Mérgező italunk, a tej

Elöljáróban, mert több, részben jogos megjegyzést kaptam. A cikkben idézem Jane Heimlich, a "What your doctor won't tell you" szerzője által írt előszóból, hogy "Your glass of milk, even low fat, is awash in fat (the equivalent of three slices of bacon)...". Kétségtelen, hogy a glass poharat is, üveget is jelent, valószínűleg az "üveg" fordítás a mennyiségi viszonyok miatt helyesebb, ezt tehát javítottam a cikkben.

A pasztörizált tejben emészthetetlen fehérjék keletkeznek

Viszont a javítás után is fennáll, hogy a mondatot nem én állítom, hanem idézem! További fontos észrevétel a koleszterin ügy. Koleszterinkérdésben, akárcsak bárki más, én is a megtévesztettek közé tartoztam. A koleszterinhipotézis meggyőződésem szerint megdőlt, ezt összefoglaltam egy másik cikkemben. Ebben a cikkben mégsem javítom ki az erre vonatkozó soraimat, mert egy cikk utólagos átírása nem szokás, így hiteles. Ha 2004-ben még ezt nem tudtam, visszamenőleg nem játszom azt, hogy én már úgy születtem, hogy tudtam. Ennek a szájtnak a szellemiségének a lényege, hogyan dőlnek meg bennem, és némely értő olvasómban sok évtizedes mítoszok. Aki persze ragaszkodik hozzájuk, szíve joga.

Egy másik megjegyzés: sokan hiányolják a szakhivatkozásokat. Ez egy magazin cikk. Nem szokás a szerzőtől számon kérni szakcikkeket. De most formabontóan a cikk végére illesztem az annak idején fiatalok által olvasott Internet Kalauzba kigyűjtött, közérthető hivatkozásokat. Aki ennél tudományosabb bizonyítékokat kíván, bátran keressen rá az Internet tudományos adatbázisaiban. Én annak idején ellenőriztem a főbb állításokat, és vállalom értük a felelősséget.

Az emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput, és beballagott az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. "Tejet minden gyermeknek!" - hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.

Kicsit más hangot üt meg Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv előszavában: "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön üveg teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben." Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich, és a könyv írója, Robert Cohen megőrültek? Vagy mi estünk áldozatául egy jó nagy hiedelemnek, a tejlobby meg röhög a markába? Na ez az, aminek mi itt most utánajárunk.

Tartalom:

A gyermek és a tej

Kezdjük kronológiai sorrendben, már csak azért is, hogy még időben kitéphessük gyermekünk szájából a cumisüveget, és ha meghánytatni nem is kell, erősen fontolóra vegyük, adjunk-e neki tejet még életében, és ha igen, milyen formában.

Gyermek, tejből készült cicabajusszal. Nagyon cuki reklám, egyenest az anyukák szíve közepébe, de közben ez a gyermek esetleg máris alattomos kór áldozata.

Gyermek és a tejHol volt, hol nem volt, élt egyszer három japán kutató, akik újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel. Ez a három japcsi gonosz volt, vagy csak kíváncsi, nem tudjuk, de a tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat, és megnövelték a tejcukor tartalmat, s ettől a kismajmok a későbbiek során az emberi autizmus vonásait kezdték mutatni. Nevezetesen játék és szociális élet helyett sztereotip mozgásokat végeztek, félelmet és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, fejüket ütögették stb. Ők voltak az Esőember majom változatai, csak értük nem jött el Tom Cruise, hogy visszahódítsa számukra az Életet. A kutatók néhány kismajom boldogtalansága árán írhattak egy cikket, hogy a fehérjehiányos táplálkozás fejlődési visszamaradottságot okoz. Igaz, elég lett volna csak Afrikába elutazni, de a tudomány már csak ilyen, kellenek az áldozatok.

A későbbiek során más kutatók azonban arra kezdtek gyanakodni, hogy talán nem egyszerűen a fehérjehiány, hanem a tejcukor-többlet lehet a probléma. Kiderült, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs tanyázik, az egyik jóindulatúan lebontja a tejcukrot, a másik viszont ammóniát termel, ami egyrészt kellemetlen puffadást, másrészt a vérbe kerülve súlyos idegrendszeri károsodásokat okoz. Az ammóniamérgezés suttyomban is előállhat, a szülők csak azt veszik észre, hogy gyermekük "bambán elvarázsolt", majd bizonyos mozgásokat ismételget, kezeivel furcsa lebegő mozgásokat végez, késik a beszédfejlődése, vagy éppen visszaesik a fejlődés korábbi szakaszára, netán izomgörcsök jelennek meg stb.

Egy kutatócsoport gyermekek székletmintáján keresztül mutatta ki, hogy bizony autista gyermekek szervezetében a gonosz, ammóniatermelő baktériumok vannak túlsúlyban. Antibiotikummal sebtiben elpusztították e káros törzset, és a gyerekek fantasztikus javulást mutattak. Végül olyan ételeket adtak nekik, amelyekben a jó baktériumok tanyáztak, és ezek megakadályozták az autizmus visszatértét. Na de honnan ez az isten csapása, mely a gyanútlan szülőket éri?

 • A főbűnös pl. a szoptatás hiánya, az anyatej ugyanis kialakítja azt a bélflórát, amelyben a jó baktériumok szaporodnak el.
 • A másik bűnös az olyan antibiotikus kezelés, amelynek mellékhatásaként kipusztulnak a jó baktériumok, és elszaporodnak a gonoszak.
 • A harmadik bűnös a pasztörizált tej.

Az ember nemcsak állatot öl, de még a tejet is pasztörizálja. A pasztörizált tejben olyan fehérjék keletkeznek, amelyek az ember, pláne a csecsemő számára nem emészthetőek. A fenti vizsgálódások során az is kiderült, hogy ammónia csak akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor természetes aránya megbomlik. A japán kutatók kísérletükben akaratlanul is ezt idézték elő. Mármost, ha a pasztörizált tejfehérje nem annyira emészthető, máris megbomlott a kényes egyensúly, a keletkező ammóniát nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje (részletekhez tessék elvégezni a biokémia szakot). És mindez láthatatlanul, alattomosan megy végbe, s közben védőnéni, doktorbácsi a hivatalos tananyag alapján melegen is, hidegen is ajánlja a tejet és a tejes tápszereket.

A gyermek és a cukorbetegség

Régóta gyanítják, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget részben a tehéntej fogyasztása okozhatja. Egy vizsgálatban azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, kétszer gyakrabban váltak életük későbbi szakaszában cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak az első héten tejet.

Sok kutató azonban kétségbe vonta ezeket az eredményeket, talán mert papájuknak tejgazdasága volt, vagy mert részvényesek voltak egy joghurt üzemben, esetleg pusztán tudományos kötözködésből csípte a szemüket a dolog. Ők azt mondták, hogy utólag persze mindenki úgy emlékszik, ahogy akar. Válaszként finn kutatók cukorbeteg anyák 173 csecsemőjének táplálását követték születésüktől kezdve. Egyik csoportban a csecsemők kaptak tejport is tartalmazó tápszert, a másik csoportban csak lebontott tejfehérjét tartalmazó tápszert fogyasztottak a babák táplálék-kiegészítésként. Kétéves korukra a 89 tejporos gyerekből 10-ben (11%) kifejlődtek azok a immun-ellenanyagok, amelyek megtámadják a hasnyálmirigyet, és cukorbetegséghez vezetnek. A másik csoportban nyolcvannégyből csak 3 gyermekben (3%) termelődött ilyen ellenanyag. Egy másik vizsgálatban, akiknek cukorbeteg testvérük volt, ötször valószínűbben lettek ők is cukorbetegek, ha rendszeresen tejet ittak, mint hasonló társaik tejfogyasztás nélkül. Erre persze mondhatjuk, hogy cukorbeteg szülő gyermeke ne igyon tejet. Csakhogy Puerto Ricoban az anyák mindössze 5%-a szoptatja csak gyermekekét, s a csecsemők anyatej helyett bébitápszereket kapnak. Kubában meg minden anya szoptatja gyermekét, különben az éhen halna. A különbség az, hogy Puerto Ricoban tízszer gyakoribb a gyermekkori (juvenilis) cukorbetegség. A finnek egyébként azért annyira érdekeltek a gyermekkori cukorbetegség kutatásában, mert náluk a leggyakoribb ez a betegség, és kiugróan sok tejet fogyasztanak!

A tej és a rák

Dr. T. Colin Campbell jó példája annak, hogy lehet valaki elfogulatlan tudós tejügyben, dacára annak, hogy tejfarmon nőtt fel. Ifjúságában vedelte a tejet, később ifjú tudósként maga is részt vett a tej népszerűsítésében. 1965-ben a Fülöp-szigeteken az USA segélyprogramjának kutatójaként ügyködött. Ekkoriban a Fülöp-szigeteken sok gyermek halt meg májrákban, amit kezdetben az alultápláltsággal hoztak kapcsolatba. Campbell utánajárt a dolognak, és legnagyobb megdöbbenésére a májrák azon gyerekek körében volt kiugróan magas, akik éppen, hogy jóltápláltak voltak, és részesültek az USA-ból szállított tejpor adományokból. Campbell sehogy sem tudta ezt összeegyeztetni saját "tejes" múltjával, és azzal, amilyen pozitívan a táplálkozástudomány a tejet akkoriban látta. Aztán 1968-ban megjelent egy tudományos közlemény, amely patkányoknál kimutatta, hogy a tejfehérje májrákot okozhat.

A következő harminc évben Dr. Campbell számtalan kísérletet végzett ez ügyben. Patkányoknál májrák előtti állapotot alakított ki, s a későbbiekben akkor fejlődött ki a májrák, ha a patkány tejfehérjét kapott. Ha a tejfehérje elérte a normál táplálékban a 10%-os arányt, a rák kifejlődése megindult. Egy átlagos amerikai tápláléka 17% fehérjét tartalmaz, s ha ez döntően tej, sajt, túró, akkor van miért izgulni. Dr. Campbell arra is rámutatott, hogy Ázsiában, ahol gyakorlatilag nem fogyasztanak tejet, a mellrák ötször ritkább, mint az USA-ban. Európában, a legtöbb tejet fogyasztó Skandináviában és Hollandiában a leggyakoribb a mellrák. Hasonló a helyzet a prosztatarákkal, ez is szoros kapcsolatot mutat a tejfogyasztással. Amerikában tízszer annyian halnak meg prosztatarákban, mint Ázsiában, ahol kevés tejet isznak.

Miért bokoz a tej mell és prosztatarákot?Jó kérdés persze, miért okoz a tej mell- és prosztatarákot? A tehéntejben egy sejtosztódást serkentő hormon van, hogy a boci gyorsan fejlődjön. Ez a hormon azonos az emberben termelődő hasonló hormonnal, és a rákos, elfajuló szövetek igen szeretik őt. Egy pohár tej megduplázhatja a szervezetben keringő, osztódást serkentő hormon szintjét. A pasztörizálás során ez a hormon nem károsodik, és az emésztés során egy része felszívódik. Ez a hormon tejtől függetlenül is kulcsszerepet játszik a prosztatarák és a mellrák kialakulásában. A 40-50 év közötti nők körében egy százalékra tehető a diagnosztizált mellrák, de kb. 40%-ban vannak "ugrásra kész" elfajult sejtek. A mellszövet különösen hajlamos a kóros burjánzásra, és így a sok tejet fogyasztó nők fokozott mellrák kockázatnak vannak kitéve.

A tej és a rák közti másik kapocs az, hogy az ember rovarirtó szereket (DDT, dioxin, atrazin) használ a mezőgazdaságban, amelyet a tehén a szénával együtt elfogyaszt, és jó részét a tejzsírral választja ki. A tej elfogyasztása után ezek a zsírban oldódó, genetikai károsodást okozó, alig bomló mérgek az emberi zsírszövetekben, így pl. a mellben halmozódnak fel. Mellrákos nőkben a rovarirtó szerek maradványainak többszörösét mutatták ki mind a mellszövetben, mind a vérben. Ezek a mérgek nem csupán sejtelfajulást okoznak, hanem a mellszövet burjánzását serkentő női nemi hormonok hatását utánozzák. Mi több, egy 14.000 fős vizsgálatban azt is kimutatták, hogy a rovarirtók az anyatejjel a csecsemőkbe is átkerülnek.

Volt egy kis botrány, amikor Amerika egyik legkedveltebb jégkrémében, a Ben & Jerry's Ice Cream-ben a megengedett dioxin tízezerszeresét találták kutatók. A jégkrémgyárosok nyilván nem szándékosan sűrítik a dioxintartalmat, úgyhogy ez csak egy példája annak, mit eszünk-iszunk meg a tejtermékekkel.

És még egy rossz hír. A tehenek jó része egy bizonyos leukémia vírussal van fertőzve. A tejfeldolgozókban a sokféle helyről begyűjtött tejet összeöntik, úgyhogy a tej garantáltan fertőzött lesz, még ha volna is egy-két steril gazdaság. A pasztörizálás ezt a vírust nem pusztítja el. Egy 1990-ben megjelent 11 éves követéses vizsgálat kimutatta, hogy akik rendszeresen isznak tejet, azok 3,4-szer gyakrabban betegszenek meg leukémiában. A leukémia gyakoribb a tejjel foglalkozók körében, és az USA tejtermelő államaiban a leukémia gyakorisága a tejelő tehenek számával mutat összefüggést.

A csontok és a tej

A tévéreklámok alapján sok naiv ember azt gondolná, hogy a csontok tulajdonképpen tejből és joghurtból állnak össze. Bűnt követ el az az anya, sugallja a reklám, aki gyermekét nem eteti x. és y. joghurttal. Az idősebb generációt is riogatják, a csontritkulás ma már népbetegség, aki nem iszik elég tejet, az bizony tolókocsiban végzi.

Sajnálom, hogy nekem kell a rossz hírt közölnöm, de a helyzet az, hogy mindennek pontosan az ellenkezője tűnik igaznak.

Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól".

2000-ben jelent meg egy vizsgálat, amely a tejtermékeken keresztüli kalciumfogyasztás és a fiatalkori csontépülés kapcsolatát vizsgálta. A kutatók számára is meglepő volt, hogy a 12-16 év között vizsgált lányoknál 18 éves korukban a csontsűrűség nem mutatott összefüggést a korábbi kalciumfogyasztással, viszont szoros kapcsolat volt a naponta végzett sportolással.

Egy nagy amerikai vizsgálatban 12 éven át vizsgálták 78.000 nő táplálkozási szokásait. Akik a legtöbb tejterméket, és következésképen a legtöbb kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a csípőcsonttörés. Észak-Amerikában és Észak-Európában, ahol kétszer-háromszor több kalciumot fogyasztanak az emberek tejtermékeken keresztül, kétszer-háromszor gyakoribbak is a csontritkulásos törések. Amerikában 50 év felett minden második nő és minden nyolcadik férfi csontritkulásos törést szenved el, miközben itt a legmagasabb a kalcium bevitel. Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejtermékeket, a csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.

Az amerikai Nemzeti Tejtanács egy vizsgálatot finanszírozott, melyben klimaxon átesett nők egy csoportja két éven át naponta megivott három pohár tejet. A vizsgálat végeztével összehasonlították őket azokkal a nőkkel, akik ez idő alatt nem ittak tejet. A Nemzeti Tejtanács felhagyott azzal a tervével, hogy az eredményeket szórólapokon terjessze a fogyasztók között, ugyanis kiderült, hogy a tejívók két év alatt kétszer annyi csonttömeget veszítettek, mint a tejet nem ivók.

A csontok a mozgástól erődösnek és vastagszanak. Tudjuk jól, hogy az űrhajósok egyik nagy problémája a csontritkulás, ami a súlytalanság és a mozgáshiány miatt alakul ki náluk.

A csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a túlzott fehérjefogyasztás kioldja a kalciumot a csontokból. Igaz ez általában is az állati fehérjékre. Egy vizsgálatban az állati fehérjéket fogyasztó nők körében majdnem négyszer gyakoribb volt a csonttörés, mint a vegetáriánusok között.

A tej és a szívbetegség

A civilizált világban az emberek leggyakrabban az érelmeszesedés következményeibe és a szívinfarktusba halnak bele. Számos vizsgálat igazolta, hogy az erek elmeszesedése és az infarktus szoros kapcsolatot mutat a tej és tejtermék fogyasztással. A tejben egy csomó koleszterin és zsír van. Ennek hatását nem kell ragozni a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek korában. Egy 17 országra kiterjedő vizsgálatban a koleszterinszint és a szíveredetű halálozás pozitív kapcsolatban volt a tejfogyasztással. A túl sok kalcium is felelős. A tej tele van kalciummal, amely kiválik az erek falán és ez okozza az érfalak megvastagodását és elmerevedését. Több vizsgálat megerősítette, hogy a tejcukor szintén komoly kockázatot jelent. Egy 1998-as tanulmány szerint a zsírmentes tejfogyasztás mértéke mutatta a legszorosabb statisztikai kapcsolatot a szívkoszorúér-elmeszesedéssel. Ennek magyarázata a tejben lévő tejcukor, melynek hatására fokozódik a kalcium felszívódás és az erek falán való lerakódás. Egy 1994-es, több vizsgálatot elemző összefoglalóban Dr. Segall a tejcukor fogyasztás és a szívbetegség közt találta a legszorosabb kapcsolatot. Azon vidékeken, ahol a tejfogyasztás nagyon alacsony, vagy tejcukor-intolerancia a jellemző, a szívbetegség jóval ritkább jelenség.

A tej és az ember

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, mondja Dr. Campbell. Az embergyerek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, hiszen az anyatej is tartalmaz tejcukrot. A későbbi években azonban ez eltűnik, legalábbis így van ez az Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és Dél-Európa legnagyobb részén élő embereknél. Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez azonban nem jelenti azt, hogy a tej egészséges. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság többségének bélrendszere azonban nem tud megbirkózni a tejcukorral.

Egy máA tehéntej más összetételű mint ez emberisik megfontolandó szempont, hogy minden emlős a maga kicsinye számára optimális tejet termel. Az ember csak azért választotta a tehenet, mert jámbor állat, és sok tejet tud termelni. A tehéntej azonban egészen más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej 3-4-szer több fehérjét, 5-7-szer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányoznak belőle alapvető zsírsavak, amelyek az agyfejlődéshez is szükségesek.

A tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, gyakran kezelik őket antibiotikummal különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. Murphy törvényei szerint ezek akkor is benne lesznek a tejben, ha nem volna szabad benne lenniük. A tehén kedves állat, nem rajta múlik, mit választ ki a tejébe, hanem azon, mit tesznek elébe. A tejfogyasztás a fentieken túl szoros kapcsolatot mutat mindenféle allergiákkal, bélrendszeri problémákkal, fertőzésekkel. Felteszem, ha ez Amerikában probléma, még inkább probléma nálunk!

De legyen valami jó hír is a végére. A jó hír a tejfogyasztóknak az, hogy az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium megtiltotta, hogy olyan tejet forgalmazzanak, amely literenként 750 millió gennysejtnél többet tartalmaz. A tiltásnak meg is lett az eredménye, mostanság az amerikai tej átlagosan 300 millió gennysejtet tartalmaz literenként. Számítások szerint ez arra utal, hogy a tehenek kb. harmada aktuálisan mindig fertőzött, következésképen antibiotikummal kezelik és ez természetesen a tejbe is belekerül. De ez végül is jó, mi lenne, ha még nem is kezelnék őket?

A hazai genny-arányokat nem ismerem, de reméljük, mi is egyre kevesebb gennyet iszunk meg tejünkkel. Elvégre, ha meg akarunk felelni az EU szabványoknak, igyekeznünk kell.

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő cikkek csupán tallózások a nagyvilág híreiből, amelyek háromféle módon kerülnek be a rovatba: Egy részüket fordítóink fordítják, egy részüket különböző híroldalakról vesszük át, minden esetben forrásmegjelöléssel. Egy részüket pedig Hírszemeink írják, különböző hírügynökségek hírei alapján. A felkerült cikkek nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Van, hogy csupán vitaindítónak szánunk 1-1 írást, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. 

 


Linkek közkívánatra:

 1. www.mercola.com/2004/jun/26/autism_malnutrition.htm
 2. www.mercola.com/1997/archive/cows_milk.htm
 3. www.mercola.com/1999/archive/dairy_and_diabetes.htm
 4. www.mercola.com/2000/june/17/milk_diabetes.htm
 5. www.mercola.com/2000/jul/30/milk.htm
 6. www.notmilk.com/torre.html
 7. www.notmilk.com/deb/062198.html
 8. www.fwhc.org/health/xeno.htm
 9. www.mercola.com/1999/archive/dont_get_milk.htm
 10. www.junkscience.com/nov99/benjerry.htm
 11. www.notmilk.com/leukemia.html
 12. www.notmilk.com/calbones.html
 13. www.mercola.com/2000/jul/9/exercise_bone_density.htm
 14. www.notmilk.com/h.html
 15. www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=7814174&dopt=Abstract
 16. www.notmilk.com/pusmilk.html
 17. Cohen, R.: Milk. The deadly poison. Argus Publishing Inc. Englewood Cliffs, NJ. 1998.
 18. Oski, F.A.: Don't drink your milk! Teach Services, Inc. Brusthon, New York, 1996

Forrás:

 • Szendi Gábor, megjelent: Internet Kalauz 2004 szeptember 34-37.
 • Tények és tévhitek 

További tartalmak a témában:

4.07143
Értékelés: Nincs Átlag: 4.1 (14 votes)

Hozzászólások

Kicsi lány és a tehéntej

Sziasztok,

Kislányom most lesz 1.5 éves és sajnos betegsége alatt kapott egy kis higitott tejet és irtóra rákapott/ízlik neki. Aztán elolvastam ezt a cikket. 

Aztán próbáltam házi kókusztejet csinálni, de megszagolta és otthagyta (eléggé válogatós) és mutogat a tejre a hűtőben. Próbáljam meg bolti rizstej/kókusztejjel, az finomabb mint amit én csinálok? Másik nagy kedvence az a sajt sajnos. Ha jól értem akkor vaj, tejszín, joghurt, kefir, ... is káros?

Magamnak is le kellene szokni, elég nehéz lesz mert irtóra beépül az életünkbe, ráadásul párom rögtön megkérdőjelezni kezdte káros mivoltát. 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Tehéntej vagy növényi tej?

Szia!

Nem csodálom, hogy a férjed megkérdőjelezi a tehéntej káros mivoltát, hiszen gyerekkorunktól kezdve folyamatosan azzal fenyegetnek, a médiában, hogy ha nem fogyasztasz eleget, akkor, nem jut elég kalcium a szervezetedbe, csontritulásod lesz...stb Valakinek el kell adni azt a rengeteg tejet. A házi növényi tejek állagra hígabbak, mint az állati tejek, más az ízük is, de sokféleképpen ízesítheted és sokféle alapanyagból készítheted. Növényi tej recepteket itt találsz a Boszorkánykonyhában, érdemes kísérletezgetni. Ha gondolod megpróbálhatod az üzleti növényi tejeket is, ezek közül a The Bridge italokat javaslom,mert igen jó minőségűek és finomak.

A savanyított tejtermékekről a vajról és a sajtokról nem kell lemondani, mértékkel fogyasztható mindegyik, csak figyelj arra, hogy bio vagy házi legyen. Sajtot és joghurtot is készíthetsz otthon a családnak, de  ha van otthon kefírgombád, akkor kefírt is. Házi joghurt receptet itt találsz, házi sajtot pedig itt

Értékelés: Nincs

Köszi a részletes és gyors választ!

Hú, köszi a részletes és gyors választ :).

The Bridge-t ki fogjuk próbálni.

Értékelés: Nincs

2 éves gyerek

Sziasztok!

Kisfiam 26 hónapos, és most szeretném leszoktatni a szoptatásról, viszont félek, hogy így nem kap elég kálciumot. Jelenleg minden reggel eszik egy pohár joghurtot Manó Mannával, kap K2D3 cseppet,a Huminiqumot csak néha- néha tudom beadni neki, illetve most szeretnék neki rendelni halolajat is. Azt szeretném kérdezni, hogy ezeken kívül mit adjak még neki, hogy lehetőleg ne szenvedjen hiányt?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Üdv: Ildikó 

Értékelés: Nincs

Kálcium 2 évesnek

Szia Ildikó,

Gyermekmegörzőt olvastad már?

"Az egészséges bionom táplálkozásról a belinkelt cikkben olvashatsz és a Boszorkánykonyhában is rengeteg receptet találsz segítségnek. 

Egészséges csontok kialakulása miatt olvasd el kérlek a következőket:

Lehetséges a kálcium pótlása tej nélkül!

A 7 legnagyobb banális tévedés a csontritkulással kapcsolatban

Lyukas fog gyógyítása természetesen cikk alatti tanácsokat pl. ezt és ezt a hozzászólást is."

Értékelés: Nincs

A bio tejről mi a véleményed

A bio tejről mi a véleményed ?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Bio tej kontra nem bio tej

A bio tejről pontosan ugyanaz a véleményem, mint a nem bio tejről: nem tud vele mit kezdeni a szervezet, kálcium rabló, bélflóra károsító, és felerősíti az allergiára való hajlamot. De a bio tej legalább nem tetézi még mindezt szermaradványokkal, szteroidokkal, hormonokkal és antibiotikumokkal.

Értékelés: Nincs

Tej mandulatej helyett

Sziasztok!

Tejcukor- és tejfehérjeérzékeny vagyok. Ma is mandulatejjel kértem a kávémat, de arra gyanakszom, hogy rendes tejet kaptam helyette. Van arra módszer, hogy meg tudjak bizonyosodni? Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Mandulatejes kávé

Szia Raponca!

Tüneteket okozott a kávé nálad? Őszintén szólva nem tudom milyen módszerre gondolsz. Kis kávézókban láthatod ahogyan elkészül a kávéd, vagy ha  kétségeid vannak akkor rákérdezhetsz mégegyszer, hogy biztosan nem tehéntejet kaptál-e a kávédba, kérheted külön felszolgálni a kávét és a tejet is. Lehet már kapni kis dobozos növényi tejeket, egy kis táskában is elférnek, nem kell hűteni, nem ömlik ki, vihetsz mindig magaddal és ezt öntöd a kávédba, így akkor sincs gond ha olyan kávézóba térsz be ahol nem tartanak növényi tejeket.

Értékelés: Nincs

Ammóniamérgezés

Kiderült, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs tanyázik, az egyik jóindulatúan lebontja a tejcukrot, a másik viszont ammóniát termel, ami egyrészt kellemetlen puffadást, másrészt a vérbe kerülve súlyos idegrendszeri károsodásokat okoz. Az ammóniamérgezés suttyomban is előállhat, a szülők csak azt veszik észre, hogy gyermekük "bambán elvarázsolt", majd bizonyos mozgásokat ismételget, kezeivel furcsa lebegő mozgásokat végez...

S mi a teendő, ha most jöttem rá, hogy vszínű ammóniamérgezése van a gyerekeimnek?

A legnagyobb már 11 éves és nála már egy jó ideje és egyre sűrűbben előfordul a mozgások ismételgetése, kezeivel számára észrevétlenül tesz mozdulatokat, bambul... A többinél meg hasi fájdalom fordul elő, mind fájlalja a térdeit időről időre, de korhoz köthetem már ezeket is, mert minden "stáció" kb. ugyanabban az életkorban tör rá az épp aktuális gyerkőcömre (öten vannak). A fogaik borzasztó állapotban :( 

Sírhatnékom van! Orvosnál csak az elsővel voltunk, ami pszichoszomatikusnak magyarázta, mer nem talált más magyarázatot. Allergiavizsgálat sem mutatott semmi konkrétat minden gyerekre vonatkozva (az egyiknél lisztérzékenység jött ki, a legpicibb meg szopizott, de tejallergiát állapítottak meg nála, a többieknél semmi, pedig mindegyikük ugyanúgy pocifájással kezdi 4-5 évesen és onnan meg a többi szimptóma).

A fogorvos minden alkalommal elmagyarázza, hogy kell fogat mosni, hogy ne itassunk má annyi kólát velük (vizet iszunk, kivéve, ha néha biotejből kakaót vagy reggelire pehelyre tejet öntenek a gyerekek), meg hagyjuk el a cukorkákat (max. akkor látnak cukorkát, ha fáj a torkuk, ami meg nagyon néha, de inkább akkor is házi mézet kapnak). Kálciumhiány? Rossz felszívódás? 

Szóval a tej lehet a tettes. Annakidején átnyergeltünk a kecsketejre, ekcéma miatt, azóta meg van rizs, mandula, zab és kókusztej itthon állandóan, de apuka nem hajlandó a tehéntejet feladni, s ha van itthon az is, a lányoknak nem kő a növényi tej... 

Ammóniamérgezéssel mi a "túrót" kezdjek?

Köszönöm a segítséget - ha épp van aki elolvassa ezt a hosszú (bocsánat!) kérdésemet 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ammóniamérgezés?

Szia! 

Végigolvastam, természetesen, bár túl sok mindent nem tudok mondani. Nem tudom, hogy ammóniamérgezés-e vagy sem, de az biztos, hogy valami nem stimmel a pociban. 

A helyetekben a tejtermékeket telejsen elhagynám (az egészséges étkezés alap), és elkezdeném erősíteni a bélflórát pre- és probiotikus készítméynekkel (Emóció, Imsyser, méz almarosttal vagy szinbiotikus fermentpatron, ITT megtalálható minden bélflórára ható készítmény. 

Remélem, hogy ez segít, ártani biztos nem fog egy kis támogatás a bélflórának. 

Értékelés: Nincs

Tehéntejallergia

Sziasztok! Tehéntejallergiám van. Longo Vital, Huminiqum, Emóció mellett szükséges-e kálciumpótlás? Ha igen, melyik terméket ajánljátok? Köszönöm! Gabi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Szükséges kalciumpótlás?

Szia Gabi, azért, mert nem iszol tejet, nincs szükséged több kalciumra, sőt! Kérlek, olvasd el a fenti cikklet, amiből megtudhatod, hogy a tej, és a kalcium összefüggése pont fordítva van, mert a tej kálcium rabló! Csak egy jó reklámfogás, amivel megvezetik az embereket, és a tej vásárlására ösztönzik őket...

Ha teljes értékűen táplálkozol, és nincsennek arra utaló jelek, hogy kalciumhiányod lenne, a családban sincs ilyen jellegű probléma, akkor nem feltétlenül szükséges pótolnod a kalciumot. Ha mégis csinálnál egy kúrát megelőzésre, akkor innen tudsz választani.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tanácsot kérnék!

Sziasztok! 

Kislányom 20 hónapos és napi 2x iszik kakaót bolti dobozos tejből. Ez nagyon sok? Mit adhatnék neki helyette? Ha egyből megvonom tőle és nem kap lehet valami baja? Előre is köszönöm a választ! 

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Lesz-e baja a babának, ha napi 2 -szer bolti tejet iszik?

Kedves Szandra!

Igen, azt kell írnom, hogy nagyon sok... igazából a bolti dobozos tejből nincs olyan mennyiség, amit ne tartanék károsnak Semmi baja nem lesz, ha megvonod tőle fizikailag, de ha a kakaó ivása mintegy "szertartásként" szerepel a mindennapjaiban, akkor bizony pótlást igényel.

Ha mindenképpen "bocitejet" adnál kislányodnak, akkor szerezzetek házi tejet és teljesen natúr - kakaópor nélkül - add neki és ne egyen mellette semmit, egy étkezést kiválthattok vele. Ha hajlamos a náthás, hurutus megbetegedésre, akkor semmiképp nem ajánlom! Vagy esetleg a nyári nagy melegben.

Egyébként a napi kakaóivást megpróbálhatjátok pótolni növényi tejtermékekkel is, ez esetben nyugodtan fogyaszthat mellette, előtte, utána mást is :)

Ajánlom figyelmedbe Anikó blogsorozatát, a Babakonyhát az első részét ITT találod.

Az én cikkem is segítségedre lehet a Tiszta lappal 4. részével, ami a babatáplálást veszi górcső alá.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás a tejről

Nagyon sajnálnám, ha nem ihatnék többé tejet. De miután örültünk,túléltünk egy világháborút, és forradalmat, már annyi mindent olvastunk, hogy mit együnk, mit ne és ezeknek az ellenkezőjérül is, így én továbbra is, tejet és vajat stb. fogok magamhoz venni, mert nincs annyi pénzünk, hogy Bio élelmiszereket vásároljunk.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
verebedit's picture

Tej kérdés

Kedves Vivi!
Azt javaslom, ha már tejet iszol, az legalább házi tej legyen, és csak nagyon mértékkel.

 Hidd el nekem megéri, már csak azért is, mert sokkal finomabb, mint a bolti.

Sokkal finomabb a házi vaj, és a sajt is. 

Ritkán iszom tejet, de ilyenkor nyáron nagyon szeretem a saját joghurtot, és a kefírt is. 

Sőt!  Már sajttal is próbálkoztam. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Tej, a bio élelmiszerek és a pénz

Nem igazán értem, mi az összefüggés a tej és a pénz, valamint a bio élelmiszerek között... 

A cikk leírja, miért nem tanácsos tejet inni. A vajjal, kefirrel, joghurttal egyébként nincs is gond, mert kazein tartalma emészthető formában van jelen. Abszolút nem buzdít arra ez a cikk, hogy bárki is bio élelmiszert egyen, bár az is megérne egy misét. 

Tény, hogy sokszor nem egyszerű helyre tenni a dolgokat, megtervezni a menüt egészségesen, takarékosan, finoman.  Elárulom neked, hogy mi sem épp a Rózsa dombon lakunk, finoman fogalmazva.  Ezért is írtam egy blogsorozatot Ínségkonyha címmel, amelyben egyrészt végeztem egy kísérletet, mennyi pénzből lehet ellátni egy négytagú családot egészséges ételekkel havi szinten, valamint ötletket szerettem volna adni a takarékos és egészséges főzéshez.  Nincs benne semmi drága bio alapanyag, egyszerű, mindenki által elérhető alapanyagok, ötletek vannak benne. 

Remélem, neked is segítségedre lesz! ITT található az első rész, utána a cikk alatt rá tudsz mindig kattintani a következő részre. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

És a kefír?

Sziasztok, lehet ezt már kérdezték mások is, de nem találtam megfelelő választ, úgyhogy bocsi ha ismételek. Szóval ha a tej ennyire rossz dolog mi a helyzet a kefírrel? Nemrég kaptam tibeti kefírgombát amit iszok is napi rendszerességgel. A gombákat 2 deci tejjel kell felönteni. Házi tejet itt külföldön nem tudok beszerezni, ezért bolti tejet használok. Szóval akkor most rosszat teszek a szervezetemmel?

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Kefir és a "bóti" tej

Szia!

A fermentált tejtermékek - mint a kefir és a joghurt - egész nyugodtan fogyaszthatóak (persze nem literszám ), ezek jó hatással vannak a szervezetre, és mivel a fermentációnak köszönhetően a jótékony bacik/gombák úgymond előemésztik a tejet, ezért könnyen hasznosuló ételnek számít.

Arra érdemes figyelni, hogy kefirt/joghurtot önmagában fogyasszuk, ne gyümölccsel, vagy egyéb ételekkel keverve (ételtársítás).

Ha nincs házi tej, akkor próbálj meg bio minősítésűt beszerezni (multikban is kapható már). Én tuti nem innék/ennék hosszú távon ismeretlen forrásból származó hús- és tejterméket (borzasztó, mi mindennel tömik tele a nagyipari állattartásban tenyésztett jószágokat , a velük való bánásmódról nem is beszélve ).

Egy kis olvasnivaló a "bóti" tejről:

A pasztőrözött tej 150-szer több vért, gennyet és székletet tartalmaz mint a friss házi tej

Értékelés: Nincs

tejtermék fogyasztás

Sziasztok!

Nem tudom melyik bejegyzéshez illene jobban ez a kérdés, de inkább ide írom. Sok helyen olvastam az oldalon, hogy nem jó az eltúlzott tejtermék fogyasztás. Én általában minden nap iszom 2,5-3 dl tejet. Ezen kívül hetente párszor fogyasztok sajtot. Szerintetek ez soknak számít vagy még a nem eltúlzott kategóriába sorolható?

Köszi a választ :)

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Tej és tejtermékek

Szia!

Átmozgattam a kérdésedet a fenti cikk alá, éremes elolvasni. Személy szerint nem vagyok híve a rendszeres állati tej fogyasztásának, de ha te nagyon szereted, és be tudsz szerezni megfelelő minőségűt, hát váljék egészségedre! Azért minden nap nem fogyasztanám, de lehetne felváltva (vagy teljesen kiváltva) növényi tejekkel. Ezeket akár otthon is elkészítheted, megfelelő minőségű gabonából, olajos magból, kókuszból.

Ha a bolti tejet fogyasztod, talén érdemes lenne EZT a cikket is elolvasnod.

Sajtok közül a hosszan érlelt sajtok nagy mennyiségben nincsenek túl jó hatással a bélflórára, ezért ne csak ezeket fogyaszd, hanem gomolyát, fetát, stb. is.

A Kína-tanulmány szerint érdemes az állati fehérjék bevitelét 12% alatt tartani, és elég komoly érveket, kísérleteket sorakoztat fel ezen kijelentés igazolására, érdemes elolvasni!

Értékelés: Nincs

Saját adalék a tejről

Vidéken éltem 18 éves koromig, azóta Bp.-en
Ebből adódóan mindennapos volt szó szoros értelembe a tej valamilyen formában való fogyasztása. Valóban ment a fent nevezett „tej élet, erő, egészség”, de nem azért fogyasztottuk, (az már a modern világ előszele volt) hanem mert a vidék termelte és ette.
És még sok minden, amit ha leírnék, kidőlne egy két egészség kutató. (aki feltenné, hogy élhetek még olyan táplálkozás után). Közbe én is egészség tudatos lettem, na azóta már vannak problémáim:) /Ez most vicc volt, csak az utolsó mondat! /
Mi a vidék gyártottuk a tejet Pestnek, nyílván ittuk a tejet. Én erre rá tettem, mert minden este vacsora után, még fél litertől felmentem egy liter tej per egy légzés vétellel ittam. „Ez külön sport volt nekem”. Semmi bajom nem volt és ma sincs. Szüleim megélték, Apám konkrétan megjárta a hírhedt Don kanyart is, mire hazaért csont sovány volt, (anyám elmondása alapján) egyetlen gyógyszert szedett, ha néha megfázott lázcsillapítót, más betegsége nem volt haláláig. Mind ketten ennek ellenére 90 és 95 éves korukra távoztak. Miközben reggeli, vacsora tehát gyakran mind kettő tej vagy tejeskávé, ill bármiféle tejből készült valami. Ebéd Apámnak az zsíros szalonna, sonka, tojás… ami volt. Anyám főzött ebédet, de Ő abból csak este evett, vagy másnap vitt magával el. (nem volt kifőzde sem, vidéken minek) Minden hétvégén finom sütemények, torta az is napirenden volt. Ma a látványtól is egy táplálkozási szakértő cukorbeteg lenne. Most, hogy írom most már engem is rossz érzés kerülget:) Komoly. Amíg ettem nem. Az írás teszi vagy hipnotizálódom közbe tudat alatt.  Tudat fölött, nem mert ott nincs semmi. LÉNYEG: Nem tudom most már magam sem mi jó mi nem jó, de ha a tej nem jó, az csak azért lehet, mert a profit centrikusság miatt, mindent megtesznek vele.
Ha a tej alapvetően olyan rossz lenne mint hirdetik, most már nem itt lennék. (hasra ütött adat egy a 3 millióból vagyok)

Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (7 votes)
darkania's picture

Vélemény a tejről

Sziasztok!

Én nagyonis egyetértek John42-vel, mivel én is falun nőttem fel, és mióta az eszemet tudom a nagyszüleim mindig tehenet tartottak. A tej az alap élelmiszereik közé tartozott és tartozik a mai napig. A tej mellett a tojás, a szalonna, dizsnózsír, puliszka, túró, sajt, házivaj sosem hiányzott az asztalukról, valamint disznó-, bárány-, baromfihús rendszeres fogyasztói  a mai napig. Összességében elmondhatom, hogy a lassan 90 éves nagyapám és hasonló korú nagyanyám egészségesebb és jobban mozognak mint én, aki csak nagyon ritkán iszik tejet! :D

Ha annyira káros lenne a házi tej, hús, tojás, akkor a falú kihalt volna ahol élek, mivel minden második háznál gazdálkodnak az emberek és ezek az alap élelmiszereik.

Nekem ez a véleményem! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)

glass

Ugyan nem volt időm végigolvasni a cikket, de kitérnék a fordításra. A glass poharat illetve üveget, mint anyagot jelent. Az üveget, mint tárgyat a bottle szóval szokták kifejezni, tehát elvileg az eredeti cikkben egy pohár tejről volt szó. ;) 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
verebedit's picture

A cikk szerzője

Szendi Gábor. Nem mi írtuk a fenti írást, ez csak egy átvett "hírszem" cikk, ez és a többi hasonló gondolatébresztő szöveg azért kerül fel az antalvali.com oldalra, hogy megosszátok egymással, velünk véleményeteket, gondolataitokat az adott témában.

De köszönjük az észrevétel.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Tej

Körülbelül azóta mióta házi tejet fogyasztottam (3 éve) nem jött ki az ekcémám. Most, hogy kipróbáltam, és már 3 hónapja nem iszok semmi tejet, érdekses módon előjött az ekcémám. Akkor hogy is van ez? :D

Én elhiszem, hogy a bolti tej nem a legegészségesebb, de magamon tapasztalom, hogy a házi tej az nagyon is az! Én sem vittem túlzásba ezelőtt se a tejfogyasztást (főleg csak kávéhoz iszok), de úgy érzem azért valamennyire szüksége van rá a szervezetnek. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

ekcéma és tej

Az ekcéma egy autoimmun eredetű allergiás betegség (és nem hiánybetegség), ezért nem lehet attól, hogy valamit NEM fogyasztasz. Lehet esetleg attól, amit a tej helyett használsz (zabtej, rizstej, stb.), ha allergiás vagy valamelyik összetevőjére vagy esetleg valami egész mástól és az időbeli egybeesés csak véletlen.

 Egyébként miként az anyatej összetétele az (ember)babákra van "kalibrálva" (tápanyagok, immunanyagok) és nekik egészséges, a tehéntej összetétele pedig olyan, hogy az kisbocinak legyen jó. Az embernek nemcsak, hogy nincs szüksége rá, de számos betegség kockázatát jelentősen megnöveli. Ilyenek a metabolikus szindróma (a cukorbetegség előszobája), szív és érrendszeri betegségek, mellrák, prosztatarák, autizmus és autoimmun betegségek, akné.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Vaj és tejföl

Teavaj és tejföl helyett mit ajánlotok? A sajt is egészségtelen?

A kókusztejet megcsináltam, nekem nagyon bejött. Finomabb mint a tej.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Valójában a tejfehérjével van a baj!

A vaj inkább zsír, mint fehérje, úgyhogy abszolut ajánlott, de csak a biovaj, mert a nem bio változatban rengeteg a műhormon, ami a tehéntápból kerül bele a tejzsírba.

 A tejfölből a bio szintén fogyasztható, de csak nagyon módjával. a sajtokból pedig a hosszú érlelésű biosajtokat javaslom, de szintén csak mérsékelt mennyiségben.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)
nagyévi's picture

Kedves Vali!

Aki tejallergiás (fehérje, savó és cukor) annak lehet ezek szerint a bio vajat fogyasztani? Köszönettel, Éva

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Igen,

fogyaszthat. ...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
nagyévi's picture

Kedves Vali!

Köszi a választ, nagyon kedvező számunkra!

Éva 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

tisztított vaj

Éva, ha biztosra akartok menni, akkor készítsetek tisztított vajat (ghi)!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
nagyévi's picture

Ismerem a tisztított vajat és az elkészítéséről

olvastam. Mi történik közben a vajjal, ha forraljuk?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Tisztított vaj

Ha felforrt, utána csak kis lángon szabad főzni, fakanállal kevergetve és vagy üveg- vagy zománcos edényben főzd, lehetőleg tűzelosztó használatával.

No, de a kérdésre a válasz: a víz elpárologása után kapsz egy szép átlátszó sárga vajat, aminek az alján marad az üledék, vajhab tejszárazanyag, amely kis fehérjét tartalmaz. Ha valaki erre nem érzékeny nyugodtan felhasználhatja bármilyen étel elkészítéséhez, viszont Neked nem ajánlom a "koncentrátumot" :)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
nagyévi's picture

Kedves Vali!

Köszönöm szépen a teljeskörű válaszod! Már csak az a kérdés, hogy hol kapok bio vajat, hogy el tudjam készíteni. A herbáriában láttam már kész ghi-t a múltkor, de nem bio volt. Nagyon örülök, hogy ehetjük, mert a tejallergia kimutatásáig is vajat ettünk, igaz nem biot, hanem németet vagy svajcit, de azóta át kellett térnünk a nem hidrogénezett bio margarinra a tejfehérje miatt. Úgyhogy köszönöm Neked és Nektek a tudást amit nap, mint nap átadtok Nekünk! :-)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Hol lehet bio vajat kapni?

A fenyőfás üzletláncnál, és az Al...i-ban szoktam vásárolni, vagy ha van megbízható tehenészet, ahol nem használnak antibiotikumokat, nem kezelik hormonnal a teheneket, megfelelő táplálékkal látják el őket, akkor azt is veheted "bionak" 

Értékelés: Nincs

Köszi szépen!

Köszi szépen!

Értékelés: Nincs

Bolti kefír?

Sziasztok!

Kíváncsi lennék, hogy a bolti kefír az egészséges?

Mert szó volt róla, hogy a bolti tej alapból nem egészséges, mert mindenféle "trutymóval" van tele. De akkor sejtésem szerint a bolti kefírben is benne vannak ezek a káros vegyszerek és hormonok. Jól gondolom?

És ha ez így van, akkor csak házi kefírt lenne okos döntés fogyasztani?

Köszi a választ előre is!:)

Értékelés: Nincs

bolti tejtermék

Nagyon jól gondolod! Wolfgang az egyik előadásában is kiemelte, hogy a tejtermék ha lehet mindig legyen bio vagy ellenőrzött helyről származó.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

aflatoxin vs. laktoferrin vs. maszlag

http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/dec12/gomba.html

http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/nov12/tej0.html 

http://www.kosarmagazin.hu/inet/kosar/hu/cikkek/2011/apr12/tej.html

 

..amíg egymásnak "osztjátok az észt", kedves szülők, és homályos hivatkozásokra alapoztok (aka antalvali.com), ne legyetek meglepődve semmin se. vajon hány orvos/dietetikus szólt eddig itt hozzá? az áltudományos/elavult butaságok, összefüggéseikből kiragadott meglátások károsabbak, mint a tej, higgyétek el.

Értékelés: Nincs Átlag: 2.6 (5 votes)

bpe és az észosztás

"az áltudományos/elavult butaságok, összefüggéseikből kiragadott meglátások károsabbak, mint a tej, higgyétek el"

A kosármagazin.hu cikkjei szerinted hiteles, megbízható források?

Az általad hivatkozott tanulmány, melyben a tej rákellenes hatását vélték felfedezni,  a "Journal of Dairy Science" -ben jelent meg, ami az  American Dairy Science Association (ADSA) hivatalos szakmai lapja. Az ADSA a tejipar piaci szereplőit és a nekik dolgozó kutatókat, kereskedelmi cégeket tömörítő - mára már nemzetközi méreteket öltött - szervezete. 

Az általad hivatkozott tanulmány esetében a kutatók feladata egy előre felállított hipotézis bizonyítása volt. Itt elolvashatod a tanulmány eredeti szövegét: http://www.journalofdairyscience.org/article/abstracts?terms1=Stina+Oredsson&terms2=&terms3=&terms4=

A kísérletben vastagbélből származó rákos sejteket UV fénnyel kezeltek, hogy bennük DNA sérüléseket hozzanak létre. Ezután a sejteket laktoferricin4-14 peptidet tartalmazó, illetve nem tartalmazó közegben tenyésztették és megállapították, hogy a laktoferricint tartalmazó közegben a sejtek DNA javítási képessége megnövekedett. Ez szerinted bizonyítja a tej rákellenes hatását?

A laktoferricin4-14 a laktoferrin nevű fehérje emésztése során keletkezik. Laktoferrint legnagyobb mennyiségben a kolosztrum (7000mg/liter) tartalmaz, de van belőle az anyatejben (1000mg/liter), vérben, nyálban, könnyben, orrváladékban és a tehéntejben (150mg/liter) is. 

Az általad hivatkozott cikk szerint "A tej legyőzheti a rákot!"  Amerikában hihetetlen mennyiségű tejet és tejterméket fogyasztanak az emberek. Az országban mégis a rák a második leggyakoribb halálozási ok. 

 

 


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

vakablak

figyelj, az a helyzet, h ilyen konklúziókkal, amit vonsz, nem lehet és nem érdemes vitatkozni: "Amerikában hihetetlen mennyiségű tejet és tejterméket fogyasztanak az emberek. Az országban mégis a rák a második leggyakoribb halálozási ok." - mert mégis MILYEN rák a 2. leggyakoribb halálozási ok?? a "tejet" nem bármilyen rák ellen javasolják, jó is lenne.. (ADOTT mennyiségben az alkohol is többet használ, mint árt, ergo absztinensnek lenni mégsem a legjobb, ezért a túlfogyasztásból adódó dolgokat én nem keverném ide.)

szendi gábort pedig aki nem fenntartásokkal olvas, az magára vessen. ;)

amúgy hogyan indíthacc azzal, h a kosármagazinba belekötsz? :) nem a hely a lényeg, hanem, h ki beszél, mert nicsak, épp az oéti! :)

szóval, ha itt a rémüldözésen és a lilaködben bolyongáson túl akad, akit érdekel, MI is a tej, és miért fontos, inni/enni, az olvasson utána - itt: http://bookline.hu/szerzo/csapo-janos/44326

s h milyen színvonalon folyik a diskurzus, abba bele lehet tekinteni itt: http://is.gd/SdoI30

 

legyenezamottó:

"Hazánkban a tej és a tejtermékek szerepéről a táplálkozásban magyar nyelven az utóbbi húsz évben nem jelent meg könyv. E munka megírásával ezt a hiányt kívánjuk pótolni. A könyv kiadásának célja az volt, hogy korszerű, modern ismeretanyagot adjon elsősorban a felsőoktatásban tanuló főiskolai és egyetemi hallgatóknak, továbbá, hogy eloszlassa mindazokat a félreértéseket, helyesbítse a hibás vagy rosszul magyarázott tudományos eredményeket, amelyek az utóbbi időben hozzájárultak a tej- és tejtermékfogyasztás drasztikus csökkenéséhez."

 

mottó2 (v.nek): "Vizsgálataink során több ezer szakirodalmi közleményt tekintettünk át. Úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet a téma iránt érdeklődők számára, ha megadjuk a legfontosabb irodalmi hivatkozásokat is, hisz ha valamelyik munka fölkeltette érdeklődésüket, könnyebben meg tudják találni az eredeti művet."

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Gyorsan beleolvastam ebben a

Gyorsan beleolvastam ebben a hozzászólásban:

"ADOTT mennyiségben az alkohol is többet használ, mint árt" 

Ez igaz!

"szendi gábort pedig aki nem fenntartásokkal olvas, az magára vessen."

Egyet értek!

Értékelés: Nincs

"szendi gábort pedig aki nem

"szendi gábort pedig aki nem fenntartásokkal olvas, az magára vessen. ;)"

Ebben teljes mértékben egyetértünk. 

Nem kötöttem bele a kosármagazinba, éppen arra próbáltam felhívni a figyelmedet, ami Szendi Gáborral kapcsolatban neked nyilvánvaló. Szerintem viszont nem csak őt kell kritikusan olvasni, hanem például az oéti közleményeit is. És minden mást is. És miután jó sok mindent elolvastál, levonhatod magadnak a saját konklúzióidat. Ami nem feltétlenül fog megegyezi jó sok emberével és nagyjából meg fog egyezni további jó sokéval. (Szerintem egyébként a hely is lényeg, meg az is, hogy ki beszél, meg az is, hogy mit mond. Mindezekből áll össze a teljes kép.)

Itt viszont egy olyan közösségbe tévedtél, ahol az általános szemlélet úgy látom alapvetően eltér a sajátodtól. Ebből számodra egyenesen következik, hogy akkor itt mindenki lila ködben bolyongó korlátolt idióta? Teljes mértékben jogod van azt hinni, hogy a tejivás az egészségedet szolgálja és ennek megfelelően élni. De kérlek, hagyd meg a jogot másoknak arra, hogy erről másként vélekedjenek. 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Köszönjük figyelmességed

Kedves bpe, de ne aggódj, azért található itt az oldalon néhány szakavatott emberke... A fenti "Hírszem" cikk szerzője Szendi Gábor. A hírszem cikkekről azt érdemes itt nálunk tudni, azért kerülnek fel, hogy beszélgetést kezdeményezzünk - nem minden esetben értünk egyet az átvett cikk írójával. Bár tény, hogy az állati fehérje fogyasztás csökkentésére serkentjük olvasóinkat, nincs szükség túlzott hús, tojás, tej- és tejtermék fogyasztására, ami az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban jellemző - és nem mellesleg egészségünkre káros.

Olvastad a Kína-tanulmányt?

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

kín a tanulmány..

kedves niki,

ezek a lakonikus félmondatok azok, amiktől engem szemből szokott kergetni a fal.. te ennek a kína tanulmánynak eddig hány kritikusát olvastad? egyetlegalább kerestél?

nemtom, segít-e, neked, nekem általánosságban  jól működik a több nyelv, többet lát, javasolnám megfontolásra: http://www.urgeschmack.de/die-veblueffende-biegsamkeit-von-fakten-the-china-study/ 

 

 

Értékelés: Nincs
Meriel's picture

Tej vita, nálam elszakadt az a bizonyos cérna...

Nálam most szakadt el a cérna végleg egy újabb kötekedő (bpe) hozzászóló kapcsán.  3 évvel ezelőtt tévedtem ide, azóta napi rendszerességgel olvasom az oldalt. Számomra megmutatott egy új világot, a hatására sok mindent változtattam az életemen. Minden nap azért jövök ide, hogy megint valami újat, valami érdekeset tanuljak. Hiszen ez az oldal úgy működik, hogy ha kérdésed van felteszed és a tanácsadók, akik a bionom és "antalvalis" szemléletet képviselik, válaszolnak legjobb tudásuk és tapasztalatuk szerint. Az már az egyén saját döntése, hogy ebből mit fogad meg, mit alkalmaz. Ez egy nagyon jó kis közösség, segítjük egymást, kritikák is megfogalmazódnak, de ami szóváltás itt a tejről kezd kibontakozni, na erre már nem nagyon vagyok kíváncsi. Miért kell számonkérni Nikit vagy bárki mást, hogy mit és mennyit olvasott utána a tejnek??? Nem ajánlják a fogyasztását a bionom életvitel szellemében és kész. Kedves bpe, idd nyugodtan, ha neked jól esik, ne élj bionom módon, de kérlek szépen hagyd, hogy mi meg így éljünk és nyugodtan eszmét cserélhessünk róla.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Németül se nem beszélek, se nem olvasok,

de angol és magyar nyelven több olyan írást is elolvastam, amely erősen megkérdőjelezte, sőt kritizálta a Kína tanulmány tartalmát. Miből gondolod, hogy egyetlen oldalról közelítek egy bizonyos dolog felé? Gondolom, Te is elolvastad a "másik" oldal véleményét.

Értékelés: Nincs

Másfél éve, mikor a kisfiam

Másfél éve, mikor a kisfiam egy évesen önként elválasztotta magát és nem akart többé szopizni, itt kértem segítséget, mit is adjak Neki, ha az orvos által javasolt tápszertől ódzkodom...

Jelentem, elmúlt két éves, soha nem ivott tápszert és tejet sem:-). Makk egészséges, nagyon értelmes, nagyon eleven fiúcska azóta is. Szereti a mandula, dió, rizs, zabtejet.

A kérdésem most a következő.

Megszületett a kistesó, Bori, aki holnap lesz három hónapos. A terhesség vége nem úgy alakult, ahogy terveztük. A kislányom nem növekedett a pocakban, így szülésindítással viharos gyorsan jött a világra, valóban piciként, 37hét+ 1 naposan, 1880 grammal. Egészségesen!

Röviden:10 nap koraszülött osztály, 5 napig inkubátorban. Anyatej lefejve+ tápszer. Irdatlan adagokig felnövelt mennyiségeket kapott, hogy felhízlalják. 10 nap után jöhetett haza, szinte azonnal mellre raktam. Elhagytuk a cumisüveget, sokat evett, bukott is, és remekül nőtt, fejlődött.

Egy hónapja nem szeret szopizni, odáig fejult ez, hogy már sírt közben és egyszerűen nem akart enni. Rengeteg mindent kipróbáltam, eljutottam a ráhagyásig, de annak a vége megint a sírás lett-szopizni nem akart, DE éhes maradt:-(, így nem nevezném szopisztrájknak. Tejem eleinte volt is elég, talán sok is, az is bezavart, ahogy erősebben szopizott, ömlött a szájába. Rengetegszer nyel levegőt. Mindez az első hetekben nem zavarta, sőt, írtam, rengeteget evett.

Most sajnos ott tartunk, hogy picit hajlandó szopizni, majd cumsüvegből kap lefejt tejet-HA tudok fejni, mert nem mindig sikerül összehozni.

Tápszert is kapott, úgy, hogy a fiam egy éves koráig gond nélkül szopizott és soha nem kapott tápszert.

Sok oka lehet ennek az egésznek....igyekszem feldolgozni.

Kérdés tehát, ha nem megy a fejés, nem megy a szopizás, mit ehet egy három hónapos, ami nem dobozból és tehéntől "jön", és nem porból kell csinálni?

Köszönöm a tapasztalatokat, minden válaszra kíváncsi vagyok!

Értékelés: Nincs

ha nem akar szopizni...

Kedves Mannalány,


Mi is hasonló cipőben jártunk, bár a kislányom nem volt koraszülött, valami miatt azonban egyszerűen nem fogadta el a cicit, üvöltött, ha csak a közelébe került. Persze a kórházi hozzállás sem javított a helyzeten. Amikor hazajöttünk, még aznap szoptatási tanácsadó segítségét kértem, ő pedig a következőket javasolta: fejjek legalább óránként, mégha alig jön valami akkor is, hogy fennmaradjon a tejtermelés; adjam neki kiskanállal, vagy kispohárból, csak ne cumisüvegből, mert az tovább rontja a helyzetet; cumit ne kapjon; ezen kívül állandó test (bőr) közelséget javasolt, és elfogadást, azaz ne stresszeljem magam. Persze sokat kínáltam, de továbbra sem akart ciciből enni, a kiskanalas megoldás pedig borzasztóan macerás volt, illetve nem is az, hanem hogy egybefolytak az etetések, kiakanalazás, fejés, és kb. kezdhettem is előről.. Beszereztünk egy speciális etetőkanalat, amivel valamivel könnyebben ment a dolog.
Aztán teltek a hetek, és egyszer csak "rácuppant", és elkezdett szopizni. Rettenetesen boldog voltam! Eleinte persze ügyetlenül, (nekem nagyon fájt, kisebesedett a mellbimbóm), aztán szépen lassan belejöttünk, és egyre kevesebbet kellett pótolni a lefejt tejből kiskanállal. Kb. 3,5-4 hónapos volt, mikor már csak kizárólag ciciből evett, és kb. 5 hóbapos volt, mikor teljesen elhagytam a fejést, és végre beállt a kereslet-kínálat. Tápszert Ő sem kapott, és nagyon örülök így utólag, hogy kitartottunk, nagyon kemény munka volt mindkettőnknek. A mai napig szopizik (reggel-este), most lesz 15 hónapos. És ha adhatok még egy tanácsot: ami nekem még segített, az az elfogadás... Amint "beletörődtem", hogy lehet hogy 6 hónapos koráig kiskanálból kapja az anyatejet, és nem stresszeltem tovább, szinte rögtön javulni látszott a helyzet. Rájöttem, hogy éhen nem hal, (leálltam az állandó méricskéléssel is még az elején), amire figyelni kell, hogy ha nem eszik eleget mindenképp fejünk gyakran.
Ezt az elfogadás dolgot egyébként azóta is tudatosan gyakorlom, legyen szó alvásról, evésről vagy egyéb dologgal Vele kapcsolatban. Sokmindenre megtanított ez az időszak az biztos:)

Kitartást kívánok Nektek!!
 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bori baba szopissztrájkja és egy kis mama bátorító

Szia Kedves Mannalány!

Először is szetetettel gratulálok  a kisbabához!

Ami a szopizós részt illeti, szerintem gyönyörű idő, hogy csak 10 napot voltatok bent, mások több hétig vannak ott, amire elérik azt a súlyt, amivel nyugodtan haza lehet vinni a babát. Szeretném, ha leírnád mekkora súllyal jöttetek haza, milyen tanácsokkal látott el az orvos az etetés terén. Fontos tudni, hogy egy koraszülött kisbaba táplálása mindíg nagyobb körültekintés igényel, akkor is ha makk egészséges az első életévben.

Az, hogy elutasítja az evést, számos dolgoból eredhet. Egyfelől a 3. hónap egy kritikus időszak a baba életében, ebben az időperiódusban kezd el igazán érdeklődni a könyezete iránt. A fejlődés terén főleg a mozgáson van a fő hangsúly. Erről is írhatnál, miket tud már, utána nyúl-e tárgyaknak, próbál -e megfordulni, hason fekvésből kitudje -e nyomni magát a kis kezével? Ezek azért fontosak, hogy lássuk az életkorának megfelelően halad-e ebben. Tudni kell, hogy csecsemőkorban az értelmi érzelmi és mozgásfejlődés párhuzamosan halad, ami a testsúly és testi fejlődésen, pszichés állapoton is lemérhető.

Fontos volna megfigyelned azt, milyen általános állapotban van? A viselkedése mennyire vidám, hogyan viszonyul a mindennapjaiban a környezetéhez, érdeklődő-e, vagy inkább magába forduló, apatikus-e?

Az emésztőrendszerben lezajlódó folyamatok nagyon kihatnak a komfortérzetre is, s ez a viselkedésén mérhető le első sorban.

A fejéshez....a mellek fejését mindíg ugyanabban az időpontban kell végezni, és meghatározott mennyiségeket kell minden alkalommal lefejni, akkor is ha igény szerint szoptatsz. Nyilván nem fog úgy működni, mint a szoptatás hiszen a melleket ért inger merőben más. Maga a fejési technika sem mindegy. A melleket körkörös sodró mozdulatokkal jól fel kell lazítani kézzel és a mellbimbó mögötti részt kell elsősorban nyomni, mert ott vannak a kis tejcsatornák nyitó szelepecskéi, ha jól megnézed a baba szopizás közben is kb. addig a pontig kapja be a bimbót. Ha géppel fejsz is, akár kézi, akár elektromos masináról van szó, nem szabad elfelejteni, hogy a mellben a tejmirigyeket jól fel kell lazítani, mert másként nem fog tudni kijönni rendesen a tejecske. Figyeld meg szoptatás és fejés közben van -e tejleadó refleksz, s hogy hányszor???

Azt, hogy miért nem sztrájkról van szó nem értem...éppen arról szól a sztrájk, hogy nem lakik jól....

Az orvoshoz gondolom jársz tanácsadásra, Ő mit javasolt, vagy a védőnőd???? Erre külön kiváncsi lennék.

Én nem erőltetném a hozzátáplálást, maradknék az anyatej-tápszer páros mellett, ha más megoldás nem adódik. Mégpedig azért, mert a bélrendszer nem alkalmas kb 5-6 hónapos korig arra, hogy rostos szilárd táplálékot fogyasszon a baba.

Az pedig, hogy az egyik gyermeked jól és hosszan szopott nem feltétlen jelenti azt, hogy a másik is így fog működni. Minden ember más és más, ezt is el kell tudni fogadni, hogy a kislányod másként "működik". S javasolnám hogy keress fel egy szakembert, aki a szülés körüli gubancokat kioldja bennetek. Valamint gondold végig, van-e valami elutasító esetleg a Te magatartásodban. Nem gyanúsítgatni szeretnélek, vagy vádolni, félre ne értsd, de a tudat alatti elutasító magatartás is kihathat a baba viselkedésére.

Várom mielőbbi válaszod!

Lenóka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Mártu's picture

Szoptatási tanácsadóval beszéltél már?

Nem írom most le a koraszülött osztályokról alkotott véleményemet, csak egszerűen a szomorúságomat szeretném kifejezni. Úgy el tudják rontani a kezdetet, és olyan nehéz utána helyrehozni. Mennyi sírást, frusztrációt lehetne megelőzni egy kis odafigyeléssel, egy picit más hozzáállással! Mi csak 5-6 óráig voltunk (feleslegesen) elválasztva a lányommal a születése után és bizony volt negatív hatása...

Na, de hagyjuk ezt.

Benne lennél esetleg egy beszélgetésben szoptatási tanácsadóval? Nagyon-nagy segítséget tudnak adni reménytelennek tűnő esetlekben is, és a tiétek korántsem tűnik reménytelennek. Ha írsz nekem privátban és megírod merre laksz, lehet hogy tudok neked segíteni ajánlani valakit!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Lenóka vagy epermami biztosan segít majd!

A lényeg, hogy nyugi, és ne stresszelj rajta. Lehet, hogy csak besokallt a "hízókúrától"...

Értékelés: Nincs

A tehéntej árnyékában...

Sziasztok!

Alaposan utána olvastam a tejes cikkeknek, és komolyan gondolkodóba estem. A minap felteték nekem a költői kérdést:mikor fogok már rendes tejet adni a lassan 17hós fiamnak?! Én eddig csak zabtejet vagy kókusztejet adtam, na meg még rendesen szopcsizik:) Arra ösztönöznek, hogy kezdjem el a tejet adni neki, mert úgyis az oviban adnak neki, és akkor nagyon beteg lesz(vonatkozik ez az összes ovis szemét kajára). Nálunk a férjem (elvileg) jó minőségű házi bocitejet fogyaszt, amit mindig felforralunk. Én nem iszom már rég óta, csak a növényi tejeket, ebből készül minden étel és ital. Nem mondom, hogy olcsó, de jobban bejön a házilag készültnél.

 Szóval tanácstalan vagyok, nem tudom, jó úton járok-e most, tartsak ki az érveim mellett? De mi lesz az oviban??

Nagyon várom a meggyőző, segítő válaszokat! Gondolom nem vagyok egyedül a dilemmámmal...

 

Szép napot mindenkinek!

Értékelés: Nincs

Tej dilemma

Szia! Miért kellene hozzászoktatni otthon a gyerekeket olyan ételekhez, aminek fogyasztásával nem értesz egyet vagy minél kevesebbet szeretnél neki adni?

Azért adjunk cukros, finomlisztes süteményt otthon, nehogy beteg legyen egy mákostésztától az oviban?

Nagyon jól csinálod, tarts ki a véleményed mellett!!! Valóban fog majd kapni az oviban ezt-azt, de tapasztalatból mondom, hogy ha otthon egészséges ételeket fogyaszt egy gyermek, akkor az óvodai ételeket vagy meg sem eszi, keveset eszik belőlük, vagy megeszi, de nem lesz tőle semmi baja!

A tehéntej, mint állati fehérje forrás hozzájárulhat a mai kor általános betegségeihez. Ez nem azt jelenti, hogy kis mennyiség halálos kockázatot jelent, fő az ésszerűség ebben is.

Akik a "jótanácsot" adták teljesen egészségesek, nincs soha semmi bajuk?

Szopizzon a pici, halgass az anyai megérzésekre és azokra az információkra, amiket helyesnek tartasz!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

szeretném megkérdezni, hogy a

Szeretném megkérdezni, hogy a bolti (pasztőrözött) bio tej, vagy a házi tej (amiről nem tudom, milyen tehéntől van) a jobb?

Elsősorban joghurt készítéshez kellene.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
BorgiaTech's picture

Ragadozó testvéreink

Talán a tejcukor lebontását felnőtt korban is lehetővé tevő genetikai változás nemcsak az északeurópai embernél következett be, hanem az összes ismert ragadozó testvérünknél egyszerre, például a kutyánál, macskánál, görénynél nade a denevérnél is meg a gyíkoknál és a kígyóknal is. Ezek az állatok mind meg tudják emészteni a tejcukrot, akár felnőtt korukban is.

És ha a tej nem enyhén hanem valóban ilyen iszonytosan mérgező, akkor feltevődik a kérdés hogy a Természet nem-e valamiféle túlszaporodást megelőző "posztnatális fogamzásgátlás" lesújtó eszközeként fejlesztette ki?

Értékelés: Nincs

TEJ???

Hogy én ezt mennyire útálom!!! Amikor az emberek azt mondják a pasztörizált dobozoshulladékra meg a készítményeire hogy: tej. Az nem TEJ! Majd jól lejáratják a tejet úgy, hogy tulajdonképpen nem is tejről beszélnek.

Az igazi tej az a FRISS,NYERS,HÁZI TEJ. És az Isten ajándéka. Én most épp 3 hónapja nyers gyümölcsön,zöldségen,olajosmagon életem.Néhány napja iszom nyers minőségi házi tejet.Az ég világon semmi bajom nincs tőle, minap megittam 7 decit 20dkg túróval kísérve. A gyomrom egyáltalán nem terhelte meg, igazából még egy litert meg bírtam volna inni. Mindezt úgy, hogy 3. napja iszom szal nem nagyon szoktam még hozzá. Emésztési, bőr vagy egyéb problémáknak nyoma sincs tőle. Bivalyerősnek érzem magam, tele vagyok energiával egész nap. (Ebben szerepe van a napi 25dkg méznek is amit megeszem)

Bezzeg még a nyersezés elején,  mikor még csak negyedennyire se voltam kitisztulva, még esténként kenyeret (teljes kiőrlésű rozs)vagy petrezselymes krumplit ettem, na attól aztán folyt a taknyom rögtön, felhevült és izzadt az arcom.

A tejtől semmi bajom, imádom.

Egy nagyon híres amerikai orvos , Henry Bieler , számos akkori híresség dietetikusa , szülészorvos, ha az anya nem adott tejet, cukrozott friss, nyers tehéntejjel etette a csecsemőket és azok szépen egészségesen fejlődtek tőle.Másik példaként volt egy esete mikor egy 170 magas 50kgos lila körmű gyenge férfi ment hozzá. Egy teljes évig nyers házi túrót etetett vele apró salátadarabokkal. A férfi súlya 90 kg lett majd beállt 70 re. Arca kipirosodott, izmai megnőttek, feszesek lettek. Annyira bevált neki a diéta,hogy még 2 évig önszántából folytatta.

Egyéb példa:A skót Mac Crain 207 évig élt, naponta egyszer táplálkozott. Erejéről és kitartásáról volt nevezetes. 157 éves korában még erőteljes fiatalembereket győzött le birkózásban. Csak akkor evett, amikor már erősen megéhezett. Levest nem fogyasztott, tejtermékek és gyümölcs alkották az étrendjét, s gondot fordított az alapos rágásra is.

No de azért ha olyan mérgező lenne a tej tán lehet , hogy esetleg nem talált volna McCrain úr 207 évig élni nemde?

 

Nem kéne lejáratni a tejet, csupán azért, mert a szép civilizációnk ipari dobozoszacskós hulladékot csinált belőle. Ha meg azt akarjuk lejáratni akkor azt tisztázzuk és ne a tej szót használjuk,mert az mást jelent.Mondjuk írjuk elé,hogy bolti,pasztörizált stb.Mellesleg a Bibliában a tejjel-mézzel folyó föld valyon a mérgek hazáját jelölte,ahova miután bejutnak az emberek betegre mérgezik maguk a tejtől meg méztől majd kínok közt fetrengve megdöglenek az ígéret földjén?Valóigaz,hogy egyes emberek nem képesek a tej emésztésére,de ez Európában nem jellemző.

A hsz-t úgy írtam,hogy csak beleolvastam a cikkbe, de 3perc épp elég volt,hogy ideges legyek tőle.

Értékelés: Nincs

A friss termelői nyers tej

A friss termelői nyers tej (ami amúgy nem volt agyon antibiotikumozva) képes volt körömágygyulladást okozni nálam gyerekkoromban... Ennyire egészésges! A tej nálam azonos a gyulladással. Például miért mondja azt a fogorvos egy foghúzás után, hogy ne fogyasszunk tejet X ideig?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tej vs. tej

Kedves Luxb!

Teljesen igazat adok, hogy felhábodtál, hiszen ("bóti" dobozos) tej és A TEJ között tényleg óriási a különbség...

amit csendben és halkan megjegyeznék, hogy bármilyen (táplálkozási, életmód, felfogás stb.) utat is követünk, érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy az változatos legyen, az egyoldalúság -főképp hosszútávon - sosem szül harmóniát.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kecskésÁgi's picture

és a kecsketej?

Sziasztok! Átböngésztem ezt a blogot és látom, szinte csak a tehéntejről van szó, mintha más nem is létezne. Persze hazabeszélek, mert kecskés vagyok :) Szóval mi a véleményetek róla? Én két dolgot biztos hogy tudok: Bármerrementünk vidéken minden idős azt mondta: ha beteg vagy, igyál kecsketejet, meggyógyít.

A fiam és férjem pollenalergiáját jócskán enyhítette a nyáron. Szóval szerintem jó volna, ha erről is esne egy-kétszó itt . wave.gif

Értékelés: Nincs

Kisfiam leválasztotta magát...

Sziasztok!

Már többször kaptam Tőletek segítséget, így most is Hozzátok fordulok. Kisfiam egy éves szülinapja óta, egy hete elválasztotta magát, nem kér többé anyatejet. cry_smile.gif

Tegnap voltunk státusz vizsgálaton és a doktor nő tápszert írt fel, mert nem elég szerinte a tejtermék és a változatos étrend, mert ha tehéntejet nem adok, akkor KELL a tápszer. Idegenkedem a tápszertől, nem véletlenül ragaszkodtam a szoptatáshoz idáig....

Én magam nem iszom tejet, csak a tejfölt-tejszínt és a vajat tolerálom úgy ahogy. Kisfiam evett már túrót, joghurtot is, nem volt baja tőle - DE mi van, ha később lesz?

A növényi tejek általában gabona alapúak, nem tartalmaznak fehérjét ...fogalmam sincs mit adjak Neki, ami a legjobb. Rizstej, mandulatej? Ezekben elég ásványi anyag van, helyettesítik megfelelően az anyatejet, a tápszert? Hozzáteszem elég jól és változatosan eszik, de érdekelne egy igazi "antalvalis" szemléletű anyuka tanácsa, tapasztalata, milyen egy egészséges napi menü egy egyévesnek?

Nagyon megköszönném ha valaki válaszolna.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A babák okosabbak, mint a gyerekorvosok és a védőnők!

Ha kisfiad úgy döntött, hogy leválaszja magát, akkor annak meg van az oka! Vagy nem kér már többet, mert ő már nagyfiú, vagy a Te tejcidben történt valamilyen változás, ami nem tetszik neki (nem kezdtél el újra menstruálni?, nem vagy ismét várandós?, nem szedsz valami olyan gyógyszert, amit Ő nem szeret? - csak hangosan gondolkodtam...)

1 évesen már elég fejlett a baba ahhoz, hogy ne kelljen tápozni. Pláne nem tehéntejjel! Mellesleg a növényitejeknek sokkal értékesebb aminosav (fehérje építőkövei) tartalma van, mint az állati tejeknek, hisz a gabonák és a magvak a legjobb növényi fehérje források. És a vitamin (B, E, A), valamint az ásványi anyag tartalmuk is magasabb, mint a (nagyipari)tehéntejé - ráadásul sokkal kevésbé allergizálnak.

Mint tudjuk, a sok tej és tejpor alapú tápszernek, és a tehéntej-bázisú csecsemőtáplálásnak is köszönhető, hogy ennyi laktózintoleranciás és bélflóra problémás gyerek nő fel, akikből bélbajos, allergiás és autoimmun reakciókat produkáló felnőttek lesznek.

Bio minőségű rizslisztből, köleslisztből, zablisztből, hajdinalisztből víz vagy növényi tejek hozzáadásával, egy kis gyümölccsel vagy párolt zöldséggel sűrítva Te magad tudod neki a léegjobb "tápszert" elkészíteni. Ha nincs rá időd, akkor a Holle babételeket javaslom, amelyek gyakorlatilag ugyanebből állnak.

Figyeld a pici reakcióit az ételekre, hisz ő tudja a legjobban, hogy mire van szüksége a szervezetének. Bízz benne, mert Ő még tiszta, nincs eltolódva az érzékelése, és még (remélem) nincs ételfüggősége.

Azt meg nagyívben [email protected] le, hogy mivel fenyeget a doktornő. Elvégre neki kötelessége eladni a tápszert. Ha Te úgy látod, hogy a gyermeked megfelelően fejlődik, vidám és egészséges, akkor semmi gond nem lehet.

Ha mégis fellépne valami hiány, akkor már kaphat Emóciót, vagy egyéb fermentált multivitamint is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

kötelesség vagy mégsem?

''Azt meg nagyívben [email protected] le, hogy mivel fenyeget a doktornő. Elvégre neki kötelessége eladni a tápszert.'' Vali, nem értem az utolsó mondatod. Ha van kedved és időd kifejtenéd picit a mondanivalod? Mi az hogy "kötelessége eladni a tápszert"? Receptre adják a tápszert? Vagy ha az anya bemegy a gyogyszertárba megvenni a tápszert, akkor bemondja hogy X doki ajánlására veszem a tápszert? Vagy valamifele összeesküvés , hogy elöbb-utóbb megbetegedjenek a babák tőle, és ne maradjanak munka nélkül az orvosok? Mert ez az oldal nagyon szidja úgy a tápszert mint az orvosokat, pedig generációk nőttek fel tehéntejen/tápszeren és tök egészségesek. Miért kell ekkora ellenkampányt nyomatni? Aki úgy érzi , hogy az nem jó egyszerűen ne vegye meg és kész, nem kötelező!!! És nem kell állandóan sápitozni ezen az oldalon ,ez a téma már 100szor meg lett tárgyalva. Olyan jó kis oldal ez, viszont a hangnem és stilus néha teljesen elveszi az ember kedvét. Pedig szép szóval sokkal többre lehet menni. Különben sokszor látom itt, hogy a fél webáruházat habozás nélkül rásoznák a népre a tanácsadók, ami most vajon jó,indulat vagy haszon kérdés hmmm.gif , mert ugye ők arra kapnak majd pontokat és ingyen arut. Szóval ahogy a Biblia is írja ,,NE ITÉLJ, HOGY NE ITÉLTESS'' vagy ''AZ DOBJA AZ ELSŐ KÖVET, AKINEK NINCS SEMMI BŰNE'' Ettől eltekintve nagyon okos tanácsokat adtál az anyának és nekem is, mert én csak 1 éves korig akarom szoptatni drága gyermekem. Szép napot, lexi wave.gif

Értékelés: Nincs
epermami's picture

tápszer receptre

Kedves Lexi, bízom benne, hogy nem gond, hogy Vali helyett én válaszolok Neked, de mint dúla, úgy érzem, hogy szeretném leírni, hogy látom és tapasztalom ezt a dolgot. Sajnos igen, receptre írják a tápszert, rengetegszer előfordul, hogy a kismamát már úgy engedik ki a kórházból, hogy a kőolajjal dúsított baba áplási csomag mellé beszúrják a receptet, hogy "ha nem lenne elég teje anyuka..."

Az az anya, aki nem tájékozott a témában, ráadásul egy olyan szülés élménye volt, ami megerősítette abban, hogy képtelen "normálisan" világra hozni a gyermekét és a kórházi tartózkodása alatt még azt a negatív szuggessziót is kapja folyamatosan, hogy ugysem lesz elég teje, (ahelyett, hogy minden egészségügyi dolgozónak kötelező lenne a rendszeres képzés, ahol naprakészen megkapnák azokat az információkat, ami segíti, támogatja az anyát, hogy minél természetesebben és tisztábban tudja gondozni az újszülött csecsemőjét) sokkal könnyebben nyúl a tápszerhez, lemond a szoptatás öröméről, és elhiszi, hogy ez így "normális".

Homokba dughatjuk a fejünket, de az tény, hogy a kiajánlott tápszerek, gyógyszerek után az orvosok jutalékot, meg jutalom utakat kapnak, és van egy limit, amit ajánlott teljesíteni. Számomra felfoghatatlan, hogy ez így "normális", de az szemet szúr, hogy az oldalon több éve ingyen dolgozó tanácsadónők, akik munka és család mellett igyekeznek a több ezer, egészséges életre vágyó olvasónak segíteni, a munkájukért cseréba kapnak pár ezer biont, amiből meg tudnak venni pár dolgot a webshopból, amivel a saját egészségüket tudják támogatni.

Nem érzem úgy, hogy az oldal bárkit is szidna, inkább azt látom, hogy Vali és az összes tanácsadónő folyamatosan képzi magát, azon van, hogy a legjobb tudása szerint segíteni tudjon, hogy minél több emeber rá ébredjen, hogy igencsak meg vagyunk vezetve. Ha tudattalanul, a reklámok bűvöletében vásárolsz, akkor valószínűleg egyre több egészségügyi problémád lesz, ezen az oldalon viszont szembesülhetsz a valósággal, még ha ez azt eredményezi, hogy valakinek nem tetszik, vagy túl direktnek tűnik. Amikor ilyen hozzászólásokat olvasok, elmélázok azon, hogy vajon bele gondoltatok -e abba, hogy lehet azt megoldani, hogy "mindíg, minden körülmények között" (bocs, ezt nem hagyhattam ki:), minden embernek a szájaíze szerint fogalmazzunk, hogy az mindenkinek tetszen és senkiben ne indítson be ellen érzést???angel_smile.gif

Gondolj bele, abból kinek származna haszna, ha minden anya szoptaná a gyermekét 1 éves koráig? Ki venné meg a sok tápszert, pépet, bébi ételt? Vannak, akik ezekből nagyon sokat profitálnak, persze hogy még a csapból is az folyik, hogy ez milyen jó a babának, mamának egyaránt! Aki kételkedik, annak érdemes megnéznie egy tápszer összetételét, aztán a legkobb belátása szerint dönteni... Az orvos, védőnő meg sok esetben nem tudatosan írja fel, nem direkt akar rosszat, csak nem olvasott utána, nem látja át a dolgokat. Egyszer beszélgettem egy szülésznővel, és mikor felvetettem a kétségeimet, próbáltam kicsit a másik oldalt is megmutatni, akkor ezt válaszolta: "Jaj, aranyoskám, 30 éve így csinálom, még 30-ig így fogom!" Szerintem ez mindent elárul, ettől függetlenül minden elismerésem azoké az egészségügyi dolgozóké, akik a nyomás ellenére megőrizték a természetbe vetett hitüket és igyekeznek ennek fényében segíteni a hozzájuk fordulókat!!!clap2.gif

Írod, hogy "generációk nőttek fel tehéntejen/tápszeren és tök egészségesek" hát, nem tudom. Az én környezetemben nincsenek tök egészséges emberek, mindenkinek van valami baja, lehet, hogy simán meg tanult élni az allergiával, hogy egy idő után normálisnak tűnik, hogy puffad, székrekedése, vagy esetleg hasmenése van, hogy fáradékony, esetleg az egész napot átaludná, vagy épp hogy egy pár órát tud vergődni éjszaka az ágyban, vagy a bőrproblémájára pamacsol egy kis alapozót és akkor minden rendben van. Szerintem ez nem fér bele az egészség fogalmába. Ezek mind jelzések, a szervezet segély kiáltásai, mi ezekre szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy időben meg lehessen előzni a nagyobb bajt. És igen, rengeteg ismétlődés van, vannak témák, amik újra és újra felkerülnek, mivel mindenki máskor érik meg rá, nem egyszerre érünk ugyanabba az élethelyzetbe, ettől függetlenül a kereső használata sokat segíthet abban, hogy választ kapjunk a kérdéseinkre.

"Aki úgy érzi , hogy az nem jó egyszerűen ne vegye meg és kész, nem kötelező!!!" Ezt nagyon könnyű kijelenteni szerintem, de az az újdonsült anyuka, aki csak arra vágyik, hogy a legjobbat adja a gyermekének, viszont nem tudja, hogy az mi, annak ez a mondat nem igazán segít. Igaz, hogy az lenne a legjobb, hogy amikor választás elé állítjuk magunkat, akkor egy pár percre lecsendesednénk és a bensőnkben megtalálnánk a választ, de sok esetben ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nem vagyunk elég tudatosak hozzá, sokkal erősebb a kétségbeesés és a félelem, kívülről várjuk a segítséget, mivel nem tanultunk meg bízni magunkban, azt várjuk, hogy mások mondják meg, mi a jó nekünk és ebből következően a gyermekünknek. Ha "csak" azt írnánk le, hogy mit ne egyenek és tegyenek az olvasók, akkor rengeteg kérdés jönne be az oldalra, hogy akkor mit, mikor, mivel, hogyan és hol szerezzék be, szerintem ezért nagy segítség a bioboltocskánk!

Ennek fényében, hogy vajon a webáruházunk ajánlása jó indulat, vagy haszon kérdése? Ezt mindenki döntse el maga... wave.gif

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Kedves Epermami

Kedves Epermami, köszönöm a válaszod. üdvözöl (még mindig skeptikus hmmm.gif , de hűséges olvasótok yes.gif ) lexi

Értékelés: Nincs

Kedves Vali!Köszönöm a gyors

Kedves Vali! Köszönöm a gyors választ:-) Minden szavaddal egyetértek. Ma a gyerek ezeket ette: Reggeli. joghurt, zsemle(barna lisztes) Tízórai: banános rizstejturmix Ebéd: zöldséges bableves, barnarizzs betéttel tönkölylisztes palacsinta(víz+liszt), túróval Csak szemléltetem, hogy nem éhezik és köszönöm a megerősítést! Örülnék, ha más is hozzászólna, mert más fórumokon bizony ahogy olvasom igencsak hatnak a tápszer és babatej meg hasonló reklámok...jó lenne, ha sok anyuka megosztaná a tapasztalatait, hogy ezek nélkül is egészségesen táplálhatjuk a gyerekeinket!!!! Köszönöm még egyszer!

Értékelés: Nincs

szia, nekem is van egy 1 évesem

ő még szopcsizik (14 hónapos) naponta párszor - szerintem nem sok tápértéke van már a tejemnek, csak inkább megnyugtatásra használja- és éjjel is 2-szer, szopcsizik, no akkor viszont rendes adagot... bevallom, én próbáltam a tejpépeket pár hónapja, a babatejet is megpróbáltam, de egyáltalán nem itta.

Reggel mindig vmi gabonapépet/kását kap, vízzel és gyümivel, vagy növényi tejjel. Házit még csak a kókuszreszelékkel próbáltam, rizs és zabtejet szoktam venni. nekem is az a dilemmám ezekkel, hogy olyan édesek, holott az összetevők közt nem szerepel édesítő vagy cukor. Létezik, hogy van vmi édességtartalma a rizstejnek és zabtejnek? Szójatejet egyáltalán nem vettem még és nem is szándékszom-valahogy idegenkedek a szója használatától, nem tusom, jogosan-e (?) Valahol azt olvastam, hogy az USA-ban azóta nőtt rohamosan a mindenféle allergiás megbetegedések száma, mióta a '70-es években annyira divatos lett a szója...

Viszont sajnos a 3 és 5 éves kisfiaim ittak rendes mennyiségű márkás babatejet sad_smile.gif Az 5 évesnél most derült fény tej-és tojásallergiára... A tejről simán lemond, de a joghurtot, túrót, tejfölt nagyon hiányolja..

Amúgy igazából nem értem ezt, ugye azt szokták mondani, régen vajon min nőttek fel a gyerekek: tehéntej alapú dolgokon... És az is oké, hogy de nem a mostani nagyüzemi stb. tehenészetből származó tejen. Viszont mi nagyon régóta csak házi, elviekben megbízható tejet használtunk, de úgy látszik, hogy vagy így is túldotáltam az 5 éves fiamat az évek során állati eredetű (tej)fehérjével, vagy a bolti tejpép/tejital áldatlan hatása lenne ez a mostani szitu...?

Mostmár egy jó ideje próbáltunk sokmindenen változtatni. A kicsi 1 éves pl. még anyatejen és szűrt vizen kívül semmi másféle folyadékot nem ivott. Illetve időnként üres, ízesítetlen gyógynövényes teát (pl. kamilla, citromfű, pici csalántea) de ezeket sem nagyon merem..

üdv, és további szép napot mindenkinek! wave.gif

Értékelés: Nincs

ÁÁÁÁ Lenóka haját tépi :S

Az anyatejnek az utolsó cseppje is max tápértékű, akkor is ha a baba csak keveset szopizik. Gondolj az ellenanyagokra.... Szóval ilyet még mondani sem szabad, hogy nincsen tápértéke, olvasd el Ani cikkét a tej összetételéről! Bocsi, de ezek mellett én nem tudok szó nélkül elmenni. Másfelől nem lehet egy lapon említeni a bocitejet az anyatejjel no.gif

A másik Édesanyának válaszolva: Szóval, ha a dolog úgy áll, hogy a baba elválasztja magát valami miatt, még be lehet próbálkozni mikor félálomban van, ha úgy érzed, fontos volna még neki a tejed. De a melleket rendszeres időközönként ki is fejheted így pohárból oda tudod neki adni a tejcit. Vannak kisbabák, akik tartanak ilyen sztrájkot hmmm.gif nem tudni miért. A tejet behelyettesíteni ilyen idősen már bátrabban lehet, mert vegyes táplálkozást folytattok, tehát nem kell hiánybetegségtől tartani, arra azért ügyelj, hogy a kálcium és más fontos anyagok kiegyensúlyozottan legyenek jelen az ételekben, illetve használj olyan vitaminkészítményt amiből megoldható ez, lásd webáruház. Az összebújást pedig sok mesével és mondókázással, ölbéli játékkal fennt lehet tartani heartbeat.gif sőt, kell is, hiszen az érzelmi, értelmi fejlődés szempontjából fontos ez. Persze erőltetni nem szabad!

Boldog babázást! Lenóka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

növényi tejek

Lehet, hogy bennem van a hiba, de én megpróbáltam elkészíteni az itt leírt növényi tejeket...katasztrofális eredménnyel. A kókusztej (pedig áztattam és főztem, betartva a recept "előírásait") nekem eléggé íztelen lett, a zabtej...brrr...ízre valami borzasztó lötty jött ki belőle, és másnapra meg is penészedett (pedig hűtőben tárolódott, és az üvegpalackot is rendesen elmostam, sőt ki is főztem) a rizstej - na a családnál (meg nálam is az verte ki a biztosítékot) a több órás főzögetés után kaptunk egy teljesen ízetlen valamit rant2.gif Nem a cukrot hiányolom belőle, de nekünk sajnos nem jöttek be a házi tejek. no.gif Szóval marad a bolti, ott a kétbetűs drogériában veszem a cukormentes változatot, sajnos tényleg drága, de annak nincs értelme, hogy otthon megcsináljam, és senki se igya...

Értékelés: Nincs

Tejes kérdések

Sziasztok!

oOlyan kerdesem lenne, hogy ha a tehentej egeszsegtelen, akkor a kefir es a natur joghurt hogy lehet ennyire egeszseges? Lehet buta kerdes, de egyszeruen nem ertem.

Tejet mar nem iszok az olvasottak utan, csak novenyi tejeket. Azokkal meg az a problemam, hogy nem tudom hogy melyik a legjobb valasztas. A szojarol nagyon sok rosszat olvastam, a zab- es a rizstej pedig tele van cukorral, nem is ertem hogy miert edesitik ennyire. angry_smile.gif Ja es mind pasztorozott, tehat a jo dolgok nagy resze mar nem talalhato benne...

Melyik a legegeszsegesebb boltban kaphato(!) alternativa? Hasznalnam muzlivel, fozeshez,...

Kernem a velemenyeteket!

Koszonom szepen! :)

Értékelés: Nincs

dobozos zab és rizstej - hozzáadott cukor nélkül

Nem minden dobozos zab- vagy rizstej tartalmaz hozzáadott cukrot. (Víz, hidegen sajtolt olaj és só szokott bennük lenni.) Alaposan nézd meg az összetevőket, hogy nehogy legyen benne hozzáadott cukor, így mindig olyat tudsz venni, amiben nincs. Az biztos, hogy a rizstej "alapjáraton" is nagyon édes, így én is csak egyszer - és azóta sem - vásároltam. A zabtej sokkal kellemesebb, pedig az is meglehetősen édes.

Értékelés: Nincs

növényi tej, ha nincs időd pepecselni

Javaslom, a kétbetűs drogéria sajátmárkás (A.......) zabtejét vagy rizstejét, nincs benne egy gramm hozzáadott cukor sem, finom, és - a többihez képest- nem vészes az ára sem. Nekem a zabtej a nyerő! http://eletmodszer.com/smileys/clap2.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szabcsi tejes kérdései

A tejet és a joghurtot csak néhány baktérium választja el egymástól, és bizony ezen a néhány baktériumon nagyin sok múlik!

Míg a tej leginkább rothad az emberi bélben, addig a tej fermentált formái - kefír, joghurt - jótékonyan befolyásolják az emésztést és a bélflórát annak köszönhetően, hogy bizonyos baktériumok és gombák előemésztették az emberi szervezet számára.

A szójatejet nem javaslom neked, mert túl magas a fitoösztrogén tartalma. Zabtejet és rizstejet pedig jobban jársz, ha otthon gyártasz, mert akkor nics tele hozzáadott cukorral, és negyed annyiba kerül, ráadásul gyorsan és pofon egyszerűen elkészíthető. A Boszorkánykonyhában megtalálhatod a rozstej és a kókusztej receptjét is. Nekem a kókusztej ízlik a legjobban, aztán a zab.

Értékelés: Nincs
Gemerka's picture

joghurt tehéntejből

Kedves Vali, lenne néhány kérdésem.

Addig világos, hogy a joghurt és a kefír ehető mert előemésztik nekünk az aranyos kis baktériumok. De a gennyel mit csinálnak? A tejfehérjével mit csinálnak? Vagy a tejfehérje továbbra is kivonja a kalciumot a csontjainkból? Ha megeszik a baktériumocskák a tejcukrot, akkor felbomlik a tejcukor-tejfehérje aránya és autisták lesznek a gyerekeink a joghurttól? A ráknövesztő hormon hogy kerül ki a tejből mire joghurt lesz, és a többi trutymó, amit a tehénke a tejzsírral együtt választ kis… azzal mi lesz a joghurtban? hmmm.gif Ha a józan eszemre hallgatnék, akkor a cikk elolvasása után soha többé nem vennék magamhoz semmiféle tejből készült dolgot… no.gif

De anyósomnak a szomszédban van egy tehene (a kertből kapja a bio lucernát –tutira!) és olyan finom joghurtot tudok gyártani, hogy az x és y márkák elbújhatnak mellette a házi vajról és túróról már nem is beszélve… nehezemre esne mindezekről lemondani… de míg tudom hogy genny van bennük… hát… addig nem kérek :( :( :( Van olyan tejtermék, amit jó szívvel tudsz ajánlani?

Köszönöm hogy időt szakítasz rám! love.gif

Gemerka

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gemerka esete a joghurttal

Szia Gemerka!

Igaz, nem Vali vagyok, de remélem megengeded, hogy leírjam véleményem: ha a családi tehén egészséges, akkor genny sem termelődik szervezetében, így a tejében sem lesz megtalálható...

A hagyományos gyógyászatok a joghurt, kefír, tej (persze megfelelő minőségű és nem túlzásba vitt!!!) fogyasztását inkább a nyári hónapokban ajánlják, mivel hűtő hatásúak.

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Gemerka's picture

Szia Niki! Jaj, örülök ha

Szia Niki!

Jaj, örülök ha leírod a véleményedet :) Köszönöm az időt és a fáradtságot, amit rám szánsz :)

Azóta kisebb kutatást végeztem itt a gazdák között. Ezek az emberek otthon tartanak egy-egy tehenet, szeretik, odafigyeléssel gondozzák, és nem tegnap láttak először szarvasmarhát. Íme, az egybehangzó véleményük a gennyes tejjel kapcsolatban: Az a tehén ad gennyes tejet, amelyiknek a tőgye be van gyulladva. Ez meg is látszik rajta, ráadásul szegény tehén alig-alig vagy egyáltalán nem engedi hogy megfejjék. Ha mégis sikerül, akkor a tejen is észreveszik hogy gennyes, mert a szűrőn valami marad, ami nem oda való (ezt nem tudom pontosan, hogy mi az). Végül ha az ilyen tejet forralják, akkor azonnal összeugrik, túrós lesz... legkésőbb akkor észreveszik, ha a tejjel baj van. Tehát ha házi tejről van szó, amit odafigyeléssel kezelnek, akkor gyakorlatilag ki van zárva, hogy gennyes legyen.

Úgyhogy azt találtam ki, hogy keveset, ésszel, de fogyasztjuk továbbra is a házi tejet és a belőle készült dolgokat -azt hiszem, ebben az esetben ez jelenti az arany középutat shifty.gif

Legyen szép napod!

Értékelés: Nincs

rizstej dilemma

Kedves Vali,

A rizstejjel kapcsolatban lenne kérdésem. Csak a kávéhoz iszom, tej helyett, napi 2-3szor. Viszont ez bolti rizstej, és ezért sajnos van benne hozzáadott cukor. Sajnos nem olyan az életmódom, hogy házilag tudjak magamnak gyártani, mert szinte egyáltalán nem vagyok otthon napközben csak késő este. (Aludni járok haza... sad_smile.gif ) A kérdés, hogy mennyire ártalmas ez a mennyiségű rizstej a hozzáadott cukor miatt? Tényleg teljesen le kellene szoknom a kávéról emiatt? Az biztos, hogy nem szeretnék cukorfüggő lenni emiatt a rizstej miatt, mert egyébként már kiiktattam teljesen a cukrot az életemből. Vagy esetleg ismersz olyan bolti rizstejet, amiben nincs hozzáadott cukor?

Előre is köszönöm, Üdv, Zita

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én nem iszom rizstejet, és nem is ismerem a bolti változatokat,

úgyhogy nem tudom, mennyi cukor van bennük, de biztosan nem akkora mennyiség, ami függőséget okozna, főleg, ha egyébként nem fogyasztasz cukrot. (Az a helyzet, hogy a zabtejet sokkal jobban szeretem, mert önmagában is édeskés, és nem kell bele hozzáadott cukor!)

Kávézáshoz a kókusztejet (áztatós változat) javaslom, mert ezt a legegyszerűbb házilag elkészíteni, ráadásul nagyon olcsó, és sokáig eláll. És mennyeien harmonizál az íze a kávéval!

Reggel leforrázod a kókuszt (1 perc az életedből), este leturmixolod és leszűröd (3-4 perc az életedből), majd be a hűtőbe, és 1 hétig le van a gond.

Ugye nem akarod azt mondani, hogy erre sincs időd...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Zsoó's picture

kókusztej, cukros rizstej

Hozzáadott cukros rizstej? Tényleg ilyeneket lehet kapni? Elvileg amit én iszom abban nincs, viszont édes, amit a zabtejről nem mondhatok el. Érdekes :)

Egyébként a kókusztejet hihetetlen egyszerű elkészíteni (áztatásos). A konzerveset nem szeretem az adalékok miatt, a dobozos pedig túl sűrű / zsíros italok készítéséhez. Nekem bevált az otthoni módszer pedig nem főzőcskézek egész nap a konyhában. Egyszer én úgy csináltam, hogy a kávét és a kókusztejet beletettem a turmixgépbe és összeturmixoltam, így hab is lett a tetején. Egész finom volt. Viszont előtte nem árt "felolvasztani" kicsit a tejet, mert ugye 24,5 fok fölött kemény zsírréteg keletkezik a tetején.

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Van egy

Sziasztok! Van egy kétévesem, aki 13 hónapos koráig szopizott, aztán a következő terhesség miatt elfogyott a tejem. Akkor még 1-2 hónapig evett hébe-hóba minimális mennyiségű tejpépet, de ez nem volt nagy mennyiség. Azóta nagyjából azt eszi, amit mi, kevés kivétellel (pl. olajos magvakat, egyéb allergéneket nem kap). Tejet direktben nem adtunk neki, mert a sógornőm elég sokáig allergiás volt (többek között) a tejre és nem akartunk kockáztatni. Ráadásul sajnos rajta is előjött a férjem családjában mindenkit érintő ekcéma. A joghurtot nem szereti, de eszik sajtot, kefírt, tejfölt, tejszínhabot, túrórudit, levesben tejszínt, főzésnél használunk margarint, vajat. Mostanában észrevettük, hogy ha tejfölt/kefírt eszik, utána előjön az ekcémája, úgyhogy ezt se szívesen adunk neki ezután. Most olvastam valahol, hogy van, aki a kétévesnek is ad még tápszert, mert napi fél liternyi tejtermékre szüksége van. Rákérdeztem a gyerekorvosnál és azt mondta, adjak neki Junior italt. Mondtam, hogy az utóbbi pár hétben oda szoktam neki adni a maradék anyatejeket (a húga 4 hónapos), de azt mondta, ez hülyeség, mert az már nem neki készült. Tejjel direktben nem akarom terhelni az ekcémás gyerek szervezetét, a tápszerek meg a junior italok pedig olyan mesterségesnek tűnnek. Van olyan ismerősöm, aki szerint az is elég lenne, ha adnék a gyereknek napi negyed kalcium-tablettát. Mit gondoltok? Nálunk NEM az a lényeg, hogy ízben hasonlítson a tejhez, mert miután nem nagyon ivott eddig, nem is hiányolja. Viszont az érdekelne, hogy a benne lévő tápanyagokat milyen kevésbé mesterséges dologgal tudnám helyettesíteni! Amúgy elég kis növésű a kezdetek óta, de ez nála genetikai (férjem és a két testvére is elég kicsi volt gyerekkorában). Egyévesen volt 8100 g (akkor még ugye szopizott), most kétévesen 10400 g. Amúgy vidám, egészségesnek tűnik, nonstop jön-megy, jó a mozgáskoordinációja, egyfolytában beszél.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Pontosan milyen tápanyagokra

gondolsz, ami a tejben található? A kálcium bevitel miatt aggódsz?

Ha igen, akkor adj neki egy kis corall calciumot ... de ne szintetikus kalcium-tablettát! (Rengeteg cikk, hozzászólás jelent meg mindkét témáról, kérlek, használd az oldalon lévő keresőt, hogy rálelj az információkra. Ha elakadsz, írj és segítünk :) )

Ekcéma esetén a tejet, a tejtermékeket és a finomított termékeket ki KELL iktatni... ha ez megtörténik és 2-3 hét után sem láttok javulást, akkor érdemes a gluténos élelmiszereket is kiiktatni, majd figyelni. A legtökéletesebb, ha naplót írsz arról, hogy mit eszik, iszik, mennyire "stresszes", a bőre állapota miként változik - mikor lobban be jobban, mikor enyhül, stb.

Az anyatej pedig minden gyermek számára kiváló táplálék :) ... 3. gyermekem születésekor az akkor lassan 3 és 5 éves gyerekeim mind ott álltak mellettem csurgó nyállal és várták, hogy hátha nekik is jut valami, miután kishúguk cicizett és a tejtestvérkéknek lefejtem a maradék tejet... persze azért nekik is mindig csurrant-cseppent egy kicsi :)...

Ha valaha is kapott gyermeked antibiotikumot pl., akkor mindenképpen adj neki anyatejet, hogy a megfelelő bacikat visszatelepítsétek... erre kiváló még a mézes almarost és/vagy Emóció, ha úgy ítéled meg...

Kizárólag Anyai Szívedre hallgass, senki másra, se a dokira, se rám... :-D 

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tej, jó-e??

Falun lakunk, és hozzá tudunk jutni bocitejhez, ami a férjem szerint bio-féle :D, de ő attól tart, hogy mégis lehet benne valami káros, ha nem forraljuk fel, és azt kérdezte tőlem, mi van pl. ha a bociba belemászott a kullancs? Na erre nem tudom, hogy mi a válasz....

Értékelés: Nincs

dr. Howell: nyers tej oké! vs. Mérgező italunk a tej

Korábban már olvastam ezt a cikket. Meg is döbbentem azon, hogy mennyire káros a tehéntej, de végül is meggyőzött.

Aztán nemrégiben sikerült elolvasnom dr. Howell könyvét az enzimtáplálkozásról, és ott meg külön fejezet szól a nyers tej csodás hatásairól. Nem értettem a dolgot. Ma újra elolvastam (nem végig ugyan) a fenti cikket, és ez vagyon írva:

"A pasztörizált tejben olyan fehérjék keletkeznek, melyek az ember, pláne a csecsemő számára nem emészthetőek."

Tehát akkor ha nem pasztörizált a tej (sose volt felforralva), azaz nyers, és tegyük fel bónuszként bio tehénkétől származik, akkor ihatjuk a nyers tejet? És ha igen, jól sejtem, hogy ilyen tejhez nem igen lehet hozzájutni városi emberként?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

TEJ-kérdés

Szia KitsiDiana!

 

Ez egy bonyolult kérdéskör... Ha nagyon leegyszerűsítjük, akkor azt mondhatjuk, hogy igen, így van, teljesen igazad van ... és nem elérhetetlen városi emberként sem :)

Viszont oda kell figyelnünk arra is, hogy ki, mikor, mivel és milyen állat tejét  issza, mert az sem mindegy!!! Sőt!

Ha érdekel, leírom a véleményemet bővebben is...

Niki

Értékelés: Nincs

igen, érdekel a véleményed!

Szia Niki! Igen, érdekel a véleményed! Már írtam személyest, de lehet nem kaptad még meg. Emailben is, itt is írhatsz, amelyik jobb neked! Köszi!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

írom, írom :)

Szia Kitsidiana!

Igen, megkaptam, csak még nem volt érkezésem reagálni, ne haragudj. Különben nem Te voltál az egyedüli, aki kíváncsi a véleményemre , úgy látszik ez egy olyan kérdés, ami nagyon sokatokat érdekel, rengetegen levél érkezett a postaládámba...  Igyekszem még a héten válaszolni.

 

Napsütést,

Niki

Értékelés: Nincs

tej

Valahogy nem jutok dülöre tej temaban, a laktozmentes tej is karos? Környekünkön sajnos nem leteh hazi tejez kapni. sad_smile.gif csak kavehoz iszok tejet, ritkan egy-egy csesze kakaot. valaszotokat köszi! yes.gif

Értékelés: Nincs
csilla80's picture

Tej...

Bemasoltam egy oldalra egy innen "ellopott" cikket (mert az oldalt belinkelni nem engedi), hogy felhivjam az emberek figyelmet a tej egeszsegkarosito hatasara, es amit ott kaptam, hat szinte bogore juttatott, pedig karacsony van... epp csak, hogy nem neveztek sultbunkonak... :-(

Bocs az offert...

Értékelés: Nincs

tejpor

Sziasztok! Az lenne a kérdésem,hogy azt a tejport használhatom,amire az van írva,hogy "Powdered skimmed milk obtained through hot air drying followed by agglomeration process. Sole ingredient: powdered skimmed milk"? Köszönettel: Gyöngyvirág

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Milyen célra használnád ezt a tejport?

Mert otthoni arcpakolás készítésére (sürítésére) kiváló, de én nem biztos, hogy megenném... Tulajdonképpen ez is hordozza a tej minden tulajdonságát, csak "halott" porként.

Értékelés: Nincs

tejpor-ettől féltem...

Kedves Vali!

Köszönöm a segítséget. Én is gondoltam, hogy ez a helyzet vele, de reménykedtem, hátha mégsem, mert enni, illetve inni szerettem volna.

Szép napot!

Értékelés: Nincs

1 milliárd Ft iskolatejre

Jövőre a kormány 1 milliárd Ft -ot tervez költeni iskolatejre... hmmm.gif Én már egy ideje a hatásotokra rizstejet adok a gyerekemnek. A csere miatt nem szólt, szereti regular_smile.gif Azt nem mondanám még így a cikk elolvasása után sem, hogy teljesen meg vagyok győzve a tej károsságát illetően. Számtalan azoknak az embereknek a sora, akik nap mint nap isznak tejet és a fent említett betegségek, tünetek egyikét sem produkálják. Olyan is van, hogy az embernek nics elég anyateje. Pár hetes gyereknek én biztosan nem mernék zabtejet adni vagy rizstejet, amikor az orvosok ajánlják a receptre kapható tápszereket és igenis olyan generációk is felnőttek már, akik ezeken voltak kénytelenek élni csecsemőként és 'hál Istennek nincsen bajuk. Nem szerettem volna népszerűtlen lenni, csak mint mondtam "még" nem vagyok meggyőzve...

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Az orvosok azt ajánlják...

Hát igen! Az orvosok azt ajánlják! Viszont az orvosok ajánlják a szorongásgátlókat, a fájdalomcsillapítókat, a vég nélküli antibiotikum készítményeket, az altatókat ahelyett, hogy életmód tanácsokkal az okokat szüntetnék meg. Nagyon-nagy tisztelet a kivételnek!!! winkkiss.gif

A tápszer is tejből van, csak éppen szintetikus tej, mivel kivonták belőle az allergiát okozó anyagokat, port készítettek belőle és hozzátettek egy csomó szintetikus vitamint...

Tudod Vera, hogy én sem akarok nálad népszerűtlen lenni, de ez meg a másik oldal. wave.gif

Értékelés: Nincs

tej-orvosok

Oké, a fentieket elfogadom általánosságban. Csakhogy az általam említett orvosok antibiotikum-ellenesek. Azt pedig még mindig nem tudom mi van azokkal a milliókkal, milliárdokkal akiknek nincs bajuk a tejtől, tápszertől. Egyébként nem vagyok tápszerpárti, mindannyian tudjuk, hogy az anyatej a legjobb a gyereknek, de akkor se hagyjuk figyelmen kívül a tényeket. Igenis nem mindenkinek okoz bajt a tej vagy akár a tápszer.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Az egészség elég sok mindentől függ

Az, hogy valaki fogyaszt-e tejet, csak egy csepp a tengerben. Az egész életmódot kell megvizsgálni, és úgy lehet következtetéseket levonni. Ha valaki teljesen egészséges, méreganyag-mentes életet és, és néha megiszik egy-egy pohár tiszta, nyers (antibiotikum-mentes, hormon-mentes stb.) tejet, akkor talán tényleg nincs tőle semmi baja. De az tény, hogy amit boltban árulnak tejet, hőkezelik. A hőkezelés hatására pedig eltűnnek belőle azok az enzimek, amelyekkel sikerülne megemésztenünk. 

Az a dolog, hogy milliárdoknak nincs tőle bajuk.... Tényleg nincs tőle bajuk? Az ember általában azt mondja: nincs semmi bajom. Viszont ha tovább beszélgetünk, általában kiderül, hogy asztmás, allergiás, cukorbeteg, elhízott, hormonrendszeri gondjai vannak, refluxa van, bélgyulladása van, állandóan fáj a feje...stb. Ki tudja mitől. Hát, nem mondom, hogy biztosan a tejtől, de az biztos, hogy a tej az egyik mumusa pl. az ekcémának, a nőgyógyászati panaszoknak, az allergiának, az asztmának, a bélflórát is károsítja, és tulajdonképpen közvetve minden betegséget súlyosbít.

Ha a fenti cikk nem tudott meggyőzni téged, akkor valószínűleg én sem foglak tudni. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
monaliza's picture

Csak egy idézet egy másik lap-ból!

Bevallom, nem olvastam végig a tejről szóló eszmecserét...csak néha beleolvastam. De megpróbálom bemásolni ide a másik véleményt is(nem biztos, hogy sikerül). http://www.szuloklapja.hu/baba/body/cikkek.php?VALASZTAS=teljes_cikk&CIKK_CIME=Mikort%F3l+ihat+a+baba+teh%E9ntejet%3F+-+A+teh%E9ntej+bevezet%E9se&TEMA_NEVE=Babakonyha Hát talán odavezet! Jó lenne tudni, mi az igazság?

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Monaliza, na ne már! :-)

Olvasd csak az eszmecserét elejétől a végééig, és akkor nem dőlsz be egy tápszereket, "junior italokat" (alias műanyag tejeket) népszerűsítő cikknek... winkkiss.gif

Értékelés: Nincs

itt vagyok én

Én meggyőzhető vagyok! Szóval ezennel publikussá teszem egészségügyi helyzetemet teeth_smile.gif Voltam biorezonancia vizsgálaton a 31 évemmel. Persze nem az derült ki amire számítottam, hogy tökéletesen egészséges lennék, de azért olyan nagyon nem is vészes a helyzet. Kell egy kis méregtelenítés, amit csinálok is két hete és persze igyak sokkal többet vizet. Én úgy nőttem föl, hogy nap mint nap ittam tejet és nemcsak én, de a körülöttem élő kortársaim is, akik közül nem tudok róla, hogy bárki cukorbeteg vagy autista lenne... Mindenesetre manapság csak a kávémhoz iszok tejet... lassan ahhoz is rizstejet fogok, az a biztos teeth_smile.gif Úgyhogy nem vagyok reménytelen, Melinda! És az is biztos, hogy ha mindaz igaz, amit itt az oldalon olvasni a kemikáliákról, káros étkezési szokásokról stb... akkor megállapítható, hogy az EMBER azért nagyon de nagyon sokat kibír.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Vera, nem vagy reménytelen :-)

Tudom én! wave.gif

És igazad van, hogy az ember sok mindent kibír...egy darabig. Ezt kell figyelembe venni, és addig lépni, amíg még minden rendben. winkkiss.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Imu22's picture

tej vs. szoja tej

Sziasztok! Mar elkuldtem ezt a hozzaszolast egyszer, csak azota sem kaptam valaszt ra. Tudom, hogy eleg sokat olvashatok a tejrol az oldalon, de konkretan az en kerdesemre nem talaltam megoldast. Elore is koszi! Nagyon szeretem a tejet onmagaban es muzlivel is egyarant. Melyiket fogyaszthatom es miert? 1. Bio, pasztorizalt, homogenizalt, felzsiros (1,8%) tehen tej 2. Bio, edesitetlen szoja tej (viz, bio szojabab, termeszetes izesito) A masodikban nincs feltuntetve, h tartositanak, de megsem a hutoben aruljak es kb. fel evig elall felbontas nelkul. wink_smile.gif Esetleg egyiket sem? hmmm.gif

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Tejek

Én a szójatejet inkább nem iszom, mégha bio, akkor sem, nem is ízli, szóval ha már növényi tej, akkor nekem a zabtej a kedvencem, ez nagyon finom, sokkal jobb, mint a szójatej. Ihatod a tehéntejet is, ha tudsz megbízható helyről "Riska-féle" tejet szerezni, az még popmpásabb lenne, de nem kell túlzásba vinni a tehéntej fogyasztást, mondjuk nekem ez sem jön be, a nyers tej, kifordul a számból, de a tejtermékként (joghurt, sajt, kefír) már jöhet, meg ha valamibe bele van vegyítve, mondjuk finom házi vaníliás vagy csokoládés puding.

Értékelés: Nincs
Imu22's picture

valasz

Koszonom a valaszt, de nem az volt a kerdesem, hogy melyik a finomabb. En nem tudok zabtejet beszerezni, sem megbizhato hazitejet, ez a ket "legegeszsegesebb" alternativa, amiket meg tudok vasarolni. Kerhetnek egy jobban kielemzo valaszt, konkretan az emlitett bio tejre es a bio szoja tejre? Melyiket igyam es milyen okbol? Koszonom! wave.gif

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Nem fogunk dönteni helyetted!

A hozzászólásod kétszer is megjelent már és ketten is megválaszoltuk, Katka és én (lentebb). Leírtuk a véleményünket, mindkét termék hátrányait kifejtettem röviden. Igazából egyik sem az igazi, egyén függő, hogy kinek a szervezete tudja jobban tolerálni a tejet és kié a szóját. Rengeteg szakirodalom létezik mindkét témában, olvass utána ha kimerítő elemzést szeretnél. Ezután javaslom, hogy mindkettőt próbáld ki egy-egy hónapig. Ha figyeled magad és a szervezetedet tudni fogod, melyik a jobb.

Mi csak irányokat, utakat szeretnénk mutatni, a többi rajtad múlik! wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Imu22's picture

koszi

Koszonom a valaszt! mml.gif Ne haragudjatok, hogy ketszer is megkerdeztem. Nem vettem eszre az elso valaszt. Tovabbi szep napot!

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Még mindig jobb kétszer mint egyszer sem

Majd írd meg a taoasztalataidat! yes.gif

Értékelés: Nincs
happyjohi's picture

tej elhagyása

Sziasztok! Szep reggelt mindenkinek! Lenne egy kérdésem a tej és tejtermékek teljes elhagyásával kacsolatban. Mivel allergiás vagyok (pollen, poratka) es gyogyszert szedek, hosszas utanajárás után ugy döntöttem, hogy teljesen elhagyom a tejtermékeket az étrendemböl (házi tejhez sajnos itt nem tudok hozzájutni). Kezdtem a tejjel 2 hete majd következtek a tejtermékek 1 hete. Olvastam, hogy velejárója a megnövekedett válasdéktermelés az elején. Nekem ez még minidig tart (mintha náthás lennék) Van tapasztalatotok hogy ez az idöszak meddig tart? A gypgyszert meg mindig szedem, mert amikor 2 hete megprobaltam elhagyni, nagyon tüsszögtem, dolgozni sem tudtam... az étrendem 80% nyers, teljesen egészséges, sokat sportolok és a kozmetikumaim is tiszták. Elöre is köszi a segítséget! Szép napot! johi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Happyjohi és a tej

Nyugodtan hagyd el az összes tejterméket, kivéve a joghurtot, kefirt, és vajat is fogyaszthatsz. Ha allergiás vagy, akkor egyértelműen szükséges elhagynod a tejtermékeket. A maradék 20% micsoda, amit eszel? Azt írod egészséges, és én hiszek neked, hisz már régi olvasó vagy, biztosan tudod, mi hogyan vélekedünk az egészséges étkezésről. regular_smile.gif Ennek ellenére érdekelne. winkkiss.gif

Addig, amíg marad az étrendedben tejtermék (a joghurton, kefiren és a vajon kívül), addig nem várható a tüneteid csökkenése, csak elhúzod a gyógyulást. wave.gif

Értékelés: Nincs
scha123's picture

Vaj

Kedves Melinda, kb. 2 hónapja nem iszom tejet, és nem fogyasztok tejtermékeket, csak a fent említett 3 félét. Azt meg tudnád mondani, hogy a vajat miért ajánljátok? Anita

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Vaj

Amiért ajánlott az az, hogy a vaj táplálkozási szempontból zsiradéknak számít.

Értékelés: Nincs
scha123's picture

Vaj

Köszönöm a gyors választ! regular_smile.gif Én is valami ilyesmire gondoltam, mivel házi vaj készítése során a "saját kezemben" tapasztaltam, ahogy a tejszínből kiválik az író, és megmarad a zsiradék, vagyis a vaj.

Értékelés: Nincs
Pitta Dosha's picture

sajtok, tejföl, tejszín és túró?

Sziasztok, Allergiám miatt én is igyekszem tejmentesen élni (a nyers tejet nem is bírom), viszont a sajtokat és a tejfölt nagyon szeretem. Hallottam már más véleményt is itt, így ezen az aktuális helyen gondoltam, ismét felteszem a kérdést: a kefíren, vajon és joghurton kívül tényleg semmi? A sajtok közül melyik az ami egyáltalán nem? Illetve mi a helyzet a tejföllel, tejszínnel és a túróval? Köszönöm a segítséget. Üdv, zs

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Minden az allergiád típusától függ

Minden allergia esetében más a tejtermékek fogyaszthatóságának a megítélése. Egy viszont biztos: minden allergiás folyamatot erősít a tej, a tejföl, a tejszín és a túró. A fermentált változatokat hellyel-közzel lehet (sőt bizonyos esetekben kell is!) fogyasztani.

Értékelés: Nincs
Pitta Dosha's picture

tej, tejföl és túró

Nekem csecsemőként kialakult ekcémám van - amit 15-18 éves koromra majdnem teljesen kinőttem, már csak az ujjaimon jön ki a hólyagos majd száraz ekcéma. Parlagfű, feketeüröm és tengerimalac allergiám 10 éves koromban jött ki - ezekre már csak homeopátiás szereket szedek, de szinte változatlanul gyötörnek. A nyers tejet sosem bírtam. A kefírt és joghurtot szeretem - de azt sem mértéktelenül. Aktuális volna egy újabb allergia vizsgálat, de a leírtak fényében vajon a sajtokkal mi a helyzet? Az allergiám elképzelhető, hogy jövőre már jobb lesz, mert most tanácsadónőm tanácsára máj- és béltisztító valamint Simbyotic Colonies kúrán vagyok. A segítséget és a választ köszönöm. zs

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Júzer ekcémája

A joghurt és a kefir maradhat, a sajt viszont nem tesz jót ekcéma szemontból...

Ha már elkezdted a belső tisztítást, akkor biztosan betartot az egészséges táplálkozás egyéb szabályait is, és cukrot sem eszel. Igaz? wave.gif

Értékelés: Nincs
happyjohi's picture

valasz

Szia Melinda. Mint irtam mar elhagytam az osszes tejtermkeket, mivel a kefirt nem szeretem es joghurt sem tett jot. Szoval epp emiatt, hogy egy hete mindent elhagytam megerosodott a nyaktermeles (dugul az orrom), azt olvastam ez az elejen normalis, es utana ez is teljesen elmulik az allergiaval egyutt. Ezt tapasztaltad? Igen egeszsegesen eszek, most nyaron szinte minden nyers, mint irtam, de neha eszek teljeskiorlesu kenyeret, fott huvelyeseket, durumtesztat, edesburgonyat fozve stb. Peldanak ilyen szokott lenni a napi étrendem: ( // = vagy) reggeli: zöld turmix: egy mángold (levelek és szár), egy zöldalma, egy kis mandarin, mentalevelek, stivialevelek, 4 jegkocka botmixerrel összemixelve. Hmmm, a legjobb! // sarga turmix: egy mango, egy sárgarépa, egy alma, jegkockakkal összeturmixolva *hmmm! // gyümölcssali abbol ami van itthon 1o orai: szölö // 3 szem datolya // alma // banan ebéd: piritott szezámmagos teljeskiorlesu bagel, sajátkeszitésü lencse-répa krém, 1 paradicsom, egy répa // nagy adag saláta répa, cherry paradicsom, tehinával (szezámmagkrém), 4szem dióval vagy szotyimagokkal, 1 citromkarika leve 1 kiskanal oliva (vagy a sajátkeszitésü mustaros- agave szirupos saliöntetem: 1 olivaolaj, 1 balzsamecet, 1 csepp agaveszirup egy csepp mustár, so, bors) mellé 2 szelet teljes kiörlésü kenyér uzsi: alma // mango // szölö // öszibarack vacsi: nagy adag saláta tehinaöntettel // krémes Kókuszos sütőtökleves süteljeskiörlésü kenyérrel napi min 1.5- 2l viz! Szoval itt nincs gond. Vegetraianus vagyok, csak ez a vegan atalas nem konnyu... de a vegen jo lesz! :) mar most is kicsattanok az energiatol es sok pozitiv hatasat latom az egesznek (pl. abszolut nincsenek menstruacios fajasaim mml.gif stb.) - csak ez az orrdugulas zavar es erdekelt, hogy ti is tapasztaltatok e ezt akik lealltatok a tejtermekekrol? Elore is koszi! johi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Leszokás a tejről - tapasztalatokat kérünk!

Jajj, bocsi! Úgy értelmeztem, hogy fokozatosan akarsz leállni a tejtermékekről, és még csak elkezdted ezt.... Pedig így újraolvasva tényleg írtad, hogy már elhagytad mindet.

Ez az étrend tényleg tökéletes, belekötni nem tudok. Úgyhogy biztos hamarosan beáll a rend. Sajnos nem tudok neked időtartamot mondani, mert én teljes mértékben nem hagytam el a tejtermékeket. Egy immunerősítő kúra után így is elmúlt az allergiás aszmám, bár lelki szinten is dolgozni kellett rajta. Remélem, valaki meg tudja neked írni, hogy működött a leszokás, és meddig tartottak a tünetek. winkkiss.gif

Értékelés: Nincs
Lulu86's picture

leszokás a tejről tapasztalat

Sziasztok, Nem allegria(bár az is van a prolipen glycolra (szerencsére regular_smile.gif ), hanem brutálisan bedurrant prszoriázis okán június 30-án teljesen felhagytam a tej (heti 3 liter kávéhoz), állati eredetű fehérje , hüvelyesek, finomított élelmiszerek fogyasztásával, minden még használt kozmetikumot kikukáztam és áttértem a természetes anyagokra. Hetekig zöldség, gyümölcsturmixokok és saláták. Jelenleg olyan ételek, amik a megfelelnek a vércsoport diétának, illetve a lúgosításnak. Gondolom, ha valakinek tisztább állapotban van a szervezete, mint az enyém, rövidebb idő alatt következik be javulás. (Sanos múlt héten döbbentem rá, hogy a cukormenetes rágóban aszpartam van és azt teljesen csak akkor hagytam el) Javulgatás volt, de igazi, általam javulásként értékelt változás (javulás= stabil börfelület, amin nincsenek gyulladt foltok,nem hámlik, nem viszket, nincs szétrepedve minden hajlatban, nem fáj, nem kiállt fel a pénztaros, amikor fizetek, hogy úristen, mi történt a kezével!) augusztus végére következett be. Arról sajna nincs még tapasztalatom, hogy mi fog történni télen, amikor általában sokkal rosszabb az állapotom, de remélem, nem hiába kínlódtam annyit a rizstejes kávéval regular_smile.gif Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy a tej a főbűnüs, mivel pár évvel ezelőtt átestem egy hasonló "diétán", mindent betartottam, kivéve a tejet nem hagytam el, csak mérsékeltem. Javulás volt, de nem olyan mértékű, mint jelenleg.

Értékelés: Nincs
happyjohi's picture

semmi gond!

Melinda, semmi gond! Igen ez az etrendem most mar nagyon jo. Februar ota fokozatosan alltam at a cukor es feherliszt elhagyasa utan vegetarianus lettem es most a tej kovetkezett... igy azota 11 kilot fogytam! :D persze minden nap sportolok ... sokat tanultam itt az oldalon! Nagyon koszonom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Veronika55's picture

happyjohitól már sokat lehet tanulni!

Nagyon ügyes vagy, dolgoztunk is rajta rendesen, ugye? regular_smile.gif
Dejó, tettél fel képet is, vidám, színes, mosolygós! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

tejivás

Szia Vali! Tejivással kapcsolatban kérném ki a segítséged. Nagyon szeretem a tejet önmagában és müzlivel is egyaránt. Melyiket fogyaszthatom és miért? 1. Bio, pasztörizált, homogenizált, félzsíros (1,8%) tehén tej 2. Bio, édesítetlen szója tej (viz, bio szójabab, természetes ízesítő) A másodikban nincs feltüntetve, h tartósítanak, de mégsem a hűtőben árulják és kb. fél évig eláll felbontás nélkül. Előre is köszi a segítséget!

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

tej

Szia Szabcsi!

A tejivással kapcsolatban bizony elég sokféle nézet kering. Az újabb kutatások egyre inkább olyan tényeket tárnak fel, amelyek szerint a tej nem az az egészséges ital, amilyennek tanították és tartották. (Olvasd el a fenti cikket.) Főleg ha a mai bolti löttyökre gondolunk, bár azoknak sok köze nincs is a tejhez. Itt az oldalon összegyűlt tapasztalatok szerint aki egészséges és nem okoz neki gondot ,az ihat olykor-olykor egy kis bio nyers tejet. A nyers tej tele van enzimekkel, amelyeknek kétségtelenül vannak pozitív hatásaik. Józan paraszti ésszel végiggondolva, minél jobban feldolgozod ezt, annál kevesebb jó hatása lesz. A pasztörizált, homogenizált tej már nem az igazi.

A szója szintén vegyes megítélésű, mivel hormonszerű anyagokat tartalmaz... Ráadásul esetedben ez is UHT-s. Persze hogy nincs benne tartósítószer, mert ezek olyan magas hőmérsékleten kezelt termékek, amelyekben már az élő anyagok elpusztulnak, így nincs szükség tartósítószerre. Viszont így a jótékony hatások is odavesznek.

A legjobb alternatíva szerintem, ha házilag készítesz magadnak gabonatejet. Írd be a keresőbe, hogy zabtej, mandulatej, rizstej, és dőlni fognak a receptek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kecsketej?

Szióka! Mi a véleményed a kecsketejről? Természetesen házi, tehát frissen fejt és épp csk kb. 60 fokra felmelegítve, nem forralva. A napokban jutottam hozzá és nagyon finom. Azt hiszen nem tudnék meglenni tej nélkül, imádom. teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Itt ír Vali a tejekről,

Itt ír Vali a tejekről, érdemes elolvasni. Sajnos az enzimek 60 fokon sem élnek már sad_smile.gif

Értékelés: Nincs
Elenis's picture

tej

Neharagudjatok hogy ide irok, de meg nem vagyok tulzottan jaratos itt. Ha valaki tudna nekem segiteni abban, hogy mit jelent a UHT tejben levo 8.25% SNF, nagyon halas lennek erte. (Elnezest az ekezet nelkulisegert, de nekem nincs lehetosegem ra) Koszom, Elenis

Értékelés: Nincs

SNF, nálunk szárazanyagtartalom

Solids Non Fat, vagyis szárazanyag zsír nélkül

Értékelés: Nincs
Elenis's picture

Tej

Koszonom Emoke. Meglehetne tudni hogy mi az a szaraz anyag a tejben?

Értékelés: Nincs
Nika's picture

Tejkalcium

Kedves Szerkesztők! A tejkalcium szóra rákeresve nem találtam hozzászólást/bejegyzést, így az alábbiakban szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek tapasztalata ezekkel a termékekkel kapcsolatosan? Alacsony kalciumszintre kellene szednem valamilyen készítményt, de a pezsgőtablettákat inkább elkerülném. Két terméket találtam eddig a piacon:

censored2.gif Kalcium kapszulában Ár: HUF 2.030 A csomagolásban lévő mennyiség:1 A dobozban lévő mennyiség:120 Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet! Termékadatok: OÉTI eng. szám: 66/É/2003 659/2005 Összetevők: Tejből kivont természetes kalcium, zselatin, vitaminok (K1 , C, B6 , B11, B12), szinezék (titánium-dioxid). Fogyasztási javaslat: 2x2 kapszula, bő folyadékkal, étkezéskor. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! A napi ajánlott adag (4 kapszula) tápanyagtartalma: Energia 7 kJ (1,6 kcal) Fehérje, g 0,280 Szénhidrát, g 0,065 Zsír, g 0 RDA*, % Kalcium, mg 320 40 Vitaminok RDA*, % Fillokinon (K1 ), µg 40 72 L-aszkorbinsav (C), mg 40 66 Piridoxin (B6 ), mg 1,34 66 Folsav (B11 ), µg 133,4 66 Cianokobalamin (B12), µg 0,66 66 *Felnőttek számára ajánlott napi bevitel A dobozban lévő mennyiség: 120 db / 400 mg-os kapszula 

censored2.gifTejkalcium Ár: 3 467,50 Ft A tejkalcium egy ásványi anyag különlegesség. A kalcium tartalmat csak a tejből nyerték ki. A napi ajánlott adag (6 kapszula) hatóanyagtartalma: nettó tömeg: 48 g Összetevők 6 kapszulában RDA% Kalcium 456 mg 57% C-vitamin 46 mg 82% B6 vitamin 1,3 mg 59% Folsav 162 81% K1 vitamin 40 57% Foszfor 252 mg 32% Doboz tartalmaz: 120 db kapszula Fogyasztási javaslat:naponta 6 kapszula bő folyadékkal. Hatóságilag kötelező előírás: az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. Az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet. Tárolás: Nedvességtől védve, szobahőmérsékleten, gyermekek elől elzárva.

Bármilyen hasznos kommentnek nagyon örülnék. Előre is köszönöm! regular_smile.gif Üdv, Nika

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Tejkálcium: azért nem foglalkozunk vele, mert említésre se méltó

Ugyanis nem tudja hasznosítani a szervezet. Csak kettősen fermentált formában működne szerintem, de a fenti két termék egyike sem kettősen fermentált.

Még mielőtt megoldást javasolnék, tudnom kéne, hogy miért alacsony a kálcium szinted? Történt erre irányuló vizsgálat? Nem tud beépülni, nem tud felszívódni, vagy nem jut be?

Ha nem tud beépülni, akkor vajon mi hiányzik a szervezetedből a beépüléshez? K1-K2 vitamin, vagy esetleg valamilyen fontos nyomelem? Ugyanis ha nem tud beépülni, akkor hiába pótlod! A sok be nem épült álcium le fogja terhelni az ereidet és a vesédet!

Ha nem tud felszívódni, akkor a bélflórát kell helyre tenni, mert máskülönben a bevitt kálcium ugyanazt csinálja, mint fent említettem.

Ha nem jut be, akkor valóban kálciumot kéne szedned, de nem mindegy, hogy milyen formában, és milyen komplexben, ugyanis önmagában a kálciumsemmit nem fog csinálni, csak rakódik oda, ahová nem kéne!

Értékelés: Nincs
Édua's picture

egészséges sűrített tej

sziasztok! találtam egy írást miszerint a sűrített tej egészséges! lássuk, hogy hülyítik a népet!

"A mai, élelmiszerbotrányoktól hangos világunkban talán az sem mellékes, hogy tudjuk, mit teszünk az asztalra, mit adunk a gyermekünknek. Nincs benne semmiféle E, semmiféle ízfokozó, állományjavító, térfogatnövelő, fehérítő, műcukor, amiktől allergiásak leszünk, megbetegszünk vagy akár meg is halunk. Az általunk forgalmazott termék kiváló minőségű, teljes (fölözetlen) tejből készült (8% tejszín tartalom) tökéletesen homogén, nem marad vissza a fogak alatt kissé recsegő cukor." - most akkor van benne cukor vagy nincs? "Egyszerűen csak egészséges és finom."

Mi az hogy a sűrített tej egészséges??? hogy lenne egészséges valami aminek a fele finomított kristálycukor? és a tej? talán ők fejték a vidéken élő tiszta füvet legelt tehenet? bizonyítani tudják, hogy a tehén nem kapott hormonokat, hogy jobban nőljön és több teje legyen, vagy antibiotikumokat, hogy ne legyen beteg? mit értenek "műcukor" alatt? én a finomított kristálycukrot. A finomítatlan nádcukor egy fokkal jobb, de kétlem, hogy ez van a termékükben. Valószínűleg a műédesítőkre gondolt túlbuzgó marketinges ember. mi az, hogy nem tartalmaz ízfokozót?? az ízfokozókat a sós ételekbe teszik (nátrium glutamát), az édesekbe aroma szokott kerülni, de egy sűrített tejben minek volna, hiszen a fele cukor! nem tartalmaz térfogatnövelőt... azt a pékáruk szoktak tartalmazni, a tej és a cukor elegyébe nem igen kell. sem tartósítószert... a cukor tartósít, persze, hogy nem kell bele. fehérítő?? miben láttak eddig fehérítőt? a mosóporban? annak mi köze van a sűrített tejhez?

nem azzal van a bajom, ha valaki nagy ritkán vásárol ilyesmit, de legyen már tisztában azzal, ha meg akarják vezetni, és ne áltassa magát, hogy ez mennyire egészséges. üdvözlettel Édua

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

tejpor

Van egy házicsoki receptem. Szeretném elkészíteni. Egyetlen dolog miatt torpantam csak meg. A hozzávalók között tejpor is szerepel. Tulajonképpen mi is az a tejpor? Van valami köze a tejhez? Használjam, ne használjam? Megnéztem a boltban egy tejporos zacskót. Az egyik összetevője. Szójalecitin. Ezzel van valami baj? vagy nincs? Segítsetek! Köszönettel Eszter

Értékelés: Nincs

Tejporral vagy nem tejporral?!

Szia Eszter!

 

A tejport anno, amikor elkezdték gyártani, szárítással készíték, azaz kivonták belőle a vizet. Ez azért nem annyira ijesztő... Manapság tudtommal ugyanígy csinálják, azzal az apró bökkenővel, hogy Neked nem ennek az eljárásnak a végtermékét adják el, hanem higítják mindenfélével. Például a szójalecitin, ami megragadt az emlékezetedben az összetevőkből, valójában olcsó fehérjepótló, de a tavasszal kitört, kínai termékek körüli botrány is épp a tejporok higítása miatt robbant ki, azzal a különbséggel, hogy ott egy olyan vegyülettel higítottak, amely a műanyaggyártás mellékterméke (értsd: szemete).

Eredetileg a tejport azért találták ki, mert így hosszú időn át lehet minőségvesztés nélkül tárolni a tej aromáját és fehérjéit, amit aztán visszahigítva (vagy nem visszahigítva) iparilag könnyedén fel lehet használni a tej helyett, amely a romlékonysága miatt sokkal nagyobb odafigyelést igényel.

Összesítve én azt mondanám, hogy a tejpor is a finomított élelmiszerek kategóriájába tartozik (és akkor engedékenyen kategorizáltam), én nem használom és másoknak sem javaslom.

Ha van kedved, írd be nekünk a receptet és megpróbáljuk kitalálni, hogyan hagyható ki/cserélhető le a receptben a tejpor valamilyen egészséges alternatívára.

 

Szép napot

grid

 

Értékelés: Nincs

házi csoki recept

Kedves Grid! Íme az eredeti recept: 50 dkg kristálycukrot felolvasztunk 1,5 dl vízzel. Főzzük forrás után 4 percig. Tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverünk 22 kg tejport, 4-5 dkg kakaót és 7-8 dkg vajat lassú tűzön. Tűzről levéve jól kihűtjük, vajazott tálra öntjük, olyanba, aminek pereme van. Évekkel korábban megcsináltam már ezt a csokit. Kihűlés után szeletelhető. Ugyanezt az állagot szeretném elérni. A cukrot lecserélném mézzel, bár nem tudom, hogy így nem válik-e folyékonnyá a végeredmény. Esetleg tudnál valamit javasolni a tejpor helyett? Előre is köszönöm. Eszter

Értékelés: Nincs

Eszternek tejpor helyett

Szia Eszter!

 

Én víz helyett tej-tejszín keveréket használnék, ezen kívül mást nem változtatnék a recepten. Ennek hátránya, hogy sokkal tovább tart az elkészítés, mert be kell sűríteni a tej-tejszín keveréket a kakaóval és a mézzel tejkaramella sűrűségűre, előnye, hogy nem eszel tejpor címén műanyagot.

Természetesen tej alatt olyan TEJ-et értek, aminek nem csak képen mutattak tehenet, azaz nem dobozos fehér löttyöt, mert az éltefogytiglani főzést igényel és akkor is inkább szárad, mint sűrűsödik. Ugyanez igaz a tejszínre...

Lehet, hogy kevés méz is elég bele így egyébként, mert a tej nagyon finom édes besűrítve önmagában is. Vagyis én a végén ízesíteném csak mézzel kóstolás után igény szerint

 

Sok sikert

grid

Értékelés: Nincs

házi csoki

Köszönöm, Grid! A tej-tejszín keverék be fog sűrűsödni a méztől és a kakaótól? De kb. mennyi idő alatt? Egyébként nekünk a tejes bácsi hozza a Riska-tejet. Eszter

Értékelés: Nincs

Eszternek kételyoszlatás

Szia Eszter!

 

A Riska-tej magában is besűrűsödik, isteni édes massza lesz belőle, azért is mondtam, hogy ne tegyél bele mézet csak a végén, kóstolás után. Mivel ez elég hosszú idő, ijesztőnek hangozhat, de szerintem messze megéri. A ráfordítandó idő többek között az induló tej mennyiségétől is függ, de nagyjából olyan fél órát rá kell szánni állandó kevergetés mellett. Azért javasoltam, hogy ne tiszta tejjel, hanem tej-tejszín keverékével csináld, mert úgy még sokkal krémesebb, még édesebb lesz és hamarabb is éri el a kívánt sűrűséget.

Ha még mindig vannak kérdéseid, írj bátran

 

További szépeket

grid

Értékelés: Nincs

Gridnek

Köszi, Grid, nemsokára kipróbálom. Eszter

Értékelés: Nincs

Tej..mégegyszer

Sziasztok!

Csak a tapasztalatomat írom le a tejről... Nekem 3 és fél éves kislányom van. 7 hónapos koráig kapott anyatejet. Aztán jött a tápszer... én egészen  2 és fél éves koráig adtam neki. Próbáltam kiváltani mással (zabtej, rizstej...) de nem fogadta el. Aztán elhagytam a tápszert. Csakhogy nagy sírás lett beőle. Először megpróbáltam a bolti tejet:(( Hasfájás, hasmenés és egyéb tünetek jöttek. Aztán megpróbáltuk a házi tejet. Imádja és nincs semmi gond! A szomszéd bácsinak van tehene és Ő hozza nekünk. Heti 3-4 alkalommal, reggelenként kap. Este egy finom vacsi után facsart gyümi levet vagy vizet (Pí) kap. De néha reggel kéri. Én úgy gondolom, hogy ennyi tejtől talán nem lesz gond. Ha már sem csokit sem cukrot és sütiket nem eszik, de imádja a házi levest, főzeléket, gyümit-én úgy gondolom ez a "káros" dolog belefér:)) Mit gondoltok erről?? Egyébként kitünő az étvágya:))
Betta

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

tej

Szia Betta!

Tudod szerintem nem a tejjel van a gond konkrétan, hanem azzal amit megeszik, ha nem tápos a tehén, hanem friss szénát kap, és rendes takarmányt akkor biztos nem káros annyira.
Nekünk kecskénk van, és van már néhány ember akik kérdezte, mikor lesz már tejci, hogy ne jöjjön ki rá az allergia, merthogy a kecske megeszi a parlagfüvet, és minden mást, amit kaszál nekik a férjem, így a tejében ott "figyelnek" az ellenanyagok és ott hatnak ahol kell, az immunrendszerünket támogatva.

Vali? Egy szakvéleményt kaphatunk erről Tőled, vagy Valaki más hozzáértőtől?

előre is köszi!
L.

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Betta és a házitej

Szia Betta!
Nem Te vagy az első anyuka, akineka gyerkőcének semmi baja a házitejtől.
Egy újságban olvastam, nem tudom mi igaz belőle, de gyanítom, hogy van benne valami:
a bolti tejben a homogénezés során a zsírsejtek összemennek, bekerülnek a véráramba, és laktózintoleranciát váltanak ki. . Javítsatok ki lányok, ha nem így van!
Mindesetre a hétvégén is meg akarom próbálni a tehéntejet Csabikának. A szülőfalumban több tehenészet is van, sőt bátyámék szomszédjában kecskék....méghozzá "biokecskék", mert az otthoni füvet legelészik, amit aztán nem permeteznek, az biztos, meg a füvet minek is...na, már megint elkanyarintottam.
Bocsi!

Értékelés: Nincs

tápszer helyett?

A másféléves kismanómnak esti tápszer helyett mit adjak???? Nem akarok bolti tejet adni neki, de lassan le szeretném cserélni a tápszert. Amúgy kb. 10 hónapos koráig csak anyatejcsit kapott, de mivel az "elfogyott", így ezért jött a tápszer helyette. Mivel váltsam ki szerintetek?

Értékelés: Nincs

Tápszer helyettesítése

Sziasztok, 2 hetes kisbabával vagyok itthon. Úgy néz ki nem elég a tej a gyereknek. 450 ml helyett kb. 150-250 ml-t tudok lefejni naponta. Mivel lehet pótolni a kiesett mennyiséget, ha tápszert nem szívesen használnék? Köszönöm a gyors válszt.

Értékelés: Nincs

Tápszeres pótlás Izabell1nek

Szia! TEszti már olyan szépen leírta mindazt amit jó, ha tudsz és szem előtt tartasz. De ahogy olvasgattalak felmerült bennem egy csomó kérdés... Mi az, hogy 450 ml helyett Te "csak" 150-250 ml-t fejsz???? Ki modja hogy 450 ml tejet le kell fejni naponta? Gondolom szotatod a kisbabád...ha a szoptatás mellett Te kifejsz még napi 150-250 ml tejet az csodás dolog! Miért gondolod, hogy ki kell pótolni a tejmennyiségét naponta, esetleg étkezések után? Hogyan viselkedik a kisbabád? S mennyit gyarapodott a súlya heti szinten? Mennyit veszített a súlyából a kórházban? Azt visszaszedte-e már? Milyen az alvás ébrenlét ritmusa? Éjjel alszik-e? Ő még nagyon kicsike, nem várhatjuk el, hogy egyből a tápszeres előírás szerinti anyatejadagokat egy meg...a babák nagyon kis gyomorral születnek, akkorka kb. mint egy nagyobb szem csereszne, ami nem tágul túl gyorsan és ez nem is baj...szóval nem értem a leveled alapján miből gondolod hogy kevés a tej neki. Írhatnál bővebben, vagy írj privát, mert nem értem mi a gondod...persze csak ha úgy érzed segítsek Neked. Lenóka wave.gif

Értékelés: Nincs

Kevés anyatej Izabell1-nek

Szia!

Vannak itt nálam képzettebbek, szoptatási tanácsadók, de amíg ők írnak, addig is megakadt a szemem azon, hogy fejed a tejet. Miért? A baba sokkal többet és hatékonyabban ki tud szopizni, mint amennyit Te "kínkeservesen" lefejsz.
Ha nem megy a szoptatás, akkor kérj segítséget, szinte biztos, hogy tudnak segíteni! Például: La Leche Liga: www.lll.hu
Alapvetően az anyatej termelődése kereslet-kínálat alapon működik. Ha megvan minden szükséges tápanyag, eleget iszol (én is nyáron szültem és napi 5 litert ittam) és igény szerint szoptatod a babát, akkor az anyatej termelés az ő igényei szerint alakul. Az elején lehetnek rövid ideig tartó hiányok, de ezeknek megoldódnak.
Azt érdemes még tudni, hogy a tej első része hígabb, ez szolgál az szomjoltásra, a második része zsírosabb, táplálóbb. Ha úgy érzed, hogy éhes a baba, akkor hagyd, hogy az egyik mellből az utolsó cseppig kiszívja a tejet és csak utána tedd át a másik oldalra. Ha kevés a tej, akkor szerintem ezután még visszateheted az első mellre.

A saját tej után a következő legjobb megoldás más anya teje, de ehhez nem egyszerű hozzájutni.

Fel a fejjel és fogd be a családot mindenféle munkára, hogy a babára és a szopizásra koncentrálhass és pihenhess!

Eszter

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Évi tápszer kérdése!

Szia Évi!
Én azt tudom tanácsolni, hogy a tápszert azonnal hagyd el a kicsinél. Nem kell helyette semmi, mert teljesen fölösleges helyettesíteni, hiszen több "káros anyag" jut be a szervezetébe mint hasznos. Csináljál neki teát, teljesen jó és sokkal hatékonyabb. Esti lefekvéskor nagyon jó a citromfű, zsálya, menta. Cukor nélkül. Nem kell hogy sokat igyon elalvás előtt hisz úgy is vacsizik.
Fontos hogy a tea ne valami granulátumos gyerek tea legyen hanem "élő". Vagyis növény formájában legyen megfőzve.
De lehet almából is, csipkebogyóból, itt van a finom bodza szezon, finom limonádét lehet belőle ( cukor nélkül ) hársfa is virágzik, akác. A természetben minden megvan ami kellhet neki és jó. Hagyd a csudába a mű tápszert. Ha eddig nem jelentkezett nála az ekcéma, allergia akkor örülj és adj neki finom élő leveket!
Szeretettel! Ani

Értékelés: Nincs

tápi helyett, Évinek

Szia Évi!
Anidúla írását kiegészítem a saját tapsztalatommal.
Nem egyszerű (nekem nem is sikerült) átszoktatni a tápról a teára a gyereket. Mert nem a megszokott ízzel találkozik, így nem is biztos, hogy elfogadja. Én egy hétig unszoltam, és mindíg sírás volt a vége. Nem bírtuk hallgatni, ahogy sírt, így mindíg kapott tápszert, reggel és este is.

Nem is olyan rég, MV Niki írt a növényi tejekről, ezzel szerintem elfogadhatóbban kiváltható a tápi a baba számára. Ha jól emlékszem a boszikonyhában van leírva a tejekkel kapcsolatos receptek.


L.

Értékelés: Nincs

tápszer helyett növényi tej

Köszönöm Lenóka a tapasztalatodat. Én már kipróbáltam a boszikonyhából a növényi tejeket, mandula-, kókusz-, zabtejet, sajnos nekem egyiket sem sikerült megcsinálnom, valahogy az én ízlésemnek ihatatlannak tűnt. :-( De a növényi tejekre gondoltam már, hogy esetléeg azt adnék neki, láttam egy bolt weboldalán, hogy van pl. barna rizs tej, hmmm jól hangzik, biztosan finom is. Majd azzal kezdem meg próbálkozom a teával is.

Anidúla, de jó hogy nálatok ízlenek a kukackák, remélem nálunk sem lesz gond vele. Már 2x próbálkoztam csíráztatással, de sikertelenül. Most megint rászedtem magam, hogy megpróbáljak csíráztatni.
A kefírt amúgy szeretjük, és natúr joghurtot is eszünk zabpehellyel és 2 hete elrakott eperlekvárral. Lehet újra el kellene mennünk epret szedni lekvárnak, mert ha így haladunk nagyon hamar elfogy. :D

Köszönöm mindenkinek a jó tanácsokat! :-)

Értékelés: Nincs

Köszönöm szépen Anidúla

Köszönöm szépen Anidúla a válaszodat, s ahogy el is olvastam a"Mérgező italunk a tej" cikket, én is erre a következtetésre jutottam, hogy nem kellene adnom neki a tápszert. Mivel a tejet fogyasztóknál nagyobb a csonttörés és hogy kioldja a kálciumot a csontból, ezért úgy döntöttem nem iszom most már tejet!!! A kisfiamnak estére a tanácsodra inkább teát fogok adni, van itthon több finom tea, nem mű, hanem igazi.

Más: ha recept szerint tej kellene valamilyen sütibe, ételbe, akkor ezentúl azt vízzel helyettesítsem??? Már a legutóbb a palacsintát is tej helyett vízzel sütöttem, anyukám amúgy is így készíti és valahogy finomabb is, mert sokkal lágyabb, könnyebb. Akik még nem próbálták ki így, azoknak ajánlok egy próbát, biztosan ízleni fog. ;-)

Ha a tej "mérgező", akkor ebből adódóan ne együnk tejfölt, tejszínt, túrót, vajat, kefírt??? Ezekkel akkor mi a helyzet?

Ha a kálciumot szeretném másképp pótolni, akkor mit fogyasszunk? Olvastam a lucerna ill. a napraforgó csíráról, hogy azokban rengeteg van. Hány éves kortól fogyasztható, egy másféléves gyerek is ehet ilyet????

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Évinek tej és egyebek

Szia Évi!
Tejet lehet növényi tejjel hejettesíteni, mandula, kókusz....ebből a kisgyermeked is ihat, ehet nyugodtan!
tejet, tejszínt és tejfölt én nem használok, de minden olyan tejterméket ami gombás erjesztésen megy keresztül, kefír, natúr joghurt (bio), sajt azt igen. Az már olyan formában jut be ami emészthető az ember számára.
Csírát másfél évesen nyugogtan ehet a kicsi! Az enyém imádja! Azt mondja kukac:)
Jó kóstolgatást:)
Ani

Értékelés: Nincs

tápszer

Szia Anidúla!

Olvastam a válaszodat tápszerrel kapcsolatban.
Én is adtam a kisfiamnak, sajnos akkor még nem voltam képben ezekkel a doldokkal.
Most nyáron lesz három éves. Tápszert már jó ideje nem iszik.
A kérdésem az lenne, hogy ha eddig nem jött elő ekcéma nála, akkor már nem is fog, vagy az jóval később is előjöhet?
A combja belső oldalán időnként smirdli szerű (rücskös) a bőre és viszket neki.
A doktor néni azt mondta, hogy száraz. Ilcsi krémmel kenegetem, ami elég jól karbantartja. Lehet, hogy ez is ekcéma?

Várom válaszod.
Szia,
Edit

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Editnek!

Szia Edit!
Csak ismételni tudnám Valit! Teljesen úgy van ahogy írta!
Kicsit erősítsd az immunrendszerét és akkor a bőrproblémák is megszünnek!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A gyermekkorban szedett szintetikus tápszer

egész életünkre rányomhatja a bélyegét. Lehet, hogy egy felnőttkori allergia, asztma, vagy egy felnőttkori ekcéma képében bosszulja meg magát. Például a tinédzserek felkarján és combján - a hormonváltozásokkal együtt - megjelenő érdes gyulladt bőr (keratosis pilaris = egy fajta hiperkeratózis) is visszavezethető a csecsemőkorban adott tápszerekre.
Kisfiad belső combján lévő rücsök is lehet előszele az ekcémának, vagy a hiperkeratózisok valamelyikének. Erősítsd az immunrendszerét minél több zöldséggel és gyümölccsel, lehetőleg egyáltalán ne egyetek cukrot, kerüljétek el a finomított élelmiszereket és a tejet. Nem ártana ha itatnád vele a JuniorMaxot, és csinálnátok neki egy Omega3 EPA kúrát napi 1 szemmel. A bőrén az érintett részt pedig kenegessétek ligetszépe olajjal.

Értékelés: Nincs

tápszer-kérdés és más dolgok

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy erre a témára (IS) rátaláltam, de az kétségbeejt, hogy az eddigi legjobb akaratommal is mennyit árthattam magamnak és a gyerekemnek!
Kislányom 13 hónapos 10 napos kora óta kap kiegészítésnak tápszert, először HA-sat, majd ugyanennek a márkának a nagyobb gyerekek részére ajánlott fajtáit. Egyébként 10 hónapos koráig szopott - de csak minimálisan, és 4 hónapos volt,. amikor a hozzátáplálást kezdtem, pont a tápszer miatt.
A mai napig a reggelije és a vacsorája tápszer. Könnyen eszi egyedül, szereti. Hozzáteszem, hogy nem egy jó evő gyerek és én örülök, ha a tápszer legalább kell neki... illetve eddig örültem. El sem tudom képzelni, hogy a vacsorát közvetlenül lefekvés előtt mivel tudnám kiváltani. Szinte mondhatom, hogy rituálé-szerűen a nap zárása ez.
Mit tanácsoltok?

más:
Szeretnénk abszlút a természetesség felé fordulni mind az étkezésben, mind a kozmetikumokban, vegyi anyagokban.  Mi a férjemmel meg tudjuk tenni, hogy azt fogyasszuk, ami egészséges, de mi lesz a Kicsivel a bölcsiben és az oviban, és tovább? Egész nap "mérgeződik"? Ha rászoktatom az egészséges, természetes ételek ízére, akkor fogja szeretni a másfajtát?

ismét más:
már jó ideje olvasgatom az oldalt és próbálok okosodni, füzetet is nyitottam, felírok sok mindent. Lehet, hogy javasolta már más is, vagy létezik a dolog, de olyan jó lenne, ha lenne valami táblázat, ahol fel lennének tüntetve azok az anyagok, amiket nyugodtan használhatunk, tiszták, vagy fél-tiszták. Én elkezdtem az összeírást és szívesen meg is csinálom a táblázatot (ha még nincs), csak olyan rengeteg itt az info, hogy a kis Gézengúzom mellett nem tudom, mikorra lennék kész az átolvasásokkal!? :)

Előre is köszönöm a válaszokat és köszönöm, hogy tanulhatok Tőletek!!!

A.

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Anett kérdéseire válasz

Szia Anett!
A kislányod tudja, hogy mennyi táplálékra van szüksége. Nincs rosszevő gyerek! Olyan gyerek  van aki dacból nem eszik mert belé akarnak mindent tuszkolni ami ellen végekezik a szervezete hogy NEM KELL!
Ne mond ki rá hogy rossz evő, mert ezzel teremtesz! Megteremted azt hogy nem eszik meg semmit. Ami egyébként nem igaz mert a gyerekek szinte egész nap eszegetnek és összességében mindig eleget esznek hisz ők tudják mikor mennyire van étvágyuk! Éhen nem fog halni ne félj az életösztönei erősebbek mint a te félelmeid! Én azt tudom tanácsolni hogy hagyd el a tápszert és kísérletezzetek. Először tudom hogy ez elképzelhetettlen mert az én kisfiamnál ugyan ez volt! Ritús volt a reggeli és az esti tápszer, csak amikor allergies ekcémás, és sorolhatnám mi lett akkor találtam Valira és akkor változott az életmódunk és a betegségeink is megszűntek. Próbáld ki a növényi tejeket, teákat. Tejpépet is lehet növényi tejből készíteni(nem a dobozos előregyártottat)
Ő már simán vacsizhat reggelizhet szilárdat teával! Kis szendvicseket, kölest, árpát.....

Az hogy mi lesz az oviba az egy olyan probléma ami nem valós, illetve nincs a jelenben hiszen csak egy éves! Próbálj meg a jelenben gondolkodni, sokkal egyszerűbb az élet!
Teljesen fölösleges és terhelő is olyantól félni ami nincs!
Most nem megyek bele abba hogy mi is lehet az oviban, de hidd el döbbenetes példáink vannak hogy egy gyerek hogy formálja át a többi tudatát:)

Szívesen segítek bármiben!
Ani

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

Ani, tudatmódosítás oviban? :)

 "Most nem megyek bele abba hogy mi is lehet az oviban, de hidd el döbbenetes példáink vannak hogy egy gyerek hogy formálja át a többi tudatát:)"

Ez érdekes lehet, ha van időd, mesélj légyszi :)

Üdv,
Zsófi

Értékelés: Nincs

Köszönöm Ani! De a félelmem nem alaptalan...

Köszönöm a gyors választ!

Amíg én nem szembesültem az ilyen fajta evéssel, addig én is nyugtattam mindenkit, hogy tudja  a gyerek, hogy mennyi kell neki, és nem fog éhenhalni... csakhogy most más lett a helyzet és nekem azzal van gondom, hogy a főtt ételek maradnak ki, sajnos. Illetve  etetésenként van, hogy 4-félét próbálok adni neki, de egyik sem kell. Most hosszú lenne leírni, mert nagyon sok dologgal próbálkoztam már, utánaolvasgattam a témának, próbálom nem erőltetni, stb. Sajnos a mindennapokban nem tudom minden étkezésnél megoldani, hogy ellesse a körülötte lévőktől az evést, pedig ez beválni látszik.
A reggelit könnyű is lenne kiváltani, szemezek már egy ideje a gondolattal, az esti evés okoz fejtörést, de majd minden lépésnél kérek tanácsot! :)
Szóval hogy kezdjem? A teljes, kb 3 dl tápot vonjam meg, vagy apránként cseréljem fel mással?

A másik az óvoda téma, és a hozzáállás.
Tudom, hogy a félelem szüli a bajt, de így, "előrelátónak" lettem nevelve, és sajnos pl az anyukám a mai napig beleszól abba, hogy mit hogyan csinálok. Nagyon sok kétségem van emiatt. És igen, megelőzva a kérdést: próbáltam már leszerelni szépen, csúnyán, de nem megy. Egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szüleim, hogy felnőttem. Ez sokszor jó, de most pont panasz! :)
Szóval nem tudok a mának élni... de próbálom megtalálni a harmóniát. Csak egyszerűen nem tudom azt mondani, hogy rászokatom a gyereket egyfajta táplálozásra, mert tudom, hogy családon belül sem mindenki fogadja el ezt (a másik nagyszülői részről pl, mert ebben speciel Anyukám is támogat), és ha a Kislányom pl Nagymamázik, akkor nem várhatom el, hogy neki külön főzzenek, ne mossák meg a kezét mérgező szappannal, stb. Ha kérném, akkor sem biztos, hogy így csinálnák - az Anyósommal volt már emiatt össztűzésem párszor.
Ti ezeket hogyan oldjátok meg? Vagy ez csak nekem okoz gondot?

Bocsánat, hogy eltértem a témától!
Számomra az lenne a legfontosabb, hogy "tisztán" éljünk és ezért ne kelljen magyarázkodnom senkinek, főleg a családunknak. :)

A.

Értékelés: Nincs

Anettnek a nem evésre

Szia Anett!

olvasgatlak itt titeket Anival, és csak annyi jut eszembe, hogy NEM VÉLETLENÜL NEM ESZI, biztosan van tőle valami számodra nem érzékelhető panasza.
Nekem két gyerekem is allergiás, így tapasztalatból tudom, hogy a nem evő gyerekeknek mindíg van valami "beles" problémája.

A legkisebb pl. egyáltalán nem eszik gyümölcsöt, mindenki arra akart rábeszélni, hogy erőltetni kell, mert miből lesz elegendő vitamin benne? Aztán egyszer kiderült, hogy nem képes a gyümölcscukor bontására teljes egészében. Az utolsó morzsát is kikaparja a szájából a kezével a gyümölcsnek, + tojásallergiás, így sem csirke sem tyúkhúst nem ehet, sőt még olyan dolgokat sem, amik ezeket a legapróbb nyomokban tartalmazzák. Ha valmi miatt felborul a belső egyensúlya, van, hogy még mostanság is egész nap szopizik, pedig most volt 2 éves.

Nagyon fontos, hogy kifeigyeld mit szeret, és azt főzd neki. Bizotsan lesz pár éltel.
Hidd el, hogy az pont elég lesz.

Én most nyáron elivszem a gyerekeimet homeopátiás szakemberhez és kiteszteltetem az alkati szerüket, ez nagyon sok minden problémára megoldást jelent. Van ismerősöm, akinek szintén ilyen érzékeny a gyereke, mint az enyém, és mióta eszi heti rendszerességgel az alkati szerét, elmúlt az egyik allergiája és farkas étvágya lett.
Ez is pozitívan tudja támogatni az immunrendszert.
Ne keseregj, és próbálj meg nem aggódni, bár engem is sokszor frusztrál, a probléma, ami a tiédhez hasonló, csak az enyém még szopizik, (így ilyenkor szinte kizárólag anyatejen él, ha valami miatt felborul a bél-egyensúlya,) ebből biztosan tudom, hogy jó táplálékhoz jut. Nagyon nehéz velük, de nem lehetetlen megtanulni, kitapasztalni azt, hogy mi a megfelelő számukra. (Az enyém pl. rajong a krémlevesekért, a zeller a kevence)

Próbáld meg, hogy elhagysz ételféleségeket egy -két hétre, nagyon látványos változásban lesz részed, ha a gondot okozó anyag kikerül a szervezetéből. Az enyém azóta úgy nő, mint a gomba.

Kitartást kívánok hozzá az egész családnak.

Egyébként a nagyik nálunk sem egyszerűek, úgy vagyok vele, mint a földre esett kenyérrel, amit a gyerek még koszosan is jóízűen megeszik, erősödik ettől is az immunrendszere. Nekem meg az idegeim..... és  a tűrőképességem határai is erősen kidolódtak, csak néha kerülget a frász, de akkor nagyon. Na ekkor azért nem állom meg szó nélkül.

L.

Értékelés: Nincs

Rosszevő gyerek

Szia Lenóka!

Távol álljon tőlem, h vitát szítsak, viszont annak ellenére, h a mindenféle ételallergiáknak érdemes utánnajárni, egyáltalán nem biztos, h az áll a rosszevő gyerek válogatóssága mögött. Én magam is rendkívül válogatós voltam és számtalan gyereket ismerek, akik hozzám hasonlóan azért válogatnak, mert (ahogy én fogalmaztam 4-5 évesen) az étel ,,nincs a saját ízében''
Én például nem ettem meg a bolti cuccokat a kenyéren és a vajon kívül (bár a kenyeret is egy adott pékségből hoztuk mindig), a gyümölcsöket, ha bármit is raktak rá/bele, vagy bármilyen módon feldolgozták, nem ettem meg a húslevest, ha a húson és a zöldségeken kívül más is főtt a vízben (pl fűszerek vagy akár só) és még sorolhatnám, mit jelentett a fenti mondat az én életemben... és ami a meglepő (és számomra mondjuk örömteli), h minden allergia nélkül most is vannak ilyen gyerekek

Szép napot
grid

Értékelés: Nincs

Drága Grid!

Sokan vagyunk sokfélék.
Én sem voltam valami hú de jól evő gyerek, (biztos ezért vagyok ennyire toleráns a gyerekeim nem evését illetően)a levesem mindíg átkanalaztam a tesóm tányérjába, hogy úgy tűnjön, én bizony mind megettem az ételt persze anyukám úgy is tudta, hogy mit csináltam, mert a tesóm sosem hagyott semmit a tányérjában. 

Én is voltam allergiás és érzékeny, sőt vagyok is. Ez van. Örülj, hogy TE nem gyarapítod az allergiás betegek társaságát.

Nyilván lehet "rosszevő" enélkül is. Nem állítottam, hogy kizárólagosan az allergia vagy érzékenység áll ennek a hátterében.
Ezt a saját tapasztalatomat, leginkább azért írtam, hogy eloszlassam az édesanya pánikhangulatát, kétségbeesését, és hogy tudja nincs egyedül ezzel a problémával. Sőt, hogy van valamféle kiút ebből, azzal a módszerrel, hogy a kedvenceit főzzük a gyereknek, ill. elvonjuk, ami esetlegesen gondot okozhat.
Szép napot Neked!
Lenóka.

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Anettnek

Szia Anett!

A teljes tápszert hagyd el ne fokozatosan! Felesleges vele húzni az időt. Három deci folyadékot este megitatni vele egyébként is fölösleges! A tápszerben semmi nincs amitől megvonod ha nem adsz neki! Tehéntej alapú tehát nem tudja felbontani a gyomra (akár mit is csinálnak vele) a benne lévő adalék vitamin és ásványi anyag szintetikus, nem épül be vagy csak nagyon kevés és ami a legszörnyűbb némelyik tápszerben több cukior van mint a coca-colában....
Szóval semmi hasznostól nem fosztod meg!

HA valamiben előrelátó szeretnél lenni akkor az az legyen, hogy a te gyermeked a te és a párod mintáját fogja lekövetni, nem a nagyiét! Szóval ha nálatok méreganyagmentes kozmetikumok vannak, csírát eszik és élő kajákat és egészségeset akkor semmit nem számít hogy időnként a nagyi megmossa a kezét baba szappannal vagy ad neki egy bögre kakaót! Nem kell konfrontálódni a nagyszülőkkel, más korosztály, más felfogás! Valószínűleg már idősek is nem dolgoznak az ad értelmet az életüknek, hogy ők valamikor megszültek minket és olyan jól csináltak mindent, hogy no lám most is élünk. Hát hogy a fenébe nem érthető ez, minek változtatni! Ezt csak lassan lehet átformálni és nagyon nagy szeretettel és türelemmel! DE magadhoz légy következetes és vállald föl, hogy te így szeretnéd és nem kell neki is! Majd aha a kicsi nagyobb lesz és neki elmondod hogy mit miért csinálsz akkor ő fogja a nagyit beavatni a nagy titokba, és tőle sokkal jobban veszi majd mint tőled
Az anyukák nagy része ilyen így lettünk kitalálva. kíváncsi leszek 20év múlva a mi lányaink egy hasonló fórumon mit írnak rólunk...

Az hogy a kicsi leányod épp a főttet hagyja ki az miért is baj? A főtt ételbe mi van amit kihagy? Kifőzzük belőle a vitamint, ásványianyagot és mivel halálra turmixoljuk még a rostokat is megsemmisítjük.
okos az a gyerekmég szép hogy kihagyja és enne inkább valami élőt, nyerset, pároltat!
Hagyatkozz az érzéseidre és ne akard egyik napról megváltoztatni az egész életeteket, csak fokozatosan szépen, tudatosan, következetesen.
Menni fog ne aggódj! Mi is segítünk!
Ani

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Anettnak tápszer helyett - ami nálunk is bevált

Kedves Anett!

Én is gondban voltam, mert a reggeli tápszerivászat nálunk is rítussá vált. A mai napig megmaradt, DE!!! a tápszert elhagytuk, mivel úgy néz ki tejcukorérzékeny a kicsim. Valószínűleg a tápszereknek köszönhetően. A lányok tanácsára én magam készítem el Csabikámnak a zabtejet, ezt issza hajnalban és reggel, amikor felkel. Ebből főzöm neki teljes őrlésű tönkölybúzadarával az esti tejbedarát (nálunk ez a vacsi, 9 körül megeszi szépen, és kb. hajnali 5 órakor kér zabtejet cumisüvegből) SZERETI, és tudom, hogy egészséges is. Nem beszélve arról, hogy míg a boltban a zabtej 600 ft körülire rúg, én itthon kb. 30 forintból elkészítek 1 litert. És az az 1 liter majdnem el is fogy 1 nap alatt. :)
Krumplipürét, főzeléket, mindent helyettesíteni tudsz vele, amit amúgy tejjel készítenél!
 A boszorkánykonyhában a tejmentes tejeknél megtalálod az elkészítését. Rizstejet is tudsz csinálni, de nekem macerás.

Remélem segítettem!

Szeretettel: Viki
 

Értékelés: Nincs

:)

Köszönöm a jó tanácsot, ki fogom próbálni!!! Majd megírom a tapasztalatomat!

Értékelés: Nincs

zabital

Sziasztok!

Örömmel tudatom, hogy Gyermekem imádja a 710,- Ft-os zabitalt! :)
Megnéztem a zabtej készítésének módját! Kérdéseim:
Melyik az ajánlott/kipróbált/bevált zabpehely?
A tisztított víz lehet csapviz ami tisztítón átjött, vagy ti mit használtok?

Tegnap elmentem egy bio boltba (nem nagy városban élünk és abba mentem, amelyik este 6 után nyitva volt), de SEMMI nem volt! :)
Ma próbálkozom egy másikkal, csak a sáfrányolajtól is tartok, hogy lesz-e vajon....

ui:
Engem is meglepett, hogy a Kislányom milyen jóízűen itta a zabitalt, köszönöm mégegyszer a tanácsot!!!

Értékelés: Nincs

Zabital házilag

Sziasztok,
én ezt szoktam készíteni olaj nélkül:tocsni.blogspot.com/2008/12/zabtej.html
Kávé helyett iszom, reggelente.


Értékelés: Nincs

Kérdés Bumbuhoz?

Szia Bumbu!

Te hogyan csinálod ezt a zabtejet? Én kétféle képpen is próbáltam leszűrni, de mindkettő elég macerás (vagy csak én vagyok béna). Az egyik amikor a leturmixolt zabot kis szűrőn nyomkodtam át, hosszadalmas, de sikerült, csak a szűrőből nehezen jönnek ki a zabmaradékok. A másik módszerem az volt, hogy textilpelusba öntöttem és úgy próbáltam átpréselni, ez is elég káoszt okoz a konyhámban, sőt apa két kezére is szükségem volt a művelethez. :D Neked esetleg van valami ügyesebb praktikád vagy bárki másnak!?
Amúgy tök jó a recept, ez az egyetlen ami tényleg sikerült. ;-)

Zabot amúgy tudja valaki hol lehet venni kilóra??? Boltban kisebb kiszerelésben elég drága, 500 ft 500 gr. Merre lehet nagyobb tételben és persze olcsóbban is kapni?

Értékelés: Nincs

ZABTEJ

Drága Bumbu!

Hálás köszönet ezért a linkért! Én már próbáltam itthon tejet készíteni, de sikertelenül, csináltam mandulatejet, kókusztejet, zabtejet és eddig egyik sem sikerült..... viszont ez a recept tényleg bevált, olyan mint a bolti. Nagyon örülök hogy elsőre sikerült és tényleg fincsi! Olyan boldog vagyok, mert azért így olcsóbban kijön. Szerencsére a 1,5 éves kisfiam rögtön átállt a tápszerről a zabtejre, csak a 700 ft/l nem olcsó, de így 100-150 ft-ra jön ki litere. Hálás köszönet mégegyszer.

Azért beilleszteném ide a receptet, hogy meglegyen. Tényleg jó!!!! ;-)


100 gramm zabot és két-három evőkanálnyi mazsolát 300 ml tisztított vízbe beáztattam éjszakára. Reggel botmixerrel pürésítettem az egészet. Felengedtem még 700 ml vízzel, és adtam hozzá egy fél kávéskanál sót, majd tovább turmixoltam, végül leszűrtem. Ízlés szerint lehet módosítani az édességén (mézzel illetve további mazsola vagy egyéb aszaltgyümölcs-püré hozzáadásával). Óriási szénhidrátbomba, reggelire nem tudok jobbat elképzelni.
Hűtőben tárolva legfeljebb három napig fogyasztható.

Értékelés: Nincs

Bumbu-féle zabtej - kérdés

Sziasztok!

Az érdekelne, hogy a Bumbu által ismertetett zabtejet el lehet-e késziteni zabpehelyből?

Köszönöm!
K.Ági

Értékelés: Nincs

babák hozzátáplálása

Sziasztok!Szeretettel ajánlom ezt a blogot:  vegagyerek.blogspot.com  .Vegetáriánus gyermeknevelés(etetés),legutobbi téma pont a babák hozzátáplálása.

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Anettnak zabital

Engem is meglepett, hogy a kisfiam mennyire szereti a zabitalt. :)
Nekem sincs sáfrányolajam, picike olívaolajjal készítem.
Én már többféle zabpelyhet vettem, mindegyik jó hozzá. Persze bio, és nem árt, ha teljesőrlésű. A pécsi Árkád reformházában kaptam hihetetlen olcsón. Míg itt Zalaegerszegen a fél kg 500 ft, ott az 1 kg 445 ft. Rájöttem, pécsi figura gyártja. :)
Be is vásároltam pár zacsival gyorsan.
Igen, tisztított víznek a víztisztítón átfolyt víz jó, nekem sajna MÉG nincs víztisztítóm, de ami késik nem múlik! :)

Szóval érdemesebb Magad készíteni a zabitalt, mert 710 forintjával igencsak hamar csődbe mentek, és a gyerkőc jó sokat meg tud inni belőle, főleg ha szereti is.
Egyébként említették a csajok, hogy a gyerek tudja mi a jó neki. Amikor nyűgös volt, a tápszert egyszerűen kiköpte. Tegnap minden baja volt, nem evett semmit (egy hete kaptuk a 15 hónapos oltást, 2 napig lázas volt) hajnalban 5 percenként felsírt (még mindig alszik az ágyunkban), de a zabitalt jóízűen megitta. Tudja, hogy a tápszer nem, de a zabital mennyire jó neki. :)

No, be is fejezem megint a szófo....mat, cserregni tudok bőven.
Remélem ismét segítettem!

Értékelés: Nincs

köszönöm

igen, ismét! :)

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Anett kislánya:)

Szia Anett!
Ínyenc a Drága! Látatlanban is imádom
Fogalmam sincs hogyan kell zabtejet készíteni, de biztos kapsz hasznos tanácsokat!
A tisztított víz az ami a tisztítón átmegy! Mi is azt használjuk:)
Jó iszogatást!
Ölelés a Kicsinek és Neked is! Ani

Értékelés: Nincs

Zabtejhez

Zabtejhez babaásványvíz?
Nekünk még nincs víztisztítónk. Én ha csinálok neki valamit (bár még csak most kezdjük a hozzátáplálást) baba ásványvízet használok. Az is jó? Forralt csapvizet nem merek neki adni, mert úgy olvastam, hogy a nehézfémek ugyanúgy benne maradnak a vízben, csak a klórt és a bacit ölöm ki a forralással!
Előre is köszi!
Yoel

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

zabtejhez babavíz

Jó erre a célra a babavíz, használd nyugodtan.
Azért egy félreértést eloszlatnék: forralással nem lehet kiölni a klórt a vízből, sőt minél jobban forralod a vizet, annál koncentráltabb lesz benne a klór! Forralással csak a baktériumok halnak meg. A nehézfémek, a klór és a gyógyszermaradványok sajnos nem.

Értékelés: Nincs

Elixír

Sziasztok!
Szerintetek ajánlatos ilyet fogyasztani: Tartalmaz (teljes deklaráció): homoktövis bogyó rostos leve (42%), bio-cukor, bio-méz. 200ml

Köszi:)

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Hiába bio, ha

Hiába bio, ha cukor.
Határozottan NEM.
Miért nem elég a méz?

Értékelés: Nincs

Elixír

Hát csak ezért gondoltam:
friss, érett, bio-dinamikus termesztésü homoktövis bogyóiból készül tradicionális eljárással. Igy a termékek megörzik a gyümölcs értékes hatóanyag tartalmát. Magas a vitamin tartalmuk, különösen C vitaminban gazdagok. Antioxidánsokat (A-vitamin, béta-karotin és flavonoidok), nyomelemeket, ásványi anyagokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak. Segítik a szervezet védekező rendszerét. Fokozott szellemi- vagy testi igénybevétel esetén különösen ajánlott. Javítja a teljesítőképességet. Mindenek előtt a hideg, fényben szegény évszakokban, a megnövekedett C-vitamin igény idején értékes kiegészítője táplálkozásunknak.

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Ez mind jól hangzik és

Ez mind jól hangzik és nincs is kétségem, de kíváncsi lennék a "tradicionális eljárás"-ra.
Nem azért, mert nem hiszem, hogy jó, hanem mert érdekel.
Mindig érdekel a gyártási technológia, mert ott vesznek el a vitaminok.
Tudod, mi itt az oldalon kicsit cukor ellenesek vagyunk, mert nagyon nem tesz jót a szervezetnek. Ha téged nem zavar, akkor igyad nyugodtan.
Remélem egyszer Te is oda jutsz, hogy kiselejtezd, amiben cukor van.

Szép estét!
H

Értékelés: Nincs

Cukor

Hát igen, a cukrot pont most próbálom száműzni az életemből,csak gondoltam hogy esetleg nem lehet benne olyan sok cukor,mert a végén írja.
Így inkább nem veszek ilyet,pedig kezdtem örülni hogy találtam természetes vitamint,nem pedig szintetikusat.Ez van,ja amúgy W..... Homoktövis Elixírje lett volna.

Értékelés: Nincs

Weleda "Elixírek" cukor nélkül

Kedves Csilla,

Ezeknek a termékeknek van cukormentes változata is, amiben 100%-os biogyümölcsök - zöldségek vannak, csak azt nem elixírnek, hanem ún "ursaft"-nak hívják.

A nagyobb bioboltokban, egészségtárakban lehet kapni. finomak. :))

sz7

Értékelés: Nincs

Szilvi7-nek Weleda

Szia Szilvi!
Köszi a tanácsot,de már rájöttem én is,és fogyasztom is minden nap

Csilla

Értékelés: Nincs

Boltos Emőkének néhány gondolat

Amiket kimásoltál a könyvedből érdekes gondolatok, a hiszti és dackorszakra gondolok konkrétan.....hümm az én kiskamaszomra is ráillik a 18-hós kórtól az órvodás korig fejezet. Ne gondold, hogy oviskor végén végeszakad a dacolásnak, eztán jön csak a java hullámokban és sokkal keményebben.

Értékelés: Nincs

mellnagyobbítás

Ezt a hozzászólást átmozgattuk, itt olvashatod.

Értékelés: Nincs

Cici sztori...

Ezt a hozzászólást átmozgattuk, itt olvashatod.

Értékelés: Nincs

fogas térkép

Kedves Berni!

Egyszer feltettél egy térképet a fogakról és az azokkal összefüggésbe lévő szervekről, de nem találom sehol. Segítenél, hogy melyik téma alatt van?

Köszönöm,
Beuska

Értékelés: Nincs

Beuskának fogas térkép

Szia Beuska,
Bocsi, hogy nem Berni vagyok, biztos ő is fog válaszolni Neked, de ha gondolod, akkor tudok én is küldeni neked térképet a fogakról és szervekről. Azt nem tudom, hogy ua lesz-e mint a Bernié, de kiderül 

Ha érdekel még a téma, akkor írj az agnes. .

Szép napot,
Ági

Értékelés: Nincs

étcsoki

Hello, lányok!
Sok helyen hangoztatják, hogy az étcsoki egészséges, és mértékkel fogyasztva a bőrnek is jót tesz. Persze csak a magas kakaótartalmúak.
Szerintetek csak reklám, vagy tényleg jó, és ehetjük bátran?
Milyen hatása van a bőrre és az egészségre szerintetek?
Erika

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Magas kakaótartalmú csoki

Igen egészséges, mértékkel, minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb. Nem igazán lehet ezt így elhatárolni meg konkretizálni, hogy milyen hatással van a bőrre, azért nagyon egészséges, mert nagyon jó antioxidáns -forrás, szabadgyökfogó, és az antioxidánsokról köztudott, hogy többek közt késleltetik az öregedést, ami ugye abban is megnyilvánul, késleltetik a bőr öregedését, aztán a másik nagyon jó tulajdonsága, hogy értékes vasforrás.

Értékelés: Nincs

gyermeknevelési gond

Sziasztok!

Most teljesen más problémám van, segítsetek, ha tudtok! Már teljesen elkeseredtem. Van egy lassan 3 éves kislányom. Teljesen kiegyensúlyozott, mások által is jó neveltnek mondott, értelmes kislány. Napközben általában velem van, nem ovis még. Teljesen nyugodtan telik a napunk. Jön velem ügyet intézni, játszóházba járunk,...stb. Aztán eljön az este. Apuka mindig késő este jár haza, ezért, hogy találkozzanak, átszoktattuk a kislányt a késői alvásra. (reggel 8-9 között ébred, délután 2 körül alszik másfél órát, este 9-10 között alszik el) Apukával mostanában nagyon agresszív. Amikor hazajön, nem köszön neki, csapkod, annyit mondd neki, menj innen,... Sajnos (amit én elitélek, de már nem tudok mit tenni) apuka idegesen reagál a dolgokra. Próbáltuk kb. 1 hónapig megbeszélni a kislánnyal,  hogy ezt így nem szabad... Sajnos néha már a nagyszülők fele is agresszív viselkedést mutat. Velem szemben soha nem mutat agresszív viselkedést. Eddig én nem vertem meg, én a beszélgetés híve vagyok. Apa viszont már párszor a popsijára csapott és egyszer betette a sötét szobába is, amikor már nem tudott vele mit kezdeni.  De a gyerek előtt nem fordulok az apja ellen.  Teljesen tanácstalan vagyok. Én rontottam el valamit, mikorra múlik ez el, mi váltja ezt ki? Tudtok nekem segíteni? Lassan a házasságom megy tönkre.
Betta

Értékelés: Nincs

Bettának a kislány !

Most vettem észre az írásodat, gondoltam még aktuális. Én egy kicsit máshonnan közelíteném meg a problémát, szerintem a férjed csak félreért dolgokat, amik nagyon jól korrigálhatók ha megértjük e gyerekek viselkedésének mozgatórugóit ebben a korban. Ehhez segítségül hívnám egy könyv szavait is.
Az én kisfiam két és fél éves, mikor kezdődött a dackorszak, megláttam egy könyvet az egyik hiperszuperben, és mivel nagyon olcsó volt, bedobtam a kosárba, h.ugyan mit írnak a szakirodalomban róla. Persze az ember ösztönből nevel, de amíg egy gyereknek nincs meg minden eszköze(mg nem beszél, vagy nincs elegendő szókincs, elvont fogalmak ismerete stb.)ahhoz h. kifejezze magát, ne mondja nekem senki h. nem állt még értetlenül széttárt kézzel a gyerek előtt.

Nos, a hisztiről pl. ezt írják:"18 hónapos kortól óvodás korig tart a korszak, amikor a gyerek már tisztában van önmagával, és a külvilággal, azonban nehezen ismeri fel képességeit, és annak korlátait. Az eddigi árnyékként követés mellett most azt is észrevehetjük, hogy az eddig simulékony gyermekünk egyre gyakrabban dacosan elzárkózik. Míg korábban az édesanyjához járt feltöltődni és utána boldogan ment tovább, most egyre jobban zavarja, hogy függ az anyjától. Érzi, hogy dependens, de ezzel egyidejűleg egyre jobban szeretne függetlenedni. Ezt a benne zajló kettősséget egyre gyakrabban fejezi ki szavakkal, gesztusokkal. Ilyenkor válik a kicsi kedvenc szavává a nem! Ezt leggyakrabban már gesztusok is kísérik:pl. ellöki az ételt, elrohan, ha hívjuk. Kezd világossá válni előtte az a tény is, hogy nem mindenható. Képességei pedig messze elmaradnak attól, amit sokszor véghez szeretne vinni...A fenti frusztrációk gyakran válthatnak ki tehetetlen dührohamot. Ezt persze leginkább az anya kapja, pont azért, mert az ővele való szimbiózis elvesztése fáj a legjobban."

Írtad, hogy korábban szuper apa-gyerek kapcsolat volt, tapasztalatból mondom, hogy ugyanúgy "kaphatja" a hisztit bárki!!!, aki valóban köze áll a gyerekhez.
Nem írtad, h. miért jár haza későn a férjed, ha a haverokkal sörözik:), akkor persze tudna változatni, de ha dolgozik, mint pl. az enyém, aki nevelőtanár(délután kezd, és sokszor késő estig van a kollégiumban), akkor nem. Miután megtapasztalta a gyerek, hogy önálló személyiség, az apa távolléte ugyanúgy fájhat neki, nem tudja őt az akaratával hazahozni, a rosszul lereagált hisztik pedig hosszabb távon érzelmi bizonytalanságot okoznak, amitől már mindenki szenved. Sztem egyet ne tegyen a szülő-ne kezelje a gyereket egyenrangúnak- ez hülyén hangzik, és mostanában divatos, pedig sztem nagyon sok baj forrása. A gyerek nem azért áll fejen ötödször is a kanapén, mert idegesíteni akar, csak a korlátait próbálgatja. Nem szabad megsértődve büntetni, magányra itélni, visszaütni stb!!!Egy sokkal jobb dolgot kell helyette kitalálni! Ha figyelünk látjuk, hogy a gyerek legtöbbször figyelemfelkeltésből talál ki "hülyeségeket".

Az érzelmekről így ír a könyv:
"Két éves kora után már egyre szilárdabb ismereteket szerez önmagáról és a külvilágról. Ez megnyilvánul beszédében is. Már nem egyes szám harmadik személyt használ, ha magáról beszél, és az édesanyját is megtanulja egy különálló személyiségként kezelni, akit akkor is szeret, és képes felidézni, ha éppen nincs jelen. Már nem sír eszeveszett módon, ha otthagyjuk vendégségben, vagy bölcsődében, ugyanis képes felidézni az édesanyját ill. a szeretét. Minél biztosabb a szeretet, annál könynebb a későbbi elszakadás, mert annál könyebb jó emlékeket felidézni. Ezt a korszakot a pszichológia tudománya a tárgyállandóság időszakának nevezi. Az utolsó időszak különösen fontos az óvodára való felkészülésben. A tárgyállandóság időszaka azt jelenti, hogy tárgyakról, személyekről már kialakult egy szilárd képzete, amit bármikor képes felidézni. Ez egy kisgyermek életében komoly lépést jelent, hiszen még mindig nagyon a jelenben él. Az aktuális állapota pl. éhség-jóllakottság, szeretet-gyűlölet érzése(nálatok lehet esti fáradtság)rendkívüli, még elsöprő erővel hat rá, átszinezve ezzel élményeit. Pszichológiai kutatások azt mutatták ki, hogy sokkal könnyebb a kisgyereknek ezt a bizonyos szilárd képet felidézni magában akkkor, ha a gyereknek jó a kapcsolata a szülővel, és elegendő jó élménnyel rendelkezik vele kapcsolatban. "
magyarán, én azt tapasztaltam, hogy az én kisfiam is "mióta az eszét tudja"(-milyen találó ez a magyar nyelv) mindig meg akarta várni aput, hisz ő is érzelmi biztonságának egy része! Néha holtfáradtan kellett berángatnom erőszakkal az ágyba,  miközben kapálódzott és apa után bömbölt...de kialakítottunk szertartásokat pl. még felhívjuk apát lefekvés előtt, vagy apa majd odabújik kicsit ha hazaér stb. Mára kialakult egy olyan rendszer, hogyha nem fáradt még annyira és apa pl. fél kilencre haza tud érni, akkor megvárjuk, de nem feltétlenül. És mindenképp valami konkrét időpontot kell mindig igérni, nem szabad becsapni őket. pl. feküdj le mert pihenned kell és hétvégén apával ezt vagy azt csináljátok. Ami pedig a férjed nevelési eszközeit illeti, lehet hogy csak nem tudja- ugyanúgy ahogy sokunk- h. a hisztit mint csúnya dolgot nem meggátolni kell, hanem ez egy út, amit bejárva nekünk az a feladatunk, hogy a gyerekkel megismertessük a korlátait és érzelmi biztonságot nyújtsunk. ÁLLÍTOM EZT MINDEN NAP BE KÉNE MONDANI A HÍRADÓBAN, talán nem lenne ennyi önértékelési zavarral küzdő ember-bár azokat mindenről meg lehet győzni és mindent el lehet nekik adni-nem igaz?;-)
amúgy ez is persze szubjektív vélemény,és elég hosszú, jár nekem egy
őszintén minden jót kívánok, üdv: Emő

Értékelés: Nincs

gyermeknevelési gond Bettanak

Szia Betta,
engedd meg, hogy en is hozzaszoljak a dologhoz. A gyermek reakcioja termeszetes es gyakran elofordulo. Az van szerintem, hogy napkozben hianyzik neki az apukaja de amikor megjon akkor adja ki a szomorusagat a merget, hogy egesz nap nem tudott jatszani vele. Ez igen gyakran elofordulo reakcio gyerekeknel, meg egy ilyen pszichologiai teszt is van, hogy az anyuka/apuka egyedul hagyja a gyereket egy idegen szobaban jatekokkal. A gyerek sokszor tovabb jatszik, latszolag nem izgul de amikor vegre megjelenik ujra egy szulo akkor razuditja a felelmet/ bizonytalansagerzetet, verekszik. A megoldas az lehet, hogy amikor apuka megjon, akkor a gyerek lassa, hogy anyut megpuszilja, boldogok, egyutt keszulnek a vacsorara stb. Nem kell a gyereket forsziroznui, hogy haptakban alljon. Toletek kell, hogy lassa, hogy hogy kell szep estet teremteni. Megjegyzem, hogy a beszelgetes egy ilyen koru gyermeknel nem tul celravezeto. CSAKIS a jo peldamutatas valik be. A gyerkek azonnal kimutatjak azt ami lejatszodik bennuk. Abban a pillanatban amikor az erzelmeik feltornek nem tudnak ugy cselekedni ahogyan azt "megbeszeltuk".
Gyerekek kozott szokott lenni? Ebben a korban mar szocializalodnia kell, nem kell felni az ovitol, a gyereknek tarsasgra is szuksege van. Lehet, hogy nem kapja meg azt a mennyisegu jatekot a felnottektol amire neki mar igenye lenne s ezert tamad ratok/ nagyszulokre. Remelem sikerul megoldast talalnotok, mindenesetre a sotet szoba meg jobban elidegeniti apukatol a kicsit.

Értékelés: Nincs

Betta 3 évese

Szia Betta!

Egyet értek B.Péterrel!

De szerintem az agresszió elsősorban a szülői magatartás visszatükrözése, és ez  a nagyszülőkre is igaz.

Az én középsőm is ilyen volt, ma meg már szuper apa-gyerek kapcsolat van köztük.
Nálunk apa ingerültsége és elutasító magatartása váltott ki ilyet Dodóból. A gyerekek elsősorban emocionális és ösztönlények ebben a korban, a ki nem mondott gondolatok és érzéseket nagyon klasszul leveszik és valahogy reagálnak rá. Ezt bizony Nektek szülőknek kell tisztáznotok egy mással nem a gyerekkel. A büntetés felesleges, sőt csak olaj a tűzre.

Az a nagy probléma ilyenkor, hogy minket anyákat tesznek felelőssé a történtekért, holott nem mi neveljük a másik ellen a gyereket. Ez a feszülstég is érződik rendesen és szintén agresszióhoz vezethet. Egy gyerek bármire képes, hogy a figyelmünket felkeltse, úgy érzem a kislányod részéről ez egy erős segélykiáltás: -APA FIGYELJ RÁM, SZERESS ENGEM!
Mit gondolsz?

Lenóka

Értékelés: Nincs
Balogh Péter's picture

gyermeknevelési gondra felelve

Kedves Betta!
Itt több kérdés is megvilágítást kér. Kezdjük a végén. 3 éves csemete, gondolom otthon vagy vele, nem dolgozol. Ha igen, akkor (nem ismerve a körülményeidet) a férjed hozza a pénzt. Nem tudom miért jár haza későn, de tkp. az apja a lányának egy idegen. Aki még kellemetlenségek forrása is, (sötét szoba, seggreverés). Persze hogy próbálja elzavarni, hiszen nem jó amit kap. És mit írtál? Az éretlen apuka helyett a kislányt gondolnád satuba fogni. "próbáltuk megbeszélni a kislánnyal, hogy nem szabad". Nem tudom, terád mi róható fel, képes és hajlandó vagy-e érett, őszinte, a problémákat néven nevező kommunikációra és cselekvésre? A férjed? Mennyire emelitek egymást? Mennyire jut idő és szándék arra, hogy méltassátok egymást, szeretve, tisztelve, ha kell bolondulásig? Mi a helyzet a házasság oltárával, a hitvesi ággyal? Meg a konyhaasztallal, az epedával, és a parkettával?. Éretlenség, türelmetlenség forog fenn, kétgyerekes apaként mondva a gyerek az nem csak annak megalkotásakor kell, hogy élvezet legyen. Igen, a papa fáradt, ingerült, talán kimerült is. És? Táplálkozás, és szemléletmód, ami segít ("stressz-takarmányozás", valamint felelősségvállalás)  valamint lehetőségekhez képest minél többet igazodni a gyerekhez. Ez a papa története. A tied Betta, hogy a hídépítők mindig középen találkoznak. Ha te elmentél a magad feléig, akkor rendben van. Ha nem, akkor is rendben van, csak annak nem hasznos következményei lesznek. Ha már ilyen gondolatok forognak a fejedben, miszerint "lassan a házasságom megy tönkre", akkor tessék tenni ellene. Közös kirándulások, mint család, közös élmények, mint pár. S ha tudod, hogy mindent megteszel te is , meg a férjed is, akkor jöhet bármi gond nélkül. Minden jót, türelmet, erőt, bölcsességet és együttérzést kívánok, hogy kiderítsétek közös utatok milyenségét!
Péter

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Betta gyermeknevelési gondjaihoz még pár gondolat

Az ilyen korú gyerekeknek igen fejlett a lelki és érzelmi tapogató rendszere. Mindent sokkal jobban éreznek és tudnak, mint mi felnőttek. Ha egy gyerek agresszív viselkedést mutat egy felnőtt irányában, akkor meg van rá az oka! Hisz ő szavak és tettek nélkül is tökéletesen leveszi, hogy mi van belül. Én elsősorban a férjemmel beszélgetnék egy jó nagyot kettesben, és nem a gyerekről, hanem róla! Próbáld rávenni egy testi lelki méregtelenítésre. Mert tuti, hogy hordoz a tudatalattijában valami olyan dolgot, ami a gyereket agresszivitásra ösztönzi irányában.
Nem tiszta számomra az sem, hogy miért kellett a gyerek biológiai óráját megbolygatni csak azért, hogy az apjával találkozzon. Nem érdemli meg az a gyerek, hogy a papa bolygassa meg egy kicsit a saját óráját, hogy láthassa a gyönyörű lányát???
A gyerek érzi ám, hogy kiszolgáltatott, mert neki kell alkalmazkodnia azért, hogy az apja láthassa... Én is durcás lennék azért, ha nekem kéne áldozatot hoznom azért, hogy valakinek fél órára a játékszere lehessek...

Értékelés: Nincs

Vali, Péter

Jaj, hogy Titeket milyen jó olvasni!!! Megdobogtattátok a szivemet, annyira!

Sok mindenkinek segítő, rávezető szavak ezek, remélem sokan elolvastátok!

Kati
 

Értékelés: Nincs
Balogh Péter's picture

:-))))))

Te tiszta szívű, Te! Élj soká!

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Péter TE annyira kellettél ide nekünk

mint, nem is tudom, hogy mondják ezt : egyszerüen jó, hogy itt vagy és ne menj el!!!!!! Lelkierőt tudok abból meríteni, amit másnak írsz!!!Nem tudom leírni, mert ezt érezni kell, melegség tölti el szívem ha olvaslak!

Puszi

Értékelés: Nincs
Balogh Péter's picture

Jaj Katka köldökig elpirulok

Hát ez már-már Emily Bronté-t illető érzelemtömeg, de jó. Köszönöm szavaidat. Mikor megyünk berúgni? Hogy ne csak az etikettes képünket láttassuk?
Ölellek

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Berúgás

hát remélem, hogy egyszer összeül a csapat, valami nyári kis táborozásra vagy ilyesmi és akkor kő kövön nem marad, sört sörrel fogok inni, pedig nem szeretem, de hát itt többen szeretik, szóval legyen, nem akarok kilógni a sorból

Értékelés: Nincs
Balogh Péter's picture

és akkor

És akkor mindent az italra lehet fogni (óccsó rokker-duma), de innen növök. Láttál volna 19 évesen a sztreccsfarmer, westerncsizma, nagygalléros pufajka, és halálfejes fejkendőmben!

Értékelés: Nincs
Vargha Tamás's picture

Guru!

Szia Peti!

Nagyon örülök, hogy a csapat része vagy bár szerintem eddig is az voltál! Sörben pálinkában benne lennék én is! ..akkor kezdjük el szervezni a nyári tábort EVP tábort!


Értékelés: Nincs
Balogh Péter's picture

Guru az ángyod térgye kalácsa!

Ihaj Tomi! Oszt ha még transztáncot is lejtünk, akkor mi lesz? Az veszélyesebb, mint a pálinka, mert tiszta tudattal kell elszállni. Megóggyuk, aztat a nyári klottgatyós pikniket, megóggyuk. Oszt ne guruzzá', jó? Csók a bucidra. Péter

Értékelés: Nincs
Vargha Tamás's picture

Rendben Péter :-)

Rendben Péter , oszt így legyen!

Értékelés: Nincs

"tejpotló"- megtaláltam az igazim

Sziasztok!

anyósom súlyos tejfehérje-allergiában szenved, ezért évek óta mesél nekem a tej káros hatásairól. tehát az írásotok nem volt teljesen újdonság a számomra. ami mégis a tejfogyasztás mellett tartott, az a reggeli kávém. (ezt most hagyjuk, hogy a kávé egészséges-e vagy sem, leszámítva a terhesség és a szoptatás idejét, nekem enyhe túlzással a kávé az élet. :-)) próbálok áttérni a malátakávéra kisebb nagyobb sikerrel. szóval ma végre találtam valamit, ami nagyon hasonlít a tej ízére a kávéban. kókusztej+zabtej fele fele arányban. kicsit "zsírosabb", mint a sima tej, de lagalább nem kolleszterin. és annyira fincsi. 1 csepp mézzel. isteni. a kakaót holnap próbáljuk ki belöle.

üdv
móni

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Próbáltad már a karobot?

Vegan barátaim ezt isszák kávé és kakaó helyett.

Értékelés: Nincs

tej

Szép Napot!

Még egy-két alternatíva tej helyett,amik legalább már vannak a "sima"boltokban is már: rizstej-(rizsital), zabital, kölesital, szójaital....sőt vannak por formában is,amik gazdaságosabbak,és főzéshez is kivállóak!pl. hajdinaitalpor.rizsitalpor...stb.

üdv.mariann

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Mariann és a tej

Kedves Mariann!
Igen, ezek a növényi tejek... és tényleg már kaphatóak "sima" boltokban is...
Viszont a porokat gondold meg, hogy használod-e, mindig az jusson az eszedbe, hogy az adott termék az eredeti állapotához képest mennyire változott meg = vajon hány folyamaton ment/mehetett keresztül... és válasszad azt, amelyik közelebb áll az "eredetihez"...
Szép napot, Niki

Értékelés: Nincs

tej

Sziasztok!

Annyi helyen olvastam már,hogy a tej nem is olyan egészséges mint gondolták régen, itt az ti oldalatokon is, de azt nem tudom,hogy mit adjak a gyerekeknek tej helyett.  Mert ugye a tej mégiscsak az egyik legjobb kálciumforrás amire szükségük van, mit javasoltok helyette. Tudom ,hogy a szójában is sok a kálcium ,de azt nem esszük/isszuk, tablettát meg csak nem adok nekik. Azért a joghurt jobb egy fokkal,ugye, azt nagyon szeretjük és nem szivesen mondanék le róla.

köszönöm
Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Zsuzsa és a tej

Szia Zsuzsa!

Nem tudom, hogy mennyi idősek gyermekeid, de talán ez most nem is annyira fontos...

Véleményem szerint, ha ha gyermekeid bírják a tejet és még szeretik is, akkor nem okozol kárt vele, csak arra figyelj, hogy milyen a minősége. A tej legyen TEJ, ezalatt értem a bio-, ill. a termelőtől származó tejet...

Ha most eltekintünk a tej minőségétől, akkor azért szokták mondani, hogy káros, mert az emberiség nagy hányada nem tudja megemészteni, mert hiányzik náluk a megfelelő fermentum. Így rájuk nézve ez kellemetlen, mert felfúvódnak és más kellemetlen emésztési problémák merülnek fel.
Így inkább azt ajánlják, hogy előbb dolgozzák meg a tejet a joghurt-baktériumok és más apról élőlények, amelyek a laktózt a sajthoz, túróhoz, tejfölhöz vagy kefírhez lebontják... bár vannak, akiknél még ez sincs jó hatással, mer náluk nyálkásítóan hatnak...
Aztán még nem beszéltünk a tej zsírtartalmáról, ugyanis az nagyon magas... és a sok zsír felelős a modern túlsúly- és táplálkozási problémáink zöméért... DE! én még mindig a TELJES TEJet részesítem elönyben, mert az emberek nem a tej fogyasztása miatt elhízottak...

No, és a kérdésedre a válasz: a szójában sok kálcium van (miért nem szeretnétek fogyasztani, érzékenyek vagytok rá?), a mandulában is rengeteg van, de abból napi 8 szem a maximum, mák, szezám, teljes búzaliszt, rozsliszt, mogyoró, szárazborsó, tejtermékek stb.
Tejhelyettesítőnek a növényi tejek közül a mandulatejet ajánlanám, hiszen abban benne van a mandula ;)
A joghurtról nem is kell lemondanatok, csak -mint mindig, most is felhívom a figyelmet, hogy NÉZZÉTEK MEG, hogy honnan származik!!!! a minőség a fontos!

Szép napot, Niki

Értékelés: Nincs

Mandula - ez új

Szia Niki!

Hogyhogy napi maximum 8 szem mandula? Miért, mi van benne?
Köszi!
Adrica

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Adrica mandulája

Szia Adrica!
cián...
:)


Cián található benne, ezért nem ajánlott belőle sokat fogyasztani, napi kb. 68g-ot...
... és hozzá kell tenni - a teljesség igénye nélkül-, hogy kiemelkedő vastartalommal rendelkezik (bár állítólag csak 10%-a hasznosul a szervezetben, de még így is viszonylag nagyobb mennyiséget jelent), magas még a B- és E-vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma. ...

Puszillak, Niki

Értékelés: Nincs

még mindig mandula

Sziasztok!

Jól tudom, hogy a barna héjában van a cián? tehát ha azt lehúzzuk, akkor nyugodtan lehet enni?

Köszi

Györgyi

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Györgyinek mandula

Igen

Értékelés: Nincs

Mandula

Hűű... És tehát akkor jól értem, hogy ez a cián nem halmozódik fel, hanem kiürül, és azért lényeges, hogy egyszerre sokat ne együnk belőle? És a mandulatejbe nem "megy át" a cián?
Köszi!
Szép napot!
Adrica

Értékelés: Nincs

tej

Kedves Niki!

A tejröl a legrosszabbakat Vali blogjában olvastam , mindenféle káros hatása lehet a cikk szerint, a puffadás ( ami egyébként nálunk csak a legkisebb 9 éves lányomat kíméli) csak a legenyhébb. Volt ott mellrák , idegrendszeri zavar , leukémia. Hát ettöl teljesen elbizonytalanodtam, mert ezektől az se véd ha biotejet iszunk. És a tejtermékek is ugyanilyen hatással lehetnek, legalábbis én ezt vettem ki a cikkből.

A szóját ettük egy időben ,de aztán arról is hallottam minden rosszat, pl. hogy természetes hormontartalma van és ezért gyerekeknek egyáltalán nem tanácsolják. Aztán volt olyan vélemény, hogy mellrákot okozhat, meg olyan is ,hogy pont a  mellrák megelőzésében hasznos. Így aztán nem tudtam eldönteni mi az igazság és feladtuk a szójaevést, ugyse nagyon szerettük. Én egy időben szójatablettát is szedtem ,de azt is abbahagytam.

A mandulatej jó ötlet, régebben ittunk néha (  bár nem volt nagy sikere) ,de az meg rém drága ahhoz naponta azt igyuk.

Akkor azt mondod ,hogy napi egy pohár még belefér?

köszönöm
Zsuzsa

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Zsuzsa és a tej2

Kedves Zsuzsa!

Véleményem szerint a betegségek, mint amiket Te is felsoroltál, azoktól a gyógyszermaradványoktól, vegyszerektől lehet kapni, amit szegény állatnak beadnak és átjön a tejjel...
Vannak érvek és ellenérvek... pontosan nem lehet eldönteni, hogy mi az igazság...

Én használok TEJet az ételek készítésénél is, gyermekeim is isszák, ha megkívánják - néha hetekig eszükbe sem jut, aztán pedig naponta kétszer is kérnek... CSAK nagyon megnézem, hogy honnét származik...
Mandulatejet házilag is tudsz készíteni, ha jól emlékszem fent van az elkészítési módja az oldalon... ha tévedek, akkor írj és leírom!!! :)

Szép napot! ... Nálunk süt a nap!
Niki

Értékelés: Nincs

tej,de tényleg az utolso

Kedves Niki!

Megtaláltam a mandulatejet! Délután kipróbálom, nagyon tetszik!

A tejes témát nem akarom tovább húzni, csak még annyit ,hogy most megnéztem pontosan Vali blogját és ott az volt, hogy a tehenek jó része hordozója a leukémia vírusnak és ez átjuthat a tejbe. A rák esetében meg az volt a magyarázat ,hogy a tejben van egy fajta sejtosztódást serkentő hormon ami a bocinak kell és ez jut a tejbe , tehát ez ilyen hormonális dolog. Ezért is gondoltam hogy ez mind átmegy a joghurtba,sajtba meg az összes tejtermékbe és így aztán jól el is ment tőle a  kedvem, pedig én sajton élek meg joghurton. Bár biztos,hogy a mértékletesség sokat számit, ha bejön a mandulatej majd azt isszuk és a tejet fözéshez sütéshez használjuk csak, arra is fogy éppen elég nálunk.

Egyébként egy ismerösöm tejgyárban dolgozik és ö mesélte ,hogy  mikor a beszállítók hozták a tejet mindig rögtön megvizsgálták ,hogy van e benne gyógyszermaradvány meg más egyéb, és ezeket a tejeket nem használták fel, a szállítótól meg nem vettek többet. Ez egy nagy tejgyár amiről szó van, de azt hinném a többi is ilyen, ugyhogy gyógyszerügyben nem annyira izgulok.

Szép napot és köszönöm!
Zsuzsa


Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tej ;)

Zsuzsa!
Ha több információt szeretnél a tej-témáról olvasni, akkor ajánlom figyelmedbe Eva Kapfelsperger-Udo Pollmer: Halál a konyhában c. könyvét (ketezeregy kiado), azon belül is a 225. oldaltól a 266. oldalig bezárólag... itt rengeteg érdekes és hasznos dolgot megtudhatsz... (én a korábbi hozzászólásokban a saját véleményemet írtam le, ill. amit Benda Judit - még korábban - megosztott velem...)
Szép napot, Niki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Még pár gondolat a tej témához

a félreértések elkerülése végett:

 • "mérgező italunk a tej" - nem maga a tej a mérgező, hanem amivé válik, vagy amit csinálnak belőle (tápon, hormonon, gyógyszeren tartott tehenek, pasztőrözés, homogenizálás, egyéb "egészségügyi" vegykezelés)
 • csak gyerekek tudják igazán megemészteni
 • ha méreganyagokkal teli a szervezet, akkor a tejben lévő kazein (tejfehérje) elősegíti - kvázi katalizálja a nitrózamin (ez egy rákot kiváltó vegyület) képződést.
 • a benne lévő kálcium csak alig hasznosul, felnőttekben szinte egyáltalán nem, gyermekekben részben
 • valójában nem a tej itt a mumus, hanem azok a vegyületek, amelyek a tej és a méreg- és adalékanyagok, valamint a tej és a szintetikumok találkozásakor keletkeznek (pl. egészséges joghurt szintetikus színezékkel és aromával...)
 • A tejben lévő zsír egyáltalán nem hízlal annyira, mint ahogy azt a média el akarja hitetni, viszont az az eljárás amivel zsírtalanítják a tejet, haszontalanná teszi számunkra.
 • az a tej, amelyben hozzáadott kálcium van, tuti biztos, hogy szervetlen kálcium, ami maximum kő formájában lerakódik, de nem épül be.
 • az ételallergiák nagy részénél a sok finomított és homogenizált élelmiszer a ludas, nem véletlen, hogy általában a "kezelt" élelmiszerek váltanak ki allergiát (liszt, tej, cukor, konzerv, tartósítószerek, aromák, színezékek)
Értékelés: Nincs

Még egy kicsit a tejről

Sziasztok, annyit tennék még hozzá a tejekhez, hogy az emlősök tejét fehérje-forma szerint albumin és globulin-típusú tejnek nevezik. Azaz a szóban forgó kazein az egy fehérje"szál", vagy összezáródik gömbbé. Más tejcukor és tejzsír%-ok rendlődnek hozzá.  A Homo sapiens teje globulin típusú, tehát édesebb, mert több benne a laktóz, kevesebb benne a zsír, és össze van gömbölyödve a kazein. Ilyen teje vn a delfinnek, az elefántnak, a lónak, szamárnak. Kéretik öseink kancatej-ivására így is gondolni, a kumiszról nem is szólva. A bos taurus teje albumin típusú tej, kevesebb tejcukor, több tejzsír. csak az a szerencsétlen marha kitenyésztődött a ménkű nagy tejmirigyével az ipari tejleadás "alanyának". Van olyan tehén, amely napi 70-80 l tejet szűr a véréből, ami ugye már profitábilis, szemben a kancából nyerhető mennyiségekkel. Azaz ki kellene hogy igya a tehén tejét? A borja. Minden jót!Balogh Péter (igen, az ízületes csávó):-)

Értékelés: Nincs

Szerintem zárjuk le a vitát

Szerintem zárjuk le a vitát, persze csak utánam, mint alkalmankénti okoskodó hozzászóló. Miért pártoljátok a bizonytalanságot az igazakkal szemben, és miért nem léptek túl azon, hogy van aki kiáll az elvei mellett? Ez is az élet olyan fontos része, mint pl. a pikkelysömörtől való szabadulásvágy, vagy a korpás hajra való segítségkérés. Abban sem mindig egyezik a vélemény. Kinek ez használ, kinek az, mégsincs ekkora frász belőle. Joga van Anidúláéknak elmondani, amit gondolnak. Ja, és ha már úgymond gyilkosság kerekedett ki a szavakból, cseréljük ki a szót másra, mondjuk kéz és lábcsonkítással kezdődő élet kioltásra. Így már lágyabb? Én nem tudok úgy fogalmazni mint az előttem szóló csajok, és nem tanultam annyit, mint ők, de felnézek rájuk, mert én hiszem, hogy az életet egyedül Isten veheti el. Jó éjt:
Barbie - aki két gyerekkel maradt úgy... -de az Isten megbocsájtott, és nem halmoztam a bűnöket. Jó éjt!

Értékelés: Nincs

meddő vita

megpróbáltam nem megirni ezt a commentet, de másképp nem tudom leleveztni a zaklatottságomat, miután az alábbiakat elolvastam.
muszáj?
minden dúrva stílusú hozzászóláson kiakadok, és szívesen visszaírnék ugyanolyan hangnemben, de 2 pillanat múlva rájövök, hogy teljesen fölösleges, mert 15 sor rágalmazással nem tudod megváltoztatni a másik ember magánvéleményét.
és nem is kell.
annyira örülnék, ha végre folfogná mindenki itt és mindehol a világban, hogy ez így nem vezet semmire. és pont Berni és Anidúla, akikből normál esetben tonnányi szeretet és megértés folyik, nem is értem, hogy lehetséges ez a szélsőségesség.
de én nem ítélek el senkit, még azt sem, akivel homlokegyenest más véleményen vagyok, mert egyszerűen NEM lehet igazságot tenni 2 v több látásmód között, akkor sem, ha tényeken alapulnak, de akkor meg főleg nem, ha ilyen morális kérdésről van szó.
A vitaindítás nagyon jó, addig amíg nem sért másokat - de nem hiszem, hogy ezt pont nektek kéne magyaráznom, és mégis.
persze én sem vagyok itt senki, hogy kiosszak bárkit is, csak azt kérem, hogy az egymás iránti tiszteletért fogjátok vissza a lendületet, és ez nem azt jelenti, hogy alul 2 sorban odaírjátok, hogy persze továbbra is a segítségedre leszünk, miután a fentiekben lélekben összerugdostátok, ha nem is személyreszólóan.
hát ennyi, remélem az alkalmankénti nagyokos beszólogatók mellett nem fog állandósulni az ilyen jellegű egymástmarás.

Értékelés: Nincs

kontra és kontra?

Érdekesen alakultak az érzelmek és a gondolatok "a teakeverék" kapcsán és a hozzá kapcsolódó elméleti helyzetről.
Igen,elméleti,merthogy kézzelfoghatóan semmi sem biztos.Ugyanakkor furcsa,hogy csupán az,hogy elképzeljük a lehetséges változatokat,milyen érzelmeket váltanak ki belőlünk.
Ismerjük a "Ne ítélj,hogy ne ítéltess" mondást,amiben azért van valami,bár itt szerintem senki sem ítélt:)
Úgy vélem,mindenki igyekszik "jó" életet élni;amihez előzményként hozzájárult a neveltetése,a környezet amiben felnőtt,szellemi-lelki-fizikai hatások amik érték,vagyis igaz az,hogy minden relatív;minden nézőpont kérdése.
Egy korábbi hozzászólásban Anidúla említette,hogy egy hölggyel,aki el akarta vetetni a magzatát,megnézette azt a bizonyos filmet, a magzatelhajtásról /mellesleg ezt nekünk is levetítették középiskola 2. osztályában/,és a hölgy meggondolta magát.
Úgy vélem,mindenkinek joga van úgy élni,ahogyan neki jó /vagy amiről azt hiszi,hogy jó/.Megfelelni sem lehet mindenki elvárásainak,sokszor még a magunkénak sem tudunk:)
Viszont mindenkinek megvan a lehetősége és a joga is ahhoz,hogy véleményt nyílvánítson.Az említett téma kapcsán szerintem ez utóbbi történt,senki nem ítélkezett /mert milyen jogon is bíráskodnánk más ember felett,hiszen mindannyian EGYenlőek vagyunk,ember-ember/.
Tudom,a fentebbi gondolatok is csak töredékei az Egésznek,ez csak az én véleményem.
(Zárójelben jegyzem meg,hogy olykor csöppnyi dolgokban lehetetlen az embereket változásra bírni,kérni.Sőt,ki mondta,hogy a döntés bárkinek-bármiben könnyű?)
Igazából,ha nincsen teakeverék kérés,ezek a gondolatok sem jönnek létre és a tieitek sem.Minden tapasztalattal gazdagodik az ember:)/
Kedves Névtelen,remélem nálatok és Veled is minden rendben van:)

Békés estét mindenkinek

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

vita(?)

Katka és Viki!
Köszönöm, leírtátok helyettem, amit gondoltam...
Niki

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Az utolsó szó jogán

Most olvastam csak végig, hogy mi történt ma az oldalon. Délután nem nagyon voltam net előtt, mert dolgoztam. Nem bánom, hogy vita alakult ki az eddig egy hullámhosszon működő olvasók között, mert ebből is okosabbak lettünk, és egy kicsit jobban megismerhettük egymást.
Én csodálom bennetek azt, hogy már meritek vállalni a véleményeteket, az érzéseiteket, és az indulataitokat is. Remélem ebben egy kicsit az én hatásom is benne van. Jó, hogy még a fájó vádak is inteligens köntösben jelennek meg! Jó, hogy nem tudjátok szó nélkül hagyni a dolgokat! Jó, hogy egymás védelmére keltek! Jó, hogy tudjátok csitítani egymást! Jó, hogy ez volt az első olyan vita, ahol nem kellettem villámhárítónak. Csodálatosak vagytok! És milyen csodálatos a női lélek. Mert tudjátok, egy nő két dologért képes mindent, de mindent megtenni: azért hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen gyereke. És mindkettő dolog megérthető, és megbocsájtható. Miért ítéljük el azt a nőt, aki mindent elkövet, hogy elhajtson egy magzatot, és miért nem ítéljük el azt, aki a szétszennyezett, szétmérgezett babavárásra alkalmatlan testét agyonhormonoztatja, hogy aztán életet adhasson egy már eleve betegesnek ítéltetett emberkének. Melyik gyermeknek lesz jobb? Annak, aki meg sem születik, mert elhajtják, vagy annak, akit erőszakkal megfogantatnak, és világra kényszerítenek, és aki betegesen éli majd le azt az életet, amit ő soha nem kért?
Szerintem a természet inteligenciáját nem írhatjuk felül! Senki nem lesz véletlenül terhes, és senki nem lesz véletlenül fogamzásképtelen.
A természetes magzatelhajtás (és nem a művi vetélés!) évezredes tudomány, és bevallom nektek őszintén, hogy én kisebb bűnnek tartom, mint amikor - megerőszakolva a természet rendjét - mesterségesen megfogantatnak egy nőt ahelyett, hogy alkalmassá tennék a szervezetét a természetes megfoganásra.

Az anyaság csodálatos dolog. De én megértem azt is, aki még nem érett meg a megélésére. Higgyétek el, lehet, hogy jobb döntés az időben elvégzett természetes magzatelhajtás, mint egy bűntudattal és kételyekkel megélt kilenc hónap, ami rányomja a bélyegét a kis magzat lelkére is. A magzatnak sokkal korábbról van tudata, mint azt mi hinnénk, és már kísérletek is bizonyítják, hogy az örökbe adott gyerekeknek tudatalattija micsoda traumákat hordoz abból az időből, amikor elválasztották a vér szerinti édesanyától. Talán egy kicsit jobban megértitek ezeket a gondolataimat, ha egyszer meghallgatjátok a Gólyahír és a  Terhes-e a terhesség (Gólyahír 2.) című előadásom hanganyagát.

A bajba jutot  lánynak pedig a következőket üzenem:

 • elgondolkodtató számomra, hogy érett vagy-e az anyaságra, való-e gyermek neked, amikor a saját ciklusoddal sem vagy tisztában, és még a bizonyosság sincs meg az állapotosságot illetően, máris zsigerből menekülsz a helyzet elől. 
 • az előzőeket is figyelembe véve, én hiszek neked, hogy jól mérted fel a körülményeket, és ezek után jutottál arra az elhatározásra, hogy ennek a babának sokkal jobb lesz, ha nem születik meg, mert ezt én is így gondolom.
 • mérlegeld azért azt, hogy később nem fogod-e bánni - amikor esetleg nem fogansz meg ilyen könnyen, mint most - hogy megtetted ezt a lépést
 • ígérd meg, bármilyen módon is szabadulsz meg most ettől a babától, átértékeled az életed, a szexualitást és az ezzel járó felelősséget.
 • ígérd meg, utána jársz a természetes születészsabályozás és fogamzásgátlás módszereinek.
 • gondolkozz el azon is, hogy egyszer majd nem fogod-e saját magadat utólag gyilkosnak bélyegezni, amikor 10-15 év mulva mindent megtennél majd azért, hogy állapotos maradj?
 • konkrét magzatelhajtó teáról soha nem írtunk, csak bizonyos gyógynövényeknél és kivonatoknál felhívtuk a figyelmet, hogy magzatelhajtó hatása lehet. Ilyenek a rozmaring és illóolaja, a zsálya és illóolaja, az ökörfarkkóró, a bors és illóolaja, az éretlen ananász.
 • álljon itt egy hivatalos lista a magzatelhajtó növényekről

És végezetül közzétennék egy nagyon érdekes írást, amelyet a csillagszemek.hu oldalon olvastam:
"A gyógyítás régi tudomány. És ehhez a kategóriához tartoztak a nőgyógyászok, akiknek az ókorban sem volt kevesebb dolguk, mint manapság. A gyógyítás tudományához tartozott a magzatelhajtás. Nem tisztem megítélni senkit, itt csak egy kis visszatekintést szeretnék nyújtani az olvasónak az ókori világ magzatelhajtó tudományáról.

Itt feltehetjük a kérdést, hogy ki mikortól számítja emberi életnek a magzatot. A fogamzás pillanatától vagy a szülés előtti pillanattól?
Van, aki csakis az első lélegzetvételtől számítja embernek a magzatot.
Galenosnak egy írásában maradt fenn egy idézet: " Empedokles szerint az embrió még nem élőlény, de azt elfogadja, hogy lélegzik a méhben. Azonban a magzat csak akkor lélegzik úgy, mint egy élőlény, ha már megszületett."
Mégis az idők folyamán az a nézet kerül előtérbe, hogy az élet a fogamzás és a szülés között egy bizonyos ponton kezdődik el.

A korabeli írások, feljegyzések a gyógyitalok, kenőcsök, főzetek hosszú sorát ismertetik a vetélés előidézésére.
Nők sírjaiban találtak mindenféle orvosi szerszámokat, fogókat és ókori görög meg római tudományos és irodalmi művek is említik őket.
A legismertebbek közé tartozott a rossz emlékű " embriosface", vagyis a bronztű, amellyel, egyetlen szúrással ölték meg a magzatot.
De ott voltak még a gyűrűs kések és tompa horgok. Ám tanácsoltak a terhes nőnek még gödrös úton száguldó fogatot, nagyokat- vagy magasból leugrani, sőt, úgy ugrani, hogy a nő a saját fenekébe tudjon rúgni, és ezt többször megismételni, hatalmas súlyokat emelni és cipelni, vagy felváltva hideg és forró fürdőt venni. Vagy felingerelt vad kutyákkal, vaddisznóval, farkassal, medvével, esetleg egyéb egzotikus vadállattal ijesztgetni.

Egyes korabeli orvosok vagy tudósok szerint a magzatelhajtást és az öngyilkosság megítélését a korai keresztény egyházak fejezték ki, mivel az antik világban egyik sem volt tiltott dolog. De vajon így volt?
Számát nem lehet tudni a különféle főzeteknek, és egyéb kenőcsöknek, fürdőknek, amelynek a terhes nők kitették magukat annak reményében, hogy nem kívánt magzatukat elhajtsák.
I.e. a II században Galenus tanácsolja egy receptjében: " Forralj fel ecettel két csésze finomra megtört lóbabot, adj hozzá csipetnyi áloét, ezzel főzd péppé és azt egyenletesen kend szét a hasadon".
És a híres petrezselyemfőzet is. A gyógyitalok közül a legelterjedtebbek a gyógyborok voltak, vagy a közönséges ölyvharaszt. A receptek az egészen egyszerűtől a sokkal összetettebbig változott.
De általában házilag könnyen előállíthatóak voltak. Lenmag, széna, mályva, ruta, ciklámen, sárga viola, üröm, stb növényekből készült receptek.
De voltak sokkal rafináltabbak is. Ezeknél általában a hölgyek panasszal fordultak a gyógyítókhoz, hogy egyes alapanyagok nehezen beszerezhetőek.
A korabeli gyógyszerészek már készen tároltak magzatelhajtó keverékeket tégelyeikben, orvosságos kelyheikben. Néha csak egyszerűen mirtusz, hóvirág magja, keserű farkasbab és egyéb növényekből kikevert pirula is található volt tarsolyukban.
A viselős nőt néha még kitették annak, hogy idő előtt nyomással szüljön, de ez igen veszélyes volt az anyára nézve.
Ám sok egyéb kétes eredetű szer okozott sok tragédiát. A sarlatánok okozták a legtöbb bajt. Esküdtek a napnyugta után gyújtott olajmécses füstjére, a kerek kövek hatására, a napfelkelte előtt fogott kövér pókok szárított fejére,
a hollótojások vitathatatlan hatásosságára. Elterjedt meggyőződés volt, hogy aki hollótojást eszik, az a száján keresztül elvetél. De a lassú tűzön pörkölt szamárpata füstjére is esküdtek.
És ezek még csak ártatlan szerek voltak. De sok olyan volt, mely nemhogy elhajtotta volna a magzatot, de az még az anya életére is végzetes hatással volt.

Az ókori törvénykönyvek azért valamelyest igyekeztek gátolni a magzatelhajtást.
De másképpen ítéltek meg és másképpen büntették, ha rabszolganő, ha szolgálólány, ha polgárasszony, esetleg előkelő nő szabadult meg a magzatától.
Mégis a művi abortusz minden társadalmi rétegben gyakori és megszokott jelenség volt.
Az ókoriak álláspontja általában elítélő volt, noha csak i.e. 600- ban Zarathusztra tanításaiban találkoztunk először a magzatelhajtás és az emberölés közé tett egyenlőségjellel.
Általában, mint etikai- filozófiai vitatémaként szerepelt az abortusz napirenden a századok során.
A klasszikus világban az abortuszban nem láttak többet, mint az állam megfosztását egy hasznos polgárától, esetleg egy leendő katonától.
Augusztus császár hajlott arra, hogy elfogadja az abortusz megítélését, emberölésként, de nem tett a megfékezése érdekében semmit.
Büntetőjogilag nem hozatott törvényeket. Inkább megpróbálta az embereket meggyőzni, felvilágosítani.
Ebben segítségére volt a vallás és egyházak. A hivatalos vallás negyven napra eltiltotta azokat a nőket a templomtól, akik magzatot hajtottak el.
Végül a császár a közerkölcsöt javítandó, életbe léptetett egy családjogi törvénykönyvet.
Még a császári családban is annyira elharapózott a magzatelhajtás, hogy Septimius Severus kénytelen kelletlen hivatalosan is fellépett ellene.
A III. század első felében azzal büntették a nőket, hogy meghatározott időre száműzték őket. Iustinianus császár ezt még megtoldotta más büntetésekkel, válási oknak is elfogadták.
És a nőket egyedüli felelősként kezelték.

Minden kor férfitársadalma könyörtelenül elítélte a magzatelhajtásban vétkesnek talált nőt, kirekesztette őket a tisztes társadalom által elfogadott emberek sorából, kiközösítették őket az egyházak.
Évszázadok óta nem változott a nők megítélése. És ezeket az emberi szempontokat átvette a vallási is és keményen szentesítette.
Az áldozat minden korban a nő volt és éppen azok ítélték el őket, akiknek a gyönyöréül szolgáltak: a minden idők férfiai.

Napjainkban leginkább pénz kérdése, mert az orvostudomány már steril körülmények között csekély kockázattal elvégzi.
Hogy ez elítélendő, vagy nem, ez mindenki saját megítélése. Mert vannak olyanok, akik most nagyon elítélik, de ha ő maga esik nem kívánt terhességbe, esetleg férfi lévén közvetlen részese lett?
De, tény és valóság, az abortusz lényegesen szabályozza a lakosság létszámát és bizony legtöbbször a faj, a nemzet, a család számára hátrányosan."

Értékelés: Nincs

El kell hogy határolódjak

Fontosnak tartom leírni, hogy most az egyszer Valival sem értek egyet. Nekünk egy feladatunk - a részemről legalábbis-, hogy felvilágosítsuk a nőket, hogy ha nem tisztán, egészségesen várják gyermeküket, annak következményei lehetnek a jövőre nézve arra a kis életre, de ha ma már megfogant, MÁR NINCS JOGUNK AHHOZ, HOGY ELDÖNTSÜK, VAJON EGÉSZSÉGES LESZ-E VAGY SEM ÉS EZÉRT JOBB, HA ELVETETI! Az Élet urai nem mi vagyunk, csak szeretjük annak érezni magunkat...
Egyébként sokat gondolkodtam azon, hogy a fogyatékkal születettek mennyire boldogok... hát, tudjátok, sokszor boldogabbak, mint mi, tanulhatnánk tőlük! A nehézségek megint minket érintenek, mi szeretnénk ettől a "kellemetlen" helyzettől szabadulni. Nem mondom, hogy könnyű olyan szülőnek lenni, akinek fogyatékkal születik a gyermeke, de igenis lehet boldognak lenni, bárhol és bármilyen körülmények között (persze ehhez a hit adhatja a legnagyobb segítséget, szerintem).

Berni

Értékelés: Nincs

SÜRGŐS magzatelhajtó tea

Szia Vali
pár hete találtam egy hozzászólásodat a "magzatelhajtó"teáról.Tudom hogy nem 100%-os de kellene nagyon:)
A keresőben keresgetem már vagy fél órája  a magzatelhajtó tea keverék leírását, de sehol sem találom.

Előre is köszi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Légyszi, segítsetek!

Kedves Témaindtó, illetve Vali!

Nemrég találtam rá erre a fórumra. Tudom, hogy sok embernek más a véleménye, de mindig adódik olyan helyzet, amikor nem igazán van választása az embernek. Le tudnátok írni annak a teának az összetevőit? Még ne tudom, hogy szükségem lesz-e rá, de jó lenne, ha meg lenne. Előre is köszi!
És a többiek! Ha elítéltek már ezért a segítségkérésért is, akkor elárulom, hogy miért van rá szükségem. Az első alkalom volt számomra, külföldön történt meg, egy olyan helyen, ahol nehéz lett volna intézkedni, elszakadt a gumi... bár akkor még nagyon az elején voltunk... Lehet valaki ennyire peches?

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Senki nem ítél el senkit!

Kedves Tikky0809!

A kérdezett teakeverék összetételét nem ismerem, de ha még az "elején" jár(hat)sz, akkor érdemes lenne felvenned a kapcsolatot egy közeledben élő aviva trénerrel, az ismerőseim körében volt már akinél "sikerrel" jártak ()

Niki

Értékelés: Nincs

Kedves Niki!Köszönöm a

Kedves Niki!

Köszönöm a válaszodat! :) Utólag kiderült, hogy csak vaklárma volt az ijedelmem, mert tegnap megjött a menzeszem. Biztos nagyon ideges voltam és ezért késhetett. Bár épp ellenkezőleg is történhetett volna... Most egy nagy kő esett le a szívemről! :D

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

(Nincs cím)

Értékelés: Nincs

Magzatelhajtás...

Miért ne szülessen meg az a pici élet?.............

Berni

Értékelés: Nincs

magzat...

Hát az az igazság ,hogy nemtudom pontosan mikor jött meg utoljára és már kezdek kicsit aggódni....mondjuk nem ez az első,hogy később jönne meg.Sajnos még nem most van itt az ideje a gyerekőcnek:)

Értékelés: Nincs

Szia! Szerintem a

Szia! Szerintem a legfelelőssségteljesebb döntés egy új élettel kapcsolatban az örökbeadás. Nem a magzatölés. Döntéseink követezményei elől ha kitérünk, akkor még van érnivalónk. Sokkal tudatosabb kihordani és örökbeadni,ha valóban olyan körülmények forognak fenn  ami nem kedvez egy új életnek (kényelmi szempontok elutasítva).mivel sokan szeretnének babát, csak esetleg nem lehet  gyermekük. Nekik is jó. az új életnek is jó és mi sem lettünk gyilkosok. Kétgyermekes apaként minden jót kívánok: Balogh Péter

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Szerintem is csinálj egy tesztet

Meg ezek szerint, akkor lehetnek hormonproblémáid is, ha nem ez az első eset. Már bocs, hogy ilyet kérdezek, de nem védekeztetek abszolút, hogy erre gondolj, hogy esetleg terhes vagy? Tudod, hogy van e valami alapja, most ilyenre gondolok, hogy mondjuk megszakításos védekezést alkalmaztok és későn lett kikapva :S

Először inkább győződj meg, hogy terhes vagy e, aztán majd mérlegelsz....

Értékelés: Nincs

Csinálj egy tesztet!

Ez legyen az első lépés!
Egyébként, ne haragudj, hogy ezt mondom, semmi közöm hozzá, meg nem ismerem pontosan az életkörülményeidet stb. stb.,de ennyit meg kell jegyezzek: miért gondoljuk azt, hogy mert valaki kisebb nálunk és épp keresztülhúzta a számításainkat (ami persze megint a mi cselekedetünkből adódott), akkor csak úgy elhajtjuk=megöljük?! Ha útban van már az édesanyánk, mert beteg és tehetetlenül fekszik egész nap, akkor fogjuk és fejbelőjük?! Bocs, ez brutális, de számomra egyenértékű cselekedet...

Na, mindegy, ebben a témában nem ismerek megalkuvást, és azt viszont tudd, hogy megbántani meg egyáltalán nem szerettelek volna, csak picit elgondolkodtatni!

Berni

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Ha az anya megölheti a gyerekét

Sziasztok!
Ha egy anya megöli a saját gyerkét, akkor miért ne tenné ez akárkivel meg? Ne haragudjatok ezért, de valóban azt gondolom, ha megöi valaki a gyerekét akkor mi tart vissza valakit attól hogy ugyasnezt tegye velem?
A gyerek Isten ajándéka ha az anyának nem kell adja nekem - mondta Teréz Anya, én sajnos ezt nem tudom felvállalni, viszont rengeteg  ember küzd egy gyermekért, én azt gondolom, ha megszüli és megkapja egy szerető család azt a babát aki nem kell a szüleinek az kisebb rosszat tesz mintha megöli.
Anidúla

Értékelés: Nincs

magzatelhajtás - Anidúla

Kedves Anidúla,
leszögezem, hogy megértem azt, hogy ez a téma Téged felzaklatott. Tisztelem a dúlák tevékenységét, támogatását és szeretetét a szülés iránt, bár én még nem szültem, és nem is voltam soha olyan helyzetben, mint a kérdező (mindent meg is teszek hogy elkerüljem!). Ezt fontosnak tartottam leírni!

Itt jön a szokásos és nem szeretett 'DE':

nem értem, hogy erre a hozzászólásodra miért volt szükség... az érthető, hogy ha valaki, akkor Te nem fogsz érdemben segíteni magzatot elhajtani; az is érthető, hogy kifakadtál! Viszont arra szerintem senkinek sincs szüksége, hogy ilyen helyzetben ekkorát rúgj belé. Azt pedig főleg nem értem, hogy aki olyan csodálatos, szeretetteljes és fontos hivatást végez, mint Te, minden bizonnyal nagy szívvel és odaadással, az miért ítél és oszt ki más embereket ennyire fürgén, visszakézből, legyen az akár a fenti nő, akár egy kórházi ápoló a korábbi hozzászólásodban. Azon lehet vitatkozni, hogy a magzatelhajtás bűn vagy sem, de Te ezzel most szinte kategorikusan legyilkosoztad a segítséget kérőt, és még ráadásul nem csak a magzatot tekintve is!

Ezt a hozzászólást nem kell megjelentetnetek, ha nem akarjátok, csak arra kérlek, Anidúla, egy picit érezd át, miért mondtam ezt! Köszönöm, és jó szívvel kívánok Neked örömteli munkát!

Értékelés: Nincs

Anidúla nem rúgott senkibe!

Ne haragudj Dóri, de én egyáltalán nem éreztem, hogy Anidúla bárkibe is belerúgott volna, sőt, olyan nagy szeretettel írta meg a véleményét erről a témáról...

Értékelés: Nincs

Kedves Anidúla és

Kedves Anidúla és Berni!Elnézést,ha kotnyelesnek tűnök,nem szokásom más dolgába avatkozni,de szeretném elmondani,hogy teljesen a védelmetekre kelek,mert az amit képvilseltek és amiért harcoltok,az végre a véleményetek ezen oldalán is élethű és kifogástalan az én értékrendem szerint is.Ha a hölgy vagy lányka segítséget kért,szerintem azt maximálisan megkapta,hiszen amire szüksége volt, az a tanácsotok.Az Ő problémája,a mai "civilizált"felfogás szerint sajnos majd mindennapi és elfogadott,akkor a véleményetek illetve elgondolkodtató szavaitok nem értem miért kelt ekkora felháborodást?Amit mondtok,az teljesen  biblikus.Szerintem nem kiosztás történt és még csak nem is visszakézből,azt másra értjük,hanem gyors segély egy elkeseredett embernek.Az igazság az,hogy fogalmazhatunk virág nyelven is érthetetlenül,vagy becsukhatjuk a lelki szemünket is segíthetünk átmenetileg úgy hogy nem adjuk bele önmagunkat,de akkor hiteltelenek leszünk.Az olvasókat talán az lepte meg,hogy az egészséggel foglalkozó és gócokat kiderítő munka csapatnak van más érdeklődési köre és ez bizony nem zárja ki a másikat.Néha nehéz elhinni,de nem mindig az a barát vagy lelkitásrs,aki azt mondja,amit hallani akarunk.Én,személy szerint nagyon örülök,hogy más is úgy gondolkodok mint én.Elnézést még egyszer,hogy ebben a "tyúkper"-nek minősülő  cikkecskében ilyen bőven kifejtettem véleményemet.Tudom,ez sem ide tartozik,hisz ez a blog másról szól,de szeretettel tettem,legalább olyannak,amilyennel ti vettétek védelmébe azt a kisbabát. Nagyon köszönöm ezt az odalt,nagyon örülök nektek!Szeretettel:Szilvi

Értékelés: Nincs

Köszönjük Szilvi!

Örülök neki, hogy Hozzád eljutott, amit szerettünk volna, ha mindenkit megérint!

Zárásképp annyit írnék a téma végére, hogy mindenkinek azt kívánom, soha ne kelljen átélnie azt az érzést, amit egy élet kioltása okoz! És soha ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor kimondják a halálos ítéletet a feje felett, ráadásul úgy, hogy ő ártatlan!

Szeretettel:
 Berni

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Dórinak és mindannak akit kiakasztottam

Sziasztok!
Dóri természetesen megjelentetem amit írtál, mert így fer! Tudtam hogy kiütöm a biztosítékot nálatok, bár nem ez volt a célom. Aki segítséget kér, abba nem rúgok bele még egy utolsót, hisz volt már itt olyan olvasó, akit összehoztam egy szülésznővel, és megtudta az Aviva tornával hogyan tudja elhajtani a magzatát, olyan is akinek szakembert javasoltam ebben a témában. És továbbra is segítek, ahogy tudok, ez nem arról szólt, hogy segítsek vagy ne, hanem az én egyszerű véleményemet írtam meg arról, hogy számomra igen is gyilkosság elhajtani egy magzatot, és nem a nőgyógyász öli meg hanem az anyja. Szélsőséges helyzetek vannak: 14éves kislány stb. Bár én három évig éltem egyszem magam magyarként egy 100%os cigány faluban, és ott számtalan példát láttam, amikor ekkora, és ennél kisebb lányok estek teherbe, és meg sem fordult senkinek a fejében az, hogy elvetesse, pedig ha valahol akkor ott hivatkozhattak volna arra, hogy miből tartják el, nincs még it a helye a babának. Van olyan anya is, aki ez mellet a baba mellett leéretségizett, és most egyetemista....
Ott nem az volt a kérdés, hogy annak a kisbabának lesz-e mindene, mert mindenki tudta, hogy az egytelen amire szüksége lesz, az az édesanyja, és egy szerető család. Lehet, hogy most azt mondjátok, ne romantikázzak, de ez a hely nem a romantikáról szólt és ma sem, egyszerüen tényleg így látják.
Az hogy dúla vagyok nem játszik közre a véleményemben mindig is így gondoltam és dúlaként nem csak szép és felemelő dolgokkal találkozunk, vannak veszteséggel végződő szülések, és van a ki a magzatelhajtáshoz kér asszonytársi segítőt, soha nem fogom egy ilyen asszonynak azt mondani hogy gyilkos, de azt igen, hogy akár elveteti akár megtartja a babát egy életen át az ő személyes életútjában történetében kiradírozhatatlanul, bent marad. És mind inkább lehetőségnek tartom, hogy életet adjon neki, és helyezze el szerető családnál, mint halált.
Nem kell egyetértenetek velem, csak értsétek Jól amit írok.
Anidúla

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Gyilkosság?

Ez durva így szerintem, hogy megöli a gyerekét, szerintem ez már nagyon szélsőséges, neharagudj. És tényleg, ha megerőszakolnak egy 14 éves gyereket, akkor nem tesszük fel a kérdést, hogy ahhoz meg hogy volt az illetőnek joga? Szinte minden nap hallani ilyet a TVben, hogy as aját apja megerőszkolja a leányát vagy a saját feleségét. Gyilkosnak neveznénk egy 14 éves gyereket, mert lehet elvetetné a magzatot??? Ez azért nem így megy, nálam legalábbbis nem.

A statisztika meg azt mutatja, hogy európában nem nagyon megy az örökbefogadás, mert pl. sok a roma kisegyerek a fehér embernek meg nem kellenek, ezért sokan elmennek külföldre, ahol lehetséges a béranyaság és inkább végigjárják a sok jogi huzavonát a dolog körül, mint hogy otthon örökbefogadjanak.
Ha már Istent emlegettük, ugye ez is érdekes, mert nem mindenki vallálos és nem Isten ajándékának tekint egy gyermeket, akkor azt mondom, hogy halandónak nincs joga ítélni, elítélni,  megítélni egy másik halandót, ezt csak Isten teheti....

Értékelés: Nincs

És akit megerőszakolnak például?

Berni, azért ez egy kicsit meredek összehasonlítás volt, sőt........... azért akkor is el kellene gondolkodni, mikor valaki ilyet ír, mint Te, mert nem tudhatod, hogy mennyire gázoltál most bele a lelkébe, mégha írod is, hogy nem bántani akarod........ és nem biztos, hogy a hölgy, lány, nő úgy fogja fel, hogy keresztülhúzta  a számításait, lehet, hogy épp nem megfelelő az egészségi állapota, vagy bármi..... Mégha nem is vagy megalkuvó ebben a témában, akkor sem kellet volna szerintem azt írni, amit írtál, mert hát ez egy eléggé intim és kényes téma, és ilyenkor még a legnagyobb jóindulattal vagy az egyáltalán nem rossz szándékkal kimondott szavak is nagyon, de nagyon bántóak lehetnek .......

Értékelés: Nincs

Kifogások

Senkit nem akartam megbántani, csak rádöbbenteni arra, hogy én mit értek magzatelhajtás alatt...
Természetesen nagy szeretettel beszélgetek és segítek bárkinek, ha ilyen döntés előtt áll, bármi számára akdályozó külső probléma megoldásában is maximálisan mellette vagyok, amiben csak tudok, ha kérnek segítséget...

Egyébként meg az erőszakból fogant gyermek éppúgy nem tehet semmiről...itt az édesanyát kell lelkileg támogatni!!!!

Egyébként annyira azért nem a vakvilágba írtam, ha ez megnyugtat...

Berni

Értékelés: Nincs

Tehát ha egy 14 éves

Tehát ha egy 14 éves gyereket megerőszakolnak, és terhes lesz, szépen meg kell nyugtatni, hogy nincs semmi baj, az a magzat nem tehet semmiről, ezért most szépen megszüli és kész. (??!!)
Szerintem nem arról van szó, hogy a Berni belegázolt volna ezzel Névtelen lelkébe. Egyszerűen ezt a hozzászólást nem lehet komolyan venni. Nem jó ötlet (szésősegesen) moralizálni egy ilyen oldalon. (és zsidózni sem) Különösen ha annyit tudunk a másikról, mint ebben az esetben: nem biztos benne, hogy terhes-e, ezért természetes megoldást keres magzatelhajtásra.

Értékelés: Nincs

abortusz vagy nem

Sziasztok!

Előre leszögezem, hogy a téma szerintem sem lehet fekete vagy fehér. Nem értékitéletet mondok az alábbi történetekkel, csak árnyalni szeretném az abortusz vagy gyikosság, igen vagy nem kérdést. Mielőtt vád érne, hogy könnyen beszélek a vak világba, az egyik történet velem történt, a másik a közvetlen környezetemben.

Egy fiatal (14 éves lány) teherbe esett a saját tudatlansága és nemtörődömsége miatt. Titkolta a terhességét, csak akkor vette észre az anyukája, amikor kezdett a leány hasa gömbölyödni. Ekkor már nem tudták megszakitani a terhességet. A család egyébként átlagosan szituált, középosztálybeli. A terhes leány anyukája felelősséggel végigsegitette a lányát a terhességen. Egészségesen megszületett a csöppség, viszont a család tudta, hogy nem akarják megtartani a gyermeket, mert a leány (aki szült) túl fiatal, jótanuló, igy továbbtanulás előtt állt stb. Megkerestek egy anyasegitő alapitványt, és a kisbabát örökbeadták. Igy került a pici a környezetembe, egy olyan családhoz, ahol imádják, tanittatják, mindent meg tudnak neki adni. Várta az "új" nagymama, nagypapa, nem is beszélve a "új" szülőkről, igy egy nagyon összetartó, rendkivüli családba került, ahol nem lesz majd olyan érzése, hogy a (szülő)anyja miatta nem tudott tanulni, boldogulni. Ahol nem egy gyereklány nevel egy csecsemőt. A gyermek szuper, kiegyensúlyozott kópé lett. A szülőanya lassan befejezi a középiskolát, és élheti azt az életet, amit élnie kell ahhoz, hogy a későbbiekben érett nőként váljon anyává. Tudom, hogy nem tudok pártatlanul gondolkodni az esetről, mert nagyon közelről érint, de nem tökéletes végkifejlet? Főleg az abortusszal összehasonlitva.

A másik eset velem történt. A terhességem alatt az egyik vizsgálati értékem nagyon rossz lett. (AFP kevesebb, mint a kórházi protokoll szerinti referenciaértékek alsó szitnjének a fele.) Emiatt genetikai viszgálatok sora következett, amelyekből mindig kiderült valami, ami "utalhatott" genetikai rendellenessére. Egy rakás vizsgálat és stressz után leültünk a férjemmel beszélni, és abban maradtunk, hogy akkor is megtartjuk a babát, ha konkrétan kiderülne, hogy valami gubanc van (igy meg főleg, hogy szinte minden problémás érték "csak" jelentheti, hogy esetleg valami nincsen rendben...) Szó ami szó, a kislányom most két éves, szó sem volt semmi kromoszómarendellenességről, sőt, korához képest kimagasló az intelligenciája (kétévesen betűket ismer, tizig számol, vagy számfogalma stb.)  Még mindig felkavar, hogy orvosi szinten szóba jöhetett egyáltalán, hogy meg akarom-e tartani a picit...

Szóval minden nőnek magának kell kimondania a sorsával, terhessége sorsával kapcsolatban a végszót, de mindig ott kell lennie a döntésben annak is, hogy NEM egy ember sorsáról születik a döntés!!! És mindig van alternativ megoldás is.

Remélem, nem bántottam meg senkit semmivel. Inkább tanmeseként fogjátok fel a fentieket, még ha valóság, akkor is.

Mindenkinek nagon szép napot!

Szilvi7

Ja, és nincsen hosszú "i" a laptopomon... ezért a sok rövid. :)

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Szilvi7-nek

Szia!
CSak az AFP-hez szeretnék hozzászólni. Európában szite csak mi vagyunk magyarok ahol az AFP-t még nézik, mert annyira megbízhatattlan és pontatlan hogy sehol ilyen szűrést már nem végeznek. Én a lányommal el sem mentem AFPszűrésre, teljesen felesleges! Arra jó hogy jól megijesszék a Kismamákat és ahogy te is írtad ezer vizsgálatra küldözzék. Az orvosok persze félnek mert ha beteg baba születik akkor őket veszik elő, hogy nem értesítették az anyát ezért minden vizsgálatot megcsináltatnak. A lányomnál a 22.héten amnion szalagot látott az ultrahangos, riogattak, hogy majd rátekeredik, kezére, lábára, elhalnak a végtagjai.....azt mondtam sehova nem vagyok hajlandó menni, alá kellet írnom minden papírt hogy ha rendellenességgel születik a baba az engem kezelő, kísérő orvos nem okolható....
A lányom egy energiabomba és szerintem egy vashuzallal sem lehetne visszatartani, nem hogy egy amnion szalaggal...:)
Szép napot! Anidúla

Értékelés: Nincs

Eddig te fogalmaztál a legszebben

Szia Szilvi

Szerintem eddig te fogalmaztál a legszebben.  Minden benne van, ami érzelmileg felmerülhet. És a felelős döntés is.
És tudod még mi a szép a történetedben? Hogy az anya a lányanyát támogatta. (Bár biztos voltak nehéz  szituk.)

A lényeg az, hogy az a társadalom, ahol a gyermek nem érték, és ezt súlykolják belénk, anyáinkba, ott ezt a társadalomnak, generációknak ki kell nőniük. És ebben segíthettek TI is. Mindenki.
Azt viszont látni kell, hogy ezek a felfogások mélyen, tudatalatti szinten öröklődnek és élnek, és erre még rájön az, hogy nem az a fontos mi mit akarunk legbelül, mélyen, hanem az amit kívülről kapunk. Elvárás, életfelfogás, értékrend.

Ne csodálkozzatok azon, ha azt tanultuk, hogy az élet "szar" és nehéz és úgy van jól ahogy van és nem mi szervezzük.
A felelős döntést, a mi akaratunkat már gyerekkorban mássát tanítják. Ezek a minták.

Meg kell tanulnunk, hogy minden ami velünk történik nem hiba, nem véletlen, hanem az amik mi vagyunk. Ha a  nem döntés döntését választjuk, az is mi vagyunk.

Szóval a szép Berni írásában is ez, hogy értékrendünk el van alakítva elég rendesen. És ebben mi szenvedünk, de a környezet azt sugallja vissza, hogy ez a normális, az élet. Pedig nem. Az élet MI vagyunk, amit felengedünk magunkból. Hagyjuk ezt teremteni, és ne a külvilágot.

Higgyétek el, a fel nem dolgozott felelőtlenség önmagunkkal szemben, nem múlik el életünkből. Előbb-utóbb megjelenik és meg kell dolgoznunk vele.


További szép napot mindenkinek,

Ági


Értékelés: Nincs

Bó, ezt te sem gondoltad komolyan...

Picit zanzásítottad a mai hozzászólásaimat, de sebaj, üsse kő, átírom a viccet MAGYARRA, ha ez megnyugtat (mert nem volt jelentősége), méghogy zsidózok, nevetnem kell

14 éves kislány ide vagy oda, az ÉLETHEZ MINDENKINEK JOGA VAN! Még Neked is ugyebár, éppannyira, mint annak a magzatnak, akit a 14 éves lány hord a szíve alatt! Viszont a 14 éves lánynak jogában áll örökbe is adni azt a babát, ha szeretné...

Hogy nehogy azt higgyétek, hogy nálunk is minden olyan simán ment, leírom az én történetemet is: én is úgy estem teherbe, hogy "nem volt tervben" épp a babácska, nem voltunk házasok, a sulit nem fejeztem be, otthon laktam... de egy percig nem volt kérdéses, hogy megtartsam-e!!! Soha! Majdnem a várandósság végéig otthon laktam és a sulit is pocakkal, majd babával (a suliba hozta be a férjem szoptatni) fejeztem be, megjegyzem igen jó eredménnyel és boldogan!

Berni

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Magzatelhajtás

Szóval még nem biztos, hogy egy magzat a ludas? Mikor kellett volna megjönnie, és hány napos szokott lenni a ciklusod? Semmilyen módon nem védekeztek?
Konkrét magzatelhajtó tea nincs, de vannak olyan gyógynövények, amelyeknek koncentráltabb dózisban lehet magzatelhajtó hatása.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

magzat...

4-5 naposak a ciklusok.CSak sejtésem van,hogy a mostani napokban kellett volna(kellene)megjönnie.nem lett felirva ,hogy mikor jött meg pedíg mert elfelejtettem.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mármint a ciklus,

nem a menstruációs időszak. Azaz  hány naponta szokott megjönni?

Értékelés: Nincs

Csontsűrűség

Kedves Vali,

Szekértelmedet,véleményedet,hozzáértésedet szeretném kérni a következő dolog kapcsán:
Anyunak ma végeztek csontsűrűség vizsgálatot,sarokcsonti-ultrahangos fajtát.
Utánanéztem a dolognak,mivel nem vagyok járatos a kérdésben,de csak picivel lettem tájékozottabb.
A vizsgálatot végző doktor szerint a mért érték -1.4 az elfogadott határérték pedig -1.
Persze,tudom,minden relatív,lényeg az,hogy szükséges lenne erősíteni a csontjait.
Azt tudom,hogyha szimpla kálcium készítményt fogyaszt,az nem jó,mert hosszútávon,ahhoz,hogy be tudjon épülni fontos anyagokat von/hat/ el a szervezettől.
Vagyis,hogyha valamilyen kálciumkészítményt fogyaszt az ember,akkor javasolt azt magnéziummal együtt fogyasztani.Tudomásom szerint.Persze lehet,hogy nemjól tudom:)
Javasoltam anyunak,hogy tavasszal mindenképpen csináljon egy 8 hetes méregtelenítőt /van egy évek óta meglévő  kis csomó /állítólag egy váladék-elvezető van eltömődve/ a jobb füle alatt,amit vizsgálat alapján semlegesnek minősítettek,mert rosszindulatúnak nem mondható,viszont szerintem ha ott van,ahol nem kellene,az már nem is jóindulat:)) szóval ezért mondom,hogy semleges.Anyu műttetni nem szeretné magát,mert érzékeny helyen van,idegek szempontjából ez a kis csomó/.
Tehát lényegében a kérdésem az,mit javasolsz a csontozat megerősítésére és helyreállítására egy 56 éves felnőtt esetében?
Megtaláltam a hozzászólások között,amiket kálciumforrásként jelöltél meg:

A kálcium nem szívódik fel D vitamin és többszörösen tejítetlen zsírsavak nélkül. A felszívódását gátolja még a szénsav, a foszforsav, a fluor és az oxalátok (rebarbarában van).
Fontos kálciumforrásaink a teljesség igénye nélkül:

 • sajtok
 • szezámmag
 • szardínia
 • tengeri halak
 • halolajok
 • tofu
 • füge
 • zöldbab
 • kefír
 • csonthéjasok
 • magvak
 • szárazbab
 • brokkoli
 • magcsírák
 • leveles zöldségek
 • pitypang (gyermekjáncfű)
 • gabonafélék teljeskiörlésben
 • szója

Ezen felül esetleg valami?

Köszönettel,
Katis

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Csontritkulás

A csontritkulásnak nagyon sok oka lehet, csak egy párat írnék a teljesség igénye nélkül:

 • nem jut be kálcium a szervezetbe
 • bejut, de nem megfelelő formában, ezáltal nem hasznosul
 • bejut a megfelelő formában, de nincsenek mellette azok a vegyületek, amelyek elősegítenék a felszívódást
 • K2-vitamin hiánya
 • csökkent ösztrogén termelés (klimax)
 • fogamzásgátló szedése
 • D-, A-, C-vitamin hiány, vas és magnézium hiány
 • dohányzás
 • gyógyszerek szedése (főleg szteroidok!)

Csontritkulásra, és megelőzésére a következő termékeket szoktam javasolni:

Családon belüli tapasztalat: 2 hónapon belül megszüntette a porceláncsontúságot.

Értékelés: Nincs

Vali!

Nagyon köszönöm a választ,továbbítom anyunak.
Sejtéseim szerint calcium és vitaminhiány lehet az ok.

Köszi mégegyszer

Értékelés: Nincs

Csontritkulás

Csontritkulás. Segítség!
Sziasztok!

Előre is elnézést kérek, hogy ide írok, de még nem fejtettem meg teljesen az oldal működését-tudjátok, szőke nő 

Szóval, ha rátalál valaki szakértő a témában, hát kérem írjon valami biztatót, mert igen meglepő a csontsűrűség vizsgálatom eredménye. Tul. képpen kóros elváltozást találtak, ami az én koromban (36év), hát hogy is mondjam, nem kicsit gáz. Értem én, hogy életmódváltás+CalSeaum+ki tudja, mi még, de tényleg javítható az állapotom innen, vagy már most vegyek egy gipszágyat, nehogy ...  Na szóval hallgattam dr. Fetter Tamás előadását - Ha törik, ha szakad -, de még nem sikerült kihámoznom, hogy melyik, és egyszerre hány féle terméket javasolt fogyasztani a Neways palettáról, ha gyógyulni akarok. Tudom határeset, mert kb 35éves kor után csak stagnál a csont állapota kb 45éves korig, majd szép lassan leépül, és ha eddig nem vigyáztam, talán már almás a dolog, de azért mégis...? 2éven keresztül szoptattam, és sajnos újra visszaszoktam a cukorra, fehér lisztes vackokra, stb. Ráadásul a csemete állandóan husikát enne, így mi is sokat eszünk. Ezek is okoznak problémákat csontképzés terén, úgy tudom.
Így első kétségbeesésemben ennyi. Még a reumatológus nem látta az eredményt, így nem tudom, mivel áll elő. Annyit tudok, hogy nem akarok szintetikus vackokat, amiket egyébként már szedtem, és míly meglepő, nem is használtak...
Szóval légyszi, légyszi, légyszi küldjetek ötletet a javulásomhoz.
Köszönöm előre is!
Melinda

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Szia Melinda72! Először is

Szia Melinda72!

Először is üdvözlünk az oldalon! Remélem sok hasznos információt találsz az oldalon és a kereső használatával a még fel nem tett kérdéseidre is megkapod a választ.

Nem mondanám magam szakértőnek, de írnék egy-két dolgot.
Az első és legfontosabb, hogy a hús fogyasztásotokat csökkentsétek. És ezt nagyon komolyan mondom. Főleg a picinél. Hogy miért? Nagyon sokat írtunk róla. Kérlek nézz utána.
Amit még kerülni kell: a cukor, a tej, a szénsavas dolgok, a foszforsav és a fluor.
Van ami kalcium rabló, van ami gátolja a kalcium felszívódását.
Ha szedsz fogamzásgátlót, akkor azon is gondolkodj el, hogy abba hagyd!
Amit ajánlanék a Maximol és a Cal-sea-um.

Egyébkén mennyi azaz érték, ami nagyon rossz?
És mit mondanak, hogy mitől lehet? A veséddel minden rendben van? Nem lehet, hogy az a ludas?

Várom válaszod, szép estét!
Hortenzia

Értékelés: Nincs

Csontritkulás

 Szia Hortenzia!

Köszönöm a válaszod! Hétfőn megyek a dr. nőhöz, és akkor kiderül, mi a szakértő véleménye az eredményről. 
Fogigátlót már 3éve abbahagytam, bár a szülés után valami "enyhe" vackot felírt a dokim, és annyira megijedtem az újabb terhesség gondolatától, hogy beszedtem a 3 havi adagot. Igazán csak akkoriban tértem magamhoz a sok élmény+éjszakázás után, amikor már a végére értem. De nem óhajtok ilyesmit soha többé! Bár kényelmes, de ennyi az össz pozitívuma. 
Étkezésünket próbálom átállítani ÚJRA, és érthetetlen, hogy a kényelem (időhiány) milyen rossz döntésekre hangolja a háziasszonyokat. Szóval csírát már eszünk, újabb kenyérrecepteket szereztem be, és lassan kipróbálgatom őket. A HÚS a legnagyobb gond. Nagyon szeretjük, és még nem tudom elképzelni, hogy a fincsi, fűszeres sült csirkecombot  mivel helyettesíthetnénk  
Van ötleted, hogy mit adhatnék a "kisembernek" az anyatej helyett? Nem szeretném mesterséges tejpótlókkal tömni. Úgy tudom kb 1/2l tejalapú termék kell nekik naponta.
A vesémmel kapcs. nem tudok gondot. Volt vesekövem mindkettőben - multivitamin és +calcium szedése miatt valószínűleg -, de eltüntette egy term.gyógyász .
Várom a hétfői controll-t a dokinőnél, hogy elmeséje, vajon ő mit lát az eredményeken.
Köszönöm az eddigi segítséget, és ha lesz még ötleted, a továbbiakat is.
Melinda

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Csontritkulás Melinda 72-nek

Örülök, hogy a fogamzásgátlót nem óhajtod szedni .
Én nem azt írtam, hogy húst egyáltalán ne egyetek, csak módjával. Főleg szárnyasokat és halakat próbáljatok meg enni, de ha egy jó marha húslevesre vágysz vagy egy sült oldalasra, akkor csak rajta. Mindenben fő a mértékletesség!
Nálam a fokozatosság vált be és nem egyik pillanatról a másikra változtattam meg mindent az étkezésemen. És bizony néha egy jó steak-et is megkívánok és meg is eszek! Viszont figyelek a folyamatos lúgosításra is.
Amiben sok Kalcium van: mák, dió, étkezési búzakorpa, parmezán sajt, ementáli sajt, gomolya túró ás sajt és még sorolhatnám.
Előnyös még: méz, sütőtök, vörös káposzta, petrezselyem zöld és gyökér, zellergumó, cékkla, birs, alma.
Ahhoz, hogy csontsejt képződjön kell még A-vitamin is. A Kalcium felszívódásához a bélből valamint hogy beépüljenek a csontokba C-vitaminra van szükség. És még E-vitaminra is szükség lesz.
Amit Vali írt pár hozzászólással ez előtt, azt tanulmányozd át, ott van egy dozírozás csontritkulásra.
A vesédet azért kérdeztem, mert ha valóban rosszak az eredményeid, akkor azon kéne elgondolkodni, hogy miért.

A "kisembernek" adhatsz nővényi tejeket (az oldalon van fenn a boszikonyhában), vagy igazi tejet, ha tudsz ilyet szerezni, bio kefirt, -joghurtot, -sajtot.

Kíváncsi vagyok mit fog mondani a doki.

Szép estét!
Hortenzia

Értékelés: Nincs

Csontritkulás

 Szia Hortenzia!

Köszi az újabb választ! Nagyon jól hangzik, hogy mit kellene (t)ennem. A 4lábú állatokat inkább nézegetni, mint megenni szeretem, ezért azzal nincs nagy gond. A csirkét, pulykát+a halat is imádom. Ezzel sincs gond.  Azt hiszem a fejemben megszületett a döntés a változásra, a többi ehhez képest gyerekjáték. Megyek jógázni pár nap múlva-ezt javasolta a doki néni is. Az egyéb étrendbeli változást lépésenként próbálom majd megoldani. Egyébként a doki néni szerint nincs világvége. Huuuh! Remélem javul az eredményem, mert még sok-sok évet szeretnék élni és vidámkodni az én gyönyörű és okos kisfiammal (is). Neki is a legjobbat akarom, így meg kell tennem mindent nemcsak érte, értem is. 
Ja! A felsorolt sajtokkal nem vagyok jóban , de a Trappistát szeretem . Nem jó?!

Na köszi mindent neked (és mindenkinek)!

Szép estét!
Meli

Értékelés: Nincs

Túl sok tejterméket kapnak a csecsemők

A magyar szülők túl korán és túl gyakran adnak 6-12 hónap közötti csecsemőjüknek tejtermékeket, sőt az ajánlások ellenére egy éves kor előtt kétnaponta cukrozott tejdesszerttel etetik gyermeküket.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága Cumisüveg és tudomány néven idén indította el felvilágosító kampányát annak érdekében, hogy a magyar édesanyák hiteles információkhoz jussanak csecsemőjük táplálásával kapcsolatban. A társaság 6-12 hónapos csecsemők édesanyja körében tavasszal készített reprezentatív kutatása során azt kutatta, hogy az anyukák tisztában vannak-e azzal, miként járulhatnak hozzá gyermekük helyes táplálásához.

A felmérés szerint a kilenchónaposnál fiatalabb csecsemők 48 százaléka már rendszeresen kap tejterméket, például joghurtot, túrót, sajtot vagy kefirt. A 6-7 hónapos babák 21 százaléka kap natúr joghurtot és 24 százaléka sajtot, holott a natúr tejtermékeket 7 hónapos kortól szabad bevezetni. Szabó László, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke a szervezet sajtótájékozatatóján elmondta, 7-9 hónapos korban csak nagyon kis mennyiségben adhatók tejtermékek, például egy kiskanál natúr joghurt a főzelékhez. A tehéntej és a sajt ebben a korban kerülendő. Önálló ételként csak később, tízhónapos kortól javasolt.

Gyermeküket szívatják

Az elmúlt években javult a szoptatás helyzetének alakulása, egyre több édesanya dönt úgy, hogy gyermekét szoptatni szeretné és a kicsit féléves koráig csak anyatejjel táplálja. Ám az édesanyák fele azt gondolja, hogy amikor már nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, ezt tejtermékekkel pótolhatja. A tejtermékek azonban átalakítás nélküli tehéntejből készülnek. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás a csecsemőknél asztmatikus légúti tüneteket, hasmenést, fehérjeallergiát, ekcémát okozhat, továbbá előidézhet felnőttkorban kialakuló betegségeket, például szív- és érrendszeri problémákat is.

Az anyatej pótlására a gyermekorvosok tápszert ajánlanak, hiszen az a babák igényeinek megfelelően átalakított tehéntejből készül - mondta Dezsőfi Antal gyermekgyógyász, gasztroenterológus. Az anyatej, a tápszer, a tehéntej és a kecsketej közel azonos energiatartalmú, de a tehéntejnek és a kecsketejnek jóval magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami megterheli a csecsemő szervezetét. Ugyanakkor egyik sem tartalmaz élelmi rostot, mint az anyatej vagy a tápszer, amelynek viszont kedvező a hatása.

Ideális táplálékok

A felmérésből az is kiderült, hogy Magyarországon a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot. A gyermekorvosok ajánlása szerint a baba növekedéséhez ebben a korban 5-8 deciliter anyatejre vagy azt pótló tápszerre van szükség. Kajáry Cecília dietetikus arra mutatott rá, hogy a 6-12 hónapos csecsemők még nem igénylik a változatos ízeket. A gyümölcsök, zöldségek só- és cukortartalma egyéves kor alatt bőven elegendő.

A felmérés szerint ennek ellenére az egy évnél fiatalabb babák közel hatvan százaléka kétnaponta kap valamilyen hozzáadott cukrot tartalmazó tejdesszertet, úgy mint túró rudit, túrókrémet, pudingot vagy gyümölcsjoghurtot. A dietetikus szerint a szülők azért adnak ilyen ételeket a kicsiknek, mert szeretnék változatossá tenni étrendjüket, de nem veszik figyelembe, hogy a túl korán bevezetett és gyakran fogyasztott édesség táplálkozási problémák kialakulásához, túlsúlyhoz és extrém esetben cukorbetegséghez vezethet.

A szakértők összeállították az ideális babakosár tartalmát, azokat az élelmiszereket, amelyeket egy kilenchónapos csecsemő fogyaszthat. A kosár tartalmazhat napi 5-8 deciliter anyatejet, hiánya esetén tápszert, továbbá 4-5 fajta gyümölcsöt, 4-5 fajta zöldséget. Héthónapos kortól a kicsik főzelékébe már kerülhet állati eredetű fehérje is, ami lehet például csirkemell. A natúr tejtermékek 7 hónapos kortól fokozatosan bevezethetők, mértékkel adható natúr joghurt, kefir és túró, de főételként csak tízhónapos kor után vezethetők be. Konklúzióként elmondható, hogy az édesanyák kezdjék később a tejtermékek bevezetését és adjanak kevesebbet 6-12 hónapos kisbabájuknak. A tehéntejet és a kecsketejet pedig egy éves kor alatt feltétlenül kerüljék.

forrás: MTI - index.hu

Értékelés: Nincs

inkább támogassuk a szoptatást!

A La Leche Liga Magyarország és A „Szoptatásért" Magyar Egyesület közös állásfoglalása
a Magyar Gyermekorvosok Társasága által indított „Cumisüveg és Tudomány” című kampánnyal kapcsolatban

A LLL Magyarország és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület vezetősége aggodalmát fejezi ki a követő tápszerek népszerűsítése miatt, mivel ez arra indíthatja az édesanyákat, hogy csecsemőik­nek szükségtelen tápszerpótlást adjanak, ami a szoptatási időszak idő előtti befejezéséhez vezethet.

Miközben egyetért azzal, hogy a csecsemők egyéves korukig ne kapjanak tehéntejet, a LLL és a SZME úgy látja, a csecsemők és a családok érdekeit jobban szolgálná a szoptatás népszerűsíté­se, mint a követő tápszerek használatára buzdító kampány.

Az Egészségügyi Világszervezet évtizedek óta a csecsemők hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatását javasolja, majd pedig a szoptatás folytatását akár kétéves korig vagy azon túl, méghozzá úgy, hogy a kisbabák táplálékában egyéves korig meghatározó maradjon az anyatej.

Az anyatej mennyisége nem csökken szükségszerűen a második félévben, helyes szoptatási gyakorlattal a csecsemő életkorának megfelelő anyatejellátottsága egyéves koron túl is fenntartható. Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése 39.28 (1986. május 16.) határozatában kijelenti, hogy „...a csecsemők speciális készítményekkel (ún. „követő tápszerekkel”) történő táplálása teljességgel szükségtelen.”

Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program (2001-2010) keretében meghirdették az „Egészséges életkezdet és gyermekkor biztosítása” c. alprogramot. Ennek a programnak gyakorlatilag minden célkitűzése elérhető lenne a szoptatás támogatásával, amely támogatás nem korlátozódhat csupán a csecsemő életének első 6 hónapjára.

A 6-12 hónapos korú csecsemők táplálásával kapcsolatos ismeretek valóban hiányosak, de ennek megváltoztatásához nem a tápszerek népszerűsítésére, hanem a szoptatás elősegítésére és támogatására van szükség, mivel a csecsemők tejalapú táplálásának biológiai módja az anyatejes - nem pedig a tehéntejalapú tápszeres - táplálás. Az egészségügyi dolgozók és a családok felvilágosításának arról kell szólnia, hogyan valósítható meg a nemzetközi ajánlások szerinti és a biológiai normának megfelelő szoptatás.

A csecsemőtáplálás és a csecsemők egészségi állapotának javítása érdekében arra van szükség, hogy a legmagasabb szinten tegyenek lépéseket a szoptatás támogatására, a lakosság és az egészségügyi dolgozók megfelelő, kereskedelmi érdekektől mentes oktatására és a tápszerek népszerűsítésének betiltására.

Értékelés: Nincs

Nekem konkrétan az életemet mentette meg a tejről való leszokás

Sziasztok!

Itt aztán van minden...
Én  csak annyit fűznék hozzá, hogy nekem konkrétan az életemet mentette meg a tejről való leszokás!
28 évesen szültem meg a 2. gyermekemet és nem sokkal utána (1-2 hó) konkrétan leállt az anyagcserém és az emésztésem...
A vitaindító cikk alapján ugye anyukám is a legjobbat akarta nekem ezért öntötte belénk a tejet, amit felnőtt koromban is folytattam.
DE!!! Szerencsémre még mielőtt meghaltam volna, hozzám is eljutott ez az információ, és sajnáltam nagyon mert imádom a tejet!!!, de lemondtam róla, próba-szerencse, más már ugyanis nem lehetett...
Hááát kb. 1 hét elteltével mintha elvágták volna, AZ ÖSSZES PROBLÉMÁM MEGSZÜNT!!!!!!!!!!!
Természetesen ezek a gondok már évekkel ezelőtt is megvoltak folyamatosan végig kísérve az életemet, de gyengébb tünetekkel.
Szóval a szervezetem mondhatni jelzett de én figyelmen kívül hagytam, és a végén majdnem belehaltam.
Ezen tapasztalat után én 1000%-osan meg vagyok róla győződve, hogy a tej nem jó nekünk, ez BIZTOS!!!!!
Persze ha néha és pici mennyiségben iszod valószínüleg nem lesz problémád vele...

Üdv. Mindenkinek!
Kata

Értékelés: Nincs

Kedves Katalin!

Kedves  Katalin! Megkérdezhetem,hogy milyen vércsoportú vagy? Csak azért lennék rá kíváncsi, mert összefüggés van a tej és az egyes vércsoportok között, ha érdekelne szívesen írok róla....Üdv. Mónika

Értékelés: Nincs

tejszín

szia, Vali!

szeretnék tejszínt, és vajat csinálni.
a probléma az, hogy ha a szobában hagyom a nyers tejet állni megbüdösödik, a hűtőben meg nem igazán akar kiválni a tejszín. le kell fedni a bögrét? meleg helyre kell tenni?? fel kell előtte forralni a tejet? mit tegyek, hogy sikerüljön?
köszi
Édua


Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Vegyél valódi tejet...

... nem lesz könnyű!
Ebből látszik, hogy a tej már nem tej, hanem csak egy vegyszer.
Próbálj meg kezeletlen és vegyszermentes tejhez jutni, ami egyenesen a tehénből jött ki! Abból a tehénből, akit nem tápoztak, nem hormonoztak, és nem autóút mellett legelt.