Illóolaj ABC

Az Illóolaj ABC-ből időről-időre néhány illóolajat (a végére mintegy 70 félét) ismerhettek meg. Minden olaj esetében egy általános leírással kezdek, majd az illóolajat adó növényről, végül az olajok különböző hatásairól fogok írni. Az illóolajokat a magyar nevük szerint ABC sorrendben találjátok majd, így, ha valamelyikről többet szeretnétek megtudni, gyorsan megtalálhatjátok a keresett olajat. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében minden olaj magyar neve mellett feltüntetem a latin megnevezését is, ez ugyanis mindenhol a világon azonos, így biztosak lehettek benne, hogy pontosan melyik olajról is van szó.

Grépfrút - (Citrus paradisi)

A grépfrút fát - akárcsak a narancsfát - az arab kereskedők hozták be Ázsiából Spanyolországba a 12. században. Magyaros neve a citrancs, ami a citrom és a narancs keresztezésére utal.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Búza és a búzacsíra olaj

A búza az emberiség egyik legrégebben ismert gabonanövénye. A régészeti leletek szerint a világ több táján, csaknem egy időben már az ősember is termesztette, Mezopotámiában talált sumér agyagtáblák írásai, i.e.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Geránium (Pelargonium graveolens)

A gerániumot (más néven rózsamuskátlit) leginkább cserepes növényként, illetve a kozmetika- és az élelmiszeripar alapanyagaként ismerik. Régen a kolera, vérhas és csonttörések ellen használták. A nők körében különösen hasznosnak bizonyult a menstruációs tünetek, fájdalmak és a menopauza kezelésében.

A geránium eredetéről igen keveset tudunk. Dél-Afrikából, a Jóreménység-fokáról származik, Európába a 17. század végén került, ahol aztán kedvelt kerti növény lett, de elterjedt Kínában és Japánban is. Illata a rózsáéra hasonlít, ezért szokták gerániumrózsának is nevezni. Előfordul az is, hogy a rózsa olajat hamisítják vagy hígítják vele.

A gerániumnak, a levendulához hasonlóan, gyulladáscsökkentő hatása van. Jó rovarűző szer, az élősködők elleni bedörzsölők alkotóeleme. Az aromaterápiában párologtatásra, fürdőkbe, bedörzsölésre, borogatásnak, szájöblítésre, illatszerként használjuk.

pelargonium_graveolens.jpg

3.916665
Értékelés: Nincs Átlag: 3.9 (12 votes)

Pálmarózsa (Cymbopogon martini)

Az eredetileg Indiában őshonos pálmarózsa szárított gyógynövény formájában az Ayurvéda orvoslás egyik legfontosabb eleme volt. A pálmarózsa illóolaját a 18. század óta nyerik ki desztillálással.

Napjainkban leginkább Madagaszkáron termesztik. Régen indiai vagy török geránium néven Bombay-ból Konstantinápolyba és Bulgáriába szállították, ahol a drága rózsaolaj hígítására használták. A pálmarózsa kedvelt illatanyaga a szappanoknak, parfümöknek, kozmetikumoknak, de még a dohánynak is. Nem mérgező, nem irritáló, kellemes illatú, nagyon hasznos növény.

palmarosa.jpg

3.272725
Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (11 votes)

Fahéjlevél (Cinnamomum ceylanicum)

A fahéjlevél már az ókorban ismert volt. A görögök templomaikban használták, az egyiptomiak lábmasszázshoz, valamint orvosságként a túl sok epe képződése ellen.

A szülés alatti érzéstelenítésben is nagy szerepe volt.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Az aromaterápia passzív formái

Most már tudjuk, hogyan kell letesztelni az illóolajokat, és azt is, hogyan hatnak szervezetünkre az aromák, így hát eljött az ideje annak, hogy belemélyedjünk az aromaterápia lényegébe: vagyis megismerjük az illóolajok felhasználási területeit!

4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

Levendula (Lavandula Angustifolia)

A levendula univerzális, a legsokoldalúbban felhasználható illóolaj, nem mérgező, nem irritál. Már az ókorban nagyon kedvelt, értékes olaj volt.

4.57143
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (7 votes)

Barátcserje vagy illatos barátcserje

(latin: Vitex Agnus Castus, angol: Chastetree berry, vitex), szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa

A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Borókabogyó (Juniperus Communis)

A borókabogyó az egyik legősibb növény, amelyet az emberiség használt. Vízhajtó hatású, jó a prosztatának, a hólyaggyulladásra, használható bélgyulladás és bélférgek ellen. Elűzi az atkákat, bolhákat.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Rozmaring - antósfű, rozmarin, szagos rozmaring - a szűzleányok virága

Egy rozmaring ágacska keskeny, rugalmas levélkéinek megdörzsölése után belélegezve a friss, fanyar illatot, átélhetjük annak testet, szellemet ösztönző hatását. Kipárolgása átjárja tüdőnket, élesíti elménket, akárcsak a hegyi levegő.

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Narancs, édes narancs (Citrus sinensis)

A tradicionális kínai orvoslásban az édes narancs szárított héját évszázadokon át használták az emésztés javítására, valamint görcsoldó szerként. Macau meghódítása után a portugálok hozták be a narancsfát Európába 1520-ban, ahol a 18. században élte virágkorát, mint az idegesség, a szívproblémák, a kólika, az asztma és a melankólia elleni hatékony szer.

Édes, kellemes illatának köszönhetően illóolaja rendkívül népszerű a parfüm-, a kozmetika- és az élelmiszeriparban.

Kínában a narancs egy tradicionális szimbólum is: a boldogság és a siker szimbóluma.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Citrom (Citrus Limonum)

Már az ókorban egy római történész, Virgil is beszélt a citrom jó tulajdonságairól, de nem csak a rómaiak, hanem az egyiptomiak is jól ismerték azokat. Ők a citromolajat az ételmérgezés ellenszereként használták. A citrom héját régen nagyon sokféleképpen hasznosították: pl. a ruhák illatosítására, rovarok elűzésére, de a malária és a tífusz kezelésében is nagyon értékesnek tartották. A 17. század végén egy francia vegyész, gyógyszerész, Nicholas Lemery határozta meg a citrom orvosi, gyógyászati értékét. 1698-ban megjelent könyvében a citrom vértisztító és szélhajtó hatásáról írt.

Amikor az angol flották tengerészei hosszú hajóútjaikra elkezdték magukkal vinni a citromot, hogy megelőzzék vele a skorbutot (C-vitamin hiányt), a gyümölcs népszerűsége ugrásszerűen megnőtt. Spanyolországban, valamint több más, európai országban a citrom univerzális szerként vált ismertté, különösen hatékonyan alkalmazták a mérgezések és a gyulladások kezelésénél.

Szicíliában a gyümölcs héjából préselt, csodálatosan zamatos olajat készítenek.

Ha lekaparunk egy darabkát a citrom héjának legfelső rétegéből, láthatjuk a hátulján a kis olajjal telt göböcskéket.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Bergamott (Citrus Bergamia)

A bergamottolaj már a 16. században fontos része volt az olasz népi gyógyászatnak, elsősorban baktériumölő és lázcsillapító hatása miatt. Napóleon idején leginkább a parfümkészítéshez használták, és a klasszikus kölnivíz (eau de cologne) fő alkotórésze is a bergamott volt (emellett egyébként még rozmaringot, keserűnarancsot és narancsvirágot tartalmazott).

Nevét Bergamoról, egy olasz (lombardiai) városról kapta. A népszerű Earl Grey tea sajátos ízét is a bergamott adja.

A bergamottolaj a száj, bőr, légúti, húgyúti fertőzések kezelésében, valamint az étvágy szabályozásában nagyon hatékony.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel