Káros anyagok a kozmetikumokban

A tisztálkodó és testápolási termékekkel kapcsolatban nemcsak azt lenne fontos vizsgálni, hogy milyen anyagokat tartalmaznak, hanem arra is oda kellene figyelni, miket nem szabadna tartalmazniuk!

Számos szokványos szappanban, krémben és egyéb kozmetikai termékben - mint ahogy arról már tegnap is írtam - vannak olyan összetevők, melyek bizonyítottan vagy alaposan vélelmezhetően károsak az egészségre, és nem kívánt reakciókat válthatnak ki. Listánk segítségével ismereteket szerezhet a káros összetevők természetéről.

Nem csak a levegőben és az élelmiszerekben találhatunk szennyeződéseket és mérgező anyagokat, hanem számos kozmetikum és háztartási tisztítószer is tartalmaz veszélyes anyagokat, melyek káros hatással lehetnek az egészségre. Olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek egészségkárosító hatásukról ismertek. Az ilyen kémiai anyagoknak általában kicsi a molekulasúlyuk, így a bőrön keresztül a szervezetbe juthatnak, ahol a vérkeringés elszállítja őket a létfontosságú szervekhez és ott súlyos károsodásokat okozhatnak.

karos-kozmetikai-osszetevok

Tegnap említettem, hogy az OSHA hivatala 1988-ban végzett egy olyan kutatást, melynek során 2.983, kozmetikumokban található kémiai anyagot vizsgáltak meg. Ezek közül 884 mérgezőnek bizonyult!

 • 146 daganatot/tumort okozhat,
 • 376 a bőr és a szem irritációját idézheti elő,
 • 314 biológiai elváltozásokat eredményezhet,
 • 218 szaporodási problémákat okozhat (egy anyag akár több helyen is szerepelhet)!

Ezek az anyagok a mai napig alkotói a vizsgált kozmetikumoknak!!!

A-hidroxisav: Szerves sav, amely anaerob légzéssel keletkezik. Az a-hidroxisavat tartalmazó bőrápolási termékek nem csupán a bőr sejtjeit támadják meg, hanem a bőr védőköpenyét is. Használatának következménye akár hosszantartó bőrkárosodás is lehet. Az a-hidroxisav ezen kívül még fotoallergén is, ami azt jelenti, hogy napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el a bőrben,ami súlyos allergiához vezethet. Bőrre gyakorolt jótékony hatása is számottevő, de SZIGORÚAN CSAK SZAKEMBER FELÜGYELETE MELLETT SZABADNA HASZNÁLNI, a megfelelő semlegesítő program beiktatásával.

nem-vettem-figyelembe

Alkohol: Színtelen, illékony gyúlékony folyadék, ami élesztőgombák és szénhidrát erjedésével keletkezik. Gyakran használják oldószernek, de italokban és gyógyszerekben is megtalálható. Ehető és iható termékek alkotórészeként hajlamosabbá teheti a testszöveteket a rákkeltő anyagokkal való reagálásra. Azok a szájöblítők, amelyek 25%-nál magasabb alkoholtartalmúak, és egyéb káros anyagokat is tartalmaznak, hozzájárulhatnak a száj-, a nyelv- és a torokrák kialakulásához.

Alumínium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészeinek, illetve protézisek előállítása során, emellett izzadásgátló termékek alapanyagaként, továbbá savgátlókhoz, valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával.

meddig-nyomod-el

Ásványolaj (paraffinum liquidiumnak is nevezik): Egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználáskor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Az ásványolaj egy finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon.

Butan (bután): Rendkívül gyúlékony aeroszol; nagy mennyiségben narkotizáló hatású.

Diethanolamin (DEA): Színtelen vagy kristályos alkohol, amit oldószerekhez, tisztítószerekhez és emulgátorokhoz használnak fel. testápolók is tartalmaznak DEA-t, mert puhává teszi a bőrt. Ezen kívül más bőrápoló termékekben is találkozhatunk vee hidratáló hatása miatt. Abban az esetben, ha a DEA nitrátokkal együtt kerül feldolgozásra, egymással reakcióba lépve rákkeltő anyag keletkezik. Bár korábbi tanulmányokban a DEA-t nem sorolták a rákkeltő anyagok közé, napjainkban egyre több kutató vélekedik úgy, hogy a DEA nitrátokkal való egyesül nélkül is rákot okozhat. Bőr- és nyálkahártya izgató hatását is meg kell említeni.

Diethylphthalate (dietilftalát): Alkohol denaturálásához használt anyag. Felszívódik a bőrbe és befolyásolja annak védelmi rendszerét. A Phthalate-ok (ftalátok) károsítják a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, mindamellett a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak. Leggyakrabban a samponokban találkozhatunk ezzel az anyaggal.

Dioxin: A papírgyártás folyamata során keletkezett hulladékanyag a dioxin, amely rákot okozhat. Dioxinnal kezelt edényekről a termékekbe kerülhetnek a veszélyes anyagok.

Elastin (elasztin) magas relatív molekulatömeggel: A kollagénhez hasonló fehérje, a rostok fő alkotórészét képezi. Az elasztin állati testrészekből is nyerhető, és a kollagénhez hasonló hatást gyakorol a bőrre. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Fluorid: Potenciális rákkeltő és mérgező alapanyag.

Fluor-szénhidrogén: Színtelen, nem éghető gáz, amit színtelen, nem éghető folyadékként is felhasználnak. Ritkán a felső légutakban enyhébb irritációhoz vezethet. A flour-szénhidrogént gyakran használják hajspray-k hajtóanyagaként.

Formaldehyd (formaldehid) és származékai (Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.): Színtelen mérgező gáz, irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják. A formaldehid számos kozmetikai termékben megtalálható, de főként a hagyományos körömápolási termékekhez használják. A formaldehidek rákkeltő anyagok, amelyek már kis mennyiségben is irritálják a nyálkahártyát, és allergiát válthatnak ki.

Glycerin (glicerin): Sziruphoz hasonló folyadék, melyet víz és zsír kémiai reakciójával állítanak elő. Puhítóként és oldószerként kerül felhasználásra. A bőr alsóbb rétegeiből a bőr felületére vonzza a nedvességet, és ott is tartja azt, hacsak a levegő nedvességtartalma el nem éri a 65%-ot. így a bőr belülről kifelé haladva fokozatosan kiszárad. Csak növényi változata megengedett, az is csak kis százalékban - így viszint a jótékony a bőrre gyakorolt hatása.

Ízesítőanyagok: Néhány ízesítőanyagot rákkeltőként tartanak számon.

Kollagén: Zselatinszerű, nem oldódó protein, amely mérete miatt nem szívódik fel a bőrbe. A kollagén megtalálható a legtöbb kozmetikai termékben. Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyerik ki. Ez az anyag filmrétegszerűen helyezkedik el a bőrön, ezáltal nem engedi azt szabadon levegőzni. Bőrön keresztül nem szívódik fel, a cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben.

Lanolin: Gyapjúzsír, a birkagyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, például bőrkiütések formájában. Maga a lanolin nem káros anyag - sőt kimondottan bőrbarát - de a feldolgozási folyamatok során használt vegyszerek benne maradnak, és ezek okozhatnak akár súlyos bőrproblémákat is, főleg gyermekeknél. Bio változatai kockázat mentesen használhatók.

LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát): Erős bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag. A mosószerekhez már nem használják.

Lúg: Nátriumhidroxidból vagy káliumhidroxidból álló nagytöménységű vizes oldat. A szappan-félék például lúg és állati zsír kombinációjából állnak. Összetevői megtámadhatják a bőrt, és kiszáríthatják azt. Megfelelő koncentrációban viszont kiváló bőrápoló (pl. háziszappanok)

Nitroaminok: A nitroaminok felszívódnak a bőrbe, és hatásuk rákkeltő lehet. A kozmetikumokba a nyersanyagok beszennyezése által kerülhetnek, illetve létrejöhetnek a tárolás során is, abban az esetben, ha az összetevők egymással reakcióba lépnek.

Nitro- és policiklikus pézsmavegyületek: Ezek a szintetikus parfümanyagok az állatkísérletek során részben rákkeltőnek bizonyultak, részben pedig megváltoztatják az egyed genetikai hátterét. Környezetünkben és szervezetünkben ezek az anyagok annyira felhalmozódhatnak, hogy akár az anyatejben is ki lehet mutatni őket. A legújabb kutatások szerint káros hatást gyakorolnak a májra. Az illatanyagok allergiát válthatnak ki az embereknél, és a kötőhártya mellett a légutakat is irritálhatják.

PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (A Copolyol, a Polyglykol, a Polysorbate olyan anyagok, amelyeket a PEG vagy eth. jelölés mellett többnyire egy számmal is ellátnak, pl. ceteareth- e 33.) A polietilénglükolok és származékaik a bőrt áteresztővé teszik, így a káros anyagok akadály nélkül a bőrbe kerülhetnek.

Petrolatum (petrolatum): Petróleum bázisú zsír, melyet az iparban kenőanyagként használnak. A petrolatum valamennyi károsodást előidéző tulajdonsága megegyezik az ásványolajnál tárgyaltakkal.

Propán (propán): A propán egy olyan aeroszol, amely nagy mennyiségben narkotizáló hatással bír.

Propylenglykol (propilénglükol): A propilénlgükol az ásványi olaj kozmetikai termékekben fellelhető formája, amelyet fék- és hidraulikafolyadékokban éppúgy megtalálhatunk, mint a fagyásgátló szerekben. A propilénglükolt a bőr- és hajápoló termékekben és a kozmetikumokban hidratáló hatása miatt használják. A bőr nedvességtartalmának megőrzése úgy történik, hogy a propilénglükol megakadályozza a nedvesség vagy a víz eltávozását azzal, hogy eltömíti a bőrt. Különböző információs anyagok figyelmeztetik a propilénglükol tartalmú termékek használóját, hogy ez az anyag erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel.

Sodium Fluorid (nátrium fluorid): Potenciális rákkeltő anyagként határozták meg.

Sodium Lauryl Sulfate (nátrium lauryl szulfát): Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint (pl. Samuel Epstein prof.) a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.

Gyógyszertárakban nátrium lauryl szulfátként kapható. A csomagoláson a következő figyelmeztetés olvasható: belégzése és lenyelése káros az egészségre. Irritálja a légzőszerveket és a bőrt. Veszélyes, komolyabb szemkárosodást okozhat. Szembe kerülése esetén alaposan öblítse ki, és forduljon orvoshoz! Bőrre kerülése esetén bő vízzel azonnal le kell mosni! Munka közben ajánlott védőöltözet és védőszemüveg viselése. Lenyelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, és a címkét vagy a csomagolást meg kell mutatni!
Sodium Laureth Sulfate (nátrium laureth szulfát): A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Kevésbé irritáló, azonban komoly kiszáradást okozhat. A tisztító¬szerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá. Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.

Talkum: A talkum egy puha, szürkészöld színű ásvány, amely megtalálható néhány testápoló és kozmetikai termékben. Bizonyos körülmények között a talkum belégzése káros lehet, mindemellett rákot is okozhat. Lemosható paszta-pakolásokban megengedhető.

Néhány példa káros hatású összetevőkre:

Szájvíz: Alkohol, ízesítőanyagok, Sodium Lauryl Sulfate

fogkrémek: Fluor, Sodium Fluorid, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Propylenglykol, Saccharin

samponok: DEA, Diethylphtalat, LAS-Tenside, Oxybenzon, Propylenglykol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate

Hajkondicionáló: DEA, Propylenglykol, faggyú

Borotvahab v. borotvagél: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú, só

dezodorok: Alumíniumsók, Bután, Propán, Propylenglykol, Alkohol, Talkum

Tusfürdők, szappanok: DEA, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, faggyú

Krémek: Formaldehyd, Glycerin, Kaolin, Lanolin, ásványolaj, parfüm, Petrolatum, Propylenglykol, TEA

Színezett nappali krémek/Make-up-ok: PEG, ásványolaj, parfüm, Propylenglykol, Glycerin

Érdemes megvizsgálnod neked is azokat a termékeket, amiket eddig használtál a fürdőszobában, a konyhában, vagy a mosás során!

4.1875
Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (16 votes)

Hozzászólások

Mennyi lehet a kozmetikumok alkoholtartalma?

Kedves Vali!

Sajnos nem találtam, hogy az újabb kérdésemet hova írhatnám, így a korábbi kérdésem folytatásaként próbálom elküldeni hozzád. Elnézést, ha nem jó helyre írtam.

A kérdésem az lenne, hogy tapasztalatod szerint egy kozmetikumnak mennyi lehet a maximális alkohol tartalma, amely még hasznos is lehet?

Olvastam a hatóanyag keresőben az alkohollal kapcsolatos leírást, de százalékban nem volt meghatározva a kozmetikumokban még elfogadható maximális alkoholmennyiség értéke.

Kérlek írd meg nekem, hogy milyen % arányban alkalmazható alkohol kozmetikumban?

Válaszodat köszönöm, üdv Edit

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Alkohol és a kozmetikumok

A kérdés jó! A válasz viszont nagyon összetett, ugyanis attól függ, milyen kozmetikumról beszélünk!

Általánosságban elmondható, hogy egy kozmetikum esetén nem tanácsos, ha az alkoholtartalom meghaladja a 30%-ot, de természetesen +/- vannak kivételek, és elég nagy a szórás. Ugyanis egy tinktúrának természetesen nagyobb az alkoholtartalma, mint egy hajszesznek, és a hajszesznek természetesen nagyobb, mint az arcfertőtlenítőnek, az arctonikoké pedig még kisebb.

Az sem mindegy, hogy maga az alkohol hány százalékos, hisz ha 10% alkoholból van egy termékben 30%, az nem ugyanaz, mintha 30%-osból lenne 10 %. Bőrre nem javaslom, hogy 25%-osnál töményebb alkohol kerüljön - kivéve néhány esetben bizonyos ecsetelőszerek esetében.

Sok kozmetikumban csak amiatt van alkohol, mert az értékes hatóanyagokat kivonata alkoholos, azaz tinktúra formában kerülnek bele.

Ha megírod pontosan, hogy milyen kozmetikum kapcsán érdekel, akkor lehet, hogy pontosabb választ tudok adni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum, hintőpor

A talkumról, illetve a hintőporról, találtam egy érdekes írást:

http://www.j

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Talkum megítélése

Szia! 

Keress rá a hatóanyagkeresőben! Linkeltem, csak írd bele a rubrikába! 

Értékelés: Nincs

Köszönöm, ezt már párszor

Köszönöm, ezt már párszor elolvastam.

Értékelés: Nincs
Lindaa's picture

Mit jelent a pullulan?

Sziasztok! Gyakran használom a hatóanyagkeresőt és nagy segítségemre is van, de sajnos azért van egy két olyan anyag amit nem találok meg benne, ebben szeretnék segítséget kérni. A pullulan nevű összetevőröl nem igen találtam hasznos információkat. Káros jótékony vagy semleges vagy milyen ez az anyag? Előre is köszönöm a segítséget.  

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Milyen anyag a pullulan?

Szia!

Hát én is a Google-t hívtam segítségül, ott ezt találtam: szerves polimer, mellyel bevonat készíthető. Hidrolizált keményítőből erjesztéssel készül, a fermentálás végén a gombákat szűrővel kiszűrik. Úgy tudom, hogy csak étrend-kiegészítőkhöz használhatják. (forrás: tudatosvásárló.hu)  A fogyasztása veszélytelennek számít. Milyen termék összetevői között találtad? 

Remélem, az olvasók is megírják a véleményüket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Lindaa's picture

Arctisztító

Először is köszönöm a gyors választ. :) Én egy arctisztítóban találtam ezt az anyagot. Itt van az összetevő lista: 

Organic juices of citrus medica limonum (organic lemon juice)*, prunus avium (organic sweet cherry juice)*, vitis vinifera (organic white grape juice)*, aloe barbadensis (organic aloe juice)*, decyl glucoside, vegetable glycerin, sodium hydroxide, gluconolactone, sclerotium gum, xanthan gum, lysolecithin, pullulan, sodium benzoate, sodium levulinate, organic botanical extracts of salvia officinalis (organic sage leaf extract)*, taraxacum officinale (dandelion leaf extract), melissa officinalis(lemon balm leaf extract), algae extract, tocopherol (Vitamin E), retinyl palmitate (Vitamin A), citrus aurantifolia (lime oil), tetrasodium glutamate diacetate, sodium anisate, citric acid, litsea cubeba (may chang), citrus aurantium amara (organic bitter orange)* and cananga odorata (organic ylang ylang)* pure essential oils

Igazából főleg ez a pullulan a kérdéses a többi összetevőnek nagyjából utána lehet járni meg sok benne a növényi összevető ami megkönnyíti a kielemzést. :) 


Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Használd nyugodtan!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Lindaa's picture

Nagyon örülök! :)

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. :) Megnyugodtam. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Parfüm?

Sziasztok!

Nem tudom, hogy hova írjak, ezért itt teszem fel a kérdést.

Mi a véleményetek a hagyományos parfümök használatáról. pl C...l parfümök

Ezek is nagyon károsak összeségében, vagy nézzem meg mik vannak benne, és azért használható?

Köszönöm

Értékelés: Nincs

Szintetikus illatanyagok károsak

Szia,

Az a legjobb ha vásárlás előtt mindig ellenőrzöd az összetevőket, mert változtathatja a gyártó. A szintetikus illatanyagokból készült parfümök, egyéb kozmetikumok, mosószerek, tisztítószerek károsak. hatóanyag keresőben ellenőrizni tudod az összetevőket=INCI.

Olvasd el kérlek mit ír "parfum" alatt.

Értékelés: Nincs

Alkohol a dezodoromban

Sziasztok!

Rendszeresen hasznalom a hatoanyagkeresot, es mindig minden egyes osszetevot lekontrollalok mielott megvennek valamit, most viszont elolvastam ezt a cikket, hogy a dezodorban ha van alkohol az nem optimalis. En egy olyan dezodort vettem amiben van alkohol, a H..y S..n markatol rendeltem, raneznetek, hogy az alkohol ellenere ti ajanlanatok-e? Most egy kicsit csalodott lettem, hogy az alcohol ennyire nem jo, pedig örültem, hogy talaltam olyat amibe nincs annyi szintetikus anyag.

Aqua, Melissa Officinalis Flower/Leaf/Stem Water*, Alcohol, Sodium Bicarbonate, Glycerin*, Xanthan Gum, Salvia Officinalis Oil, Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate, Triethyl Citrate, Jasminum Officinale Oil, Benzyl Alcohol, Citrus Grandis Peel Oil, Betula Alba Leaf Extract, Panax Ginseng Root Extract, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Limonene**, Citral**, Glycerin, Sodium Levulinate, Sodium Anisate
* BIO minősítésű.
**Illóolaj természetes komponense.


Értékelés: Nincs

Alkohol a dezodorban

Szia,

Az alkohol változó megitélésű, a mennyisége és minősége is számít. A hatóanyag keresőben is olvashatod, hogy "Nagy koncentrációban káros, kis koncentrációban, hámképző, bőredző és enyhén sebgyógyító, azaz jótékony hatású."

Bio Daily pleasure deo spray (Farfalla) dezodorban is van alkohol és megfelel a bionomia követelményeinek.

Ezeknek a dezodoroknak az összetevői között biztosan nem találsz káros anyagokat .

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors valaszt! :)

Köszönöm a gyors valaszt! :) Szerintem akkor elhasznalom ezt a dezodort es legkozelebb valasztok esetleg mast, mert onmagaban elegedett vagyok vele csak az alkohol miatt voltak ketsegeim. :)

Értékelés: Nincs

Ultrahangos készülékek

Nem is tudtam, hogy probléma van az ultrahangos készülékekkel. Kozmetikákba ezt gyakran használják. Hol tudnék ennek részletesen utána nézni?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nincs probléma az ultrahangos készülékekkel

De! Csak diagnosztizációs célra javaslom, és arra is csak ritkán. 

Szerinted véletlen, hogy az ultrahanggal vizsgált magzatgyermekek jól láthatóan menekülnek az ultrahang elől? 

Sajnos mindenféle hosszútávú hatásvizsgálat nélkül kezdték el alkalmazni a szépségápolás terén, és egyáltalán nem tudjuk, hogy 25-30 év távlatában mit eredményez a használata. 

A bőrben nem véletlenül van egy beépített védelmi rendszer - a barrier - ami korlátozza bizonyos anyagok mélyebbre jutását. Az ultrahang ezt a funkciót cselezi ki, és olyan helyre is képes betuszkolni vegyületeket, ahová azok természetes felszívódással nem tudnának bejutni. Kérdés, hogy ultrahangozás közben a jótékony hatóanyagok mellett még mi minden épül be a bőrsejtekben, aminek ott semmi keresni valója nincs.

Nos, én emiatt kezelem fenntartásokkal az ultrahangos kezelést - főleg, hogy csak tüneti kezelés, és átmeneti eredményt hoz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Köszönöm az információt!!!!

Erre eddig egyáltalán nem gondoltam, hogy az ultrahangnak ilyen hatása is lehet. Akkor maradok szimplán a M. Gebhardt krémemnél:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Potassium benzoate

Potassium benzoate karos? Szappanban talaltam az osszetevok kozott.

Koszonom

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Használd a Hatóanyag keresőt!

Kattints a felső menüsorban található "Hatóanyagok" fülre, és máris kezdődhet a játék. Kezdd el bepötyögni a keresett hatóanyag nevét, majd válassz az alternatívák közül. Ebből a leírásból megtudhatod, hogyan használd a Hatóanyag keresőt.

 

http://eletmodszer.com/hatoanyagok/p/potassium-benzoate.html

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Összetevők - vélemény

Sziasztok!

A véleményeteket szeretném kikérni egy kenőcs összetételével kapcsolatban:

Acidum Stearinicum
Trolaminum
Paraffinum Liquidum
Limonis Aetheroleum
Adeps Lanae
Egy másik kérdésem is lenne: kisbabám arcbőre ekcémás lett.. milyen krémet próbálhatok meg rá, vagy próbáljam meg olívaolajjal, sheavajjal javítani a bőre állapotán? Terjed az arcocskáján, nem tudok rájönni, mi lehet az allergén amire érzékeny..
Köszönöm Nektek!
Értékelés: Nincs

Krém elemzése, ekcéma

Szia,

Az krém összetételének elemzéséhez használd kérlek a hatóanyag keresőt! Én nem használnám..

Biztosan ekcémás kisbabád bőre?  Nem lehet "tejkiütés"? Ha ez utóbbiról van szó, akkor teljesen ártalmatlan jelenség, magától elmúlik egy idő után kenegetés nélkül is. Fel a fejjel ekcémások! cikket és az alatta lévő tanácsokat olvasd el kérlek, és az  ekcémás összefoglalót is. 

Értékelés: Nincs

Nehéz kideríteni mitől lehet.

Szia nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

A trolaminnal nem voltam tisztában, de már látom, hogy ez a TEA ami elég durva.. Az a baj, hogy ezt a krémet sugárkezeléshez adnák, nagyon dícsérik, nem ég meg a bőr... a bőröm nagyon érzékeny, nagyon hamar leég, a sugárterápia mellékhatása pedig eleve ezzel járhat a nagyon érzékeny bőrőeknél..

Kislányom bőre hideg ekcémás, az arcocskáján, úgy állapította meg a gyermekorvos, felírt szteroid tartalmú krémet amit csak nagyon kis mennyiségben ajánl, de nem merem rákenni... a B..n S..m pedig nem ér sokat. Most shea-vajjal és olívaolajjal próbálkozunk. Sajnos az okot nem tudjuk kideríteni, egyik nap jobb, másik nap kezdődik előlről a fellángolás, sosem múlik el.. 17 hónapos, kb. 7 hónapja kezdődött, talán ételallergia, bár az eddig megfigyeltek ellentmondóak (tejfölre sem gluténra sem..), és a gyermekorvos szerint inkább a hideg téli hónapok az oka az egyre terjedő ekcémának. Nagyon nehéz kideríteni mitől lehet. Fürdetőként a h..l n..n-t használjuk, de az arcát csak vízzel mossuk, utána B..n S..m-mel.. Lehet, hogy csak a gyermekorvosunknak lesz igaza, és a hidegtől jön elő neki, ez könnyen kiderül majd, ha kitavaszodik és meleg lesz :-)

Értékelés: Nincs

Sugárvédelem, ekcéma

Szia,

Sugárvédelemre jó tapasztalatok vannak a belinkelt termékekkel. Érdemes elolvasnod a termékek alatti hozzászólásokat is. Dr. Ládi Szabolcs: A béta-glükánok szerepe a tumorterápiában cikket olvasd el kérlek és ha gondolod akkor keresd fel Ládi doktort, elérhetőségét itt találod.

A krémekkel kapcsolatban szintén nézd meg az összetételüket. Ha jól emlékszem akkor a fürdetőkrém alapanyaga vazelin/parafin liquid. Az ekcéma lehetséges okairól és a rá alkalmazható termékekről is van szó az előző válaszomban linkelt ekcémás összefoglalóban.

Értékelés: Nincs

Köszönöm Detti!

Szia Detti!

Köszönöm válaszod, sokat segítettél.

A fürdetőkrém se túl jó akkor... bár keveset használunk belőle- alig fogy, de most mással nem mertem fürdetni, nehogy terjedjen az ekcéma. Feltétlen megnézem az ekcémás összefoglalót, köszönöm!

Értékelés: Nincs

Talkum

Vettem D3 vitamint, a dobozon az összetétel között szerepel a talkum. Ebben káros lehet?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum a vitaminban

Szia,

A Hatóanyag keresőben a talkumról ezt olvashatod:

"Táplálék kiegészítők adalékanyagaként a lenyelhetőséget segíti elő, ebben a formában és mennyiségben veszélytelen."

Mi ezt a D3 cseppet és K2D3 cseppet tartjuk nagyon jónak.

Értékelés: Nincs
LeilaPrincess's picture

Mennyire tiszta az összetétele?

Sziasztok!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van pár termék aminek nem tudom mennyire tiszta az összetétele. Igen tudom, hogy a hatóanyag kereső, szoktam is próbálkozni vele, csak az a baj, hogy egyik- másiknak a leírása alapján nem tudom eldönteni, végülis akkor mennyire káros, vagy nem. Pl. soknál van az, hogy változó megítélésű, és ilyenkor tanácstalan vagyok. Van Khadi samponom amellé szeretnék, balzsamot, és pénzügyileg, arra már sajnos kevesebb jutna. A dm saját márkás natúrmárkájára gondolok ami A betűvel keződik. Segítenétek nekem abban, hogy ezek közül használhatom-e valameilyeóiket Khadi sampon mellett? 

Avokádó-sheavaj hajbalzsam: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Glycine Soja Oil*, Alcohol, Brassica Alcohol, Inulin, Decyl Oleate, Betaine, Brassicyl Isoleucinate Esylate, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Parfum**, Levulinic Acid, Coco-Glucoside, Glyceryl Caprylate, Glyceryl Oleate, Arginine, Sodium PCA, Butyrospermum Parkii Butter, p-Anisic Acid, Sodium Levulinate, Hydrolyzed Wheat Protein, Benzyl Alcohol**, Citric Acid, Limonene**, Citronellol**, Geraniol**, Persea Gratissima Fruit Extract, Vitis Vinifera Seed Extract, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils 

Argán-mandula hajbalzsam: Aqua, Glycine Soja Oil*, Alcohol*, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glyceryl Stearate Citrate, Isoamyl Laurate, Argania Spinosa Kernel Oil*, Prunus Amygdalus Dulcis Oil*, Lauryl Glucoside, Lauryl Laurate, Dehydroxanthan Gum, Sodium Lactate, PCA Glyceryl Oleate, Caramel, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

És még egy hajvégápoló, de nekem ez kicsit problémásnak tűnik már, de annyira még nem értek hozzá.

Hajvégápoló: Aqua, Alcohol*, Glycerin, Betaine, Persea Gratissima Oil*, Butyrospermum Parkii Butter*, Polyglyceryl-10 Laurate, Isoamyl Laurate, Xanthan Gum, Hydrlyzed Wheat Protein, Chondrus Crispus Powder, Parfum, Glyceryl Caprylate, Linalool**, P-Anisic Acid, Vitis Vinifera Fruit Water*, Lactic Acid, Citric Acid, Sodium Hydroxide, Geraniol**, Limonene**, Citral**
*ingredients from certified organic agriculture
**from natural essential oils

Remélem segítetek nekem, ezeket is kézzel írtam be, mert neten néha eltérő vagy téves összetétel van fenn, így boltból fényképeztem és írtam le. Remélem nem írtam túl sokat. Előre is köszönöm a segítséget!! 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Hatóanyagkereső használata pofonegyszerű!

Elkezded begépelni a kis ablakba a hatóanyag nevét, majd pár betű után a rendszer feldobja a lehetőségeket. Ha megtaláltad az általad keresett összetevőt, akkor hattints rá, és ha piros, akkor mérgező, ha narancs, akkor káros, ha kék, akkor semleges, ha zöld, akkor hasznos, ha mustársárga, akkor változó megítélésű. Ha kiváncsi vagy rá, hogy miért, akkor kattints a "részletek" gombra, és máris megtudod. Ha egy piros, vagy narancs összetevő is van a termékben, akkor az már KUKA!

A Hatóanyagkereső használatáról itt olvashatsz bővebben.

A két hajbalzsam nem tűnik problémásnak, de túl hatékonynak sem... de a hajvégápoló valóban nem jó. Miért nem próbálod ki hajvégápolásra a Brokkolimagolajat! Hidd el, a legjobb! Tömény, higítatlan hatóanyag! Itt van róla egy cikk, hogyan kell használni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
LeilaPrincess's picture

Hajvégápolónak tuti szerzek

Hajvégápolónak tuti szerzek be brokkolimagolajat, csak most ugye annyi mindent vettem, hogy hajbalzsamra már nem maradt sok sajnos. Akkor a balzsamok azért egy próbát megérnek? Tudom, hogy nem Biolaszint(próbáltam már és bevált), csak igy kisegítő opcióként ha épp nincs annyim. Rendben majd igyekszem legközelebb magam kielemezni, de köszönöm, hogy most kisegítettél.  Akkor a zöld kék sárga is van benne, az még igy elmegy kategória? Köszönöm már az eddigi segítségedet is, legközelebb már tudni figom, higy mit nézzek.  Ha valami nincs benne még, akkor írhatok? 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Brokkolimagolajban nem fogsz csalódni.

Az ár-érték aránya is kiváló, hisz csak pár csepp kell belőle.

Hidd el nagyon jó játék elemzni a Hatóanyagelemző segítségével. Egyszer belejössz, és utána megy, mint a karikacsapás. Ha nem találsz egy hatóanyagot, nyugodtan írd meg, és akkor utána nézünk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
LeilaPrincess's picture

Így lesz

Így lesz.  Nagyon szépen köszönöm. 

Értékelés: Nincs
waterfairy's picture

Nem találom az összetevőket

Sziasztok, a segítségeteket kérném, kaptunk karácsonyra egy ajándékcsomagban krémet tusfürdőt, állatokon nem tesztelték stb.... legalább 4 összetevőt nem találtam sehol, pedig két különbözö hatóanyagkeresővel is próbálkoztam, az egyik a Tiétek volt! Hálás lennék, ha valaki meg tudná nekem nézni, fényképeznék, aztán e-mailben küldeném, vagy írnék márkát, vagy leírnám az összetevőket, minden megoldás érdekel....... 3 éve nem kenünk magunkra semmi károsat  nem most szeretném elkezdeni, de csak úgy nem akarom a kukába dobni  ! Előre is köszönöm szépen 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Összetevők nincsenek meg.

Szia!

Elküldheted nekünk, igyekszünk segíteni.  Azt ugye tudod, hogy az is fontos, hogy az összetevők milyen  gazdálkodásból származnak? Mivel a bőrre kerülnek, így hamarabb felszívódnak a hatóanyagok, ezért szoktuk  ezeket a kozmetikumokat ajánlani, mert ezekről biztosan tudjuk, honnan származnak. 

Értékelés: Nincs
waterfairy's picture

Összetevők

Kedves Edit!

Köszönöm szépen! A krémeinket, illetve a szappanjainkat én készítem általában, úgyhogy mindíg tudom, hogy mi van benne, ez nem is magyar termék, sosem láttam még ezt a márkát! Este, ha hazaértem elkűldöm a képet, vagy leírom egyenként a hatóanyagokat, csak azt nem tudom, hogy hová küldjem?? E-mail cím esetleg? Köszönöm szépen

Értékelés: Nincs

Összetevők

Szia!

Írd ide meg hozzászólásként. Ha egyszerűbb akkor csak azokat az összetevőket írd meg amiket nem találtál meg a hatóanyag keresőben.

Értékelés: Nincs

Varázsfogkrém??

Sziasztok

Erről a fogkrémről szeretném kikérni a véleményeteket: 

Köszönöm!!

Értékelés: Nincs

Negatív ionos faszenes és afrikai fogkefe, megbízható fogkrémek

Szia!

A fogkrém összetevői között van sodium laureth sulfate, és sodium saccharin is, ezek után a többi öszetevőjét már nem néztem meg részletesen, de a hatóanyag kereső segítségével ellenőrizheted magad is.

Ha valóban károsanyag mentes  és hatékony fogkrémet szeretnél akkor ítt nézz körül, de Miswak - Afrikai fogkefe és a Negatív ionos, bambusz, faszenes fogkefe  használatakor még fogkrémet sem szükséges használnod

Értékelés: Nincs

limonene rákkeltő

Sziasztok!

megdöbbenve olvastam az alábbiakat a hazipatika.com-on:

"Valami bűzlik" a légfrissítők körül" (a címe a cikknek)
 

 

limonénparfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítőkRákkeltő
Linalolparfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorokNarkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás

eddig én úgy tudtam hogy ezek jó összetevők, max néha allergizálhatnak. Az összes bio és natur termékben benne vannak.
kérlek válaszoljatok, főleg Vali te. Szeretnék megnyugodni, hogy ez a forrás baromságokat ír. (már mint a patika.com) és ezek tényleg ártalmatlan anyagok.

SOS egy 8 hónapos kismama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

köszi

Anna

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

limonen és linalol

Anna!
Ezt el ne hidd, mert ha ez igaz lenne, akkor már kiveszett volna az emberiség!

A limonén (limonene) a terpének közé tartozó szerves vegyület, azaz nem szintetikum, henem valódi növényi kivonat. Színtelen folyadék, szobahőmérsékleten, erős narancsszaggal. A citrom és más citrusfélék nagy mennyiségben tartalmazzák. A limonén királis molekula, a természetben a D-limonén fordul elő. Amikor két ujjad között összenyomod a narancs héját, akkor ez a terpén spriccel ki belőle, ugyanis ez a 100%-os narancsolaj fő alkotórésze (90%).

Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, tisztítószerekben, kozmetikumokban alkalmazzák.
Allergizálhat.

A linalool vagy linalol egy természetes terpén alkohol, amely a többek között a levendulaolajban is előfordul. Egyéb nevei β-linalool, linalil-alkohol, linaloil-oxid, p-linalool, allo-ocimenol és 2,6-dimetil-2,7-oktadién-6-ol.
Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, nyugtató, tisztítószerekben és kozmetikumokban alkalmazzák. Töményen allergizálhat.

Szintetikus változataik károsak lehetnek, de a valódi növényből nyert alkotók maximum allergizálnak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Linalool

Sziasztok!

Lehet, hogy én vagyok az értetlen (sőt biztos!  ) de akkor ezek szerint ez most azt jelenti, hogy ha egy natúr (Al...de) alapozóban linalool-t látok megcsillagozva, hogy essenciális forrából származik, akkor nyugodtan használhatom, nincs "sejtmérgező" hatása? Ezt az egy terméket találtam a drogériások között amiben se alumminium, se parabén nincs, jól fed viszont linalool van benne és kérdés, hogy meg merjem-e venni, mert ugye egy alapozót az ember napi szintem 8 órán át visel... Előre is nagyon köszönöm a választ! Üdv!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Honnan vetted, hogy a linalool sejtméreg?

A linalool egy illatvegyület neve, ami a levendula fő illatanyaga is. Ha be van csillagozva, akkor bátran használd!

Megnézted ennek az alapozónak a többi összetevőjét is, vagy csak a parabénekreés az alumíniumra koncentráltál?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

alapozó összetevők

Szia! A  összetevőlistában irják ezt a Linalool- ról: Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Egy 2004-es kutatás szerint pedig sejtmérgező hatású lehet, bár nincs olyan tanulmány, ami in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt. Forrás: cosmeticscop

Az alapozónak ezek az összetevői: ...

Használhatom? (Ez az egyetlen tisztábbnak tűnő alapozó ami elég erősen fed, hogy  seprűvénás arcbőrömet elfedje)... Előre is nagyon köszönöm!!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

A megadott forrás nem a legmegbízhatóbb

adatbázisnak számít a szakmában. Mellesleg nem is akkora hülyeség, hogy méreg, ugyanis a patogén baktériumokat és a vírusokat valóban irtja! De emberi szervezetben a megfelelő koncentrációban alakalmazva még soha nem okozott kárt, csak hasznot.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Érdekes kutatások...

Pont úgy van megfogalmazva, hogy teljesen félreérthető legyen:

...sejtmérgező hatású lehet... bár nincs olyan tanulmány, ami....

Tehát felejsd el! A levedula okozhat allergiát egyes embereknél, mint ahogy más természetes anyag is!

Az összetevők jók (sajnos ki kellett törölni, mert linkek voltak), használhatod az alapozót!

Értékelés: Nincs

Linalool

Kedves Valil,

Itt nem a mesterségesen előállítottra gondoltak?
Egyébként a cikk pontos címe:
http://www.hazipatika.com/articles/Valami_buzlik_a_legfrissitok_korul?aid=20041202171836

És a rész:

Ne vigyünk be felesleges vegyszereket a lakásba

A téma nemzetközileg elismert tudora, Mercola doktor véleménye szerint legjobb, ha vegyszereket nem viszünk be a lakásunkba - ez az illatosítókra is vonatkozik. A kellemetlen szagok eltávolítására főként terápiás illatos olajok javasoltak. A legtöbb "esszenciális" olaj jelentős baktériumölő hatással bír, emellett olyan "másodlagos" hatásaik is igazoltak, mint a fizikai és szellemi teljesítőképesség fokozása, a fájdalom csillapítása, ellazulás és a gyógyulás folyamatának elősegítése. Legfontosabb sajátosságaik, hogy nem szabadítanak fel légzőszervi problémákat okozó anyagokat, mint a mesterséges légfrissítő anyagok. Mercola doktor szarkasztikus megjegyzése szerint, ha már nem vagyunk képesek elkerülni az utcák egészségtelen levegőjét, legalább ne vigyük be hálószobánkba.
Nem ez az első és nem is a leghangosabb figyelmeztetés az EPA részéről. Egy korábbi tanulmányukban közzétették azoknak a vegyszereknek a listáját, melyek egyértelműen egészségkárosítók és amelyeket 31 véletlenszerűen kiválasztott, illatanyagokat tartalmazó termékből mutattak ki. Ezek a következők:

A vegyszer neve Milyen illatosított termékekben találhat Milyen egészségkárosító hatással bírnak
Aceton Kölnivizek, mosogatószerek, körömlakk-lemosó Központi idegrendszeri károsodás
Benzaldehid Kölnivizek, hajlakk, folttisztítók, dezodorok borotválkozó krémek, samponok, szappanok, mosogatószerek Központi idegrendszeri és vesekárosodás
Benzil-acetát Kölnivizek, samponok, légfrissítők, mosogatószerek, szappanok, hajlakkok, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Belélegezve köhögést, a tüdőben vérbőséget okoz. Hasnyálmirigyrákot okozhat.
Benzilalkohol Kölnivizek, szappan, sampon, körömlakk-lemosó, légfrissítő, folttisztító, dezodorok. Központi idegrendszeri és légzésdepresszió
Kámfor parfümök, borotvakrémek, körömlakkok, mosogatószerek, körömlakkok, légfrissítők Helyi légúti irritáció, hörghurut, asztma, központi idegrendszeri károsodás
Etilalkohol parfümök, hajlakk, samponok, mosogatószerek, folttisztítók, borotvakrémek szappanok, légfrissítők, körömlakkok Légúti irritáció, központi idegrendszeri hatások
Etil-acetát Borotválkozás utáni arcszeszek, parfümök, samponok, körömlakkok, körömlakk-lemosók, mosogatószerek Narkotikum. Szem- és légúti irritáció. Vese- és májkárosodás, vérszegénység
Limonén parfümök, fertőtlenítő spray-k, szappanok, borotvahabok, dezodorok, borotválkozás utáni arcszeszek, körömlakkok és körömlakk-lemosók, mosogatószerek, légfrissítők Rákkeltő
Linalol parfümök, szappanok, kézápolók, körömlakk-lemosók, hajlakkok, folttisztítók, mosogatószerek, szőkítő vegyszerek, légfrissítők, borotvakrémek, borotválkozás utáni arcszeszek, dezodorok Narkotikum. Idegrendszeri mozgáskárosodás.
Metilén-klorid samponok, festékek, kölnivizek, lakklemosók Rákkeltő. Központi idegrendszert bénító vegyület.
Pinén szappanok, parfümök, borotvakrémek, dezodorok, mosogatószerek, légfrissítők Immunbénító hatás.
Terpinek parfümök, szappanok, dezodorok, légfrissítők Asztma. Központi idegrendszeri károsodás
Az egészségre ártalmas nagyhatású illatosított tisztítószereket, légfrissítőket rendkívül agresszív és hatékony folyamatos reklámkampánnyal terjesztik. Azt eddig sejtettük, hogy a kellemetlen, irritáló szagokkal járó ablakmosások nem válnak egészségünk hasznára. A légfrissítőkről szóló legújabb riasztó adatok tovább növelik aggodalmainkat. Azt viszont csak kevesen gondolhatták, hogy súlyosan egészségkárosító anyagokkal mossuk el tányérjainkat, evőeszközeinket, kenjük azokat az arcunkra, hajunkra, mosakszunk velük. Pedig a fentiekben részletezett adatok legalább 15 éve ismertek.

Forrás:
www.mercola.com/2004/may/26/electric_air_fresheners.htm
www.mercola.com/2004/mar/13/essential_oils.htm
www.mercola.com/2004/may/12/air_quality.htm
www.immuneweb.org/articles/perfume.html
Info Radio, Budaörs, 2004. 11. 26.

Ági


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

szintetikus linalool és limonene

Végülis lehetséges. Csak erre fel kéne hívni a figyelmet, mert az emberek a valódi illatoktól is elkezdenek félni. Megtévesztő, hogy sajnos a kémiai nevük az illatvegyületeknek ugyanaz, tehát nem derül ki belőlük, hogy valódi-e vagy szintetikus. A biotermékeken már becsillagozzák az összetevőknél, ha valami esszenciális, és nem szintetikus.
Természetesen minden szintetikus illat súlyosan károsítja a szervezetet, és elég sok a rákkeltő is közülük. Legveszélyesebb az agykárosító hatásuk.
Az általam favorizált termékek (Hauschka, Biola, Naturissimo, Farfalla, Martina Gephart) csak esszenciális olajokat tartalmaznak, és az is növényi kivonat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Linaool pánik

Kedves Vali,

Itt a mercola.com-on talált anyag egy részlete. A pánikkeltés pedig butaságból is  terjed.
Itt egyértelműen kimondja a cikk, éppúgy mint a magyar, hogy eszenciális olajokat használjunk. Szerintem itt Anna félreértése volt.
Nem mindegy, hogy mit akarunk kiolvasni valamiből.

üdv.: Ági

forrás:http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2004/05/26/electric-air-fresheners.aspx

It's best not to introduce any chemicals into your home--and this includes air fresheners.

If you are trying to eliminate unpleasant scents try to prevent them from occurring in the first place, and if you are using air fresheners because you like the scent you could try therapeutic essential oils instead.

Most essential oils have antibacterial qualities and have varying physical and emotional effects depending on the oil, such as stimulation, relaxation, pain relief and healing. More importantly they don't produce harmful chemicals like traditional air fresheners that could result in respiratory problems.

If you had a chance to read my previous article on the

2004 Lung Association Report on Air Quality, then you know that there are enough problems with air quality outside of your home--there's no need to create more problems with the air inside of your home by using chemical air fresheners.


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

limonen és linalol

Szia Vali!

Köszi a gyors választ!

akkor miért írnak le ilyen vad dolgokat? Miért hozzák az emberre a frászt?


akkor max allergizálhat, nyugodtan használhatom ugye?

és mi újság az isoparaffinnal? Azt sem tudom eldönteni mert hol azt írod hogy biokőolaj és hogy nem ártalmas,hol azt hogy komodó és akne képző és ártalmas, kérlek erre is válaszolj.

köszi Anna

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Anna további kételyei az izoparaffinokkal kapcsolatban

Nem tudom, hogy miért ez a pánikkeltés a limonennel és a linaloollal kapcsolatban, de gyanítom, hogy valami hozzánemértő újságíró talált egy olyan méreganyagtáblázatot, amit valami laikus rakott össze, és ennek alapján írta meg a cikket. Tudod, kell a botrány,  manapság erről szól a világ...
Az izoparaffinnal kapcsolatban már elég sokszor letisztáztuk ezt a kérdést.
Az izoparaffin kevésbé káros, mint a többi kőolaj. Kozmetikumokban attól függ a károssága, hogy felszívódóvá teszik-e vagy sem. Egy sminklemosótejben, egy arctejben, egy masszázsolajban, még akár hasznos is lehet, hisz kiválóan oldja a szennyeződést, és jól csúszik. Ezek nem szívódnak fel, illetve lemossuk őket. Egy szemránckrémben, egy testápolóban vagy egy arckrémben már nem túl jó, ha benne van, mert nem engedi lálegezni a bőrt, és eltömíti a pórusokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

isoparaffin

köszi a választ!

szóval ha az isoparaffin az arckrémemben van az nem annyira jó hír?
azért kenjen vagy ne?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Isoparaffin: attól függ,

hogy mi a teljes összetétel. Leírnád?

Értékelés: Nincs

isoparaffin


a krém összetétele:


aqua**, shea butter**, c12-15 alkyl benzoate,glycerin**, dimethicone,
capryloyl glycine**, arachidyl alcohol**, cetyl alcohol**, myristyl alcohol**, myristyl glucoside**, gossypium herbaceum (cotton) extract*, helianthus annuus (suflower) seed oil*, tocopherol**, ethylhexylglycerin, xanthan gum**, behenyl alcohol**, glycyrrhetinic acid**, sodium hydroxide, polyarcylamide, c13-14 isoparaffin, laureth-7**, arachidyl glucoside**, rosmarinus officinalis (rosmary) leaf extract**

* organic agriculture
**natural origin ingredients

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Anna izoparaffinos kréme

Nincs vele gond, gyakorlatilag elenyésző mennyiségben tartalmazza a krémed, eléggé az összetétel végén áll, valószínű, hogy valamilyen növényi hatóanyag oldószereként alkalmazták. A zsíros fázis lényegi alkotója a sheavaj és a napraforgó olaj.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dezodor összetétele

Vettem a rövidebb nevű drogériahálózatból magamnak golyós dezodort  - Az A.....e márkájúból és a hatóanyagkereső szerint nem tűnik annyira rossznak, de mégis valami kicsapta a hónaljamat - addigra már használtam pár hete. Viszket, hámlik, piros (persze azóta kenegetem és már sokkal jobb). Lehet az oka a fenti dezodor - vagy valami más áll a háttérben?

Itt az összetétele: Aqua, Aloe barbadensis gel*, zinc oxide, glyceril caprylate, cellulose, glycerin, zinc ricinoleate, oryza sativa germ powder, triethyl citrate, silica, oryza sativa extract*, xanthan gum, hydrogenated palm glycerides, hydrogenated lecithin, caprylic/capric triglyceride, parfum**, geraniol**, linalool**, limonene**, citronellol**, citral**.
*ingredients from certified organic agriculture/**from natural essential oils

Sajnos a házi szodabikarbónás-shea vajas dezodort sem bírja a bőröm sokáig. :( 

Értékelés: Nincs

Tiszta dezodorok

Szia!

Mostanában tértél át a natúr dezodorokra? Kezdeti időben az átállás alatt a méreganyagok kiválása is okozhat ilyen tüneteket, de az is lehet, hogy érzékeny vagy valamelyik anyagra. Többen írták, hogy a házi készítésű szódabikarbóna kicsapta a bőrüket, van akinél úgy már bevált, hogy csökkentette a mennyiségét.

Ezeket a dezororokat, hónaljstifteket próbáltad már?

Értékelés: Nincs

Nem most váltottam

Dezodorból évek óta nem használok káros fajtát. A bionom-ban kaphatókat még nem próbáltam. Másfajta natúr volt már, azok nem bántottak, max. nem sokat értek. A szódabikarbónással is régóta kísérletezem, először nagyon bántotta a bőröm. Akkor "felhigítottam" keményítővel és shea vajjal, úgy hogy kb. feleolyan tömény legyen. Ha sokáig használom minden nap, akkor is kikezd... :( Viszonylag érzékeny a bőröm.  Most egyiket sem merem használni....

Értékelés: Nincs

Nekem is érzékeny a bőröm,

ez a dezodor nagyon bevált.

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Megnézem. :)

Értékelés: Nincs

Sztearinsav a kozmetikumban.. akkor most jó, vagy rossz?

Az alábbi cikket  a http://lhasznos_alapanyagok/sztearinsav   oldalon találtam. Mivel a hatóanyag keresőben ezzel teljesen ellentétes információkat olvastam, nagyon elbizonytalanodtam. Kérlek, segítsetek rátalálni az igazságra! Köszönöm!

Judit

"A kereskedelmi sztearinsav általában egy keverék, nagyjából azonos mennyiségű sztearinsavat, palmitinsavat illetve kis mennyiségű olajsavat tartalmaz.

Mivel a sztearinsav eredete – a legtöbb esetben – nincs feltüntetve a kozmetikai termékeken, a PETA minden erejével igyekszik a sztearinsav használatát megakadályozni.

 • Az elsődleges ok etikai jellegű: állításuk alapján a vegyületet elsősorban állatkísérletek miatt vagy menhelyeken elaltatott állatokból vonják ki.
 •  Ugyanakkor a PETA szerint számos kísérlet igazolja, hogy az emberi szervezet számára -akár kis mennyiségű- sztearinsav is rákkeltő hatással bír. Neurotoxicitás, toxicitás és a bőr irritációja, mint lehetséges mellékhatás, szintén felmerül(t) ezen kísérleti eredmények kapcsán.

A PETA-tól független in vitro kísérletekben sejt mutációt figyeltek meg, és ebből adódóan felmerült, hogy a vegyület „potenciális rákkeltő” lehet az élő szervezet számára. A jelenlegi hivatalos álláspont egyelőre az, hogy a sztearinsav egy alacsony kockázattal bíró vegyület, annak ellenére, hogy sok esetben a sztearinsav kivonásánál/feldolgozásánál nehézfémeket is használnak.

A sztearinsavnak és  származékainak a kozmetikumokban általában nincs saját ápoló hatása, azonban sok hatóanyag felszívódását megkönnyítik/elősegítik. A krémek esetében  elsősorban (segéd) emulgeátorként lépnek föl, illetve felerősítik más emulgeálók hatását. Az ilyen krémek könnyen megtapadnak a bőrön, ugyanakkor maga a kence szavatossági ideje is nő."

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Bőrfelszíni emulzió

Dúlaként szomorúan látom, hogy milyen kemikália arzenált adnak a kórházakban a kismamáknak, hogy ezekkel "ápolják" gyermeküket. Már csecsemőkorban pusztítják a bőrfelszíni emulziót, hiszen ha kívül-belül éri támadás a szervezetet, sokkal könnyebben megbetegszik...:( Vajon erről miért nem kampányolnak a tévében, rádióban, miért nem ír erről a sajtó??

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Antal Vali's picture

A sztearinsav hasznos, vagy káros?

Kedves Judit!

Az általad említett oldal linkjét azért rejtettem, mert több, mint 10 éves kozmetikai hatóanyagelemző múlttal azt kell, hogy mondjam, hogy számtalan esetben - szakértelem híján - hülyeségeket írnak.

A sztearinsav már csak azért sem lehet káros, mert a bőrfelszíni emulzió egyik legfontosabb alkotórésze. Ugyanis a bőrünk a saját védelmére termel egy olyan emulziót, amely fontos része az immunrendszerünknek, hisz ez védi meg a bőrünket a kórokozókkal szemben. Ennek az összetétele a következő:

 • 46% olajsav
 • 25% palmitinsav
 • 10% linolénsav
 • 8% sztearinsav
 • 3%mirisztinsav
 • 1% laurinsav
 • 3% egyéb vegyes zsírsav
 • hasznos baktériumok
 • hasznos gombák
 • víz (verejtékből)

A mai vegyszerrel teli környezeti behatások károsítják a bőrfelszíni emulziót, ezért nem véletlen, hogy a minőségi bionom kozmetikumok pont olyan összetevőkből állnak, mint a bőrfelszíni emulzió - pont azért, hogy segítsék a munkáját.

Véleményem szerint a sztearinsav igen hasznos összetevő a krémekben. Azért érdemes bionom kozmetikumot választanod, mert ezek esetében garantált az, hogy nem szintetikus, és nem leölt állatok teteméből származik. Tény, hogy egyes nagy nevű kozmetikai cégek a haszon érdekében állati tetemekből nyerik ki az olcsó sztearinsavat, de ez a bionom kozmetikumoknál kizárt! Ezért fontos, hogy nagyon érdemes megválogatni, mit kenünk magunkra.

Remélem sikerült kielégítő és megnyugtató választ adnom.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

D-glucopyranose

Sziasztok!

A d-glucopyranose-rol tudtok valamit? Nem talaltam meg igy a hatoanyagkeresobe. Jo lenne tudni, hogy veszelyes-e!

Elore is koszonom.

Kriszta

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miben van ez a vegyület (d-glucopyranose) ?

Mert attól függ...

Értékelés: Nincs

Mosopor es mosogatoszer

Mosopor es mosogatoszer osszeteteleiben lattam.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mosószerekben semmi baj vele

Ez egy cukor vegyület.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mérgező?

Sziasztok!

Eddig ugy tudtam, hogy a talkum mergezö, föleg kisgyermekeknel. Akkor most rosszul tudtam?

Köszi, inselle

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum kisgyereknél

Kedves inselle!

Elnézesedet kérem amiért kérdésed "beragadt". Itt lentebb megtalálod a választ.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Változó megitélésű?

Azt szeretném kérdezni, hogy a talc nevű hatóanyagtól tartani kell, vagy sem, mert a hatóanyag keresőben változó megítélésűnek van titulálva. Valahol azt is olvastam, hogy káros. Segítenétek rendet rakni?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Talkum a hintőporban

Szia!

Igen valóban változó megitélésű a talkum.

Ebben a hintőporban a talkum, vagy zsírkő egy nehéz fajsúlyú anyag, amely nem mérgező, bár bizonyos körülmények között nagy mennyiségben belélegezve káros lehet kisbabáknál is. De ez igaz lehet a kukoricalisztre is, amit szintén sokan használnak hintőpor helyett. A fajsúlyából adódóan a talkum azonban nem száll a levegőben sokáig, de azért ne hintőporozzuk állandóan a babát, és akkor is kellő körültekintéssel! Több olyan dolog van, akár természetes is, ami kis mennyiségben gyógyszer, ha túlzásba visszük, azonban árthat is...

Én soha nem hintőporoztam a gyermekeimet semmivel, de sokan kedvelik hintőporként is a Selyempúdert, valamint a Koala Baby hintőporban és az Argital Babahintőporban sincs talkum.

Remélem a válaszom segített!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel