Iskolarendszer

A hejőkeresztúri csodaiskola

Van egy iskola Borsod megye egyik legszegényebb térségében, Hejőkeresztúron, ahová szeretnek járni a gyerekek. Cigányok is, nem cigányok is. Együtt játszanak az udvaron, közösen oldanak meg feladatokat, drukkolnak egymásért, amikor logikai versenyek zajlanak, stratégiai játékokban, dámában, sakkban, amőbában sorra nyerik az országos bajnokságokat.

Nem tehetős szülők vagy szponzorált alapítványok, hanem három szegény önkormányzat, a kilencszáz lelkes hejőszalontai, a hatszáz lakost számláló szakáldi és az ezeregy fős hejőkeresztúri tartja fent a IV. Béla körzeti általános iskolát és óvodát. Mégis megvan mindenük, számítógépes terem, interaktív táblák, tornaterem, sporteszközök - többségüket pályázatokon nyerték.

Forrás: 
http://nol.hu/belfold/20120302-a_hejokereszturi_csodaiskola-1300982
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Későbbi iskolakezdés: sikeresebb lenne az oktatás, mégis elvetik

Akár az oktatás színvonalát emelő "csodaszer" is lehetne, ha nem nyolckor, hanem 9-10-kor kezdődne a tanítás: a gyerekek egészségesebbek lennének, és jobb teljesítményt nyújtanának. Az alváskutatók megállapításait ugyanakkor az oktatási rendszer nem veszi figyelembe. Van olyan köztes megoldás is, amiben ugyan 8-ra mennek a gyerekek, de csak 9-kor kezdenek el tanulni.

iskolaFotó: Túri Gergely

Forrás: 
http://hvg.hu/plazs/20140826_Kitolnak_az_iskolakezdest?fb_action_ids=10204497787061697&fb_action_types=og.likes
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

A videó, amivel minden iskolásnak kezdenie kéne matematika tanulmányait!

Számok a természet mögött - szerintünk ez a hét videója! Megtaláltuk azt a rövidfilmet, amivel minden iskolásnak kezdenie kéne matematika tanulmányait, mintegy kedvcsinálóként. Nagyszerűen bemutatja az egységet a tudomány és az élővilág között. Dőljünk hátra és élvezzük, aztán tudatosítsuk, hogy mindez lépten-nyomon körülvesz minket, illik megbecsülni!

Miután megnézted a videót, sorra vesszük a kisfilmben szereplő matematikai elméleteket, törvényszerűségeket, számsorokat és arányokat. Természetesen mindezt csak szigorú tömörséggel, és emészthetően! 


Forrás: 
http://www.pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/a-video-amivel-minden-iskolasnak-kezdenie-kene-matematika-tanulmanyait
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Bagdy Emőke: Miért veszélyes, ha a gyerek mer nemet mondani?

Már hatévesen elkezdhetnénk megtanulni kezelni a stresszhelyzeteket, de az iskolai relaxációs program félreértelmezése és egyházi körök riogatása miatt a heti 30 perces lazítás mégsem került be a Nemzeti alaptantervbe. Bagdy Emőke szerint informálni kell a közvéleményt, és eloszlatni a félelmeket: a relaxáció nem valami spirituális humbug, hanem tudományosan megalapozott önfejlesztő módszer, amivel mindenki csak jól járhat. De miért nem akarják ezt a felsőbb, döntéshozó körökben? Interjú.

Forrás: 
http://hvg.hu/plazs/20140424_Bagdy_Emoke_interju
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Beszélgetés Feldmár Andrással a gyermek, a szülő és az iskola kapcsolatáról

Magyarországon borzasztóan bánnak egymással az emberek, ráadásul vezető pozícióba teszik azokat, akik ebben élen járnak – véli Feldmár András. A Kanadában élő pszichoterapeuta úgy véli, a megszégyenítésre épülő, engedelmességre nevelő iskola börtön, a szülők pedig filmrendezőként késztetik "jó gyerek szerepre " utódjaikat. Feldmár aki külön kérte, hogy tegeződve beszélgessünk, keddtől Életunalom, Élettér, Életkedv címmel tart három nap előadásokat a Syma Csarnokban. Interjú.


Forrás: 
http://hvg.hu/kultura/20131112_Feldmar_Valoszinuleg_ambulans_orultnek_g
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Vekerdy: az állam a diktatúrák iskoláiban főszereplő

A közoktatásban minden használ, ami lehetséges, és minden pusztít, ami kötelező – idézi Vekerdy Tamás egy kutatás eredményét, és figyelmeztet, most Magyarországon túl sok minden lesz kötelező. Elképesztő tudatlanságnak tartja, hogy külön erkölcsi nevelés lesz kisgyerekeknek, és kikéri magának, hogy a jelenlegi kormány Klebelsbergre hivatkozzon. 

Forrás: 
http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/11/03/vekerdy-az-allam-a-diktaturak-iskolaiban-foszereplo/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Kötelező lesz a meditáció az iskolában

Nagyjából kétszáz tanár már elvégezte azt a továbbképzést, amely alapján taníthatnak majd meditációt és relaxációt az iskolában. Az új Nemzeti alaptantervbe és a testnevelésóra kerettanterveibe ugyanis bekerült a relaxáció, az egyik ötletgazda szerint így kevésbé lesznek majd idegesek a diákok, és "a testük és lelkük egyensúlyba kerül".  

Forrás: 
http://www.origo.hu/itthon/20130410-kotelezo-lesz-a-meditacio-az-iskolaban.html#
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Engedjük a gyerekeinket élni

A gyerekekkel való jó időtöltést nem kell napokhoz kötni – fejti ki véleményét Vekerdy Tamás pszichológus, akit a gyermek–szülő kapcsolat különféle stratégiáiról kérdeztünk.

Forrás: 
http://anyablog.hu/engedjuk-a-gyerekeinket-elni/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

A hiba nem az Ön gyermekében van...

Hihetetlen pontossaggal mutat ra E. SZABÓ LÁSZLÓ az És-ben megjelent cikkeben a magyar iskolarendszer alapvető hibáira, olyanokra amelyeket a legokosabb es legtehetségesebb diák sem tud megugrani, pusztán a nem felnőtt léte miatt. Az írás nem rövid, de mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert tele van fontos információkkal, ugyanakkor anyukák-apukák is értik :)

Raanana


Élet és Irodalom, E. SZABÓ LÁSZLÓ írása 

Az ELTE oktatójaként 24 éve veszek részt a tanárképzésben, és régebben, megélhetési okokból, 10-15 éven át szinte minden estémet nagyon jól vagy nagyon rosszul tanuló, főleg gimnáziumi diákok tanításával töltöttem. Szóval, ha a diákéveket is beszámítom, negyven év tapasztalata mondatja velem, hogy a magyar iskolák - minden ellenkező híresztelés ellenére - nem jók.

Forrás: 
http://www.es.hu/?view=doc%3B3355#.Tn7ypCO5SZA.facebook
4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (12 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel