Cukor: édes méreg

A természetes szénhidrát az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. A legfőbb ok, amiért ártalmunkra van, az, hogy a természetben előforduló növények cukortartalma lényegesen alacsonyabb, mint a bolti fehércukoré. A cukorrépa cukortartalma: 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására, ezért nem is képes maradéktalanul megemészteni, a fölös cukor megerjed. (Erjedés: oldott állapotban lévő nitrogénmentes szerves anyagok, többnyire szénhidrátok felbomlása élesztőgombák, hasadógombák által.) Sir Ch. Best, az inzulin egyik felfedezője hívta fel a figyelmet arra, a cukor ugyanúgy hat a szervezetre, mint az alkohol. A következőkben pontokba szedve leírjuk a cukor káros hatásait.

1. Az alkoholképződés

Az alkohol legfőképpen a májat és az idegsejteket károsítja; sejtméreg. A májsejtek méregtelenítő munkájuk során képesek az alkohol átalakítására egy bizonyos mennyiségig, de így a szervezet normális működéséhez szükséges folyamatok elől vonódik el az átalakítást végző enzim. Emiatt, ha sikerül is közömbösíteni az alkoholt, a normális működés eleve gátolt. Sajnos az összes alkohol általában nem tud közömbösítődni. A plusz munka megnagyobbodásra készteti a májat. Ezért lehetséges májmegnagyobbodás olyan embereknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, viszont sok édességet esznek. A kísérleti állatoknál fokozott cukorbevitel hatására megnövekszik a máj és a vese. Már gyerekeknél is megfigyelhető a máj ilyen elváltozása. A máj károsodása révén a látás és a bőr épsége is veszélybe kerül. A bőrbetegségek közül az akne és a dermatitisz kialakulásában és fenntartásában a cukor komoly szerepet játszik.

2. A szívinfarktus

A szívkoszorúér-betegségeknél gyakran találunk magas vércukorszintet és a glükózanyagcsere zavarát. Nem csak a magas vérzsírszint és a mész rovására írható a szívinfarktus, a cukorfogyasztás is nagyban elősegíti. Kelet-Afrikában él két törzs (maszai és szumburu), akik sok zsírt fogyasztanak, mégsem ismert körükben a szívinfarktus. Ők egyáltalán nem fogyasztanak cukrot. Szent Ilona szigetén viszont nagyon elterjedt a szívkoszorúér megbetegedés, pedig minimális zsírt esznek. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás emellett hatvan-hetven kilogramm! A felmérések egyébként is azt mutatják, hogy a szívbetegek általában az átlagnál több cukrot fogyasztanak. A jelenség magyarázata: a cukor megköti a koleszterint, visszatartja a vérben. Patkánykísérletek igazolták ez utóbbi állítást. Ahogyan növekedett a patkányoknak adott cukor mennyisége, úgy nőtt az állatok koleszterinszintje egyenletes zsírbevitel mellett.

nem-vettem-figyelembe

3. Trombusképződés

Magas vércukorszint esetén a vérlemezkék könnyebben összecsapzódnak. Ez nagymértékben fokozza a trombusképződés kockázatát. A kimenetel akár halálos is lehet.

4. A cukorbetegség

A finomított cukor fogyasztása megterheli a hasnyálmirigyet, az inzulintermelő béta-sejtek kimerülnek. A szervezet számtalan tartalékkal rendelkezik, az egyik ebből az inzulintermelés képessége. A hasnyálmirigyünk körülbelül ötszáz évre van kalibrálva. Az emberek a túlzott cukorfogyasztás segítségével képesek negyven-ötven év alatt elhasználni!

5. Az elhízás

A finomított cukor fogyasztása nagymértékben hozzájárul a túlsúly kialakulásához. Ez részben a zsírvisszatartás miatt következik be. Az első részletes epidemiológiai tanulmányt Sir H. Himsworth tette közzé a cukorbetegségről, körülbelül harmincöt évvel ezelőtt. Arra utalt, hogy a betegség elsősorban a zsírfogyasztással függ össze. Kimutatta egyes országokban a cukorbetegség és a zsírfogyasztás kapcsolatát.

6. Az emésztőrendszer megbetegedései

Az emésztési zavarok hatvan-hetven százaléka megszűnik, amikor az étrendből kivonjuk a cukrot. Az emésztőcsatornán sorban haladva, a fogak képzik a cukor első támadási felületét. A fogszuvasodás leggyakoribb oka a cukorfogyasztás. A cukor ingerli az emésztőcsatorna felső szakaszát, úgymint a nyelőcsövet, garatot. A gyomorban fokozza a savkiválasztást, ezért hajlamosít a fekélyre. A cukros étrend húsz-harminc százalékkal növeli a gyomorsav mennyiségét. Gyakran okoz epehólyag-megbetegedéseket, gyomor- és nyombélgyulladást. A cukor hatására a káros bélbaktériumok száma jelentősen megnövekedik. Főleg a coli baktériumoknál mutatható ki ez a hatás. A vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a csecsemők, akik cukros teát kapnak, hajlamosabbak a gyomor- és bélhurutra, és a székletükben több a rothasztó baktérium, mint cukormentesen táplált társaiknál. A vékony- és a vastagbelet károsítják az erjedés során keletkező mérgező anyagok, gyulladás léphet fel. A finomított cukor a gyártás során elveszíti minden rosttartalmát. A székrekedés elsőszámú okának a rostmentes ételek fogyasztását tekinthetjük. Egy indiai rákkutató, Dr. S. L. Malhorta 1977-ben megállapította, hogy a pandzsabik körében azért nem fordul elő vastagbélrák, mert étrendjük rostokban gazdag.

7. Köszvény és csontritkulás

A cukorfogyasztás növeli a vér húgysavtartalmát, mivel megköti azt a vérben. A megnövekedett mennyiségű húgysav egyrészről savasít, ezzel közömbösítésre készteti a szervezetet. A csontokból kálcium áramlik a vérbe, megszüntetni a savasságot. Másrészről a magas húgysavszint elősegíti a köszvény kialakulását.

8. Rák

A cukor hatására a sejtek megduzzadnak, és a számuk is nő. Rákos folyamatok indulhatnak be a szervezetben. A vizsgálatok összefüggést mutattak a végbélrák, az emlőrák, a leukémia, a hasnyálmirigyrák és a cukorfogyasztás között. Dr. E. W. Pomare és Dr. K. W. Heaton cikkében azt olvashatjuk, 1973-ban kimutatták, hogy az étrendben levő rostok és maghéjak gátolják a baktériumok epesótermelését a vastagbélben. A kutatók szembeállították ezt a finomliszt és a fehércukor hatásával, és arra a következtetésre jutottak, hogy a tápanyagok finomítása vastagbélrákot okozhat. Dr. E. G. Knox cikkében egy epidemológiai felmérésről számol be, amelyet 1977-ben végeztek. A vastagbélrák és különböző élelmiszerek fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták. Az első helyen a tojás áll, sorban a következő a marhahús, a cukor, a sör és a sertéshús. Dr. B. Armstrong és Dr. R. Doll a táplálkozási szokások szerepét vizsgálta a rákos megbetegedések kialakulásában. Harminckét országban nőket vizsgálva direkt kapcsolatot találtak a cukorfogyasztás és a hasnyálmirigyrák mortalitása között.

9. Vitamin- és nyomelemhiány

A finomított cukor B1-vitamint von el a szervezetből. Ennek következménye a fokozott idegesség, agresszivitás, székrekedés és légzési nehézség. Dr. Magyari K. kutatásai azt mutatják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kivonják az étrendből a fehércukrot, jelentős koncentrációjavulást figyelhetünk meg. Amennyiben újra cukrot fogyasztanak, a koncentrációs képességük csökken. Dr. Magyari a hiperaktivitásért és az agresszív magatartásért szintén a cukrot tette felelőssé. Megfigyelései szerint a gyerekek viselkedését nagyban befolyásolja a cukorfogyasztás. De nem csak a gyerekekét, a bűnözés és a finomított cukor fogyasztása közötti kapcsolatra is felhívja a figyelmet.

A fehér cukor savasító hatása miatt kálciumhiányt idéz elő. A kálciumhiány csontritkulást, fogromlást és angolkórt okozhat.

A gyerekek többek között azért is édesszájúak, mert a sok hús és sós étel miatt a szervezet kiegyensúlyozásra törekszik. Azonban ez tipikusan az az eset, amikor az egyik lyukat úgy tömöm be, hogy közben három másik keletkezik helyette.

A finomított cukor nyomelem- és vitamintartalma nulla. Ez azért érdekes adat, mert a megemésztéséhez többféle nyomelem és vitamin is szükséges. Ezeket mind a szervezettől vonja el.

10. A belső elválasztású mirigyrendszer zavarai

A finomított cukor károsítja az anyagcserét, összezavarja a hormonrendszert. A cukor hatására a mellékvesék megnagyobbodását tapasztalhatjuk. A cukor gyorsítja a nemi érést, ingerli a nemi mirigyeket. (A civilizációs életformának köszönhetően a pubertáskor tízévente fél évet tolódik előre. A cukor sem kevés mértékben járul hozzá ehhez.)

11. Fáradékonyság

A cukorfogyasztás hatására felszaporodik a piroszőlősav a vérben. A sok piroszőlősav fáradékonysághoz vezet. Gyakori rosszulléteket eredményez, mely szorongó érzésekkel járhat együtt. Az izomgörcsök és az izgatottság is visszavezethető a megnövekedett mennyiségű piroszőlősavra.

meddig-nyomod-el

A cukor hatása rövid távú a szervezetre, ezáltal ingadozó vércukorszintet eredményez. Az alacsony vércukorszint csökkent teljesítőképességhez vezet mind fizikai, mind szellemi téren. A természetes szénhidrátok normalizálják és stabilizálják a vércukorszintet. A fehércukor csökkenti a várható életkort. Ha egy ember amúgy száz évig élne, a cukros étrend hatására csupán hetven évig fog. A fehércukor károsítja a magzatot, nő a visszamaradottság veszélye!

A civilizációs étrend irdatlan mennyiségű cukrot tartalmaz. Összehasonlításképpen, a felmérések szerint ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Évszázadokig a cukorfogyasztás csak a gazdagok kiváltsága volt, mintegy százötven év alatt tömegcikké vált, mára bárki számára elérhető. Dr. Lablanchy állítása szerint a cukorfogyasztás egy évszázad alatt a kétszázszorosára nőtt.

Az édesítés története

1. A patriarchák korában a méz volt a fő édesítőszer. Ezt a virágból méhek készítik, ezért kozmikus energiákkal van tele, és az anyagcserére hat.

2. Nagy Sándor idején megjelent a nádcukor. Ezt a növény szárából nyerik, ezért egyaránt tartalmaz kozmikus és földi energiákat és a ritmikus rendszerre (szív és keringési rendszer, légzőrendszer) hat. A cukornádból készült cukor nyomelelmekben még gazdag.

3. Napóleon uralkodása alatt jelent meg a cukorrépából nyert cukor, melyet a növény gyökeréből vonnak ki, emiatt ez csupán földi energiákat tartalmaz és az idegrendszerre van nem túlzottan pozitív hatással. A répacukor a gondolkodást földhöz kötötté teszi, mint ahogy a virágból származó méz kozmikus magasságokba emeli.

A természetes szénhidrátok az ember önállóságát fejlesztik. A finomított cukor ezzel szemben az egoizmust fokozza, önzővé tesz.

"Annak, amit megeszünk, a legnagyobb része fölösleges. Csak a negyedére van szükségünk az élethez. A másik háromnegyed rész az orvosokat gazdagítja."

A cukor egy teljesen halott anyag. Mesterségesen előállított, finomított kivonat. Csak kalorikus értéke van.

A szervezetbe jutva elrabolja a már birtokolt tápanyagokat. "Akik cukrot fogyasztanak, alkoholisták, anélkül, hogy tudnának róla."

Dr. Shelton

Szerző: Szili Zsuzsanna, Megjelent a Manifesztum 11. számában.

Mi a Napfényes Élet Alapítvány oldalán olvastuk

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Hozzászólások

Cukor hatása gyerekekre

Kedves Bionom csapat,

régóta bogarászom a bejegyzéseket itt a honlapon. A cukor kifejezetten gyerekekre gyakorolt hatásairól keresek egy kiterjedő, közérthető összefoglalót, amiben szerepel az emésztésre, fogakra, immunrendszerre, magatartásra gyakorolt hatása. Nagyszülők meggyőzéséhez volna rá szükségem, akik szinte bűnnek tartják, hogy a 3 éves kislányunknak nem adunk csokoládét, vagy csak nagyon elvétve, és a fehér liszttel, cukorral készült házi finomságok fogyasztását is korlátok közt tartjuk.

A nagymama érvei: Ti is ettétek, még is felnőttetek. Olyan kicsi van benne, semmi baja nem lesz tőle. Egy kis jó minőségű csokoládé azért kell már egy ekkora gyereknek.

Megtennétek, hogy segítetek ilyet találni, vagy tennétek közzé ilyen tartalmú cikket, szerintem sokunknak jól jönne. Nálunk a nagyszülőknél a mi szavainknál meggyőzőbb érv, ha a tv-ben látják, vagy újságban olvassák. Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Cukor hatása gyerekekre,

de leginkább az emberi szervezetre!

Ajánlom az alábbi szakirodalmat:

- Kína tanulmány

- Cukor blues

- Úgy egyél, hogy jól legyél

- Édesítsünk okosan

- Gyógyító táplálkozás

- Az Éltető étkek Arany szutrája

Az első három-négy könyv "alapmű" a témában!!! Kellemes olvasgatást kívánok a Nagyiknak... A fenti javaslatok közül - kettő kivételével - az összeset olvasták szüleim, miután apukám nagyon beteg lett, azóta nincs "vita" köztünk :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Eszter1975's picture

A cukor méreg-bebizonyították

http://www.origo.hu/egeszseg/20130306-igazoltak-hogy-a-cukor-mereg.html

A fenti linken található írást, egy népszerű hírportál legolvasottabb cikkei között találtam. Igaz, kicsit le vannak maradva (Valiék cikke több, mint 4 éve jelent meg itt), de úgy megörültem neki, hogy nemcsak, bebizonyították, hogy a cukor méreg, de sokan olvassák is a cikket. Aki tud angolul, elolvashatja az eredeti tanulmányt is.

...és még valami eszembe jutott. Kíváncsi lennék, Vaskalapos mit mondana erre

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Édességfüggőség-gyakorlati tanácsok?

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy tudtok-e gyakorlati tanácsokat adni az édességfüggőség leküzdésére? Édesszájú vagyok, de egy időben ezt tudtam kontollálni, mostanában viszont elszabadult a pokol. Az innivalókat nem cukrozom, meg ezeket az édes lötyiket sem iszom, viszont a sütizés az megy ezerrel...van-e valami tippetek, hogy a gyengélkedő akaraterőt ki lehet-e valahogy cselezni? Apró változtatások, amiket viszonylag könnyebb beépíteni a mindennapi életbe? Gondoltam már arra, hogy ha megkívánom a sütit, csokit, akkor inkább eszek helyette egy kis aszaltgyümölcsöt vagy - ami nem jobb megoldás egyáltalán, kávét iszok helyette - ilyesmi...Persze a táplálkozásom az hagy maga után kívánni valót, de úgy gondolom, kis lépésekkel kell haladni, és most legelőször ezt a nagyfokú édességbevitelt kellene csökkenteni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs

édességfüggőség

                       Sziasztok!

Tudom, hogy sokan fordultak hasonló problémával Hozzátok, de hátha segíthettek valamivel nekem is. Imádom az édességet, de le tudok mondani  /és nem hoz lázba/ cukor, csoki, méz, lekvár,  aszalt gyümik, ám az édes és krémes sütikről képtelen vagyok lemondani, /kamaszkorom óta és 40 múltam/ ,"félek", nem akaratfüggő. Ugyanis rátértem az egészséges étkezésre: Kolláth reggeli, sok zöldség, kevés hús és fehérje, sok mag és   leginkább gluténmentes gabonák. Ezt hétköznapokon gyönyörűen tartom, bár mindig készítek steviás vagy xilites egészséges sütiket. Mindennap sportolok. A hétvégén viszont süti dögivel, vagy én készítem, vagy cukrászdából kedvenceim jöhetnek. A baj, hogy egy-kettő után sem tudok megállni, rosszullétig bírom. Semmilyen szervi bajt nem találtak, nem vagyok PCOs-es, segítene esetleg a króm? Gyógyszertárit nem merek szedni, ajánljatok valamit, kérlek. Szedek tápl. kiegészítőket, az Every Woman-ben is van króm, lehet, hogy több kellene? Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Süti függőség

Szia! Igen, sokaknak okoz problémát az édesség kívánása. Mivel írtad, hogy már életmódot váltottál, hétköznap készítesz egészséges süteményeket miért nem teszed ezt hétvégén is?

Ha 30 éve ugyanez a helyzet, akkor nem hiszem, hogy Rajtad kívül ezt bárki véleménye meg tudja változtatni. Próbálkozhatsz több gyümölcs, folyadék fogyasztással, önuralommal... Van, amiről nem is kell lemondani csak normális mederbe terelni...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Miért kívánjuk az édeset?

Kedves Antalvalisok,

Segítségért szeretnék hozzátok fordulni! Bár soha nem voltam édes szájú, néhány hete úgy kívánom az édeset, hogy ölni tudnék érte! Habzsolom a csokikat, süteményeket, és bár tudatában vagyok, hogy ez mennyire káros, egyszerűen nem bírok ellenállni. Utána persze gyötör a bűntudat, azt meg egy újabb sütivel enyhítem... Az életmódomban semmilyen változás nem történt, normálisan táplálkozom (vagy ezek szerint mégsem?), rendszeresen sportolok. Felmerült bennem a kérdés, vajon a szervezetem nem így szeretne figyelmeztetni, valamire?

A válaszokat előre is köszönöm!

NB

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kívánósság...

Kedves NB!

Mit jelent az, hogy "normálisan" táplálkozol? Nagyon kevés információnk van Rólad, életmódodról, hogy igazán tudjunk segíteni... bár akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a kis candida gombák szaporodtak el szevezetedben. Érdemes lenne kipróbálnod, hogy betartod a Dr. Papp B. János candida kúra étkezési tanácsait, és figyelned magad, úgy vélem  enyhül(né)nek panaszaid...

Niki

 

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Ez az első

Sziasztok!

Ez az első hozzászólásom itt, nagyon szeretem a honlapot, és fontosnak tartom az egészséges életmódot. Viszont leendő biológusként szeretek a dolgok mélyére nézni, és ezt ajánlanám is mindenkinek, mert a fenti cukorról írt cikk sok pontja szerintem biokémiailag egyáltalán nem alátámasztott. (pl. alkoholképződés - az hogyan?, köszvény, melyet leginkább a fruktóz fogyasztásával hoznak összefüggésbe, magas koleszterinszint...) Egyetértek vele, hogy a túlzott és finomított cukorbevitel nagy károkat okoz a szervezetben, de ha hiteltelen állítások szerepelnek a honlapon, akkor más, valós állításokat is megkérdőjelezhetnek az olvasók. Ezt csak a honlap fejlődése céljából írom, és természetesen, egyáltalán nem biztos, hogy úgy van, ahogy én gondolom, mivel még elég keveset tudok a világról..:)

Emellett pedig ne felejtsük el, a cukrok a szervezet alapvető tápanyagai, ne legyünk velük szemben annyira szőrösszívűek...

Üdv mindenkinek, nagyon örülök, hogy van ez a honlap, és a vitákon keresztük is egyre tudatosabban és okosabban élhetünk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Gyöngyvérnek cukorról

Szia Gyöngyvér!

Örülök, hogy hozzánk szóltál :) ... bízom benne, hogy még sokszor fogunk "eszmét cserélni" :)

A fenti cikk egy Hírszemünk, ez azt jelenti, hogy valahol máshol olvastuk és vitaindítónak raktuk fel oldalunkra, nem ritkán nem is értünk egyet a cikkben megjelentekkel.

A cukor, mint szénhidrát létfontosságú a szervezet számára, ahogy Te is írod, viszont a hangsúly a "kivonáson" van.. Jelenleg amin a nagy többség cukrot ért, az izolált és töményített formában a hordozó növényből kivont vegyület. A szervezetünk úgy van kitalálva, hogy csak a természetes formájukban meghagyott cukrokat képes hasznosítani, azaz a mazsolát, a mézet, a sárgabarackot, a dinnyét, az egyéb gyümölcsöket, a zöldségeket, és a gabonákat (stb.). Ráadásul a gyümölcscukrot, a szőlőcukrot sem gyümölcsből és szőlőből vonják ki, hanem nagyüzemi módszerekkel termesztett kukoricából. (de ez most nem ide tartozik) A környezetétől teljesen elkülönített vegyületeket (mint az izolált dextróz, glükóz, fruktóz is) nem képes helyesen felismerni a szervezet, idegen anyagként kezeli.

A cukor hasznosuló szénhidrát, ez az egyik fő táplálékunk, ezzel szemben a finomított cukor számos betegség forrása. Gondolj bele a cukorrépa cukortartalma, amit a természetben fellelünk 18%, a finomított cukoré 95%. A szervezetünk nincs felkészülve ilyen töménységű cukor befogadására.

A finomított cukor méreg a szervezet számára, mert megfosztották életerejétől, fehérjéitől, enzimjeitől, vitaminjaitól, ásványaitól, ami eredetileg a cukornádban, vagy a cukorrépában megtalálható. Ami maradt: csupaszra finomított szénhidrát, azaz üres kalória. Talán még ennél is rosszabb. A  cukor fogyasztása rosszabb, mintha semmit sem ennénk, mert megemésztéséhez, méregtelenítéséhez és kiválasztásához a szervezettől értékes vitaminokat és ásványi anyagokat von el. A szervezet számára roppant fontos, hogy a megőrizze az egyensúlyt, ezért többféle módon is képes védekezni a nagy mennyiségű cukor bevitele által kiváltott sokk ellen. Olyan ásványi anyagok aktivizálódnak és működnek közre a vegyi folyamatokban, mint a sóban lévő nátrium, a zöldségekben lévő magnézium és kálium, és a csontokban lévő kálcium. Semlegesítő savak termelődnek, hogy a vér felborult sav-bázis egyensúlyát visszaállítsák az eredeti értékre. és az imént kifelejtettem a felsorolásból az agyi tevékenységhez fontos B-vitaminokat, amit a cukor feldolgozásához szintén szüksége van a szervezetnek és elvon.

Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy mennyire szőrösszívű... Én az voltam és ripsz-ropsz mégsem kellettek a műtétek, amiket több orvos-professzor is javasolt, közben megfogantam, pedig közölték, hogy sosem lehet gyermekem, még lombikkal sem... és a bőrgyógyászatra sem kell járnom (pedig már a kékgolyó utcába jártam kezelésekre) ...

Miért ne indíthatna be a cukor erjedési folyamatot, akár a gyomrunkban? Gondolj bele, hogyan készítik az alkoholt...

Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Igen, ezért írtam, hogy én is

Igen, ezért írtam, hogy én is nagyon károsnak tartom a finomított cukor fogyasztását, viszont szerintem sokan átesnek a ló túloldalára is, kerülnek és kiszűrnek mindenféle édes ízű, és természetesen jelenlévő cukorfajtát is. Valamint azt is szerettem volna kihangsúlyozni, hogy szinte bármilyen táplálékot fogyasztunk, mindnek vannak negatív hatásai is, amelyet nem önmagában, hanem az előnyös tulajdonságok mérlegelésével kell fogyasztani. Pl.  a fenti hozzástólásomban is írtam, hogy a fruktóz növeli a köszvény kockázatát, a zeller rákkeltő... 

Hát erjedési folyamatok biztos lejátszódhatnak a gyomorban, én csak anyagcsere szinten gondolkodtam. Minden esetre, ha bármilyen alkoholos erjedés történik a aszervezetben, annak köze van a Candidához is, ami úgyszintén lassan népbetegségnek számít...

+ egy fontos hatás még kimaradt: a megemelkedett vércukorszint csökkenti a hippocampus vérellátását, ezáltal szellemi hanyatlás és öregedés felgyorsul!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ezt a baromságot hol olvastad, hogy a zeller rákkeltő?

Nem hogy rákkeltő, hanem egyenesen kiváló a rákmegelőzés tekintetében.

Valóban megjelent egyszer egy cikk egy vegetariánus honlapon, aminek az volt a címe, hogy: Mérgező lehet a saláta, a zeller, a krumpli és a sárgarépa is, de ez a cikk arról írt, hogy a termesztés és a feldolgozás során mennyi rákkeltő anyag képes belekerülni az említett növényekbe, tehát nagyon meg kell válogatnunk a forrást, ahonnan beszerezzük.

Ha más információid is vannak a zeller rákkeltőségével (?) kapcsolatban, kérlek oszd meg velünk, bár teljesen biztos vagyok benne, hogy a zeller nem rákkeltő!

Értékelés: Nincs

Zeller

Szia!

A zellert úgy értem, hogy természetes, nem vegyszerezett környezetben is vannak benne furokumarinok, amelyeknek káros, rákkeltő és DNS károsító hatásuk van. Ha csak ezt nézzük, nyilván mondhatnánk, hogy a zeller rossz. Persze lehet, hogy ezek a káros anyagok nagyon kis mennyiségben vannak csak jelen, tőlük függetlenül pedig rengeteg másik, rákellenes hatású anyagot is tartalmazhat. Egy másik téma, amiről még csak keveset tudok, az ún. "hormézis", tehát a kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg elve. Ez alapján simán lehet, hogy az a kis mértékű rákkeltő hatású anyag az immunrendszerre hatva pont rákellenes hatást vált ki!!! Érdekes teremtmények vagyunk...

Ui.: Én is imádom a zellert!!! :D

Értékelés: Nincs

Cukorrépa?

Nekem nagymamám régen szerzett cukorrépát anno. Mesélte, hogy az ő gyerekkorában megsütötték és az mennyei édesség volt. Megkívántam és kértem csináljon nekem. Kb. 20 éve még tudott valahonnan venni, de ma már honnan juthatnék hozzá? Piacon nem árulnak (vidéken sem). Egyáltalán azt akkor lehet enni? Csak jobb nasi, mint egy tábla csoki?!

Egyébként a cikket és a hozzászólásokat olvasva eszembe jutott, mikor depresszív időszakomban nasi függő lettem. Eleinte azt vettem észre, hogy naponta kell valamivel jutalmaznom magam, aztán ott tartottam, hogy minden étkezés!!!után kell édesség, sok-sok cukorral. 10-15 kg-t híztam 2 hónap alatt... 2 évembe telt mire leadtam, 1 évembe, mire rájöttem, hogy cukor függő vagyok és le kell szoknom. Ma már mondhatni gyógyult vagyok. Nem mondom, hogy néha nem kívánok meg egy szelet sütit olykor, de egy tábla csokit egy év alatt nem verek be.... sőt!semmi karamella, gumicukor, tömény édes méreg, semmi!!! teeth_smile.gif Az egyetlen, amiről nem tudok lemondani, az a palacsinta -mézzel készítem és rizstejjel. Viszont imádom a gyümölcsös turmixokat...:)

Értékelés: Nincs

Gumicukor

Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy mennyire károsak a gumicukrok. Én imádom :) viszont hogy mi van benne pontosan az jó kérdés...:S Ezentúl mennyire egyem ill. mennyire mértékletesen egyem? Köszi a választ előre is! Szilvi

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Gumicukor a halálom...

Szilvinek!

Édesszájú vagyok, annyi, hogy az utóbbi években magam sütöm/főzöm az édességeket nyírfacukorral, mézzel.

Viszont a gumicukorral ki lehetne kergetni a világból!!! Már gyerekkorom óta írtózom tőle, valahogy számomra annyira természetellenesnek tűntek a színes, édes gumifigurák.

Ha le akarsz szokni a kis gumimérgekről, akkor jó alternatívát kínálnak a natúr aszalt gyümölcsök. Egy idő után azokat is nagyon édesnek fogod találni. Az utóbbi időben rászoktam a búzacsíra máléra. Imádom!!! Komolyan mondom, hogy bármilyen édességet lepipál! Tapasztalatom szerint csak azoknak szokott ízleni, akik már jó ideje cukormentesen élnek. Betty

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Öngyilkosság gumicukorral

Ha elolvasod a fenti cikket - ami csak a cukorról szól - az is épp elég ahhoz, hogy eldobd a gumicukrot. De sajnos a gumicukorban a cukor mellett számtalan olyan vegyület és adalék található, amely katasztrofális mérgezéshez és egészségromláshoz vezet. rákkeltő aromák, mérgező színezékek, emészthetetlen gyomorkárosító adalékok, és függőségi anyag. Nem véletlen, hogy ennyire kívánod, és nem tudsz lemondani róla.

Nehéz lesz a leszokás... De segítünk. Jópár olvasó végigjárta már ezt az utat! SIKERREL!

Értékelés: Nincs

Egyensúlyban az energiaáramlás! Olvasd el, megszivlelendő!

Egyensúlyban az energiaáramlás Jártak már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán éjjel egy és három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban? De miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük gyomrunkat? Az asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a legintenzívebben, az epeproblémákkal küszködők pedig miért éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször? A kínai orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ. A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A periodikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje, így táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is. 12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja" egymást a munkában, a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik. Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például : ne késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára, MERT éppen pihen. A kínai szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja. Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor AZ ÉLETERŐ áramlása maximális 1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni. 3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon. 5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni. 7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni,: tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz. 9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas. 11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására. 13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni. 15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energiabedobással. 17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. SEMMIVEL !!! ---esetleg: kevés,tiszta víz! Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. ---ESETLEG ,de inkább ne, a könnyű vacsorát ! 19-21 óra között: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre. Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak. 21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. 23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom. A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti. A keringés akadályoztatása betegséghez vezet.! Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat

Értékelés: Nincs

Biológiai óránk szerint

Nem értem, most akkor mikor, vagy egyáltalán ne vacsorázzunk? hmmm.gif

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Vacsora

Kedves Tinke!

Én személy szerint fontosnak tartom a biológiai óra lehetőség szerinti betartását, de vacsora nélkül biztos nem birnám ki. Szerintem fontos azt is figyelembe venni, hogy minden ember másként működik.

A kinaiak is úgy tartják: vacsorázni kell, de nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mit. Főtt ételből készült vacsorát délután 6 órakkor még fogyaszthatunk, a lényeg, hogy este 7-8 után már ne együnk semmit. Kerüljük a gyümölcsöket, édes, zsiros ételeket. A legjobb választás a zöldségekből készült vacsora. Ha vacsorázunk, még a mennyiségre figyeljünk oda. Ne együk tele magunkat, csak épp addig, mig nem érezzük, hogy éhesek vagyunk.

Én általában betartom a fenti szokást, de ha éjszakázok és nagyon nem birom ki, megeszek egy kis kigyó uborkát. Még nem éreztem sohasem, hogy megülte volna a gyomromat.

Szép Napot!

Barbara

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Megbízható vércukorszintmérő SOS!

Sziasztok! Tudna valaki megbízható vércukorszintmérő gépet ajánlani otthoni használatra?Ha van tapasztalat,írjatok légyszíves! Ami van a családban elég sokat téved,igaz régebbi modell,és elég drága bele a tesztcsík! Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Magánban kérnénk idézni

Sziasztok!

Kérünk benneteket, az ilyen tipusú kérdésekre a válaszokat magánban küldjétek!

Köszönjük!

Értékelés: Nincs

csoki

Én a cukrot igyekszem elkerülni, de mondhatni "csokifüggő" vagyok, nagyon szeretem! Napi olyan 4-5 kocka 70%-os étcsoki mennyire káros?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kazerniel csokija

Kedves Kazerniel!

Nem tudom mióta igyekszel elkerülnia  cukrot, de kitartás, mert a csoki-függőséged is enyhülni fog idővel! :)

Sokáig gondolkoztam a nevén, de jut eszembe - tudom... szégyen és gyalázat, de biztos azért, mert már késő van - egy japán professzor neve, aki azt kutatta, hogy vajon mekkora az a cukormennyiség, amivel a szervezetünkben nem lép fel hiányállapot... arra a következtetésre jutott, hogy egy kisiskolás szervezete max. 1 mokkáskanál (!) cukorral bír el, hogy a cukor fogyasztása ne idézzen elő hiánytáplálkozást... ne törjön a csontunk, stb. :)

De ebben az adagban már benne szerepel nemcsak a cukor (pl.cukorka, kristálycukor), hanem minden édesített ivólé, ketchup, majonéz, mustár, péksütemény, lekvár, befőtt, konzervtermék, joghurt, felvágott, stb.

 

Döntsd el Te, hogy még miket fogyasztasz és vond le a következtetést, hogy vajon sok-e vagy sem a napi 4-5 kocka csoki.

 

Jó éjt, Niki

Értékelés: Nincs

Egy cukormérgezés története

Sziasztok!

Az eset velem történt a hétvégén, gondoltam megosztom mindazokkal, akik esetleg hezitálnának a fenti cikk és a számtalan - a lapon és egyebütt található - tapasztalat ellenére abbahagyni a cukorfogyasztást, azaz hátha +1 ilyen tapasztalat segít a továbblendülésben.

Amit érdemes tudni, hogy én évek óta nem használok fehér cukrot édesítésre, mindent növényi részekkel édesítek (édes gyógynövények, aszalványok) esetleg mézzel, hébe-hóba mauritiuszi sötét nádcukorral, ha olyan az étek, amiből kevés fogy egy evésnél (pl. chutney-k).

Múlt hét végén történt, h egynapos látogatást tettünk anyósoméknál, akik vidéki emberek lévén a vakondot is menthetetlenül kiforgatják a földből, h császári lakomát rendezzenek az érkezésünk örömére. Mondván: ha már a karmaik közé kerültünk, nem halhatunk éhen (legfeljebb halálra zabálhatjuk magunkat - kiegészítés általam)... Mivel én pesco vegetáriánus vagyok a család felé, azaz húst nem, de tojást és halat eszem, ez külön gigászi feladat elé állítja anyósomat, mivel nem csinálhat akármit. Ezt ő úgy oldja meg, h minden alkalommal valami újdonságot kreál fejből és félve kínálja fel, h vajon ízlik-e. Így esett, h készített egy zölborsós izét (első blikkre nekem tejbegríznek tűnt, amibe zöldborsót főztek). Ízre nem volt rossz, bár ott, akkor nem ettem belőle, csak kóstoltam... szerencsémre. Ez ok miatt anyós gondosan becsomagolta, és hogy ki ne hagyhassam az ízélményt, hazaküldte velem. Másnap (szombaton) napközben előszedtem a hűtőből, kislábasba tettem, megmelegítettem, majd apránként falatozni kezdtem. Kb. a negyedik kanálkánál tartottam, amikor kezdtem csömört kapni tőle, mert nekem túlzottan édes volt, így otthagytam a maradékot, és vissza mentem tenni venni a dolgomat a dolgozószobába másfél liter tisztított víz társaságában. Nagyjából egy fél óra múlva azt kezdtem érezni, h semmi nem megy, sokat hibázok és ez még fel is dühít (normálisan nem szokott, bár ennyit nem is szoktam hibázni, mint akkor). Eltelt egy óra, és azt éreztem, h legszívesebben összetörném a számítógépeket, és a velem szemben levő íróasztalnál ülő, minderről mit sem tudó férjemet gond nélkül megfolytanám egy kiskanál vízben... csak úgy, minden ok nélkül. Ez volt az a pont, amikor azt mondtam, h elég volt, majd fogtam a másfél literes vizespalackot, teletöltöttem vízzel, majd azzal együtt bevonultam a hálóba, magamra csuktam az ajtót, bekapcsoltam a TV-t, kerestem egy természettudományos csatornát és bámultam bele egész délután. Így egész elviselhető volt a délután és az indulataim is csillapodtak, h egyedül voltam. Ez így ment estig, amikor is nagyon gyorsan felment a lázam 38,2-re és ezzel együtt az izületeim is elkezdtek iszonyúan fájni. A láz semmire sem reagált, se le nem mozdult, se fel, a gyógyteák jól estek, de a lázas állapoton nem tudtak segíteni. Én meg időközben hol magamnál voltam, hol nem, mindenesetre amikor épp igen akkor igyekeztem inni vizet is és gyógyteát is. Ezzel együtt kb óránként éreztem, h behipózom, azaz hirtelen leesik a vércukrom, de ez hál' Istennek nem volt nagyon komoly, egy korty mézes gyümölcslével mindig rendbe jött. Ez aztán így is maradt egészen vmikor éjfél utánig, amikor is teljes filmszakadás következett be, nagyon mélyen bealudtam és csak reggel ébredtem. Reggelre a lázat mintha elfújták volna. Az izületeim mérsékelten bár, de fájtak és olyan gyenge voltam, h egész nap alig bírtam kikelni az ágyból. Ha mégis muszaj volt kikászálódjak, akkor úgy szédültem, h faltámasszal tudtam csak a célomhoz érni. Ez a szédülés késő délutánra/kora estére sokat csillapodott, de a gyengeség tovább tartja magát, még ma (szerdán) sem érzem toppon magam, bár már teszem a dolgom tegnap óta. Ezen kívül erős székrekedésem is van az eset óta. 2 napig (vasárnap és hétfőn) egyáltalán nem tudtam wc-re menni dacára a rostdús étrendnek és a sok folyadéknak és egyebeknek. Tegnap reggel már úgy ébredtem, h kb 5 percenként mintha tőröket döfnének az alhasamba, visítani tudtam volna némelyiknél, úgyhogy lesz-ami-lesz alapon bevettem egy fél marék C-vitamint, ami aztán rövid időn belül meg is hozta az eredményt :) Viszont ma is nehezen ment, habár nem kemény a végeredmény :( + az arcom tele van apró, tűszúrásszerű pattanásokkal, amik lassan múlnak, de ez következik az előzőből, úgyhogy csak halkan említem meg :( És hab a tortán, hétfő óta már reggel migrénnel kelek, amit aztán elég nehéz elmulasztani. A fájdalmon úrrá tudok lenni természetes módszerekkel néhány órán belül, de a fényérzékenységen nem, illetve ahhoz több idő kell :( A koncentraciós képességem a bányászbéka popója alatt van, hogy néhány dolgot mondjak illusztrálásként: ma már legalább tudok olvasni, de hétfőn még az sem ment, és ezt a posztot is már majdnem két órája írom :(

Nem tudom, mennyi cukor lehetett a kajában, ráadásul tudom, h ez egyéni érzékenységtől is függ, ki hogy reagál, de ez még tőlem is extrém reakció volt, pedig az én szervezetem nagyon hirtelen és erősen reagál le mindent, amit nem szeret. Amellett persze, h elismerem a saját felelősségemet, amiért nem az első kóstolás után hagytam abba az evést, erősen elgondolkodtam, h fényevőnek tituláltatom magam a család előtt... ;)

Viccet félretéve, ha csak egy olvasóban sikerül felkeltenem a gyanút, h a fenti cikkek/hozzászólások igazságtartalommal bírnak, akkor már örülök, h közzétettem a történetet.

Szép napot Mindenkinek grid

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Szeretném alátámasztani Grid tapasztalatait!

A lázon kívül ezeket a tüneteket magamon is tapasztalom, ha valamelyik bio műzlibe vagy ilyesmibe volt barna cukor... levert leszek, és olyan feszült, hogy valóban neki tudok esni bárkinek, elég egy kis szikra... Ezért nagyon próbálok odafigyelni, hogy kikerüljük, de persze ez nem mindig sikerül 100%-osan...
Sőt a fiamon is észervettem, hogy az ovis koszt után kezelhetetlen, meg is kérdeztem a lányomat, hogy mit ettek...természetesen full cukrosat...
Úgyhogy én is arra biztatok mindenkit, az egy évvel korábbi önmagamhoz képest is, hogy még a barna bio cukrot is hagyja el! Méz rendben, de ez sem úgy, hogy naponta kanalazgatom! Különben meg -bár régen nem hittem volna el- kiválóan lehet élni cukor és édes íz nélkül! Okos a szervezetünk, bízzunk benne!!!!

Berni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nem kell édes íz nélkül élni!

Szia Berni és Mindenki! Ugyan Berni hozzászólásához írom válaszul ezt a posztot, de csak ezért, mert Berni hozzászólása az utolsó, ahol a nevezett mondat (...kiválóan lehet élni ...édes íz nélkül), mint kötözködésem tárgya, feltűnt és esetleg félreérthető/ijesztő lehet azoknak, akik életmódot szeretnének váltani, holott Berni sem pontosan így gondolta... Ugye jól értelek Berni és nem haragszol a kötekedésemért? ;) Szóval szerintem nagyon fontos, h véletlenül se ijesztegessük a népeket, mert nem kell száműzni az édes ízeket, csak a Gundel palacsintát és a házi, cukorpaplanba burkolózó csodás küllemű cukorkölteményeket :) Ugyanis nekem az a tapasztalatom, h ha az ember kipuceválja a szervezetét (bármilyen módszerrel), akkor nagyon sokminden megváltozik, beleértve az ízérzékelés is. Az az eper pl, amit annak előtte az embernek fia esetleg cukorral volt hajlandó megenni, édessé válik és nem igényel cukrot. Azaz nem az édes íz fog az ember életéből kimaradni, hanem a gejj, ami mellett természetszerűleg a legédesebb gyümölcs is ízetlen. Ezzel az új, tiszta ízérzékeléssel pl. még az is érthetővé válik, h miért mondják a sárgarépára, h édes (ami sokaknak érthetetlen köznépi hiedelem) :P ... Így aztán lesznek édes gyümölcsök, édes növények, édes ételek, csak azok nem cukortól édesek, legalábbis nem a gyárakból kiárusítottaktól :) Persze tudom, h ez az oldalon számtalaszor leíródott a lányok ujjai által, viszont azt is tudom, h sokakat visszariaszthat ezt a mondat és esetleg emiatt bele sem kutakodik a részletekbe, pedig érdemes 8) Szép napot grid

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Édes íz nélkül nem kell és nem is lehet élni

hiszen ez belénk van kódolva, 4 alapízt érzünk, négy féle ízlelőbimbónk van: édes, keserü, savanyú, sós. Én amondó vagyok, hogy édes íz nélkül nem kell és nem is lehet élni, de cukor nélkül igen, és ez különbség. Ha nem lenne szükségünk édes ízre, akkor nem is lenne olyan ízlelőbimbónk. Van szerepe ennek is, a keserü ízt sem szereti mindenki, sőt, kevés olyan ember van, aki szereti, mégis kell, mert a keserü íz a leggyógyítóbb pl.: máriatövismag, májteák, görögszéna, grapefruit!!! A savanyút már többen szeretik, de ugyanennyien utálják is, mégis kell, mert a savanyú íz is gyógyít, többek közt kiváló epehajtó, pl: hibiszkusz tea, citromlé példának okáért. A sós íz : kell a só, de nem mindegy milyen és mennyi, kis mértékben stimulálja, serkenti a vesemüködés, a sok só viszont ........... sorolhatnánk mennyi minden bajt csinál. Na és az édes íz: kell  és itt sem mindegy, hogy milyen formában jutsz hozzá az édes ízhez. És hogy mit gyógyít?? Hát a lelkünket , hogy ő se lógjon ki a sorból. Nem az édessel van a baj, meg azzal ha kivánja valaki az édeset, ez normális, nem kell, hogy legyen büntudatunk, mert édeset kivánunk. Persze, olyan is van, aki nem nagyon rajong érte, pl. Vali,  de az édes görögdinnyét ő is szereti.

Na puszilok mindenkit

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Antal Vali's picture

Édes íz és AntalVali viszonya

Valóban sűrűn hangoztatom, hogy én nem szeretem az édes ízt, de Grid szösszenete alapján módosítanék ezen a kijelentésemen: nem szeretem a gejl, mesterségesen édes és cukros ízeket. De az epret, a cseresznyét, a dinnyét, a sárgarépát, a káposztát, a málnát, stb. igen! És sok olyan zöldséget és gyümölcsöt is, ami egy cukorhoz szokott ízlelőbimbónak nem édes, és ezért csak cukrozva válik fogyaszthatóvá számára. Nekem ezek az ízek édesek, viszont cukor hozzáadásával hányingerkeltően maró gejl ízűek lesznek. Soha nem értettem meg, hogy a gyümölcssalátát miért kell megcukrozni, és hogy minek a lekvárba annyi cukor? Hisz ezek a dolgok cukor nélkül is édesek - de mint utóbb kiderült csak számomra.
Ha véletlenül olyan helyen eszem, ahol nem ellenőrizhető, hogy került-e az ételbe cukor, akkor cefet rosszul viselem, ha mégis. Kiver a víz, ideges és figyelmetlen leszek. Mint pl. tegnap is: ettem egy jó kis tojásosnokedlit fejessalátával, és valószínű, hogy a salátalében sok fehércukor volt, mert nagyon megsínylettem. Nem is értem, hogy minek a salátalébe még cukor, amikor a balzsamecet és a gyümölcsecetek (kedvencem a málnaecet) önmagukban is édesek - ha azt használnák! De sajnos még nagyon sok étteremben és háztartásban a szintetikus ecetsav (a hagyományos ételecet) a menő.

Egyszóval - nem szaporítanám a szót - én sem a természetes édes ízről szeretnék lebeszélni senkit, hanem a cukorról, aminek fogyasztása irreális ízérzékelési csalódást és függőséget okoz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Persze, egyetértek, akkor

Persze, egyetértek, akkor jó, ha egyensúlyban van a 4 alapíz a táplálkozásunkban. Ezzel a mondatommal -bocsánat, ha rémisztő volt- csak pont azt akartam hangsúlyozni, hogy ha rendben van a szervezetünk csak olyan mértékben kíván mindent, ahogyan az egészséges, ergo nem csak az édes és sós íz fog dominálni, ha magkívánunk valamit és ha éhesek leszünk, nem rögtön valami édes után nézünk, ami ugyan felnyomja a vércukrot pillanatok alatt, de ekkora erővel zuhan is majd le ismét, még mélyebbre...
Én már ha megéhezem nem is kívánok édeset! Már helyre tud tenni a savanyú gyümölcs is! Pedig a "cukros korszakomban" meg sem bírtam enni pl. a meggyet! Vagy éhségre valami zöldet, fúújj...most bezzeg!!!

Remélem így már érthető voltam és nem rémisztő

Berni

Értékelés: Nincs
Vermes Ildikó's picture

Szukralóz

Sziasztok!

Erre az édesítőszerre lennék kíváncsi. Mi a véleményetek róla?
Olvastam róla pár cikket, például;
http://www.bodysport.hu/taplalkozas/szukraloz

Köszönöm!

Ildikó

Értékelés: Nincs

A szukralózzal elvagyunk

Szia Ildikó!

A szukralóz egy alacsony energiatartalmú fehér cukor- származék, biztonságosnak mondható.

Üdv: emő

Értékelés: Nincs

Terheléses vércukor:(

Sziasztok!
24 hetes kismama vagyok, ma lett meg a terheléses vércukor eredményem. A reggeli, nomál lett 4,4, viszont a 120 perccel későbbi 7,5. A védőnő diabetológushoz küldött.
Addig is milyen változásokat tehetnék az étrendemben? Azt viszont hozzá kell tennem, hogy nem vagyok édességfalú, és amita kismama vagyok fokozottan odafigyelek mit eszem. Szóval csodálkoztam a rossz eredményen:(
Van valamelyikőtöknek valami speciális étrendje, mert nagyon megijedtem:(
Köszönöm  a seegítségeteket!
Kata

Értékelés: Nincs
Kismacs50's picture

vércukor

Kedvesd Kata! Nem értem miért pánikolsz? Ki vezetett félre? A 120 perces 7,5 vércukor érték egyáltalán nem kóros. Ha megnézel egy sima labor eredményt a reggeli ( éhgyomri ) vércukor érték felső még normális határa 6,1 !
Nem kell dietetikushoz rohannod, aki majd szépen ajánlja neked a szintetikus édesítőszert meg a napi egy ( fehér ) zsemlét. Tallózgass csak szépen alaposan itt Valinál és rá fogsz jönni melyek az egészséges, vércukrot nem emelő ételek, valamint a természetes édesítők ( a mézet azért nem ajánlom ) de szerezd be a steviát ( én nem szeretem az ízét ) a csicsókát de vehetsz xillitet vagy nyírfacukrot is.
Azt írod, hogy odafigyelsz az étkezésedre. Én is azt hittem egészen addig, amíg nem találkoztam ezzel a honlappal, utána rájöttem, hogy az egészségesnek gondolt étkezésem kész vegyilabor!

Szóval semmi baj a cukroddal, olasd el Vali alantabb lévő cikkét és a többi jó tanbácsot itt az oldalon.
Ha valamiben megakadsz, mi "öregek" szivesen segítünk.
Könnyű, boldog terhességet kivánok. 

Értékelés: Nincs

Terheléses vércukor

Kedves Kata!

Először is ne pánikolj kérlek, mert az sajnos nem segít most neked. A feladat az lenne, hogy keresd meg a kórházban, rendelőintézetben a diétás nővért, és kérj szigorú étrendi tanácsokat. Ha jól végzi a munkáját (márpedig miért ne lenne így?), ad neked egy táblázatot, hogy melyik ételben hány gr szénhidrát található. Felvázolja, hogy egy napon belül mikor kell enned, és az adott étkezés hány gr szénhidrátnak feleljen meg. BE KELL TARTANOD! Én így tettem. Sajnos én még akkor nem ismertem a Vali által tolmácsolt minőségi életet, ezért szintetikus vitaminokat ettem. Szerencsémre gond nélkül zajlott a várandósságomból hátralévő idő és a szülés. (A gyermek gyönyörű és egészséges lett.)
Nem mondom, hogy könnyű odafigyelni, és betartani a szabályokat, amikor nyáron mindenki előtted eszi a fagyit, issza a hideg üdítőt stb., de a családod segítségét kérve talán könnyebbé lehet tenni. Felejtős a fehér liszt és a cukor! Teljesen! A gyümikéket táblázat szerint látni fogod, sajna nem javallt a banán, körte és szőlő nagy mennyiségben. A zöldségek közül talán a hüvelyesekre kell kicsit odafigyelned, ezek lassabban szívódnak fel, ezért magasan tarthatják a cukrod, de ez azért fogyasztható.
Egyébként nagyon fontos, hogy mozogj a friss levegőn naponta, pl sétálj, esetleg, ha az orvosod is engedi és javasolja ússz, mert így az ingadozó vércukorszintedet könnyebb kordában tartani.
Sok sikert és kitartás kívánok neked!
Egy sorstárs
Melinda

Ui.: sok szakácskönyvben szerepel kalória és szénhidrát tábla a kajákról, és ezekből már tájékozódhatsz, mit és mennyit ehetsz. Napi 5X kell enni, és étkezések időpontját be kell tartani, hogy ne ingadozzon a cukrod, esetleg ne érezd úgy, hogy éhezel vagy büntiben vagy.

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Katának terheléses vércukor

Szi Kata!

A várandóság folyamán előfordul ez a féle "cukor betegség". Tudnod kell hogy ez a szülés után megszűnik. Egy diabéteszes szakember biztosan segíteni, fog illetve a legtöbb kórházban a kórházi védőnők rendelkeznek szórólappal, hogy mi ilyenkor a teendő.Kerüld  a finomított lisztet és az ezkből készült kenyeret, péksütiket. Természetesen a cukrot, mézet. Sztíviával ízesíts amit édesen szeretnél enni. Nem tudom hogy a gyümölcs mennyire árthat de szerintem azt sem lehet ilyenkor. Egyél sok nyers zöldséget, zöldség levet igyál sokat.
Berni és többiek! Segítsetek! Én táplálkozás tudományokban nem vagyok profi....
Ani

Értékelés: Nincs

cukros tapasztalat várandósan

Szia Ani!

Nekem is volt hasonlóan magas értékem, de az én orvosom azt mondta, hogy nem küld diabetológiára.
A gyümölcsökkel is vigyázni kell, mert a gyümicuki is felnyomja a vércukrot.Nálam így volt anno. Lehet enni, csak minimális mennyiséget. (egyébként mióta egyáltalán nem eszem gyümölcsöt, csak zöldséget, megszünt ez a problémám, mert nekem nem áldott állapotomban is elő-elő fordult, hogy hirtelen felment, pl. akkor, ha túl éhesen kezdtem el falatozni.) A zöldségeket viszont nyugodtan ehettem, attól nem volt gond.  A sok víz és a teljeskiörlésű gabona egy jó megoldás. ill. nekem még az is használt, ha 2 óránként ettem valamit, FONTOS, HOGY NE AKKOR EGYEN, AMIKOR MÁR ÉHES.  Ezzel elkerülhető a szélsőséges ingadozás,mert így nem hirtelen és nem sokat fog enni.  Tudom, hogy ilyen estben hajlama van az embernek arra, hogy többet egyen, mint amennyire igazából szüksége van. A diabéteszes barátnőmnek is azt ajánlották, hogy mindíg meghatározott időközönként, legalább 2 óránként egyen, egy meghatározott mennyiségű szénhidrátot is tartalmazó ételt. Együtt ne egyen olyan dolgokat, amik hirtelen felnyomják a cukrot, pl. tésztás ételt, vagy keményítőt is tartalmazó zöldségek, krumpli, borsó, bab, stb. és utána gyümölcs.
Egy kis sporttal is meglehet ezt spékelni, tempós séta, kismamjóga, aquanatal.
Egy jól összeállított étrenddel szerintem jól kordában lehet ezt tartani.
L.

Értékelés: Nincs

Szőlőcukor helyett gyerekeknek

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni hogy  a szőlőcukor helyett milyen alternatívát tudtok ajánlani a gyerekeknek "cukor" helyett. Eddig azt hittem hogy a szőlőcukor lényegesen jobb a nyalókáknál,ragacsos cukorkáknál,(így azt nem is vettem sosem,)de ahogy itt olvasok,rá kellett jönnöm,hogy nem így van.
Köszi a segítséget!
Döme

Értékelés: Nincs
Kismacs50's picture

cukor vagy nem cukor?

Miért kell cukor alternatíva a gyerekednek? A szőlőcukor a legtiltottab cukorfajta, ezt használják a terheléses cukorvizsgálatnál, ez emeli legjobban a vércukorszintet!
Ha már ezen az oldalon vagy, akkor biztosan olvastál - vagy ha nem, keress ilyen cikkeket - arról, hogy NEM kell a cukor a gyereknek. Mit szólnál a sárgarépához? Ezt alapvertően szeretik a gyerekek és a fogaknak is jót tesz ellentétben a cukorral.
De ha mindenképpen ragszkodsz a cukros ízhez, akkor keress a bioboltokban xilites édességet. 

Értékelés: Nincs

Cukrot vagy virgácsot hoz a Mikulás? :-(

Sziasztok!

Mikulásünnepségen voltam a gyerkőcökkel a minap, ahol szerencsére a kapott csomagban nem szaloncukor és társai voltak, hanem egy puzzle. Az óvónéni bíztatta a gyermekeket, hívják énekkel a Mikulást, tanított is nekik gyorsan egy dalt, a szövege ez:

Ajjaj, jön már a Mikulás
Csizmás, bundás, piros ruhás
A fiúknak cukrot hozott
A lányoknak vesszőt hozott
Így igazság
Úgy igazság

Ekkor a nevetés és a keserűség egyszerre tört rám. Most melyiknek örüljek jobban, ha a gyereknek cukrot hoz, vagy virgácsot? Elkeserítő, hogy kisgyerekkortól oltják a gyerekekbe a cukor szeretetét. Amikor a legfogékonyabbak. Főleg dalocskákkal.

Laci

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kell egyáltalán a gyerekeknek a cukor?

Nem. A gyerekek csak akkor kedvelik az édes ízt, ha rászoktatjuk őket. De erről már írtam részletesen.
Én az édes gyümölcsöket ajánlom, és a xillitet vagy a steviát. Mindkettőről olvashatsz nálunk részletesen. A boszorkánykonyhába is feltettünk számtalan olyan receptet, amelyek cukor nélküli édességek elkészítéséről szólnak.
Jó böngészést.

Értékelés: Nincs

szőlőcukor

Sziasztok?

A szőlőcukornak is ilyen káros mellékhatásai vannak, vagy az egy elfogadható alternatíva?

Kata

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kata a szőlőcukor por

Kata a szőlőcukor por formában finomított élelmiszer...
azt hiszem ezzel mindent elmondtam...
Niki

Értékelés: Nincs

nikinek kérdések

Szia Niki!
Megkérnélek, hogy ha van időd, légyszíves elemezd ki nekem azt a rizstejszínhabot, amit a múltkor küldtem.
Másik kérdésem is lenne: mi a helyzet az agavésziruppal? Ehető-e, jobb-e a sztíviánál?
Légyszi, írj ezekről egy kicsit.
Köszi szépen: Erika

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Erikának

Szia Erika!

A cukor hatásai az összes iparilag előállított cukorféleségre igazak. Ide tartoznak háztartási cukor, barna-, gyümölcs-, szőlő-, tejcukor, szőlőcukor szirup, invertcukor, juharszirup, malátaszirup, izoglukóz, almalésűrítmény, körtelésűrítmény, melasz, rizsszirup, árpaszirup, glukózszirup és az agavészirup is.

A cukor helyett az évezredek óta fogyasztott természetes alternatívák, a méz és az édes gyümölcsök ajánlottak fogyasztásra, szárított vagy egyéb formában. A sztíviát (hacsak nem a levélből főzőtt tea levét használjuk édesítésre) csak a cukorbajban lévőknek szoktam ajánlani, mert ha belegondolunk az is átesett bizonyos finomítási eljárásokon...

Jó éjt, Niki

Értékelés: Nincs

a méz se jó

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

édesharmat méz

Szia Erika,

az édesharmat mézet nyugodtan próbáld ki, mert abban tuti alig van (ha egyáltalán van) virágpor. Származás alapján két nagy csoportba lehet sorolni a mézeket: virágméz és édesharmatméz.  (Igen, a harmadik a teszkós...)

A virágokból "készülő" mézet a méhecskék nem virágporból készítik elsősorban, hanem nektárból. A méhek a virágról egyszerre nektárt és virágport is gyűjtenek: a nektárt a mézgyomrukban, a virágport a hátsó lábukon lévő kis kosárkában szállítják a kaptárba. Amikor itt az ideje a méz elvételének, és megbontjuk a méhkaptárokat, jól lehet látni a méhek hátsó lábán lévő aranyos gombócokat , amik kb. fél lencse méretűek is lehetnek. Mivel a testük is telis tele lesz virágporral, mikor kiürítik a nektárt a kaptárban, belekerül a nektárba virágpor is. (A virágpor a méhecskék egyetlen fehérjeforrása, ebből építik fel testfehérjéiket és ezzel működnek a mirigyeik is.) Így a mézben valóban van virágpor tartalom is.

De az édesharmat méznek, mivel a forrása nem virág, hanem levélnedv, a virágpor tartalma elenyésző. Ahol sok lombos- és fenyőerdő van, édesharmatmézet gyűjtenek a méhek. Az édesharmat úgy keletkezik, hogy különböző rovarok a levelek és hajtások nedvszállító rostjaiból kiszívják az ott keringő folyadékot, ennek egy részét megeszik, a felesleget pedig kicsit átalakítva kibocsátják a levelekre. Ezt gyűjtik össze a méhek és ebből készül az édesharmatméz, amit a méhek ugyanúgy készítenek, érlelnek, besűrítenek és viaszfedéllel zárnak, mint a virágmézeket.

Az édesharmatmézek sokkal sötétebbek, mint a virágmézek. Ha ez az édesharmat méz fenyőerdőből származik, akkor nevezik fenyőméznek.

Dóri

Értékelés: Nincs

méz

Értékelés: Nincs

édesharmat

Dóri! Én nem mertem leírni, hogy készül az erdei méz, mert mikor nekem elmesélte a méhészünk, volt ott egy hölgy, aki ezt gusztustalannak tartotta, és azt mondta nem eszik többet ilyet. Pedig ha tudta volna, a mézben is mi minden van.

Értékelés: Nincs

méz helyett

Erdei mézet ehetsz, azt nem virágporból készítik a méhek. Ezen a néven keresd. Méhészeknél, bióboltokban lehet kapni. Nagyon sötét színe van, és nagyon finom.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Méz helyett - Erikának

Erika!
Ha a sztívia nem működik, a xilitet próbáltad már?
Niki

Értékelés: Nincs

mazsola

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Erika mazsolája

Kedves Erika!

A mazsolát eheted, csak törekedj arra, hogy ne kén-dioxiddal legyen tartósítva, és ha biot veszel, akkor nagy valószínűséggel még cukros vízben sem áztatták meg...


Szép estét, Niki

Értékelés: Nincs
Ginevra's picture

cukor tapasztalat

Én novemberben szoktam le teljesen a cukorról. A karácsony még nehéz volt, de összeségében kibírható. Semmi bajom nem volt egész télen, mindenki sorra kapta el a különböző bacikat, vírusokat, engem mindez elkerült. Azt figyeltem meg, hogy azonnal észreveszem, ha valami cukorral készül, egy harapás után érzem, ahogyan a torkomat kissé marja, így minden "gyanús" dolgot el tudok kerülni. Viszont múlt pénteken tettem egy balga dolgot: bekaptam két szem barna kockacukrot. Máig sem tudom megmagyarázni, hogy miért: kíváncsiságból, megszokásból..? Azonnal éreztem a maró hatást, de mondom túlélem. Szombatra bedagadt a torkom, estére ez áthúzódott az orrüregekre, vasárnapra nagyon legyengültem, tegnap pedig már lázasan feküdtem. Estig hagytam a lázat, aztán éjszakára úgy döntöttem, hogy lehúzom, mert már nagyon kellemetlen volt. Még ma sem tudok dolgozni, de már a közérzetem jobb, a torkom még fáj és az orromat fújom.
Ugyanígy jártam, amikor a tejtermékről való leszokásom után (így tartom karban az asztma-allergiámat) megettem egy sajtban panírozott valamit. Az másfél hétre ütött ki, 2 napig egyáltalán nem volt hangom sem.
Nagyon következetesnek kell lennünk, ha elkezdjük ezt a fajta életstílust. Ahogy néhány ismerősöm "hagyományos" életmódját elnézem, őket tuti nem üti ki ennyire sem a cukor, sem a tejtermék, viszont folyamatosan elkapja őket valami, a hosszú távú hatásokat nem is említve.
Tehát kitartást és következetességet kívánok mindenkinek!

Értékelés: Nincs

ginevra-méz

Értékelés: Nincs
Ginevra's picture

Erikának-méz

Hali!
A mézre konkrétan allergiás vagyok, tehát az édes ízek jobbára kimaradnak az életemből, bár az erdei mézet még nem próbáltam.
Sohasem voltam kifejezetten édesszájú, de szeretem az édes ízt,  nincs olyan íz, amit ne bírnék elviseli, beleértve a keserűt. 
A történetemhez hozzá kell tegyem, hogy november végén-december elején - ekkor állítottam le a szteroidot, és álltam le a tejtermékkel ill. cukorral,- csináltam egy néhány napos tisztítókúrát (néhány nap nyers, azután pár nap léböjt/házilag préselt zölség-, gyümölcslé/, megint nyers). Ezalatt a pár nap alatt átalakult, vagy inkább helyreállt a szaglásom, ízlelésem és ízlésem. Az első megdöbbentő dolog az volt, amikor a kúra után, már nyerset, pirítóst ehettem, ülök az irodában egy pohár vízzel a kezemben, és hirtelen megcsap valami illat. Ugyanezt az illatot éreztem, amikor gyerekkoromban nyáron víz mellett nyaraltunk. Kellett néhány másodperc míglen rájöttem, hogy az illat a pohárból származik, amiben viszonylag olcsó, szénsavmentes víz volt. Ugyanígy éreztem a tányérokon a mosogatószer szagát, más simán tudott enni belőle, én nem. Iszonyatosan zavarnak a szintetikus illatok, szó szerint hányingerem van tőlük. Pl olyan autóba, ahol illatosító fityeg nem tudok beülni.
Az ízlelés dettó. Minden hihetetlenül sós. Más utánsózza azt az ételt, amit én nem biztos hogy meg tudok enni. Ettől kezdve figyeltem meg azt magamon, hogy ha valami cukros, olajban sült, stb, az első falatkor a torkom "jelez" mintha kicsit marna, akkor tudom, hogy az nekem nem jó. Lehet, hogy ez csak nálam van így, nem tudom, de nagyon hasznos.
Ez a fajta életmód nagyon nagy tudatosságot igényel. Nekem megéri, mert gyógyszer nélkül elvagyok az aszta-allergiámmal (nagyon sokmindenre allergiás vagyok). Én korábban is vevő voltam minden különleges és szokatlan ízre, de aki a hagyományos húsos-cukros magyar étrendet követi, annak lehet, hogy nehezebben megy az átállás. Mindenképpen ajánlatos egy tisztítókúra, hogy "tiszta lappal" induljon a szervezet, az ízlelőbimbók, és a szemléletünk.

Van egy jóhírem az édes ízhez visszakanyarodva: a csíramálétól semmi bajom nincsen és nagyon szeretem!!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ginevra jobbulást!

Ginevra jobbulást!
Meglehetősen érzékeny reagál a szervezeted! A későbbiekben nagyon figyelj oda, hogy mit eszel!!! :)
Gyógyulj meg hamar!
Niki

Értékelés: Nincs

nikitől cukorkérdés

Szia Niki!
Azt kérdezném tőled, hogy előfordulhatnak-e kellemetlenségek, ha valaki teljesen abbahagyja a cukorfogyasztást? Mármint az elején. Ha igen, mik szoktak általában előfordulni? Csak azért kérdem,mert én vasárnap "tettem le" a cukrot. (Most mézezek, viszonylag nagy adagokat, kb. 4-5 evőkanállal naponta...)
Köszi. Erika

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Erika és az elvonási tünetek (?)

Szia Erika!

Először is: GRATULÁLOK!!!

Igen, ha hirtelen leteszed a cukrot, amit korábban előszeretettel fogyasztottál lehetnek kellemetlenségek, elvonási tünetek. Hasonlóan, mint aki leteszi a poharat, vagy az egyéb narkotikumokat... 
Pl.: émelyeghetsz, borzasztóan vágysz egy kis cukorra, ami miatt rosszul lehetsz, migrénes fejfájásod lehet... de van egy jó hír, ezt sokkal rövidebb idő és enyhébb átvészelni, mint más élvezeti szerek elhagyását. :)

Ha azt nézzük a cukor ugyanolyan vegyszer, mint a heroin. Ugyanúgy kivonják a nedvet a mákból, mint a cukornádból, finomítással ópiumot nyernek belőle, abból további finomítással morfiumot, végül heroint. A cukor esetében kivonják a cukornádból vagy cukorrépából  a nedvet, finomítással melaszt nyernek belőle, abból további finomítással barna cukrot, végül fehér cukrot... A párhuzam "talán" nyilvánvaló is lehet :)

Viszont, ha a kezdeti tüneteken túl leszel meglátod, hogy mennyivel élhetőbb életet fogsz tudni élni!
Majd szép lassan a méz utáni vágyad is enyhülni fog, és meglátod, hogy milyen ízes is tud lenni pl. a kelbimbó (azért ezt a példát hoztam fel, mert én UTÁLTAM, mert keserűnek és borzalmasnak tartottam... viszont rengeteg süteményt és csokit tömtem magamba... aztán a fehér "méreg" elhagyása után rájöttem, hogy még a kelbimbő is finom és ízletes!!!)

Kitartást és jó egészséget kívánok,
Niki

Értékelés: Nincs

Kitiltották a román iskolákból a cukrokat és chipseket

Megtiltotta a romániai iskolákban az egészségtelen élelmiszerek, például a chipsek, cukorkák és édes sütemények árusítását az egészségügyi miniszter.

A tárca közleménye szerint a rendelet célja, hogy egészségesebb életmódra szoktassa a diákokat. A tiltólistán szerepelnek a sós péksütemények, a sózott magvak, a hasábburgonya, a hamburger és a pizza is.

A közlemény szerint gyümölcsöt és palackozott vizet továbbra is árulhatnak az iskolákban.

forrás: inforádió.hu


Értékelés: Nincs

A csodazöldség újabb jótékony hatása - brokkoli

A brokkoli fogyasztása segíthet helyreállítani a cukorbetegség által a szív ereiben okozott károkat - derül ki egy kutatásból.

A warwicki egyetem kutatóinak megállapításai szerint a zöldségben lévő egyik összetevő, a szulforafán a folyamat kulcsa. Ez a vegyület ugyanis elősegíti az ereket védő enzimek termelődését, és csökkenti a jelentős sejtkárosodást okozó molekulák szintjét.

A cukorbetegeknél ötször nagyobb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, így például a szívrohamnak és a stroke-nak, mindkét betegség összefügg a károsodott erekkel.

A warwicki egyetem kutatócsapata a szulforafán nevű vegyület hatását vizsgálta a magas vércukorszint, vagyis a hiperglikémia által károsított erekben. Az eredmények szerint 73 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegség létrejöttéért felelős reaktív oxigénfajtáknak nevezett molekulák mennyisége, amelyek szintjét a hiperglikémia egyharmaddal emeli.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a szulforafán aktivál egy proteint a szervezetben, amely megvédi a sejteket és szöveteket a károsodástól.

"A tanulmányunk szerint az olyan összetevők mint a szulforafán segít ellenállni a cukorbetegség által okozott érrendszeri betegség kialakulásának. A jövőben fontos lesz azt tesztelni, hogy a káposztafélékben gazdag étrendnek milyen jótékony hatása van a cukorbetegek számára. Azt várjuk, hogy van" - mondta a kutatás vezetője, Paul Thornalley professzor.

A káposztafélék - így a brokkoli is - korábbi kutatások szerint csökkentik a szívroham kialakulásának kockázatát.

forrás: inforádió.hu

Értékelés: Nincs

Kiderült, miért nem emlékeznek a részegek semmire

A Sussex-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan, és miért változik meg az ember memóriája alkohol hatására, miért jár a részegség homályos emlékekkel, néha pedig teljes filmszakadással.

Arra jutottak, hogy az alkohol úgy manipulálja az agyunkban a neurotranszmittereket, amik az emléket tárolásáért felelősek, hogy alacsony koncentrációnál (vagyis a berúgás kezdeti szakaszában) felerősíti, majd később legyengíti, végül teljesen kikapcsolja őket. Így az ivászat elejéről élénk emlékeink maradnak, de jótékony homály fed minden olyasmit, ami súlyosan részeg állapotban történt az emberrel.

A kísérletekben a tesztalanyoknak képeket mutattak, miközben alkoholt fogyasztottak (egy másik csoport pedig ugyanezt tette, de alkoholmentes italt kaptak). Később fel kellett idézniük a képeken látottakat, és a piás csapat tagjai pontosabban emlékeztek a képsorozat első tagjaira, és pontatlanabbul a későbbiekre, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatást vezető Theodora Duka professzor szerint ez a jelenség igen veszélyes: ha az embernek csak kellemes emlékei maradnak a piálásnak abból a részéből, amikor feloldódnak a gátlásai, és eluralkodik rajta a jókedv, könnyen nyúl legközelebb is az italhoz, hiszen nem emlékszik arra, milyen kínos helyzetekbe sodródott később. Az agysejteket érő hatás pontos működési mechanizmusát egyelőre nem sikerült feltérképezni.

forrás: index.hu


Értékelés: Nincs

Fokozza az akne veszélyét a dohányzás

A dohányos nők nagyobb arányban szenvednek nem-gyulladásos aknétól (NIA), mint nemdohányzó társaik - derül ki a British Journal of Dermatology-ban megjelent olasz tanulmányból.

A kutatók több mint 1000 nőt vizsgáltak, és azt találták, hogy a cigarettázók 40, a nemdohányzóknak mindössze 10 százalékának volt aknéja. Az aknéra az eltömődött pórusok, fehér tetejű mitesszerek és kis pattanások jellemzők. A római San Gallicano Bőrgyógyászati Intézet kutatócsoportja azért választotta a nők vizsgálatát, mert körükben sokkal gyakoribb az akne előfordulása.

A nemdohányzókhoz viszonyítva a dohányosok bőre fele annyi E-vitamint termelt, és más bőreltéréseik is voltak. A kamaszkori aknétól szenvedők közül is a dohányosoknak volt nagyobb esélye (négyszeres) felnőttkori aknéra.

forrás: Orvosiszótár

Értékelés: Nincs

Cukorbetegség: már háromnegyed óra séta is segíthet

Naponta háromnegyed óra séta segíthet a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében - állítják a szakértők, akik szerint ennyi elég ahhoz, hogy a lábizmok több energiát égessenek, és így több cukrot tárolhassanak el.

A séta segít, hogy a test több cukrot tároljon és zsírt égessen el; ez néhány hét után enyhíti a cukorbetegség hatásait - állapították meg a Newcastle-i Egyetem munkatársai. A szakértők kutatásuk során olyan pácienseket vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, vagy középkorúként lettek diabéteszesek.

Nagy-Britanniában 2,3 milliónál is több ember cukorbeteg, 90 százalékuknak 2-es típusú diabétesze van, vagyis szervezetük nem állít elő megfelelő mennyiségű inzulint, vagy ha mégis, az nem elég hatásos.

Ha nem kezelik, a betegség érkárosodáshoz, szívproblémák kialakulásához, stroke-hoz, vagy végtagamputációhoz vezethet. Ezzel kapcsolatban a Magyar Diabétesz Társaság elnökhelyettese az InfoRádiónak nemrég elmondta: Magyarországon évente 3-4 ezer cukorbetegen hajtanak végre ilyen beavatkozást, ezek 85 százaléka elkerülhető lenne.

Zsír helyett cukor

A brit szakértők a 20 résztvevőt mágneses rezonanciavizsgálatnak vetették alá, így meg tudták állapítani, hogy az önkéntesek lábizmai milyen hatékonyan égették az energiát a nyolc hetes tesztidőszak előtt és után.

A kutatók arra kérték a pácienseket, hogy naponta 10 ezer lépésnél többet tegyenek meg - ez 4 ezerrel több, mint egy ember átlagos napi teljesítménye. A nyolc hét elteltével kiderült: a résztvevők 20 százalékkal több zsírt dolgoztak le, így a testük több cukrot tudott eltárolni.

A testben a legtöbb cukor az izmokban raktározódik el, ám, ha nem tudnak eleget felvenni, a vércukorszint megugrik, ami károsítja a vénákat, az artériákat és a különböző szerveket.

Inforádió - http://inforadio.hu/hir/eletmod/bulvar/hir-215418

Értékelés: Nincs

Kozmikus energia a mézben???

Idézet:
"A patriarchák korában a méz volt a fő édesítőszer. Ezt a virágból méhek készítik, ezért kozmikus energiákkal van tele, és az anyagcserére hat.
"

Kérdem én:
- mi az a kozmikus energia
- a méhek hogyan szedik össze a kozmikus energiát??? Segítsen már egy biológus, szeretnék egy Nobel-díjat.
- mi az ok-okozati összefüggés a második mondat első és második tagmondata között? Látszólag ez egy helytelen következtetés.
- az utolsó tagmondat azt mondja: "az anyagcserére hat." Kérdem én, hogy mi az a táplálék, ami nem hat az anyagcserére?

A cikk egyébként nem rossz, leszámítva ezt a történeti összefoglaló részt. Annyit tennék csak hozzá, hogy itt is a mérték a lényeg: ha nem eszünk semmit, abba halunk meg, de a sok cukor kétségkívül ártalmas, és szép összefoglalóját láthatjuk itt annak, hogy miért. Egy egészséges ebéd végén egy hangyányi édesség nem jelentős mennyiség. Egy fogyókúrából lefaragott ebéd helyett meginni egy fél literes kólát: az a gáz.

Máté

Értékelés: Nincs

Cukorszenvedély

Ez az írás azokhoz szól, akik vissza akarják venni életük és egészségük fölött az irányítást.

Kit és mit teszünk felelőssé a modern ember romló egész­ségéért? Az étrend egészen biztosan lényeges tényező. De, észrevettük már, milyen kevés szakember okolja a cukrot? A cukor ugyanis hatalmas és halálos üzlet. Először is mérhetetlen profit forrása, ez a szánkban olvadó "pótszeretet", másodszor pusztító hatása miatt egyre kevesebben fogják hosszasan és harmonikusan tölteni nyugdíjas korukat, halálukkal csökkentve a túlöregedett fehér civilizációk egészségügyére nehezedő pénzügyi nyomást. Tiszta és fehér, olyan ártatlanul lapul az ételünkben és olvad a nyelvünkön. Ha valami ennyire finom, hogy is lehet olyan rossz? A cukorevés, már nemzeti időtöltés, betegségekhez láncol és csak az ipari növekedést, a szenvedéseink árán keletkezett profitot növeli. Ez a túlkapás okozza testünk konfliktusait és végül a fizikai problémákat is. Persze nem csak a cukor okozza szervezetünk kémiájának felborulását. Életstílusunk más összetevői is felboríthatják testünk egyensúlyát, a homeosztázist.

A cukor étrendünkből való száműzése nagyon is ésszerű. Kellett már valaha cukor nélkül élnünk? A rideg valóság az, hogy a cukorelvonás remegést, lázat, depressziót és fejfájásokat okozhat. Aki eljut idáig, annak úgy tűnhet ésszerűbb folytatni a cukorfüggőséget, mint erőfeszítéseket tenni azért, hogy meggyógyítsuk vagy megelőzzük a szívbetegséget, a rákot, a cukorbetegséget, az ízületi betegségeket és a csontritkulást. A cukormentesség az a még hiányzó láncszem, ami elvezet a tökéletes egészséghez. Az ásványi anyagok – a króm, a mangán, a kobalt, a réz, a cink és a magnézium – létszükségletűek a cukor emésztéséhez, de a cukrot ezektől teljesen megfosztják a feldolgozási és finomítási folyamatokon keresztül. Másfelől ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a cukor feldolgozásához saját ásványanyag tartalékait merítse ki.

A szervezetünk elég nyíltan elárulja, ha a problémákat a cukor okozza, mert a függőség szorosan összefügg az allergiával. A szervezet annyira hozzászokik az allergiát okozó cukor jelenlétéhez, hogy amikor megvonják elvonási tünetek jelentkeznek. Cukros vágyaink közvetlen jelzések testünk cukor általi pusztulására. Nagyon fontos megérteni, de a cukor kis mennyisége is beindítja a szervezet láncreakcióját. A finomított cukrok ugyanis kibillentik a szervezetet az egyensúlyi állapotából és étel allergiákat, endokrin betegségeket, alacsony vagy magas vércukorszintet, cukorbetegséget, fogromlást, csontritkulást, ízületi gyulladásokat, rákot és sok más degeneratív kórt okozhatnak. Amikor felismerjük, hogy mi teremtettük a saját betegségünket egyben felfedezzük azt a jó hírt is, hogy egyszerű életstílus váltáson keresztül átcserélhetjük egészségre.

Érdekes látni, hogy a hihetetlen mennyiségű pénz és a vizsgált betegségekre eltöltött kutatási órák ellenére, a betegségek száma az egész világon egyre csak növekszik. Az olyan betegségek és tünetek, mint a rák, a cukorbetegség, az epilepszia, a migrénes fejfájás, a krónikus orrmelléküreg-gyulladás, a hörghurut és az allergiák számai folyamatosan növekednek. A cukorbetegek száma igen erőteljesen növekszik. Minden betegség, kórfolyamat a test tiltakozása a káros életmód ellen. Vajon miért olyan zavarodott az élet, mikor oly könnyű és egyszerű lehetne. Csak tisztítsuk ki testünkből, amire nincs szüksége és helyette adjuk neki azt, amit igényel.

A Mandala Véda oldalán olvastam

Értékelés: Nincs

Ezért eszünk mi legalább tíz féle mézet,

amit nagyon jó méhésztől vásárolunk!!!!

Értékelés: Nincs

Pesten vagy környékén tudsz méhészt?

Szia Éva,
Pesten vagy környékén tudsz méhészt, akitől lehet mézet vásárolni vagy rendelni? Esetleg méhviaszt szerezni? Sajnos csak vidéken tudok én is.

Értékelés: Nincs

Solymár, Czédulás bioméhészet

Szia Edi!

Igen. Solymár Czédulás bioméhészet. A standard mézeiket a nagyobb bioboltokban is megtalálod. Szombatonként kint vannak a MOM Parnál a biopiacon. Kicsit borsosabb árra készülj (azt hiszem a kilós akác 1.800,-, a különlegesek drágábbak), de nagyon finom, tényleg ellenőrzött méz! Már 3-4 éve csak az ő mézeit vásároljuk.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel