Ősz

Szedd magad alma - 2016-os frissített adatok

Egy kutatókból álló orvoscsoport kiderítette, hogy azok az anyák, akik a magzatuk kihordása alatt rendszeresen fogyasztottak almát, azoknál az újszülött gyermeknél az asztma kialakulásának az esélye jelentősen csökkent.

Megfigyelték még azt is, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egy alkalommal ittak almalét, 47%-kal csökkent az asztmás roham előfordulása azokkal szemben, akik ezt jóval ritkábban, havi rendszerességgel tették meg. Emiatt az alma az étkezésekhez való rendszeres bevezetése különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.

almafa

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-alma
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Szedd magad körte - 2016-os frissített adatok

A körte azon ritka gyümölcseink egyike, amelyet az almához hasonlóan szinte egész évben beszerezhetünk a piacokon. A legkorábbi körte júniusban érik, míg a téli fajták minden különösebb gond nélkül, akár húsvétig is eltarthatóak.

A statisztikai adatok alapján éves szinten 6kg körtét fogyasztunk, míg a fogyasztási idényben megegyező almából ugyanakkor több mint 25 kg-ot eszünk meg.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-korte
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Emlékszem - mielőtt megszülettem, én is meghaltam!

Halottak NapjaLesétáltam a Hunyadi téri vásárba. Kis sütőtök, kis kecskesajt, némi cékla. Kedvenc virágosom felé haladva azon töprengtem, milyen virágot vigyek az étkezőasztalra. Ahogy odaértem, az ujjaim fenyőtoboz koszorút simítottak, és akaratlan elmélázó mosoly ült az arcomra. Halottak napja közeledik. Krizantémok, mohával fedett koszorúk, mécsesek és kandeláberek foglalták el a vágott virágok helyét. Egész nap kerültem a gondolatot, hogy leüljek írni a halottak napjáról. Mostanra besötétedett, elcsendesedett a lakás, mécseseket, füstölőket gyújtottam, lustán terül el mellettem a macskám, és nekem megmagyarázhatatlan módon hullanak a könnyeim a klaviatúrába.

4.933335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (15 votes)

A lelki egészség kapcsán

"Csak a döglött hal úszik az árral."
(kínai mondás)

A címben szereplő téma kapcsán rendeztem egy csokorba a gondolataim. Október 10-én van a lelki egészség világnapja. Mi is ez, és mit kell vagy lehet érte tenni? Minden fogalom egy definícióval indul, amit közmegegyezésesen elfogadnak. Mivel így hívják, az egyik legnagyobb tekintélyűnek érezhető WHO (World Health Organisation) általi, remélhetőleg ismert meghatározás így hangzik: "Az egészség a teljes testi, lelki, és szociális jól-lét (és nem jólét, így hibás!) állapota, és nem csupán a betegség hiánya."

Lelki egészség világnapja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Minek neked szemüveg? - Látásjavítás természetes módszerekkel

A látás világnapja

 
"Láttál-e súlyos, néma réteket

lehúnyt szemhéjaid mögött?
Ő ilyen puha tájon tévelyeg,
ahol a szag kemény s a köd.

Ő félve lép örökös szigeten,
megbotlik, biccen, mert lépése gyarló.
Szemed neki kemény és idegen,
borostás arcod olyan, mint a tarló."
(Gyurkovics Tibor: Vak, részlet)


"Csak akkor fogjuk a fogyatékosságban rejlő nyereséget érzékelni, ha megválunk attól az eszmétől, miszerint minden testi fogyatékosság áldatlan állapot, melyet a lehető leggyorsabban s a leginkább feltűnés nélkül kompenzálni kell, vagy el kell hárítani. Hagynunk kell, hogy a fogyatékosság igenis zavarjon bennünket megszokott életmenetünkben, hagynunk kell, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy úgy éljünk, ahogyan eddig éltünk. Így válhat betegségünk a gyógyuláshoz vezető úttá. Ilyen esetben a vakság is taníthat valódi látásra, s valódi belátásokhoz vezethet el bennünket." (Thornwald Dethlefsen)


5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Beköszöntött a szüreti időszak! De vajon ki mit szüretel?

Amikor lapos és lusta fénnyel simogatja a nap a földet, megérkezünk az ősz kapujába. A színes falevelek mellé színes gyümölcsök kerülnek a kosarakba. Elérkezik a szüret ideje. A szőlőfürtök még napfénytől duzzadó kis gyöngyökként csüngnek a lugasokon. Várják a népes vidám tömeget, amely leszedi őket, hogy levükből mustot, bort készítsen. Itt van az ideje a szüreti mulatságoknak, a szüreti báloknak, a Balatonon zajlik a szüreti regatta, vitorlások sokasága szüreteli le az utolsó napsugarakat a fodrozódó vízről.

Ölelés szüret az EvernessenÍgy szüreteltük mi a szeretetet az Evernessen... 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Az őszi napfordulóban rejlő mágia és hagyományvilág

A napfordulók a világ minden táján jeles események, Közép-Európában inkább csak a téli (karácsony) és a nyári (Szent Iván-éji) ünnepekről, varázslásokról esik több szó. Az északi népeknél, illetve a wicca boszorkányoknál a tavaszi és az őszi nap-éj is nagy szerepet kap.

Mabon szertartásnál használt eszközök

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Takarítás világnapja

Takarítás világnapjaA takarítás az egyik kedvenc házimunkám, már gyerekkoromban bevállaltam otthon ezt a sokak által utált tevékenységet. Későbbi családomban is a női feladatok közé tartozott, és rám hárult teljes egészében. Idővel a gyerekeim is bevonódtak ebbe, a maguk körül felgyűlt papír és egyéb szemetet ők szedték össze és hordták egy helyre a házban. A takarítás az a házimunka, ami minden alkalommal feltöltött és energiával látott el. A monoton, de mégis dinamikus mozgásban végzendő munka bekapcsolta a flow gombot a buksimban és jobbnál jobb gondolatokkal látott el, vagy kiüresített és pihentetett. Furcsa, igaz? Pedig ez a mai napig így működik, ha hozzáveszem a spiritualitást, a fizikai tér mellett a lelki szellemi teret is takarítom közben.

 

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hogyan készüljünk a fűtési szezonra?

Beköszöntött az ősz. Még élvezhetjük a vénasszonyok nyara adta kellemes napsütést, viszont amint elbújik a nap, hűvössé válik az idő. A piknikkosarak aljára rejtett kockás takarók lassan bekerülhetnek az ablakok közé, hogy elfoglalják szélfogó helyüket a téli hónapokban. Áldásos tevékenységükért a hála a nyári hónapokban virágos réten sütkérező elterülés. Szeretjük a pokrócainkat mindenféle formában a hidegben használni, ám sajnos jelenlétük még nem elég a téli napokban. Lassan idejét érezzük esténként egy kis melegnek, elgondolkozunk azon fűtsünk-e.

Milyen fűtési rendszert válasszunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Az írásban rejlő erő - az írástudatlanság elleni küzdelem margójára

Amikor megkaptam ezt a témát, az első érzés, amit kiváltott belőlem, az a mellkasomba szorult levegő és a félelem volt. Elkezdtem boncolgatni ezt a kellemetlen érzést. Olyan volt, mintha valaki valamit el szeretne tőlem venni. Rájöttem… Nekem az írás az az eszköz, amellyel kapcsolatban maradok önmagammal és a világgal. Megnyugodtam. Féltésem azonban megmaradt az emberiség irányába. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ne tudjunk írni, olvasni.

Írástudatlanság elleni küzdelem világnapja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Iskolakezdés

A gyermekeink még javában táborban vannak vagy nagyszülőknél, álmukban sem gondolnak az iskolára, ellenben mi szülők már vészesen közelinek látjuk az iskolakezdést! Tegnap épp egy barátnőmmel kávéztam, és minden átmenet nélkül közölte: "Úristen, vége a nyárnak! Hogy elment! Mindjárt kezdődik az iskola!".

Iskolakezdés

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Családi menü tudományos megközelítésben 6. rész - Öt elem tana. Ősz

Lassan a tél kopog az ablakunkon, de most még egy kicsit visszakanyarodva írnék arról, hogy mit is mond az 5 elem tana az őszről, hogyan és mit együnk, milyen szervünket erősítsük, és mit kerüljünk ebben az évszakban.

Az ősz a fém elem időszaka

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A cserepes növények teleltetése

Az őszi időszakban gondoskodnunk kell a cserepes növények teleltetéséről, még a télálló növények esetében is.

A tél minden növény szempontjából pihenő időszak, még a szobanövényeknél is. A szobanövények esetében már néhány fokos hőmérséklet csökkenés és a nappalok rövidülése kiváltja.

Eper

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

11+1 tip-top hajtipp az őszi-téli szezonra

Az évszakok körforgását a hajápolásnál is fontos figyelembe venniAz évszakok váltakozása természetes módon hatással van ránk, testileg és lelkileg is. A téli időszakban változnak szervezetünk igényei, a zordabb időjárásnak köszönhetően magasabb vitamin-, illetve tápanyagbevitelre van szükségünk, de például a bőr- és hajápolási termékeink, rituálénk összeállításakor sem árt figyelembe venni az évszakok körforgását.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Alábecsüljük az orrspray-ket

Az őszi időszak a megfázások időszaka: különösen a hideg évszak kezdetén fázik meg sok ember, akik aztán futótűzként terjesztik tovább.
Mivel a legtöbbünk nem akar, vagy nem tud egy egyszerű megfázás miatt kiesni a hétköznapokból, gyors megoldást keresnek, az pedig az orrspray. Ez valóban annyira pompásan egyszerű - egy-két fújás az orrba és újra tudunk levegőt venni...

orrspray

Forrás: 
http://www.huffingtonpost.de/2014/10/15/nasenspray-gefahren-unterschaetzt_n_5989164.html?utm_hp_ref=gesundheit
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel