A szappanokról

Annak ellenére, hogy Magyarországon a higiénia fontosságának hangsúlyozása még nem vehető le a napirendről, azt is tudomásul kell venni, hogy megszaporodtak a tisztálkodószerek túlzott használatából eredő bőrproblémák.

A fejlettebb országokban a bőrgyógyászok már egyértelműen ezek ésszerűtlen használatából eredő bőrbetegségekre figyelmeztetnek.

Mivel mosakodjunk?

Az emberek évszázadokon keresztül szappannal és vízzel mosakodtak. A szappant régen a föníciaiak kecskezsírból és bükkfa hamujából állították elő és már akkor nagyon okosan bőrbetegségek kezelésére is használták. Az igazi szappan vizes oldata lúgos, és mivel a bőr enyhén savas vegyhatású (pH), a reklámok éveken keresztül lebeszéltek a szappanos mosakodásról. Pedig az egészséges bőr, különösen fiatal korban, viszonylag gyorsan újjátermeli védőköpenyét, és egyébként is egy enyhén savas tonikkal, vagy otthon is elkészíthető öblítővízzel könnyen visszaállítható az arc bőrének savas pH értéke.

Miért jó a szappan?

Túlságosan szennyezett környezetben élünk, a víz önmagában nem tisztít kellően. A szappan, mint enyhe peeling (bőrradír), a zsíros piszoktól és az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítja a bőrt, s így az üdébbé, frissebbé válik. Az enyhén lúgos szappan mivel szaruoldó, bőrpuhító hatású, segíti a bőr természetes működését, öntisztulását. A tapasztalatok szerint a vastag szaruval borított bőrfelszín nem csak száraz érzete miatt kellemetlen, de szigetelő tulajdonsága miatt a hatóanyagok felszívódását is gátolja. A puhán tartott bőr ápolásához viszont lényegesen kevesebb kozmetikumra van szükség.

Mint mindenben itt is a mérték a lényeg!

Az egészséges bőrűek, bőrtípustól függetlenül, nyugodtan mosakodhatnak szappannal, mindössze arra vigyázzanak, hogy ne szappanozzák magukat nyakra-főre. Ha valaki egész nap az irodában ül, és nem verejtékező típus, akkor a napi tusoláskor bőven elég, ha csak a szennyezett területeket szappanozza be (arc, fül, nyak, lábak, az apokrin mirigyekkel ellátott genitáliák tájéka), s a kádfürdőt csupán heti 1-2 alkalomra korlátozza. Minél agresszívebb mosóhatású szerrel tisztálkodik valaki, annál intenzívebb bőrápolásra van szükség. Természetesen a zsírosabb, robusztusabb bőrűek többet elviselnek, mint a vékony, száraz bőrük, akiknek reggelente elég csak vízzel, vagy alkoholmentes tonikkal felfrissíteni az arcukat.

A kelleténél gyakoribb fürdés, a bőrön maradt habmaradék, a rossz minőségű szappan, a kemény víz természetesen kiszáríthatják a bőrt, ami a különféle kozmetikumokban lévő kritikus anyagokra sokkal érzékenyebbé válik.

Milyen a jó szappan?

A klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összefőzésével készül. A kívánt hatás érdekében általában különféle zsírokat és olajakat kevernek össze. A tipikus szappan 60% marhafaggyú Na(nátrium)-sójából (Sodium Tallowate) és 27% kókuszzsír Na-sójából (Sodium Cocoate) áll. A marhafaggyú kevésbé habzó, de szelíd anyag. A kókuszzsír intenzív habzást biztosít, de egyesek szerint irritálóbb hatású. A kemény szappanok nátronlúgot (Sodium Palmitate), a folyékony és kenő szappanokhoz kálilúgot használnak, ezt kíméletesebbnek tartják (a Potassium Oleate pl. az olajsav kálium sója).

A szappanok minőségét elsősorban a készítésükhöz felhasznált növényi és állati zsírok, valamint a beléjük kevert anyagok határozzák meg. Aki az állati nyersanyagoktól ódzkodik, növényi olajokkal, viaszokkal készült szappanokat keressen. Az alapanyagok tisztasága szintén befolyásolja a minőséget, ez azonban a laikus vásárló előtt teljesen rejtve marad.

Az üzletek kínálatából egyáltalán nem könnyű választani. Nyilvánvaló, hogy mindenki jó minőségű terméket szeretne vásárolni.

Az igazán jó szappanok természetes anyagokból készülnek, növényi olajakat, viaszokat gyógynövénykivonatokat tartalmaznak, illóolajjal illatosítottak, konzerválószertől, ásványi anyagoktól és Ethylene-Diamino-Tetra-Acetate (EDTA) környezetet szennyező segédanyagtól is mentesek.

Szerző: Markovics Vera, 2005.02.14.

Mi a Tudatos Vásárló oldalán olvastuk

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

A szappan ph-ja: hosszú a téma, de itt a fény!

Kedves Vali, és mások!

Én kb. másfél éve csinálok szappant a családom és barátaink számára, s mindannyian nagyon meg vagyunk elégedve a természetes szappan áldásos hatásaival.
Amikor elkezdtem szappant csinálni (Olaszországban), az első dolgom volt feliratkozni egy levelezőlistára ahol profi szappankészítők (sokszor kémikusok, patikusok) osztják meg tapasztalataikat a kezdőkkel, illetve cserélnek eszmét; majd beszereztem a “Il mio sapone naturale” (Az én természetes szappanom) című könyvet, ami szerintem a szappankészítés bibliája (kár hogy még nem fordították le magyara :-(( ).
Nem vagyok sem bőrgyógyász, sem kémikus, mindazt amit itt leírok ezekből a forrásokból, illetve a kis tapasztalatomból tudom:

Mi a szappan?: magas szénatomszámú, zsírsavakból felépülő alkáli só.
A szappan úgy készül, hogy a lúg kémiai reakció során az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.

Az igazi természetes szappan alapvető összetevői: a zsír vagy olaj, víz és lúg (NaOH - sodium hydroxide - nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő, illetve  KOH - potassium hydroxide - maró káli), majd a kívánt hatás szerint ezekhez adnak növényi szinezékeket illetve illóolajokat.
Minden szappan ami egyéb összetevőket (tartósítószert, szintetikus szinezéket illetve illatanyagot) tartalmaz, az nem természetes.

Régen a házaknál csak állati zsír volt, ami nem került olyan sokba mint az olaj, ezért abból főzték a szappant. Ma már egyre kevésbé használják a szappankészítésben, sokkalinkább különféle fajta és hatású növényi olajokat alkalmaznak.

A szappan alkáli só, tehát lúgos kémhatású.
Egy természetes szappan ph-ja átlagosan 9-10, a készítés módjától és az érleléstől függően a ph 8-11 között változhat, de ez a normális. Az emberi bőr ph-ja semleges, némely területen kissé savas, de a szappan nem árt, mert a bőr nagyon jól tűri az akár 10-10,5-es ph-t is.
De ha a szappan lúgos, hogyan lehet olyannyira gyengéd hogy még a kisgyerekek bőre is jól tolerálja?!
A legfontosabb, amit nagyon fontos tudni, de amit a bőrgyógyászok sem tudnak (bizony meg kellene kérdezniük a kémikusokat) az, hogya természetes szappanban az alkáli só savas közegben van jelen!

Van szappan és szappan:
A kereskedelmi forgalomban kapható szappanokban az elszappanosított olajokon kívül egyéb szintetikus anyagok is jelen vannak:
Szintetikus olajok (amik mint tudjuk eltömítik a bőrt), sűrítő- és emulgeálószerek  az állag javítására.
Aztán mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához (megjegyzem hogy a legtöbb esetben ezek nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is).
Csakhogy a felületaktív anyagok jelenléte méginkább felemeli a szappan ph-ját, tehát a ph csökkentésére valamilyen savat használnak (szintetikus savakat, a legtöbb esetben citromsavat).
Ezen kívül glicerint (általában ez is szinteikus eredetű), hogy a szappan ne szárítson.

A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen.
A lúg a kész, megfelelően főzött vagy megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.
Éppezért a magas ph semi bajt nem okoz a bőrre nézve, annál is inkább mivel a szappant lemossuk magunkról a zuhannyal, s nem szívódik a bőrbe.

A természetes szappantól ne várjuk hogy annyi habot képezzen mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont ugyanolyan jó, és ellentétben azzal, egyáltalán nem szárítja a bőrt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Barbuska's picture

sziasztok

Sziasztok!

Most találtam neten egy boltot. A... boltját ahol sok jó kézzel készített szappant, krémeket stb találtam...

Leírom az egyik szappan összetételét

Összetétel: elszappanosított olívaolaj, sheavaj, napraforgóolaj, ricinusolaj, kókuszolaj, kecsketej, Holt-tengeri iszap, citromfű illóolaj

 

Szerintetek ez jó??

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Vajon mivel szappanosították el?

Azt kéne tudni, hogy mivel szappanosították el az olívaolajat... Ennek hiányában azt is el lehet képzelni, hogy valami káros tenzidféleséggel. Az a jó, ha NaOH-t, vagyis közönséges lúgot használtak, a jó házi szappanok ugyanis így készülnek.

Az egyéb összetevők rendben vannak, viszont kérdezz rá mindenképp, hogy mit takar az "elszappanosított" szócska.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Barbuska's picture

szappanosítás

Azt írta hogy NaOH, vagy KOH-t használnak a szappan, tusfűrdő gyártásához.

Ezek mind jók??

Értékelés: Nincs

NaOH és KOH

Rendben vannak!

Értékelés: Nincs

Házi szappan

Sziasztok! Én házi szappant használok hajmosásra és nagyon jó. Mivel itt is kemény a víz, ecetes vizzel le kell öblíteni a hajat. Az ecetes víz a bőrnek is nagyon jó.

Értékelés: Nincs
kenguru's picture

szappan hajmosáshoz

leírnád pontosan a a samponszappanod receptjét??

Értékelés: Nincs

szappanok, bőr ph-ja

Sziasztok!

Párommal már több éve próbálunk eligazodni a sok egészséges életmód irányzat között és megtalálni testünk (és lelkünk) jelzései alapján a legideálisabb életmódot, ami nem is mindig olyan egyszerű a sok hitelesnek tűnő, mégis egymásnak ellentmondó információ alapján. A táplálkozásunkat jóval előbb reformáltuk meg, a méregmentes kozmetikumokra és tisztítószerekre viszont még csak kb 3/4 éve tértünk át (ahogy rátaláltam erre a honlapra, amiért ezúton is hálás köszönet!!!).

Egyre kevésbé szoktuk bonyolítani a dolgokat, a dolgokat leginkább legtermészetesebb formájában szeretjük, nem érezzük szükségét illatosításnak, kevergetésnek, a 100% shea vaj tökéletesen bevált bőrápolónak az egész testre, deo helyett sima szódabikarbóna, fürdeni és hajat mosni szappan (+almaecetes hajöblítés) ...stb

Azonban ahogy egyre több információt próbálok magamba szívni, úgy mindig el is bizonytalanít valami, ezért is fordulok hozzátok. Itt az oldalon több helyen is azt olvastam, hogy a szappanok lúgos kémhatása nem árt az egyébként savas kémhatású bőrünknek és személyes tapasztalatom is ezt támasztja alá.

Azonban az itt az oldalon is sokszor irányadóként emlegetett dr. Rózsa Sándor testápoló kislexonjában ez áll:

"A faggyúból, szaruzsírból és vízbol álló úgynevezett hidrolipid film a bor saját krémje, amely óvja a bort a mechanikai, fény-, vegyi és egyéb hatásoktól, és foleg a kiszáradástól. Savassága folyamatosan pH5 körüli, borünk ezt tejsav és más savak termelésével szabályozza. A sav enyhe baktériumölo hatású, védi a bort a kórokozóktól, sot az ártalmatlan baktériumok megturésével nem engedi érintkezni borünket a kórokozókkal. A hidrolipid film savasságát tehát nem szabad semlegesíteni. Ezért ajánlják a borgyógyászok a pH5 savfokú testápoló szereket. Sajnos a tiszta háziszappan erosen lúgos, és a savas borközegre romboló hatású."

Később aztán azt is hozzáteszi, hogy " a bőr savassága órákon belül regenerálódik, mégsem ajánlatos, ha bőrünk gyakran érintkezik tenzidekkel".

Megnéztem egy PH-csíkkal az éppen használt szappanjainkat (több innen a bioboltból rendelt) és 8-9 körüli ph-kat mértem. (8 körül volt a Karawan vörösagyagos Alep szappanja és az ylang-ylang-os Olívia szappan, 9-es a sövénykúti kecsketejes és az Olívia olívaolajos szappanja).

Ami elbizonytalanít a dologban, hogy az itt is irányadóként emlegetett testápoló kislexikon ennyire mást mond. Ha ott még a megkövesedett és idejét múlt irányelvek is szerepelnek és keverednek az "újhullámmal", akkor azt érzem, hogy kicsit kezdek elveszni a natúrtestápolás terén, ahol még elég bizonytalanul mozgok.

Persze gondolom itt is fontos alapelv, hogy a sok összegyűjtött információból az ember saját tapasztalata alapján válogasson, csak hát mégis amikor a témában nálam sokkal jártasabb emberek tanácsait olvasom kicsit össze tudok zavarodni.

Na ez jó hosszúra sikerült és végül igazából át sem jön belőle a dilemmám, de azért elküldöm ha már megírtam a hozzászólást. Szép napot mindenkinek, Anita

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

bőr pH és szappanok

Szia Anita!

Tök jó, hogy itt vagy köztük! Bizony nehéz eligazodni a testápolási információk hadában, de azt hiszem ti jó úton jártok.

Az én személyes tapasztalatom is azt támasztja alá, hogy bár a jó szappanok is enyhén lúgosak (persze, hiszen ez adja a tisztító hatást), nem ártanak a bőrnek. Ez amiatt van, mert a bőr pH nem savas, hanem semleges, itt ír erről Vali.

Egyébként nálam már a szappan is egyre lassabban fogy regular_smile.gif már egyre ritkábban használom, a víz teljesen megteszi. :-)

Értékelés: Nincs

szappan bizonytalanság nélkül

Kedves Mártu!

A válaszod, Vali írása és a saját tapasztalataim együttesen eloszlatták a kételyeimet a szappanokkal kapcsolatban. Amúgy mi is arrafelé haladunk, hogy egyre kevésbé fogynak a szappanok, csak erre kicsit rá kell állni fejben, hagyni időt magunknak, hogy megszokjuk. Ezután még egy dolog van hátra, hogy beszerezzük a régóta áhított zuhanyszűrőt.

Szép napot, Anita

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel