Mi az a Bach-virágterápia?

Sziasztok!

Kaufmann Anikó vagyok, természetgyógyász-reflexológus. Elvégeztem a kineziológia, aromaterápia, Bach-virágterápia, arcdiagnosztika képzéseket, valamint a Schüssler-só tanácsadást is. GYES-ről visszatérve most kezdek el lassan újra tevékenykedni a szakmámban.

Két ovis lányom van: 6 és 4 évesek. A nagyobbik lányom születése után kezdtem el érdeklődni a természetgyógyászat iránt, majd mélyebben foglalkozni vele. Nálunk is hamar elkezdődött a „fáj a hasam – náthás vagyok – beteg vagyok” körforgás, ezért beleástam magam a gyógyítási lehetőségekbe.

Először csak az érdekelt, hogy nekik hogyan tudok segíteni, és hogyan tudom őket megvédeni lehetőleg az összes nyavalyától, aztán amikor már nyakig benne voltam az egészségmegőrzésben, valahogy benne is ragadtam…  szerencsére. Így ma már másoknak is tudok segíteni.

Azért tanultam meg ilyen sok mindent, mert mindig jött valami új „szerelem”. A reflexológiát még csak kíváncsiságból tanultam. Utána elkezdtem keresni, mivel lehetne kiegészíteni, hogy még hatékonyabb lehessen. Az első kedvencem az aromaterápia volt, amit nagyon komolyan másfél évig tanultam.

A kineziológiával más oldalról próbálom megközelíteni az embereket: a lelkükön át. Ezt a szemléletet erősíti meg és egészíti ki a Bach-virágterápia.

A sok tanulás eredményeként gyúrtam magamnak egy olyan egyveleget, amit csak én tudok és használok: lett belőle egy úgynevezett Anikó-féle holisztikus tanácsadás.

De hát mondhatjuk, hogy a jó pap is holtig tanul… úgy érzem, életem végéig fogok olyat találni, amit tanulhatok. Jelenleg pszichológus hallgató vagyok.

Valitól azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy ismertessem és szerettessem meg Veletek a Bach-virágterápiát. Úgyhogy mostantól fogva havonta olvashattok ebben a témában újabb cikket. Remélem, át tudom majd adni Nektek a módszer lényegét úgy, hogy Ti is azt érezzétek, amit én: ez is egy szerelem. Természetesen, ha kérdés merül fel a cikkek kapcsán, akkor jelezzétek felém, hogy minél előbb megválaszolhassam, hátha másban is felmerül ugyanaz a kérdés, és addig ne is menjünk tovább, amíg nem világos minden.


Mi a Bach-virágterápia?

A Bach-virágterápia Dr. Edward Bach nevéhez fűződik, aki hosszas kutatómunka során fejlesztette ki a Bach-cseppeket. 38+1 virágesszenciát fedezett fel és használt nagyon nagy sikerrel.

A 38 virágesszencia egy-egy féle virágból áll, az utolsó, az Elsősegély csepp pedig több virág keverékéből.

abutilon_theophrasti_09.jpg

A Bach-virágterápiát főként a homeopátiával szokás párhuzamba állítani. Ennek több oka is van:

- A Bach-virágterápia szempontjából fontos, hogy maga Edward Bach is – sebészi és bakteriológiai pályafutását befejezve – a homeopátia felé fordult, és Hahnemann tanításait megismerve homeopátiás orvosként is elismerést vívott ki magának.

Később is, mikor befejezte homeopátiás praxisát, fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a saját rendszerét a homeopátia alapjaiból kiindulva, Hahnemann munkásságát továbbgondolva és továbbfejlesztve alakította ki.

- A két módszer között nagyon sok hasonlóság van. A két legfontosabb hasonlóság: a természetes anyagok alkalmazása és a választott szer nagy hígításban (potenciában) való használata. Utóbbi azt jelenti, hogy az egyes szereket akár olyan mértékig is hígíthatják, hogy a kiindulási anyag már molekuláris mennyiségben sem mutatható ki a szerben.

Bach egyik célja a homeopátia továbbfejlesztése volt, egy egyszerűbb, de ugyanolyan hatékony rendszer kialakítása. Különbség azonban, hogy amíg a homeopátia a testi tünetek minél pontosabb leírása alapján dolgozik, a Bach-virágterápia nem a fizikai tüneteket, hanem az azokat kiváltó érzelmi problémákat veszi figyelembe.

Eltérés van még a szerek számában is: a homeopátia megközelítése szerint a Földön előforduló összes természetes anyag hordoz valamilyen potenciálható gyógyerőt, a Bach-virágterápia viszont abból indul ki, hogy az Edward Bach által leírt 38+1 esszencia segítségével gyakorlatilag minden érzelmi kombináció leírható.

aesculus_hippocastanum_29.jpg

Még egy fontos különbség: a homeopátia megkülönböztet akut és krónikus, súlyos vagy kevésbé súlyos, eseti vagy alkati betegségeket. Ezzel szemben a Bach-virágterápia minden betegséget akutként kezel, vagyis minden kezelésben a beteg pillanatnyi állapota a meghatározó. A fentieknek megfelelően a homeopátia a különböző jellegű betegségek kezelésére különböző potenciálban (hígításban) alkalmazza a szereket, a Bach-virágterápia azonban egyetlen, a páciens által is szedhető hígítási fokozatot ismer, ami jelentősen leegyszerűsíti, és költséges technológiák nélkül is lehetővé teszi a szerek alkalmazását.

A Bach-virágterápia több szempontból is különbözik az ismert nyugati gyógymódoktól:

 • Szellemi kiindulás: Edward Bach spirituális gondolkodású gyógyító volt, a Bach-módszer is ezen a gondolkodási módon alapszik.
 • A terápia célja: „Gyógyítsd tenmagad”. Ez volt egyik művének is a címe. Bach doktor az embereket önmagukkal szembeni felelősségre szólítja fel. Rámutat, hogy minden ember önmagában hordja saját gyógyírjait, ennél fogva a betegségtől való félelem alaptalan.
 • A diagnózis új formája: nem fizikai tünetekre irányul, hanem kizárólag az emberi természet „diszharmónikus” vagy negatív lelki magatartásformáira – a homeopatikus „érzelmi szimptómákhoz” hasonlóan, de annál átfogóbban.
 • Kritériumok a növények kiválasztásához: Bach csak bizonyos „nagy rezgéssel rendelkező” növényeket választott.
 • Előállítási eljárások: azok az egyszerű és természetes módszerek, amelyekkel Bach a virágok energiáit materiális formájuktól megszabadította, és hordozóanyaghoz kötötte, különböznek minden más, a nyugati orvoslásban ismert előállítási módszertől. A Bach által kifejlesztett módszerek – a napsütéses és a forralásos módszer – igen stabil energetikai hordozót alkotnak.
 • Szelíd, önszabályozó hatás: a Bach-virágesszenciák nem materiális impulzusok. Olyan specifikus, magas frekvencia információt közvetítenek, amelyek a lelki öngyógyító erőket segítik, segíthetik beindítani. A Bach-virágesszenciák mellékhatástól mentesek, és összeférnek más terápiaformákkal.
 • A virágesszenciákat használók köre egyre bővül: mivel kockázatmentesen használható, egyre többen kezdik megismerni és használni ezt a módszert. Bach doktornak is az volt az álma, hogy minden háztartásban megtalálhatóak legyenek a cseppjei.
 • Az egyszerűség mint alapelv.

erysimum_cheiri_10.jpg


A Bach virágterápiával foglalkozó sorozatban a következő témák bemutatására gondoltam:

 • Mi a Bach-virágterápia? - erről szólt ez a blogbejegyzés
 • Bach élete, munkássága
 • A Bach-virágterápia betegségképe, hatásmódja, stb.
 • Alkalmazási területek
 • Hogyan használjuk és hogyan találjuk meg a megfelelőt?
 • Az esszenciák 7 csoportja, közelebbi ismerkedés a virágokkal
 • A 39 esszencia részletes jellemzése egyesével. Tehát egy részben csak 1 virágról lenne szó.
 • Milyen más esszenciák vannak még a világban?

Kaufmann Anikó

4.77778
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (9 votes)

Hozzászólások

Bach virágterápia - csak nekem hiányzik?

Kedves Anikó! Tavaly novemberben jelent meg a második része a tervezett sorozatodnak, és pont most jönnének az igazi, izgalmas részek. Szerinted fogod folytatni? Én nagyon várom! yes.gif

Értékelés: Nincs

Kedves Anikó!2009-ben

Kedves Anikó! 2009-ben műtöttek endometriosis-al, és úgy néz ki, hogy megint kiújult. Most vagy megint műtét lesz, vagy hormonos kezelés. cry_smile.gif Tudsz esetleg bármilyen megoldást?, javaslatot, hogy rendbe tudjak jönni??? Köszönettel: Andi

Értékelés: Nincs

Bohócvirág kivonat....IBS

Ne haragudj, hogy itt írok Valika sad_smile.gif ,de sehogy nem tudlak elérni! Már 3X írtam a Saját kapcsolatodra, de sehol nem jelenik meg, hogy megkaptad volna.... Nagyon fontos lenne, hogy választ kapjak a kérdéseimre.... Sajnos a friss hozzászólásoknál se találom, hogy írtam volna! Én csinálok valamit rosszul? Már azt is jeleztem a honlapkezelőknek, hogy nem kapom meg az értesítéseket, ha választ kapok a hozzászólásaimra... Mit tegyek? Neked köszönöm, ha segítesz, mert ez a honlap szinte Nekem készült, gondolom ezt mindenki így érzi.... clap2.gif A többiektől elnézést, hogy ide is beírtam, de nem tudom Valit elérni a személyes kapcsolattartó oldalán........ Bocsi!!!!!! weep.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miért is kéne nekem megválaszolnom, amikor

Kaufmann Anikó Bach-virágterapeuta szakértőnk már egy hete megválaszolta a kérdést!  (Görgesd lejjebb az egérrel az oldalt, ott olvashatod! Én csak az aromaterápiához értek, a Bach-hoz nem! Ha akarnék sem tudnék válaszolni.

Mellesleg az irritábilis bélszindrómáról itt olvashatsz bővebben.

Értékelés: Nincs

Bocsánat, és köszönöm!

Kedves Valika! Elnézést, de nem tudtam, hol keressem választ confused_smile.gif Sajnos ma is írtam az ügyfélszolgálatnak a válaszok ügyében, kérlek ezt tekintsétek semmisnek, mert most láttam, hogy kaptam egy személyes tanácsadót! Nagyon, nagyon köszönöm, és elnézést, hogy az ügyetlenségemért türelmetlennek tűntem. Előre is köszönöm a megértésed....... Nagyon tetszik a honlapod, ha több időm lenne, biztos, hogy rajta lennék egész nap!

Értékelés: Nincs

Végre egy ilyen helyre találtam!

Kedves Valika!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra clap2.gif Rád, és Rátok. Az "inditék" egy kertészeti magazin volt, ahol a növény horoszkóp, mint Rák jegyűnek kiírt annyit, hogy a virágom a Bohóc virág. / Egyébként soha nem olvasok újságban horoszkópot, mert a családban kéznél van egy asztrológus, ha valamire kíváncsi vagyok Őt kérdezem/ Azt se tudtam , melyik ez a virág, de az út szélén pont árulták, hát vettem, lesz ami lesz. Ma néztem utána miért az én virágom, és teljesen ledöbbentem, a Bach-virágterápia minden szava rám illett!!!!!!! Beleolvasgattam ebbe a honlapba.....és ez kell nekem! mml.gif

Valika! megkérdezhetném, hogy Irritábilis Bélszindrómánál is használhatom-e a Bohócvirág kivonatot? Nem okoz hasmenést? Mindenkinek köszönöm, hogy itt lehetek, a házi praktikákat, én is ezeknek a híve vagyok!

Üdvözlök Mindenkit, köszönöm, hogy köztetek lehetek! wave.gif

Értékelés: Nincs

Kedves Norka! Ha

Kedves Norka! Ha Bach-esszencia formájában szeded, semmi bajod nem lesz, nem okoz mellékhatást,nyugodtan szedheted. Anikó

Értékelés: Nincs

Köszönöm a választ!

Kedves Anikó! Hogyan alkalmazzam....pl: hány csepp naponta, beszerezhetem-e nálatok rendelésre, és szedjem-e tovább mellette a Nor.....t vagy sajnos "aktív időszakban" a hasfogókat? Jó sok kérdést zúdítottam rád, de nagyon megörültem a válaszodnak! köszönöm! wave.gif

Értékelés: Nincs
Villányka's picture

Bach-virágterápia

Kaposváron 2011. 02. 18. -án előadás lesz a Bach-virágterápiáról az Anna utcai természet patikája bioboltban. (Anna u. 12. ) 17:00-kor. Ugyanitt alkalmazzák is.

Értékelés: Nincs

Kedves Anikó! Még csak pár

Kedves Anikó!

Még csak pár napja iratkoztam fel Vali oldalára és nagyon örülök, hogy megtettem. Ez által olvashattam rólad is,hogy újra dolgozol. Sajnos lemaradtam az előző részekről. Tudnál abban segíteni nekem, hogy hol találhatom meg ezeket? Érdeklődni szeretnék a Bach-virág terápiáról is, hogyan sajátíthatnám el ezt a csodálatos tudást, saját részre.

válaszod előre is köszönöm Csilla.

Értékelés: Nincs

Kedves Csilla, ha beírod itt

Kedves Csilla, ha beírod itt az oldalon, h. Bach-virágterápia, akkor ki fogja hozni az írásokat. Szerintem, ha nem akarod hivatalosan használni, akkor első körben a cikkek alapján is fogod tudni használni, és ha majd úgy döntesz, hogy mélyebben is belemélyednél akkor természetesen mondok iskola neveket. üdv, Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bach-virágterápia

Kedves Anikó! Köszönöm a válaszod.most rögtön meg is nézem :))

Értékelés: Nincs

Gratulálok!

Kedves Anikó!

Köszönöm, hogy érthetően, precízen összefoglaltad a Bach-terápiát, amivel mostanában úton-útfélen találkozom, de igazán senki nem tudta körbeírni a módszert*

Esetleg abban is tudnál segíteni, hogy hol sajátíthatja el az ember megbízható helyen ezeket a gyógyítási módszereket amiket említettél?

Köszönettel_ F*Niki

Értékelés: Nincs

Kedves Niki! Bocsánat, hogy

Kedves Niki! Bocsánat, hogy csak most fogod megkapni a választ! Válaszoltam korábban, de valahol eltűnt félúton hmmm.gif Természetesen tudok segíteni, hogy mit érdemes megtanulni, akár csak azért, hogy otthon használd. Illetve abban is, hogy hol érdemes. Ha konkrét kérdésed van, arra is szívesen válaszolok. pl. mi az, ami érdekelne? Addig is küldöm a következő részt a Bach-virágterápiáról.

Értékelés: Nincs

Kedves Anikó! Gondoltam,

Kedves Anikó!

Gondoltam, hogy a technika ördöge lépett közbe és ezért nem kaptam egyből választ. :-) Semmi gond. Esetleg privátban folytathatnánk a "tanítást"? 

Minden jót! F. Niki

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Köszönöm

Anikó Köszönöm, hogy mélyebben megismerhetem a módszert ami már olyan sokszor segített nekem. Ella

Értékelés: Nincs
organicgirl's picture

Végre, végre, végre!

Nagyon régóta izgat ez a téma, és örülök, hogy a Bach virágterápia is felkerült az antalvalis palettára! Kíváncsian várom a további részleteket! És azt is megköszönjük, ha beavatsz minket egy-két anikós hollisztikus megoldásba, pláne a gyerekek kezelése terén!

Értékelés: Nincs
nonibaja's picture

Örülök a sorozatnak!

Nagyon örülök ennek a sorozatnak és már alig várom a negyedik, ötödik részt. Sajnálom, hogy nem hetente közlöd a folytatást.

Értékelés: Nincs

Örülök, ha tetszik. Igyekszem

Örülök, ha tetszik. Igyekszem gyakrabban küldeni a részeket, de inkább nem ígérem előre, hátha nem sikerül betartani. Most épp szakdolgozatot írok, meg vizsgázok, szóval lóg a nyelvem, de iparkodom. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel