Noni - A "Hosszú élet" titka

Évezredekkel ezelőtt az akkori tudósok vizsgálni kezdték a természet kincsestárát olyan növényeket keresve, amelyek nem kizárólag a betegségek kezelésére, hanem az EGÉSZség megőrzésére is szolgálnak. Növények használatával olyan gyógyászati rendszert és természetes kezelési módokat fejlesztettek ki, melyek kedvezően befolyásolják az egészséget, és ezt elnevezték ayurvedának, mely szankszkritül "az élet tudománya"-t jelenti.

A noni "az élet tudománya" egyik fontos növénye és maga a gyümölcs a "hosszú élet" titka, hogy miért is találtatott annak, az alábbi bejegyzésből kitűnik.

Tartalom:

noni

Botanikája

Kezdjük az elején, nézzük a "száraz tényeket"!

A noni – tudományos nevén Morinda citrifolia L. – a Rubiaceae (Rubioideae) család tagja. Vastag törzse egyenes és akár 19 méter magasra is képes megnőni. Ágait mélyzöld, 2-3 tenyérnyi nagyságú, ellipszis alakú levél borítja be, virága fehér színű, csőszerű, amely a végén trombita módjára nyílik szét. Gyümölcsének színe függ az érettségi foktól, amelyet a színpaletta mélyzöldtől a sárgáig terjedő spektrumán megcsodálhatunk és mérete akár a 12 cm-t is meghaladhatja. Magjai kisebbek, mint egy rizsszem, háromszög alakúak és vörösesbarna színben pompáznak. A noni igazi túlélő, óriási szaporodási vággyal megáldva, ugyanis a magok egyik csücskében ún. légzsák található, amely arra hivatott, hogy ha vízbe pottyan, akkor se süllyedjen el.  Igen masszív növény, megtűri a szélsőséges időjárási- és környezeti tényezőket is, így tökéletesen érzi magát nedves vagy száraz vidéken, savas, alkáli vagy sós környezetben egyaránt. Szinte mindenhol képes gyökeret ereszteni, a tengerpart mentén, az őserdők mélyén, a hegyoldalakon és síkságokon, de még vulkáni talajon is. Ezt kihasználva tervezik a Karib-tengeri államok, hogy nonival ültetik be a homokdűnéket, hogy a hurrikánok okozta környezetii károkat mérsékeljék. A nonit hívják még parti buzérszeder-nek, Indiai buzérszeder-nek és más neveken is találkozhatunk vele.

polinezian noniFrancia-Polinézia térségében már évszázadok óta hatalmas kiterjedésű noni erdők találhatóak, a Dél-Csendes óceáni térségben és a Hawaii szigeteken elterjedése csak az elmúlt évszázad során volt jellemző. Ma már elterjedt a trópusi Ázsiában, Ausztráliában, Hawaii-n, a Marshall- és Gilbert szigeteken, érdekes módon a Csendes óceán keleti részén kevésbé honos.

Története néhány szóban

A noni fa megtalálható a Hawaii, a Tahiti és a Tongai mitológiában is. Az egyik tongai ősi legenda úgy tartja, hogy a halál istennője megöli Mauit, a félistent, akit egy szertartáson keltettek életre úgy, hogy a noni cserje leveleit a testére helyezték.

A Marquesas-szigeteken a noni gyógyító tulajdonságai szorosan összefüggtek a test-tetoválási szokásokkal. A tetoválás fájdalmas és veszélyes volt, sokan meghaltak az alkalmazása során. Azok, akik túlélték, a noni növény részeit használták, hogy felgyorsítsák a gyógyulási folyamatot, majd a rituális szertartásokon a nonit az isteneknek ajánlották fel.

Amikor az 1700-as évek végén az európai felfedezők eljutottak a dél-ázsiai szigetekre, megismerkedtek a bennszülöttek noni-tapasztalataival. James Cook kapitány hajónaplójában leírja megfigyeléseit, hogyan használják a bennszülöttek a nonit. A II. Világháború során a polinéz szigetekre vezényelt katonák kézikönyvében is szerepelt a gyümölcs, mint biztonságos ennivaló, mely fenntartja erejüket.

Nem kizárólag a gyümölcsét használták, de a törzsét, levelét, kérgét, rügyét is - igen sokféle egészségügyi problémára nyújtott gyógyírt. A törzs egy részét a skorpióhal szúrásának kezelésére használták. A gyerekekkel is megetették a noni levelét, mely A-vitamin hiány kezelésére szolgált. Halat és más táplálékot csomagoltak a noni levelébe, mielőtt a földbe ásott sütőbe berakták őket. A noni növény különféle részeit, pl. kérgét, amely egy vörös, a gyökere pedig egy sárga színű festéket tartalmaz, ruhafestékként használták.  A csoportgyümölcsből egy átható szagú olajat vontak ki, melyet a hajas fejbőr élősködői ellen volt hatásos.

A növény minden részét alkalmazták a tradicionális orvoslásban. Az éretlen gyümölcsöt sóval összekeverve mély sebekre, csonttörésekre kötözték, az érett gyümölcsöt pedig tapaszként horzsolásokra és fekélyekre használták, meleg borogatásokként, leveleit belsőleg lázcsillapítóként, külsőleg fekélyek kezelésénél és köszvénynél alkalmazták.

De sikeresen használták a Nonit magas vagy alacsony vérnyomás, ízületi gyulladás, gyomorfekély és szívbajok esetén is. A sült Nonit pedig vérhas és asztma ellen ajánlották a tradicionális gyógyítók.

noni

Tudományos kísérletek eredményei – vajh’ mit is tud a noni?!

Mint olvashattuk a Csendes-óceáni szigetvilágban különös becsben tartották és a mai napig is tartják a nonit és amint az eddigi kutatások bebizonyították nem is véletlenül.

Azt találták, hogy nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz, 800x annyit, mint az ananászban található. A szervezet a proxeronint xeroninná alakítja át, a szkopoletin és a szerotonin (a noniban található hormonok) segítségével. A xeronin számos élettanilag nagyon fontos folyamatban játszik szerepet, aktivizálja a szervezet szabályos működéséhez szükséges enzimeket. Ezen kívül felelős a proteinek (fehérjék) bekapcsolódásáért az anyagcsere folyamatba. Egyes tudósok szerint a proteinek sérült sejtekre gyakorolt regeneráló hatása kizárólag a xeroninnak köszönhető. Emellett a xeronin folyamatosan elősegíti az elhalt sejtek reprodukcióját és támogatja szabályszerű működésüket. Fájdalomcsillapító hatása van, mert az agysejtekre hat, ugyanis éppen ott keletkezik ez a kellemetlen érzés. Idős korban, betegség vagy hosszantartó stressz következtében jelentkezhet a xeronin hiánya. Dr. Heinicke megerősítette, hogy a noni gyümölcslé kiválóan ki tudja egészíteni e hormon hiányát.

A noniban található – egyebek mellett – a szkopoletin, amely támogatja a tobozmirigy működését, de ezen kívül   védi a keringési rendszert a túlterheléstől,  támogatja az értágítási folyamatot érszűkület esetén, a vérnyomás szabályozását, allergia- és asztmaellenes hatású, segítséget nyújt a  gyulladásos állapotok, duzzanatok, valamint a reuma gyógyításában. Az orvostudományi szakirodalom beszámol a szkopoletin alkalmazásáról ín- és ízületi gyulladás esetén is.

A melatonin és szerotonin párosáról már mindenki hallott, olvasott, más néven boldogság hormonokként említjük és ők is megbújnak a noni gyümölcsben.  Mindkettő hasonló hatást gyakorol, csak a szerotonin nappal, a melatonin pedig éjjel fejti ki a hatását. E hormonok közvetítenek az idegrendszer, a szervezet sejtjei, és az agysejtek között. Ezért a melatonin és a szerotonin hiánya komoly hangulatingadozásokat, nyugtalanságot, álmatlanságot okozhat. A melatonin és a szerotonin segítséget nyújt depresszió, félelmek, fóbiák (pl. tériszony) esetén, enyhítik a menstruációs fájdalmakat, segítenek a menstruáció előtti szindrómában szenvedő nőkön. Hangulatjavító hatást gyakorolnak, egészséges alvást biztosítanak, szabályozzák az alvásciklust, valamint lassítják a sejtek öregedési folyamatát. A szerotonin a szkopoletinnel és xeroninnal együtt szabályozza a prosztata funkcióit és segít beállítani a vércukorszintet.

A mobiltelefont használók a fokozottan veszélyeztettek közé tartoznak, agysejteket károsító elektromágneses sugárzásnak vannak kitéve, ami megzavarhatja az impulzustovábbítást az agyban. Amerikai kutatók szerint a melatonin és a szerotonin képes megvédeni minket ezzel a folyamattal szemben.

Ezenkívül képes megkötni a szerotonint, ezért segít a depressziósokon, és sikeresen alkalmazható a drog-, alkohol- vagy nikotinelvonási tünetek esetén is!

A Noni-t protein- és enzimbombának is hívják. Sok-sok aktív és jótékony élettani hatású komponense van, amelyek közül kiemelkednek a fentebb megnevezettek, de érdemes még említést tenni az antrakinonról és a damnacanthalról. Serkenti az anyagcserét, támogatják a fájdalomcsillapítást, valamint antibakteriális, vírus- és gombaölő hatással rendelkeznek, fokozza a nitrogén-oxid termelését, mely gátolja a kórokozók szaporodását. A nitrogén-oxid szinte mindenhol jelen van a testünkben, ellazítja az ütőereket, és segít a vérnyomás normalizálásában. Hatékony szabadgyök pusztító és koleszterin szint csökkentő. A Hawaii Egyetem kutatói kimutatták, hogy a Noni adagolásakor a makrofágok, vagyis az óriás ölősejtek aktivitása több mint a háromszorosára nőtt. A kutatók szerint ez is annak köszönhető, hogy megnőtt a szervezet nitrogén-oxid termelése.

Japán tudósok a Noni egy másik vegyületét a damnacanthal nevű hatóanyagot emelik ki, úgy találták, hogy a damnacanthal lassítja a prekancerogén sejtek osztódását. Feltételezhető, hogy segítheti ezen sejteket szabályszerű funkciójuk visszanyerésében.

Egy kísérlet bizonyította, hogy a noni gyümölcs kivonat nagy dozírozásban hasonló hatással bír, mint a morfiumszulfát, és még függőséget sem alakít ki.

A kutatásoknak még nincs vége, ki tudja mennyi időt ölel még fel, míg a Noni összes összetevőjét elemzik, vizsgálják. Csak az elmúlt néhány évben több mint 23 különböző fitokemikáliát, 5 féle vitamint, 3 féle ásványi anyagot és 18 féle aminosavat azonosítottak a Noniban, melyek igen hatékonyan serkentik az emberi szervezet immunrendszerét.

Hogyan használjuk?noni juice

Kompatibilis a szintetikus gyógyszer- és a természetes gyógykészítményekkel, élelmiszerekkel (IQFood-dal is), sőt növeli a szerek gyógyhatását ill. csökkenti a káros mellékhatásokat.

Leginkább akkor érvényesül áldásos hatása, ha étkezés előtt fél órával, üres gyomorra isszuk, ezen belül is a reggeli éhgyomorra történő mennyiség a legfontosabb, mert kutatások igazolták, hogy a gyomron keresztül a béltraktusba áthaladó noni juice-ban található pro-xeroninból a bél falán található enzimek hatására átalakuló xeronin ekkor szívódik fel a leghatékonyabban.

Természetesen különbözőek vagyunk, így másként reagálhatunk a Nonira is. Vannak, akik már néhány napon belül érzékelik a Noni áldásos hatását, másoknál hosszabb időre van szükség. A gyakorlat azt mutatja, hogy az esetek 25%-ában hozzávetőleg az észrevehető különbség jelentkezése 3 hét, vagy annál valamivel kevesebb idő alatt jön létre, 50%-nál 3-8 hét alatt történik meg, míg a fennmaradó 25% esetében még tovább kell várni, de úgy tartják, ha 6 hónapon belül sem jelentkezik pozitív változás –már ha ilyen előfordulhat -akkor célszerű abbahagyni az ital fogyasztását. Ezen okoknál és tapasztalatoknál fogva ajánlatos legalább 90 napig egyfolytában fogyasztani.

Nem titok, hogy egyetlen csodaszer sem létezik, így a noni sem hozhat mindenkinek gyógyulást, mégis egy kísérleti teszten a 24000 páciens 77%-ának beszámolói alapján megállapították, hogy a Noni javulást eredményezett rákos megbetegedésekben, szív- és érrendszeri problémákban, cukorbetegség, és az immunrendszer működésének rendellenességei esetén.         

Összegzés

Fő hatóanyagainak az antrakinont, a proxeronint, a poliszacharidokat, az aminocukrokat és a vitaminokat tartják, ám a salaktalanítást segítő másodlagos hatóanyagok is erősen hozzájárulnak a növény teljes hatásának kifejtéséhez. Az elvégzett vizsgálatok szerint a noni:

  • Dr. Tim's Polynesian Noni JuiceJótékonyan hat a vérnyomás szabályozására
  • Hatékony  gyulladáscsökkentő
  • Hatásosnak bizonyult különböző baktériumokkal szemben
  • Antibakteriális tulajdonságai miatt védelmet biztosít az emésztőrendszer, a szív- és érrendszer megbetegedéseivel szemben
  • Növeli a szervezet szerotonin- és melatoninszintjét, ezzel szabályozza az alvásciklust, a hőmérsékletet és a hangulatot. Segít a depresszión.
  • Fájdalomcsillapító hatása eléri a morfium erősségének 75%-át, a függővé válás veszélye nélkül
  • Megerősíti az immunrendszert, (allergia kialakulás veszélyének csökkentése, gyógyulásának hatékony elősegítése), beleértve a falósejteket és a nyiroksejket (rákkialakulás veszélyének csökkentése, gyógyulásának hatékony elősegítése).

Mint fentebb is utaltam rá, a noni természetesen nem csodaszer! Nem szabad azt remélni tőle, hogy minden egyéb kezelés, koncentrált hatóanyagbevitel nélkül, a bionom táplálkozást figyelmen kívül hagyva és egy méregtelenítést mellőzve minden bajra jó és még a rák is hamar meggyógyul tőle! Felelőtlenség lenne azt állítani, hogy minden problémára  gyógyírt jelenthet, viszont ne felejtsük, hogy a benne található enzimek, vitaminok, alkaloidok valóban hatékonyan támogatják sejtjeinket és immunrendszerünket, ezzel hozzájárulva egészségünk javulásához, megtartásához!


Ajánlott termékek:


Kapcsolódó tartalmak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

Noni, Emóció, utifű maghéj

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy ha a nonit, emóciót és az útifű maghéjat együtt eszem, akkor hogyan alakuljon a reggeli "éhgyomros" sorrend?

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Táplélék-kiegészítők szedése

Szia! 
Ha megoldható, hogy az Emóciót estére idd meg, akkor szerintem tedd akkorra. Mivel a Noni gyümölcslé, akár bele is keverheted az Útifű maghéjat, és együtt is fogyaszthatod. :)

Értékelés: Nincs
syssypussy88's picture

Régen nagy divatja volt a noninak,

de az az MLM cég, aki behozta, annyira nyomulós volt, hogy ez által szegény gyümölcs is hitelét vesztette nálam. Pedig a leírását olvasva tényleg kiváló lehet. Elgondolkoztam, hogy adok neki még egy esélyt. Idén nem tudok mégsem nagy méregtelenítést csinálni, de szerintetek egy üveg noni, egy üveg Huminiqum, 2 üveg nyírvíz, a Boszikonyhás Vali féle zabtea és egyéb gyógyteák (Lapacho, böjti tea, csalán tea) a candida diétával egybe kötve elég lehet?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

esély

Kedves Syssypusy!

A semminél mindenképpen több, hiszen tehermentesíti szervezetet, amit még érdemes lenne belevenni az a bélrendszer pucolása ill. támogatása. Ha mást nem is, de legalább egy EMócióval és útifűmaghéjjal egészítsd ki kúrádat.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel