Levendula

(Lavandula angustifolia - valódi levendula, Lavandula latifolia - széleslevelű levendula)

Levendula

Levendula, levendula,
fanyarédes animula,
lettél lila lángfurulya,
mert perzsel vad kánikula.

Kék a lába, zöld a szárnya,
a madár beh gyöngyön járja:
vele hívó szép dalára
vén szívem is lépne párba.

Fenn az égen sűrű csillag,
lenn fekete falu falvak:
éj ködében tarló, parlag,
jobb ki békén hazaballag.

Levendulaillat illan,
az a madár meg se cikkan,
de ami volt mégis itt van
híven őrzött álmaimban.

Talán csak egy pillantásra
megéled az éj varázsa:
virággal telik a váz, ha
szívós élet lobban lángra.

Villik tánca hív már útra,
s valami megárad újra:
telt szívem veled virulna
levendula, levendula.

(Keresztury Dezső)

Tartalom:


lavenderharvest

A növény leírása

levendula_reszletesA levendula az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó örökzöld félcserje. Mélyre hatoló, alján sűrűn elágazó, fás főgyökérrendszere van. Mindkét faj elágazó szárú. A valódi levendulának magasabbra növő szára van - kb. 70 cm, mint a széleslevelű levendulának, amely szára elfásodó, legfeljebb 50 cm. Bokros növény, dúsan tenyésző ágain zöldesszürke, keskeny, hosszúkás levelekkel. Keményszárú örökzöld, tehát évelő. A levendula szépséges ajakos virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növényi szárak felső végein tömött, nyúlánk és tobozszerű alakzatban virulnak, júniusban, júliusban virágzanak. A levendula illata áthatóan tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Termésük makkocska. Mindkét faj magról, hibridjük dugványozással szaporítható, magot nem érlel.

A legelterjedtebb levendulafajok

Harmincnál több levendulafaj létezik, ezek közül a

 • Lavandula officinalis, a
 • Lavandula angustifolia és a
 • Lavandula vera a legnépszerűbb illóolaj-alapanyag.

A növény előfordulása

A levendula napfény- és melegigényes dél-európai növény, kiválóan boldogul a száraz, köves, napégette hegyoldalakon. Franciaországban, Perzsiában (a mai Irán), a mediterrán országokban és Tasmániában őshonos. Napjainkban e területeken kívül Bulgária, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Anglia és Törökország földjein termesztik. A franciák a legjelentősebb levendulaolaj-termelők. Magyarországon a Tihanyban telepített levendula világhírűvé vált, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb.

A növény kémiai alkotórészei

 • Illóolaj (linalool, linalil-acetát),
 • keserűanyag,
 • csersav,
 • rozmaringsav,
 • kumarinok,
 • fitoszterolok,
 • flavonoidok.

lavenderharvest

A levendula illóolajának előállítása

A virágokból és szárakból vízgőzös lepárlással vonják ki az aromaterápia számára hasznos, színtelen, halványsárga vagy sárgászöld illóolajat. A jellegzetes levendulaillat édeskésen egyedi, virágos, a gyógynövényekre emlékeztető, kissé fás, balzsamos mellékillattal. Félhektárnyi levendulából 6-9 kg levendulaolajat lehet gyártani. A virágból nyert olaj a legkülönb.

Népi és gyógyfüves hagyományok

A levendula a lélek balzsama. Az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.

Az ókori görögök és a rómaiak nagy becsben tartották a levendulát tisztító tulajdonsága és illata miatt. Bőségesen használták, testükre kenték, szappanjaikat és fürdővizüket illatosították vele, Egyiptomban balzsamozáshoz használták.

A növény nevének eredetéről kétféle vélemény ismert, mindkettő a rómaiakhoz fűződik.

Az egyik elmélet hívei úgy tartják, hogy a levendula név a latin lavo, lavare, vagyis a 'mosni' igéből alakult ki. A másik tábor szerint a név a latin lividua, lividus, azaz 'lila' jelentésű melléknévből eredeztethető. Az ókori rómaiak a fáradtságot és az ízületi merevséget áztatták ki tagjaikból levendulás fürdővízben. Mindemellett, a levendulát furcsamód a bizalmatlanság jelképének tartották. Talán, mert azt hitték, hogy a növényt mérges kígyók szaporítják.

A középkorban élt európai lakosok, annyi más növényhez hasonlóan, a szerelem gyógyírjának vélték. Sokan érzékiséget gerjesztő tulajdonságokat tulajdonítottak neki, míg mások úgy tartották, hogy kis csokrainak viselése segít az ártatlanság megőrzésében. A néphit szerint a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. Ezt a növény erős illatával magyarázták.

I. Erzsébet angol királynő állítólag minden reggel cukrozott levendulát evett.

Levendulával frissítették a betegszobák légterét, ma pedig a szobákat illatosító potpourrikba teszik.

levendula_szepsegapolasMár a 13. és 14. századból vannak feljegyzések, amelyek megemlítik, hogy akinek a kesztyűje nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben. Angliában a pestisjárvány idején a levendulát csuklóra kötözve viselték. Gyakran felhintették vele a padlót, hogy miközben jönnek-mennek, illata felszabaduljon. Ez a szokás a spanyolok és portugálok körében napjainkban is elevenen él.  A levendulát sokféle megfontolásból használták évszázadokon át. Egyszerre volt rovarölő, tetűirtó, izomgörcsöket oldó, fájdalomcsillapító, idegrendszert erősítő, rühösség elleni szer, kificamodott testrészek gyógyírja és fogfájás ellen alkalmazott orvosság. A füvesemberek a fáradtság és a légzőszervi betegségek, valamint a fogfájás ellenszereként alkalmazták. A nők a bőrük tisztán tartására, rugalmasságának és simaságának megőrzésére tartották a legjobbnak.

A 20. század elején a hasmenés, a köhögés, a fejfájások, az ideges szívdobogás, az ízületi fájdalmak és a fogfájás gyógyszereinek alkotórészeként került be a gyógyászatba. A háztartásokban is minden zugot meghódított, így az illatosított asztali sóból sem maradhatott ki a levendula. Európában elterjedt szokássá vált a levendula használata a mellékhelyiségek és a kézmosó víz illatosítására, valamint e növény szárított szálaival tartották távol a gyapjúruháktól a molyokat. A II. világháborúban sok katona és felcser elsősegély csomagjában fordult elő sebeket fertőtlenítő szerként.

lavender_flowers

Gyógyászati hasznai

Az európai gyógyítók egész sor betegség kezelésére használják a levendulaolajat. Ott találjuk az emésztési rendellenességek, fülfájások, légzőszervi panaszok, bőrbetegségek és a torokfájás elleni receptekben. A levendulaolaj eloszlatja a melléküregi gyulladások során felgyűlt váladékot, dugulást. Jó hatásfokkal alkalmazható más légzőszervi panaszok esetén is, így csillapítja a torokfájást, a gége- és a mandulagyulladást. Enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, segíti a horzsolások, zúzódások, nagyobb sebesülések és kisebb sebek gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések fájdalmasságát. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére. Jelentősen csökkenti a fáradtságot és annak kísérőjelenségeit, élénkíti az immunrendszert.

A levendulaolaj megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb hasonló bőrbetegségek lobos állapotait. Csillapítja a napozás okozta leégést, és hűti a herpeszeket. Sokféle gyermekbetegség kezelésére alkalmas, és mert enyhe, kíméletes hatású, nyugodtan alkalmazható kisbabáknál is.

Szépségápolás

A levendulaolaj megnyugtatja a bőrt. Kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait és elősegíti a táplálását. Csillapítja a napégette bőr fájdalmát és a pattanások miatt keletkezett gyulladásokat. Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a haj regenerálódását.

Érzelmi hatások

Az európai orvosok és lélekgyógyászok szívesen használnak levendulát érzelmi bajok kezelésére. Eloszlatja a depressziót, a félelmeket, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a mélabú, a hirtelen hangulatváltások, a kilengésekre való hajlam, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. Az orvosok állítják, hogy erősíti az immunrendszert. A levendulaolaj elűzi a félelmeket, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. A szélsőséges érzelmi állapotok helyrebillentésén keresztül visszaállítja a lelki egyensúlyt. Lecsillapítja az elmét, lazít, és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. Semlegesíti az érzékek túlműködését, lelohasztja a harcias vagy a versengő elme hevességét. Elűzi az álmatlanságot.

lavenderharvest

Legfontosabb hatásai

A levendulaolaj ösztönzi a sejtfejlődést. Földeríti a búskomor embereket, megnyugtatja az idegeket, és fenntartja a lelki egészséget. Felveszi a küzdelmet a fertőzésekkel szemben, csökkenti a gyulladásokat, lazítja a dugulásokat. Enyhíti és felszámolja az izomfájdalmakat és görcsöket.

A levendula gyógyhatása, felhasználása

A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Virágját vagy leveleit megdörzsölve kezünkön hosszú ideig illatozik. Harmóniát teremt az emberben, látvány és illat együtt bűvöl el mindenkit. Frissít, regenerál, felüdít és nyugtat egyszerre.

A levendula jó mézelő növény, méhcsaládokat telepítve levendulásunk mellé igen értékes levendulamézhez juthatunk.

Lakótérbe helyezve a frissen vágott vagy szárított virágot, kellemes illat lengi be lakásunkat, a mi örömünkre és a molyok, tetvek, szúnyogok és rovarok szomorúságára, mert azokat elűzi.

A szárított virág megőrzi illatát és színét. Csokorba kötve árnyas és szellős helyen, felkötve és virággal a föld felé lógatva gondosan szárítsuk meg.

 • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
 • Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
 • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják így!
 • A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Jó hatású pikkelysömörre és ekcémára is. Enyhíti a napozás okozta leégést.
 • Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti. A gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.
 • Az immunrendszert erősíti, élénkíti.
 • Relaxál, regenerál.
 • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
 • Fürdővízbe cseppentve (kicsi tejet hozzáadva) segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
 • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
 • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
 • A rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
 • A párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
 • Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) esetén.
 • Hatásos szív- és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
 • A bőrápolásban is kiváló.
 • Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
 • A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Levendula gyógytea készítése

levendula_teaKözvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.

 • Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítjük.
 • Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3-szor egy csészével fogyasszuk.
 • A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
 • Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle 1-2 csészével.
 • Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.

Levendulás fürdő virágból készítve

Itt is leginkább a nyugtató hatása az, amit kihasználunk. Emellett azonban a levendula serkenti a vérkeringést, és segít a bőrpanaszok enyhítésében.

Így készül a levendulás fürdő: 10 dkg levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez.

Levendulás fürdő levendulaolajból

levendula_aromaterapiaA levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.

Ha levendulaolajból készítünk fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használható tej és méz, kikevert tojás, tejszín mint természetes emulgálószerek.

Az így készült fürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojássárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

Levendulaolaj a párologtatóba

A levendulaolaj párologtatása a megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajat vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Pár csepp olajat párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába csöppentünk, és a fűtőtestre tesszük. (Fejfájás, alacsony vérnyomás esetén.)

Levendulaolaj rovarcsípésre

Rovarcsípésre is használhatjuk a levendulaolajat. Ehhez 5 ml olajat összekeverünk 25 ml 40%-os alkohollal. Az így nyert folyadékba vattacsomót mártunk, és a csípésre tesszük. 15-20 percig rajta hagyjuk. 

Levendula a fűszernövény

Főleg mediterrán vidékeken használják fűszernövényként, a Provance fűszerkeverék elengedhetetlen része. Apróra vágott és friss hajtásaival óvatosan bánjunk, mert nagyon erős az aromája. Halételek, gyros, saláták, szószok elkészítéséhez használjuk.

Lajos bácsi levendulateája

15 g levendulavirág és 15 g zsálya keverékéből készített teát kb. 1 liter vízzel leforrázunk. Pincében hűtve fogyasztandó. Borosüvegbe töltve megtévesztésig hasonlít egy cuvee-re. Amúgy Lajos bácsi fogyókúra kiegészítésére használta, nem kevés sikerrel.

Levendula üdítő

levendula_uditoA levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le mézsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a mézsziruphoz elegendő az 5 dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, amíg ázik a levendula. Amikor a mézszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.

Levendula fagylalt

Hozzávalók: alap tejszínfagylalt, 10 szál levendula, 2 dl tejszín, 5 dkg méz vagy xilit

levendula_fagyiAz alap tejszínfagylalt készítése: 250 ml tej, 250 ml tejszín, 3 tojássárgája, 5 dkg méz vagy xilit. A tojássárgákat a mézzel habosra keverjük. A tejet a tejszínnel együtt felforraljuk. Ezután a forró tejszínes tejhez óvatosan hozzáöntjük a tojásos krémet, és habverővel simára keverjük.

Ekkor visszahúzzuk a tűzre, és állandó keverés mellett, kis lángon megvárjuk, amíg elkezd forrni. Átöntjük egy tálba, és ha már nem meleg, betesszük a hűtőbe, ahol legalább 3 órán át hűtjük. Végül hidegen - egyes esetekben még melegen - hozzákeverjük az ízesítőket, és fagylaltgépben elkészítjük.

A levendula fagylalt készítése: a tejszínt a mézzel és a levendula lemorzsolt virágaival 5 percig főzzük. Még melegen az alap tejszínfagylalthoz keverjük, lehűtjük, és fagylaltgépben elkészítjük.

Levendula Fesztivál minden évben...

levendula_tihany.És, aki nemcsak a gyógyhatását és az ízét szeretné érezni, hanem a látványban is gyönyörködne, az ellátogathat Tihanyba, a minden évben megrendezésre kerülő Levendula Fesztiválra.

A június-július fordulóján virágzó, tízhektárnyi levendulaültetvény különleges látnivaló a Balaton partján. A Levendula Fesztivál igazi tihanyi program a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében, hiszen a levendula Tihany egyik jelképe, nevezetessége.

A levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. E nemes növény tiszteletére rendezik meg évről évre a Levendula Fesztivált, amely lehetőséget nyújt a helyi amatőr művészeti csoportok fellépésének is. Fontos szerepet játszik a rendezvényen a népművészeti kirakodóvásár, a kézműves játszóház, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjait ismerhetik meg a látogatók. Ezek mellett nagy sikere van a szalmafonásnak, a papírmerítésnek és a kosárfonásnak is.

A program fontos része a levendulamezőn tett látogatás, ahol az érdeklődők szakemberek segítségével megismerkedhetnek a levendula termesztésének fortélyaival és felhasználásának módjaival is. A levendulamezőre látogatóknak levendulát aratni/szedni/hazavinni szigorúan tilos, a levendulást csak megnézni, illetve fotózni lehet!

lavender-aromatherapy

Forrás:

 • Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak
 • Kissné Dogossy Éva - Zsoldos Márton: A természet kincseskamrája
 • tihanyilevendulapalanta.hu
 • tihanyilevendula.extra.hu

További oldalaink:

Receptek levendulával:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Hozzászólások

Látogassatok el a Dörgicsei Levendula Majorba!

Csodálatos napot tölthettem el Dörgicsei Levendula Majorban, gyönyörű a virágzó levendulákkal teli táj. A házipatikám egyik alap terméke a levendula illóolajuk, nagyon jó érzés volt személyesen is tapasztalni milyen hihetetlen szeretettel és odafigyeléssel készítik a termékeiket. Remek nyári program gyerekekkel is, érdemes elmenni.

Értékelés: Nincs

Műtéti sebre?

Anyajegy levétel után lehet e használni a Bio Lavandula x intermedia illót a sebre, a minél szebb, hegmentes gyógyulás érdekében, ha igen, mennyi idővel a műtét után lehetséges?

Köszönöm a választ.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Hegkezelésre...

Szia mirtill155!

Műtéti heg kezelésére a Feketenadálytő-kenőcs a leginkább alkalmas (ahogy látom, ebből a 15 ml-es van is raktáron), ez kifejezetten sebgyógyító összetevőket tartalmaz. Kenheted közvetlenül a hegre, akár a friss sebre is. Ha levedzene, begyulladna a műtéti terület, akkor a Rózsa-teafa balzsammal kombinálva szintén szép eredmények érhetőek el!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Levendula szoptatásnál

Sziasztok!

Egy 8 hónapos kisfiam van, aki nem jól alszik éjjel. Az egyetlen dolog ami segit a levendula tea. Szoptatás előtt úgy egy órával megiszom egy csészével este mielőtt lefekszik, aztán megint egyet amikor én fekszem le. 

Tudna valaki információt arról milyen hosszú távú hatása lehet a babára nézve? Esetleg van mellékhatása? 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Levendulatea pici babának elalváshoz

Szia!

Szeretettel köszöntelek az oldalon, örülök, hogy ránk találtál.  Van egy blogunk, a Gyermekmegőrző, amelyben a gyermekbetegségek mellett az alvásgondokról is szó van, érdemes elolvasni. 

A levendulatea valóban nagyon jó nyugtató hatású, de a fogyasztásában érdemes időnként szünetet tartani, és felváltani valami mással.

Jót tehet  egy levendula illóolajos masszázs, de ha párologtatóba  vagy a párnájára cseppentesz belőle, az is igen hatásos. 

Értékelés: Nincs

Kismamának levendula tea

Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogy levendula teát szabad inni várandósság alatt? Nem túl jók az éjszakáim, néha szoktam citromfű teát csinálni magamnak, de más célból vettem levendula teát, és gondoltam néha ihatnék abból is egy-egy csészével. Ugye szabad?

Köszi,

ViZi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

A levendula biztonsággal

alkalmazható, fogyasztható bármilyen formában a várandósság alatt ViZi! Boldogságos, teakortyolgatós babavárást Neked!:)

Értékelés: Nincs

Levendula tea

Köszönöm, akkor majd kortyolgatom :)

ViZi

Értékelés: Nincs

Asztmára levendula?

Sziasztok!

3 és fél éves kisfiamnál felmerült a gyanú, hogy esetleg asztmás. Mivel csak most alakult ki ez a háziorvosi vélemény, szakorvosi vizsgálaton még nem voltunk. Az antalvali oldalon olvastam, az asztmáról több cikket (a lelki okoról is) és az egyikben a Tihanyi levendulát említették, hogy gyakorlatilag minden asztma ellenes szerben megtalálható. A bionomon meg azt olvasom, hogy asztmások konzultáljanak szakorvossal a használat előtt. Én csak párologtatásra használnám, nyugató, fertőtlenítő hatása miatt. Ilyen használat mellett is előidézheti a tünetek rosszabbodását?

Válaszotokat előre is köszönöm! H.

Értékelés: Nincs

Asztmára levendula olaj lehet-e?

Kedves Hercegnő!

Átmozgattam a hozzászólásodat, a fenti cikkben hasznos információkat találsz a levenduláról. A kérdésed  régebben bennem is felmerült, Vali nagyon kimerítően válaszolt is rá.

Én nagyon megkedveltem a levendulát, nálunk állandóan van belőle, van, hogy gyermekeim maguk kérik, hogy cseppentsek vagy párologtassak a szobájukban.

Detti

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

szárított levendula levegőfertőtlenítésre!

Sziasztok!

A szárított levendulavirág illata a vírusok, baktériumok mellett mindenféle gombát is elpusztít a környező légtérből, ha így használjuk és nem a tömény olaját párologtatjuk? Fertőtlenítő hatása a gombákra így  is érvényesül?

Köszi,

Zsani

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A semminél több,

de nem elég. Túl hamar veszti el "illatanyagait", viszont addig kellemesen illatozik

Értékelés: Nincs

Levendula növény

Sziasztok,

Tudtok tippet adni, hogy Budapesten hol lehetne venni cserepes levendulát? Franciát szeretnék, mert úgy olvastam, hogy annak jobb minőségű az olaja, én pedig krémbe, testpermetbe raknám illetve teába.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Biopiacokon rendszeresen látok, és nagyobb kertészetekben is.

De ha megengedsz egy megjegyzést... Nem a franciának a legjobb minőségű az olaja... Krémekbe, aromaterápiához, kozmetikai célra és terápiára a Tihanyi levendula illóolaja bizonyult a legjobbnak. A francia kevésbé aromás, viszont semlegesebb illata miatt parfümökbe kiváló. A legintenzívebb illatú az alpesi (magashegyi) levendula.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

levendula fajták

Köszönöm a segitséget.

Ha minden jól megy , ismerősök mennek Tihanyba és vesznek növénykét. Neten találtam egy termesztőt, aki írta hogy nála van angol és francia, utóbbit ajánlotta.

Szerintetekd/ szerintetek érdemes nála venni, ha igen melyik (cég nevet nem írnék, hogy ne legyen reklám, Sándor, 12 éve foglakozik levendulával.)

Ha nem javasoljátok, lehet vhol tihanyi levendula növénykét kapni?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Hiába hozol tövet...

A levendula minősége a termőterülettől függ. Olyan, mint a szőlő. Ha abból kiszakítod, és átülteted, akkor semmi garancia nincs arra, hogy a te földedben is jó minőséget terem...

Értékelés: Nincs

föld

Ezt sajnos nem tudtam . Földem valóban nem lesz hozzá :) Ez esetben vhol lehet olyat venni, ami jót tesz a növének?

Vagy kérjekegy kaspoval ott Tihanyban földet?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Hiába kérsz egy kaspó földet, a mikroklímát nem tudod

biztosítani. Vegyél bátran levendula tövet, ültesd el, és nézd meg, hogy nálad mit produkál. Kikérjük Misi véleményét is, jó?

Egyébként Te magad akarod lepárolni?

Értékelés: Nincs

Nem tudtam,

Nem tudtam, hogy a levendula minősége ilyen sokmindentől függ (bár logikus: termőföld, klíma stb.), de gondoltam, ki tudja BP-en hol termesztik az eladásra szánt töveket, ezért gondoltam, hogy Tihanyból vásárolik egy-két növényt, itthon meg kiültetem cserépbe.

Értékelés: Nincs

Levendula cserépben

Sziasztok!

Nagyon jól leírta Vali: nincs garancia arra, hogy ugyanolyan lesz az illóolaj minősége. Szinte mindegyik kertészetben meg tudod vásárolni, az egészen kicsitől a nagyokig. Én is inkább a Vali által ajánlott fajtát javaslom: Lavandula angustifolia. Sajnos a nagyobb terméshozamú fajták miatt egyre inkább kiszorul a termelésből.

Igen sok tényező befolyásolja az illóolaj minőségét! Tihany nagyon kedvező mikroklímával rendelkezik és a talaj is alkalmas a levendula termesztéséhez. Ha cserépbe szeretnéd nevelni, akkor mindenféle képpen egy nagyobb méretű (kb. 30-40 cm átmérőjű) cserepet válassz! Jó minőségű általános virágföldet használj az ültetéséhez és egy kevés komposztált istállótrágyát is keverj a virágföldbe.

És ami a legfontosabb, hogy csak napos helyen fejlődik szépen. A jó minőségű illóolajhoz is nélkülözhetetlen a napfény.

A későbbiekben is gondoskodnod kell a tápanyag-utánpótlásról: komposzt, komposztált istállótrágya és érdemes egy kevés kőzetlisztet is bekeverni, vagy az öntözéssel kijuttatni.

A levendula szabadföldbe kiültetve szárazságtűrő, mert a gyökérzete nagyon mélyre hatol. A cserepes növényeket rendszeresen kell öntözni, csak arra ügyelj, hogy ne álljon víz a cserép alatt!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

levendula cserépben

Nagyon köszönöm a hasznos tippet. Mindenképp cserépbe kell ültetnem. Télen maradhat kint majd a teraszon vagy be kell vinni a szobába? Növényt hol érdemes vásárolni?Ismerős tudna Tihanyban venni, angolt vagy franciát. Gondolom az vegyszer mentesen van nevelve. Azonbana VaIi által javasolt nem tudom hol kapható.

Értékelés: Nincs

levendula

A levendulát nem szabad a szobába bevinni. Télire is maradjon kint, a cserepét csomagold be papírral, vagy valamilyen textillel, hogy ne fagyjon át. Kint kell maradnia, mert ilyenkor van a pihenőidőszaka.

Ha meg tudod oldani, akkor vehetsz Tihanyba is, de szinte mindegyik kertészetben megvásárolhatod. A Lavandula angustifolia az amit Vali javasolt, csak azért írtam le a latin nevet, mert így könnyebben beazonosítható a kertészetekben. Közönséges levendulának is hívják. Ha a kertészetben veszed, akkor a latin név szükséges, mert sajnos nagyon sok növénynek több magyar neve is ismert. Ennek a legjobb minőségű az illóolaja.

Értékelés: Nincs

levendula fajták

Köszönöm a hasznos tanácsokat. Azért gondoltam a tihanyi növény megvásárlására, hogy talán mivel csak azzal foglalkoznak, így igazán jó , erős növények az ottaniak.

Jól láttam a neten, hogy a francia levendula a közönséges levendula/levendula angustifolia? Illetve a termeszto azt írja, szabadban neveltek a növények, így jobban bírják majd a hideget. Ezért gondoltam onnan beszerezni.

Értékelés: Nincs

A legtöbb levendulát a

A legtöbb levendulát a szabadban nevelik, maximum a szaporítás történik üvegházban. A kertészetekben ilyenkor kapható növények mindegyike a szabadban lett nevelve. Természetesen, ha már márciusban szeretnél virágzó levendulát vásárolni, akkor az hajtatott, de azoknál az árán is meglátszódik. Nyugodtan megveheted a kertészetekben.

A francia levendulának a legtöbb esetben a Lavandula stoechas-t nevezik. Ezért is kérik a legtöbb helyen, ha valamilyen konkrét fajt keresünk a latin nevét. A Lavandula angustifolit keresd és akkor biztosan nem fogsz csalódni. A Lavandula stoechas esetében biztosan kell teleltetni. Kifejezetten a Lavandula angustifolia fajt keresd, mert már vannak fajtaváltozatok is, amelyek levele más, vagy a virága nagyobb.

Értékelés: Nincs

Tihanyi levendula növény

Sziasztok,

 

Egy nagyon kedves ismerős most hozta meg a növényeket Tihanybol:)

Csodaszépek és elvileg Levendula Angustofolia. Hogy lehet biztosan tudni? Az illata kissé enyhe, de nagyon finom, nem tolakodó (volt olyan növény aminek a virágait megsimítottam és sokkal erosebb illata volt, kissé túl erős)

Értékelés: Nincs

Levendula

Szia,

Örülök, hogy sikerült beszerezni a növényeket.

Sajnos a fajták közötti különbséget nehéz megállapítani. Így leírás alapján a fajok közötti különbséget lehet megállapítani. A virágok színe és illata is eltérő lehet a Lavandula angustifolia-n belül is. Az illóolaj tartalma a virágzáskor a legmagasabb, ilyenkor (virágzás után) csökken.

Értékelés: Nincs

Italba, teába

Lepárolni nem szeretném, nem is értek hozzá, meg gondolom nagy mennyiség is kellene hozzá.

Csak 2-3 növényt szeretnék az erkélyre, a szépsége, illata és hasznossága miatt, hogy alkalomadtán virágzáskor rakjak teába vagy vízbe innivalónak. Ha meg nagyon megbokrosodik (bér picike erkélyünk van így nem tudom nagy kaspóba rakni), akkor meg esetleg a virágját kiszárítom és belevarrom egy picike anyagba a molyok ellen.
 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nagyon szomorú hírem van! Megszűnik a Tihanyi levendulaolaj

Itt írtam róla bővebben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
zsoltesviki's picture

Levendula növény

Sziasztok!

Van egy csomó levendulám, és szeretnék belőle aromavizet vagy parfümöt készíteni. Hogy tudok?

Tegnap leforráztam egy csomaggal amit szedtem a kertben, de inkább ilyen fura zöldes színe és inkább tea illata lett... Lehet ez így nem működik? Esetleg lehet alkohollal keverni és akkor valahogy parfümként használni? Ez esetleg rózsával hogy történik?

Ha valaki ehhez ért kérlek segítsen!

Köszönöm

Értékelés: Nincs

aromavíz

szia! Lukréciához nemrég felkerült egy aromavíz recept. Kicist talán körülményes, de mindenképp nézd meg, és döntsd el magad regular_smile.gif (lukreciakencei.hu) Levendulaecetet is készíthetsz belőle, áztasd vörösborecetbe, nem tudom mire tudod használni, de én láttam ilyen terméket boltban. Én linzertésztába tettem bele a kicsit ledarált szárított virágot, isssssteni lett... :)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Levendula felhasználása

Átmozgattam a hozzászólásodat ehhez a cikkhez, hátha kapsz tippeket.

A valódi aromavíz az illóolaj lepárlása során keletkezik. Ezt házilag egy kissé bonyolult lenne előállítani. Egyéb módszerekkel is lehet különböző kivonatokat készíteni, csak nem biztos, hogy alkalmas lesz parfüm készítésére:

 • levendulás toilett ecet: 5%-os gyümölcsecetben (málnaecet, almaecet, borecet) kell két hétig napon érlelni a levendula virágokat, majd desztillált vízzel higítva arctonikként, testpermetként, hajöblítőként használható - nyugtató, bőrfeszesítő, kiegyenlítő, pórusösszehúzó.
 • levendula forrázat: gyakorlatilag tömény teát készítesz, amelyet arctonikként és testpermetként használhatsz - hűtőszekrényben 1 hétig eláll
 • levendula tinktúra: 70%-os alkoholban 2 hétig áztatod a levendula szirmokat, majd leszűröd, és bármibe belecsepegtetve, vagy desztillált vízzel higítva használhatod.
 • levendula ázat: desztillált vízben vagy tisztított vízben kell áztatni a levendulavirágot lehetőleg napos helyen 2-3 napig, majd szűrni.

Ha parfümöt szeretnél házilag készíteni, akkor a legpraktikusabb megoldás, ha illóolajat vásárolsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Tihanyi levendula légcsőszükületnél lehet?

Sziasztok!

Tegnap érkezett meg a Tihanyi levendulaolajom. Olvastam, hogy asztmára hajlamosak ne használják. Kisfiam 16 hónapos múlt és légcsőszükülettel született, amit szerencsére ki fog nőni. Nem asztmás, nem fullad, csak elméletileg könnyebben elkap egy kis náthát is és tovább is tart nála. Igazság szerint tegnap este használtuk nála a Stadelmann fogolajat, de csak késöbb olvastam el, hogy abban is van levendula. Semmi baja nem történt, csak tudott pár órát aludni éjszaka regular_smile.gif Kicsit elbizonytalanodtam, hogy tisztán a Tihanyi levendulaolajat használhatom-e nála vagy okozhat valami problémát?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Tihanyi levendula és az asztma

Sajnos hiába tudja mindenki, hogy a levendula kiváló az asztma gyógyítására (szinte minden légzéskönnyítő keverékben és mellkas bedörzsölőben ott van összetevőként), de a magyar törvény előírja, hogy minden monokomponensű illóolajra kötelező ráírni, hogy asztmások ne alkalmazzák.

Ha megnézed komoly aromaterapeuta szakemberek javallatait (Stadelmann, Roberta Wilson, Victoria H. Edwards) láthatod, hogy mindegyikőjük kimondottan javallja a levendulát asztma esetére.
Roberta Wilson Külön fejezetet szán az asztma illóolajokkal való kezelésére az Aromaterápia haladóknak c. könyvében, ahol a következőket írja:

"Az asztmás vagy a hörghurutos beteg egyaránt könnyíthet a helyzetén a letapadt váladékok oldását és eltávolítását támogató, görcsös légzést oldó és gyulladáscsökkentő aromaterápiás szerekkel.

 Az asztma megelőzésére, illetve a roham hevességének csökkentésére alkalmas illóolajok a következők: benzoe, zsálya, ciprus, eukaliptusz, tömjén, szalmagyopár, levendula, citrom, majoránna, feketebors, mirha, fenyő, rózsa, rozmaring és teafa.

A hörghurut ellen javallott illóolajok a következők: benzoe, cédrus, ciprus, elemi, eukaliptusz, tömjén, szalmagyopár, levendula, citrom, majoránna, feketebors, mirha, fenyő, narancs, rozmaring, szantálfa és teafa.

A köhögést könnyítő illóolajok a következők: bazsalikom, benzoe, feketebors, cédrus, zsálya, elemi, eukaliptusz, gyömbér, levendula, majoránna, mirha, fenyő, rózsa, rozmaring, teafa, kakukkfű."

És végül hadd osszak meg veled egy Roberta Wilson keveréket kimondottan asztmás roham esetére:

Asztma elleni gyors inhaláló

 • 10 csepp eukaliptuszolaj
 • 10 csepp rozmaringolaj
 • 8 csepp levendulaolaj
 • 6 csepp fenyőolaj
 • 4 csepp ciprusolaj
 • 4 csepp mirhaolaj

Az olajokat csepegtessük egy kis légmentesen záródó üvegfiolába. Finoman rázzuk össze a keveréket. Ha sürgősen meg kell előzni egy asztmás rohamot, csak szippantsunk bele az üvegcsébe, amit mindenhová vigyünk magunkkal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fürtös's picture

Tihanyi levelndula légutakra

A levendula az egyszem olyan illóolaj, amit mindenki alkalmazhat, töményen is, persze ha megbízhatóan 100%-osan tiszta a termék. Nagyon szépen pucolja a légutakat. Próbáljátok meg először párologtatással, majd cseppenthettek a párnájára is elalvás előtt! A párnára elég 1 csepp, mert rendkívül intenzív illata van!

Értékelés: Nincs

Levendula

Kedves Fürtös! Köszönöm a választ, bíztam benne, hogy használhatom az egész családomban a levendulaolajat regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Most ültettünk!

Most ültettük át a gyerekekkel cserépbe a tegnap vásárolt 6 db levendulát. Remélem jövő nyáron már szüretelhetek.

Értékelés: Nincs

Betty, jó hogy nálad mindig előkerül

egy vers, olyan üdítő ebben az "egészségágazatban". Csodás lett a cikk!

Tesóm készített levendulás linzert múltkor. A levendulavirágokat megőrli kávédarálóban, és jöhet az illatos liszt:)

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Levendulás linzer és a versek

Köszönöm Mindenkinek az elismerést.

Versek-én magam sem értem, hogy miért csempészek bele a cikkeimbe verseket, mert elvileg nem rajongok értük, de az utóbbi időben valahogy ragaszkodnak hozzám, kívánja a lelkem őketrolleyes.gif, vagy öregszemlaugh.gif, ki tudja!? De azt is lehet, hogy hiányoznak az irodalom órák, mert azokat nagyon szerettemheartbeat.gif.

A levendulás liszt nagyon jó ötlet, kifogom próbálni! Köszi az ötletetwinkkiss.gif!

Értékelés: Nincs

Bettynek-levendula

clap2.gif Nagyon nagyon jó kis cikket írtál!! Gratula!

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Tihany és a levendula

A cikk utolsó mondatával nem értek egyet, ugyanis nagy levendula rajongóként, az utóbbi két évben részt vettem én is a hagyományos tihanyi levendula- aratáson- és pont ez a lényeg!! annyit szedhetsz, amennyit akarsz egy külön ültetvény van csak ezért!- persze az Őslevendulásban nem szabad szedni teeth_smile.gif úgyhogy hajrá minden levendula kedvelőnek!

Értékelés: Nincs

Levendula

Sziasztok! Tavaly vettem virágboltban levendulát (cserepes), ahogyan irják, vágtam. A levágott levendulát a szekrénybe tettem, illatosítónak, moly- távoltartónak. A kérdésem, hogy ebbol megcsinálhatnám a teákat, amiről Betty ír? Köszi, szép napot mindenkinek, vero

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

tavalyi levendula

Nem biztos, hogy annak még lenne elég aromája, ha egy éve a szekrényben van. Szerintem szerezz be frisset inkább! yes.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Levendula, a kedvenc!

De jó, Betty, hogy ilyen szép részletesen írtál róla!clap2.gif Imádom a levendulát! És olyan tuti képeket találtál! yes.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel