Mosás, mosogatás, takarítás

A környezettudatos háztartás 9. rész - Hagyományos vs. környezetbarát mosószerek

Napjainkban sokkal több figyelmet fordítunk a ruháinkra és azok tisztítására, mint a középkorban. Amíg régen egy-két ruhadarabja volt egy embernek, addig most egy egész ruhásszekrénnyi. Annak idején nem voltak vegyszerek, természetes anyagokat használtak, a szabadban - folyókban - mostak, csak később került ez a tevékenység a házak falain belülre. A régi szép idők… mondhatnánk, pedig csak rajtunk áll, hogy visszatalálunk-e nagyanyáink jól bevált praktikáihoz, és ismét felfedezzük az ember- és természetbarát lehetőségeket! Persze, ez nem azt jelenti, hogy irány a patakba mosni, de az feladatunk, hogy ne szennyezzük tovább környezetünket és saját magunkat!

Mosószer nem tűnik el nyomtalanul

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A környezettudatos háztartás 8. rész - Mosás: áztatás, folttisztítás, öblítés

A mosógép, a mosás hatékonysága kipipálva. Ebben a részben nézzük meg, hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a mosást, milyen természetes lehetőségek vannak a foltok eltávolítására, és miért nem ajánlott a hagyományos öblítőszerek használata. Egyszerű, könnyen kivitelezhető praktikákat mutatok Neked, és bízom benne, hogy kedvet kapsz a kipróbálásukra! Gyere, tarts velem!

Könnyen kivitelezhető praktikák a mosásnál

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

A környezettudatos háztartás 7. rész - Mosás: A mosógép karbantartása, hatékony mosás

Az előző részekben végigvettük a bionom takarítás fortélyait. Most azt nézzük meg, hogyan tudjuk a mosást is vegyszermentesen megoldani, hiszen nagyon sokmindentől függ, hogy a mosás elég hatékony és környezetkímélő-e. Az alkalmazott szerek, a mosás hőfoka, a mosógép minősége és energiafogyasztása, a szennyes összetétele, a ruhák anyagának fajtája mind befolyásoló tényező. Fontos, hogy milyen szokások kísérik a ruha viselését, mennyire tudatosan öltözködünk, mert így alakítjuk azt, hogy mennyi szennyes keletkezik egy adott idő alatt.

Hogyan és mivel mossunk?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Hogyan varázsoljuk újjá a fugákat?

Fugatisztítás?bionom takarításról már sok szó esett, Hajni tollából pedig remek sorozatot olvashattok a Környezettudatos háztartásról. Szerencsére egyre többen nyúlnak a természetes tisztítószerekhez, de van, aki visszariad, vagy nem hiszi el, hogy valóban hatásosak. Pedig még egy ilyen kényes terület is, mint a fuga, ahol sokkal jobban megtapadnak a szennyeződések, könnyedén újjávarázsolható, akár kaparászás és derékfájás nélkül is. Persze nem a speciális fugatisztító készítményekre gondolok, amelyek többnyire erős vegyszerek, így jobb elkerülni a használatukat.

Akkor hát, fugatiszításra fel!

Forrás: 
saját cikk
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

A környezettudatos háztartás 5. rész - A másik mumus, a fürdő

Ahogy a konyhában a zsíros, olajos szennyeződés okozza a kihívást, úgy a fürdőben általában a vízkő, és a penészesedés az, ami feladja a leckét egy háziasszonynak. Mégsem kell megijednünk, hiszen természetes szerekkel is hatékonyan, és alaposan ki lehet takarítani a fürdőt, és a wc-t is.

furdo-takaritas

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

A környezettudatos háztartás 4. rész - Konyhatakarítás vegyszermentes anyagokkal

Mivel takarítás terén általában a konyha a legnagyobb mumus egy háziasszony életében, kezdjünk ezzel. Azért is, mert a kínaiak úgy tartják, hogy a konyha a gazdagság helye, ezért a lakás legfontosabb helyiségeinek egyike, így lényeges, hogy mindig tiszta  és rendezett legyen.

Takarításra fel!

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

Házi nagyhatású (enzimes) tisztítószer

Ezt a tisztítószert én is használom egy kis EM-Bio-val kiegészítve. Így sokkal hamarabb erjed és nagyobb a hatásfoka. /verebedit/

hazi_enzimes_tisztitoEzt a tisztítószer-receptet az interneten találtam, gyorsan el is készítettem egy pár flakonnal, és izgatottan vártam az eredményeket. Az a legjobb ebben a receptben, hogy olyan dolgokat fel lehet használni bele, amiket az ember egyébként kidobna. Az eredeti recept ezért is kapta a garbage cleaner (szemét-tisztítószer) megtisztelő nevet. Ezen felül kb. 50 Ft literje, és még ehhez képest is nagyon hatékony szer. Azoknak lehet praktikus, akik nem tudnak megfelelő mennyiségű vagy minőségű ecethez hozzájutni, vagy unják a cipekedést  (pl. ahol én lakom most, max. 6%-os ecet található, max. fél literes kiszerelésben, csicsás üvegben és örök áron).

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Hamulúgos mosógél

hamulugos-mososzerAz oldalon találtam a folyékony mosógél receptet, és azt gondoltam tovább.

4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (15 votes)

Mosógél házilag

Ez a házilag is elkészíthető mosószer nagyon gazdaságos, mert fel lehet használni hozzá az apró szappan maradékokat.

mosógél házilag

4.47059
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (17 votes)

Hogyan kell használni a mosódiót?

A médiából ránk zúduló - minden csodát, folttalanságot és hosszan tartó illatot ígérő - mosóporreklámok árnyékában megbúvó mosódióról sokan azt sem tudják, hogy mi fán terem. Pedig hatékonyságában méltán felveszi a versenyt a legdrágább vegyipari csodával is, de csak akkor, ha helyesen használjuk. 

mosodio

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy a mosódió nem varázsszer, a természet ajándéka, adalékok és vegyszerek nélkül tisztít.

Tisztító hatását tekintve ugyanannyit tud, mint egy átlagos mosópor, de a természetessége (bőr- és környezetbarát, allergénmentes) miatt tökéletes választás.

Ha kezdő vagy, és még soha nem használtad a mosódiót, kezdj színes mosással (pl.: törölközők, ágynemű), amik nem igazán szennyezettek, hanem inkább csak felfrissítésre szorulnak. Ezekhez a mosódió minden adalék nélkül tökéletes választás. Ha ragaszkodsz az illatokhoz, használj illóolajat (narancs, citrom, levendula), de az öblítőnél is maradhatsz, bár teljesen felesleges.

Azért is kezdj törölköző "programmal", hogy meglásd, öblítő nélkül is mennyire puha és finom tapintású lesz a ruha (mint ahogy tapasztalhattad, a törölközők nagyon be tudnak merevedni, keményedni, főként olyan területeken, ahol a víz is kemény).

Ha fehér ruhákhoz szeretnéd használni, használj mellé nátrium-perkarbonátot, ami megakadályozza, hogy ruháid beszürküljenek, besárguljanak.

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mi is az a mosódió?

A mosódió a Sapindus Mukorossi nevű, szappanfafélék családjába tartozó, Indiában őshonos fa termése. Tradícionális ayurvedikus gyógynövény.

mosodio-fa

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Az ecet sokoldalú felhasználása

Az első ecetet szőlőmustból készítették időszámításunk előtt 3000-ben, de bizonyos nézetek szerint az első ecetek a távol keleten készültek rizsborból. Sokoldalúsága miatt igen nagyra becsülte az ókori világ. 

Kiváló tisztítószer, ételízesítő, és megfelelően kiegészítheti házi patikánkat. Költségkímélő, hiszen rengeteg felelgess kemikáliától szabadítjuk háztartásunkat, és ezzel is kímélhetjük környezetünket. Nemzetközi nyelvekben a “vinegar”  kifejezést használják, ami a francia “vin aigre” szóból származik, aminek a jelentése savanyú bor. 

Forrás: 
Forrás:4szoba.hu/elestar.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel