Homoktövis titkai

A Vega fesztiválon megismerkedtem a "bio méz homoktövissel", s vettem is belőle egy adagot, ami öt nap alatt el is fogyott.

Ezért könyvet, netet ragadva utána jártam e narancssárga, lédús bogyónak, melynek a wikipedia szerinti eszmei értéke 10 ezer forint. Míg a Codex Alimentarius szerint mérgező növény.

homoktovis.jpg

Tartalom:

Hol találjuk?

Ez a narancssárga bogyó - vagyis latin nevén Hippophae - egykor a Dunamenti homokdűnék egyik jellegzetes cserjéje volt. Mára már inkább parkokban, kertekben egyes folyóvizeink mentén, hordalékos köves vagy agyagos területeken fordul elő, melyhez Tibetből, illetve Oroszországból származó cserjetermetű növényt használnak.

Hogyan ültessük?

Mint igénytelen növény, könnyen meghonosítható a bio művelésű kertekben. Fényigényes, 30-50 évig is él és a harmadik évtől kezdődően fordul termőre. Talajigénye minimális, ezért a futóhomokon is megél. Metszésekor napfényes koronát alakítsunk ki. Minekután kétlaki növény, telepítésekor nő és hímivarú növényeket kell ültetni.
A biztonságos, bőséges terméshez 9 nőivarú és egy hímivarú növényt kell ültetni, a szélirányt is figyelembe véve. A hideget is jól tűri, hiszen a szibériai -40 fokban is megél. A homoktövis termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be. Ennek a valóban csodás növénynek a szedése a legmacerásabb. Azt sem könnyű kivárni, hogy legalább 3 évig kell ápolgatni, hogy teremjen. Viszont vigyázat, mert tüskés (nemhiába kapta a nevét, hogy homoktövis) így könnyen felsértheti a kezünket. Viszont jó sebgyógyító. Gyökerein képződő gümőkben a növényekkel szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumok vannak, melyek megkötik a levegő nitrogén szintjét és a növény számára felhasználhatóvá teszik és gazdagítják a talaj nitrogéntartalmát.

190 biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták már több ezer évvel ezelőtt, míg Tibetben már gyógyszerként jegyezték fel a nevét. A homoktövis latin neve - Hippophae rhamoides - állítólag arra utal, hogy az ókori görögök a lovaikat homoktövis terméssel etették, hogy a szőrük egészséges, fényes legyen.

Mit készítsünk belőle?

Dzsem, bor, likőr, zselé, liszt. Sőt, olajtermék is készülhet belőle, valamint hatóanyagainak köszönhetően, kozmetikumokba is kiváló. A bogyók nyersen vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. Ivóléként fiatalító hatású, szinte újjászületik tőle az ember. Még a lombhullatás előtt a levelek begyűjtéséből teát készíthetünk, ami egy általános felerősítő (roboráló) hatással bír.

Gyógyhatásai:

 • immunrendszer erősítő
 • fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő
 • gátolja bizonyos tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat
 • zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában, mivel elsősorban a májat regenerálja, tisztítja
 • gyomor- és nyombélfekélyre, hasnyálmirigyre kedvezően hat
 • hatásos a korai érelmeszesedés kezelésére
 • meghűléses betegségek megelőzésére kiváló a magas C-vitamin tartalma miatt
 • Béta-karotint, F-, E-, és B-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket tartalmaz.

Miért került a kozmetikumokba?

 • gazdag zsírokban, karotinoidokban, E-vitaminban
 • elősegíti a sebek hámosodását és gyógyulását
 • gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket
 • gátolja a hajhullást és a ráncok kialakulását
 • erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását
 • magas olajtartalma miatt gyulladások és fekélyek kezelésére is használható
 • A kozmetológiában napolajok alapanyagaként hasznosítják, olaja ugyanis véd a napsugárzás okozta károsodástól

Forrás:

 • Kissné Dogossy Éva és Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
 • zassa.hu
 • tuja.hu
 • vital.hu
 • sulinet.hu
 • kavalko.hu
 • gondola.hu
 • tanyamuzeum.hu
 • edenkert.hu

 

3.916665
Értékelés: Nincs Átlag: 3.9 (12 votes)

Hozzászólások

homoktövis

Sziasztok! 

Kaptam egy doboz homoktövis bogyót , lefagyasztottam most csináltam belőle koktélt. ( homoktövis , citrom, méz, víz ) 

Honnan ismerem fel hogy tényleg homoktövis -e és nem keverem össze más bogyóval. Csak a bogyóját kaptam levelet nem láttam így a leveléről nem tudom beazonosítani. 

Értékelés: Nincs Átlag: 2.5 (2 votes)

Homoktövis felismerése

Ha megbízható helyről/ismerőstől kaptad, akkor valószínű, hogy homoktövis. Egyébként, ha csak a bogyóját kaptad, akkor az akár összetéveszthető a tűztövissel. Bár a bogyója kövérebb a homoktövisnél. Egyébként homoktövissel ritkán lehet találkozni nyilvános helyeken, tereken és parkokban, a kertekben, az mindig a tűztövis, amit lehet látni! A tűztövis bogyója (én úgy tudom) mérgező. A levele alapján biztonsággal megkülönböztethetők.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Igen, a tűztövis mérgező!

Mindenképpen csak megbízható forrásból származó homoktövist fogyasszatok! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hol lehet vásárolni homoktövis gyümölcsöt?

Sziasztok!

Sok jót olvastam a homoktövisről és megjött a kedvem, hogy én is készítenék belöle valamit télire. De nem tudom, hogy hol tudnék vásárolni homoktövis gyümölcsöt. Tudnátok segíteni?

 

Köszi!

 

Értékelés: Nincs

Hol lehet beszerezni

Cserjét szeretnék vásárolni, hol lehet beszerezni?

Értékelés: Nincs

Homoktövis beszerzés

Szerintem bármilyen kertészetben megvásárolható, persze csak tavasztól. Én legalábbis több helyen is láttam.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Homoktövis bokor kerestetik!

Kedves Olvasók, ha valakinek van eladó, vagy tudja, hol lehet venni homoktövis bokrot, az írjon Pálnak a nevére kattintva, magánban. Köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Homoktövis könnyű szüretelése?

Hogyan szedhetném le a homoktövist, hogy gyorsabb és egyszerűbb -szúrásmentes- legyen?

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Bogyó szüretelése

Tavaly sokat szenvedtem vele: a lemetszett ágacskákról itthon kisollóval csipkedtem. Most - mivel fagyasztani fogom - az ágakat beraktam pár órára a fagyasztóba. Aztán mindig 1-2  fagyott ágat vettem ki, amiről szinte le lehetett pergetni a szemeket, ügyelve a tövisekre. Az sem baj, ha egy nap alatt nem tisztítom le az ágakról, ha lesz időm, folytatom. Igy nem ment szét, nem tört össze a gyümolcs. Szűrőben megmostam, lecsöpögtettem, és mehetett vissza kis adagokban a fagyóba. Mindig csak annyit veszek ki belőle, amennyi kb 1 hétre elég. Mézzel összeturmixoom, pár csepp grapefruitmag kivonattal tartósítom (nem kell szalicil, befőttekhez is jó) és kicsi csavaros üvegben tartom.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
Chikes's picture

Hím,-és női ivarú

Sziasztok!

Valahol azt olvastam, hogyha homoktövist szeretnék ültetni, akkor legalább 1 hímivarú, és 9 nőivarú növényt kell elültetni.

Kérdésem: Mi a különbség a hím-, és a nőivarú növények között?

Hogyan lehet megkülönböztetni őket?

Válaszotokat előre is köszönöm!

 

Chikes

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)
epermami's picture

Homoktövis

Húú, Chikes, kifogott volna rajtam ez a kérdés, ha nem lenne egy nagyon közeli, jó ismerősömnek bio homoktövis ültetvénye...:) Nem voltam rest és gyorsan felhívtam, íme a válasz:

A kis növényeknél a hím csemetéknek kicsit barnább a fás szára, amúgy semmi más különbség nincs köztük. Az biztos, hogy szakavatott szem kell a megkülönböztetésükhöz...

A kifejlett egyedeknél egyszerűbb a történet, mert a női ivarú növényeken pollen tok, vagy termés van.

Az ültetést illetően minimum 10 %-nak kell lennie a hím egyednek, tehát 1 hím - 9 női, de természetesen 1 hímhez akár 3 nőit is ültethetsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Chikes's picture

Hím-, és nőivarú

Igazán kedves tőled, hogy utána jártál.

Nagyon szépen köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

homoktövis

Sziasztok! A mi történetünk nem hétköznapi. Kezdeném azzal, hogy rövid legyek, 2004-ben az akkor 4 éves kisfiunkat elveszítettük egy autóbalesetben, ahol szemből 140-el belénk hajtott egy ámokfutó a kanyarban, ahol előzött egy motorost. Másfél év múlva született egy kislányunk, aki majdnem 3 éves volt, amikor kiderült, hogy macska ürülék miatt rákbeteg lett, amit homokozóból "szedett össze"!!! Amikor Ő beteg volt, akkor mondta nekünk egy belgyógyász, hogy miért nem adunk a gyermeknek homoktövist!!! Mi azt se tudtuk mi az??? Férjem felkutatott róla mindent, beszerezte az első cserjéket, de Ti is tudjátok, 3 év mire terem, így kislányunk ezt már nem érte meg. Több féleképpen szoktuk ajánlani.

1. gyümölcs: szedés időben lehet rögtön fogyasztani, illetve a téli időre mi sima kis dobozokba le szoktuk fagyasztani, minden nap pár szemet ki lehet venni belőle, kienged, és lehet fogyasztani. Fagyasztáskor 4%-ot veszít hatóanyagából, szemben a lekvárral, ahol a hő miatt, a legtöbb vitamin el is illan. Mi nem főzzük sehogyan sem. Úgy kínáljuk, ahogy Isten megalkotta.

2. gyümölcs velő: turmixolás után, héjjátol és magjátol leszűrve, jégkocka tasakba rakjuk, és szintén fagyasztjuk. Egy kocka egy napi adagnak felel meg. Tisztított vízben szoktuk feloldani.

3. levél és ágvég + préselésnél megmaradt mag és héj: ezeket összekeverve tea alapot kapunk, melyből finom italt készíthetünk, a következő módon: a vizet felforraljuk, visszahűtjük kb 37 fokra, ekkor kb 2 liter vízhez egy csapott evőkanálnyi tea alapot belerakunk, reggelig ázni hagyjuk. Leszűrjük, majd egy citrom felét belefacsarjuk. Ezt főleg a gyomorbántalmakban szenvedőknek ajánljuk. Mert olyan réteget képez a gyomor falán, ami óvja a bántalmaktól. Ezt láthatjuk is, reggel amikor felemeljük a fedőt, hártya réteget alkot a víz tetején. A teája legjobban a cukorbetegeknek, és a keringési rendelleneségben küszködőknek ajánlott. Ezt lehűtve, még nyáron is ásványvíz helyett szoktuk magunkkal vinni, még útra is. Azt tudni kell még a tea fogyasztáshoz, hogy az első héten, olyan intenzív tisztításba kezd, hogy a vizelet nagyon kellemetlen ammónia szagú, és erős színű lesz.

Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Értékelés: Nincs

tea a bogyojabol?

Sziasztok, valakinek esetleg van valami infoja arrol, hogy a szaritott bogyokbol amit teanak vettem, lehet-e turmixot kesziteni? Vagy az inkabb a friss bogyibol jo?  Semmit se talaltam a bogyojabol valo teafozesrol sem, mindenhol inkabb a levelebol keszitenek teat. A piacon akitol vettem, azt mondta, hogy 10- 15 percig kell fozni ahhoz , hogy a vitaminok kioldodjanak. Igaz ez? Nem inkabb a fozestol fognak  megsemmisulnek?

Elore is koszi a segitseget!

Ja, es remek ez az oldal, rengeteget tanultam amiota idejarok 

Zsiz

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

homoktövis bogyója

Kedves Zsiz!

Köszünjük szívhez szóló szavaid...

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hogyan is kellene teaként elkészíteni, de úgy vélem hasonlóképpen járnék el, mint a csipkebogyó esetében. Éjszakára beáztatnám, reggel meg felmelegíteném (langyos)...

Turmixba is úgy próbálnám ki, hogy előtte beáztatnám...

Okosabb nem lettél, de bízzunk benne, hogy mások tudják a választ kérdésedre! :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi Niki, megfogadom a

Koszi Niki, megfogadom a tanacsod, ma este mar aztatok! 

Zsiz

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Cukormentes homoktövislé és IR

Már sok dolgora rákérdeztem, hogy fogyaszthatom-e inzulinrezisztencia mellett. Így van ez most a házilag eltett homoktövislével is.  Nos?

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Homoktövis

Egészségedre váljék! 

Értékelés: Nincs

homoktövis eltevése

Sziasztok, szeretnék eltenni télire homoktövist.

Aszalással már a tavaly próbálkoztam, és hát sajnos odapenészedett az egész. Aszalógépünk nincs és a sütőben meg kicsit bonyodalmas eltalálni a megfelelő hőmérsékletet.

Nem szeretném lekvárnak eltenni, mert felfőzéssel sokminden kimegy belőle...

Mit szóltok a fagyasztáshoz? Mivel mi általában összeturmixolva és mézzel összekeverve fogyasztjuk (magára, vagy pl. kolláth reggeliben), ezért gondoltam, hogy mielőtt lefagyasztanám megmosom, és akkor télen ki lehetne venni 1-1 adagot a fagyasztóból, és mindig összeturmixolhatnék annyit, amennyit néhány nap alatt el tudunk fogyasztani. Ez így okés?

Ti hogyan teszitek el télire a homoktövist?

Andrea

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

homoktövis terhesség

Sziasztok! Én 9 hetes kismama vagyok és kb 3 hete találkoztam először a homoktövissel, egy nénike árulta a piacon, és mivel hallottam már immunerősítő hatásáról, vettem belőle. Az ő javaslatára megeszek belőle naponta nyersen 8 szemet és ugyanennyit adok a 4éves kisfiamnak is! Most viszont kicsit elbizonytalanodtam, jól teszem én ezt? Nem ártok vele a babának, hogy ennyit és, hogy nyersen, és, hogy még mielőtt megcsípte volna a dér? És a kisfiam eheti így? Köszönöm, Sziszka

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Ha állapotosak vagyunk, ehetjük-e?

 Lehet enni, söt kifejezetten ajánlott, hiszen ez az álbogyó termés egy "vitaminbomba" yes.gif: gazdag C-, E-, A-, B-, D-, F-, K  vitaminban. Minden formájában lehet fogyasztani: gyümölcsléként, beföttként, szörpként, lekvárként és akár nyersen is. Ha már elfogyott a raktárkészleted, akkor ezt is fogyaszthatod.  

A bogyók akkor érettek, amikor már szép narancssárga szinüek. Egyébként az érés kezdetétöl az elsö fagyokig gyüjtjük. Az elsö fagyok után a C-vitamin tartalma rohamosan csökken, erre ügyelni kell, no és persze akkor is, amikor valamilyen eljárásnak tesszük ki az érett bogyókat. 

 

Értékelés: Nincs

Homoktövis

Sziasztok! Le tudja valaki írni nekem, milyen ízű a homoktövis magolaj? Köszi.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nekem nem kapszulás homoktövisem van, hanem

hidegen sajtolt tiszta olajam. Enyhén savanykás olaj íze van, szerintem finom. De én kedvelem a natúr ízeket, és nem mindenkinek ízlik, ami nekem...

Értékelés: Nincs

homoktövis olaj

Kedves Vali! Érdeklődnék, hogy arckrémhez melyik homoktövisolaj márkát/kat ajánlanád, mert rengeteget találtam a neten, ami elvileg 100%-os hidegen sajtolt, de a feliratoknak lassan már nem hiszek. A bioboltban pedig nem találtam. :( Köszönettel: Szabina

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Veronika55's picture

Bizalom...

Az jó ha van bennünk ebben a világban, és nem aggodalmaskodunk mindenen 

Szerintem többet árt, ha mindenen agyalunk vajon jó-e nekünk vagy sem, mintha néha-néha olyat alkalmazunk, ami nem 100% tiszta...

Szóval... csak arra akartam kilyukadni, hogy nem tudom Vali melyik homoktüvist hasznélja, de szerintem jó lesz amelyikre rá van írva, hogy 100%-os hidegen sajtolt... válaszd ki amelyikről úgy érzed haza akar menni veled!

Szép napot:

Veronika  

Értékelés: Nincs

Az enyém sem kapszulás és

Az enyém sem kapszulás és szerintem pirított napraforgószerű íze van, és narancssárga. Többet nem tudok, mert ciril betüs. Semmi savanykás íz, akkor ez lehet hamisítvány is? Köszi.

Értékelés: Nincs
Lulu86's picture

homoktövis íze

KIbontottam egy kapszulát, semmi érdekes, olaj íze van.

Értékelés: Nincs

homoktövis gyümölcskészítmény

Sziasztok!

Meg szeretném kérdezni, hogy az a homoktövis gyümölcskészítmény, amelyre az van írva, hogy gyümölcstartalom min. 99%, az összetevőkhöz pedig az, hogy: homoktövis velő, porított acerola gyümölcs, miért nem javasolt egy több mint 3 éves kisfiúnak? A gyermekorvos azt mondta, hogy nem javasolja, de arra nem adott magyarázatot, hogy miért nem. Helyette immunerősítő gyógyszert írt fel. Hm...

Én várandósan is szoktam inni belőle, mert nagyon szeretem a fanyar ízét, meg - ahogy én gondolom - természetes C vitamin van benne. Ezzel rosszat tennék?

Előre is köszönöm: Kriszta

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Azért nem javasolja, mert szerintem fogalma sincs, hogy mi az!

Nyugodtan add a gyermekednek, hiszen ez egy táplálék! Onnantól nyugodtan adható a gyermeknek, hogy áttér az anyatejciről a vegyes étrendre. A homoktövis bogyó egy gyümölcs! Akkor ribizlit, szőlőt és almát se egyen a gyerek??? Hát persze, hogy ne, amikor vannak szintetikus vitaminok és gyógyszerek, aminek az ajánlásáért az orvos elutazhat Dubaiba vagy Mauritiusra 2 hétre az egész családjával "szakmai továbbképzésre"...

Az az orvos pedig, aki lelkiismeretesen próbál gyógyítani, saját pénzéből finanszírozza a tanfolyamokat, szemináriumokat, azt a fafejű kollégái még le is nézik, és küldenek neki egy képeslapot...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

jó megérzés

Köszönöm! Nekem is ez volt a megérzésem.

Értékelés: Nincs

homoktövis olaj

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy homoktövismag olajat, vagy a gyümölcshúsból nyert olajat használjak inkább?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Anne és a homoktövis

Attól függ, mire akarod használni! Ha csak általános erősítésre, akkor e vegyes olaj a legjobb!

Értékelés: Nincs

Homoktövis szörp

Sziasztok! A MOM mögötti biopiacon (most átmenetileg a kongresszusi központ parkolójában van szombat délelőttönként) árulnak homoktövis szörpöt. A család Kecskemét mellett lakik, ott termesztik. Nyersen préselik és bio mézzel ízesítik. Ez tényleg egy sűrű, tömény szörp, nem átlátszó lötty. Egy 0,5 l-es palackkal 1800 Ft, és kb 10 szeresére lehet higítani. Nagyon finom, kislányom is szívesen issza. T.Andrea

Értékelés: Nincs

Sziasztok. A homoktövist

Sziasztok. A homoktövist metsző ollóval kell szüretelni vagyis a bókorol vagy a fáról/ha úgy metsszük fa lesz/ kb 8-10 cm kis ágakat kell levágni amin a bogyók vannak.Teát is készíthetünk belőle.1 liter teához 3-4db 8-10cm kis ágacska kell de a fa része is belefőhet a főzetbe,/a német emberek így isszák és így is vásárolják!/és mézzel ízesítjük ízlés szerint. Napi fogyasztása ami gyógyhatású 10-15 bogyó(íze hasonlít a citrom és a grapefruit keverékéhez) természetesen ha homoktövist eszünk!regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Bionom.hu - Pálma's picture

Sziasztok! Mindent tudok a homoktövisről

Sziasztok!

Mindent tudok a homoktövisről regular_smile.gif , köszönöm, már csak arra lennék kíváncsi, tudja-e valaki, hogy hol lehet vásárolni homoktövis-csemetéket, palántákat, bujtásokat, vagy miket? Szóval, hogyan tudnám a kertembe meghonosítani? Merthogy ritka, védett, stb? De valahol biztosan lehet kapni???!

Én még annyit hozzátennék, hogy nagyon sokan összekeverik a tüztövissel. Nem csoda, szinte csak a levelük különböző, a tűztövis ováldad, gömbölykés levélllel rendelkezik. Egy ismerősöm boldogan ette hetekig a tűztövis bogyóját, amit szinte minden városi parkban találni, és jótékony hatást is vélt felfedezni magán. yes.gif Végül is hallottunk már a placebo hatásról....

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Homoktövis beszerzése

Szia Pálma!!!

Végül is mindkettő bök mml.gif majdnem bepisiltem :) Hatalmas!!!!!

A komoly rész: nem ritka, tudomásom szerint nem védett, de parkban ne ásd ki! :) Ha van ismerősnek, nyugodtan kunyeráld el a tőhajtásokat, kora tavasszal ki is lehet őket szedni. Már ha vannak éppen....

Én a Sieberzet (és egyéb külföldi és nagy ) csomagküldőt senkinek nem ajánlom, viszont van egy kis magyar cég, Pécs alatt, főleg kis mérteű, konténeres növényeket "csinálnak", őket károsodás nélkül lehet még utaztatni. Voltam ott nyáron, listával mentem, másfél órát csorgott a nyálam (nálam dísznövénykertészként nem akármitől indul be a folyamat laugh.gif), a végén alig fértem el a csomagtartóban. Rengeteg különlegesség, egészséges, erős növények, megfizethető árak!!! www.treemail.hu Csak homoktövis van egy csomó fajta és szín!!!! Ott vettem pl. a fekete berkenyémet is! Ismered?

Jó ültetést! Móni

Értékelés: Nincs
avirel's picture

Homoktövis fajták

Kedves Móni71! Mi a különbség a homoktövis fajták között, csak a színük? Köszi!

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Homoktövis színe

Gondolom, a "színesebbekben" több az antioxidáns, de infóm nincs!

Értékelés: Nincs

Homoktövis cserje Pálmának

Szia Pálma!

Én a Siebercz növénykatalógusából rendeltem 4 éve a csemetéket, és nagyon szépen fejlődnek , idén már egész sokat szüreteltünk az összel! Nálunk homokos a talaj és mindíg éri a napsütés , úgy tűnik ezt nagyon szereti.

Szilvi

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Homoktövislé

Egy tipp: létezik egy örmény termék, úgy rémlik YAN névvel kapható, papír szerint 100%-os(persze hogy ellenőrizzük?), én őszintén szólva itt egy kis gyorsétkezdébe szoktam beugrani érte, de a gyógynövényboltban is láttam már. Talán érdemes utánanézni, hogy máshol is van-e, ill. meg tudják-e rendelni. Gránátalma, sárgabarack, stb is van, sőt nagyon szimpatikus lekvárok is. Ültetés: annyira komoly tűrőképességgel rendelkező versenyző, hogy itt a Kőszeg környéki kötött, agyagos talajon is vígan elvan (bár tény, hogy nem ez a kedvence), csak az a fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol nem áll soha vízben a gyökere! Rézsűk hasznosítására kiváló!!! Ha sok a helyünk, érdemes Lyciummal (goji-bogyó) kombinálni, szintén gyakorlatilag bármit kibír (az alapfajt sokszor régi sínek mentén lehet látni),a pozitív élettani hatásairól pedig már sokszor volt itt szó regular_smile.gif Puszi mindenkinek! Móni

Értékelés: Nincs

még mindig homoktövis

Köszönöm az jó lenne, én is úgy tudom ,hogy nagyon igénytelen, csak az vette el eddig is a kedvem ,hogy tüskés és azzal sok baj van. A rózsákkal is szenvedek.

Vali! Szerined a szörpömnek van haszna? Amit az előző levelemben írtam. Vagy vegyek inkább húsolajkivonatot vagy magolajat? Melyik jobb? A dr. fitokup félét vettem egyszer, talán most is azt kellene , úgy emlékszem abban nem volt semmi adalékanyag.

Most kicsit elvesztem ezzel kapcsolatban.

köszönöm Zuzu

Értékelés: Nincs

Bíztatásul: a tövis az nem tüske

Szia Zuzu!

Kaktusz leírta neked a homoktövis igényeit, én annyival egészíteném ki, hogy valóban a meleg talajokat kedveli, Kecskemét környékén csak úgy tobzódik, nekünk nem volt szerencsénk, mert Apukám kertünk fajait gazdagító mániájának köszönhetően már csak árnyékban fért el szegényke a jó kis meszes öntéstalajunkon és nem valami pompás...

Viszont nem tüskés! A tüske ilyen szempontból rosszabb, mint a tövis.

 • tövis: szúrós hegyű kemény képződménnyé átalakult szár, levél vagy gyökér.
 • tüske: a szár vagy a levél felületének (bõrszövetének vagy a bõrszövet alatti szövetének), könnyen leválasztható szúrós hegyû képzõdménnyé átalakult része

Itt a könnyen leválaszthatón van a hangsúly, egy rózsa sokkal alattomosabb, mint egy kökény vagy egy homoktövis.

Látom kaptál recepteket is, amúgy nekem Apukám tényleg elvetemült, és néha megtámadunk cégeket - hogyan csinálják???? Van egy homoktövis-termékkészítő Érden, Kecskeméten is. A neten megtalálod.

Sok sikert mindenhez: emő

Értékelés: Nincs

kész szörp

Létezik vajon olyan homoktövis szörp ami készen kapható ,de semmi rossz anyag ( tartósitó stb) nincs benne? Én nem bírok magam készíteni. Zuzu

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

homoktövis szörp

Én nem tudok róla, de hátha valakinek van bíztató infója.

Értékelés: Nincs

homoktövis szörp

Én ma egy olyan weleda homoktövis szörpöt láttam amiben 42 % volt a homoktövis és 3700 ft ba került. Végül nem ezt vettem hanem egy magyart, ami csak 1000 ft volt, de kétszer akkora mint a weleda és ebben 38% a homoktövis. Rossz ízű és olyan átlátszó mint egy híg méz, nem tudom elhinni ,hogy van benne annyi homoktövis ,hogy az érjen is valamit. Gondolkodtam a homoktövis husolajon, abból a napi adag egy mokkáskanál. Szerintetek érnek ezek valamit, a híg szörp vagy ez a kis mennyiségű húsolaj. Legjobb lenne ültetni a kertbe egy bokrot. Zuzu

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Megkérdezzük Kaktuszt, hogy kell ültetni és gondozni

a homoktövist. Állítólag nagyon igénytelen, és dekoratív.

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Homoktövis

 

Mivel kétlaki, legalább egy termős és egy porzós növény kell a sikeres termesztéséhez. Enyhén savanyú, jó vízgazdálkodású talajon fejlődik a legjobban, de a sós talajt is elviseli. Fénykedvelő és igen szárazságtűrő növény.Hazánkban vadon igen ritka, csak néhány helyen, homokos folyópartokon fordul elő, ezért védettséget élvez.
 
Szörpöt ,lekvárt úgy tudtok készíteni frisset és vitaminban gazdagot, hogy a betakaritott gyümölcsöket aszaljátok és utánna elteszitek jól zárható üvegekben,mindig friss marad és a vitamin sem szökik el belőlük.
Majd,fél napot áztatni kell tisztitott vízben éppen ellepje az adott gyümölcsöt(dzsem esetében) és kellő mennyiségű mézzel vagy steviával ízesítve turmixoljátok fel a hígitási arány attól függ, hogy mit szeretnél belőle(ha szörp akkor több édesítő) ez értendő az állagára és az édesség fokozására is.
Kaktusz
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sziasztok! Mit szóltok ehhez:

Sziasztok! Mit szóltok ehhez: Weleda cukormentes homoktövis szörp (Urstaf)? "A Homoktövis Ursaft friss, érett, bio-dinamikus termesztésû homoktövis bogyóiból készül tradicionális eljárással. Így a termék megõrzi a gyümölcs értékes hatóanyag tartalmát. Különösen C vitaminban gazdag anti-oxidánsokat (A-vitamin, béta-karotin és flavonoidok), nyomelemeket, ásványi anyagokat is jelentõs mennyiségben tartalmaz. Fokozott szellemi- vagy testi igénybevétel esetén, a hideg, fényben szegény évszakokban, a megnövekedett C-vitamin igény esetén különösen ajánlott. Az Ursaftból egy evõkanálnyi mennyiséget ajánlott naponta vízzel, teával, tejjel hígítani. Így szörp szerû italt nyerünk. Nem tartalmaz cukrot. Lehet kefírhez, joghurthoz vagy mûzlihez is keverni. Figyelem: felbontás után hûtõszekrényben három hónapig eltartható. Tartalmaz (teljes deklaráció): homoktövis bogyó rostos leve (100%). " hmmm.gif

Értékelés: Nincs

Homoktövis Ursaft

Tavasszal 2 üveggel ittam meg belőle. Nagyon jó élénkítő hatása van. Én úgy készítettem a szörpöt, hogy kb. 2 evőkanállal tettem 1/2 l vízbe és délelőtt megiszogattam. Azóta már láttam Magyar változatot is, az is bio és olcsóbb. Jó szörpölést! Zsuzsu

Értékelés: Nincs

Homoktövislé

Ez teljesen jónak tűnik, csak kíváncsi lennék a tradícionális feldolgozás mit takar, hogy a C-vitamin is megmarad és el is áll...

Berni

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Homoktövis hasznosítása

Sziasztok, tud vki használható receptet? Mint máshol is olvastam, nyersen nem lehet sokat enni (bár én még a kökényt is megeszem időnként :) ), talán vmi lé? Van valakinek tapasztalata a témában? Előre is köszi! Móni

Értékelés: Nincs

Homoktövis hasznosítása

Kedves Móni,

késő válasz ugyan, de mi épp most kattantunk rá a homoktövisre:) Egy fél kiló homoktövist össze szoktam turmixolni, és betöltöm egy befőttesüvegbe, majd 2-3 ujjnyi mézet öntök rá. Így több mint egy hétig is eláll a hűtőben. Vagy magára kanalazgatok belőle vagy pedig a kolláth-reggelire teszek belőle néhány kanálnyit.

Nekem nagyon bejött:)

Andrea

Értékelés: Nincs

homoktövishús olaj házilag?

Szia Andrea! Most fedeztem fel, hogy miről maradtam le már megint eddigi életemben   Nagyon sok mindent elolvastam erről a kis csodabogyóról, és szeretnék belőle olajat készínteni, hasonló képpen, mint ahogy a fűszerolajakat szokták. Napraforgó olajba gondoltam beletenni a friss bogyókból (majd amikor beérik persze :) )  Azt nem tudom, hogy milyen arányokkal készüljön, milyen körülmények között, és vajon mennyi ideig érlelődjön? Pl. Adott mennyiségű olajba amennyi bogyócska csak belefér, annyit tegyek, vagy kevesebb is elég? Ha van ötleted oszd meg velem kérlek :) persze bárkinek a segítségét szívesen venném :) Köszi szépen!

Anna

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

homoktövis szörp

Kedves Móni71,

Egy kisebb ágról leszedsz 25 szemet, leturmixolod és mézzel, citrommal, vizzel 1,5-2 literes üditő szörpöt készitesz belőle. Nekem is nagyon izlett nyersen a homoktövis, épp múlt héten szemezgettem belőle a bio zöldségesnél.

Kellemes szörpölést,

Tünde

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

homoktövis szörp

Köszi Tünde!!!

Értékelés: Nincs

Homoktövis

Szia Mindenki! Készítsünk belőle ezt-azt. Igen,de hogyan? Főzéssel sok minden tönkre megy. Nyersen szinte fogyaszthatatlan max 1-2 szem. Ha tudtok én pontos recepteket kérnék! Ill. útmutatást, hogy mikor, mi az amit az eljárás során elvesztünk ill. megtartunk. Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

homoktövis szüret

Sziasztok, van valakinek tapasztalata hogy lehet egyszerűbben leszedni a bogyókat az ágakról? Nagyok a tüskéi, csak egyesével tudom leszüretelni a bogyókat. Légyszi ossza meg velünk, akinek van erre valami jól bevált trükkje! Köszi, Bubó

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel