Szolárium káros hatásai

szolarium-hatasai.jpgVeszélyes divat a szoláriumozás – komolyabban kellene venni az intelmeket!

A bőrgyógyászok évek óta kongatják a vészharangot, hogy a szoláriumokat ésszerűtlenül használók súlyos veszélyeknek teszik ki magukat. A szolárium hatásaival kapcsolatosan ma már az ENSZ Egészségügyi Szervezetének (WHO) jelentése is arra figyelmeztet, hogy a bőrrákos megbetegedések járványszerű terjedése várható, amennyiben az emberek nem hagynak fel a mértéktelen szoláriumozással.

 

Szolárium káros hatásai - Tartalom:

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

Vannak, akik azért látogatják a szolárium stúdiókat, mert az ózonlyuk terjedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Vannak, akik az egykor divatos barna bőrszínért süttetik magukat, s akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek enyhülést a konnektorból jövő fénytől.

A szoláriumozók többsége sajnos nincs tisztában az UV-fény, valamint a barnító készülékek hatásmechanizmusával. A szolárium csövei – a gyors barnítás érdekében – a nap sugarainál lényegesen intenzívebb, az egyenlítői déli napfény erősségével megegyező sugarakat bocsátanak ki. Vannak olyan szoláriumok, amelyek csak hosszú hullámú UV-A sugarakat, a legtöbbjük azonban kis mennyiségben gyulladáskeltő UV-B sugarakat is leadnak. A természetes napfényben ez a sugárfajta lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő.

Az UV-A sugarak (320-400 nm), amelyek a bőr gyors, de nem tartós, pigmentálódását idézik elő, mélyen hatolnak a bőrbe. Az UV-B sugarak (280-320 nm), csak a bőr legfelső rétegét, a hámot érik el. Ezek ugyan gyulladáskeltő sugarak, mégis nekik köszönhető a bőr saját védőrendszere több pillérjének – vastagabb bőr, védő melanin (festékanyag) – lassú kialakítása is. A szoláriumozás során tehát a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor az égető sugarakat mellőzve, lassan, fokozatosan emelve az időtartamot napozik valaki.

Fokozatosság, mértéktartás

 • Elengedhetetlen, hogy minden szoláriumozni vágyó ismerje bőre fototípusát, egyéni érzékenységét. Míg a fehérbőrű, kék szemű, északi típusú ember szigorú önmegtartóztatásra ítéltetett, addig a mediterrán színvilágúaknak megfelelő dózisban megengedhetőek a barnító sugarak.

 • A szoláriumozóknak sem szabad hagyniuk, hogy lepiruljon, leégjen a bőr, mert teherbíró képessége korlátozott.

 • Túlzásba se tanácsos vinni a szoláriumozást, mert a gyakori fényexpozíciótól gyorsan kimerülhet a bőr – egész életre szóló – fénytoleranciája, helyreállító mechanizmusa. A tapasztalatok szerint nagyon is igaz a mondás, hogy "a bőr nem felejt", a napozások, szoláriumozások fényhatásai ugyanis összeadódnak.

 • Általában évi 10-15 alkalmat még elfogadhatónak tartanak a szakértők a kontinentális éghajlaton élő kreol bőrű emberek számára.

Az UV-sugarak bőrkárosító hatásai

A bőrtípusnak nem megfelelő, vagy túl gyakori szoláriumozás esetén hasonló károsodásokra lehet számítani mint az ésszerűtlen napozásnál, pl. felégés, kávé színű foltok, bőrszárazság. Azok a bőrelváltozások, amelyek egyértelműen az UV-A sugarak számlájára írhatóak csak évekkel később jelentkeznek: roncsolódnak a kötőszöveti rostok, aminek következtében a bőr idővel elveszti rugalmasságát. E rostok vízmegtartó-képességének csökkenése következtében a bőr dehidrálttá, szárazzá, ráncossá változik, korán megöregedik.

meddig-nyomod-el

A rendszeresen szoláriumozók bőrén már fiatal korban degenerációs bőrképletek jelenhetnek meg: anyajegyek, angióma, laposan kiemelkedő, morzsalékony felszínű szövetszaporulatok, teleangiektázia (tágult erecskék), festékfoltok. Gyakori, hogy a bőr az orcákon túlságosan elvékonyodik, érzékennyé válik.

Súlyosabb esetben rákmegelőző növedékek alakulnak ki, pl. a bőr érme alakú területen megvastagodik, hámlik, a tetején szarvszerű, kemény szaruképlet is megjelenhet, vagy sötétbarna, fekete színű szabálytalan alakú foltok keletkeznek, régi anyajegyek indulnak növekedésnek.

Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kapott információ szerint 2002-ben ellenőriztek utoljára átfogóan szolárium-stúdiókat, Vas megyében. Az eredmény lesújtó volt. A felkeresett stúdiók több mint 50%-át elmarasztalták, mert nem látták el megfelelő információval a vendégeket.

A szoláriumozók tehát sokszor csak magukra számíthatnak, ezért fontos, hogy felvértezzék magukat a szükséges ismeretekkel.

Hogyan használjuk a szoláriumot

A gyártóknak minden készülékhez pontos útmutatást kell mellékelniük, amelyből kitűnik, hogy milyen bőrtípusnak mekkora sugárdózis adható. Az európai norma (EN 60335-2-27) szerint tizennyolc éven aluliaknak egyáltalán nem szabad szoláriumozniuk.

Szolárium használata - Amit tudni kell róla:

 • A szolárium csöveinek élettartalma 500-800 óra. Ezután a kisugárzott fény tartománya már átalakul, és az addig normális barnaságot okozó fény lassan égetővé válik. A csövek állapotát szabad szemmel nem lehet megállapítani, ezért a szoláriumozónak mindenképpen ajánlatos megkérdezni a csőcsere időpontját és ellenőrizni a számláló állását.

 • Csak szakképzett személyzet által működtetett szoláriumot ajánlott látogatni, ahol egyénre szabott tanácsokat adnak a vendégnek.

 • Felégett, pirosló bőrrel, vagy különféle szokatlan bőrreakciók esetén nem szabad szoláriumozni. A fényterhelések között legalább 72 órás szünetet kell tartani.

 • Szoláriumozásnál a fertőzések elkerülése érdekében az előírt higiéniát szigorúan be kell tartani. A fekvőhelyet minden vendég után fertőtleníteni kell. A legbiztosabban fóliaborítás védi meg a szoláriumozót.

 • A kozmetikumokat, sminket, dezodort, parfümöt a szoláriumozás előtt el kell távolítani a bőrről, mert a készítményekben található vegyi- és illatanyagok miatt tartósan megmaradó barna festékfoltok keletkezhetnek a bőrön.

 • Az UV-sugarak nagyon veszélyesek a szemre. Bebizonyosodott, hogy szerepük van a szürke hályog kialakulásában, ezért minden esetben védőszemüveget kell használni, a csövekbe belenézni nem szabad. A gépek által előidézett forróság a szem kiszáradásával járhat, a kontaktlencsét viselőknek szemcseppre is szükségük lehet.

 • A gyógyszerfogyasztóknak orvosi konzultáció szükséges, mert nagyon sok gyógyszer fényérzékenységet vált ki.

 • A szoláriumozás során fellépő forróság árthat a várandósoknak.

 • Vannak bőrbetegségek, amelyek eleve kizárják a szolárium használatát (sebek, herpesz, fertőző bőrbetegségek).

 • Kozmetikai kezelések előtt, illetve pár napig utána sem javasolt a szolárium használata.

A szoláriumozás sokak számára csak szimpla üzlet. Vigyázni kell, mert az ésszerűtlen és kritikátlan behódolás árát, igaz, évekkel később, de meg kell fizetni.

Végezetül:

A különféle szak-grémiumok (az Euroskin, a bőrrák kivédésére megalakult európai szövetség, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság) egységes véleménye szerint – amellyel Dr. Winkonkál Norbert, a SOTE Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa, a téma kutató-szakértője is egyetért – a szolárium használata alapvetően sem kozmetikai célból, sem betegség-megelőző megfontolásból nem indokolt, mivel a készülékekből leadott mindkét sugárféleség, mind a hosszú hullámú UV-A, mind a rövidebb hullámú UV-B sugarak egyértelműen felelőssé tehetők a bőrrák kialakulásáért. A csonterősödéshez szükséges napfényhez a szabadban tett rendszeres séták alkalmával is hozzá lehet jutni. A szükségesnél nagyobb mennyiségű sugáradag az immunrendszert is károsítja.

Forrás: Markovics Vera, http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/33

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Hozzászólások

Szolárium allergia

Sziasztok!

Esetleg tudnátok nekem a következőre választ adni?

Egyszer egy doki aztmondta, hogy allergiás vagyok a szolira, mivel szolizás után elviselhetetlenül viszketek. A bőrömön semmi nem látszik, se égés se semmi. Csak annyi van, hogy viszket olyan mintha folyamatosan kis tűvel szúrkálnának.Elviselhetetlen.... Ez tényleg allergia? Vagy csak annyira kiszárítja a bőrőmet? elég lenne egy jó krém is rá?  A másik dolog amit nem értek, hogy ez csak abban az esetleb történik ha több hetet kihagyok... ha folyamatos rendszerességel járok szoliba semmi bajom nincs... :S de ha kimarad pár hét/esetleg hónap sajnos az első alkalmak után ez történik... Előre is köszi a válaszokat:)

Értékelés: Nincs

Szolárium a napfény helyett

Sziasztok!

Jelenleg Angliában élek, ahol alig van napfény és rettentően kijött az ekcémám nemcsak a kézhajlatomon, hanem még a hasamon is! Már több mint fél éve fennál ez a helyzet és sehogy nem akar rendbejönni. Nyáron ha elegendő napfény éri a bőrömet semmi bajom nincs ha figyelek a mértékletességre.

Már semmivel nem kenem a bőrömet, mert tudom, hogy úgyse használ. immár a tusfördőkről is lemondtam.

Szeretném megkédezni, mivel hogy itt nincs lehetőség napozásra heti egyszer vagy kétszer 3 perc szoli is annyira káros lenne ha elmennék? Mert nekem tényleg nem az a célomhogy barna legyek, csak hogy renbejöjjön végre a bőröm és tudom, hogy ez főleg a fényhiány miatt lehet. Szóval szerintetek egy nagyon minimális szoli segíthet vagy inkább felejtsem el?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Ekcéma kezelésére nem a szolárium a megoldás

Szia Kate!

Felejtsd el, ez a véleményünk! Korábban elég sokszor témáztunk a szolárium hatásain, ha beírod a belső keresőbe, akkor elolvashatod a korábbi hozzászólásokat, pl. ezt.

Az ekcéma megoldása nem a szolárium, hanem az életmódváltás és a megfelelő kozmetikumok használata. 

Olvasd el Kati történetét és az alatta lévő hozzászólásokat. Ha ezek után van kérdésed, írj!

A D3-vitamin cseppek használata a téli időszakban különösen fontos, mellesleg gyulladásgátló hatása is ismert, a bőrnek is jót tesz! Ekcéma esetén minimum napi 18-20 csepp a dózis!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Szolárium

Köszi a segítséget! Megfogadom.

Értékelés: Nincs
Manósityak's picture

napozónak?

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy Szerintetek használhatom- e a  Pirke szolár krémet napozáshoz?
Szoliba nem járok, viszont kaptam egyet a barátnőmtől, örülnék ha napozónak beválna, mert úgy olvasom, hogy a régi szuper paradicsomos napozó már nem olyan fantasztikus...

Köszönöm a választ:

Ági 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Napozó

Kedves Ági!

Kérd be az adott termék összetevőit és a hatóanyag keresőnk (felső menüsorban találod) segítségével le tudod ellenőrizni.

Mi jó szívvel EZEKET tudjuk csak ajánlani.

Szép estét,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szolárium helyett

Sziasztok !

Mit javasoltok szolárium helyett? Nem totál barna akarok lenni, csak egy kis barna színt a nyárra. Szoliba nem akarok menni. Olvastam a testfújásról de gondolom ahhoz sem természetes anyagot használnak. Létezik olyan önbarnító ami teljesen káros anyag mentes vagy olyan "bronzosító" por amit testápolóba lehet keverni?

 

Várom ötleteiteket.

 

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Bronzosító

Kedves Lilavirág!

Nagyon okos döntés, hogy mellőzöd a szoláriumot és az egyéb káros barnító szereket.

Bronzosításra a Martina Gebhardt Brozosító Fluid-ját tudom jó szívvel ajánlani.

No, és bízzunk abban, hogy hamarosan megérkezik a nyár is :)

Niki

Értékelés: Nincs

álló szolizás - kicsivel jobb?

Sokan írtátok, hogy a fekvő szolikban használt fertőtlenítő szerek is károsak, főleg, ha fólia nélkül fekszik a csövekre az ember.
Ez álló szoligépnél kivédhető? Nem voltam még állóban, de úgy gondolom, hogy higiénikusabb lehet. Vagy ott valami más veszély van?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szolárium

Kedves Noraja!

Más "veszély" van? VAN. Olvastad a fenti cikket?

Niki

Értékelés: Nincs

szolizás veszélye

Persze, hogy olvastam Én most arra voltam kíváncsi, hogy melyik a higénikusabb, vagy ha úgy tetszik, "1 fokkal jobb" variáció: a fekvő vagy az álló szoli?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ha csak a higénia számít, akkor az álló

Ha viszont az egészséded, akkor egyik sem!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Szolárium használata

Mivel nem érsz hozzá magához a géphez, így mondhatjuk, hogy higiéniás szempontból talán megbízhatóbb az álló... DE NINCS OLYAN, HOGY JOBB VARIÁCIÓ!

Semmiképp nem ajánlom a szolárium használatát! Sajnálom, ha nem ilyen válaszra számítottál...

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Mártu's picture

saját szoli tapasztalatok

Néhány éve még én is jártam szoláriumba, bár nem vittem túlzásba, max 5 perc, hetente egyszer. Igazából diák koromban még én sem tudtam elképzelni, minek ez a hülyeség, amikor kinn süt a nap, csak amikor dolgoztam akkor jöttem rá, hogy a nap akkor süt, amikor én az irodában ülök... szóval szinte esélytelen a barnulás. Ráadásul én utáltam, hogy a fürdőruha alatt hófehér maradok. Úgyhogy 1-2 évig télen-tavasszal rászoktam a szolizásra. Viszont a fertőtlenítő szer az valami nagyon brutális anyag, én nem vagyok allergiás semmire, de erre lettem! Egyik alkalom után úgy kipirosodott a bőröm, ahol hozzáért a szoli felületéhez, hogy csak na. Borzasztóan nézett ki. Beszélgettem a szolis lánnyal és mesélte, hogy sok embernél vált ki ilyen reakciót, és ezért minden szoliban kell lenni fóliának, amit rátetethetsz az ágyra! Kérni kell! Szóval én sem ajánlom a szolizást senkinek, de ha valaki lelkének néha szüksége van egy pici barnaságra, és nincs lehetősége napozni, akkor csakis fólivával, megbízható helyen, max. 5 percet! Egy kicsit más téma, hogy mindig azt mondják, hogy szőke hajúaknak kék szeműeknek érzékenyebb a bőrük... Ez csak általánosságban igaz. Én sötétszőke vagyok, kék szemem van, de egyáltalán nincs világos bőröm, és nagyon szépen barnul, nem igazán ég le. Öcsém sötétbarna, de mégis érzékenyebb sokkal a bőre mint az enyém. Szóval mindenki ismerje meg a saját bőrét. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

szoláriumban dolgozni

Sziasztok. Én azt szeretném megtudni, hogy szoláriumban dolgozni is káros? Azért kérdezem, mivel szoliban fogok dolgozni.

Köszi a választ.

Üdv. Ildikó

Értékelés: Nincs

:)

Köszönöm a gyors választ kedves Eszter. Akkor majd igyekszem nem levegőt venni akkor mikor törlöm :))

Értékelés: Nincs

ha tényleg ennyire káros az a

ha tényleg ennyire káros az a szer, akkor a gumikesztyű sima ügy :) Viszont akkor az sem éppen a legjobb, ha vki mezítláb odalép, nem?? Vagyis a szolizó...

Értékelés: Nincs

Amúgy őszintén, én is jártam

Amúgy őszintén, én is jártam már szoliban, de sosem vittem túlzásba, mindig keveset voltam bent. Én azért kezdtem el járni akkor, mivel egyszer egy tengerparti kirándulásra elmentem szinte hófehéren, és sikerült leégnem rögtön az első nap confused_smile.gif és tavaly mikor mentem Rhodosra, előtte párszor elmentem szoliba, hogy ne legyek annyira fehér, mert otthon nem volt időm napozgatni. És amúgy meg napallergiám van, a mellkasomon, nyakamon szokott lenni, kipirosodik és viszket, hólyagok sosem szokta lenni, szóval az nem leégés volt, hanem allergia. Sőt ilyen allergia kijött strandon is, pedig be voltam kenve, majd rájöttem mi volt a gond, parfümöt tartalmazott a naptej, így ezután a Rhodosra már illatszer és festékanyag mentes naptejet vittem (elég kevés választék van a piacon, és a legtöbb drága), és ezzel semmi ilyen gondom nem volt, és persze magas faktorszámút. Az allergia meg ott azért jött ki, mivel addig amíg várakoztunk a buszra ahogy megérkeztünk a repülőtérre, tűzött a nap, és én meg nem voltam bekenve, merthát utaztam.... Okés, majd akkor elküldöm mi van benne. Előre is köszönöm

Értékelés: Nincs

A szolárium témához

szeretnék hozzászólni. Gyógyszergyártó és -nagykereskedő cégnél dolgozom. Saját gyógyszert gyártunk a bőrrák kezelésére. A gyógyszerrel, a rákbetegséggel és a kutatásokkal kapcsolatos tanulmányokkal napi szinten találkozom. A szolárium hatásainak külön fejezetet szentelnek a kutatók!!!! Fotókkal illusztrálva! Én tuti, hogy soha az életben nem fogok menni szoliba. Bár soha ne is jártam volna! ezsuzsi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
citavita's picture

Szoli

Sziasztok! Van lehetőségem ingyen szolizásra... nehéz kihagyni, így arra gondoltam, hogy életemben először kipróbálom. Kezdhetem akkor a heti 2X3 perccel? Nem szeretnék semmit magamra kenni. Nem vagyok túl barna... Valami + tanács? Ricsi wave.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Szolárium-barna. Olyan szép az?

Szia Ricsi! Bevallom őszintén, volt egy időszak, amikor én is jártam szoláriumba. Elég fehér bőröm van, ráadásul még a szempillám, szemöldököm is szőke. Gondoltam, jót tesz majd egy kis egészséges barnaság. És tényleg. Jól éreztem magam, úgy gondoltam, én vagyok a bombanő szép barna bőrömmel, festett szemöldökömmel, szőkére melírozott hajammal. crown.png Egészen addig, amíg meg nem láttam magamat egy fényképen. Megmondom őszintén, először rá sem jöttem, hogy én vagyok az... Sárgásbarna arcbőre volt a csajnak a képen, aki én voltam. Szörnyű igénytelen fejem volt. Akkortól kezdve úgy gondolom, vagy természetes napfény, vagy semmi. Amúgy ismerek jó pár lányt, akik néhány éve rendszeresen járnak szoláriumba, valamilyen oknál fogva mindegyiknek olyan ráncos a bőre, hogy minimum 15 évvel idősebbnek néznek ki a koruknál. A barnaság elszáll, a ráncok maradnak. És egyéb káros hatásait még nem is említettük. Gondold meg! cool.gif

Értékelés: Nincs
citavita's picture

Szoli=NEM ;-)

Sziasztok! Köszi a hozzászólásokat, meggyőztetek... szóval nem fogok menni. ;-) Várom a további hozzászólásokat! clap2.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ricsinek még szoláriumról

Látod, Ricsi! Tudni kell nemet is mondani néha yes.gif Még eszembe jutott, hogy az a vegyszer, amelyikkel letörlik a szoláriumokat minden használat után - na, az se lehet piskóta! Már csak a szagáról ítélve sem. És arra ráfekszel, az mind beleég a bőrödbe. cool.gif

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Drága Ricsi

Szerintem, ha eddig nem tetted, akkor ne most kezd el. Sokat írtunk a szolizás veszélyéről és cikkek is megjelentek. Már a tévében is beismerték káros hatásait. Szóva azért mert valami ingyen van nem biztos, hogy el kell fogadnunk.
De a Te döntésed.

Szép napot,
Hortenzia

 

Értékelés: Nincs
Niki's picture

kaleidos seb (segítség)

Sziasztok!

Egyik ismerősömmel történt az alábbi eset:

"...januárban leszedtek néhány anyajegyet az arcomról és egyet a vállamról. kb 3 hónapig Mepiform tapaszt használtam, azóta Zeraderm kenőccsel kenem az államon lévőt, mert az púpos és piros maradt. nem látszik, hogy még változna. a többi talán szépnek is mondható..."

Tudtok valami természetes kezelést javasolni ilyen jellegű problémára? Köszönöm! SzNiki

Értékelés: Nincs

Műtéti seb kezelése

Szia Niki!

 

Én az ismerősöd helyében friss aloe levél géljét kötném a sebre, rajtahagynám, amíg beszívódik, majd cserélném. Esetleg kiegészítheti egy csepp levendula illóolajjal is a gélre cseppentve, ha hozzájut tiszta illóolajhoz.

Sajnos az, hogy egy műtéti seb mennyire gyógyul szépen, sok mindentől függ, de leginkább a szervezet általános regenerálódó képességével van összefüggésben, ami pedig az általános állapot egyik következménye. Tehát ismét visszatértünk a kígyó fejéhez a farkán keresztül: érdemes lenne az ismerősödnek körülnéznie (főleg) a konyhája és fürdőszobája táján.

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs
Niki's picture

seb

Köszönöm Grid! regular_smile.gif Neked is szép napot! Sz Niki

Értékelés: Nincs

Napszúrásra

Sziasztok!

Jó rég jártam felétek én is, és most egy kis segítséget kérnék. Egyik barátom vasárnap napszúrást kapott, aznap este el is ájult (nemtudom, hogy orvosi segítségre szorult e/kapott e). Azóta is eléggé rosszul érzi magát, gyengécske, a fején az eléggé rövid haja miatt piros pöttyök jelentek meg, ami a gyógyszertáros szerint másodfokú égési sérülés. Valami "tuti" habot kapott rá. Mit lehetne tenni, hogy mielőbb meggyógyuljon?

Köszönöm előre a válaszokat:)

            Hunny

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Napszúrás esetén

Először is igyon sok-sok vizet! Napszúrás esetén rengeteg szabad gyök képződik a szervezetben, ezért nem ártana ha magas ORAC értékű antioxidánst szedne. (Pl. Revenol 2x1, CascadingRevenol napi 1, Maximolból 2x20 ml / nap)
A bőrét aloe lével kéne borogatni - kenegetni, illetve Eliminatorral fujkodni. Bőrnyugtatásra kiváló a Rebound is.
És vegyetek neki egy kalapot!

Értékelés: Nincs

NewVera mint napégésre, gombára stb.külsőleg is!

Általános hatásai:

 • immunrendszer erősítő
 • méregtelenítő, vértisztító
 • gyulladáscsökkentő
 • vírusellenes
 • baktériumölő
 • csiraölő
 • gombaölő
 • összehúzó hatású
 • fájdalomcsillapító (dózisfüggő)
 • serkentő
  • szervrendszereket (vérkeringés, nyirok, emésztés...)
  • szerveket (epe, máj, vese...)

Alkalmazási területek:

 • Pszichés státus (depresszió, levertség) javítása
 • Fizikai állóképesség javítása, regenerálás:
  • általános roborálás erősítés
  • betegségmegelőzés
  • immunrendszer erősítés (immungyengeséggel járó betegségek esetén - pl. rák, allergiás betegségek)
  • allergiakezelés
  • hörghurut, asztma, tüdő- mellhártyagyulladás, köhögés csillapítása, gyulladáscsökkentés
  • cukorbetegség (vércukorszint szabályozás, fekélyes testrészek kezelése)
  • érelmeszesedés (koleszterinszint csökkentés)
  • hajhullás
  • vesekő (vese, húgyhólyagtisztítás)
  • emésztés elősegítése, gyomor- nyombélfekély és vastagbélgyulladás esetén nyálkahártya regenerálás
  • májregenerálás (zsírmáj, alkoholos máj)
  • bőrbetegségek kezelése (lábszárfekély, pikkelysömör, ekcéma, herpesz, égés, viszketés)
  • látásjavítás, stabilizálás (szürke hályog, kötőhártya gyulladás)
  • ízületi fájdalom reuma

Az New Vera külsőleg történő alkalmazása

 

Az New Vera levélből kivont friss gél a bőrápolás, különféle balesetek (sebek, és égési sérülések kezelésére) és ízületi reumatikus fájdalmak, valamint alergiás problémák esetén ideális a külsőleg történő felhasználása.

 

Alkalmazási területek:

 • sebek fertőtlenítése, sebforradás gyorsítása
 • égési sebek kezelése
 • ízületi reumatikus fájdalmak, húzódások és rándulások helyi kezelésére
 • száj és fogápolás
 • szemápolás, szembetegségek kezelése (pl. fáradékonyság, kötőhártya-gyulladás)
 • bőrgyógyászati alkalmazás (pl. bőrszövet regenerálás, hidratálás és tisztítás, bőrpuhítás, pórus összehúzás, pattanások kezelése, hajápolás és hajgyökér erősítés).

Az New Vera különböző betegségekben való felhasználása kiegészítőként:

 

AIDS · allergia · álmatlanság · aranyér · árpa szem · artériás elégtelenségek · asztma ' bélgörcs · benőtt köröm · bőrfarkas · bőrgyulladás · bőrszöveti problémák ' cukorbetegség · csalánkiütés · csípések · depresszió · égések · ekcéma · elszarusodás ' émelygés · faggyúmirigy váladék túltermelés · fejfájás · fekélyek · felhólyagosodás ' féregűzés · ficam · forrázás · gombásodás · gyomorégés · hasnyálmirigy problémák ' herpesz · horzsolás · hörghurut · húgyhólyagfertőzések · húgyhólyaggyulladás ' hüvelygyulladás · íngyulladás · ínyvérzések · izomgörcs · izomláz · izületi gyulladás ' kemoterápia · kiütések · korpásódás · köhögés · körömgomba betegségek · köszvény ' lázas felhólyagosodás · lepra · leukémia · májbetegségek · mandulagyulladás · megfázás
nehéz légzés · orbánc · ödéma · pikkelysömör · prosztata problémák · repedezett bőr ' rovarcsípések · sárgaság · savas gyomorrontás · szájfekélyek (afta) · száraz bőr ' székrekedés · szemölcs · szemproblémák · szőrtüszőgyulladás · szövet regenerálás ' szürke hályog · tályog (kelés) · terhességi csíkok kezelése · testtisztítás ' tuberkolózis (TBC) · üszkösödés · vágások · vastagbélgyulladás · vénás pangás · vérhas ' vérnyomás-elégtelenség · vérszegénység · vesefertőzés · visszér · zúzódások


Értékelés: Nincs

Kiütések az orrom alatt

Sziasztok!

Volna egy nagyon fontos kérdésem.A héten az orrlukamon piros fájó kiütések keletkeztek.Először azt hittem pattanás,aztán rájöttem,hogy valami kiütés.Ma elmentem szoláriumba,bekentem az arcomat barnulást elősegítő krémmel.Azóta az orrom ég,és a kiütések megnagyobbodtak.Kíváncsi lennék rá,hogy ez mitól lehet (a szoláriummal van-e összefüggésben)?
Eddig még soha nem fordult elő,és a bőröm is nagyon kreol,szóval nem tudom mire vélni.Jó lenne,ha írnátok valamiféle gyógymódot is,hiszen nagyon kellemetlen érzés,és hát a látvány is zavar.Előre is köszönöm:Ingrid

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ingrid kiütései

A problémádnál több tényező is közrejátszhat. Nekem az a gyanúm, hogy oly mértékig le van gyengülve az immunrendszered, hogy herpeszes lett az orrod. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy szolizol! Ingrid drága, miért? És miért a barnulást elősegítő krém? Pláne, ha kreol a bőröd... Miért mérgezed magad?

Értékelés: Nincs

Szolárium - vajon mi történne?

Szia! Valaki tudna nekem segíteni abban ,hogy  megmondja mennyit lenne szabad szoliznom?
Nekem fehér bőröm, sötét hajam és kék szemem van, és unom már hogy minden nyáron leég a bőröm és arra gondoltam hogy egy kis szoláriumozással nem lehetne-e megelőzni ezt a problémát, mert pl. a kezem meg a nyakam, amit folyamatosan ér a nap, az már nem ég le, hanem lassan, bár, de biztosan lebarnul.
Nekem milyen veszélyeket jelentene egy kis szoláriumozás?(gondolok itt a pöttyeimre és anyajegyeimre)

Köszönöm a segítségeteket:!!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szolárium névtelennek - aki fehérbőrű

Heti 2x3 percet javasolok maximum. De nem akarlak elkeseríteni ez nem fog megvédeni a leégés ellen. Inkább próbálj meg fokozatosan napozni, és eleinte többet lenni árnyékban. Használj olyan naptejet, ami nem csak faktoros, hanem valóban szűr is (Ilcsi, Sunbrero, Hauschka)

Értékelés: Nincs

anyajegyek pattasnások

 

Kérdéseim:

   Van e olyan naptej amit szabad szoláriumozás előtt használni?
   (Az anyajegyeimre akarom kenni)

   Lehet -e barnító krémmmel napozni?

   Mit tegyek ha úgy érzem pigmentálódtak a pattanásaim helyei?

Mi fogja elhalványítani?Milyen fényvédőd használjak...

   Mindenkinek megköszönném a választ...

Értékelés: Nincs

Orsinak anyajegyek és pattanások...

Szia,
ILCSI ILCSI ÉS ILCSI!
Most TÉNYLEG ragaszkodsz a szolihoz?nemár!...:)
én úgy tudom, hogy Ilcsi néni piros menyecske krémje az jó szoláriumozóknak.
Valitól tanultam, illetve az Ő tapasztalataira támaszkodom, hogy az anyajegyeket amúgy belülről való kordában tartani, és akkor nem "őrülnek meg", úgy értem belsőleg antioxidánsokkal, egészséges életmóddal megelőzni az elváltozásokat.

A barnító krémmel nemhogy napozni, találkozni sem érdemes, mert az a gonosz kémiaórán fogant és káros!ha nem hiszed küldd csak be az összetételét kérlek!

Ha úgy látodl barnás pöttyök, hegek vannak a bőrödön, akkor keress egy megbízható kozmetikust(Ilcsist), aki tart neked hámlasztó kúrát, én Valinak elhiszem, hogy egyedül Ilcsi néninek van olyan aha hámlasztója, ami nem káros. engem is azzal szokott a kozmim "égetni", nagyon jól ösztönzi a bőrt a megújulásra. bár egyébként egy kicsit szezonon kívül vagy, mert iylen napos időben már nem ajánlatos 1-2 napig napra menni utána. Jól mondom ugye lányok?
egyébként pedig tápláld belülről a bőrödet ásványi anyagokkal és vitaminokkal+rengeteg vízzel, amitől újra tudja építeni magát. (pl. Maximol) és most már tartsd be a szabályt, hogy amíg sebes az arcod addig ne égesd bele napon, szoliban a sebeket, mégha átmenetileg jobban is néz ki...

ha van még valami írjál!
üdv: emő
 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Katka's picture

Köszi Emő, hogy megválaszoltad

Mire leültem, hogy akkor most már válaszolok, addigra írtál! Szupi!!!!

Értékelés: Nincs
Tóth Enikő's picture

anyajegy körüli pirosság!!

Tegnap volt egy kis szülinapi összejövetel és az egyik lány szóba hozta, hogy az egyik anyajegye körül pirosságjelent meg! Megijedt, hogy mitől lehet ez....
nem mutatta meg, mert számára nem túl publikus helyen fekszik. Azt mondta, hogy van az anyajegy és körbe pirosodni kezdett a bőre.
Bőrgyógyászon kívűl más nekem se jutott az eszembe....Tipp??????
Üdv: Eni

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ha az anyajegy körül el kezd pirosodni

minden esetben forduljunk orvoshoz, ha a gyulladás nem múlik el magától 2-3 nap alatt. Az a fontos, hogy megtudjuk, nem indultak-e el kóros szövettani folyamatok. Egy jó diagnózis után nagyon könnyű már a kezelés természetes módszerekkel.

Értékelés: Nincs

szolárium

kérdezni szeretném hogyí mnnyire káros lehet a szemre a szoláriumozás,ha nyitva hagytam,mert első alkalommal voltam és nm mondták el a teendőket!!!

Értékelés: Nincs

szolárium

Remélhetőleg nem okozott maradandó károsodást...bár én nem vagyok a szoláriumozás híve, ha végképp úgy döntesz, hogy szeretnéd, mindenképpen használj szemvédő szemüveget, tudod, olyan kis kerek, fekete műanyag és kendd be magadat Ilcsi néni Piros-barna menyecskés kimondottan szolihoz való krémével. Ehhez Ilcsivel dolgozó kozmetikában juthatsz hozzá.

Berni

Értékelés: Nincs

 A szoláriumtól lehet

 A szoláriumtól lehet kapni "napszúrást" ?! Tegnp voltam szoliban és ma reggel vörösen ébredtem, ráadásül borzalmasan szédültem és el is ájultam 2 szer is...

Ez lehet az oka?
 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Napszúrás a szoliban

konkrétan napszúrást nem lehet kapni a szoláriumtól, de durva lázzal és fejfájással járó bőrgyulladást igen. Milyen szoláriumban voltál, és mennyi ideig? Milyen gyakran jársz? Kentél magadra valamit előtte???

Értékelés: Nincs

havonta járok szoliba. Most

havonta járok szoliba. Most nyílt és a gépek szinte egész nap mennek. Én az ájulás miatt vagyok ideges  bőröm eléggé be van gyulladva. 6 oercre szoktam járni de az szinte semmmit nem használ ezért most 12 re mentem lehet ez volt a gond? nem kentem magamra előtte semmit most de amúgy babaolajat szoktem előtte magamra kenni.  utánna viszont jó sokszor kenem magam hidratáló gyulladáscsökkentő testápolóval. 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ne csodálkozz, hogy minden bajod van a szoláriumtól, ha

babaolajat kensz magadra. A babaolajak zöme kőolaj, amit te szépen beleégetsz a bőrödbe. A kőolaj egy mérgező anyag! Begyullad tőle a bőröd, ráadásul a bőrlégzésed is gátolt. A testápolód sem biztos, hogy jó. 6 percnél tovább nem szabadna szolizni, turbóban pedig 3 perc a maximum.
Miért ragaszkodsz ennyire a szoláriumozáshoz?
Mi, köszönjük, nagyon jól megvagyunk nélküle...

Értékelés: Nincs

Ne szoláriumozzunk! Nagyon káros a bőrnek!

A konnektorból származó napfény káros a bőr egészségére - ezt ma már majdnem mindenki tudja, mégis sok ember szeretne egész évben barna lenni. A dermatológusok évek óta óvnak attól, hogy az emberek bőrüket ne tegyék ki évente több mint ötvenszer a számukra elviselhető napsugár dózisnak.

Védekezés nélkül egy biztonságos napfürdő csak néhány percig tart, napvédő krémmel néhány óráig. Egy normálisan napos évben ez a határ gyorsan kimerül - ezután nem marad további idő a szoláriumra, sokan mégis ezt teszik. A bőrgyógyászok ismerik a túladagolás fő problémáit: ráncos bőr az elpusztult kötőszövetrostok miatt, pigmentfoltok és bőrrák a napspektrum UV-A része miatt, illetve bőrrákot okozhat a napfény UV-B része is. A szoláriumi UV-lámpákkal a sugárzás hatalmas intenzitással hatol be az egész nem védett testbe.

A felnőttek bőre kevés és gyenge önvédelmi mechanizmussal rendelkezik az UV sugárzás káros hatása ellen, a fiatalok bőre pedig még kevésbé rendelkezik ezekkel a struktúrákkal. Ezért - és mert a gyermekek és a fiatalok enélkül is sokat tartózkodnak a szabadban- a bőr a fiatal években már felveszi az egész élet napterhelésének legnagyobb részét. A szakértők nem tanácsolják, hogy 18 éven aluli fiatalok szoláriumot használjanak.

forrás: Orvosiszótár


Értékelés: Nincs

Nem csak a bőrünket, az életünket is veszélyeztetjük

a szoláriummal

Az egészségi kockázatok ellenére töretlen a barna bőr divatja és még mindig tolonganak a szoláriumokban az emberek. Szakértők ezért szigorúbb feltételeket szeretnének bevezetni a napstúdiók számára.

2009-től törvényben tiltanák a szoláriumok használatát 18 éven aluli fiatalok részére. A szakértők azonban úgy vélik, ez önmagában nem elég. 'A mesterséges UV sugárzás minden korosztály számára súlyos egészségi kockázatokkal jár' - közölte az European Sociaty of Skin Cancer Prevention elnöke a társaság 5. nemzetközi konferenciáján. A kongresszus elnöke "riasztó helyzetről" beszélt. Németországban például - minden figyelmeztetés ellenére - 12 millió polgár rendszeresen, 4 millió - többnyire fiatal - pedig akár hetenként kétszer keres fel napstúdiót. "Csaknem mindegyikük a műtőasztalon fog landolni," - mondta a dermatológiai prevenció (ADP) elnöke. "Aki 30. életéve előtt rendszeresen szoláriumba jár, 75 százalékkal emeli annak a kockázatát, hogy élete folyamán rosszindulatú melanomában betegedjen meg." Nemcsak gyermekek és 18 éven aluli fiatalok számára kell megtagadni a napstúdiókba való belépést, hanem az érzékeny világos bőrűek, vörös vagy szőke hajúak részére is. Ugyanígy a 40 éven felüli, sok, különösen atipusus pigmentfoltos vagy gyakori gyermekkori napégéses személyeknek sincs keresnivalójuk a szoláriumban.

Elengedhetetlen, hogy a - képzett - személyzet az első szoláriumozásnál ne csak a látogató korát és bőrtípusát vizsgálja meg, hanem kérdezze meg az esetleges bőrt érzékennyé tevő gyógyszerfogyasztást is. A napstúdiókban azonban hiányoznak a szakmunkaerők. Franciaország, Svédország és Svájc már rendeletben szabályozza a szoláriumok üzemeltetését.

"A szoláriumhasználat következtében fokozott rákkockázatról szóló aktuális tanulmányi eredmények magukért beszélnek" - mondta az Euroskin rákmegelőzési társaság elnöke. A bőr és az élet van veszélyben. Az Euroskin évek óta igyekszik az EU-nál egységes szabályokat keresztülvinni a napstúdiók üzemeltetésére és használatára. A társaság törekvései eredményeként 2007 óta Európa-szerte érvényes a sugárerősség korlátozása 0,3 watt/m2-re minden új barnító-készülékre vonatkozóan.Azonban a legtöbb szolárium még régi készülékeket használ, amelyekre ez a korlátozás nem kötelező.

További védőintézkedések kezdeményezéséről szól az Euroskin EU-hoz szóló kilencpontos beadványa. Szerintük például a pénzbedobós szoláriumokat és a barnulásgyorsítókat be kell tiltani.

Az Euroskin további követelése, hogy a napstúdiók mondjanak le az egészségre való "biopozitív" hatás reklámozásáról. Indoklásuk szerint a szervezet D vitamin termeléséhez nem szükséges a szolárium. Nem alkalmas öngyógyításra sem például akne vagy neurodermitis esetén. Ha orvosilag indokolt UV besugárzás szükséges, az pedig csak egészségügyi intézményekben, orvosi felügyelet mellett történhet.

A kongresszuson hangsúlyozták az előadók, hogy nincs szükségünk szoláriumra, elég a napsütés. Ahhoz, hogy a napi D3 vitamin szükségletet fedezzük, napi 15 perces séta teljesen elegendő.Az esetleges D vitamin hiányt kiegyenlített táplálkozással, hallal vagy élelmiszerkiegészítőkkel kell kompenzálni.

Németországban évente 140000 ember betegszik meg bőrrákban. A tendencia emelkedő, különösen fiataloknál figyelhető meg a megbetegedési arány jelentős növekedése. A kezelésre Németországban már ma évente 3 milliárd eurót fordítanak. A leggyakoribb formák a felső bőr tumorjai (világos bőrrák) és a melanociter tumorok (fekete bőrrák). Rosszindulatú melanomában évente több mint 2000 német polgár hal meg.

forrás: Orvosiszótár


Értékelés: Nincs

Sziasztok!

Sziasztok!
Hú, hát köszi szépen ezt a sokmindent amit leírtatok :), írtam a Berninek e-mailt (kicsit hosszú lett bocsi ;)). Szóval az a Nonis tea, amit annyira szeretek az 1szemét...és nem is noniból van..hát...pedig én meg voltam róla győződve, hogy attól múlt el az allergiám majdnem teljesen... és egyébként azt a Noni-juice-t vagy mi, azt miért nem lehet folyamatosan alkalmazni? Van valami rossz hatása hosszú távon? Egyébként én is Zyrtec-et szedtem és most olvastam hogy milyen jó mellékhatásai vannak....hát én is eléggé kiakadtam...de most akor csak 12éves kortól lehet szedni ugye? Én már 8éves korom óra allergiás vagyok/voltam de úgy emlékszem nem szedtem ezt a szemetet csak kb 3-4évig és csak nyáron. De ez is elég...Nem is értem hogy az orvosok hogy adhatnak az embereknek ilyen veszélyes gyógyszereket, mert a legtöbb gyógyszer többet árt, mint amennyi használ, sőt..az összes. Mindenre csak gyógyszer+gyógyszer...az orvosnak nem az a dolga hogy meggyógyítson? De így csak több bajod lesz a sok gyógyszertől... A nagymamám testvére 12 féle gyógyszert szed... rengeteg...de nem azért, mert annyi baja van, hanem mert az egyik gyógyszer mellékhatásait a másik enyhíti...és így tovább...pedig csomó betegség van, amit meg lehetne oldani gyógyszer nélkül... pl.amikor voltam legutóbb allergia vizsgálaton az "orvos" felírt gyógyszert, orrcseppet, szemcseppet, és még ki tudja miket... ahelyett hogy azt mondta volna, egyek sok gyümölcsöt+vitamint, hátha megerősödik az immunrendszerem..nem, nem szedjél csak gyógyszert.....attól fog az allergia elmúlni. Jaj,bocsi,hogy ilyen regényt írtam :), csak annyira idegesítő és felháborító, hogy ha elmész orvoshoz, akkor talán többet ártasz magadnak mint használsz. Sajnos nekem az egész családom ilyen "orvospárti", és ha valaki tüsszent egyet, már rögtön orvoshoz küldik, engem meg szó szerint kiröhögnek, amikor mondom nekik, hogy ásványvizet igyanak Cola helyett....mindenre azt mondják,hogy "ha mérgező lenne akkor nem gyártanák"...na asszem ez a mondat a No Comment kategória ...:)

Értékelés: Nincs

Mosakodás után - kiütések

Szia Vali!
Mosakodás után piros kiütések jönnek ki az arcomon. Csalánkiütés szerű. Nem tudod esetleg mitől lehet? Hamar elmúlnak, de nagyon viszketnek. Mosószerre gyanakodtam, de nem attól van. Arra is gondoltam, hogy a polenallergiám miatt van, mert a törölkzők kint száradnak a kertben. Szerinted ettől lehet? A múltkor leradíroztam búzakorpával az arcomat, de ugyanilyen kiütéses lett. Akkor allergiás vagyok a búzakorpára? De ha megeszem semmi bajom... Köszönöm a segítséget előre is. Dóri

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dóri kiütései

Mivel mosakszol? Milyen krémet használsz? Szedsz fogamzásgátlót, vagy egyéb gyógyszert? A radírozás után is lemostad vízzel? Mióta jelentkeznek ezek a tünetek?

Értékelés: Nincs

A kiütések kb1hónapja

A kiütések kb.1hónapja vannak. Akár sima vízzel, akár arclemosóval mosakszom, akkor is vannak. Nem használok krémeket már kb. 2hónapja. Clean&Cleart használtam(17éves vagyok), de sokkal szebb a bőröm mióta leszoktam a "mérgekről", igaz az arctisztítót még néha használom. Az a baj, hogy arra nem emlékszem, hogy a búzakorpa előtt is voltak-e már, de azt hiszem igen. A radírozás után alaposan lemostam.
Nem szedek semmilyen gyógyszert, már az allergiámra se tavaly óta, nincs semmi tünetem, de a vizsgálaton az jött ki, hogy még allergiás vagyok csomó mindenre, ezért gondoltam, hogy a törlközőbe beletapadnak a pollenek, és így jön ki az allergia. Vagy ez hülyeség? Lehet, hogy nem is a törölköző a hibás, majd megnézem, hogy akkor mivan ha nem törlöm meg az arcom, csak hagyom , hogy megszáradjon rajta a víz, lehet, hogy akkor nem lesz kiütés...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dóri allergiás tünetei

Nekem az a gyanúm, hogy klórallergiád van. Nézd meg légyszi, hogy mi van olyankor, amikor ásványvízzel, tisztított vízzel, vagy egyáltalán nem is mosol arcot. Az is lehet, hogy a méregtelenedési folyamatodnak egy olyan szakaszához értél, ami egy darabig ezt a reakciót váltja ki belőled.
A búzakorpával szerintem nincs baj. Mivel keverted össze?

Értékelés: Nincs

Méregtelenedés?Ez azért

Méregtelenedés?Ez azért van mert nem használom már a Clean&Clear krémeket?És lesz még más tünete is?De ha klórallergia akkor eddig mért nem volt?A búzakorpát semmivel nem keverertem össze csak úgy magában.Itt az oldalon olvastam,h valaki írta,hogy jó bőrradír.Ha ezeket a kiütéseket bekenem Aloe Vera géllel akkor az nem árt ugye?Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

klórallergia

Klórallergiával nem születik az ember! Akkor alakul ki, he besokall a szervezeted a klórtól. De ez nem szentírás, hogy klórallergiád van, ez csak egy lehetőség. Az is lehet, hogy tényleg csak a vacak kozmetikumokat méregteleníti ki a bőröd.

Értékelés: Nincs

Szia Vali!

Szia Vali!
Eszembe jutott,hogy amikor voltam allergia vizsgálaton (kb3-4hete)akkor ugye csepegtettek a karomra mindenféle cseppeket és az az idióta orvos úgy megszúrkálta a tűvel,hogy 1-2 helyen vérzett a kezem,és az egyiknek sokáig nyoma maradt és fürdés közben kicsit viszketett,szóval amikor víz érte...nem tudom,lehet hogy ez butaság de ezek a cseppek akkor bekerültek a vérembe??

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Allergia vizsgálat

Azallergia vizsgálatnak pont az a lényege, hogy vérzésig megszurkálnak, hogy bejusson az irritatív anyag a véredbe! Lehet, hogy most pont ezt dolgozza ki a szervezeted.

Értékelés: Nincs

De eddig még soha nem

De eddig még soha nem vérzett,pedig már sokszor csináltak ilyen vizsgálatot...És az az anyag mennyi idő alatt jön ki??Amúgy ezek a kiütések nem az egész arcomon jönnek,csak a fülem és az allám között,szóval ott alul.Tegnap reggel nem mostam meg annyira alaposan csak éppen hogy,és nem is viszketett utána anyira,este viszont nyagyon,ma reggel +rendesen megmostam és semmi :) úgyhogy remélem el fog múlni hamar...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dóri allergiás tünetei

Dórika! Nőgyógyászatilag hogy állsz? Az ugyanis, hogyha csak ott leasz kiütéses, és máshol nem, akkor nem allergia. Márpedig a fül alatti rész és az állkapoccsont bőrének elváltozásai nőgyógyászati problémára utalnak.

Értékelés: Nincs

Megvan a kiütések forrása! Az ELMEX fogkrém!

Szia Vali!
Asszem megvan a kiütések forrása: az elmex fogkrém. Az lehetséges szereinted? Csak emiatt lehet, mert vasárnap este  leesett a fogkefém és nem mostam fogat, meg tegnap reggel se, és tegnap se este se reggel nem volt kiütés. Tegnap délután mostam fogat és este, és ma reggel megint viszketett az arcom...De most akkor milyen fogkrémet használjak?? Az elmex volt az egyetlen amibe nincs SLS... :(

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Elmex és a kiütések

Igen, előfordulhat, hogy az Elmextől lettél kiütéses. Az egy dolog, hogy nincs benne SLS és egyéb mérgező vegyület, de attól még szintetikum van benne elég, amik viszont allergiás reakciókat válthatnak ki. Nem véletlen, hogy - annak ellenére, hogy az Elmex méreganyag mentes - én mégis a White Pearl fogkrémet, illetve a natur gyógynövényes Dentomint fogport favorizálom. Én egyébként a kettő kombinációját használom.
Egyébként - az én véleményem szerint - nálad halmazati lehet ez a dolog, úgyhogy próbálj meg tisztított vízzel arcot mosni.

Értékelés: Nincs

Halmazati?De mért...?

Halmazati?De mért...?
Az a helyzet,hogy néztem már a Neways fogkrémeket,de ha nincs bennük fluorid akkor mi véd a fogszuvasodástól?Sajnos elég gyenge a fogzománcom,és a fogorvosom mindig azt mondja,hogy fluoridos fogkrémet használjak.És a Newaystől tuti nem kapok kiütést?Hogy lehet regisztráció nélkül rendelni?Tudsz segíteni légyszi? :) .Köszönöm.
Ja,és még valami: reggel olvastam itt az oldalon,hogy a filteres teákba színezék van meg ilyenek?Én több mint 1éve minden este ittam/iszom Nonis zöld teát az allergia miatt és használ is,de akkor most ez egészségtelen??

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dóri házi feladata

Tudom, hogy vége a sulinak, de én mégis adnék neked egy házi feladatot, mert látom, hogy új vagy itt.
Olvasd el elejétől végéig az egész honlapot, és akkor minden felgyülemlett kérdésedre kapsz választ. Nem véletlen, hogy a törzsolvasók már profi módon adják a tanácsokat.
A fluor egyébként egy mérgező halogén elem, a fogzománcon keresztül valóban nem szívódik fel, viszont nyálkahártyakárosító hatású. A világ több országában már be van tiltva, így természetes, hogy a gyártó a haszon reményében ott akarja eladni és túlreklámozni, ahol még engedélyezik a használatát.
Mellesleg a noniból nem lehet teát csinálni... és tablettát sem... lehet, hogy a vacak filteres csak noni ízesítésű, ami tuti, hogy aroma.
Rendelni úgy tudsz, hogy vagy beregisztrálsz itt az oldalon lévő webáruházba és rendelsz magadnak (ilyenkor olcsóbb), vagy veszel egy lakóhelyedhez közel praktizáló tanácsadónőtől, akiknek névsorát itt találhatod.
És Berninek is és tabiGabinak is igaza van: nem a fogkrém tisztítja a fogat, hanem a kefe

Értékelés: Nincs

Dóri fogai

Kedves Dóri!

A fluor kívülről nem épül be a fogakba!!! A fogak védelmét -vitaminok, ásványi anyagok belülről kell megoldani!
A fogszuvasodástól az véd -külsőleg- ha jó alaposan megsikálod a fogaidat!Ha méregmentes "sikálószert" szeretnél, akkor igaza van Valinak, Ultrashine Radiance vagy NATÚR Dentomin fogpor (az ízesített már mű ízanyagokkal van). Ezt kiegészíthezed az Eliminatorral is, ami beállítja a száj megfelelő pH értékét.
Ha szeretnéd ezeket kipróbálni és Budapesten vagy Gödöllőn át tudnád venni, én szívesen hozok Neked, csak szólj minél előbb, mert csütörtökön megyünk az irodába és ha van bent, amit szeretnél, szállítást sem kell fizetni .

Igen, rakhatnak a filteres teákba színezéket, de itt nem csak ezen van a hangsúly -hiszen az egyéb gyógynövények is elszínezhetik a fogakat, ha nem tisztítod alaposan- hanem arról, hogy a filteres tea összetétele nehezen ellenőrizhető (azt mondják, hogy az kerül a filterbe, amit már földről sepernek össze), válassz inkább kimért vagy saját gyűjtésű, szárítású teát (cickafark-női bajokra, hársvirág is van még-megfázásra, köhögésre és még sorolhatnám).
Tehát nem biztos, hogy rossz a nonis teád, de ha nem bízol benne, Nonit lehet itt is rendelni, nagyon erős méregtelenítő hatása van, zöld teát pedig lehet kimérve is vásárolni, kiváló antioxidáns!!!

Berni


Értékelés: Nincs

Dóri fog(k)réme

Kedves Dóri! Hát prsze, hogy ezt mondja a fogorvosod..., mert a TV-ben is ezt mondják... A fluorid a fogzománcba fel sem szívódik, viszont a nyálkahártyán keresztül igen, oda, ahová nem kéne. A fogszuvasodás ellen nem tudsz külsőleg védekezni!!! A fogzománcon keresztül semmi sem tud felszívódni! Ez megint csak az "okosok" véleménye! Én most már jó pár hónapja az Ultrashine Radiance-t használom és tapasztalatból mondom, hogy nagyon szépen fehéríti, tisztítja is a fogaim (nem mellesleg imádom az ízét), ill. a fogínyvérzést is megszűnteti. Vagy vásárolj Geoproduct-os Dentomin gyógynövényes fogport. Az általad említett filteres teát nem ismerem, de amit a filteres teákról találtam csak röviden, azt megosztom veled: 1. A fileterkbe kerülő tea nagyrésze nem a legjobb minőségű. Mint említettem, a filterek általában zúzott tipusú teát tartalmaznak, hogy az gyorsabban kioldódjon. 2. A teljes levelű teáknak sok változata létezik, és a legérdekesebb, legélvezetesebb teák nagyrésze nem kapható filteres változatban. A zöld tea, a mate, és néhány gyógytea is elszínezhetik a fogakat, de erre jók az előbb felsorolt méregmentes fogkrémek/porok.

Értékelés: Nincs

Bőrprobléma száj körül

Szia Vali!
Segítségeteket szeretném kérni!A párom szája körül erősen száraz bőrdarabkák vannak. Ha nem borotválkozik minden nap,csak 2-3 naponta, akkor borotvalkozás után nagyon erősen kipattog a bőre, majd amikor a pattogás elkezd gyógyulni akkor sárgás bőrdarabkák formájában szárad le. Nagyon zavarja Őt, Neways borotvazselét használ egy ideje, de még sajnos nem tapasztaltunk változástA probléma lehet belős eredetű? Köszönöm a választ!Csibe

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Száj körüli problémák

Minden bőrprobléma belső eredetű! A ti esetetekben ez valószínű, hogy emésztőrendszer, gyomor, epe, belek működési zavarára figyelmeztet.
Nem ártana megcsinálnia egy komplett béltisztító programot.

Értékelés: Nincs

tartós valami a kézen

Kedves Vali,
a segítségedet szeretném kérni. Férjem kezén hosszú évek óta furcsa, száraz, alkalmanként viszektő folt van. A seb területe nem nő, a testén másutt sem jelent meg, én sem "kaptam el". Bőrgyógyásznál többször volt vele, minden alkalommal messziről ránézve felírtak neki valamilyen krémet. Sosem vizsgálták meg, mi lehet az. Sajnos sem ezek a kencék, sem a család által javasolt "próbáld ki pl. a Neogranormont" nem hozott eredményt, még rövid távút sem. Azt szeretném tudni, hogy hol, hogyan lehetne megvizsgáltatni, hogy mi lehet ez, hiszen úgy godnolom, hogy hatásos kezelést, illetve bármi javulást csak akkor érhetünk el, ha tudjuk mit is kellene kezelni. Köszönöm, Petra

Értékelés: Nincs

barnás száraz folt a bokánKedves Vali!

Barnás, száraz kb.20 ft-os nagyságú folt van a jobb bokámon, amit nem igazán tudom, hogy mikor (2-3 éve) és mitől jöhetett oda.
Elképzelhető, hogy valamelyik cipőm kidörzsölte...

Eddig nem foglalkoztam vele, de már zavar és most elkezdtem shea vajjal kenegetni.
Van még valamilyen ötleted mivel kenhetném és mi lehet az?Ezüstkolloidról is jókat olvastam ilyen bőrproblémákra.

Mit javasolsz?
köszönöm: Rita

 

 


Értékelés: Nincs

Bokafolt

Kedves Rita!

Igen, elképzelhető cipőtől is, de az is lehet, hogy nem iszol eleget...én 27 évig nem ittam eleget és talán most egy év rendes ivás után kezdem látni, hogy feltöltődött a szervezetem (nem száraz a bőröm, arcom, eltűntek a ráncaim és a barna száraz folt a bokámról)!
Ha gondolod, kenheted még Barrier krémmel, de a sheavaj vagy kakaóvaj is tökéletes! Ha nincs fertőzés, az ezüst nem szükséges.

Berni

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Petra férjének bőrproblémája

A kezén hol van a száraz folt?

Értékelés: Nincs

SZia Vali,

SZia Vali,
a bal hüvelyk ujján a belső felén a töve és ujjperc között, a külső felén az ujjpercen és a bal kisujján a belső felén a tövénél az első ujjpercnél.


Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Petra férjének bőrproblémája

A stresszel hogy áll a férjed?

Értékelés: Nincs

optimista típus, alapjában

optimista típus, alapjában nem igazán stresszelős,
mondjuk szereti, ha úgy mennek a dolgok, ahogy ő szeretné, és általában úgy is mennek :)
a vizet hamar felkapja, lobbanékony, de akkor kimondja magából, és kész

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Petra férje

Az a helyzet, hogy ez a bőrtünet általában pszichoszomatikus hátteret sejtet, de ha ez áll fenn, akkor sajnos nem tudok segíteni.
A másik verzió pedig az, hogy kezdődő ekcémája van. Az ekcéma hátterében szintén lelki eredetű dolgok állnak, illetve egyfajta hiánytünet és immungyengeség. Szerinted?

Értékelés: Nincs

hát, Vali, nagyon érdekes,

hát, Vali, nagyon érdekes, amit írsz, majd átgondoljuk... 
3 napja elment egy bőrgyógyászhoz, aki szintén azt mondta, hogy ez ekcéma lehet, amit gyógyítani nem tud, csak tünetmentesíteni (csak most értem, hogy miért, ti. hogy lelki eredetű lehet) ezért felírt neki Pimafucort krémet és Lorinden kenőcsöt. Ill. azt mondja, hogy majd szeptemberben  csinálna egy allergiatesztet is. (ha ekcéma, minek az allergiateszt???)
Mit gondolsz, váltsuk ki a kenőcsöket, és használja?
Egyrészt jó lenne, ha végre elmúlna a sebe őmiatta, másrészt nov. végére kisbabát várunk, és örülnénk, ha nem sebes kézzel venné majd őt fel :)

Értékelés: Nincs

ekcéma

kedves névtelen!
férjed lehetséges ekcémájával kapcsolatban annyit mondanék,hogy én most szabadultam meg teljesen az ekcémától kb.10 év után! Nem igaz,hogy nem lehet gyógyítani! Lehet,mégpedig így: álljatok át teljesen méreganyagmentes termékekre, a tisztítószereket is beleértve. Én minden tisztítószert lecseréltem a Frosch termékeire(bár nem tudom,mit gondol ezekről Vali),de amióta ezeket használom teljesen eltűnt a kezemről az ekcéma és gumikesztyűt sem kell használnom.Én nagyon sokat szenvedtem az ekcémától,kezet sem tudtam mosni bármivel,és mindent gumikesztyűben kellett csinálni.A kozmetikai szereket is teljesen lecseréltük Ilcsire,Newaysre valamint vannak készítmények amiket magunk csinálunk illóolajokból,gyógynövényekből..stb. Ezek mellett vegetáriánusok lettünk,és reformkonyhán élünk.A férjemnek elmúltak a borotválkozás utáni bőrproblémái,megszűnt évtizedek óta tartó hajkorpája is.Én egyébként 36,a férjem 43 éves. Sok ember nem akar lemondani a rossz dolgokról egészsége érdekében pedig hidd el megéri.Mindezekért köszönet Valinak és remélem segítettem egy kicsit saját tapasztalatommal. Üdv mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Petrának

Szia Petra!
hallgassatok Valira!!!
közel 10 évig szedtem az arcbőrömre szteroidos krémet, mert a bőrgyógyászoknak fogalmuk sem volt, hogy mi lehet az, ill. mitől lehet. csak találgattak. a bőröm hozzászokott, stb. nehéz időszak volt az átállás, az a néhány hónap... nem érdemes magunkra kenni ezeket a vackokat...
üdv, MVNiki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ne váltsátok ki!

Nagy a gyanúm, hogy ezek a szteroidok hosszútávon csak még nagyobb galibát csinálnak.
Próbáljátok meg, hogy este kenjétek be ligetszépe olajjal, nappal pedig Barrier krémmel. Naponta többször spricnizze be a kérdéses területet Eliminatorral, amelybe csepegtettek (50 ml-be) 2 csepp levendulaplajat és 2 csepp teafaolajat.
Egyáltalán ne egyen cukrot, és kerülje a tejet is.

Értékelés: Nincs

hol jutok hozzá?

köszönöm az ötletet és a segítséget!
Már csak egy kérdés ebben a témában: hol tudok ezekhez hozzájutni? KÖSZI!!!!!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

egy részük itt a webáruházban kapható

Húzd fölé az egeret, és átvezet a link az elérhetőséghez. A ligetszépe olaj bármelyik gyógynövény- vagy bioboltban kapható.

Értékelés: Nincs

Szia Vali!

Szia Vali!

Páromnak szeretném borotválkozás utáni After Shave-t rendelni. Az Ilcsinél találtam, de a Neways sajnos nem bontja külön férfi-nőre. Melyik termékek ajánlanád férfiaknak borotválkozás utáni használatra?
Köszi

Értékelés: Nincs

Yoel párjának

Kedves Yoel!

Férfiaknak fertőtlenítésre az Eliminator-t, hidratálásra pedig a jerikói rózsakivonatot tartalmazó Resurrection-t ajánlanám, mindkettőt lehet spricnizni, így nem kell vele sokat pepecselni!

Berni

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel