Miről árulkodnak körmeink?

Bizonyára tudjátok, hogy ugyanúgy, ahogy a talpunkon megtalálhatók egyes szerveink kivetülései, amely „csodára” a reflexológia is épül., hasonló ún. mikro rendszerek testünk más tájékain is vannak: többek között skalpunkon, hátunkon, arcunkon és a kezünkön is.

http://eletmodszer.com/admin/views/ajax/autocomplete/userA kézdiagnosztika témaköre túl nagy volna egy blogbejegyzésbe, de mivel azon belül a körmeink állapota, formája is sokat elárul rólunk, ezért most erről számolnék be nektek.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy ez az iromány önmagában azért nem alkalmas állapotfelmérésre, hiszen a körmök a kéz egésze nélkül nem adnak teljes képet senkiről sem. Viszont mindenkit gondolkodásra sarkallhat, aki esetleg valahol magára ismer a leírottakban, hiszen már több olvasónk észrevette, hogy a körmünkön megjelenő kis foltok, hullámok nemhiába vannak, valamit jeleznek felénk. Lássuk csak, mit is!

Körmeink formája tulajdonságainkra enged következtetni.

 • A kerek köröm jó alkalmazkodóképességről, súrlódásmentes kapcsolatokról, könnyebb be- és elfogadásról árulkodik. Ezen kívül gyors, gördülékeny működtetésre vall, ugyanakkor gyors fáradásra is figyelmeztet az adott szerv tekintetében.

Hogy melyik ujjunk melyik szervrendszernek a leképezése, arról egy kicsit lejjebb írok.

 • A szögletes köröm gyenge alkalmazkodó készséget jelöl, több konfliktusra és súrlódásra való hajlamot és szelektív el- és befogadást. Körülményességet, nehézkes működtetést takar, ugyanakkor szívós kitartásra enged következtetni.
 • A hosszú körömlemez gyenge fizikumra és egészségre vallhat, s ha ez a köröm még lefelé is görbül, akkor függőségi probléma húzódik meg a háttérben (ha rovátkolt, barázdált, akkor főleg). Tulajdonosa békés, idealizmusra hajlamos.
 • A rövid köröm pedig kritikus hajlamúakra jellemző, erős önkritikával, hirtelen haraggal.
 • A vékony, gyenge köröm gyenge egészségre utal.
 • A legyező alakú köröm ideggyengeségre való hajlamot takarhat.
 • Ha a köröm szélessége nagyobb, mint hossza, akkor kötekedő, kotnyeles, aggodalmaskodó ember lehet annak tulajdonosa.

Körmünk színe is fontos:

 • A rózsaszín a köröm egészséges színe.
 • A fehér köröm vérszegénységre utal, a vas hiányára.
 • Akinek nagyon pirosas a körme színe, az túl sok fehérjét fogyaszt.
 • A lilás szín rossz vérkeringésre utal, illetve ha csak átmenetileg lilul be körmünk, lehet, hogy akkor épp fáztunk.
 • A szürkés-lilás szín viszont már igen baljóslatú jel: súlyos elmérgeződési állapotra utal, illetve a végstádiumban lévő betegek körmei szoktak ilyenek lenni.

Körmeinken található jelek értelmezése:

 • A sok fehér folt körmeinken az adott szervrendszer állapotára utal (ha az egészséges, nem kellene fehér foltnak lennie). Ugyanakkor utalhat cink-hiányra vagy túl sok édesség, cukor fogyasztása következtében fellépő kalcium- és magnézium-hiányra. Mások úgy vélik, az E-vitamin hiányát jelentik e kis foltok.
 • Ha krátereket látunk a körömlemezen, az sugárterhelés eredménye (sugárterápiánál).
 • A bevájódások megerőltető időszakra engednek következtetni (az adott ujjunkhoz tartozó szervrendszerünk terheltségéről).
 • A holdacskák pedig arról árulkodnak, hogy mennyire mutatjuk meg magunkat a külvilág felé, mennyire nyilvánvaló, avagy rejtett az adott ujjhoz tartozó tulajdonságunk illetve testileg mennyire nem használjuk az adott szervrendszert; van-e energiatartalékunk vagy nagyon titokban élünk (ilyenkor nemigen látszanak a holdacskák) avagy sokat kihozhatnánk magunkból, de lusták vagyunk hozzá.

Most pedig az ujjainkról pár szót elsősorban testi, semmint jellembeli tulajdonságok szempontjából, csak azért, hogy értsétek melyik ujj melyik szervrendszerbe is enged belátást nyerni:

 • A hüvelykujj az agy és idegrendszer, a gerinc és a gerincvelő formálódási helye.
 • A mutatóujjnál formálódik a nyelv, a fül, az orr, a szem, a látó- és hallóidegek és a kisagy.
 • A középső ujjnál az emésztő szervrendszerünk a nyelvvel, gyomorral, májjal, hasnyálmiriggyel.
 • A gyűrűsujjnál a szív- és érrendszer, az epe és a lép.
 • A kisujjunk pedig az intim szféránk, azaz a nemi szervek területe.

fingernails.jpgFontos még az ujjak egymáshoz való elhelyezkedése; amelyik ujjunk felé hajlik a többi, (összezárt ujjainkat vizsgálgatva) az testünk gyenge láncszeme. Azaz ha a középső ujjunk felé hajlik a többi, akkor az emésztőszervrendszerünkre kell jobban odafigyelnünk.

Az ujjak közti lukak pedig (azaz ha azok nem simulnak egymásra teljesen) az adott szervrendszerek közti támogatás hiányára utalnak.

Mindenkinek kellemes körömfelfedezést kívánok szeretettel!

Kati

4.23077
Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (13 votes)

Hozzászólások

Fakuló kézujj körmök és lila körmök a lábujjon

 

Kedves Antal Vali,

Remélem, hogy Te tudsz segíteni: 28 éves vagyok és március környékén vettem észre, hogy a kézujjaim körmei kezdenek kifakulni, alulról a körömágytól indulva. Most halvány rózsaszínek, az aljuknál kissé halvány lilásnak látszanak. Végigjártam az internetet, hogy rátaláljak, vajon mi lehet a gond, de egyik tipikus körömprobléma sem illik rám, egyszerűen csak elhalványodnak. Ezt a lábkörmeimen is észrevettem ugyanabban az időben: itt már egészen egyenletesen halvány lilák lettek a körmeim, nem úgy, mint a kezemen, ahol a még "próbálják tartani" a rózsaszínes árnyalatot. Hogyha kifeszítem az ujjaimat, a köröm tetején nagyon apró, kis piros erek jelennek meg, ami szintén nem volt így régen. Más panaszom nincs semmi, egészségesen étkezem (bár nem eszem sokat, 165 cm-rel csak 45 kiló vagyok), sportolok is. Nem tudom, ez kapcsolódik-e, de szintén nemrég vettem észre, hogy mintha a bőröm is halványodna: mivel elég vékony vagyok, eddig is sokat látszódtak az erek, de most mintha az összeset látni lehetne...Több orvosnál is jártam (1 természetgyógyász és 2 általános orvos), de vagy azt mondták, hogy ne aggódjak, vagy azt, hogy fogalmuk sincs...1 hónapja elkezdtem mutivitamint szedni, hátha valami vitamin hiányzik, de eddig nem látok változást. Ez nagyon aggaszt, mert még soha nem volt ilyen elváltozás a körmeimen, mindig szép rózsaszínek voltak. Ennek lehet valami komoly probléma a hátterében? Nagyon örülnék, ha valaki meg tudna nyugtatni...Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Árulkodó halványodó, lilás körmök.

Szia!

A tüneteidet olvasva, rögtön felmerült bennem egy általános, egész testre kiterjedő  kivizsgálás.

Nem rég olvastam és  hallottam is ebben a témában dr Báthory Gábor fitoterapeuta, szakgyógyszerész előadását, idézek belőle: "A körmök a kézhát legtöbb információt hordozó részei. Alakjuk, szögletességük, hosszúságuk, domborúságuk, az esetleg rajtuk lévő barázdák és színük mind-mind fontos adatokat árulnak el tulajdonosukról. Ezért a körmök alapos vizsgálata a természetgyógyász és orvos számára nélkülözhetetlen információkat adhat a szakszerű állapotfelméréshez, vagy éppen a helyes orvosi diagnózishoz."

Nem írtál arról, hogy vannak-e egyéb tüneteid is? Mi történt márciusban veled?

A köröm színeiről így ír dr Báthory Gábor: "Halvány színű körmök, a köröm élénél sötétebb vöröses sávval, ill. szegéllyel: Vérszegénységet, vashiányt jelez. Lazán behajlított ujjaknál vizsgáljuk. Főként az ötven évnél fiatalabb nőknél, a rendszeres menstruáció okozta vérveszteség következtében fordul elő. A kifejezett vashiányos vérszegénység leggyakoribb tünetei rendszerint magának az anémiának a jellemző klinikai tünetei (pl. fáradékonyság, szapora szívverés, terhelési szívdobogásérzés és szapora légzés).

Lilás körmök: Komoly szívrendellenességek biztos jelei. Ennek észlelésekor azonnal szakorvoshoz kell küldeni a beteget!"

Egy kardiológiai vizsgálatot és EKG-t javaslok minél előbb. 

 

Értékelés: Nincs

Lehet, hogy a stressz okozza a lilás körmöket?

Kedves Edit,

Nagyon köszönöm a válaszod! Rengeteget olvasok az interneten ezzel a problémával kapcsolatban, és a keringés az egyik ok, amit emlitenek is. Egyszerűen csak nehéz elhinni, hogy minden más tünet nélkül jelentkezzen ilyen belső probléma. Semmi más tünetem nincs, még mindig: márciusban egy elég stresszes időszak kezdődött számomra, ekkor kezdtem észrevenni a körmöm kisápadását...Lehetséges, hogy csupán a stressz okozza? Rengeteget stresszeltem már életemben, de ilyen tünetem még sosem volt, általában csak a gyomrom fájdult meg, de most teljesen jól érzem magam...Nagyon köszönöm mégegyszer a segitségedet, amint megvoltak a vizsgálatok, megirom, hogy mi volt a baj, hátha másnak is van ilyen problémája.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Lilás körmök és a stressz

Szia!

nagyon kíváncsi vagyok a vizsgálati eredményekre. Addig is próbálj meg egy kicsit pihenni, lazítani. Itt a nyár, ha tudsz kapcsolódj ki egy pár napot.

Értékelés: Nincs

Bőr probléma

Sziasztok!

Olyan prolémám van már évek óta,hogy hónapról hónapra,a kezeimen a körömágynál,felpödrődik,felszakadozik a bőr.Fájdalmas is és csúnya is.Sajnos nem tudom az okát,bár valószínű valamilyen vitamín hiány lehet,annak ellenére,hogy sok félét szedek.Nem tudom.Mi lehet ez,és mi okozhatja?

Köszönöm a válaszotokat!

Értékelés: Nincs

Felszakadozó körömágybőr

Szia K77,

Kérlek olvasd el itt a tanácsaimat amit egy hasonló esetben írtam és neked is segíthet, valamint  Vali hozzászólását is: Kéz és körömápolás bionom módra.

Ha szedsz több féle vitamint és nem hat akkor vagy a vitaminod nem elég jó és/vagy felszívódási problémáid vannak.  Melyek a jó és hatékony táplálék-kiegészítők? írás is  segíthet eligazodni.

Értékelés: Nincs

Bőr-köröm ujjbegy kirepedés

Kedves Antal Vali!

Milyen vitamin-hiányom van ha állandóan berepedezik, /szinte már vérzik/ az ujjbegyem? Mit javasolsz, mit pótoljak sürgősen? Köszönöm válaszod!

Értékelés: Nincs

Vérző ujjbegyek?

Szia,

Az ujjbegyek szoktak berepedni és vérezni vagy mellette a köröm, és/ vagy a körömágybőr is beszakad, repedezik, vérzik? Van-e körömgombád, máshol bőrelváltozásod?

Kézmosáshoz, mosogatáshoz, takarításhoz, kézápoláshoz, kézfertőtlenítéshez használsz káros anyagokat tartalmazó termékeket? Mert a berepedéseket akár ezek is okozhatják. Az összetételüket kérlek ellenőrizd le  hatóanyag keresőben!

Szedsz valamilyen gyógyszert, van-e bármilyen betegséged, egyéb panaszod?

A berepedező, száraz bőr utalhat komoly vízhiányra, B-vitamin és E-vitamin hiányra is, a beszakadó köröm pedig kálcium, magnézium, kénhiányra, de lehet mögötte gomba, baktérium vagy szintén vízhiány is.

"Mivel az összes szöveted - köztük a bőrszöveted - rugalmasságáért is a kollagén a felelős, már csak a szép bőröd érdekében sem ártana több vizet inni! Egy embernek - legyen az felnőtt vagy gyerek - testsúly-kilogrammonként 70 ml folyadékra van szüksége, amiből testsúly-kilogrammonként 30 ml-nek tiszta víznek kéne lennie!"

Ha állandóan bereped és  vérzik akkor nem egy vitamin pótlásáról kell csak gondoskodnod, hanem az egész szervezetedet fel kell töltened ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

Bemásolnék egy kis segítséget:

"Az alábbi termékcsoportokból érdemes választani:

Kérlek olvasd el a fenti és az Egy kis körömdiagnosztika című cikket is!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Kiki30's picture

Mit még?

Sziasztok!

Körmeimen hosszanti barázdák, csíkok vannak. Sejtem, hogy ez  felszívódási zavar, esetleg cink, magnézium hiány. Rendszeresen szedek Longo vita+acai-t, Huminiqumot, halolajat e vitaminnal és Q10-el, c vitamint, d3 vitamint, a Női tinktúrát és gyógynövény teákat. Tanácsot szeretnék kérni, hogy ezen kívül mit szedhetnék, hogy javuljanak körmeim vagy egyszerűbb ha mondjuk elmegyek egy biorezonanciás állapotfelmérésre?

Előre is köszönöm. Napsütéses szép napot!

Kati

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Köröm és táplálékkiegészítők

Szia!

Ha ennyi jóféle táplálékkiegészítőt szedsz, és mégis barázdáltak a körmeid, akkor nagy valószínűséggel felszívódási gondok vannak. Egyébként a hosszanti barázdás köröm eleve is bélrendszeri, emésztési zavarokra utal. Így szinte hiába szedsz ennyi jó táplálékkiegészítőt, nem tudnak azok hasznosulni.

Bizony jó lenne az az állapotfelmérés, viszont, ameddig eljutsz odáig, érdemes lenne minél hamarabb elkezdeni a bélrendszer rendbetételét.

Szerintem tavaszra áldásos lenne betervezni egy méregtelenítő kúrát is. Vali és Betty blogjából is tájékozódhatsz, hogyan is érdemes nekifogni.

Mindenek előtt viszont elkezdeném enni a Prebiotikus rost-koktélt Emócióval karöltve, ugyanis a felsorolásodban nem látok semmiféle bélrendszerre ható készítményt. Ezek megkezdenék a munkát, segítenek helyreállítani a felszívódást, a méregtelenítéssel pedig tökéletesíthetnéd az eredményt. Mert a köröm állapota az csak egy tünet.

Értékelés: Nincs

Elfogyó körmök a várandósság alatt

Sziasztok!

Negyedik babucit várom, még  több, mint 2 hónap van szülésig, és elkezdtek a körmeim elfogyni. Már a harmadik babavárásnál is jelentkezett ez a tünet szülés előtt 4 héttel. Elég ilyesztő, mert, ha így folytatódik, felére csökken a körmöm, többet kell levágjak, mint ami nő. Nem minden ujjamon egyformán csökken-zsugorodik. Többféle vitaminom van itthon tőletek, de sajnos nem tudom őket szedni, szinte mindegyiktől rossz közérzetem lesz, sajnos az előző terhességeim alatt sem tudtam nagyon vitaminkészítményeket szedni. Folsavon és egy vas készítményen kívűl mást nem szedek, illetve, már egy hónapja elfogyott a D+k vitaminom, amit most készülök rendelni. A vas készítmény összetevői: (Összetevők: Az alábbi drogok vizes kivonata (1:39):sárgarépagyökér, csalánlevél, spenótlevél, tarackbúza-gyökértörzs, édesköménymag, barna alga, hibiszkuszvirág, gyümölcslé koncentrátum keverék: nemes körte, szőlő, fekete ribiszke, ivóvíz, vadszeder, cseresznye, narancs, cékla, citrom, szentjánoskenyérmag, alma,vizes élesztő kivonat, méz, vizes csipkebogyó-kivonat, vas(II)-glükonat, búzacsíra száraz-kivonat, C vitamin, természetes aromák, B1, B2, B6 és B12 vitamin.) Nekem eddig ez az egy vas készítmény szívódik fel. Milyen és mennyi ételt, zölsség,gyümölcsöt egyek, hogy ne zsugorodjanak a körmeim?

Köszönettel: H.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Babavárás alatt zsugorodó körmök

Szia Hannah!

Gratulálok a babácskádhoz! 

Nem igazán tudom elképzelni, amit írsz... Egyszerűen nem nő a körmöd? Vagy vékonyodik? Letörik? Hogy tudod így vágni ("többet kell levágjak mint ami nő")?

Az viszont bizonyos, hogy a köröm állapota nagyban összefügg a megfelelő vitaminizáltsággal, tápanyag-ellátottsággal, te pedig már a negyedik babádat növeszted, szoptatod, lényegében megfelelő vitaminok- és ásványi anyagok pótlása, bevitele nélkül- legalábbis a leveledből erre következtetek.

Mind a baba, mind pedig a saját egészséged szempontjából nézve is nagyon-nagyon lényeges a szükséges vitaminok, ásványi anyagok biztosítása.  "A teherbe eső nők legalább 80%-a a teherbe esés pillanatában még a saját szervezete  optimális működéséhez szükséges mikroelemek elegendő mennyiségével sem rendelkezik  (USDA felmérés)", ráadásul babavárás alatt a baba igényei elsőbbséget élveznek az anya igényeivel szemben!  Én mindenképpen bíztatnálak egy komplex összetételű, jó felszívódású természetes kismamavitamin mihamarabbi rendszeres szedésére! A Perfect Prenatal az összes felsorolt kritériumnak megfelel, és mivel ebben a vitaminban  "a hatóanyagok táplálék-kötésben vannak, azonnal képesek csillapítani a szervezet  mikrotápanyag „éhségét” és támogatni az élettani folyamatokat".

A Perfect Prenatal mellé a D-K vitaminok, Huminiqum, valamint a Q10 tartalmú lazacolaj fogyasztása is erősen ajánlott. 

Sajnos nincs az az elfogyasztható mennyiségű gyümölcs, csíra, zöldség, turmix, amivel a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelt maximálisan biztosítani tudod várandósság alatt: se magadnak, se a növekvő- belőled fejlődő- babádnak sem.

Csupa szépet és jó egészséget kívánok nektek! 


Értékelés: Nincs

Zsugorodó körmök

Kedves Kinga,

Féltem, hogy nem érthető a zsugorodó körmök jelentése, szóval amikor nő a körmünk akor a lenőtt köröm kifehéredik ugye, nekem is rendesen nő a körmöm, de némelyik ujjamon nem csak nő a köröm hanem egyben el is válik a bőrömtől ami ugyan úgy kifehéredik. Tehát van olyan körmöm amin mondjuk 1mm-t nő a körmöm és 0,5mm elválik a bőrömtől így lassan de biztosan el fog fogyni a körmöm.

Sajnos azon kevés kismamák közé tartozom, akik nagyon hányosak, érzékeny gyomrúak, és gyomorsavval kínlódnak. Annyit hánytam, hogy a nyelőcsövem már vérzett és volt, hogy vért hánytam. Szóval undorodom bármilyen kapszula, vagy tabletta lenyelésétől. Van itthon lazacolajam, de a citromos ízétől hányingerem van és öklendezek. Van huminiqum is itthon, hát ennek meg megint csak borzalmas íze van, főleg érzékeny gyomrú kismamáknak. D+k le tudom nyelni ezzel nincs baj. Perfect Prenatalt pedig nem merem kipróbálni, mert van itthon iron food coplexem és sajnos nekem nem szívódik fel, kevesebb lett a vas értékem a tabletta szedése után mint előtte volt, így az ára miatt nem merek kísérletezni, és ugye mi a garancia , hogy ez fel fog szívódni. Tudnátok abban segíteni, hogy ajánlatok magas vitamnintartalmú ételeket amikkel kísérletezhetek, ugyanis  szinte mindentől gyomorsavam van így borzasztóan kínlódok, hogy egyáltanán mit egyek amitől nem vagyok rosszúl. Az előző 3 terhességem is ilyen kínlódás volt, sokszor közel álltam a síráshoz, hogy miért csinálja velem ezt a természet. Amikor egyébként nem vagyok finnyás bármit megeszek, gyomrommal soha nem volt problémám. Ahogy megszülök utánna minden visszaáll a rendes kerékvágásba, de addig még van 11 hetem amit túl kell éljek. Köszönettel: H.                             

Értékelés: Nincs

Szinte mindentől undorodó kismamának étrend-kiegészítők, ételek

Szia Hannah,

Szeretnénk én is gratulálni a meglévő gyermekeidhez és a születendő babádhoz is!

Kinga előző válaszában leírtakat a vitamin és ásványi anyag pótlásról én is nagyon fontosnak tartom. Jó lenne olyan készítményt találnod amit gond nélkül be tudsz venni, és nagyon fontosnak tartanám, hogy a szülés utáni időszakban töltsd fel magad folyamatosan több féle étrend-kiegészítővel, hogy a szoptatás időszakában is legyen erőd, energiád a 4 gyermekedre és magadra is. Akár kiszerelés szerint is tudsz választani.

Érdekes amit írtál az  Iron food Complexről. Mennyi ideig szedted a vérvétel előtt? Nagyon sok kismamától is érkezett visszajelzés, hogy vashiányos állapotban a vérkép javult a szedése alatt. Ez a készítmény a Perfect Prenatal és a többi New Chapeter termék is fermentált, ráadásul kettős fermentációval, így azoknál is sokkal jobban felszívódik akiknek valamilyen gond van az emésztőrendszerével, emésztésével, hiszen a benne lévő tápanyagok a szervezet számára "előemésztett" formában vannak jelen.

Olvasd el a vashiányról szóló hozzászólást és jó tudni azt is, hogy a vérszegénység oka nemcsak vashiány lehet.

Mivel tablettákat, kapszulákat nem bírod, ezért a fermentált termékek közül az Emóciót ajánlanám, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, a bélflóra állapotára is jótékony hatással van, így az ételekből és a szedett étrend-kiegészítőkből is jobban fel tudnak szívódni a fontos tápanyagok. Nem tudom, hogy az Emóciót kóstoltad-e már, mivel van egy jellegzetes íze, de 100%-os almalébe, vörös szőlő vagy más édes ízű gyümölcslébe keverve az íze szinte nem is érezhető. Az Emóció gyomorsavas, refluxos jellegű panaszoknál is hatékony. Fermentpatront is kipróbálhatod. 

Emóció mellé vagy ha az Emóció  nem jönne be a Méz almarosttal lenne még javasolható. Nagyon finom,  kb. 1 havi adag 1 üveg, a benne lévő fermentált virágpornak köszönhetően B-vitaminban is nagyon gazdag. Ez azért lenne nagyon fontos, mert a várandósság alatti hányás, hányinger émelygés egyik oka a B-vitaminok hiánya.

Hányinger csökkentéséről ittittitt olvashatsz még tanácsokat.

Nyírfanedvnek alig enyhe édeskés íze van, szinte víz ízű, önmagában a legjobb ínni, úgy, hogy a szádban tartogatod lenyelés előtt. Ha az enyhe íz is zavarna akkor tiszta vízzel higíthatod, így valóban csak víz ízű lesz. Érdemes a vajúdás, szülés időszakára is vinni, mert energiát, erőt ad, fertőzésgátló hatása van és rengeteg ásványi anyag, vitamin van benne. Kérlek olvasd el végig az adatlapján lévő információkat. Az adagolása várandósság alatt sincs igazából szabályhoz kötve, annyit igyál belőle egy nap amennyi jól esik. Arra figyelj, hogy a felbontott üveget hűtőben tárold és kb 5 napon belül idd meg! Kókuszvíz is ellát energiával, vitaminokkal.

K2D3 cseppet nagyon jó, hogy szeded, a sima változatából duplájára is lehet emelni az adagot. A  Q10 csepp is nagyon jótékony hatású a babavárás alatt is, nincs jellegzetes íze. 

Organic Force Béta Glükán elixír vagy a Natúr Elixír tulajdonképpen egy koncentrált táplálék, nagyon finom íze van és vaspótlásban is segithet.

Gyomorsavas panaszokról volt már szó, ezzel kapcsolatban Kingától idéznék Neked:

" A várandósság előrehaladtával a babával együtt a méh is egyre jobban növekszik, ebből kifolyólag egyre jobban nyomja felfelé a gyorot: ez okozza a "savas" panaszokat. Ezeken a kellemetlen tüneteken már néhány alapszabály betartása is sokat javíthat, mint például a gyakori- kis mennyiségű étkezések, a nehéz/fűszeres ennivalók kerülése, valamint igen lényeges, hogy az evés- és a lefekvés időpontja között lehetőleg legalább 1 óra teljen el stb. Jelentősen enyhítheti ezeket a panaszokat is a Manju calcium, vagy a Cormin por fogyasztása, mivel  megkötik a gyomorsavat: kipróbálhatod, hogy közvetlenül lefekvés előtt megiszol/beveszel belőlük egy adagot. Az Emóció és a Zöld löttyi is segíthetnek a gyomorpanaszok mérséklésében/megszüntetésében! "

Babakonyha sorozatban és a Boszorkánykonyhában kaphatsz még további táplálkozási és recept ötleteket az egész család részére. Ha szereted a csírákat és most meg is tudod őket enni akkor rendszeresítheted őket. Turmix és koktél receptek segítségével folyékony formában is tudod bevinni a vitaminokat. Kásák is isteniek! B-vitamin tartalmú ételekről, termékekről a belinkelt cikkben olvashatsz. Teljes kiörlésű gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban, (zöld leveles) zöldségekben, gyümölcsökben is van B-vitamin. A húsok, tojás stb. megbízható, lehetőleg házi vagy bio forrásból származzanak az "algák szedhetőek várandósság és szoptatás alatt is, abban az esetben, ha váradósság előtt is fogyasztottad őket. Ellenkező esetben óvatosan kell bánni az adagolással, mert az algák fokozzák a méh tónusosságát."

Gyermekmegörző blogban a gyermek immunrendszerének erősítéséről, betegségek természetes kezeléséről van szó.

Csodás szülést, jó egészséget kívánok az egész családnak!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Töredezett körmök

Sziasztok!

Évek óta (szülés óta) problémám a körömtöredezés. A bőröm rendbe jött már, korábban problémás volt, de annak ellenére, hogy -alkalmanként ugyan - de fogyasztok E, D vitamin cseppeket illetve Q 10-et most kezdtem, ez állandó probléma nálam.

Melyik terméketeket ajánlanátok ebben a témában?

Értékelés: Nincs

Töredezett körmökre

Szia,

Körmökkel kapcsolatban kérlek olvasd el a fenti írást valamint a Egy kis körömdiagnosztika - A körmök színének vizsgálata és jelentése és a Körmünk és hajunk üzenetei cikkeket is.

A töredezett köröm ásványi anyagok és nyomelemek  valamint vitaminok hiányára utalhat. Ennek sok oka lehet, akár a nem megfelelő táplálkozás és/vagy nem jól működő bélflóra. A belinkelt termékek közül mindegyik termékcsoportból érdemes lenne 1-1 szimpatikus terméket választanod pl: Huminiqum vagy Múmió,  Organic Force Béta Glükán elixír vagy LongoVitalEmóció vagy Imsyser vagy Méz almarosttal.

Kéz- és körömápolásra itt találsz termékeket.

Értékelés: Nincs

Barna csíkok a körmön

Pár hete lettek a körmöm végein barnás csíkok. Nem mindegyiken.S trandon gombásodást kaptam el a kezemen.Nem tudom összefügg e. Amúgy teljesen egészséges a bőröm. Aggódom hogy nem e bőrrák. 

Értékelés: Nincs

Mi nem találgatunk...

Kedves Karolina! Javaslom, hogy menj el az orvoshoz. Többféle oka lehet. Ha van diagnózis, akkor tudunk javasolni alternatív lehetőségeket.

A gombával kapcsolatban nagyon sok információt találsz az oldalon, használd a belső keresőt. Összességében kellene:

1. immunerősítés

2. gombaölés belsőleg (pl. grape vital)

3. külső kezelés, pl. neem olaj vagy teafa illóolaj.

Nyugodtan írj, ha van diagnózis, és segítség kell.

Értékelés: Nincs

Körömerősítés

Körmeimmel van gondom, de nem az oly gyakori gombás megbetegedés.

Történt egyszer, hogy konyhai tevékenykedés közepette a hüvelykujj köröm alá ment élelmiszer, ami megnyomta és fájdalmat okozott. Nos nem foglalkoztam sokáig vele, a nők mindent kibírnak alapon...

A körömlemez elvált az alatta lévő hústól és fehér folt látható a körmömön. Ahogy a körmöm nő ez nem akar változni, azóta is látható. Ez legalább fél éve történt. Szeretném meggyógyítani, mert csúnya látvány és olyan mintha gombás lenne, pedig nem az.

Voltam bőrdokinál aki R...-t kapszulát javasolt ugye haj, bőr és köröm regerenáló. Van rá valamilyen természetes megoldás?

Visszatapadhat újra a körmöm a helyére? Mit szedjek/szedhetek rá? Kovaföld, kalcium....

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Fehér folt a körmön

Szia! 

Először is szeretettel köszöntelek az oldalon, úgy látom, hogy új vagy nálunk.

Nagyon remélem, hogy sok hasznos és érdekes információt találsz itt az oldalon!

Átmozgattam ide a hozzászólásodat, mert szerintem érdemes lenne ezt a fenti cikket elolvasnod. 

Egyébként egyáltalán nem fáj már a körmöd? Kented valamivel, vagy szedtél már rá valamit? 

Ahogy kerestem a kérdésedre a választ találtam egy újabb, érdekes cikket. Egy kis körömdiagnosztika címmel, szerintem érdemes lenne azt is elolvasnod.  A cikkben ezt olvastam: "A fehér szín magyarázata az, hogy a foltoknak megfelelő területen a keratinrostok lágyak, rendezetlenek, ezért a fényt visszaverik. Sok általános oka lehet. Lehet örökletes, de a körömépítéshez szükséges anyagok, vitaminok hiánya, vagy cinkhiány is okozhat"

Szerintem külsőleg is és belsőleg is erősíteni kellene a körmeid. Jó lenne tudni:  Hogy táplálkozol, milyen az életmódod? A kalcium nem rossz ötlet, de nem mindegy milyen formában szeded. Fontos, hogy mellette legyenek a felszívódását segítő anyagok is, ezért én a Bone Stenght Take Care csonterősítő készítményt ajánlom, külsőleg pedig a Martina Gebhardt körömápoló balzsamot javaslom.

Bizonyára lesznek még kérdéseid, szeretettel várom.

 

 

 

 

Értékelés: Nincs

Porcelán köröm

Sziasztok!

 

Elnézést,ha rossz helyen kérdezek,de nem tudtam, hova kell írni. Porcelán körmöt szabad-e terhesség alatt csináltatni?2éve az van és nem szeretnék megválni tőle. Vagy zseléset? Ill. hajfestésre mit mondtok?

Sos választ kérek,mert lehet,hogy kismama vagyok már :))) holnap derül ki!

Köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs
jutzee's picture

Porcelán köröm

Szia! A porcelán köröm szerintem sem a legjobb ötlet terhesség alatt. Nem is a ragasztó miatt (ha épített a körmöd, akkor nincs is ragasztó) hanem inkább a kötés közben képződő gőzök/gázok miatt. Épített zselés köröm esetén ezek miatt nem kell aggódnod.

Remélem segítettem :)

Értékelés: Nincs

Zselés műköröm

Köszönöm, de gondolom a zselés sem egészséges... :(

Értékelés: Nincs
jutzee's picture

Ha kimész az utcára 5 percre,

több UV sugárzás éri a bőrödet mint amennyi műköröm építés alatt az UV lámpából ér. Én néha ha nyáron géllakkot kenek a körmömre csak kiülök a kertbe és egy perc alatt megköt a napon. Ha aggódsz, h ártasz vele a babádnak, egyszerű, ne hordj műkörmöt., nem éri meg az aggódás :) Kérdésedre válaszolva, ha mégis szeretnél, akkor inkább zseléset.

Értékelés: Nincs
jutzee's picture

Egészség javító hatásáról nem tudok ;)

Viszont a fertőtlenítő szer, ami minden körmös "beavatkozás" előtt használatos (manikű, pedikűr is) már elgondolkodtató. Bifenil-2-ol, Etanol, Butanol - ami egy bőrfertőtlenítőben van, példának okáért.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Műköröm

Szia Jutzee, a zselé ugye fényre köt, annak milyen hatása van a szervezetre? Nem nagyon tudom elképzelni, hogy az az UV lámpa kismamáknak ajánlott lenne...

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Köröm és hajfestés

Szia! 

A ragasztó, amivel felteszik, biztos, hogy nem valami egészséges... Szerintem hagyd rá, most! 

Hajfestésre henna, indigó, egyéb növényi hajszínezők tökéletesen alkalmasak. Belinkeltem neked a két legátfogóbb cikket a növényi színezőkről. Olvasgasd át őket, minden le van írva bennük. 

Értékelés: Nincs

Porcelán

Köszi,Melinda! Mit jelent a hagyd rá? Ne csináljam??? Az indigózást a családban művelik, 1napos dolog, arra nincs energiám .Ősz meg nem akarok lenni. Esetleg ammóniamentes hajfesték?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hagyd rá

Igen, szerintem ne csináld, ha jót akarsz magatoknak. A ragasztó tuti nem biztonságos! Legalábbis én a helyedben nem vállalnám be. 

Az ammóniamentes festék attól, hogy ammóniamentes, attól még van benne egy csomó más, ami káros, sőt, esetenként még károsabb. Sajnos ami biztonságos, azok csak az előbb említett növényi porok. Esetleg próbáld meg a Khadi keverékeket. Szintén növényi keverékek, előre bekeverve. Annyival kisebb velük a macera, hogy nem neked kell kikeverned. 

Sajnos valamit-valamiért... Egyébként hennapépes, lefóliázott fejjel bármit tudsz csinálni, amíg tart a hatóidő. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Viszlát porcelán!

Köszönöm szépen Melinda!

Le is vetetem holnap.

A Khadi festék hogy működik? Nem ismerem. Csak kennem kell, mint a boltit?

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Azok az "ártalmatlan" ammóniamentes hajfestékek...

Szia Flipper!

Éppen nenmrégiben írtam az ammóniamentes hajfestékekről keringő tényekről és tévhitekről, ITT olvashatod a cikket.

A Khadi hajfestékeket vízzel vagy teával kell kikeverni, és már kenheted is a fejedre, nem túl macerás, a hatóidő 1-2 óra általában. Bővebben az adatlapjukon tájékozódhatsz a felhasználásukról. 

Értékelés: Nincs

Hajfestés

Köszi, Mónika! 

Remélem a fodrászom vállalja így, mert hosszú hajamat nem tudom magam festeni. Szerinted elág 2 dobozzal? Boltiból is 2 kell nekem.  Melyik szín ad mahagóni jellegűt? Barnás-vörös vagyok, lennék, maradnék... :) Kösziiii

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Próbatincses-utánkövetéses tanácsadás

Ebben az írásban tájékozódhatsz a mennyiségek, illetve egyéb alapinfók tekintetében.

A végeredmény nagyban függ a kiindulási hajszíntől (természetes illetve a festett lenövés), és a hajszerkezettől is némiképp. A próbatincses-utánkövetéses tanácsadást ajánlom figyelmedbe, ha biztosra szeretnél menni! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi!

Rendben,nézem....

Szép estét!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Körömgomba hatásos kezelése

Sziasztok!

A koromgomba kezelese mivel a leghatasosabb?

Koszonom

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Körömgomba kezelése hatásosan

Kedves Ervuska átmozgattam ide a hozzászólásodat! Kérlek olvasd el figyelmesen a fenti cikket és a hozzászólásokat is. Különosen Niki hozzászólását ajánlom a figyelmedbe!

Értékelés: Nincs

Fehér pöttyös köröm

Sziasztok

Fehér pöttyök vagy csíkok jelentek meg a körmömön, mit tudok erre szedni? Azt olvastam vas vagy cinkhiány. A vasam az néha alacsony :-(

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Fehér pöttyök a körmön

Kedves Feherke!

Átmozgattam hozzászólásod, jó szívvel ajánlom, hogy böngészd végig, ill. még EZT az írást érdemes elolvasnod!

Vashiány enyhítésére egyébként ITT találsz javaslatokat.

Niki

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

Körmön fekete csíkok

Sziasztok

A páromnak a két hüvelykujján lévő körmén sötét csík jelent meg, és még nem láttunk ilyet. Nagyon egyforma a két körmön a csík, a többin nincs ilyesmi. Lehetséges valamilyen vitaminhiány? Köszönöm a válaszokat előre is! (csatoltam egy képet, remélem jól vágtam be a fotót)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Körömdiagnosztika

Szia Daisydog, kérlek, olvassátok el ezt az Egészség Akadémia leckét, rá ismertek a leírásból az elváltozásra?

Értékelés: Nincs

Fehér folt kisfiú körmén

Sziasztok!  4 éves kisfiamnak megjelent keresztben egy fehér folt az egyik körmén. Mire utalhat ez?

Előre is köszönöm a választ!

H.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Fehér foltok

Kedves Hercegnő!

Találtam egy írást Neked a kék oldalunkon, amit érdemes lenne elolvasnod: Egy kis köröm diagnosztika a címe

Ebben találtam a következőt: "Fehér foltok, sávok a körmön: A foltok széle általában egyenetlen, esetleg a lunulával párhuzamos fehér sávok jelennek meg. A fehér szín magyarázata az, hogy a foltoknak megfelelő területen a keratinrostok lágyak, rendezetlenek, ezért a fényt visszaverik. Sok általános oka lehet. Lehet örökletes, de a körömépítéshez szükséges anyagok, vitaminok hiánya, vagy cinkhiány is okozhatja."

Én azt gondolom, hogy ne találgassunk: érdemes lenne először orvossal megnézetni.

Értékelés: Nincs

Köszönöm szépen a választ!

Kedves Edit!

Köszönöm szépen a választ!

H.

Értékelés: Nincs

19 hónapos baba csúnya körömgombája

Sziasztok!

Korábban már írtam a kisfiam körömproblémájáról, amiről az elmúlt hónapokban végül kiderült (lekapart körömrész laborvizsgálata során), hogy mégis gomba okozza. A nagylábujjain már vághatatlanul megvastagodott, megkeményedett, sárgás a körme. 

Egy bőrgyógyász orvos azt hiszem magas karbamid tartalmú krémmel hámlasztaná fokozatosan. Mivel nem tudom mit tartalmaz az a krém és az egész eljárás, ezért inkább természetesebb megoldást keresek. Csak nem tudom, hogy ha már ennyire csúnya a körme, akkor pl. teafaolajos kenegetés érhet-e bármit? Esetleg neem olaj?

Béta glükános mannát, d3 vitamint, halolajat már vagy egy éve kap. Cukrot, tejterméket (natur joghurt és néha natur kecskesajt kivételével) nem kap. Sajnos az Emóciót sehogy nem tudom belediktálni, higítva sem issza meg. 

Tudtok valamit javasolni, amit egy ilyen picurnál ki lehetne még próbálni?

 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Pici baba körömgombája

Szia!

Valamilyen fermentált készítmény mindenképpen kellene a repertoárba, a fermentparton gyümölcslébe csepegtetve nem is érezhető, próbáljátok meg ezt, vagy a mézes almarostot, ezt is általában elfogadják a gyerekek, finom édes . A nyírfanedv jutott még eszembe, ami hasznos lehet ilyen esetben is.

Külsőleg jó ütős kencét kotyvasztanék: neem olajba cseppentenék teafát, levendulát, Garpe Vital-t, ezzel kenegetném a körmöcskéit, naponta 2X. Rózsahidrolátummal, ezüstkolloial is spriccelgethetitek napközben.

Remélem sikerrel jártok, kitartás!

Értékelés: Nincs

Nem javul a körömgomba!

Köszönöm a jó tanácsokat, de sajnos nem múlik a kisfiam körömgombája. Azóta is kenem reggel és este neem olaj, levendula és teafa olaj keverékével, aztán most már inkább töményebb teafa olaj és kevés neem keverékével, a D3, manó manna, halolaj mellé kapja a mézes almarostot és a gyermekerősítő tinktúrát, nyaírfanedvet is kapott (ezt ugyan csak két hétig) de a körmén semmi változás. Rettenetesen vastag, sárga és vághatatlan. 

Gyógypedikűröshöz viszem, hogy kicsit vágjon és vékonyítson rajta, hátha úgy jobban bejut a hatóanyag a körmébe. De az sem segít.

Kénytelen leszek mégis elvinni a bőrgyógyászhoz, aki a karbamidos kenőccsel hámlasztaná le valahogy. Hallottatok erről az eljárásról? Mit tartalmaz ez a kenőcs? Nem drasztikus egy két éves esetében? Mit tudok még kipróbálni ilyen erős gombásodás esetén? 

Köszönöm a sok segítséget!


Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Körömgomba

Kedves Minu!

A körömgomba javulása sok-sok hónapot vesz igénybe, van akinél közel egy évet is. Legalább fél év csak az, hogy maga a köröm lenő - mert annak bizony le kell nőnie - és ugye előbb még szükséges egy kis idő, hogy a gombák észbekapva meneküljenek és ne fertőzzék tovább azt a területet.

Minden egyes "kenegetés" előtt reszeld meg a körmét, sok helyen kapható eldobható kis papírreszelő.

Javulást,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
girlfromjupiter's picture

Körömgomba+gyulladás

Sziasztok!

A bal kezem két körmén fehér "felhők" jelentek meg, bőrgyógyász diagnózisa szerint körömgomba némi gyulladással spékelve. Lórugásszerű gyógyszert ajánlott, én viszont inkább természetes gyógymód felé hajlottam: elkezdtem teafaolajjal ecsetelni és már elfogyasztottam egy üvegcse grapefruitmag cseppet is (belülről kezdjük alapon eddig kortyolva, most átállok az ecsetelésre is).

Azonban lassan két hónap telt el a diagnózis óta, de a helyzet változatlan: az egyik körömágy időnként fájdalmasan bedurran, és a körmöm úgy néz ki, mint egy teknőctarka macska: foltokban sötétrózsaszín és fehér, és pár parányi pöttyben egészséges színű. Már nagyon unom ezt az állapotot, véget szeretnék vetni a történetnek, valóban BÁRMIT megteszek, csak javuljon. Mit tanácsoltok?

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
TörökAni's picture

hasonló állapot

Szia! Nekem is pont ilyen tüneteim vannak. Egyik napról a másikra jelent meg, először a lábamon és ma reggel a kezemen is észre vettem. Te találtál valamilyen megoldást ami segített? Látom itt senki sem reagált, sajnos :(

Üdv Anikó

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Körömprobléma

Kedves Anikó!

Ha körömgomba áll fenn, akkor a neemolaj egy kis teafával (mindenképpen terápiás célra ajánlott) vagy/és felváltva Grape Vital cseppel kenegetve lassan, nagyon lassan - idő kell, míg lenő a köröm, legalább fél év! - meghozza a várt eredményt.

DE így a leírások alapján fogalmam sincs, hogy mi okozhatja problémát. Semmit nem tudok Rólad, vannak-e egyéb tüneteid, akár emésztési, akár egyéb vonalon,  az sem tudom, hogy mely ujjak érintettek.

Ha egy tünet megjelenik, akkor mindenképpen az okot kell megszüntetni és egyéb oldalról, mint ez esetben a kenegetés lehet támogatni. Ez annyira összetett, hogy interneten keresztül nekem nem megy a segítség. 

Szeretettel várunk Tündivel egy ingyenes tanácsadásra januárban, hogy megfejtsük mi állhat a háttérben.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köröm elváltozások gyereknél

Sziasztok, hétéves lányom körmei a körömágyaknál elkezdtek lemezesen "hámlani". Nagyon furcsán néz ki. A két kezén kb. 4 ujján. Nincs ötletetek mitől lehet? A gyermek bőrgyógyászat hetekre tud időpontot adni, tudnátok ajánlani valakit, akinek megmutathatnánk? Köszi, Viki

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Lemezesen hámló körmök

Szia Viki, színváltozást nem látsz a körmein? Esetleg nem nyúlt valamilyen vegyszerbe?

A körömlemez több keratin rétegből épül fel, amelyek ideális esetben zárt egységet alkotnak. A hideg vagy száraz levegő hatására azonban könnyen elválhatnak ezek a rétegek. Érdemes kipróbálnotok, hogy elkezditek kenni a kis kezét shea, vagy kókusz vajjal, vagy mandula olajjal. Belsőleg is ajánlott támogatni a szervezetét, persze, hogy személyre szólóan tudjunk készítményeket ajánlani, jó lenne tudni, hogy igazából mi a probléma.

Ha szakemberhez szeretnétek fordulni, akkor kérlek, írj Lakat Böbi kolleganőmnek a [email protected] mail címre, Ő elirányít a megfelelő emberhez.

Értékelés: Nincs

köröm

Azt szeretném megkérdezni, hogy a hüvelykujjam körmén megjelent hosszanti halvány csík mitől lehet?

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (2 votes)
epermami's picture

Mit árulnak el körmeink?

Szia Józsika, olvasd el kérlek a körömdiagnosztika című leckelevelünket, bízom benne, hogy segítségedre lesz.

Értékelés: Nincs

Eldeformálódott köröm

Kedves Vali!

11 éves kisfiam két éve, mindig a téli időszakban küszködik a kézkörmei eldeformállódásával. Bőrgyógyászatról bőrgyógyászatra küldték, volt, aki A vitaminnal kenegettette, volt, aki mintát vett róla gomba miatt, de nem mutatták ki, volt, aki azt mondta, kezdődő pikkelysömör és örüljünk, hogy csak a körmén van, de kenegessük gomba elleni krémmel, illetve jót tesz neki a napfény. Valóban jót tett, mert tavasszal rendbe jött és egészen októberig nem volt gond. Most megint ott tartunk, hogy egy már teljesen eldeformálódott, elvékonyodott a köröm, a többin pedig szintén kezdenek furcsák lenni a körmei. Nem tudom, összefügg-e, de két éve akkor kezdődött az egész, mikor streptococcussal küszködtünk igen hosszú időn keresztül, és sajnos a tavalyi szezonban is előfordult nála ez a betegség. Az orvosok állítják, hogy nincs összefüggés... 

Válaszodat előre is köszönöm, Gabi

Értékelés: Nincs

eldeformálódott köröm

Szia! Pontosan milyen a deformitás azon kívül, hogy elvékonyodott a köröm? Hosszanti irányban barázdált? Mélyedések vannak benne? Színe milyen?

Szedett-e a kisfiú valamilyen gyógyszert? Hogyan táplálkozik? Van-e valamilyen emésztési problémája?

Ha kórokozó tudott elszaporodni, akkor az immunrendszere nincs rendben, ezek okai pl.: tápanyagban szegény étkezés, nem megfelelő bélflóra, mozgás- és friss levegő hiánya.

Értékelés: Nincs

Körömgomba :(

Kedves Vali!

Gyermekemnél tapasztaltam a körömgombát, sajnos. Zárt, rossz szellőzésű cipő oka lehet. Szó szerint kilukadt a körme. (Kamaszgyerekről van szó, persze, hogy nem szólt időben) kezeltük ecsetelővel, amitől el is múlt a gyulladás, de a körme nehezen akar visszanőni, erősödni. Mi lehet ennek még a hátterében, mivel kezeljük még?

Válaszodat köszönöm

Móni

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Köröm erősítés

Kedves Móni!

A körömgomba kezelési módjai külsőleg: fokhagyma, neem olaj, teafaolaj, levendulaolaj, Grape Vital csepp, sós vagy szódabikarbónás vagy ecetes borogatás. Bár  írtad, hogy ez megoldódott...

Belsőleg az immunendszerét, keringését kellene erősíteni: gyógygombák, béta-glükán, bélflóra helyreállítók, szőlőmag mikroőrlemény, omega 3 zsírsavak.

ill. léteznek a köröm megfelelő szerkezetének kialakításában és fenntartásában segédkező készítények ilyen pl. a Silica is.

Tápanyag hiány is szerepet játszik esetében, három lehetőség állhat fenn: 1. elegendő tápanyagot visz be, csak nem tud megfelelően felszívódni, ilyenkor a bélflóráját érdemes támogatni. 2. nem jut be elegendő tápanyag, mindenképpen pótolni kell! 3. a bélflóra nincs megfelelő állapotban és nem is jut be elegendő tápanyag.

A táplálkozásából érdemes kivenni a finomított termékeket, amely a gomba szaporodásának táptalaja, de erről már nagyon sokat írtunk az oldalon, ajánlom a belső kereső használatát.

Mielőbbi javulást kívánok,

Niki

Értékelés: Nincs

Kedves Niki!

Kedves Niki!

Köszönöm a válaszodat

Móni

Értékelés: Nincs

Korom

Szeretnem megkerdezni hol lehet elvegeztetni korom vizsgalatot, mivel egy jo ideje kuzdok a labamon hosszanti iranyban csikos keresztbe pedig a nagylabujjon kivetel nelkul beszakad annak ellenere , hogy nem hosszu. Majdnem haromnegyed reszetol.

A kezemen is in tiszta csik es sajnos  a gyurus ujjamon pedig egy pici feher csikocska is van. Szerinted mi allhat a dolgok mogott es hol tudnam megnezetni alaposabban? Most kezdem tanulni fegyelni a testem uzeneteit ezek az elso lepeseim. Valaszodat elore is koszonom.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tested üzenetei - első lépések

Kedves Capri!

Azt gondolom, hogy azzal figyelsz tested jelzéseire nagy lépést teszel annak érdekében, hogy egészségesebb legyél!

Amit nem szabad elfelejteni, hogy az egész testet komplexen kell vizsgálni, kizárólag a köröm jelzéseire, stb. nem biztos, hogy elég hagyatkozni. Ha gondolod, jelentkezz be ingyenes konzultációra.

Niki

Értékelés: Nincs

Függőleges csíkok

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a függőleges csíkok a körmeimen vajon mit jelenthetnek?

Már elég rég óta, min 4 éve megvannak, de nem tudom miért.

Előre is köszönöm a segítséget.

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Függőleges csíkok a körmön

felszívódási zavarra utalnak.

Több oka is lehet; a bélflóra regenerációja és a táplálkozás megreformálása szükséges lehet. Ha többet tudunk rólad, jobban tudunk segíteni.

Niki

Értékelés: Nincs

Függőleges csíkok a körmön

Kedves Niki, 

18 éves vagyok, anyukám már 5 éve egészségesen főz. Mindennap eszek gyümölcsöt, nyers zöldséget egy kicsit ritkábban, mint 1 nap, de amit anyum főz, abban szinte mindig van zöldség. Húst 1-2x eszünk egy héten, de nem fogyasztok tejet, szalámit, parízert. 

Gyerekkoromban nagyon sok édességet ettem, de 2-3 éve már nemigen eszek, csak kevésbé édes kekszféléket, mert azóta érzékeny lett a fogam a nagyon édesre. 

Előre is köszönöm a segítséget. 

Virág

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Csíkok

Kedves Virág!

Szedtél-e valaha gyógyszert, kiváltképp antibiotikumot. Ha igen, a bélflórádat regeneráltátok-e.

Van-e bármiféle emésztési panaszod, puffadás, szelesedés, stb.

A zöldségek, gyümölcsök saját vegyszermentes termesztésből származnak?

Niki

Értékelés: Nincs

Csíkok

Kedves Niki,

5 éves koromtól 17 éves koromig kaptam növekedési hormont és mellé néhány évig L-tiroxint. Antibiotikumot szerencsére csak 1x szedtem, de probiutikumot is szedtem mellé.

Nincsen olyasféle problémám szerencsére.

Bio boltban vesszük a zöldségeket, gyümölcsöket, tehát elvileg vegyszermentesek.

Virág

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Csíkok a körmön

Kedves Virág!

Így látatlanban továbbra is csak azt tudom írni, hogy mindenképpen érdemes segíteni a bélflórádat megfelelő készítményekkel és a májad tehermentesíteni, tavasszal pedig tisztítani.

Niki

Értékelés: Nincs

Baba repedt körme

Sziasztok!

 

Elnézést, ha ismétlem a hozzászólást, de nem tudom, hogy a rengeteg kérdés miatt nem jelent még meg vagy nem is érkezett be?

9 hónapos múlt a kisfiam és a lábujján borzasztóak a körmei. A kisujján hosszában teljesen végigrepedt és nagyon kemény, szerintem így le is fog jönni neki. Hiszen kettényílt tulajdonképpen. A nagylábbujján szintén elég kemény és sárgás folt is megjelent rajta. Alig lehet levágni.

Milyen vitaminhiánya lehet? Mivel próbálkozzam?

Halolajat, D3 cseppet kap. Stadelmann féle felépítőszer van itthon, de azt még nem kapott eddig. Az jó lehet erre? 

Szoptatom még, mellette kap szilárdat. Tízórai ált. zab- v. rizspehely kásának elkészítve valamilyen gyümölccsel v. csak gyümölcs, ebéd mindig néhány zöldség barnarizzsel, kölessel, hajdinával, kukoricadarával v. édesburgonyával keverve. Ezekhez adok ritkán husit, tojássárgáját, natur joghurtot. Természetesen nem egyszerre, váltogatva. 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

körmöcske

Kedves Minu!

A kezecskéjén is észlelsz körömelváltozásokat?

Niki

Értékelés: Nincs

baba körmöcske

Kedves Niki!

 

A kezén szerencsére semmi probléma a körmeivel, egészségesnek tűnnek, nem vastagok és kemények, mint a lábán. Gyorsan nőnek, nagyjából két naponta vághatom - persze azt az egy millimétert, amennyit le tudok belőle vágni, hamar kinöveszti 

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Körmöcskék

Kedves Minu!

Lehet, hogy még pocakkorból "hozott" magával valami, ill. többektől hallottam már, hogy genetika is lehet, de az a tapasztalatom, hogy másfél éves korukra általában megoldódik a lábujjköröm probléma, ha megfelelően táplálkoznak a kicsik.

Ha természetesen úton született és anyatejes babácskáról van szó - mint írtad, igen -, akkor tápláld továbbra is egészségesen, és figyeld. Különben ilyen esetekben az orvosok A-vitamin-t szoktak felírni és azzal kell kenegetni, de véleményem szerint teljesen felesleges...

Szép napot,

Niki

Értékelés: Nincs

Körmöcske

Keves Niki!

Nagyon köszönöm a választ, megnyugtattál! Akkor remélem elmúlik majd, addig is figyelgetem. 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Pici köröm

Kedves Minu!

Ha gondolod és engedi :), akkor picit reszelgesd meg a körmöcskék felszínét, majd kenj rá pl. mandula olajat, vagy argánt, de létezik kimondottan körömápoló balzsam is, ami hasznos lehet és gyorsíthatja a javulás folyamatát.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Körömfolt

Kedves Vali! Másfél éve találtam rá a honlapodra és azóta reformálom a család étkezését. Szinte semmilyen finomított élelmiszert nem eszünk, sok nyersétel, itthon őrlöm-pelyhesítem a gabonát, étrendkiegészítők a bionomból, stb. Viszont fél éve a körmömön megjelentek pici fehér csíkok. Mire utalhat? Amíg nem ettem ilyen egészségesen, nem volt ilyen problémám. Melyik ásványi anyag, vitamin hiánya okozhatja szerinted? Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

milyen irányú?

keresztben fut vagy sem? több apró, vagy egy hosszabb? egy, vagy több körmöd érintett?

Niki

Értékelés: Nincs

Szia!Mindkét mutatóujjamon,

Szia! Mindkét mutatóujjamon, és a bal hüvelyk és középső ujjamon egy-egy pici fehér csík keresztbe. Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Körömdiagnosztika :)

Kedves Kollibry!

A fehér keresztirányú elszíneződésekkel súlyos influenza, bélfertőzés vagy egyéb fertőző betegség után találkozhatunk, de háttérben állhat krónikus hiányállapot is, leggyakrabban magnéziumhiány.

Egy felnőtt körme normális viszonyok között 6-9 hónap alatt nő ki teljesen, ennek fényéban, ha valamely változást észlelünk a körmön, meg tudjuk állapítani, hogy milyen régen érte valamilyen "egészségügyi inzultus" a szervezetet.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Lila körmök

Sziasztok! A problémám a következő, amiben szeretném a segítségeteket kérni:

Nagyon fázós vagyok és ilyenkor rendszerint lilák a körmeim és a szám is, egyéb tünettel, mint pl. zsibbadás nem társul, legtöbbször abból tudom, hogy szólnak, hogy lila a szám. Mivel babavárás előtt állok, azon gondolkodtam, hogy keressek- e egy kardiológust (gyógyszert nem szeretnék semmi esetre sem) vagy esetleg van valami tippetek, hogy mivel tudnám ezt helyre hozni. Mivel nem tudunk estleges öröklött szív problémáról én úgy gondolom, hogy keringési probléma lehet a háttérben. Humit szedek már fél éve (volt pár hónap szünet előtte is szedtem)  és most kezdem a Perfect prenatalt is. Köszönöm előre is! Ölelés mindenkinek!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Egyértelmű keringési probléma!

Mozogsz eleget? Eszel elég "melegítő" hatású ételt? Szedsz valamilyen omega3 tartalmú olajat vagy Q10-et?

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Nem szíveredetű a probléma!

Kedves Vali!

Végül ma megvolt a kard. vizsgálatom, az orvos is azt mondta, amit mi is gondoltunk. Kardiális eredetű probléma nincs, ami a lila körmöket okozná,  (csak kissé vastagabb Aorta billentyű, amely endocarditis proflaxist indokol)alkati probléma ill. keringési zavar. Én a fenti válaszodból kiindulva a Syn. tech. omega3-mas lazacolajára gondoltam, csak azt nem tudom meddig szedjem illetve hogyan. Megköszönném a segítségedet, üdvözlettel: Kinga

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Keringési problémákra

további ajánlásokat ITT találsz, Kinga.

Az olaj nagyon jó, amit választottál, de hozzá még érdemes lenne Q10-et is szedned.

Az emésztésed rendben van?

Niki

Értékelés: Nincs
bayerlekinga's picture

Köszönöm a gyors választ, és

Köszönöm a gyors választ, és a kérdésed nincs különösebb problémám az emésztésemmel.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Örülök,

maradjon is így... a beleid állapota érdekelt volna, de ha nem tapasztalsz semmi tünetet, akkor kiváló!

Niki

Értékelés: Nincs

karom-köröm baj

Sziasztok! Abban szeretném a segítségeteket, ötleteiteket és tanácsotokat kérni hogy nagymamámnak körömgombája van, ami kezelés alatt áll, holnap a kezébe nyomom a teafa és neem olajat! De ezen kívül a nagyobbik baj az hogy egy pár hónappal ezelőtt eldeformálódtak a körmei-de nem is akárhogy! Utána olvasgattam és ezt a fajta körömdeformitást harapófogó körömnek nevezik, ami úgy néz ki hogy a köröm felszíne kidomborodik és a szélei belefúródnak a körömágyba. Nagyon fájdalmas neki.

Már a pedikűrös is feladta.. Elment orvoshoz és azt javasolták neki hogy zsibbasztással eltávolítják a körmeit. Na most én aggódok drága nagyikám egészségéért és nem szeretném ha a körömlevétel után marokszámra kapkodná a fájdalomcsillapítókat! Ráadásul arra mi a garancia hogy egészséges körmei nőnek ki újra? Azt is olvastam hogy a körömgombája okozta ezt a tünetet, de ha elmúlik a gomba normalizálódna a körmei formája? Ezt sem tudom sajnos. Mindenféle tanácsot, praktikát, tapasztalatot megköszönök!(:

Értékelés: Nincs

eldeformálódott köröm

Jaj, nagyon sajnálom a nagyidat :(

Ilyenkor azért nem tud könnyen regenerálódni a köröm, mert rossz a keringés, lassabbak az öngyógyító folyamatok, az immunrendszer nehezebben birkózik meg a kórokozókkal, gombákkal.

A körömgomba kezelési módjai külsőleg: fokhagyma, neem olaj, teafaolaj, levendulaolaj, Grape Vital csepp, sós vagy szódabikarbónás vagy ecetes borogatás.

Belsőleg az immunendszerét, keringését kellene erősíteni: gyógygombák, béta-glükán, bélflóra helyreállítók, szőlőmag mikroőrlemény, omega 3 zsírsavak

Lehet, hogy már a sérült körmöt nem lehet megmenteni és eltávolítás elkerülhetetlen :(

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Csati's picture

Levalo kormok

4 eves kisfiamnak a kormei elkezdtek levalni a toveknel ,alatta no az uj korom . Eleg remisztoen nezki,olyan mint amikor valaki odacsukja a kezeit valahova,es "lepotyognak" a kormei. Tudtommal a fiammal nem tortent semmi ilyesmi. Gondoltam vitaminhianyra, vagy esetleg valami fertozes...

Teljesen tanacstalan vagyok . Holnap mennenk orvoshoz..de hat itt Angliaban...

Értékelés: Nincs

Leváló köröm

Mindenképpen mutasd meg orvosnak, ha megvan a diagnózis, akkor lehet továbbmenni a megoldások felé. A színe változott a leváló körömnek? A körömágynál piros vagy fájdalmas-e neki? Van-e alatta véraláfutás vagy gombás fertőzésre utaló jel? Írod, hogy gondoltál vitaminhiányra, miért? Szerinted "hiányos" vagy egyoldalú a kisfiú táplálkozása? Valami betegség megelőzte ezt a körömállapotot?

Írj ha látta orvos, hogy mi a helyzet!

Értékelés: Nincs
Csati's picture

leváló köröm2.

Szia!

Eppen az a meglepo, hogy tulajdonkeppen "semmi" tunet a levalo kormokon kivul. Nem faj neki, a szine sem valtozott. Viszont par hete apro kiutesek voltak a kezen, ami szinten nem viszketett vagy fajt neki es egy heten belul leszaradt. Gondoltam esetleg az ovis festekre, mivel neha kezzel festenek, hogy hatha az okozta. Mert azt a festeket hiaba mossak le a kezukrol, szerintem rettento budos. Itthon meg egyaltalan nem talalkozik vegyszerekkel. Furdeshez is ghanai fekete szappant hasznalunk, testapolasra shea-, kokusz- vagy kakaovajat.

Vitaminhianyra pedig azert gondoltam, mert szerintem eleg egyoldalu a taplalkozasa. Bar gyumolcsot rengeteget eszik, viszont zoldsegbol egyedul csak a hummust hajlando megenni. Ha tehetne egesz nap csak tesztat pestoval enne. Hiaba a hazi keszitesu pestok es szoszok, de egesz nap megsem eheti azt.

Mindenkeppen irok majd, hogy mit mondott az orvos. Elore is koszonom a segitseget!

Értékelés: Nincs

festés kézzel

A biztonság kedvéért nézd meg azt az ovis festéket, még az is lehet, hogy valami vegyszer okozta a piros kiütéseket és a köröm problémát is. Oké, majd írj!!

Értékelés: Nincs
Csati's picture

Az orvos sem tudott mit

Szia!

Az orvos sem tudott mit mondani... Szerinte egy fertozes lehetett, ami mar "meggyogyult". Azt mondta,hogy mivel teljesen tunetmentes,es testileg sem talal rajta semmi furcsat,varjunk kb.6 hetet,es ha az uj kormeivel baj lesz, akkor menjunk vissza...  na errol ennyit...

Gondoltam azert adnek neki etrendkiegesszitot (en a mano mannara gondoltam, mert a tablettakat nem tudja lenyelni.) Eddig Emóciót kapott, altalanos immunerositesre, de az elfogyott. Augusztus vegen megyunk Magyarorszagra, akkor akartam "bevasarolni", de hat ha a sors igy hozta....

Értékelés: Nincs

Gyermek immunerősítése

Lényeg, hogy meggyógyult :)

A kicsi immunrendszerét erősítheted koncentrált tápanyagokkal, amik nem tabletta formájúak: béta-glükános Manó Manna, Flavon koktél, BIOmega rost koktél, Chox for Kids, OkosKata feketeribizli-cékla, Karotin koktél

Kimondottan a bélflóráját helíreállító készítmények: Emóció, Méz almarosttal, Fermentált italok, Szinbiotikus fermentpatron, Prebiotikus rost koktél

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Csati's picture

Koszonom !

Koszonom a tippeket, megfogadom oket 

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

Japán manikűr

Bizonyára mindenki hallott már róla. japán méhviasz pasztával és valami porral csinálják, de sehol nem írják mi az a por. Tudja valaki?

Szerintem ezt a körömfényesítő eljárást sima méhviasszal is megoldhatom itthon.

Várom az ötleteket! 

 

Még nem kaptam sehol méhviaszt 

Értékelés: Nincs

Japán manikűr összetétel

A japán manikűr során először egy félszáraz krémet a körömbe juttatnak, rányomkodnak, majd finoman belepolíroznak. Majd egy másik tégelyből vett kis mennyiségű porral ugyan ezt végzik, egy másik polírozó tömbbel.

Úgy hirdetik, hogy a hatóanyag mindenféle vegyi anyagtól mentes!

És még azt mondják: "titkos recept, eljárás"

Nos akkor lássuk az összetétel:

Polírozó paszta: INCI:DIATOMACEOUS EARTH, PURIFIED WATER, PROPYLENE GLYCOL, STEARIC ACID, GLYCERIN, TRIETHANOLAMINE, POTASSIUM HYDROXIDE, FD&C YELLOW NO.6

Por összetétele: INCI: DIATOMACEOUSEARTH, WATER, GLYCERIN, STEARIC ACID, SQUALANE, PARAFFIN, BEESWAX, LANOLIN, POTASSIUM HYDROXIDE, SODIUM DEHYDROACETATE, FD&C RED NO.4

Én a vendégeimnek a sima manikűr után egyszerűen csak mandula vagy jojoba olajból cseppentek párat a körömre, belemasszírozom, majd a polírozó segítségével fényesítem. Pár napig szép fényes marad a köröm.

Nem kellenek ide titkos paszták, porok.

Méhviaszt pedig méhésztől nyugodtan be tudsz szerezni.

Zs. Móni

 

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Kérjünk segítséget Zs. Mónitól,

ha Ő nem, akkor senki sem tudja :)

Niki

Értékelés: Nincs
H.Enikő's picture

furcsa jelenség?

Sziasztok.

Szeretnék tanácsot kérni, mire utalhat, ha mindkét lábamon a nagy lábujj melletti ujjkörmeim meg vannak vastagodva.

Semmi más elváltozás egyik körmömöm, sem a kezeimen sem a lábaimon nincsen (foltok sem, töredezés sem)

mire utalhat ez?

köszönöm előre is a választ

enikő

Értékelés: Nincs

Megvastagodott körmök

Tudod mi jutott eszembe? Nekem a 2. lábujjaim hosszabbak, mint a nagyok  Bal lábujjamon már fel is domborodott a köröm, mint az öregeknek. Gondolom ez még hosszabb, mint a jobb és lehet bizonyos orrformájú cipő elnyomja észrevétlenül is. Neked nem hosszabbak az  említett lábujjak? Mert akkor egyszerűen meg lehetne oldani a problémát: cipőváltás. De úgy tudom gombától is megvastagodhat, ártani nem árt, ha ecetes vízben áztatod esténként.

Értékelés: Nincs
verba kata's picture

lapjàban levàlò köröm

Többször kèrtem màr a tanàcsotokat, nem kaptam vàlaszt , valòszìnűleg rossz helyre ìrtam. Lapjàban töredeznek a körmeim, a hajam ès a bőröm àllapota kifogàstalan. Vas hiànyom nincs, viszont van B6 ès B12 vitamin hiànyom , ami nem tudom , hogy összefüggèsbe van e a körmöm àllapotàval. Tàplàlkozàsom makrobiotikus. Tudna valaki segìteni?? Előre is köszönöm .

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Verba Kata körmei

Kedves Kata!

Benda Juditot idézem:

"... A vegetáriánusoknak tehát nincs okuk az aggodalomra, ha táplálékuk nem is tartalmaz elegendő B12 vitamint, mégsem fognak sem ők, sem gyermekeik B12 vitamin hiányban szenvedni, hiszen a bélben élő mikroorganizmusok elegendő B12 vitamint termelnek - amennyiben a teljes értékű táplálékkal biztosított az egészséges bélflóra -, amelyet a szervezet ugyanúgy tud hasznosítani, mint a táplálék által bevitet."

Véleményem szerint Nálad a lehetséges kulcsszó az egészséges bélflóra lesz... mivel feltételezni vélem, hogy a komplettálásod megfelelő, így valószínűsítem, hogy a felszívódásoddal lesznek problémák...

Ha mást nem is, de Huminiqum-ot érdemes lenne beszerezned, bár többre lenne szükséged, ebben tanácsadód, Mártu tud segíteni. (halkan megjegyzem, hogy a Huminiqum ára tartósan csökkent!)

 

Niki

 

Értékelés: Nincs
verba kata's picture

Huminiqum honnan???

Szia Niki! köszi a vàlaszt, honnan tudnàm beszerezni a Huminiqum-ot? Màrtu segìts te is lègyszi ! Köszi!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Huminiqum beszerzési helye

Az Első Válogatott Bionom Termékek webáruháza: azaz ITT. (katt a linkre!)

Értékelés: Nincs

Pedikűrös "mentor" kerestetik!

Sziasztok! Most végzem el a manikűr-pedikűr tanfolyamot (műköröm nélkül!)! Keresek olyan pedikűröst, aki természetes anyagokkal dolgozik és megosztaná velem tapasztalatait!

Értékelés: Nincs

fehér foltok

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, mert főleg a gyűrűs ujjaimon vannak fehér foltok, melyek kereszt irányban helyezkednek el, a többi ujjaimon is van 1-2, és a körmeim vége kicsit sárgás is. Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt. Tudnátok vmit ajánlani rá, vagy milyen orvoshoz keressek fel, belgyógyászt? Régebben sokat lakkoztam a körmeimet, de ez kb 5 éve volt. Köszönöm előre is.

Értékelés: Nincs
citavita's picture

Műköröm

Sziasztok! A műkörömről mi a véleményetek? Nem találtam semmilyen cikket, ami komolyabban foglalkozna a témával és hiteles a szerző. Az infót tovább fogom adni a 2 méteres műkörömmel közlekedő osztálytársaimnak, jó? teeth_smile.gif Üdv.: Ricsi

Értékelés: Nincs

A műkörömről nem is kell tudományos értekezés

Ezt a hozzászólást átmozgattuk, itt elolvashatod.
Értékelés: Nincs

Köröm és műköröm - egy kicsit részletesebben

Pár hónapja elvégeztem egy pedikűr, manikűr tanfolyamot - amit azóta is nagyon szeretek csinálni, főleg hogy olyan anyagokkal is dolgozhatok, amik tiszták. Sajnos a tanfolyamhoz hozzá tartozott a műköröm építés is. (Én személy szerint a műköröm építést munkavédelmi boltban kapható aktív szenes, légző szelepes pormaszkban végeztem - képzelhetitek, hogy hogyan néztem ki – bár a védelme nem olyan sok, de még is több mint a semmi.) És ehhez még egy kéztámaszos porelszívót is használtam – biztos ami biztos…

Nos, a körmünk tükre a szervezet egészségi állapotának – ahogyan Kata426 is szépen összeszedte két írásában (itt és itt). A köröm védelmi szerepet is betölt. Ezeket még tanulmányaim alatt is így tanították.

A köröm lemez előre irányuló, élő sejtekből alakul ki, amik egy szaruképzési folyamaton ’esnek át’, így fokozatosan átalakulnak elhalt szarusejtekké. Az elszarusodási folyamat a legfelső szarurétegben magában a körömlemezben lesz teljes. Ennek fő anyaga kemény szaru - keratin, amely kémiailag rostos fehérje, protein - eltérően a bőrünk többi felületén található lágy szarutól – bőrkeményedés. Az egészséges körömlemez élettelen szaruképződmény, amely elszarusodott, elhalt hámsejtek lapszerűen, lemezesen előrenövekvő tömege. Az egészséges körömlemez fényes, kemény, rugalmas szerkezetű, sima, látható fény számára jól-áteresztő, áttetsző. Az U.V.A sugarakat 10%-ban átengedi. Jó hővezető, így ha erősen megreszelik akkor felmelegszik és az irhában lévő idegek erős fájdalomérzetet keltenek.

Tudni szeretnétek, hogy mit is tartalmaz egy műköröm? Miből építik fel?

A műköröm típusai: Acryl (vagy ahogyan a köznyelv ismerheti porcelán) és építő zselés. Ezeket szokták vagy saját körömre építeni vagy TIP-re.

 • Acrylic= műanyag Ahhoz hogy egy acryl műköröm elkészülhessen szükség van egy folyadékra (liquid) és egy porra. A liquid egy nagyon szúrós szagú , sok apró molekulából álló folyadék, melynek anyaga acryl monomer . A por összetétele: acryl polymer és abba kevert katalizátor, mely megindítja és gyorsítja a kötést, keményedést, valamint adalékok: üvegporszerű töltőanyag és sárgulás gátló adalék. A ’porcelán’ jobb tapadását természetes körömhöz tapadássegítő anyagokkal (Primer) szokták elő segíteni. A Primer fő hatóanyaga a metakril acid (metakrilsav – mivel egészségügyileg káros, így néhány államban használatát betiltották) Ez feloldja a szöveteket, megmarja a körömlemezt, így gyengíti azt. Megjegyzem, hogy már létezik savmentes változata, de a lényegen nem sokat változtat…
 • Nézzük a zselés (gél) műkörmöt. A zselé anyaga méz sűrűségű, sárgulás gátló adalékot tartalmazó acryl műgyanta. Az anyag kis molekulái egy speciális kötésgyorsító (aktivátor) vagy UV fény hatására összekapcsolódnak (polimerizálódnak), így szilárdul meg és válik keménnyé.

Lássuk mi is a TIP és a TIP ragasztó: A ’Tip’ a saját körömlemez részleges befedésére, meghosszabbítására szolgáló, műanyagból készült műköröm. A ’Tip-ragasztó’ tartalmaz egy kevés cianoakrilátot , mert különben a ragasztás túl hosszú időre nyúlna. Ez a cián-akrilát tartalom lényegesen alacsonyabb, mint a többi pillanatragasztóé ( de ez minket nem nyugtathat meg).

Akkor összegezve milyen egészségre gyakorolt káros hatásaik vannak? Többek között:

 1. Irritáló vagy izgató: Bőr irritáció: TIP- oldóban vagy hagyományos körömlakk lemosóban található aceton, Primer-ben levő metakrilsav, néhány ragasztóban előforduló toluol,…
 2. Szem irritáció: Acryl- liqiud-ben lévő etil-, butil- vagy izobutil-metakrilát és metakrilsav, zselé (gél)-ben levő acrylok, ragasztókban található: etil-ciano-akrilát, etil-acetát,…
 3. Légutak irritációja: Rekedtség, köhögés, tüdőlerakódás, zihálás,….
 4. Bőr allergia: Acrylok liquid-jeiben lévő etil-, butil-,izobutil-metakrilátok, acrylok porában lévő benzoil-peroxiddal való ismételt érintkezés,…
 5. Köröm allergia
 6. Léguti allergia: Akril porban előforduló metil-metakrilát(MMA), Az MMA tartalmú műköröm termékek használata fokozott allergiát keltő tulajdonsága miatt az USA-ban 1974 óta tilos!
 7. Émelygést, hányást, fejfájást, zavarodottságot okozók az olyan anyagok, melyek gőzeinek belélegzése okoz. Ilyen pl.: oldószerek, mint a xilol, műköröm ragasztóban előforduló toluol, TIP oldóban, lakk lemosóban található aceton, etil-éter.
 8. Rákkeltő hatásúak: Pl.: akril porban található benzoil-peroxid, néhány ragasztóban található metilén-klorid. Műköröm reszelés,csiszolás munkafázisánál levegőbe kerülő alapanyagok pora.
 9. Nemző- és fogamzó képességet, utódokat károsítók azok az anyagok, melyek belélegzéssel vagy szájon, bőrön át a szervezetbe jutva genetikai károsodást okozhatnak ill. megnövelik annak veszélyét. Pl.: glikol-éterek, ragasztóban lévő toluol szülési rendellenességet, idegrendszeri károsodásokat okozhat a születendő gyermeknél, műköröm eltávolítók nagy részének fő hatóanyaga az aceton-nitril, mely nagyon mérgező, gyorsan felszívódik a bőrön keresztül,….

Szerintem ezek után a műköröm ártalmairól nem is kell többet írnom….

Mindenkinek egészséges és szép körmöket kívánok! Zs. Móni

Értékelés: Nincs

Szia Móni! Te hol dolgozol?

Szia Móni!

Te hol dolgozol? már évek óta keresek olyan manikűröst, aki nem használ mindenféle szörnyűséges körömágybőroldó és ápolónak vélt  szereket, de eddig sajnos nem találtam, így inkább nem is járok. Viszont nem szépek a kezeim, nem vagyok elég ügyes a manikűrözésben, jó lenne valakit találni, aki segít :)

Illetve a Többiekhez is szólnék: tudtok valakit, nekem a BP vagy Szombathely a legjobb, aki foglalkozik bio, natúr manikűrrel?

Köszi, Marcsi

Értékelés: Nincs

A műkörömről nem is kell tudományos értekezés

Szia Citavita!

Nem is kell, hogy hiteles forrás legyen, elég ha belegondolsz, hogy azt a műkörmöt odaragasztják/építik az ember lélegző saját kis karmocskáira. Érdemes megnézni egy sokáig műkörömmel fedett körmöt. Hát az magáért beszél... Szóval fúúúúúj

Viszont én ráerőltettem a kolléganőmre egy kis Supra Life-ot és úgy megerősödtek a körmei (is) hogy ihaj.
Üdv: emő

Értékelés: Nincs

Műköröm

Sziasztok! 

Én egy 20 éve gyakorlott műkörmös, világbajnok tréner, diplomás szakoktató, és kézápoló és műkörömépítő mester vagyok ( valamint min 7cm-es körmöket viselő családanya is). Annyira elszomorít, hogy ezen az általam igen kedvelt oldalon, szakmaiságot messze elkerülő értekezéseket olvashatok. Minden egyes műköröm alapanyag bevizsgált, biztonsági adatlappal ellátott termék, amit használnak, a körmösök (és itt nem a kontárokra gondolok, és nem a kínain vett alapanyagokra). Azt hiszem, mindenki maga dönti, hogy hova ül le szépülni. Igen, lehetnek káros hatások az alapanyagoktól, előkészítő folyadékoktól, de hangsúlyozom LEHETNEK! Van ismerősöm, aki a csipkebogyóra allergiás, akkor a csipkebogyó ártalmas a szervezetre??? Az a baj, hogy itt nagyon sok általánosítást is olvastam... Általánosítás- nem túl jó tanácsadó. Ha nem tetszik a műköröm , nem kell csináltatni. De mert valakinek nem tetszik, vagy mert nem ásta magát elég mélyre a témában, még nem kell kijelenteni, hogy KÁROS. Sok esetben tették fel nekem is a kérdést, hogyan törlöm ki a kis/nagy dolog után? Erre több válaszom is van, papírral szoktam... van nedves törlő... a legdurvább válaszom, amin még magas is meglepődtem, hogy ilyenek nya..ák tisztára! Nem szívesen írtam ezt ide, mert ma már megválogatom, mit mondok, de egy idő után, már unalmas, hogy " szakmát sértő" irigységből, félelemből, tudatlanságból, tapintatlanságból fakadó megjegyzéseket kell elviselnünk. A tanítványainknak megtanítjuk, hogy a szakma felelősséggel jár, mivel élő embereken dolgozunk. Tudniuk kell, hogy milyen következményekkel jár, ha helytelen diagnosztizálást végeznek. De már bocsánat, a műköröm a szépségipar egyik rohamosan fejlődő ága, tele világbajnokokkal, a magyar műkörmösök világhírűek és erre büszkének kell lenni! Igen van az az eset, amikor változtatni nem tudunk dolgokon, de akkor fogadjuk el... Én csak ezt kérem. A műköröm , van , volt és lesz is mindaddig míg a női nem, a deformált körmök, transzvesztiták, igényesség, homoszexuálisok, színésznők, eladók, pincérek stb. ki nem halnak a Földünkről. 

Köszönettel:

Millercsók

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hortenzia's picture

A műköröm művészete

Szia!

Pontosan mire gondolsz? Amire válaszoltál egy igen régi bejegyzés.

Ha Te olyan anyagokkal dolgozol, amik természetesek és hagyják lélegezni a körmöt, bőrt, nem károsak, akkor oszd meg velünk. Én nem értek hozzá, sosem volt műkörmöm, lakkozni se nagyon szoktam. Ha picit feljebb tekersz, akkor egy szintén régi bejegyzésben megtalálod Zs. Móni leírását, hogy mivel dolgoznak a műkörmösök. Mint írtam régi a hozzászólás és lehet azóta változtak a dolgok.

Az, hogy Te 20 éve a szakmában vagy, attól még a műköröm nem lesz egészséges. Én abszolút művészetnek tartom, amiket néha látok, és el is ismerem, de én biztos nem fogom alkalmazni.

Az, hogy valami bevizsgált még nem garancia. Gondolj bele, hogy mindem élelmiszer alapanyag és kozmetikum alapanyag bevizsgált. És még sorolhatnám, de felesleges és nem is fejteném ki, mert ha olvasod oldalainkat, akkor már rájöttél, hogy tök mindegy, hogy mi van bevizsgálva hatóságilag…

És igen, a csipkebogyóra is lehetünk allergiásak, de ha a szénanáthát említem, a levegőben lebegő virágporok, pollenek illetve gomba spórák fehérje alkotórészei is természetesek mégis sokan prüszkölünk.

És itt nem a nővény a felelős, sajnos Mi.

Szóval, ha Neked az a szakmád és szívszerelmed, akkor csináld. Leírásod alapján jó is vagy benne. Tényleg szívből gratulálok.

Ha gondolod, írd le, hogy Te mivel dolgozol, és esetleg még kooperálhatnánk is. Bionom Műkörmös még úgy sincs.

Komolyan gondolom, bár még méregmentes körömlakkról sem hallottam, de remélhetőleg már feltalálták, csak még nem tudunk róla.

Mindenki előtt ott a választás lehetősége!

Szeretettel,
Hortenzia

Értékelés: Nincs

A műköröm művészet is

Szia Hortenzia!

Először is köszönöm a kedves gratulációt!

Arra gondoltam pontosan, hogy 20 éve viselek műkörmöket. Volt olyan időszak, hogy kéthetente cseréltem és a természetes körmöm még mindig megvan és tud "lélegezni". Bár szerintem, nincs tüdeje :-) De egészséges. Attól egészséges, hogy szakszerűen van megépítve, eltávolítva, professzionális anyagcsoporttal. Nincs elvékonyodva. Ha a Bionomnak van műkörömalapanyaga, de azt egy hozzá nem értő építi fel, az is lehet káros a szervezetre. Bár ha van, nagyon szívesen megnézném a biztonsági adatlapját. Mert kíváncsivá tettél... Tényleg szükség volna bio zselére és porcelánra. 

Pontosan arra gondolok, hogy igen, ez művészet, igazad van. Ebből fakadóan a megítélések alapján, lehet szép, esztétikus. De mint tudjuk, a köröm jelentős szerepet tölt be a megragadásnál, tapintásnál, igazán akkor tudják érezni a hiányát az emberek, ha nincs... vagy előfordulhat az, hogy részlegesen hiányzik. Ilyenkor körömkorrekciót is végzünk az alapanyagainkkal. És ezt nem csupán esztétikai okokból tesszük.  Never say never, ( miszerint sosem lesz műkörmöd) ugyanis a negatív megfogalmazásokkal is lehet teremteni. De még milyen gyorsan! :-)

Pontosan arra gondolok. hogy Zs. Móni írását olvasva kicsit kinyílt a bicska a zsebemben ... Egyrészt azért, mert szószerint idézte azt a tankönyvet, amiből 17 éve tanítok (magam is segítettem megszerkesztésében) és abból részleteket kiragadva, elrettentő példaként ad egy téves képet az ártalmak bekövetkezéséről. Állítja, hogy egészségre káros hatással VANNAK. A baj, hogy a tankönyben az szerepel, hogy LEHETNEK. És ez NEM UGYANAZ!!! Aztán csak remélni tudom, hogy Zs. Móninak nincs fogtömése, mert a körmös alapanyagokat a fogászati alapanyagokból fejlesztették ki! :-)

Arra gondoltam pontosan, hogy Zs. Móni vajon kolléga-e még. Mert az előbbiek alapján én nem tekinteném annak. Milyen szakember aki összetéveszti a hordó mennyiségű alkotórészekre meghatározott szervezetre gyakorolt lehetséges hatást a műköröm hatásaival? A maszk használata kötelező a szakmánkban, abban az esetben, ha valakinek számít az egészsége. Nem számít, hogy hogyan nézünk ki benne! Fő a biztonságos munkavégzés és az egészségvédelem! :-)

No és arra is gondoltam, hogy bárki lehet allergiás a műkörömalapanyagokra, segédanyagokra, és ott sem az anyag a hibás, hanem MI :-) Neurolingvisztikus master programozóként, egy pár allergiából már meggyógyultam és segítettem másoknak is! :-) Mármint gyógyulni! :-) Meg tanulni egy szép szakmát, meg megváltoztatni az életét! :-)

És végül... Minden nap, de minden perc is egy választási lehetőség. Választhatjuk, azt, hogy megfélemlítjük, elrettentjük az embereket vagy jó érzéseket, hasznos információkat közvetítünk, melynek segítségével megadjuk nekik a választás lehetőségét :-)

Üdvözlettel:

Millercsók

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Müköröm

Ezt a hozzászólást átmozgattuk, itt elolvashatod.
Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (4 votes)
Katka's picture

Müköröm

Ráadásul a köröm kiváló jelzőrendszer, jelzi ha valami nem okés odabent, ezért ha mükörömmel valaki évekig eltakarja, az vessen magára, mert úgy nem fogja látni, hogy mit jelez.  Amúgy nő alatta  a köröm, ami úgy elvékonyodik, mint egy papír, és koszosodik, mert rendesen kezet nem tudsz mosni, illetve a müköröm meg a köröm között megtelepedik ez-az, baci, kosz, ocsmányságok. A ragasztóról meg már nem is beszélve, amivel felragasszák, kerítéslakk és jaj de milyen szépen és gyorsan fel tud szívódni a körömágynál ez- az. Meg különben is, ki tud akkora körmökkel létezni??? Már bocs, hogy ilyet írok, de nem tudom elképzelni, hogy akkora körmökkel, mint egyesek futkároznak, hogy törölik ki kis/nagy dolog után?

És most jön egy lesúlytó szubjektív vélemyén vagy hogy nevezzem: Aki kerítéslakkal mükörmöt ragasztat meg épített magára, az szerintem olyan korlátozott szegény, hogy nem hiszem, hogy azt fogja Tőled kérni, hogy TUDOMÁNYOSAN bizonyítsd be a müköröm káros hatásait.

Puszi

Katka

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)
Kovács Barbara's picture

Katka imádlak!

Drága Katka nagyon nagy vagy, vagy fél órát nevettem ezen a hozzászólásodon mml.gif Teljes mértékben egyet értek Veled! Puszi!

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Szia Barbi, de jó látni ezt a fotót!

Remélem jól vagy és tömöd magad kínaival, irigyellek, az a sok füszer, mesés tea, kiváló alapanyag.......hmmm. Gondolj néha rám is Puszi, én is Téged

Értékelés: Nincs

jajj

Ez úgy felpiszkált, hogy muszáj írnom. Szintén saját vélemény: volt műkörmöm, nem kerítéslakkal ugyan, hanem zselé - építve. És nem volt méteres, vannak egész rövid körmök is, amik ugyan megnőnek 3-4 hét alatt, de legalább nem indulok kétméterről. regular_smile.gif És képzeld, mindig sikerült kitörölnöm - rendesen. teeth_smile.gif És nem vagyok korlátolt, pusztán csak tetszett és mivel a sajátomat nem tudtam olyanra megnöveszteni és ezzel kevesebb gond volt, így hát megcsináltattam. Ja, és amikor leszedettem, nem volt koszos a körmöm. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)
Katka's picture

Demeter - kömöröm

Tényleg félre értetted, a zselés körmök, ha szépen vannak építve, normális méretben, akkor szexi. De ennyi. Ettől függetlenül most is azt gondolom, amit tegnap leírtam. Nekem olyan testidegen. Engem az is zavar ha a saját körmöm nagy, mert ha kisérletezek a konyhában, engem zavar. Alá mászik az alapanyag stb...nem vagyok az a fajta, aki gumikesztyüben hámozza a hagymát, meg ha steaket sütük például, akkor muszáj az ujjam hegyével éreznem, hogy mégis mi hány méter, ha hosszú körmöm van, akkor akadályozva vagyok. De ez csak egy példa, engem ezért zavar a legjobban, na meg aztán a telefonnyomkodás is, elég sokat körmölök billyentyüzettel is.... hm..

Értékelés: Nincs Átlag: 2.3 (3 votes)

Oké-oké, vettem. Első

Oké-oké, vettem. regular_smile.gif Első olvasásra tényleg úgy hangzott, mintha mindenki csökött lenne, akinek nem saját körme van. Valóban nem egy túl okos ötlet, de szép. Én imádtam. Csak egy idő után rájöttem, hogy nem biztos, hogy jó ez nekem + kissé sokba kerül. A telefont zseniálisan lehet az ujjbegyed szélével nyomkodni, nekem a számítógép-billentyűzet sem okozott gondot, csak kicsit hangos a kopogás. regular_smile.gif Egyébként meg csak úgy halkan jegyzem meg, hogy nekem anno azt mondta a körmösöm, hogy a köröm nem él, nem lélegzik, ezért nem lesz baja a zselé alatt. Hm...

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Körömkommandó

Szia Demeter!

Ne vedd a szívedre kérlek, néha tényleg olyanok vagyunk, mint a kommandósok, általában az ilyen szavaknál, amiknek az előtagja MŰ. Ha van igazi, minek?... de ez egy külön történet, a kérdés az, hogy milyen élettani hatásai lehetnek a műkörömnek.

Szerintem a köröm lélegzik, él, de nem vagyok körömszakértő, viszont abban biztos vagyok, hogy a köröm az alatta fekvő körömággyal szorosan összenőtt egységet alkot.

Egy műkörmös blogjában tényleg azt olvasni, amit Neked mondtak:

"A körömlemez elhalt, elszarusodott, szorosan egymáshoz préselt körömsejtből áll, ami nem tud lélegezni és nincs is szüksége rá. Mikroszkóp alatt látható, hogy a körömfelszínen pórusok apró csatornanyílásai vannak,de ezek csak azt a célt szolgálják, hogy a körömlemezen keresztül az elraktározott nedvességet és olajat a felszínre juttassák.A tévhit onnan ered, hogy a túlságosan sérült és gyenge körömlemezzel rendelkező vendég körme már nem képes biztonságosan megtartani a rá épített műkörmöt - ilyenkor szokták a körömkozmetikusok a szünteltetést javasolni.Egy megfelelően elkészített és karbantartott műköröm-szett tulajdonképpen nem ártalmas, sőt, bizonyos szempontból még hasznos is a körömlemez számára, hiszen védi a környezeti ártalmaktól és a kisebb sérülésektől.Olyan hoszú ideig, ameddig csak akarjuk."

Na most ha eltömíted a csatornácskákat, ill. a körmöt dehidratálják, megreszelik, és olajokkal kezelik, viszont össze van nőve a bőrrel, akkor a káros anyagokat ugyanúgy bejutnak és így tovább...,

Lehet "túlságosan sérült" a körömlemezed, akkor a végén hogy lehet ez mégiscsak hasznos???

Van egy bio-körömszakink, Kata426 személyében, akinek blogjait is érdemes elolvasni a körmökről:
http://eletmodszer.com/koromdiagnosztika-a-kormok-szinenek-vizsgalata.html

http://eletmodszer.com/mirol-arulkodnak-kormeink.html

Üdv: emő

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Katka's picture

Emő, szupi és képed, bájos vagy és megint köröm

Ja, tényleg néha el tudjuk ragadtatni magunk, vagy beszéljek a magam nevében Bocsi. Na de annyi a mü ezen a világon, mindenben, nem csak mü-anyag, hanem úgy általában, a kapcsolatok, érzések olyan felületesek... néha átesek pesszimizmusba, meg rámdobják a letargiát, de hát csoda, hogy ilyen reakciót vált ki az emberből, főleg ilyen ösztönlényekből, mint mi, ez az értékvesztett, szánalmas bohóckodás, ami körülöttünk zajlik?!

 

Ha elhalt, elszarusodott, élettelen a köröm, akkor miért van az, hogy ha ráb...nak gumikalapáccsal, akkor embertelenül fáj és elfeketedik?? Vagy ha rányitják a lábujjadra a hütőajtót és leválik a körmöd, jobb esetben felhasad, akkor az összes csillagot meg szentet lekáromkodod az égről?? Vagy ha puszta szeszélyből, kevélységből, meg mert nőkből vagyunk azért, felvesszük a kiskosztümöt körömcipővel, és ha úgy adódik, akkor estére, hazafelé még lehet egy pit-bull elől is kénytelen vagy szaladni benne és fel kell másznod egy kerítésre, és mire levszed a cipőd, addigra lüktet a lábujjad, a körmöd belilul meg mindenféle bíbor színeket ölt és két héten belül behullámzik, majd hónapokig tart míg lenő, új köröm nő, de nincs mázlid, ha beleesik a nyár.

Meg ha nem él, akkor miért nő?

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

még egy kis köröm

Rövid leszek és nem tudományos, inkább úgy mondanám "tapasztalás útján szerzett" ...

Maga a köröm tényleg nem él, legalábbis az a része, amely már nincs összenőve a húsunkkal, hiszen akkor baromira fájna, amikor vágnánk... ez volt a tapasztalás...

Ami viszont felmerült bennem és egyáltalán nem biztos, hogy így van, kérlek Vali javíts ki,ha távol állok a realitás talajától, de gondoltam megosztom veletek... a bőr egy védelmi vonal, tehát nehezebb rajta bejutni, de épp ezért talán lassabban jutnak el hozzánk testünk belső információi, amit szeretnének tudatni velünk.. viszont a körmünk alatt nincs bőr... a köröm olyan, (legalábbis én így képzelem) mint egy ablak...

- ha tisztán tartjuk, ápoljuk, akkor csak bekukkantunk és láthatjuk, hogy hogyan is vannak belső szerveink (erről csodás olvasmányt találunk az oldalon E.KAti tollából),

- ha behúzzuk a függönyt, mert lakkozni támad kedvünk, akkor a szellőztetésnél (lakk lemosásánál) talán módunkban áll belesni, hogy mire is figyelmeztet testünk

- viszont, ha becsukjuk a spalettát, a hosszú idő alatt berozsdásodik a zár, kinyitni is csak nehezen lehet, beszövik a pókok, megül a por... hiába nyitjuk ki a spalettát, se ki, se be nem látunk...

Azt hiszem túl sok mesét olvastam mostanában a gyerekeknek ... azért remélem, értitek, hogy mit is szerettem volna kommunikálni!

Mindenkinek szép álmokat! Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)
Kovács Barbara's picture

Műköröm

Kedves Demeter! Szerintem félre értetted Katkát, ő nem az általad is készittetett normál méretű körmökre gondolt, hanem a valóban hatalmas macskakarmokra. Én is láttam már jó néhány centis körmöket, amikkel én sem tudom, hogy hogyan lehet normális életet élni. Például ha nekem "túl" hosszúra megnő a körmöm, akkor nem tudom rendesen nyomkodni a telefonomat angel_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fürtös's picture

Fogak elszíneződése!De hogyan?

Sziasztok! Eléggé megvagyok ijedve! weep.gif Pár napja vettem észre,hogy a fölső két szemfogam és az alsó-elülső fogaim elszíneződtek.Úgy kell elképzelni,mintha egy átlátszó poharat félig öntenél tejjel.Az alsó fogaimnál is és a fölső két szemfognál is az ínyemhez közeli "térfél" normális színű,a másik fele átlátszó.Mitha megfelezték volna,valami anyaggal.Az ijedségem azért nagy,mert nagyon alaposan ápolom a fogaimat,sosincs panaszom,évi 2x kontroll,és dícséretet is kapok mindig a fogaim szépségére.Dehogy ez mi lehet?!Fájdalom nincs egyátalán. Talán kálciumhiány?3 hónapja szedem az omega 3EPA-t,1 hónapja a maximol-t és a duriant!Energikus vagyok! Jövőhét kedden jutok el a fogorvosomhoz (Szegeden-én csak benne bízok),de addig kicsinál az aggodalom! Tegnap rendeltem CORALLIVE SMP™-t,mert kálciumhiányra gyanakszom.Dehát,édes-kevés én mire gondolok! Talán még biorezonanciával többet megtudhatok!Köszönöm a szombathelyi elérhetőségeket! Hogy mit kreáltam magamnak,azt én sem tudom! Mit tegyek?Köszönöm Fürtös

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Fürtös fogai

Jól gondoltad, ez valóban kalciumhiányra utal, úgyhogy jót rendeltél, ügyes vagy! Mivel tudod már az okot, nem hinném, hogy ennek jobban utána kellene menned, de ha elmész biorezóshoz, megemlítheted neki.

Kati

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fürtös's picture

Eperjesi Kati-RE

Van remény,hogyha pótolom,akkor ez az elszíneződés eltűnik!Mert most elképzelni sem tudom,annál nagyobb az ijedségem!Szedjek még valami mást is mellé,ami segíti vagy könnyíti a kálcium felszívódását? És vajon hogy alakulhatott ki ilyen kálciumhiány? Az életmódomat egészségesnek mondanám!Köszönöm

Értékelés: Nincs

Fürtös!

A korall kalciumban rengeteg olyan ásványi anyag van, ami segíti a Ca felszívódást és a Ca-Mg arány is 2 az 1-hez benne, ami az ideális a Ca hatékonyágához. Persze nem árt, ha a bélflórád is rendben van, de te régi olvasónk van, tudod már kívülről, no és az A, D és C-vitaminok is megkönnyítik a Ca-anyagcserét (Supra italok). A Ca anyagcserét a hormonok is irányítják (ösztogén), tehát lehet, hogy ott kell keresni a bibit, de úgy vélem, a mai szegényebb tápanyagtartalmú élelmiszereink mellett nem lehet csodálkozni ilyen tünetek láttán.

Nyugi, nincs vész, mert van megoldás! Nekem is volt hasonló problémám, de már szépen javulgat!

Kati

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Katinak-re

Köszönöm a bíztatást!Ha már van pozitív eredmény jelenteni fogom! Szép napot!

Értékelés: Nincs
Zandra's picture

lapjában leváló köröm

Engem az érdekelne, hogy mi az oka annak, hogy lapjában kezdett el törni a körmöm? Szinte mindegyik ujjamon. Köszi,

Értékelés: Nincs

Zandra körme mit is jelez?

Rossz hírem van: igen durva vashiányod van! Gondolom az arcszined sem az a pirospozsgás...Ekkora mértékű vashiányt csak táplálékkiegészítőből tudsz pótolni (SupraLive) a vastartalmú élelmiszerek napi fogyasztása mellett.

Élelmiszerek tekintetében a következőkből válogathatsz: sötét méz, céklalé, búzafűlé, teljes kiőrlésű gabonák, aszalt gyümölcsök közül a barack, szilva, füge és szőlő, dió, mogyoró, bab, lencse, spárga, mák, zab, zabpehely, szárított vargánya, petrezselyem zöld, valódi!!! kakaó(por) vagy abból készült csoki, szója, sóska, fokhagyma, mazsola, sárgabarack, mangold, brokkoli, spenót, nyers cékla, megbízható forrásból származó máj, vér, kagyló, osztriga, sertésmáj, marhamáj, szív, vese, vörös húsok, tojássárgája, szárított vargánya.

A vas felszívódását akadályozza a fekete tea, és a fekete kávé.

A megfelelő felszívódás érdekében, a vastartalmú ételeket C-vitamin tartalmú ételekkel együtt kell fogyasztani (Pl. a gabonákását gyümölccsel). Mindez együtt van a SupraLive-ban természetesen sok más nagyszerű hatóanyag mellett.

Kati

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Zandra's picture

lapjában töredezett köröm

Köszönöm szépen a válaszodat! :-)

Értékelés: Nincs
Szabó Mira Emma's picture

Katihoz még kérdés

szia Kati! köszönöm a választ! regular_smile.gif kb 2 hete sütök itthon kenyeret (azóta meg sem bírom enni a boltit), és szerencsére a családomnak is jobban ízlik, mint a bolti. a cukorról most próbálok leállni. eddig sem használtam sok cukrot, inkább mézet, de mondjuk sütikbe cukrot tettem. hát most már abba sem teszek. de elég nehéz a cukormentes életet kivitelezni, egy csomó mindenben van cukor, amiről az ember első látásra nem is gondolja (pl párolt káposzta). meg aztán így mindenhova vinnem kell magammal a saját főzésű kajámat, hogy nehogy éhen maradjak. :) ma pl vittem magammal kis dobozban a savanyú káposztát, hogy ne kelljen a nagymamámnál a savanyúságot megennem. vicces volt. teeth_smile.gif de majd belejövök. viszont azokról a készítményekről még nem hallottam, amiket említesz, megköszönném, ha leírnád, hogy hol, hogyan lehet őket beszerezni. mert a hagyományos kismama-vitamin ott áll a polcomon és nem szedem, miután itt elolvastam, hogy igazából fel sem szívódik... confused_smile.gif köszi :)

Értékelés: Nincs

Mira és a cukormentes élet

Ó, nem is vagy olyan messze a megoldástól: a sütikbe is tegyél nyugodtan mézet: 10 dkg cukor helyett 1 evőkanál mézet. Ez legyen a legkevesebb gondod, biztos sikerülni fognak mézzel, sőt! A párolt káposztába is felesleges szerintem a cukor, inkább csak megszokásból szeretnénk beleszórni, próbáld ki nélküle! A nagyidnál pedig nem baj, ha becsúszik olyan, ami nem tökéletes, ha otthon úgyis azt esztek, amit te alkotsz, ennyitől nem lesz bajod (persze ha nem vagy épp candida diétán)!

A termékeket megtalálod az Organic Mission webáruházunkban a fenti menünél. Ha még van kérdésed, írj csak, segítek.

Gratulálok a kenyérsütögetéshez, nemsokára felkerül egy új recept az oldalra, figyelj minket!

Kati

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Szabó Mira Emma's picture

mutatóujj-fehér folt

Kedves Kati! nagy élvezettel olvastam a cikkedet, és persze vizsgáltam közben a körmeimet, ujjaimat. :) nekem például a gyűrűs ujjam felé hajlanak az ujjaim, és valóban, a szívem gyenge, nem rendellenes, csak kevesebbet bír, ezt kardiológus mondta. viszont van egy rész, amihez kérném a segítségedet: mindkét mutató ujjamon van egy-egy pici fehér folt. az mit jelent??? azt látom, hogy többféle hiányra is utalhat, de miért pont a mutatóujjamon? ez jelent valami különlegeset, hogy a nyelv, fül, szem részen van valami hiányom? egyébként kismama vagyok, úgyhogy úgy gondolom, ez most duplán fontos kérdés nekem. feltételezem, hogy ezek a hiányok kihatnak a babára is. köszi mira

Értékelés: Nincs

Miraemma körme

A foltok esetében nem szoktunk az ujjhoz tartozó szervrendszer gyengeségére következtetni. Ilyenkor általánosságban beszélünk ásványi anyagok, E-vitamin hiányról. Nagyon jó, hogy leírtad, hogy kismama vagy, mert így még logikusabb, hogy a körmöd jól jelez: biztos szükséged van a kálcium és a többi ásványi anyag pótlására, mert a baba el/leszívja belőled a számára szükségeset, azaz ilyenkor a mamának nagyobb mennyiségben kell ezeket pótolnia. A Corallive SMP-ben megtalálhatók ezeknek az ásványi anyagoknak egész tárháza, a kalciummal az élén. Omega Oxishield-del pótolhatod az esszenciális zsírsavakat, kismamáknak ezeket ajánlatos még pótolni a megfelelő vitaminokon felül (SupraLive). Ezen felül fogyassz minél több búzacsírát az E-vitamin pótlása érdekében és teljes kiőrlésű terméket - otthon készített finom kenyérnél nincs jobb - receptet találsz hozzá az oldalon. Kerüld az édességeket, a cukrot is persze, de ezt biztos fújod kívülről . Ezek a kis foltok egyébként már hetekkel ezelőtt kialakulhattak, ám ha a fentieket végigcsinálod, biztos vagyok benne, hogy nem fognak újak megjelenni.

Kati

 

Értékelés: Nincs

Kedves Vali! Szeretném a

Kedves Vali! Szeretném a tanácsodat kérni.Mit lehet tudni a műkörmök(tipp+zselé)anyagairól?Okozhat-e problémát?Mit? Köszi: Ildikó

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Műköröm? Neeeeee!!!! -

Műköröm? Neeeeee!!!! - írhatnám röviden, de megpróbálom kifejteni. 1., A saját körmünkre nagy szükség van, ugyanis annak a jelzőrendszernek az egyik legfontosabb része, amely tükrözi egészségünk állapotát. Ha letakarjuk műkörömmel, akkor bedöglik a rendszer. 2., A körmünkre is vonatkozik az, ami a bőrünkre: kétszer gyorsabban szívja fel a méreganyagokat, mint a tápcsatorna.Képzeld el mi minden méreg van egy tipp ragasztóban...( az egész az!) 3., Arról meg ne is beszéljünk, hogy a műköröm készítés közben terjengő szagok belélegezve károsíthatják az agyműködést.( Jópár migrénes páciensemről kiderült, hogy a körömlakk, a műköröm és a hajlakk szagának belélegzése nagyban hozzájárult a probléma kialakulásához, ugyanis miután kiiktatták ezeket az életükből, megszűntek a tünetek.) 4., Szerény véleményemet is hozzátenném: nincs természetellenesebb és rondább, mint egy műköröm.Engem mindig is taszított a látványa, pedig a modelliparban is dolgozom. Persze ezzel nem kötelező egyet érteni, hisz "ízlések és pofonok".

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel