Sheavaj - Afrika aranya

Ha nem szeretnénk kőolajjal kényeztetni magunkat, hidratálás címén propilén-glikollal teletömni a pórusainkat, esetleg hanyagolnánk a szteroidokat az ekcémánk kezelésekor, vagy egyszerűen csak szeretnénk, ha szép és puha lenne a bőrünk, akkor íme egy alternatíva: shea vaj!

Tartalom:

A termő matuzsálem, a shea fa, vagy karitéfa

Karitefa.pngBotanikája:

Tudományos nevén:

 • Butyrospermum parkii,
 • Vitellaria paradoxa,
 • Butyspermium paradoxa.

Hétköznapi nevén shea, vitellaria vagy karité a Sapotaceae családba tartozó fa.

Általános neve sí yiri ("shea tree") Bamanában Mali nyelven. Ez az angol szó eredete, és helyesen kiejtve valójában sí. A fát gharit-nek hívják Szenegálban wolof nyelven, amiből a francia karité megnevezés származik.

A fát a Butyrospermum nemzetségbe sorolták, ez „vajas magot” jelent. A parkii név Mungo Park előtti tisztelgés, aki sokat tanulmányozta a fát , mialatt felfedezte Szenegált.

Hogyan dolgozzák fel a shea vajat?A binominális nomenklatúra szerint pedig neve Vitellaria paradoxa, ami a legelterjedtebb hivatalos megnevezés.

Afrikában honos és helyileg Maliban, Kamerunban, Kongóban, Cote d’Ivoreban, Ghánában, Guineában, Togoban, Nigériában, Szenegálban, Szudánban, Burkina Fasoban, Ugandában fordul elő. A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa egy relatív nagy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A shea fát szentként tartják nyilván, és nagy hagyománya van Afrikában.

Karite_elohely.pngSheadio.png

Termesztésnél extenzív körülményekre kell gondolnunk, a shea fa Nyugat- Afrika száraz szavannáin nyugat felől Szenegáltól, északra Szudánig terjed, az Etióp-fennsík hegyeinek lábáig. 19 államban fordul elő az afrikai kontinensen, amik név szerint: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Közép-Afrikai Köztársaság, Csád, Etiópia, Ghána, Guinea Bissau, Cote d’Ivore, Mali, Niger, Nigéria, Szenegál, Sierra Leone, Szudán, Togo, Uganda, Kongói Demokratikus Köztársaság, Guinea.

Ami nekünk fontos: a sheadióSheadiobel.png

A fa 10-15 éves kora után kezd csak teremni, de még matuzsálemként, 200 éves korában is hozza csonthéjas termését, melynek tulajdonképpen magját nevezik diónak.

Termési csúcsát 20-30 éves korában éri el.  A gyümölcsök nagyobb szilva méretűek és 4-6 hónapig érnek. Egy átlagtermés 15-20 kg. A friss gyümölcs optimális esetben meghaladhatja a 45 kg-ot is. Egy kg friss gyümölcsből hozzávetőleg 400 gramm szárított termés nyerhető.

Karite.png

A shea termésének minden részét felhasználják, a gyümölcshús ehető, a levelek, a gyökér és a kéreg gyógyítási célra használatos. Fája és a dió héja fűtőanyagként használatos, a dióból vaj készül, amivel kereskedhetnek is.

shea vaj - Afrika aranyaAfrika.png

A leszüretelt gyümölcsök 60-70%-os zsírtartalommal rendelkeznek, amely kinyerés után egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés illatú növényi zsiradék, melyet vajnak hívnak.

Érdekesség: Afrikában a vajat nem csak főzésre és bőrápolásra használják, hanem még házaikat is vízhatlanítják, világítanak vele.

Shea_vaj.pngA shea vaj a növényi zsírok közé sorolható, melyek jellemzője hogy a magvakban a zsírtermészetű vegyületek (lipoidok) különböző anyagok keverékei. A melegövi növények termései (kakaófa, kókuszpálma) általában magas olvadáspontú zsírokat tartalmaznak (nagyobb mennyisében vannak bennük a telített savak, így a stearinsav és palmitinsav észterei). A tulajdonképpeni zsírokon kívül nagy jelentőségük van az egyéb zsírszerű, ún. lipoid anyagoknak, amelyek legfontosabb képviselője a lecithin. Ez utóbbi fontos szerepet tölt be a növényi sejtek határhártyáinak felépítésében.

Több mint fair trade: afrikai falusi termék

Afrika_Falu.png

A shea vaj-készítésnek elsősorban a nők számára van óriási jelentősége, mert azon ritka foglalatosságok közé tartozik, mely az ő kiváltságuk, így önálló jövedelmet szerezhetnek vele maguknak, ami tudjuk milyen érték a fekete kontinensen. A szűz kéz által készült shea vaj különösen megbecsült.

A tradícionális shea vaj készítés:

Shea_keszites.png

A shea vajat hagyományosan asszonyi közösségekben készítik.

Tisztitas.pngHamozott_sheadio.png

A sheadiót összegyűjtik és meghámozzák.

Szaritas.png

Megszárítják

Apritas.png

Kézzel összetörik vagy ledarálják.

Fozes.png

Az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön felmelegítik.

Shea_fozes.pngFolozes.png

 

 

 

 

Miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik.

Kesztermek.png

A késztermék: a kozmetikában használt tradícionális shea vaj, mely a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.

Shea.png

A tradícionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek,

Hidegen_sajtolt.png

majd hordóba töltenek.

Hordoban.png

shea vaj összetétele:

A shea vaj különlegessége elszappanosíthatatlan összetevőiben rejlik: 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin. Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea vaj allantoin tartalma azért kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak pl. az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával.

Telített és telítetlen zsírsavai a következő arányban fordulnak elő benne:

 • Telített zsírsavak    51,5 %
 • Egyszeresen telítetlen zsírsavak    42,7 %
 • Többszörösen telítetlen zsírsavak    5,8 %

A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a shea vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és az olajsav domináns.

MegnevezésIUPAC névCAS-számKémiai képletArány
Sztearinsavn-oktadekánsav
57-11-4
C18H36O246,6 %
Olajsav(9Z)-Oktadec-9-énsav112-80-1C18H34O242,4 %
Linolsav9,12-oktadekadién-sav60-33-3C18H32O25,7 %
Palmitinsavn-hexadekánsav57-10-3C16H32O23,1 %
Arachidonsaveikozánsav506-30-9C20H40O22,0 %
Linolénsav9,12,15-oktadekatrién-sav463-40-1C18H30O20,1 %
Palmitolénsavcisz-9-hexadekán-sav373-49-9C16H32O20,1 %


shea vaj és a hagyományok:

Tradicio.png

Az afrikai Burkina Faso-ban a gyermekek bőrének shea vajas masszírozása hosszú időre visszanyúló hagyomány, mely tradíció anyáról leányra száll: a baba bőre táplált és sima lesz. A mágikus vaj a baba születésétől fogva nélkülözhetetlen.

Gyermekapolas.png

Az afrikai nők mint komplett szépségkúrát használják: az arc, test és haj ápolására. A mamák használhatják a terhesség ideje alatt és után a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítmény.

Szepsegkura.png

Minőség:

Egy hozzáértő rögtön meg tudja állapítani a shea vaj minőségét annak tapintásáról, állagáról, színéről.

A karité fa egész évben terem, de általában évente két-három alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.

A finomítatlan shea vajra 2005. augusztus 30 óta egységes szabvány van érvényben, amit a Nyugat-Afrikai Gazdasági és Monetáris Unió tett hivatalossá 2006. január 1-től. (UEMOA – West African Economic and Monetary Union).

A szabványok a következők:

UEMOA szabványok finomítatlan shea vajra

Parameterelsőosztályúmásodosztályúharmadosztályú
Szabad zsírsav (%)- to 11.1 - 33.1 - 8
Peroxid mértéke (mEq)- to 1011 - 1515.1 - 50
Nedvességtartalom (%)- to 0.050.06 - 0.20.3 - 2
Oldhatatlan impuriteis (%)- to 0.090.1 - 0.20.3 - 2

A shea vaj egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak ez a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.

shea vaj a sokoldalú:

A shea vaj számunkra legfontosabb alkalmazási területe a bőrápolás.  Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszantartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.

A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

 • Száraz bőr: A shea vaj gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszantartó hidratáló hatású.
 • Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
 • Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit
 • Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
 • Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
 • Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre,
 • Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.
  Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
 • Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
 • Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.

Használjuk Egészséggel!

Üdv.: Konzol

További oldalak:

4.88889
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (9 votes)

Hozzászólások

Finomított növényi vaj

Kedves Vali!

Mielőtt a cikket olvastam volna már vásároltam egy shea vajat, ez a terméke és az van ráírva, hogy 100% tisztaságú hidegeljárással nyert, dezodorált finomított növényi vaj.

Mostmár fogom elhasználni, de szeretném tudni, hogy nagyon mellé nyúltam vele? A dezodorált szó is zavar, de az igazi kérdésem, hogy a finomítással mennyit vesztett a termék a tápláló értékéből? Egyáltalán mit jelent a finomítás? 

Válaszod előre is köszönöm!

Kriszti

Értékelés: Nincs

Finomított, dezodorált shea vaj?

Szia,

Dezodorált azt jelenti, hogy szagtalanított. Például a kókuszolaj esetében sütés-főzés során nem érzékelhető sem a kókusz illata és íze. Azt, hogy   a te termékedet hogyan készítették, milyen eljárással finomították, szagtalanatották a forgalmazótól/gyártótól tudod megkérdezni.

A "Konzol Shea vaj - Eredeti, ténylegesen Afrikából származó (ghánai), finomítatlan, 100% tisztaságú, adalékmentes, Fair Trade, megbízható Shea vaj"

Értékelés: Nincs

Cikk? Pocakcsíkok ellen...

Kedves Vali,

nemreg olvastam egy cikket amiben te meselted, hogy egy jobaratod megkerdezte miert is csinalod ezt az egeszet. Es talan pont az O felesege volt vagy egy baratnod akirol elmeselted, hogy milyen boldog volt amikor nem lett csikos a pocakja a terhessege alatt attol a kremtol amit te ajanlottál neki. 

Egre foldre keresem a cikket de sajnos nem talalom, pedig az a krem kellene nekem is, mert az irasbol itelve az tenyleg nagyon jol hatott. Lehet nem krem volt, hanem boszorkanykonyhas, de akkor elkeszitenem.

Valaszodat elore is koszonom,

Viki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Az ingyen letölthető kozmetikai leckelevelekben volt az a cikk

Egészen pontosan ebben. Ha nem tudod megnyitni, akkor iratkozz fel rá újra itt. És nem én írtam, hanem Kónya Zoli.

Mellesleg azért mozgattam át ide a hozzászólásodat, mert a sheavajról volt benne szó...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Shae és argán

Vali,

nagyon koszonom a gyors valaszt.

Es akkor a shea vajat meg az argan olajat kulon kell kenegetni vagy egyben osszekeverve? Es kb hanyszor?  

Koszonom,

Viki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Kérdezzük meg Konzolt

Hisz az ő receptúrája volt!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Vali, ok, azt hogyan kell?

Vali, ok, azt hogyan kell? Vagy ebbol a hozzaszolasbol Ok mar ertesulnek a keresrol?

 

Koszi,
Viki 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Konzol's picture

Shea és Argán

Kedves Viki!

Hamarosan forgalomba kerül a kész Shea + Argán keverék. (remélhetőleg már jövő héten) 

Egyébként lehet a Sheát és az Argánt önmagukban is kenegetni felváltva.

Használd Egészséggel!
Üdv.: Kónya Zoli / Konzol 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Már megkérdeztem, hamarosan válaszol!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Borotválkozás

Szia, azt szeretném megtudni, hogy Kókuszolajjal lehet-e borotválkozni? Mert nem szeretem a bolti kencéket.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Borotválkozás természetesen

Szia Clown, átmozgattam a fenti cikkünk alá a kérdésed, amiben olvashatod, hogy a shea vaj alkalmas borotválkozáshoz, itt ír erről egy pozitív tapasztalatot egy olvasónk. Igazából nem tudom, de elvileg a kókuszvajnak is működnie kell, de ha nem akarsz kísérletezni, akkor a szappanos borotválkozás sok férfinak bevált. A borotválkozás utáni készítményeket pedig itt találod. Szőrtelenkedésre fel!:)

Értékelés: Nincs

Várandósság alatt is használható-e?

Sziasztok!

Azt olvastam, hogy a magas A-vitamin tartalom miatt a shea vaj nem használható várandósság alatt. Ha ez igaz, akkor mit ajánlatok helyette arc- és testápolónak? 

Előre is köszönöm a választ!

Nóra

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Shea vaj kismamáknak nagyon is ajánlott!

Kedves Nóra!

Korábban már felmerült ez a téma nálunk, az egyik választ ITT olvashatod. Érdemes a többit is elolvasni.

Én bátran ajánlom a használatát!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sheavaj foltokat hagy

Sajnos az a tapasztalatom, hogy a konzol shea vaj foltot hagy az ingeimen.  Mosáshoz a Sodasan sensitiv folyékony mosószer-t használjuk, ami nem viszi ki a foltot.  Kérlek, hogy segítsetek, hogy mivel mossam az ingeket, kijöjjenek a foltok!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Bionom folttisztítás

Szia Gábor, én még nem tapasztaltam ezt, hogy használod a sheát, a felkenése után mennyivel öltözöl fel?

Ebben a blogban részletesen kitérek a bionom folttisztításra:

Zsírfolt - önts a foltra lobogó forró vizet, aztán szórj rá száraz szódabikarbónát, és sikáld ki.

Vagy innen is választhatsz terméket folttisztításhoz. Kérlek, írd majd meg mivel sikerült a foltokat eltüntetned!

Értékelés: Nincs

Shea vaj

Sziasztok!

A napokban rendeltem sheavajat tőletek, és hát a krém a tégelyben nagyon kemény, alig tudom kidolgozni. Tehát nem egy laza könnyen kenhető krém. Érdeklődnék hogy ez rendben van, ilyennek kell lennie? Nem értek a shea vajakhoz. :) Köszönöm  választ!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Shea vaj krémesítése

Szia Veronika, a sheának ilyen az állaga, ez teljesen rendben van!:) Ha szeretnéd kenhetőbbé varázsolni, akkor vízgőz fölött fel kell olvasztanod, és valamilyen bázisolajjal összekeverned. Megbolondíthatod pár csepp illóolajjal is. A Boszikonyhában találsz ötletadó kence recepteket!:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm az ötletet

Nagyon köszönöm a választ és az ötletet!! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sheavaj - mindegyik jó?

Sziasztok! A zc.hu weboldalon találtam egy szintén finomítatlan sheavajat (i-féle kiadás), és szeretném kikérni róla a véleményeteket. Íme a link: http://www.-100-ml.html

Házi készítésű testápolóba, ill. arckrémbe szeretném tenni, de nem egészen értem az árkülönbséget. Nagyon szeretem a Bionom oldalán kapható termékeket, de kérlek szépen, próbáljatok nekem - amennyire lehetséges - független szakvéleményt adni. Mivel kérdésemben túl sok a konkrétum (oldal, link...), az sem gond, ha a privát e-mail címemre érkezik válasz! :-) Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget! :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Független szakértőként mondok véleményt

Mielőtt kiválasztottam volna Konzol sheavaját, közel 4-5 féle sheát teszteltem (akkor még csak ennyi volt bent az országban). Azért esett Konzoléra a választásom, mert a tesztek során az egyik leghatékonyabb, legtisztább, és legjobb ár-érték arányú vaj volt.

Gyakorlatilag Konzolnak köszönhetjük, hogy a sheavaj ilyen népszerű lett Magyarországon. Sokan meglátták benne az üzleti lehetőséget, és hirtelen tömegesen kezdtek sheát behozni az országba. Sok kereskedő azt sem tudja, hogy honnan származik a sheája, illetve, hogy finomított-e vagy sem, csak árulja.

Találtam én is lényegesen olcsóbbat, de amikor rákérdeztem, hogy csak nők érnek-e hozzá, akkor néztek rám hülyén. Arra a kérdésemre is hasonló volt a válasz, hogy alkalmaznak-e gyerekmunkát (ami Ghanaban nagy divat, hogy éhbérért dolgoztatnak 6-10 éves gyerekeket napi 12 órát). Certifikált sheavajjal Konzolén kívül nem találkoztam, vagy ha igen, akkor háromszoros áron.

Sok kereskedő azon bukik el, hogy egészségre ártalamas csomagolóanyagot használ, pl. alumínium, ftalátos vagy BPA-t tartalmazó műanyag. Az általad kérdezett vajat is vizsgáltuk, ami egész jó is lehetne (bár a babateszten Konzolé sokkal jobbnak bizonyult!), ha nem egy olyan vacak műanyag tégelybe csomagolnák, amelynek akár még egészségügyi kockázatai is lehetnek. A Konzol-féle vaj egy olyan akril tégelyben van, amelyből garantáltan nem oldódik ki semmilyen káros anyag.

400 Ft különbségről beszélünk a 100 ml-es tégelyt illetően. Nekem megér ennyit, hogy biztosan tudom, nem oldódik ki semmi káros anyag a tégelyből.

De bátran dönts belátásod szerint.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)
Tulipiros's picture

Shea vaj - milyet?

Köszönöm Vali ezt a meggyőző választ, én is pont ezt akartam kérdezni, mert ma jött meg a rendelésem, és pofára estem, mert figyelmetlenségből 30 ml sheát rendeltem, pedig a 100-ast akartam, és ez nem lesz elég az én ekcémámra meg a babámnak. Azon gondolkodtam, veszek bioboltban mást, de a válaszod olvasva kizártam. Csak nem tudom, mit tegyek, mert 1 termékért sok a postaköltség...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Postaköltség megosztása

Szia Tulipiros!

Hátha a lakóhelyed környékén lakik más is aki rendelni szokott a Bionomból, így megoszthatnátok a postaköltségeket.... 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tulipiros's picture

Shea

Szia!

Igen, köszönöm, egyszer már találtam valakit. Nekem is ez jutott eszembe, úgyhogy ez lesz a legjobb!! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Jelina's picture

Finomítatlan shea vaj

Sziasztok!

Finomítítlan shea vajat szeretnék vásárolni. A netem böngészve nagyon eltérő áron találtam, láttam 5 ezer forinttól 10 ezer forint/kg árig többfélét. Miért van ekkora árkülönbség 2 termék között? Jelen esetben is igaz a mondás, miszerint olcsó(bb) húsnak híg(abb) a leve? A választ előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Jelina

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Konzol shea vaja

a családban már rengetegszer bizonyított Jelina, nagy kedvencünk, így ha biztosan jó minőséget szeretnél vásárolni, én ezt ajánlom! Az olcsóbb húsnak, híg a leve, természetesen a sheára is igaz, sokszor írtak már be az oldalra az Olvasók, hogy mikor összehasonlították a két terméket, döbbenetes volt a különbség...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Jelina's picture

Kipróbálom a Konzol féle sheát

Köszönöm a választ, kipróbálom.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Száraz, hámló ujjacska

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írok-e de ezt találtam hirtelen.

8 éves kisfiam jobb keze középső ujján a felső ujjperc nem akar gyógyulni. Korábban belenyúlt vele mamáéknál a kacsás wc zselébe, ami a peremre tapadt. Azóta hol jobban, hol kevésbé de kiszárad és hámlik a bőr rajta. Úgy néz ki mintha a felső 2-3 réteg le is jött volna. Ha bereped akkor az meg ugye fájna. Sheával és Konzol brokkoli olajával kenem neki esténként. Most hétvégente többször próbálom hogy nincs suli. Ha bőrgyógyászhoz vinném lehet szteroidos krémet írna neki, de azt nem szeretném. Mivel segíthetném még a bőr gyógyulását akár belsőleg is?

Köszönöm a segítséget.

Emese

Értékelés: Nincs

sebre

Kedves Emese! Kipróbálhatnád nála a Stadelmann sebolajat, vagy sima aloe levet, melyet kötözz rá! Belsőleg E vitamin, béta-karotin segíthetne!

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Köszönöm Tünde!

Míg aloe növény után kutattam ismerőseimnél, találkoztam a dokinőnkkel, aki szerint ekcéma a hámlás az ujjon. Így is mehet az aloe? Virág hiányában a farfalla semleges aloéja mehet? Ekcéma esetén mi kerülendő és mi szükséges? Olvasom a hozzászólásokban is a javaslatokat az oldalon. 

Üdv.

Emese

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Ekcéma

Kedves Emese!

Mehet az aloe, a Farfallás is, bár ez önmagában kevés lesz.

Az ekcémáról sokat beszélgettünk már az oldalon, kérlek olvasgasd el a cikk alatti hozzászólásokat is. Legfontosabb az okok felderítése (akár ételintolerancia velejárója is lehet az ekcéma). Tartós javulást az életmódváltás hozhat.

Külsőleg: TOP20-as lista, ami eddig sokaknál bevált ekcémára, dermatitiszre, sömörre és extra száraz pikkelyes bőrre (népszerűségi sorrendben):

 1. Dr. Hauschka Jeges kristályvirág krém
 2. Dr. Hauschka Jeges kristályvirág tej
 3. Sheavaj - balzsamosszuhar olaj 1:1 arányú keveréke
 4. Sheavaj - ligetszépeolaj 2:1 (100 ml: 50 ml) arányú keveréke  10 csepp levendula illóolajjal
 5. Sheavaj
 6. Balzsamosszuhar olaj
 7. Balzsamosszuhar krém
 8. Sheavaj - jojobaolaj 2:1 arányú keveréke 5 csepp levendula illóolajjal és 5 csepp rózsaolajjal
 9. Sheavaj - Makadámdió olaj 2:1 arányú keveréke 5 csepp levendula illóolajjal és 5 csepp rózsaolajjal
 10. Biola bőrregeneráló olaj (Herbal)
 11. Jojobaolaj - Balzsamosszuhar olaj egyenlő arányú keveréke
 12. Makadámdió olaj - Balzsamosszuhar olaj egyenlő arányú keveréke
 13. Ligetszépeolaj pár csepp levendulával és/vagy rózsával
 14. Jojobaolaj pár csepp levendulával és/vagy rózsával
 15. Makadámdió olaj pár csepp levendulával és/vagy rózsával
 16. Himalája sószappan
 17. Himalája sófürdő
 18. Holt-tengeri iszappakolás
 19. Fekete szappan
 20. Kecsketejes levendulaszappan
 21. Orbáncfűolaj
 22. Sárgabarackmag olaj

Fokozhatod az összes módszer hatását, ha előtte rózsa vagy levendula hidrolátummal befújod a bőrt.

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm a listát

Kedves Mónika!

Köszönöm a listát! Azt hiszem ételek terén is kutakodnunk kell. Az életmódváltás folyamatban van.

Köszönöm a gyors választ.

Emese

Értékelés: Nincs
oursonpolaire's picture

krém száraz, keményedéses bőrre

Sziasztok! Szeretnék egy ismerősömnek krémet készíteni a térdére. Munkályából kifolyólag nagyon sokat térdel, ezáltal csúnya száraz lett a bőre, és meg is vastagodott kicsit. Mit ajánlotok rá? Shea vajat gondoltam alapnak, de még hozzá milyen olajat, illóolajat ajánlotok? Jojoba? Avokádó? Körömvirág? Annyi féle van, én meg kezdek elveszni :)

Értékelés: Nincs

Bőrkeményedés térden

Szia! Ha mégis készen szeretnéd megvenni, akkor innen tudsz választani.

Bármelyik növényi olaj és vaj alkalmas a bőr puhítására! A helyi keringés fokozására is törekedni kell, így gyakrabban masszírozza, mert a bőrkeményedés hátterében igazából a hosszan tartó nyomás miatti keringési zavar is állhat!

Értékelés: Nincs

Shea

Muszáj kicsit áradozzak :). Megvettem életem első shea vaját. Nem Konzol (talán legközelebb), de Ghánai 100%-os, kemény darabos. Néhány napja használom. A kezem igen száraz, a sok kézmosástól is, a bütyköknél meg kifejezetten. Bármivel kentem eddig csak rövid távú megoldás volt. Pillanatnyilag segített de ha kezetmostam ugyanolyan volt a kezem mint kenegetés előtt. A bőrgyógyász régebben egy körömvirágos krémet ajánlott. Rendkívűl nehezen szívódott fel( ha egyáltalá szívódott valami) és az volt az érzésem, hogy egy biz idő elteltével még szárazabb lett a kezem mint azelőtt, persze ha nem kentem. Akkor még nem foglalkoztam összetevőkkel, csak empírikusan láttam, hogy ez vmiért nem jó. Mostmár sejtem, hogy kőolaj származék lehetett az alap, jó sok glicerinnel. Ha patikában látom majd a krémet gyorsan megvizsgálom bionom szemmel is, lássam mi volt a gond. Na de térjek vissza a sheahoz. Hát a szaga...... Hogy is mondjam, nekem nem jön be. Készítettem deot is vele, sajnos ott is érződik a szaga (vagy illata) ami nem bűvöl el de kibírjató. A deó hatása pedig simán veri az àltalam eddig használtakat. Viszont a kezem bütykei HIHETETLEN milyen jó neki a shea, normális bőr fedi !!!!! Nem száraz hámló bőrnek csúfolt valami A másik dolog amit eszeretnék mesélni, hogy bármikor amikor elszántam magam, hogy kéne ápoljam az arcbőröm ( egyébként nem vagyok nagy krémező) az lett az eredmeny, hogy felvásároltam éjszakai, nappali krémet, arclemosót stb és elkezdtem hűségesen használni ( mert ugye ettől leszek olyan szép mint a reklámban a néni :). Az eredmény 99%_ban fenylő, zsíros, pattanásos bőr. Akkor visszatértem a vízzel való arcmosÁshoz+ hidratálo krém (mindenféle összetevővel :(). A bőröm így is zsírosodott de nem annyira. Na már most, a sheat tenyleg kb 3 napja használom és az első örömteli eredmény, hogy reggelre nem tocsogo zsír az egész arcom. Juppi!! Az élet apró öröme, és úgy tűnik nappal sem zsírosodok meg. Ezt alig merem kimondani nehogy elszalljon a varázs :) Örülök, hogy rátok találtam :)

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

shea deo

sajnos ma a házi készítésű deom csődöt mondott  hosszú volt a nap.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A házi és bio(nom) deo-k NEM

egy 24órásak! Felesleges azt várni tőlük, csalódást fognak okozni ...

3-4 óránként érdemes használni őket, ha nehéz napunk van.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Richie's picture

Szem alatti karika, ránc

Sziasztok! 

Kb. 2 hónapja észrevettem, hogy a szemem alatti rész sötétebb, feketés, plusz a szemem alatt közvetlen megjelent egy mélyebb ránc! Igazán furcsállottam, mert még csak 20 éves vagyok és hát szeretnék ezen változtatni.

Kenegetem shea vajjal, stb... Figyelek a sok folyadékbevitelre, meg minden ilyen, viszont a helyzet változatlan.

Hogy mi okozhatja ezt? 2 tippem van:

1, a napi kb. 8 óra gépezés (munka miatt is)

2, a sok hajtás a vizsgaidőszak miatt.

Szerintetek mi lehet még? Hogy tudnám helyrehozni ezt a bajomat?   Mire utal ez a sötétség és a szűnni nem akaró ránc mindkét szemem alatt?

Köszi!
Ricsi   

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Szem alatti sötét karikák és ránc oka - 20 évesen

A ránc vonala felett van a sötétebb rész? És nem duzzadtabb ott egy ici-picivel? A belső sarok felé sötétebb? És az alatt mit értesz, hogy sötét? Barnás-feketés vagy kékes-feketés, esetleg lilás-feketés?

Értékelés: Nincs
Richie's picture

Re: sötét karikák a szem alatt

A ránc vonala alatt van a sötétebb rész. Nem duzzadt. Igen, a belső sarok felé sötétebb és lilás feketés! Hmmm, nem is gondoltam volna, hogy ennyi dolgot figyelembe kell venni. 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kéne egy májtisztítás

Szerintem a májad van leterhelve...

A máj és a vese tud a legcsúnyább szem körüli képleteket produkálni.

Értékelés: Nincs

sötét fekete lilás karikák a szem alatt

Kislányom 4,5 éves és amikor beteg (vírusos alsó-felső légúti) lett akkor figyeltem meg előtte, hogy karikásak voltak a szemei, fájt a feje ami azelőtt soha nem fordult elő. Kezeltem, meg is gyógyult kivéve az orrfolyást, de nem tetszik, hogy ma reggel is látom a szeme alatt a nagy fekete foltokat amit előtte soha nem! Minden reggel kap all florát (gyomrára ment rá a vírus, mármint hányással kezdődött), utána egy 10 perc múlva Grape Vitál csepp és D3 vitamint, és mielőtt elindulunk az oviba adok neki garden of life C vitamint+New chapter multivitamint, easy caps-t egy darabot, és sok vizet iszik. Este amikor hazaérek akkor halolaj, huminiqum kapszula, lefekvés előtt Manó manna, és most adtam neki egy béta glukánt is, mert este mondta, hogy kezd fájni a torka meg bekentem a torkát angyalgyökérbalzsammal és a mellkasát kakukkfűs kenőkével. Valamit rosszul csinálok, folyadékot iszik itthon (oviba nem tudom), Kuc-kuc teát adtam neki tegnap este is.

Mitől lehet fekete a szeme alatt még? néha fájni szokott a gyomra is. Esetleg nem lehet, hogy a grape vitál üres gyomorra nem szabadna beadnom?

várom a válaszokat, köszönöm: Gy

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Karikás szemek kicsi lánynál

Szia Györgyi, mennyi az annyi? Mennyi folyadékot iszik a kicsi lány és miket? Nagyon ügyesen össze válogattad a készítményeket, arra viszont figyelj, hogy az All flora és a Grape Vital között teljen el legalább fél óra, de inkább egy, hogy a probioticban lévő bacikat ne tudja bántani a grapefruit csepp. A Grape Vital nem okozhat neki gyomor problémát, de azt is kipróbálhatod, hogy reggel-este, -elfelezve a napi adagot- adod Neki.

Hogyan táplálkozik, eszik elég nyers zöldséget, gyümit? Mennyi finomított élelmiszert fogyaszt? Milyen okokra vagy még kíváncsi, nem gondolod, hogy vese, vagy máj problémája lehet? Kérlek, olvasd el Vali ezen írását, érdekes lehet számodra.

Ha úgy érzed, hogy egy szakember segítsége meg tudna erősíteni, akkor szeretettel ajánlom figyelmedbe ingyenes terméktanácsadásunkat, jelentkezz be Nikihez.

Értékelés: Nincs

bejelentkezés

Szeretnék bejelentkezni, 02.27-én 10 órára de ráklikkelek az időpontra és nem csinál semmit. Miért nem engedi?

köszi: Gy

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

27-én nincs tanácsadás

Csak azokon a napokon van, amikor szabad zöld időpontokat látsz!

Értékelés: Nincs

sikerült

Elnézést, de sikerült, rájöttem, hogy csak péntekenként rendel!

Köszönöm: Gy

Értékelés: Nincs

sötét karikák még

Kedves Epermami!

Oviban nem tudom mennyit iszik és mit. Otthon tejet soha nem, vizet és teát de a teát csak most télen egyébként sima vizet (Szentkirályit és Janát váltva szoktam), nem szoktattam az édes löttyökhöz, habár az oviban biztosan azt kapják meg agyon cukrozott teát. Esténként kb. 2-3 dl iszik meg, vagy talán 4dl. Lehet, hogy ez kevés? Mindig itatom ha otthon van, de most reggel, amikor felkelt és kipihente magát akkor láttam, hogy nagyon karikás a szeme. Ingyenes konzultációra hogyan lehet bejelentkezni? Kipróbálom most akkor azt, hogy inkább Olajfalevél kivonata Gránátalmával adok neki az all flora után ezt is később? Csak sajnos oviba megyünk, nem tudom annyival előbb! Nyers zöldséget nem de gyümit azt szokott és szereti is, oviban eszik csak, a vacsik azok amiket itthon kap, meg természetesen hétvégén amit főzők. Krémek, fogkrém, ezek mind itt veszem a bioboltban, de mostanában panaszkodik a gyomrára, ez így is megnyilvánulhat ha a veséje vagy a májával lenne valami? Azt tudom, hogy mindig izgul, meg mostanában kezdett el félni is este ha kimegyek a szobából..de gondolom ez majd megszűnik, hisz most lesz májusban 5 éves és azt mondták, hogy ebben a korban szoktak a gyerekek leginkább félni a sötétben. De mindig megnyugtatom, hogy minden rendben és el szoktuk varázsolni azt, amitől fél.

remélem nem sikeredtem túl hosszúra!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Izguló, karikás szemű kislány Anyukájának :)

Kedves Györgyi, most őszinte leszek hozzád, (ezt sokan nem csipázzák bennem...:) úgy érzem, (és igazából évek óta tudom is, saját tapasztalatból is:) hogy nem a kicsi lánnyal van a gond, hanem ahogy olvasom a soraid, árad belőle valami szorongós, megfelelni akarós, "jajj, mit tegyek, elég jól csinálom(?)" érzés, amivel csak TE tudsz mit kezdeni!:)

Gyermekeink tiszta tükrök, a feléjük áramoltatott érzéseket hihetetlen módon veszik és mivel még nincs olyan szókincsük, nem tudják úgy kifejezni magukat, így egy "fegyverük" marad, a betegség... Ha megfigyeled az érzést, ami tombol benned, mikor tehetetlenül nézed, hogy beteg, a karikás szemeit szorongva nézed, na az az az érzés, amit észre kellene venned, felismerned, hogy az csupán a múlt, venni egy nagy levegőt és arra figyelni, amit szeretnél, a jelen csodájába bele olvadni...:)

Tudom, tudom, ez így első blikkre elég misztikus, de hidd el, (bár inkább tapasztald meg:) működik, évek óta igyekszem minél tudatosabban figyelni magam, a gyermekem és számtalanszor megtapasztaltam, hogy semmi más dolgom nincs, csak örülni annak, hogy élek, élvezni a létet!

Magányosságot érzek soraidból, talán kettecskén vagytok, vagy Apuka nem annyira veszi ki a részét a családi életből??? Persze ezekre nem kell itt válaszolnod, csak kezd el figyelni magad, az érzéseket, amik kicsi korod óta mozgatnak, észrevétlenül irányítják az életed! Nekem óriási segítség volt ebben a Csendo program, ami már elérhető könyv formájában is, bár átütő sikere szerintem annak van, ha elmész egy tanfolyamra...

Ne haragudj, nem jól linkeltem be a konzultációt, javítottam, így már meg tudod nézni és bejelentkezni. A lényeg, hogy szerintem nem igazán a készítményekre kellene fektetni  a hangsúlyt, (bár nagyon fontosak és sokat segítenek, ezért is ajánlottam Nikit) hanem lelkileg kellene harmóniába kerülnöd és erre rövid időn belül a lánykád is pozitívan reagál majd!

A félelmek, szorongások elengedésében nagy segítséget tud még nyújtani a Moksa Elixír, érdemes kipróbálnotok, de az lenne a legideálisabb, ha mindketten (esetleg Apuka is) szednétek. Szorítok, hogy legyen erőd szembe nézni a saját démonaiddal, azokat "elvarázsolni" :), ezzel tudsz a legtöbbet segíteni a gyermekednek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

afrikai fekete szappan

Új regisztrálóként még nem igazodom ki az oldal használata terén, ha rossz helyen teszem fel a kérdésemet, előre is elnézést kérek. 

Kb. két hónappal ezelőtt cseréltem le a kozmetikai szereimet natúr termékekre, első körben mindenből Al.....de márkájú sminkszereket, és krémeket stb. vásároltam. Kipróbáltam a shea vajat, neem olajat, argán olajat is (mindhárom azonos forgalmazótól), a helyi bioboltból szereztem be. Az argán olajat illetően, miután kutakodtam a neten, rájöttem, hogy bármennyire finom és autentikus kecskeürülék szagú az általam vásárolt termék, színe alapján feltehetően nem teljesen tiszta, 100%-os, így egyelőre ezt elhasználom a hajvégemre, és legközelebb kipróbálok egy másik forgalmazótól származó argán olajat, mivel én elsősorban bőrre, szemkörnyékre akarom használni. A shea vaj pedig, miután pár napja rendeltem Ak.....a "márkájút" is, összehasonlítva utóbbi jobb állagú, és hamarabb felszívódó, mint amit először vettem. Egyidejűleg problémás, sokszor pár pattanással tarkított, tág pórusú, ugyanakkor a kezdeti bőröregedés jeleit mutató (szarkalábak) bőrömre rendeltem ghánai fekete szappant is, folyékony kivitelben, szintén Ak...a. Nagyon lelkes voltam, most viszont kissé megijedtem, mert 3 napja használom, reggel-este, és tegnap estére már kifejezetten éreztem, hogy nagyon szárít, és az arcomon két piros, picit égő folt is megjelent, holott korábban nem volt érzékeny a bőröm. Igaz, ami igaz, mivel mostanában a homlokom eléggé kipattogzott (ezt a shea vaj méregtelenítő hatásának tulajdonítottam), tegnap napközben is megmostam egyszer a szappannal az arcomat, tehát többször használtam, ezután jelentkezett a tünet. Miután éjszakára bekentem shea vajjal, nem szűnt meg a kivörösödés, olyan, mintha megpirult volna a naptól, sőt, bár a vajtól puha a bőröm, mégis olyan, mintha dehidratált lenne (megmondom őszintén, a napi vízfogyasztásom hagy némi kívánnivalót maga után, talán ez az oka). Ez normális ? Vagy ritkítsam a használat gyakoriságát? Esetleg használjak másat, vagy kísérletezzek még ezzel? Nagyon sokat vártam tőle...reménykedem. 

Plusz infók: mindössze 2 hónapja váltottam, Al...dés goji-s nappali krémet, szemránckrémet is használok a shea mellett (amit inkább csak éjszakára, nappalra nekem túl "zsíros"), szappanként először az il....is fekete szappant alkalmaztam (tudom, hogy nem egyezik az afrikaival), majd egy d....c körömvirágosat. 

Szeretnék szép, ragyogó bőrt végre, így 28 évesen. :) Köszönöm a segítségeteket, és bocsánat, ha terjengősen fogalmaztam, igyekeztem minden infót megadni.

Értékelés: Nincs

Idegen olajok

Szia! Nagyon okosan tetted, hogy leváltottad a káros vegyszerektől hemzsegő kozmetikumaidat! Viszont az Általad említett márkákról nincs tapasztalatunk.

Hosszas kutatás, keresgélés után találtuk meg azokat a bázisolajokat, vajakat, kozmetikai termékeket, melyeket bátran tudunk ajánlani! Ezeknek ismerjük a gyártóit, forgalmazóit, beszerzési helyeket, így erre tudunk garanciát vállalni!

A bőröddel kapcsolatban pedig annyit, hogy ha tovább fogsz böngészni az oldalon látni fogod, hogy minden esetben a táplálkozással, életmóddal kapcsolatos a bőr aktuális állapota, így ezen is célszerű változtatni a siker érdekében.

Értékelés: Nincs

Sheavaj

Ha szeretnék rendelni sehavajat hol kell rendelnem és, milyen kiszerelésbe..árban..? 

Értékelés: Nincs

Hol tudsz vásárolni shea vajat

Itt. És az információkat is megtalálod a kérdéseiddel kapcsolatban.

Heni

Értékelés: Nincs

ajándék ghánai shea vaj

Sziasztok!

 

Egy jó barátom járt Ghánban nem régen, és kaptam tőle ajándékba 1 kg shea vajat. Bement valamilyen piacra és ott vette. Igazi shea illata van, az állaga is olyan amilyennek lennie kell, kb. 3cm átmérőjű golyókká van gyúrva. Nagyon jónak tűnik. 

A kérdésem, hogy nyugodtan kezdjem-e el használni? Mert felmerült bennem, hogy tartalmazhat-e a mi "európai bacikhoz és vírusokhoz szokott" szervezetünk számára mondjuk káros kórokozókat. 

Abszolut fogalmam sincs arról, hogy az Unióban forgalomban lévő shea vajak egyáltalán milyen ellenőrzésen mennek át ebből a szempontból, vagy lényeges-e ez egyáltalán. Ezért lehet, hogy a kérdésem túl aggódósnak tűnik.

Köszönettel:

Móni 

Értékelés: Nincs

sheavaj Ghánából

Én a helyedben nyugodt szívvel elhasználnám. Inkább szennyezett vízzel terjednek a kórokozók én nem gondolom, hogy a sheavajban lenne...

Mi is jártunk régen Afrikában, vettünk fűszereket, krémeket de kutya bajunk nem lett tőle.

Értékelés: Nincs

afrikai fekete szappan

Kedves Vali,

Érdeklődni szeretnék az afrikai fekete szappan felől, (ha jól tudom, akkor abban is sheavaj van?) szeretném kipróbálni, viszont nem tudom hol lenne érdemes beszerezni? A bionomboltban nem találtam, mi a véleményed róla?

Ugyan ez lenne a kérdésem a kecsketejes szappanról is.

Nagyon köszönöm válaszod, szép napot.

Értékelés: Nincs

Fekete szappan

Itt találod a fekete szappant! Kecsketejes szappan is lesz hamarosan, már többször volt szó róla az oldalon, ha rendben az INCI, akkor használd nyugodtan!

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Köszönöm válaszod, de nem

Köszönöm válaszod, de nem erre az ISZAPOS fekete szappanra gondoltam, ezt már én is láttam..., hanem az AFRIKAI fekete szappanra, amiben sheavaj, kakóvaj, kókuszvaj és növényi hamuk találhatók. Szintén Afrikában ősismeretes szappan, aminek pontos összetétele régiónként és persze családonként, hagyományonként változik, de ezek az összetételek az alapok.

Biztos hallottatok már róla.................szóval kérdésem az lenne, hogy EZ a fajta szappan kapható-e a binomon, ha nem akkor honnan érdemes beszerezni?

Köszönettel válaszotokért, további szép napot

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A "klasszikus" fekete szappan

, kiváló minőségben hamarosan fellelhető lesz a Bionom Bioboltban, Deltaalfa, folyamatban van a beszerzése.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hurrrrááá..........Köszi

Hurrrrááá..........Köszi Niki..............hamarosan? mondjuk holnap?(csak vicc), de alig várom

Ezer köszönet, a mihamarabb

Értékelés: Nincs

házi kencék

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni házi kencék ügyében. Ajándékba szeretnék készíteni anyukámnak anyák napjára, húgomnak a szülinapjára és magamnak csakúgy krémeket. Leírom, hogy milyen alapanyagaim vannak itthon és rendelés alatt és, hogy milyen krémeket szeretnék. Nem kell konkrét receptet írni, csak, felsorolást (esetleg csökkenő sorrendben), hogy melyik krrémbe mit tegyek, esetleg 2 szó, hogy miért azt. 

Tehát amiből dolgoznék:

 • minden krém alapjának sheavajat szeretnék, ezen kívűl,  - alapnak kiváló, olyan, mint a folyékony bőr
 • kókuszvaj - testápolókba, hajápolókba inkább
 • kakaóvaj - testre arcra egyaránt, de nem szabad eltúlozni, mert keménnyé teszi a krémet, és sok illattal nem harmonizál
 • búzacsíraolaj - ránctalanító, öregedésgátló, antioxidáns hatású, tartósabbá tezi a krémet
 • kukoricacsíraolaj - tápláló
 • dióolaj - fertőzés ellenes, regeneráló
 • ligetszépe olaj - ekcéma ellenes, kiváló fitoösztrogén hatásó, öregedő, érzékeny bőrre
 • jojoba olaj - kiváló bázisolaj, minden bőrre és minden nyavajára, a shea folyékony megfelelője
 • sárgabarackmagolaj - ránctalanító, antioxidáns, sejtregeneráló, sejtmegújító
 • mangóvaj (ez sajna finomított, ajándékba kaptam) - bőrhidratáló, regeneráló

Akkor a krémek:

 1. anyukámnak kissé repedezett sarokra sarokkrém (pedikűrös azt mondta, ne legyen se vizes, se zsíros(??)) - shea - kakaó - kukorica - levendula - citrom - menta
 2. testápoló, normál-kissé száraz bőrre - shea - olíva - búzacsíra - kukorica - kókusz
 3. babakrém kissé ekcémás bőrre (szinte minden alapanyaghoz oda van írva, hogy ekcémás bőrre, de nem tudom melyik leginkább) - shea - ligetszépe - jojoba - sárgabarack - kókusz - levendula
 4. 30 éves vagyok és szeretnék valami koromnak megfelelő "ránctalanító" krémet, ami nem szárít, de nem is tömíti el a pórusokat. - shea - mangó - ligetszépe - jojoba - búzacsíra - sárgabarack (szívem szerint tigrisfűolajat, gránátalmaolajat vagy argánolajat is tennék bele, és rózsafa - szantál - ylang-ylanggal illatosítanám, mert ezek az illóolajok öregedésgátlók)

Előre is köszönöm a válaszokat!

Szép napot Mindenkinek!

Kitti

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Kollibry kencereceptúrái

Beleírtam zölddel a hozzászólásodba, így egyszerűbb volt. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

köszönöm

Nagyon köszönöm a villámgyors választ! Nagy segítség nekem ez a honlap! Köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szemránckrém

Sziasztok!

Szemránckrémként is használható a shea? Vagy valami mást kéne készítenem, ami nem olyan zsíros? Ha valami mást, akkor van ötletetek, hogy mit és miből?

Értékelés: Nincs

Szemráncok ellen

Szia! Megkérdezhetem ha nem veszed tolakodásnak, hogy hány éves vagy?

Első legfontosabb, hogy igyál többet! Vigyél be a szervezetedbe több tápanyagot, ezt támogathatod Calcium-fluoratummal (Schüssler só) is.

Szívből ajánlom az arctornát is ráncok, bőrpoblémák ellen.

Külső táplálás történhet bármilyen tiszta olaj, vaj, kozmetikum segítségével, így a shea vaj is kiváló!

Értékelés: Nincs

Hogyan mossuk ki a sheavajat a ruhából?

Sziasztok!

A mosódiónál olvastam már arról a problémáról, amivel egy ideje én is küzdök. Nagyon szeretem a sheavajat, töményen arcra és lábra, olívaolajjal és illóval keverve egész testre, főként este használom.

Mivel lassan szívódik be, nem bírom kivárni és hamar felöltözök. Ez viszont azt eredményezi, hogy a krémet beszívja a ruha, amit utána lehetetlenség rendesen kimosni, most már nem egy zoknimnak avas szaga van  Így jártak a hálóruháim is.

Mit lehet tenni ez ellen? Mosódióval, mosószódával és ecettel mosok. Próbáltam már magasabb hőfokon is, de nem jártam sikerrel.

Segítségeteket köszönöm!

Timci

Értékelés: Nincs

avas shea

Ez nálam is gond volt, én is azokkal mosok, mint Te, de az avas szag megmaradt. Megvettem az eMC próba csomagját, és az "erős" feliratúból raktam kb 8-10 cseppet az ecethez az öblítő tartályba. Olvastam a biobolt oldalán, hogy kivette a macska pisi szagot, gondoltam, akkor az avas szaggal is megbírkózik. Megbirkózott  Egy mosás is elég volt neki.  Minden mosásnál használni fogom, általánosságban is jobb a ruhák tapintása, illata (ami igazából nincs, inkább natúr, napsütötte illat, pedig szobában szárítok). 

Értékelés: Nincs

Köszönet Jupinak

Nagyon köszönöm a segítséget!

Szép napot!

Timci

Értékelés: Nincs

Shea vaj állaga

Sziasztok!

Én nemrég vettem Shea vajat, de mivel nem Mo.-n élek, így nem tudtam a konzolosat rendelni. Kérlek segítsetek eldönteni, hogy jó-e ez a shea vaj, amit vettem!

Szóval azért döntöttem ez mellett a shea vaj mellett (Ala..ia), mert azt írták róla, hogy kézzel gyártott és kézzel is teszik bele az üveg tégelybe, finomítatlan és fair trade. Togo-ból származik. Na most véletlenül olyat rendeltem, amiben van levendula illóolaj, de ez mondjuk nem hiszem, hogy baj. Viszont, azt nem tudom, hogy az normális-e, hogy szemcsés egészen addig, amíg fel nem olvad a kezemben? A színe ilyen koszos fehér, bézses, sárgás- nem tudom megítélni, de nem fehér. Az illatán viszont csak ezt a mentolos levendula illatot érzem, a párom szerint "erdő" illata van, olyan, amikor az avar kicsit vizes, de én ilyen kimondott füstös illatot nem érzek.

Na most én ezt az ekcémámra és a száraz bőrömre vettem, elég olajos, zsíros az állaga, úgy fénylik tőle mindenem, mint a fene, de egyenlőre nem érzek változást, 4 napja használom. Nem tudom, hogy az ekcémának azonnal el kéne tűnnie, vagy ez legalább egy hónap rendszeres shea vaj használat mellett?

Szerintetek ez jó shea vajnak hangzik?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Dettyke shea vaja

Kedves Dettyke!

A bionom áruház külföldre is szállít, a részleteket ITT olvashatod...

Nehéz eldönteni leírás alapján, hogy megfelelő-e a termék vagy sem, de bízzunk benne, hogy az... azt mindenképpen érdeklőd meg a gyártótól/forgalmazótól, hogy milyen levendula illóolaj van benne, hogyan nyerik ki, vissza van-e higítva, vegyszermentes-e a levendula stb.

A 4 nap mindenképpen kevés, hogy az ekcémád elmúljon, de a száraz bőrödnél már érzékelhetőnek kellene lennie a változásnak...

Ekcéma esetén a legfontosabb, hogy a táplálkozásodat reformáld meg - ha még nem történt meg! SEMMI tej és tejtermék, finomított termék! (bár úgy rémlik, hogy erről már "beszélgettünk" :) )

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Szia Niki!Nagyon köszönöm a

Szia Niki!

Nagyon köszönöm a választ, megpróbálok akkor nekik írni és körbe kérdezem ezt a levendula/mentol illóolajat.

Sajnos én nem azokban a körzetekben élek, ahova a bionom áruház szállít (tengerentúl), írtam nekik még vagy 3 hete egy emailt, hogy van-e rá lehetőség, hogy ide is szállítsanak, de nem írtak vissza azóta se

Sajnos még a száraz bőrőmön sincs változás

Esetleg tudsz olyan shea vajat, ami megbízható és nem Eu-s országból való?

Igen, tudom Életmódváltozás. Nekem most sok minden összejött, ami egy ekcémához kell: stressz (ezt nem tudom elkerülni), nincs egy normális, méregmentes tusfürdőm (ez a leggyilkosabb amúgy, egyből bellobbanak az ekcémáim), kemény víz és néha cukor.... 

Tejtermékek....ahhh...ez a legnehezebb: yoghurt, sajtika, tejföl...  Mivel tudom helyettesíteni ezeket?

A tej az mindenhogyan káros? A palacsinta is kerülendő? Meg minden olyan étel, amiben tej van? Meg akkor hogyan lehet gabonapelyhet enni? Vagy azt se lehet?

Bocsi a rengeteg kérdésért!

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ekcéma

Szia Dettyke!

Sajnos, nem ismerek olyan kritéiumoknak megfelelő shea vajat, amelyre szükséged lenne, de úgy vélem, hogy most már fel vagy vértezve azokkal az információkkal, amelyekkel egyedül is sikerül kideríteni, hogy melyik vajat érdemes megvenni vagy inkább parlagon hagyni.

Hagyd a tusfürdőket, vegyél egy jó minőségű, méregmentes szappant és kizárólag a "naggggyon koszos" területeket mosd le vele. Ha van kád, ahol élsz, nem csak tusoló, akkor érdemes lenne sós (pl. himalaya) vízben áztatnod magad...

A cukor és a tejtermékek az ekcéma legjobb barátai, tehát, ha kiiktatod őket étrendedből, akkor az ekcéma búnak ereszti fejét és inkább elmúlik, mert roppant egyedül érzi magát :)

Ekcéma esetén még a jó minőségű, nyers házi tej is kerülendő! Palacsintát ehetsz, teljes őrlésű lisztből és vízből készítve... Nézz  körbe boszikonyhánkban, mert több recept közül is válogathatsz!

Növényi készítményekkel lehet helyettesíteni a tejtermékeket -> Boszikonyha! :) A fermentált készítmények módjával fogyaszthatóak. Az ekcéma kezeléséről már nagyon sokat cikkeztünk és szóltunk hozzá, érdemes használni böngészőnket.

A gabonapelyhes kérdést nem teljesen értem... mit akarsz a pehellyel és a tejjel??? A Kolláth-reggeliről hallottál már? (írd be az oldal keresőjébe, rengeteg információt megtudhatsz róla)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel