Nyírfanedv - A nyírfa folyékony kincse a nyírvíz

Tartalom:

 

"Édös virics foj a fából,
Jere ki rózsám a házból,
Én bemennék, de az anyád
Tudom, hogy haragszik reám."

                        /székely népdal/

A nyírfanedv története

A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A 14. században az első német természetleíró, Conrad von Megenberg is említi a nyírvizet, mint a hétköznapi emberek frissítő italát. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál.

A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből.

A nyírfanedv különböző elnevezései: virics (Székelyföld, palócok), nyírlé (Lápos völgye), nyírvíz (Nyírség, Börzsöny), boza (palócok), csiger (Bakony). Szótáraink nyirics néven is említik.

A nyírvizet Nyíregyháza, Debrecen piacain még a múlt században hordószámra árulták. A nyírvíz különösen népszerű ital volt – s részben az napjainkban is – a Székelyföldön, ahol a 16–18. sz.-ban viricses kádat, vicses teknőt említettek nyilvánvalóan a nagy mennyiségű nyírvíz tárolására. Gyergyóban a havasok között viricsfőzőházról is tudunk (1872). A háromszéki székelyek a nyírvíz gyűjtésnél a fa- és erdőkultusz nyomait őrizték meg: az egyik tavaszi ünnepen a legények és leányok csapatosan mennek ki az erdőbe, és táncolás, éneklés közben csapolják meg a nyírfákat.

A nyírfanedv csapolása

A nyírfanedv a nyírfa "vére". Ez a különleges anyag egy évben egyszer gyűjthető és mindössze 3 hét áll rendelkezésre a csapolásra.

A nyírfanedv csapolása

Nyáron a nyírfák magukba szívják és elraktározzák a napfényből származó energiát és egyéb tápanyagokat, hogy a következő évben használják fel azokat a növekedéséhez. Ahogy az őszi nappalok rövidebbé és hidegebbé válnak, a nyírfák a nyár alatt felhalmozott energiát a gyökereikben tárolják, várva a tavaszt és ezzel a fa felébredését. A hosszú és hideg tél alatt a nyírfák pihennek. Energiaraktáraik biztonságban vannak a gyökerekben. Amint megjön a tavasz, a nappalok hosszabbak lesznek és a hó olvadni kezd, a nyírfák felébrednek és a gyökerükben tárolt energia által készen állnak az új növekedési időszakra. A nyírfaerdő tavaszi ébredését jelzi, ha letörünk egy ágat és az a törésnél csöpögni kezd. Ez a biztos jele annak, hogy a „Mahla”, a nyírfavíz a gyökerekből az ágak felé áramlik. Ha a fülünket a fa törzséhez szorítjuk, még hallani is lehet a nyírfavíz áramlását a fában. Egy régi finn népi megfigyelés szerint a nyírfavíz akkor kezd el keringeni a törzsben, amikor a hó teljesen elolvadt egy jól látható kört hagyva a fa lábánál.

A csapolás úgy történik, hogy a nyírfába vagy mélyedést, gödröcskét (Nyírség: lék, vék, tejke; Székelyföld: göbéc, gübü, hajk) vájnak, s az abba összegyűlt levet kiszürcsölik, (bodza)csővel kiszívják, vagy (manapság korszerűbb eljárással) a fákat 5-8 cm mélyen meglékelik és csöveket raknak bele, amin keresztül kifolyik a nyírfalé. A fának ez az eljárás nem árt, mert csupán a tápanyag egy része folyik ki, és a megcsapolás helyei a növekedés során automatikusan benőnek. Ezt leginkább a vérvételhez lehetne hasonlítani.

A nyírfanedvet frissen, üdítő italként vagy erjesztve, szeszesitalként fogyasztják. Olykor a bort ízesítik vele.

Milyen összetevőket tartalmaz a nyírfanedv?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutaminsav), ásványi anyagokat (makroelemek, mikroelemek, nyomelemek, főként: kálium, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz), fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket, és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját „immunrendszerük” védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben.

A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer.

A nyírfanedv hatásai

A nyírvíz a szervezetben a homeosztázis, a belső egyensúly visszaállításában vesz részt. A homeosztázis felborulásáért felelős méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg kolloidális összetevőit a sejtjeink hasznosítják. Ioncsere képessége egyedülálló.

eletero

A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója.

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.

Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják. Vértisztító hatású. Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek.

Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert.

Gyorsan felszívódik a gyomorban. Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható. A nyírfanedv mágneses erőként viselkedik a szerves hulladékokat illetően, mint a salakanyagok, mérgezőanyagok. Valódi sejtszintű, váladék elvezető szerepet tölt be. Magába szívja a rosszat, cserébe pedig otthagyja a gyógyító tulajdonságait.

Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható.

Alkalmas a test folyadék-elektrolitikus egyensúlyának megőrzésére még erős fizikai igénybevétel esetén is. Izotóniás italként működik. Az edzések és a versenyek alatt a sportolók vízfogyasztását korlátozzák, mivel a víz nem szívódik fel azonnal az emberi testben, amitől a gyomor nagyon nehéz lesz. A nyírfanedv könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban. A nyírfanedv természetes elemei segítik a test só - víz háztartásának fenntartását.

Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására: A nyírfanedv molekuláris szerkezete a bőr számára fontos alapanyag. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik. Naponta legalább 2x (reggel és este) masszírozzuk be az érintett területet, vagy tegyük pumpás fejjel ellátott palackba és permetezzük a felületre. A savas pH a fejbőrön is megjelenik. Ennek hatására a hajszálak elvékonyodnak, elgyengülnek. Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpaképződés, seborrhea vagy pattanások jelennek meg. A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.

A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.

Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Egyes összetevői antioxidánsként szolgálnak.

Milyen az íze a nyírvíznek?

Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

Koktélreceptek

koktelFriss citrommal…

 • Nyírvíz 20 ml
 • Méz 20 ml
 • Narancs 30 g
 • Lime 30 g
 • Uborka100 g

Tegye a lime-ot, a narancsot és az uborkát egy keverőüvegbe és törje össze őket. Adja hozzá a mézet és rázza fel koktélkeverővel. Tegyen egy pohár aljára jeget, majd öntse bele a keveréket. És végül adjon hozzá nyírfavizet. Jól keverje fel!

piros koktelBerry koktél

 • Nyírvíz 70 ml
 • Méz 30 ml
 • Citromlé20 ml
 • Szeder 20 g
 • Málna 20 g
 • Eper20 g

Tegye az erdei gyümölcsöket egy keverőüvegbe és törje össze őket. Adjon hozzá mézet valamint a citromlevet és rázza fel őket a koktélsékkel. Tegyen jeget egy pohárba, majd öntse rá a keveréket. Adja hozzá a nyírfavizet. Jól keverje fel!

alma koktelFrissítő Nyírfa Koktél

 • Nyírvíz 50ml
 • Almalé 50ml
 • Méz 15ml
 • Limelé 10ml

Tegye bele a hozzávalókat egy sékerbe, tegyen bele jeget, majd mixelje össze. A pohár aljára tegyen jeget. Almakarikákkal díszítve tálalja.

Hogy készül a nyírfából a nyírfacukor?

Felhasznált irodalom:

Kiss Lajos: A nyírvíz (A Földgömb, 1930)

Magyar Néprajzi Lexikon

www.kislexikon.hu

www.nyirfanedv.hu

http://bushcraft.co.hu/

4.7
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (10 votes)

Hozzászólások

Nyírfa allergia és a nyírfanedv

Sziasztok!

Fogyasztható a nyírfanedv, ha egyébként a nyírfa az allergia-listámon szerepel?

Illetve újszülöttnek adhatom akár az első naptól is (főleg, ha császár lesz a vége)?

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Nyírfanedv és egyebek

Szia Kata!

Ha az allergia listád a légúti panelt jelenti és a nyírfa ez esetben annak pollenjét, akkor a Nyírfanedvet elméletileg fogyaszthatod. Természetesen bármire előfordulhat allergiás reakció az egyéni érzékenységek függvényében, így, ha nagyon sok mindenre vagy allergiás, intoleráns, érdemes fokozatosan "megismerkedni" vele! Nem gondolom, hogy bármi problémát okozna, hiszen akár újszülötteknek is adható, ezt csupán óvatosságból írom. Allergiás betegségek fennállása esetén a szimbiotikumok Emóció, Imsyser) és a D-K vitaminok rendszeres fogyasztása erősen javasolt, ezeket babavárás alatt is bátran lehet. Sőt! Az anyai bélflóra adja a baba saját bélflórájának alapját, így erre fokozott figyelmet érdemes fordítani, a D-vitaminok pedig nem "csupán" az egész szervezet működéséhez alapvetőek, de a várandósság alatti rendszeres anyai bevitel olyan későbbi betegségek megelőzésében is óriási szerepet játszik, mint az SM, asztma és még hosszan sorolhatnám.

Szép napot és csodaszép babavárást kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Lehetséges túladagolni a nyírfanedvet?

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy túl lehet-e adagolni a nyírfanedvet, tehát napi 2-3 liter elfogysztása esetén lehet-e valami durva mellékhatása, ha amúgy sem teljesen egészséges az ember? Egy ismerősöm ugyanis frissen csapolja a nyírfáiból, és így nagyon olcsón tudok hozzájutni, és elkezdtem nagy mennyiségben inni.

Durva vashiányom van amúgy, ami miatt vénásan kapok vasat, és elkezdtük az okok felderítését, de egyelőre még nem jutottunk sehová. Viszont 1-2 napja hólyagtáji fájdalmat, csípős vizelési ingert, sőt még tompa deréktáji fájdalmat észleltem magamon, amit gyorstesztelt a háziorvosom, nem talált semmit, de azért felírt 2 db M...... 3g granulátumot, ami antibiotikum. Ezután azért elmentem urológiára is, de az ottani gyorsteszt sem mutatott ki sem gennyet, sem baktériumot. Továbbküldött hát az urológus doki nőgyógyászhoz, aki belenézve (teszt elvégzése nélkül) hosszú ideje kezeletlen hüvelygombát állapított meg. Ami azért fura, mert azzal jelenleg semmi tünetem nincs. Felírt rá hüvelykúpot, amit kiváltottam, gombairtó tabláttát (4db-os), amit egyelőre nem váltottam ki.  Amúgy a hüvelygombámról meg annyit, hogy pár hete nagyon durva volt, és nem múlt el a C....... kúptól és kenőcstől sem. Aztán "kívülről" belülről fokhagymáztam, és irrigáltam Grape Vitálos, levendulás, teafaolajos vízzel, és ettől elmúlt, legalábbis a tünetek. Erre meg most ért a hidegzuhany a nőgyógyásznál, hogy "elhanyagolt" hüvelygombám van...

Viszont azt mondta a nőgyógyász, hogy emiatt nem lehet alhasi fájdalmam. Ami viszont továbbra is fáj, és vizelésnél is csíp.

Összefüggésben lehet ez esetleg a nagy mennyiségű nyírfavízzel amit elfogyasztok?Van annak olyan adagja, ha beteg az ember, ami már ártalmas lehet, esetleg az erős méregtelenítő hatás miatt?

Javasoljátok, hogy a negatív vizeleteredmények ellenére beszedjem a háziorvos által felírt antibiotikumot? És a nógyógyász által felírt kúpot és gombaölöt?

Amúgy Candida gomba vizsgálatra hol lehet jelentkezni? És tényleg minden hüvelygomba Candida? Mert a nőgyógyász valami ilyesmit mondott, és hogy csak a pontos típusát határozza meg a Candida szűrés. Ez igaz? 

Ja és mégegy. Néhány hete megváltozott, fura bűzös szag és íz jön a torkom felől. Ez összefüggésben lehet a nagyon durva vashiánnyal? Esetleg valami mandula dolog? 

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kinga

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Nőgyógyászati panaszok, vashiány, Candida elszaporodás

Szia Kinga! 

Örülök, hogy elkezdtétek a kivizsgálást, ahogy írtam: nagyon fontosnak tartom! Kérelek, írj majd, milyen eredmények születtek! 

A Nyírfanedvet- eddigi tudásunk szerint- nem lehet túladagolni, azt viszont minden további nélkül el tudom képzelni, hogy a méregtelenítő hatása (főként ilyen nagy mennyiségben fogyasztva!) produkál nálad tüneteket! 

A Mo....l egy kifejezetten akut, szövődményes húgyúti fertőzések kezelésére alkalmazott antibiotikum. Amennyiben a- több helyen is elvégzett- vizeletvizsgálatok negatív eredményt adtak, én egészen biztosan nem alkalmaznám, hiszen ezzel majdnem 100%-os biztonsággal kizárható az a betegség, amire igazából magát az antibiotikumot írták fel. Tehát nem csak értelmetlen, hanem egyenesen káros is lenne, mivel az antibiotikumok nem csupán a patogén baktériumokat irtanák ki (amik vsz. nincsenek is...), hanem a bél mikroflóráját alkotó családokat is.

Én azt gondolom, a komoly hüvelyi candida fertőzöttség (a nyírfanedv méregtelenítő hatásától felerősítve) simán járhat az általad felsorolt tünetekkel! Egy hasi-kismedencei ultrahangos vizsgálat (ha nem végeztek ilyet) szitnén megnyugtató lehet.

A hüvelyi candida fertőzést valóban Candida gombafaj túlszaporodása okozza, ha az orvos ennyire biztosra és előrehaladottnak mondta a diagnózist (ennek valóban egyértelmű, jól látható és elkülöníthető jelei vannak), én is azt mondom, felesleges pénzkidobás a Candida vizsgálat. Vali így ír a nőgyógyászati candida fertőzésről: "A nőgyógyászati candida nem nemi betegség, hanem annak a jele, hogy túlsavasodott a szervezetünk, és felbomlott a természetes baktérium flóránk.  Valószínű, hogy amikor megjelenik a hüvelyben, azt már évekkel megelőzte a belekben való elszaporodása. Elszomorító, hogy annyira el vagyunk savasodva a rossz minőségű élelmiszerek, a cukorzabálás és a rossz étkezési szokások miatt, hogy 10-12 éves kislányok is szenvednek már a hüvelyi candidától. Gyakorlatilag a hüvelyi candida a szervezet végzetes elsavasodásának egy másodlagos tünete. Gyógyításakor elsősorban azt kell előtérbe helyeznünk, hogy visszaállítsuk a nyálkahártyáink egészséges pH-ját – azaz savtalanítsunk -, és csak utána kezdjük el a tüneti kezelést. Ez az a probléma, amelyet soha nem fog végérvényesen megoldani a Cn kúp és a kenőcs, hanem közel fél éves odafigyelést és életmódváltást igényel. Az életmódváltás első lépése ez a kúra, aminek sikerességét csak akkor tudom garantálni, ha a kúra után még legalább fél évig betartod az étkezésre vonatkozó szabályokat is, amelyeket Dr Papp B. János candida kúrájában olvashatsz."

Az elsavasodást akár a vasiányt előidéző, fennálló bélrendszeri betegség is előidézhette. A gluténmentes diétát (tudod, ezt írtam már) addig tilos elkezdeni, míg a cöliákia kizárására irányuló vizsgálatok le nem zárultak!

Ha a Candida gombákat sikerül visszaszorítani, a szervezeted egyensúlyát visszaállítani, a bélflórádat regenerálni, úgy az immunrendszered is sokkal sikeresebben fogja felvenni a harcot a vírusok, egyéb betegséget előidéző tényezők ellen! Ennek megértéséhez fontos, hogy tisztában legyél az alábbiakkal: Az immunrendszerünk jelentős hányadát a bélrendszerünkben élő mikroorganizmus-telepek képezik. A bél mikroflórája különböző baktérium- és gombafajokat tartalmaz. A bélbaktériumok tömege akár a 1,5-2 kg-ot is elérheti. A bélrendszerben élő baktériumok "közvetlenül és anyagcseréjük által is gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, miközben stimulálják az immunrendszert. Ez igen nagy jelentőségű, mert a védekező rendszer (legalább) 70%-a a bélcsatorna körül helyezkedik el." Ezeket az érzékeny mikroorganizmus-telepeket rendkívül sok minden károsíthatja, a stressztől kezdve a táplálkozáson át, egészen a gyógyszerekig. Ha elősegítjük a jótékony baktériumok megtapadását, szaporodását, antibiotikumok stb szedése után kellő gondot fordítunk visszatelepítésükre, azzal tehát értelemszerűen erősítjük az immunrendszerünket. 

A candidiasis egyértelmű tünete a megbillent pH-egyensúlynak, az "elsavasodásnak". Candida gomba visszaszorításának leginkább hatékony és valóban célravezető módja a fentebb is említett nőgyógyászati candida kúra és a Dr. Papp B. János féle candida diéta szigorú, együttes betartása. A Papp B. János féle diéta pontos leírását, a tiltólistás, valamint a javasolt élelmiszerek és kiegészítők listájával együtt, itt találhatod!  A kúra alatt a Boszorkánykonyha ide vonatkozó receptjei nagy segítséget jelenthetnek! Fontos a változatos, minden lényeges elemet tartalmazó táplálkozás, még diéta alatt is; a Papp B. János féle candida kúra ezt alapul véve lett összeállítva! Javulást, gyógyulást ezzel fogsz tudni tartósan elérni!

A komoly vashiány már önmagában is immungyengítő "állapot", amely kedvez a Candida gombák túlszaporodásának. Éppen ezért azt javaslom, a diétás kezelést- az abban ajánlott kiegészítőkön túl- egészítsd ki valamilyen béta-glükán tartalmú termék szedésével. Ez lehet a BioConnect kapszula vagy akár egy nála jóval erőteljesebb hatású Immune Assist termék is!

Elképzelhetőnek tartom azt is, hogy az általad leírt " fura bűzös szag és íz jön a torkom felől" panasz összefüggésben állhat a vaspótlással, de lehet akár gyomor jellegű panasz, vagy valamilyen garatot-mandulákat érintő gyulladás is. Ezt kérek, minél előbb beszéld meg kezelőorvosoddal!

Jó egészséget kívánok neked! 


Értékelés: Nincs

Testsúlykontroll

Sziasztok! Testsúlykontrollhoz hogyan érdemes fogyasztani a Nyírfanedvet? (3-4 kilót szeretnék leadni.) Természetesen bionom étrend és sportolás mellett :) 

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs

Nyírfanedv fogyáshoz?

Szia Elannor,

Mivel a Nyírfanedv ellát energiával, tápanyaggal is, (léböjtökben, méregtelenítő kúrákban is alkalmazzák) így az éhségérzetet is csökkentheti. Energetizáló hatása miatt főleg a  reggeli, délelőtti órákban érdemes fogyasztani étkezések között vagy előtt. Ha fogyás a cél akkor az éhségcsökkentő hatása miatt valószínűleg kevesebbet eszel, vagy napi 1 kisétkezést megpróbálhatsz kiváltani vele. Adagolásban nincsenek szigorú szabályok, 1 kupicától 1 üvegig lehet a napi adag.

Értékelés: Nincs

Nyírfanedv

Próbálok több helyről is infórmációt beszerezni mielőtt elkezdenék valamit bevenni. A nyírfa nedvet szerettem volna kipróbálni, mert nagyon sok jót olvastam itt róla,de a becsatolt link elolvasása után elbizonytalanodtam egy cseppet.

Nektek mi a véleményetek a cikkben leírtakról, valóban nem is olyan hatékony?

Értékelés: Nincs

Nyírfanedv hatékony-e vagy sem?

Szia!

Neked kell eldöntened, hogy kinek hiszel...

Ha nem lenne ennyire hatékony és nem bizonyította volna már a sokrétű hatását sokaknál akkor szerintem nem használnák külföldön infúzióként és több édesanya is anyatej pótlására. Mind az antalvalin és a bionomon is olvashatod a pozitív tapasztalatokat róla. 

Értékelés: Nincs

Nyirokcsomó gyulladás

Az lenne a kérdésem, hogy nyaki nyirokcsomó gyulladásra alkalmazható-e Pálmarózsa-nyirokolaj ?

Értékelés: Nincs

Nyirokcsomó gyulladásra

Szia Tarkabarka!

A Pálmarózsa-nyirokolaj  alatti hozzászólásokban Pingalló hozzászólásából kimásolom Neled a lényeget:

"A Pálmarózsa-nyirokolaj nem elsősorban gyermekeknek készült, hanem nyirokpangástól, ödémától szenvedő felnőttek ápolására.....Támogasd az immunrendszerét belsőleg is, külsőleg pedig nyugodtan kenheted a nyirokcsomókra az Angyalgyökérbalzsamot."

Nyirokcsomókra Niki válaszát érdemes elolvasnod, termékjavaslatokat is találsz benne.

Értékelés: Nincs
gondand's picture

11 hetesnek

Sziasztok, 11 hetes babának adhatom ezt? Ha igen, mennyit naponta és melyik napszakban (etetés előtt, után, stb) ?

Köszi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Nyírfanedv babának

Szia! 

Baba is kaphatja a nyírfandevet, akár fél decit is adhatsz neki, ha megissza. Az ízével nincs gond, biztos szeretni fogja.  Érdemes éhgyomorra adni, ha lehet, vagy legalább az étkezések elején kapja, és várjatok picit az evéssel. 

Van valami konkrét, vagy csak megelőzésre szeretnéd?

Értékelés: Nincs
gondand's picture

11 hetes - immunerősítés, tejallergia

Szia Melinda!

Köszi a gyors választ. Igazából az omega-3 halolajjal kapcsolatban kérdeztem, de gondolom, akkor a Nyírfanedvet javasoljátok. Lehet, hogy tejfehérje allergiás a gyerek, és immunerősítésnek adnám az Emóció mellé. Utóbbiból 1x5 ml-t kap naponta reggel. Mi a helyzet az omega-3-mal, az mehetne a picinek? És ha igen, milyen mennyiségben, napszakban, étkezés előtt, után?

Illetve bármi, amit ilyen pici babának lehet adni immunerősítésnek, érdekelne. Jó lenne felturbózni a kis tökmagot még a nagy hidegek előtt.... Köszi, Andi

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

11 hetes babának immunerősítésre

Szia!

Szopizik a babád? Miből gondolod, hogy tejallergiája van? Ha szoptatod őt, akkor a K2 D3 vitaminon kívül szerintem egyenlőre nem kellene más neki. Az omega 3 zsírsavat tartalmazó halolajat 6 hónapos kortól javaslom.

Értékelés: Nincs
gondand's picture

11 hetes tejallergia gyanúja

Szia!

Issza a baba, emóciót és D3+K komplexet kap, utóbbit 2 hetes kora óta folyamatosan, előbbit csak pár napja.

Azért gondoljuk, hogy tejallergiája van, mert nagyon nyugtalan, folyik az orra, köhög, fáj a hasa, zöldet és véreset kakilt (össz. kb 5x). Múlt hétvégén voltunk Kh-ban, a baktérium tenyésztés negatív lett, és ott javasolták, hogy a tejfehérje lehet a probléma.

Még lehet vírusfertőzés, de úgy tudom, mindkettőre az immunerősítés a megoldás, ill. elhagytam az étrendemből teljesen a tejtartalmú dolgokat.

Köszi a segítséget!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

11 hetes kisbaba problémái

Szia!

Hát remélem, hogy valóban " csak" egy vírus lesz a bűnös, de nem kaptam választ az előző kérdésemre: Szopizik? A legjobb immunerősítő az anyatej, a szoptatás. 

Értékelés: Nincs
gondand's picture

11 hetes szopizik

Mert az iszsz (igény szerint szoptatott) ki lett javítva arra, hogy "issza" :) Szóval igen, szopizik :)

Értékelés: Nincs

Tejérzékeny baba?

Sziasztok!

Bocsi, hogy belekotyogok, de hátha segíthetek!

Az én kisfiamnak is véres volt a széklete 1 hónapos kora után 4 hónapon keresztül, amíg el nem kezdtük adni az Emóciót. Az egyik napról a másikra szüntette meg! Viszont ez idő alatt én is voltam orvosnál, és kiderült, hogy nem a baba tejérzékeny, hanem én!!! Áteresztő bél szindrómám van, és a lyukacsos bélfalon keresztül az antitestek átjutottak a vérkeringésbe/anyatejbe, és a baba véres széklettel reagált, Ezt csak azért írtam le, hogy ne ilyedj meg, nem biztos, hogy a babád az érzékeny! :) Én diétázom, és természetesen iszom az Emóciót, így rendben vagyunk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
gondand's picture

Köszi

Szia, köszi a választ, tejmentes diéta és emocio mellett is megvoltak a tünetei sajnos. A második tenyésztés clostridium difficile-t mutatott ki. Megyünk tovább.... szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Clostridium difficile kisbabánál

Szia!

Clostridium difficile-ről itt  olvashatsz. Kiderült, hogy mitől alakulhatot ki kisbabádnál? Hüvelyi úton vagy császárral született, kizárólag anyatejes baba, kapott antibiotikumot, gyógyszert kisbabád, vagy te szedtél valamilyen gyógyszert a várandósságod alatt? 

Vali nagyon jól összefoglalta  a Császármetszés és az immunrendszer kapcsolatát.

Emóció és a  K2D3 csepp melllett bevethetitek még a Fermentpatront és a Nyírfanedvet is jó darabig. 

Mivel szoptatod te töltsd fel magad vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy az anyatejen keresztül babád is részesüljön belőle, béta-glükános termék szedése (pl.BioConnect) is segíthet. 

Babakonyha sorozat mind a 8 részét ajánlom elolvasni azon belül is a  Babakonyha 5. - Tippek és praktikák szoptató anyukáknak címűt és a szoptatás alatti vitaminpótlásról is találsz tanácsokat.

Jobbulást kívánok !

Értékelés: Nincs

8 hósnak megelőzésre?

Sziasztok!

8 hós lányomnak gondoltam adni amiatt, hogy beállt a kicsit hűvösebb, szelesebb idő. Anyatejes egyébként, de kicsit azért szörcsög a nózi, és gyakrabban tüsszent. Lehet, hogy néhány napja nem mértem fel jól az időt és kicsit alul öltöztettem. Adhatom neki, hogy megelőzzek egy esetlegesen nagyobb megfázás kialakulását? 0,5 dl/nap 5 napig? Emóciót kapja egy hete 1*5 ml/nap adagban.

Köszönöm a választ előre is!

Értékelés: Nincs

Nyírfanedv megelőzésre is

Szia!

Kaphatja kislányod megelőzésre is Nyírfanedvet, igazából nincs meghatározott napi adagja, anyatej pótlásra, helyettesítésre is használják, így figyeld meg mennyit fogad el szivesen.

Anyatejet cseppents az eldugult nózikba és kend be a nóziját, arcüregét Angyalgyökér balzsammal, párologtass himalája sót a szobájában, vagy égjen egy sólámpa, és terápiás célú levendula illóolaj is bármikor bevethető már újszülött kortól.

Immunerősítő tanácsokat a Gyermekmegörzőben találsz. Hogy miket lehet adni egy pici babának akár a bélflórájára arról itt írtam. Napi kb. 5 ml Emóció pici babának elegendő, de betegség esetén vagy nagyobb babának lehet napi 1x2 10-15 ml is.

Értékelés: Nincs

Műtét után?

Sziasztok

A kislányom orrmandula műtét előtt áll,2 és fél éves. Szeretnék neki valamit ami segíthet minél gyorsabban talpra állni. A nyírfanedvre gondoltam az olvasottak alapján. Mennyit lenne érdemes vennem? Illetve a gyógyszerektől eltolva kéne iszogatnia? Mit ajánlanátok még hogy az ovi kezdésre megerősödjünk?

Köszönettel:Mónika

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Orrmandula műtét után

Szia Mónika! 

Én is rögtön a Nyírfanedvre gondolatm, ahogy elkezdtem olvasni a hozzászólásodat. Már műtét előtt elkezdheted neki adni a Nyírfanedvet, sőt, mindent, amit az oltási károsodások csökkentésénél szoktunk javasolni oltás előtt: Emóció 2x10 ml, Huminiqum 1x2-3 ml, Krill olaj 1 kapszula, D+K Forte 4 csepp. 

Ha van rá lehetőségetek, akkor már a műtét előtt 4 héttel érdemes elkezdeni ezek szedését, és folytassátok a műtét után is 4 hétig. 

Az Emóció, Krill olaj és a D+K Forte állandóan javasolt, a többit 4 hét után elhagyhatjátok. 

Ovikezésre való felkészítésre én a Manó Mannát javaslom + a Gyermekerősítő tinktúrát vagy a Csipkerózsa rügyelixírt. És persze, a Krill és a D+K Forte alap. 

Értékelés: Nincs

Hasmenés

1 éves fiam elkapott valami fosós vírust, már kifele jövünk belőle, de 2 x kapott infúziót. Nyírfanedvet adnék neki, ugyanis nem nagyon van étvágya( egyébként sem). Viszont azt olvastam, hogy vízhajtó hatású. Akkor mégsem adjak neki belőle?

Értékelés: Nincs

Hasmenésre Nyírfanedv

Szia!

Nyugodtan adhatod hasmenés esetén is, sőt! Pótolja az ásványi anyagokat, erőt ad, van ahol infúzióként és anyatejpótlásra is használják, a fenti cikkből még többet tudhatsz meg róla. 

Gyermekmegörző blogban is találsz tanácsokat betegségek esetére.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Nyirokcsomó-duzzanat

Sziasztok!

Nyirokcsomó-duzzanatra mit ajánlotok? A fenti kurkuma kivonatot vagy a Zyflamendet, esetleg valami mást? Felnőtt férfinek lenne, kivizsgáláson nem találtak semmit (uh, vérkép). Antibiotikumokat kapott eddig rá, de nem javult.

Köszi

Értékelés: Nincs

Nyirokcsomó duzzanatra, gyulladásra

Szia!

Átmozgattam hozzászólásodat a fenti cikk alá. Ilyen esetben az immunrendszer támogatása lenne fontos

Ha a duzzanatot gyulladás okozza akkor a Zyflamendet ajánlanám először, az összetevői között van kurkuma kivonat is.

Bemásolom ide Varga Nikoletta kolléganőm egy régebbi hozzászólását amit egy másik olvasónknak írt a nyirokcsomókról:

"Amivel szinte már mindenki tisztában van, a nyirokrendszer egyfajta tisztogató, szűrő funkciót lát el, amivel nagyon fontos szerepet játszik a kórokozók elleni küzdelemben, az immunrendszer működésében. A nyirokrendszer erekből és nyirokcsomókból áll. A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Kb. 500-600 nyirokcsomó található szétszórtan, illetve csoportosan a nyak, a hónalj, a mellkas, a has és az ágyék régiójában. 

A nyirok erek részben a vénás rendszerrel párhuzamosan futnak, részben azoktól függetlenül vannak jelen a szervezetben. A nyirok nedv úgy keletkezik, hogy a verőerek által a szervekhez szállított folyadékot nem tudja teljes mennyiségében a visszérrendszer visszaszállítani, így a maradék a nyirokkapillárisokon keresztül a nyirokkeringés segítségével jut vissza a gyűjtőérbe. De még mielőtt a nyirok a vénás rendszerbe ömlene, számos nyirokcsomón halad keresztül, amelyek apró szűrőként megtisztítják a nyiroknedvet azoktól a sejtektől és egyéb alkotórészektől, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége vagy egyenesen károsak is lehetnének ránk nézve.
Ha a szervezet kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével veszi fel a küzdelmet a fertőzéssel szemben.

A nyirokcsomók gyulladása és megnagyobbodása között nem lehet éles határt vonni. A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan és nyom nélkül gyógyuló megbetegedés, de minden esetben a kórok felderítése szükséges. Épp itt jártok, most fontos, hogy legyél türelmes és nyugodt. Semmi, de semmi értelme nincs magad alá zuhanni!

Kérdeztél ajánlásokat. Annyit tudok tenni a fentieken kívül, hogy leírom, ......:

- vér- és nyirokkeringés megfelelő működésére: béta-glükános Manó Manna/Elíxir  

- nyirokműködést segíti: algakészítmények (őssejteket aktivizálja), az Immun Assist 247, Cordyceps (az összes élettani folyamatot szabályozza)

- tisztítja, öblíti a nyirokrendszert, tartalmazza az összes mikro és makroelemet: finn nyírfanedv

- kálcium

- telítetetlen zsírsavak bevitele ajánlott."

Manó Manna Elixír gyermekeknek lett kifejlesztve, a felnőtt változata Organic Force Béta Glükán elixír,  a többi béta-glükános terméket itt találod. A gyulladáscsökkentésben az állati omega zsírsavak is bevethetőek még.

Most nagyon jó Tavaszi csomag akcióban van a  3 csomag medvehagyma pástétom amihez ajándékba jár 1 darab Vadon Gyöngye.

A jól működő immunrendszer alapja a jól működő bélflóra. Mivel ismerősöd antibiotikumokat kapott ez meggyengíthette a bélflóráját, így valamelyik  bélflóra regenerálót is jó lenne szednie.

Jobbulást kívánok Neki!

 

Értékelés: Nincs

sok sok operációból felépülés

Sziasztok,

 

Az alábbi problémában kérném a segítségeteket:

a hugomnak keresnék valami  készítményt, ami egy kicsit regenerálja a teljes szervezetét, mert mostanában elég sok minden történt vele, és nagyon gyenge az immunrendszere.

Időrendben:

2012-júniusában császármetszéssel szűlt, aztán 3 hónap múlva újra teherbeesett, 2013 májusában megszületett a második baba koraszüléssel, ismét császárral. Hál'istennek nem volt gond a Babával, bár a Hugomnak ismét kés alá kellett feküdni, mert a lepény egy része bent maradt. Aztán idén februárban megint állapotos lett, de sajnos a baba egészségügyi állapota miatt terhességmegszakítást kellett végezni. De sajnos a méhe begyulladt, és  megint operációra volt szükség, hogy a méh nyálkahártyáját eltávolítsák. Majd 1 hét múlva az aranyere miatt operációra volt szükség. Jelenleg itt tartunk,de a mai napon mondta az orvos, hogy ne szedje az antibiotikumot amit a nőgyógyász javasolt a méh gyulladása miatt, mert az emésztését teljesen felborítja, ami nem jó az aranyér gyógyulásban. Teljesen el vagyok keseredve miatta, és bár meggyőződésem, hogy lelki okai vannak ennek a sok operációnak, de az a kérdésem, hogy mit szedhetne, hogy az immunrendszerét kicsit feltúrbózza? Meg hogy nőgyógyászati gondjainak is végetvethessen?

Előre is köszönöm

Értékelés: Nincs

Műtét utáni regeneráció

Átmozgattam ide az írásodat, pont ide a nyírvíz hírszem alá. Először is gyors gyógyulást kívánok a hugodnak, remélem hamar felépül, már csak a gyerkőcök miatt is. Valóban jól láttad, a nyírfanedv mindenképp kellene neki. Rövid időn belüli szülések bizony legyengítették a szervezetét, vitamin és ásványai anyag készletét is. 

Méhgyulladásra mindenképp jó lenne a Zyflamend, ami az egyik leghatékonyabb természetes gyulladáscsökkentő. Még a manuka méz is bevethető. És, minél előbb el kellene kezdeni Aviva tornázni. Ez a torna nagyon jól átmozgatja a női szerveket, friss vérrel, oxigénnel látja el a genitális zónát, ezáltal csökken a pangás, csökken a gyulladásokra, cisztákra, miómákra való hajlam. 

Immunrendszer erősítésére kiváló és egyben gyulladásgátló is az Immune Assist. A bélflórára bizony oda kell figyelni, innen tudsz választani. 

Tápanyag hiányra én javasolnám a Immun Elixirt, vagy a vadon gyöngyét.  A camu camu egy gyors roborálást, vitaminizálást adna.

Az aranyér esetében a táplálkozásra mindenképp oda kell figyelni, kellően rostdús legyen, sok-sok folyadék fogyasztás mellett. Itt és itt olvashatsz az aranyérről Vali tollából. Külsőleg az aranyérkenőcsöt tudnám javasolni neki. Betty tanácsát is megtalálod az aranyérről.

Remélem, mielőbb felépül a hugod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Jobban van a húgom.

Köszönöm a segítséget! Meg is vásároltak ezt-azt, és már jobban is van a Húgom, Olyan jó, hogy van itt kihez fordulni segítségért

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Örülök neki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Örülök neki

Örülök neki, hogy jobban van a testvéred. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nyírfavíz

Sziasztok!

Őrült iramban csöpög a kertben a nyírfám :) Kérlek segítsetek, hogyan tudom a lehető legtovább eltárolni úgy, hogy a minőségéből ne veszítsen.

Köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
santin's picture

nyírfa nedv

Sziasztok!

Nekem is szépen gyűlik a nyírfanedv:-) Pogány Zsuzsa ötletén fellelkesedves, amit nem iszunk meg 24 óra alatt azt lefagyasztom:-) 7végén pedig kipróbálom a befőző autómtában hogyan szuperál a dolog... igaz az 80 fokon működik, de néhány üveget a siker reményében beáldozok... ekkora hőmérsékleten talán még nem sérül tulzottan a sok jó összetevő.... és ha  működik jövőre így is úgy is lehet tárolni az érétkes nedűt:-)

Üdv,

Zsanett

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nyírvíz tárolása

Kedves Kathln!

Nekem első körben a minél gyakoribb fogyasztás jutott eszembe :) és a hűtőszekrény...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nyírfavíz

Kedves Niki!

Köszönöm!  Oda jutottam, hosszas kutakodás után, a nyírfanedv fagyasztható. Olyan csekély az idő, ami rendelkezésre áll a gyűjtésre, hogy azt mindenképpen szeretném ily módon meghosszabítani.

Értékelés: Nincs

Most csapoljátok!

Már egy hete tart az intenzív nedvkeringés (legalábbis ÉK-Magyarországon), március végéig érdemes csapolni a nyírfákat. 

Nem szükséges a fa törzsét megfúrni, ettől egyszerűbb és kíméletesebb mód is létezik, erről írtam itt:

http://www.pasztortuz.blogspot.hu/

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (17 votes)
Pitta Dosha's picture

Tea, cukormentes lekvár és szörp, indiai stevia és kurkuma csere

Sziasztok,

Tavaly a méregtelenítéskor cseréltem olyan dolgokat amikből nekem sok van (jázmin tea, stevia levél indiából, kurkuma gyökér indiából, cukormentes bodzaszörp, cukormentes szilvalé, cukormentes lekvárok - ezek xyllittel vagy anélkül eltéve) olyan dolgokra amikre a méregtelenítés alatt szükségem lehet.

Nagyon jó, házilag csapolt nyírfavizet kaptam pl. Ennek most is nagyon örülnék, mert az orosz boltban ahol nyírvizet lehet vásárolni, csak cukrozott van.
Van valaki akinek esetleg van ilyen hozzáférése és szívesen csereberélne ilyesmire?

köszönöm,

zs

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Pitta Dosha's picture

Csapol e valaki nyírfát?

Sziasztok,
Csapol e valaki nyírfát Bp. közelében? Szívesen cserélnék nyírfanedvre egyéb dolgokat (jázmin tea, stevia levél indiából, kurkuma gyökér indiából, cukormentes bodzaszörp, cukormentes szilvalé, cukormentes lekvárok, chutneyk - ezek xyllittel vagy anélkül eltéve) ha valakinek túl sok nyírfaleve lenne.
Illetve az is érdekel, hol lehet Bp környékén nyírfát csapolni - ha nincsen a kertemben.
Tippeknek örülnék.
Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
estikebodza's picture

nyírfa csapolás 2013 :)

Sziasztok!

 

Szerintetek idén mikor lehet "csapolni"?

Én még nem hallom a zúgást, de fülelek, mert tavaly lemaradtam :S

Szép hetet!

Esti

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
nagyévi's picture

Itt az Alföldön 3 napja csöpög

a csodás lé! Már 4,5 litert összegyűjtöttünk 3 fáról és csak az ágak végére tettük a palackokat. Isszuk , napi 4-5 alkalommal 1 dl/adag. Pl engem tegnap reggel szuperül felélénkített, ma alig tudtam felkelni. Méregtelenítő hatása nem kétséges.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Lassan itt az ideje!

Törj le egy kis ágvéget, és ha folyik (csepeg kb, másodpercenként minimum 1 csepp, de inkább több), akkor csapolhatsz.

Én tavaly március közepén csapoltam.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Révész Kara Ildikó's picture

nyírfacsapolás 2015.

Idén eéőször viricselnénk, már alig várom. Most, hogy hidegebb van, később lehet csapolni? Félek, nehogy lemaradjak!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nyírfacsapolás

Én úgy tudom, hogy ha tartósan 5 °C felett van a hőmérséklet (éjszaka is!), akkor már lehet csapolni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Révész Kara Ildikó's picture

Nyírfacsapolás

Köszönöm, ezek szerint akkor még várni kell!

Értékelés: Nincs
P.Magdi's picture

Sziasztok!Én csak annyit

Sziasztok!

Én csak annyit szeretnék írni, hogy gyerekkoromban ittam Kárpátalján nyírfalevet (gondolom ua.). Akkor azért itatták velem, mert valamivel elrontottam a gyomrom, és nagyon rosszul voltam. Szerettem a kellemes, édeskés ízét, és még a rosszullétem is elmúlott. Utána ha máskor is mentünk rokonlátogatóba, már csak azt ittam.

Nem tudtam, hogy ennyi jótékony hatása van, bár igaz az is, hogy gyerekkoromban nem is igazán érdekelt még.

További szép napot mindenkinek! Sziasztok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Kismamáknak szabad?

Sziasztok,

Kismamák fogyaszthatják? Naponta mennyit maximum?

Köszi!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kismamáknak szabad

Szia!

Igen.

Min. 1 dl, nincs maximum mennyiség.

Heni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Még hajnövesztőnek is az egyik legjobb szer!

Jaj, de jó, hogy írtál róla . Éppen most olvasgattam róla, köszi. Ezt akartam a Papának javasolni hajnövesztőszernek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel