellátja vitaminokkal a szervezetet. A homok aranya elnevezés méltó rá, hiszen a húsán és magján kivűl még a levelét is használják gyógyászati célokra. Ősztől tavaszig a leveléből készített teát meghűléses megbetegedések esetén alkalmazzák.

Fogínygyulladás esetén estére elalvás előtt ecseteljünk az érintett felületre homoktövis magolajat, a maradékot nyugodtan le is nyelhetjük. Utána ne mossunk fogat! Másfajta gyulladások, égési sérülések esetén is jó, ha tartunk otthon egy üvegcsével.

Nemsokára itt a pollenszezon. Az allergiás szezonban nagy segitség a homoktövis rendszeres fogyasztása, mert az olajos és vizes oldatú homoktövis-készítménnyel szinte mindenfajta allergia egy-két hét alatt megszüntethető (legyen az pollen-, fém- vagy napfényallergia).

A homoktövis magolaját nem ajánlatos használni akut epehólyag-gyulladásnál és a hasnyálmirigy akut megbetegedéseinél sem.

Egy kis érdekesség

A végére hagytam egy igazi csemegét: egy tanulmány során az egyes homoktövis készitmények C-vitamin és aszkorbinsav tartalmát vizsgálták. Itt újra bebizonyosodik az a tény, hogy nagyon oda kell figyelnünk, milyen forrásból származó homoktövis készitményt vásárolunk. A legfontosabb szempont, hogy a feldolgozás során csak kismértékű beavatkozásnak vessék alá, különben a C-vitamin tartalom látja kárát. Példának okáért a tanulmány során vizsgáltak egy bio homoktövis lekvárt is, melyben vajmi kevés C-vitamin tartalom maradt. A gyártó ezt aszkorbinsav hozzáadagolásával próbálta kijavítani, mint mi tudjuk, nem túl jó megoldásként. A tanulmány során kiderült, hogy a fagyasztott, főzött, nemesített homoktövisből készült termékek C-vitamin tartalma mind nem érte el a szakirodalomban szerepelt mennyiséget. Emiatt fontos, hogy olyan nyers homoktövis velőt válasszunk, mely a legkevesebb feldolgozási eljáráson esett át.

Ime a tanulmány:

A vizsgált homoktövis-készítmények

 1. Alapanyag: fagyasztott, nyers, nemesített homoktövis gyümölcsbogyója kézimixerrel homogenizálva.
 2. Tea: 50 g homoktövisbogyót 100 cm3 90 °C-os vízben öt percig áztattunk, majd leszűrtük.
 3. Szörp: 50 g homogenizált homoktövist 50 g cukorral és 150 cm3 vízzel egy percig főztünk 240 °C -on, egy órát állni hagytuk, majd leszűrtük.
 4. Lekvár: 50 g homogenizált homoktövist 25 g gyümölcskocsonyával és 75 cm3 vízzel 240 °C-on öt percig főztünk, majd egy órát állni hagytuk.
 5. Biohomoktövisbogyó-lekvár.

A különböző készítmények C-vitamin- és aszkorbinsavtartalma (aláhúzott kiemelés: mikrohullámú sütőben kezelt)

Minta megnevezéseAszkorbinsav-tartalomÖsszes C-vitamin-tartalom
1. Nyers41,3 mg/100 g /109,543,8 mg/100 g
2. Tea31,7 mg/100 g35,2 mg/100 g
3. Szörp45,7 mg/100 g58,0 mg/100 g
4. Lekvár35,9 mg/100 g59,6 mg/100 g
5. Biohomoktövisbogyó-lekvár363,5 mg/100 g374,5 mg/100 g

1. ábra A vizsgált termékek aszkorbinsav- és C-vitamin-tartalma

homoktovis_1abra.png

Az elemzés során figyelembe kellett venni, hogy a hőkezelési eljárás során, illetve fagyasztás után a vizsgált homoktövis veszített C-vitamin-tartalmából. A házi készítményeinkben (nyers termékben, teában, szörpben, lekvárban) kisebb C-vitamin- és aszkorbinsavmennyiséget mértünk, mint a kereskedelmi forgalomban vásárolt termékekben. A biohomoktövis-lekvárhoz aszkorbinsavat adagolnak minőségjavítóként. Az általunk készített lekvárnak igen kicsi a C-vitamin-tartalma, valószínűleg azért, mert nem friss, hanem fagyasztott gyümölccsel dolgoztunk, s a kiolvasztás során C-vitamin-veszteség következett be. A nyers gyümölcs C-vitamin-tartalma kisebbnek bizonyult a szakirodalmi adatnál.

2. ábra A bolti homoktövislekvár C-vitamin-tartalma és a szakirodalmi adat szerinti C-vitamin-tartalom

homoktovis_2abra.png

A boltban kapható biohomoktövis-lekvár adatai (380mg/100g) és a szakirodalmi adat (350mg/100g) különbsége azt bizonyítja, hogy az előállítók aszkorbinsavat adagolnak minőségjavítóként a késztermékhez (2.ábra).

3. ábra A nyers gyümölcs és a szakirodalmi adat C-vitamin-tartalma

homoktovis_3abra.png

A nyers gyümölcs C-vitamin-tartalma (44mg/100 g) kis értéket mutatott a szakirodalmi adathoz képest (350 mg/100 g). Ennek hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a kutatás során fagyasztott gyümölccsel dolgoztunk. A gyümölcs állás, valamint szállítás alatt is veszíthetett C-vitamin-tartalmából (3.ábra).

Összefoglalás

Vizsgálataink során arra a kérdésre kerestünk választ, hogy ez az egyre elterjedtebben használt gyógynövény milyen mértékben őrzi meg a szakirodalmi adatokban feltüntetett, valamint a nyers gyümölcséhez hasonlított C-vitamin-tartalmat a különböző feldolgozások után.

Vizsgálataink alatt lekvárt, szörpöt és teát készítettünk, amelyeknek a C-vitamin-tartalmát spektrofotométerrel mértük meg. Nyers gyümölcsöt nem tudtunk beszerezni, ezért 0,5 kg fagyasztott, nemesített homoktövisbogyót rendeltünk, s belőle állítottuk elő termékeinket. Minthogy nem friss gyümölccsel dolgoztunk, tekintetbe kellett vennünk, hogy már csökkent a C-vitamin-tartalma. Összehasonlításképpen megmértük egy boltban kapható lekvár C-vitamin-tartalmát is. A szakirodalmi adatok szerint a homoktövisbogyóban 350 mg/100 g C-vitamin van. Saját eredményeink nem bizonyítottak kiemelkedően nagy C-vitamin-mennyiséget, valószínűleg azért, mert nem friss gyümölccsel dolgoztunk. A kereskedelmi forgalomban vásárolt készítmény viszont hozzáadott adalékanyagként elég sok aszkorbinsavat (363,5 mg/100g) tartalmazott, amely sokat javított a minőségén, hatóanyag-tartalmán.

Vizsgálataink is megerősítik, hogy táplálékaink C-vitamin-tartalma a feldolgozás során sokat csökkenhet. A homoktövis-készítmények közül azokat javasolhatjuk fogyasztásra, amelyeket a feldolgozás során csak kismértékű beavatkozásnak vetettek alá.

1. ábra A vizsgált termékek aszkorbinsav- és C-vitamin-tartalma

homoktovis_1abra.png

Az elemzés során figyelembe kellett venni, hogy a hőkezelési eljárás során, illetve fagyasztás után a vizsgált homoktövis veszített C-vitamin-tartalmából. A házi készítményeinkben (nyers termékben, teában, szörpben, lekvárban) kisebb C-vitamin- és aszkorbinsavmennyiséget mértünk, mint a kereskedelmi forgalomban vásárolt termékekben. A biohomoktövis-lekvárhoz aszkorbinsavat adagolnak minőségjavítóként. Az általunk készített lekvárnak igen kicsi a C-vitamin-tartalma, valószínűleg azért, mert nem friss, hanem fagyasztott gyümölccsel dolgoztunk, s a kiolvasztás során C-vitamin-veszteség következett be. A nyers gyümölcs C-vitamin-tartalma kisebbnek bizonyult a szakirodalmi adatnál. A homoktövis-készítmények közül azokat javasolhatjuk fogyasztásra, amelyeket a feldolgozás során csak kismértékű beavatkozásnak vetettek alá.

Források:

 • hazhozpatika.hu/
 • gyogynovenyhatarozo.hu
 • gyogyitokert.hu
 • hirlap.ro/mh/cikk.php?id=21452
 • ujdieta.hu/index5ac8.html?content=533
 • biokontroll.hu
 • egeszseg.org/homoktovis
 • Gyógynövény határozó és egyéb források

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó receptek:

Kapcsolódó termékek:

4.833335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (6 votes)

Hozzászólások

SOS 5 éves kisfiú folyamatos ínygyulladása

Sziasztok,

5 éves kisfiamnak kb. 1,5 hónapja fáj az alsó fogaknál a íny. Hol csúnyább- hol kevésbbé. Néha éjszaka sem tud tőle aludni. Próbáltam teafa olajjal ecsetelni, de visszatér folyamatosan. Már adom neki a C-vitamint is. Valami hiány okozhatja neki? Megoldás lehetne-e ez a Longo Vital?? (a gyermekorvos a hagyományos befújós vagy öblögetős terápián túl igazán nem mond semmit...) Egyébként kisfiamnak ebben az időszakban már kétszer a szája sarkánál kívűlről nagyobb piros száraz folt is megjelenik, majd elmúlik.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Kisfiú ínygyulladása

Szia! 

Belsőleg az egyik legjobb választás a Longo Vital acai. Felnőtteknek napi 3 szem az adagjuk belőle, 5 éves kisfiúnak szerintem elég a napi 1 szem. Többeknek bevált még a Homoktövis kivonat, szerintem szépen kiegészíti azt az egy szem Longo Vital-t 3x10 csepp belőle. 

Öblögetésre jó választás a Grape Vital-os víz (néhány csepp Grape Vital egy fél pohár vízben). 

Milyen fogkrémet használtok? EZEK ajánlottak legjobban fogínyproblémák megelőzésére.

Nem tudom, mennyire tudjátok betartani az egészséges étkezés szabályait, de sokat tud rontani a helyzeten a cukor, liszt, tejtermékek kombó. 

Értékelés: Nincs

Kisfiú ínygyulladása

Köszönöm a gyors választ!

Értékelés: Nincs

Homoktövis magolaj Máriatövis magolaj

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Orvos természetgyógyász írta fel májtisztitás immunerősítésre a következő dolgokat. Emoció napnta egyszer kérdésem az lenne hogy a kifacsarok narancsot annak a levébe reggel megihatom? Utánna mennyi idő után reggelizhetek? Máriatövismagolajat és homoktövis magolajat irt elő ezeket este kell bevenni, bevehetem őket egyszerre vagy tartsak a kettő között szünetet a vacsora után mennyivel vehetem be. Köszönettel: Ildikó

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Májtisztítás magolajokkal

Én nem szoktam az Emóciót gyümölcslébe tenni, mert nagyon szeretem csak úgy magában. De ha mindenképpen szeretnéd valamibe beletenni, akkor inkább frissen préselt almalé vagy meggylé legyen, ne narancs! Ha nincs gyümölcsprésed, akkor ezek a legtermészetesebb levek.

Ha megittad, akkor utána negyed órával már reggelizhetsz. Én úgy szoktam csinálni, hogy felkelés után bedobok egy felest Emócióból, majd utána jön a vécé. a tisztálkodás, és mire felöltöztem már jöhet is a reggeli zöldturmix, majd a reggeli kása vagy saláta. Ha májat akarsz tisztítani, akkor neked is javaslom, hogy minden reggel igyál meg egy májtisztító turmixot, amelybe bátran beleöntheted a magolajokat is. Itt találod a pontos receptet. Érdemes elolvasnod az egész kúrát, hisz ez az egyik legátfogóbb méregtelenítő kúra, amit ismerek.

Ha mégis amellett döntesz, hogy az olajokat külön szeded, akkor étkezés közben érdemes bevenni őket, mert az ételben található zsírokkal könnyebben hasznosulnak.

Értékelés: Nincs

Melyik a legjobb?

Sziasztok!

Szeretnék homoktövist fogyasztani valamilyen formában. Kérdésem, hogy kapszulát, magolajat vagy húsolajat válasszak? Ezenkívül melyik "márkát" érdemes megvenni? Nagyon sok jót hallottam és itt is olvastam róla, de előtte tanácsra lenne szükségem, hogy tényleg jót válasszak. Másik kérdésem, ami nem igazán a cikkhez kapcsolódik, hogy lehet-e kovaföldet és homoktövist is szedni? Előre is köszönöm szépen. :)

Szép napot kívánok Mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Bio homoktövis velő

Én jobban preferálom a homoktövis velőt, amit innen szerzek be:...

(Szerk. megjegyzés: webcímeket, linkeket szabályzatunk szerint nem teszünk közzé)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Legjobb homoktövis

Szia! 

Jó a húsolaj, a velő is, sőt, tinktúra és tea formájában is szuper! Belinkelem, hogy mi mely termékeket szeretjük legjobban. 

Értékelés: Nincs

Kapszula, vagy olaj?

Kedves Melinda!

Köszönöm szépen válaszod! Nagyon jókat írnak a termékekről :) Én igazából arra lennék kíváncsi, hogy amit szájon át lehet fogyasztani, azok közül a kapszula vagy az olaj a hatásosabb? A hozzászólások között olvastam, hogy egy kávéskanálnyit kell naponta az olajából... vagy cseppekből.. Lehet félreértettem valamit. :D

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Homoktövis készítmény

Szia Tímea, a kereskedelemben kapható homoktövis termékeket nem ismerem, így hatékonyságukat sem tudom, érdemes megnézni az összetételüket, és az eljárást, ahogy készítették...

Ha biztosan jó minőségű készítményt szeretnél, akkor a Melinda álltal ajánlott Homoktövis tinktúrát tudom ajánlani Neked, ha a termékleírás adagolás menüpontjára kattintasz, akkor ezt találod:

3 x 10-20 csepp lehetőleg magában, (reggeli és ebéd előtt valamint vacsora után)!

A tinktúra kiegészíthető gyógynövényes erősítő teakeverékekkel is. Ebben az esetben csepegtessünk 10 - 20 csepp tinktúrát a langyos teánkba.

Értékelés: Nincs

Homoktövis adagolás

Dr. D... féle homoktövis húsolajat vettem. Gyermekeim 2 és 5 évesek, hajlamosak a betegségekre, sok antibiotikumot ettek már. szeretném egy kicsit megerősíteni az immunrendszerüket, ezt ajánlották. A leíráson a felnőtt adagolás szerepel (1 kávéskanálnyi). Adható ez a gyerekeknek,  és  mennyit lehet belőle adni?

Értékelés: Nincs

Homoktövis immunerősítésre

Kedves tganita! . Ezzel a termékkel konkrétan nem találkoztam, talán a gyártót kellene megkérdezni az adagolást illetően. Egyébként valóban nagyon jó a homoktövis immunerősítésre, én ezt tudnám ajánlani neked. Ugyanakkor vannak más összetevőjű, de igencsak hatékony immunerősítők. Mi pl. ezt használjuk.

Értékelés: Nincs

Homoktövis c-vitamin megtartással

Örülök ennek a bejegyzésnek! Most szedtem vadon homoktövist (még nem csjpte meg a dér, 10 fok fölött van) szeretném kipróbálni, fogyasztani.

Azon gondolkodtam, ha teát vagy más főzetet (lekvár, dzsem, szörp) készítek belőle, akkor a forrázással elveszítem a C-vitamin tartalmát. Szerintem ebből is úgy kellene a teát készíteni, mint a csipkebogyóból, áztatással.

Még azon gondolkodom, hogy lekvárt is főzés nélkül kellene megoldanom. Gondolok itt kis mennyiségben (azonnali fogyasztásra) pépesítéssel és nyersen.

Van valakinek jó ötlete, tapasztalata????

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Homoktövis

Kedves Icke!

Nyers lekvárt már készítettem más gyümölcsből. Nagyon finom, de nem tartható el télig, sajnos . A hűtőben egy-két napig eláll, de aztán megerjed. Mondjuk, engem nem zavar ha megerjed, de nem mindenki szereti.

Teát még nem készítettem belőle, remélem lesz aki segít Neked ebben.  

Kedvesn olvasók! Homoktövis felhasználására várunk tapasztalatokat! 

Értékelés: Nincs

Homoktövis sürítmény

Szia!

Rátaláltam egy homoktövis sürítményre, amiből az ajánlott napi adag egy kávéskanál. Szeretném kérdezni, hogy lassan 3 éves gyermeknek is adható ez a mennyiség ? Szívesen fogyasztja ő is, csak szeretném tudni, hogy okozhat e problémát , ha nagyobb mennyiséget fogysztunk. Mert ugye mondják, hogy a tulzott c vitamin fogysztás sem jó.

 Köszönettel : Betti

Értékelés: Nincs

Homoktövis sűrítmény C-vitamin tartalma

Az, hogy te milyen homoktövis sürítményt találtál, arról nem tudok véleményt mondani, hogy jó-e vagy sem. Mindenesetre a természetes formában megtalálható c-vitamint a szervezet maximálisan tudja hasznosítani, és semilyen káros hatással nincs a szervezetre.

Az, hogy mennyi az a nagyobb mennyiség, amennyit fogyasztani szeretnél, az megint magától a termék minőségétől függ. De lehet, hogy nincs is szükség nagyobb mennyiségre...

Értékelés: Nincs

homoktovis szorp keszites

sziasztok.

egy kerdesre szeretnek csak valaszt kapni. Hogy lehet fozni 240 fokon ???

koszi a valaszokat

Értékelés: Nincs

9 hónapos baba

Sajnos a kisbabám elég csúnyán megfázott, az orvos megállapította hogy asztmás hörghurutja van! Most már antibiotikumot is kell adnom neki, jobban is van, de szeretném egy kicsit megerősíteni az immunrendszerét. Még mindig szopizik, még is beteg lett!   Tudni szeretném hogy ilyen pici babának adthatok e  homoktövisvelőt és ha igen, milyen dózisban, hányszor naponta!  Megkostolni már megkostolta, sütőtökkel keverve nagyon izlet neki! 

Várjuk mielőbbi válaszát ,

tisztelettel, L.R. Mária és a kis Dániel

Értékelés: Nincs

9 hónaposnak antibiotikum után

Kedves Mária! Az immunrendszert a helyes táplálkozással, bélflóra helyreállítással: fermentpatron (napi 5 cseppet friss almalébe cseppentve), Emóció (napi 10ml), közvetlen immun modulálóval: Maximmun (béta-glükán, napi 1 kapszula pépbe belekeverve) tudod erősíteni. Ezen kívül a tápanyag ellátottság is nagyon fontos! Erre babáknak is lehetőség van: Manó Manna (ha a béta-glükánosat választod, akkor nem kell a Maximmun).

Boci tejet ne igyon! A sok közvetlen testi kontaktus, együtt alvás a leghatékonyabb immunerősítő esetükben :)

Értékelés: Nincs
kahlanamnell's picture

Homoktövis-húsolaj

Segítséget szeretnék kérni:

Az Aviva torna megtanulásakor az oktatóm homoktövis olajat ajánlott, ((Sandd...n márkájút tudtam venni)hogy 1 hétig gézlapból készített tamponra csepegtessek és azzal irrigáljam a hüvelyem belülről. 

Miután letelt az egy hét, nem mertem tovább irrigálni, lehetne?

Olvastam, hogy jó immunerősítőnek. Szájon át hogyan lehetne használni? Önmagában? Vagy vízben oldva?

Köszönöm a segítséget!

Viki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Homoktövis húsolaj fogyasztása

Nagyon jó antioxidáns, és sok benne az esszenciális zsírsav. Napi 1 mokkáskanál az adagja.

Ezt a gézlapos irrigálást nem igazán értem...

Értékelés: Nincs
kahlanamnell's picture

Homoktövis hüvelybe

Köszönöm a válaszod!

Azt mondta, hogy egy pár gézlapot varrjak össze tamponná és azt helyezzem fel, jó mélyre, így erősíthetem a nyálkahártyát és egészségessé teszi a hüvelyflórám.

Viki

 

 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Érdekes...

Nem látom az összefüggést, hogy mi érteleme, de mindegy, mert ártani nem használ. A hüvelyflórának semmi köze a homoktövis olajhoz. Belsőleg (lenyelve) sokkal hatékonyabb mint hüvelybe tuszkolva, ráadásul gézen, amikor egyszerűen oda is kenhetted volna, hisz nem folyik ki...

Értékelés: Nincs
kahlanamnell's picture

Homoktövis

Gondolom, hogy ott helyben is jótékony hatást fejt ki.

No sebaj, akkor kanálkában fogom enni.

Bele lehet keverni esetleg gyümölcslébe?(Tőletek van, az alma-körte változat.)

Viki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

semmi értelme gyümölcslébe tenni, mert nem oldódik

csak olaj bázisban. Esetleg a reggeli turmixodba belerakhatod. Én, amikor szedtem régebben, egyszerűen csak bevetten kiskanállal. Nincs rossz íze...

Értékelés: Nincs Átlag: 2.5 (2 votes)
kahlanamnell's picture

Vali! Köszönöm

a segítséged!

Szép napot!

Viki

Értékelés: Nincs

homoktövis

Sziasztok!

Csak pár napja regisztráltam, az oldalt már régen olvasom és nagyon tetszik. Van homoktövisem a kertben és szeretnék segítséget kérni, hogy mikor kell leszedni a termést és hogyan kell a velőt készíteni, valamint teának a levelét mikor kell szedni?

Segítségeteket előre is köszönöm: Margó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Lásd a fenti cikket, azaz amikor megcsípte a dér...

 Átmozgattam ide a hozzászólásodat. 

Értékelés: Nincs

Homoktövis kapszula terhességben

Sziasztok!

Valaki tud tanácsot adni arra, hogy homoktövis kapszulát (Életerő) szabad-e szedni koraterhességben? Kb. 2 hete torokgyulladásra antibiotikumot kaptam, egy héten át szedtem. A köhögés maradt, egy afta is lett a torkomban (olyan mélyen, hogy nem tudom ecsetelni), és most, hogy mintha jönnék ki a száraz köhögésből, a torkom ismét kezd fájni, olyan torokgyulladás érzés szerűen. Már tele a csukám, szeretnék már meggyógyulni, de semmi gyógyszert nem merek szedni. Van itthon homoktövis kapszula, de a neten sehol nem láttam egyértelműen, hogy szabad-e szedni.

Előre is nagyon köszi. ezsuzsi

Értékelés: Nincs
amelia's picture

köhögésre

Szia!

Én a kisfiam köhögésére mindig hagymapakolást teszek, ha rákeresel itt az oldalon el tudod olvasni hogyan; egy-két éjszaka után pedig áttérünk a Stadelmann kakukkfű-mirtusz köhögésbalzsamra, illetve néha a torokolajat és az angyalgyökérbalzsamot is használunk. Meg persze rengeteg méz, ezüstkolloid az aftára és béta-glükán. Tényleg segítenek!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én biztos, hogy nem kapszulázva enném a homoktövist!

A 100%-os homoktövis dzsúzt mindenki bátran fogyaszthatja, sőt a kismamáknak egyenesen jótékony belőle napi 1 evőkanálnyi. (A fenti kapszulát nem ismerem, a magolajuk viszont jó.)

Az aftádra a LongoVital lenne a legjobb, vagy gargalizálnod kéne GrapeVital oldattal. És nem ártana egy kicsit felturbóznod az immunrendszeredet béta-glükánnal.

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

aszkorbinsav es C-vitamin

A tablazatban es abrakon a "vizsgált termékek aszkorbinsav- és C-vitamin-tartalma"=t mutatod es a ket ertek kulonbozik. Mi a kulonbseg a termekben levo C vitamin es az aszkorbinsav kozott?

Értékelés: Nincs

fagyasztott homoktövis

Sziasztok! Úgy örülök, hogy megtaláltam ezt a témát.... Kérlek, mondjátok meg, van-e valami "szabály" a lefagyasztott homoktövisbogyók felhasználására? Vagy csak egyszerűen engedjem ki, és használjam, mintha frissen szedtem volna? És ha igen, van valami időkorlát, amin belül érdemes felhasználni? Megmaradnak benne az értékes vitaminok, hatóanyagok kiengedés után is? Köszönöm a válasz(oka)t, előre is!

Értékelés: Nincs

Fagyasztás után...

Szia! Lehetőleg annyit engedj fel, amit hamar fel fogsz használni! A vitamintartalom a fagyasztással megmarad, ha nem is 100%-ban. Szobahőmérsékleten naponta kb. 15%-al csökken.

Értékelés: Nincs

Homoktövis

Sziasztok! Én is nagyon szeretem a bio homoktövis velőt.úgy iszom mint a szörpöt vízzel hígítom. Azt szeretném megtudni,hogy egy nap hány pohárral igyak vagy tegyek egy másfél literes ásványvízhez és egész nap iszogassam,hogy jobb a felszívódás? Azért be is szeretném osztani mert elég drága... annyit vinnék be a szervezetembe amennyire tényleg szükségem van. Előre is köszi a tanácsokat:)

Értékelés: Nincs
Bogárka's picture

Mennyit egy nap?

Kedves Leyyla!

Én úgy olvastam, hogy egy evőkanálnyi bio velő 500 mg C-vitamint tartalmaz. Amikor meg voltam fázva, akkor egy literes flakonba öntöttem kb. 2 ek-nak megfelelő mennyiséget, néha kicsit többet, kevertem hozzá mézet és így iszogattam, nekem bevált ez az adagolás, és viszonylag sokáig elég volt a kb. fél literes üveg tartalma. Amikor már jobban éreztem magam, csökkentettem a koncentráción. Ha "csak úgy" fogyasztanám, tehát nem megfázásos állapotban, akkor egy evőkanállal innék egy nap.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

homoktövis

Köszönöm szépen Bogárka.Megfogadom a tanácsodat wave.gif

Értékelés: Nincs

homoktövis kérdés

Találtam egy nénit a piacon, aki bio termékeket árusít. (Biokontroll-os tanúsítványa van). Ő árul homoktövis héj és mag darálékot. A bogyóból kinyomja a levet, és ami marad azt száradás után kávédarálón ledarálja. Ebben is marad olyan hatóanyag, amiért érdemes fogyasztani? Ő úgy ajánlotta, hogy egy teáskanál port tegyünk joghurtba, és úgy együk.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Marad benne hatóanyag!

Egyed bátran!

Értékelés: Nincs

A növényke

A homoktövisnél kell legyen fiú és lány növény külön, enélkül nem lesz termése, 1 fiú mellé tehetsz 9 lányt is ahol vetted, ott kellett volna szólniuk, hogy 1 növénnyel nem mész sokra, hacsak a szomszédban nincs 1 másnemű növény

Értékelés: Nincs
PancserPanna's picture

Homoktövis

Sziasztok, Cseppet sem csodálkozok azon, hogy a C-vitamin eltünt, mert tuvalévöleg a C-vitamin már 60°C -on bomlásnak indul. teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs

ültetés?

Mikor kell elültetni/átültetni??

Értékelés: Nincs
zauditu's picture

Növényke

Az idén szereztünk be egy homoktövis növénykét, nem tudom lesz e idén termése, a bogyóit lehet önmagában enni? omg_smile.gif

Értékelés: Nincs

A homotövis növénynél kell,

A homotövis növénynél kell, hogy legyen fiú növény és lány növény, különben nem lesz termése, 1 fiú növény mellé 9 lányt is ültethetsz, de mindenképpen kell két külön nemű növény, ahol vetted ott kellett volna szólniuk, hogy önmagában nem sokat ér.

Értékelés: Nincs
maybeeysu's picture

homoktovis kerdesek

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek! Egyik nagy kedvencünk a homotövis. Most ellenben felmerült pár kérdés. "Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják. " - ez azt jelenti, hogy amíg nem csípi meg a dér, addig nem fogyasztható???? Én szerintem többet ettem dér előtti szedésből, sőt... Valamint én mindenestől megeszem (mármint bogyó + magja), nyersen (és fagyasztva) fogyasztom. A 3 éves fiamnak persze kipaszíroztam a levét, és mézzel itta "szörpikének" Előre is köszönöm az eligazítást! :-) Zsu

Értékelés: Nincs

homoktovis kerdesek

A világ fincsibb lekvárját készítettem belőle, próbáljátok ki. Bizony én leszedtem a termését már augusztus végén, mert akkor még könnyen lehet leszedni. Én dérrel nem várok, még a csipkebogyóval sem. Esetleg ha valaki többet szeretne megtudni, erről a csodanövényről, dr. Dörnyei József prof. után érdemes olvasgatni. Ő egyszer azt nyilatkozta a Tv-ben, hogy mikor kicsik voltak a gyerekei, iskolába induláskor, mindig egy szem bogyócskát meg kellett enni nekik, sosem voltak megfázva. Ja, az arcomat beszoktam vele dörzsölni... yes.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dércsípés előtt is fogyasztható, de...

számtalan olyan termésünk van, amelyben a dércsípés után koncentráltabbak lesznek a hatóanyagok, mint pl. a csipkebogyó, a kökény, a galagonya, a som. Ezek mind a dércsípés után válnak édessé is! Tulajdonképpen ekkorra "érnek be" igazán.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Som az Alpok lábánál

A dércsípésre a som szedésénél nem lehet beszélni. Nálunk (Alpok lábánál) a som augusztusban elérik, mára már egy szemet sem találni és dér az idén még nem volt.

Talán vannak később érőn fajták - nem tudom - ott lehetne várni, de olyat én nem ismerek.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Épp ideje volt erről a növényről többet megtudnunk!

Sokan nem is tudják, hogy a legjobb fényvédő "belsőleg", ami a magas karotinoid tartalmának köszönhető. (A homoktövis mellett a másik ilyen belső napozószerünk a goji.) Ha a napozós szezon előtt legalább 2 héttel elkezdjük fogyasztani, és folyamatosan isszuk, a napozós időszak alatt is, akkor megsokszorozhatjuk a bőrünk természetese UV-védelmi hatását, ráadásul szép bronzbarnák leszünk tőle, és a barnaságunk is sokkal tovább megmarad!

Értékelés: Nincs

Homoktövis hús-és magolaj

Kedves VAli!

A nyár folyamán találtam herbária boltban Homoktövis olajat, ami tartalmazta a hús és magolajat is. Leginkább az omege 7 (palmitinsav) tartalma miatt keztem el szedni. Az elmúlt hetekbem viszont csak külön -külön tudnám megvásárolni, de így az ára is duplája. Az a érdésem, hogy a húsában, vagy a magjában található az omega 7, illetve a többi omega zsrsav?

Köszönöm a válaszodat előre is: Dákai Szilvia

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Homoktövismagolaj és az omega-7

Szia Szilvia!

A fenti cikkben ez olvasható:

"Az olajában nagy mennyiségben mutatható ki alfa-linolénsav (omega-3), linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitolajsav (omega-7) cis-vaccénolaj-sav, b-sitosterin (erős koleszterincsökkentő anyag), fitoncidok és nyomelemek."

A magból sajtolják az olajat, tehát elsősorban a magjában találhatóak meg az értékes omega zsírsavak.

A New Chapter Supercritical omega-7 készítményét ismered? Ebből bőven elég napi 1 kapszula, ami mindent tartalmaz, ami a szép bőrhöz kell.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel