Október

Szedd magad alma - 2016-os frissített adatok

Egy kutatókból álló orvoscsoport kiderítette, hogy azok az anyák, akik a magzatuk kihordása alatt rendszeresen fogyasztottak almát, azoknál az újszülött gyermeknél az asztma kialakulásának az esélye jelentősen csökkent.

Megfigyelték még azt is, hogy azoknál a gyerekeknél, akik naponta legalább egy alkalommal ittak almalét, 47%-kal csökkent az asztmás roham előfordulása azokkal szemben, akik ezt jóval ritkábban, havi rendszerességgel tették meg. Emiatt az alma az étkezésekhez való rendszeres bevezetése különösen ajánlott a kismamáknak, állapotos nőknek és gyermekeknek.

almafa

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-alma
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Szedd magad körte - 2016-os frissített adatok

A körte azon ritka gyümölcseink egyike, amelyet az almához hasonlóan szinte egész évben beszerezhetünk a piacokon. A legkorábbi körte júniusban érik, míg a téli fajták minden különösebb gond nélkül, akár húsvétig is eltarthatóak.

A statisztikai adatok alapján éves szinten 6kg körtét fogyasztunk, míg a fogyasztási idényben megegyező almából ugyanakkor több mint 25 kg-ot eszünk meg.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-korte
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Öt elem Gofri

A Kínai tanítás szerint fontos a meleg reggeli minden nap. A gyomor és a hasnyálmirigy az édes ízt szereti és a meleg, főtt ételt - így nem hűl ki az emésztés tüze. Ezért a legjobb, amit tehetsz, ha főtt gabonakását reggelizel párolt gyümölccsel, vagy kipróbálod reggelire az 5 elem gofrit, almaszósszal a tetején.

5 elem gofri

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

A lelki egészség kapcsán

"Csak a döglött hal úszik az árral."
(kínai mondás)

A címben szereplő téma kapcsán rendeztem egy csokorba a gondolataim. Október 10-én van a lelki egészség világnapja. Mi is ez, és mit kell vagy lehet érte tenni? Minden fogalom egy definícióval indul, amit közmegegyezésesen elfogadnak. Mivel így hívják, az egyik legnagyobb tekintélyűnek érezhető WHO (World Health Organisation) általi, remélhetőleg ismert meghatározás így hangzik: "Az egészség a teljes testi, lelki, és szociális jól-lét (és nem jólét, így hibás!) állapota, és nem csupán a betegség hiánya."

Lelki egészség világnapja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Minek neked szemüveg? - Látásjavítás természetes módszerekkel

A látás világnapja

 
"Láttál-e súlyos, néma réteket

lehúnyt szemhéjaid mögött?
Ő ilyen puha tájon tévelyeg,
ahol a szag kemény s a köd.

Ő félve lép örökös szigeten,
megbotlik, biccen, mert lépése gyarló.
Szemed neki kemény és idegen,
borostás arcod olyan, mint a tarló."
(Gyurkovics Tibor: Vak, részlet)


"Csak akkor fogjuk a fogyatékosságban rejlő nyereséget érzékelni, ha megválunk attól az eszmétől, miszerint minden testi fogyatékosság áldatlan állapot, melyet a lehető leggyorsabban s a leginkább feltűnés nélkül kompenzálni kell, vagy el kell hárítani. Hagynunk kell, hogy a fogyatékosság igenis zavarjon bennünket megszokott életmenetünkben, hagynunk kell, hogy megakadályozzon bennünket abban, hogy úgy éljünk, ahogyan eddig éltünk. Így válhat betegségünk a gyógyuláshoz vezető úttá. Ilyen esetben a vakság is taníthat valódi látásra, s valódi belátásokhoz vezethet el bennünket." (Thornwald Dethlefsen)


5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Szedd magad dió - 2015-ös frissített adatok

Az ősz is képes arra, hogy igazi kincseket adjon számunkra. A dió egy döbbenetes mértékben gyógyító és tápláló hatású növény egyszerre. Nyáron hűsítő árnyékot ad a lombkoronája, télen pedig a legfinomabb süteményeink egyik fő alapanyaga.

A diót már az ókorban is tisztelték és szerették az emberek. A rómaiak Jupiter makkjának nevezték.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-dio
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Októberi erdő-mező kincsei

Beköszöntött az ősz, mi pedig csokorba gyűjtöttük számodra azokat a gyógynövényeket, amikre ilyenkor érdemes "vadászni", és amelyeket célszerű a házipatika állandó részéve tenni.


borokabogyo_1-200x.jpgBorókabogyó (Duna-Tisza köze - Bugac)

Teáját teakeverékben használjuk, jó vízhajtó, izzasztó, vese-, epekőoldó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó hatású.

Puffadás esetén 4-5 szemet elrágcsálva enyhülnek a panaszok. Lekvárjából 1 kk. szintén enyhíti a fent említett panaszokat.

Olaja külsőleg reumás testrész bedörzsölésére, vagy fürdőolajként kiváló.

Halak, vadhúsok ízletes fűszere, társíthatjuk mustárral, bazsalikommal, kakukkfűvel is.

Borókabogyóval ízesíthetünk alkoholos italokat is, ilyen pl. az erdélyi fenyővíz (azaz borókapálinka), felvidéki borovicska és az angol gin.

Gyulladásos vesebetegségnél ne használjuk, valamint a várandós kismamák is kerüljék, mert méhösszehúzó hatása van!

 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel