Szappan vagy nem szappan?

Három éve élek Olaszországban. Magammal hoztam egy hosszú ideje húzódó allergiát és szeborreás dermatitiszt. Kiköltözésem után újra kellett keresnem minden bőrápolási terméket, amit használni tudok, mert amit Magyarországon használtam azt itt nem találtam, amit meg találtam azt jobb volt nem használni. (Nem mintha azelőtt annyira világos lett volna előttem, hogy mit kellene használnom.)
Lassacskán, az interneten keresgélve felfedeztem a kozmetikai összetevők "csodálatos" világát, mit kell elkerülnöm, s azt is, hogy mi mindent tudok otthon, a konyhámban, saját kezűleg kotyvasztani.

Szappan

Tartalom:

A szappankészítéssel kb. másfél éve találkoztam, szintén interneten keresgélve, s mivel idáig nem igen találtam semmilyen mosakodó szert, amit használhattam volna, kivéve a természetes szappanokat, amiket igen ritkán találtam a boltokban, hát belevetettem magam. Először a reszelt szappanos receptekre találtam rá és azokat próbáltam megvalósítani, majd olyan honlapokat is felfedeztem, ahol igazi szappankészítés folyt.

Nem a márka számít, hanem az összetétel!

Még tapasztalatlan lévén első dolgom volt feliratkozni egy levelezőlistára, amit az egyik ilyen honlapon találtam, ahol profi szappankészítők (sokszor kémikusok, gyógyszerészek) osztják meg tapasztalataikat a kezdőkkel, illetve cserélnek eszmét; majd beszereztem az "Il mio sapone naturale" (Az én természetes szappanom) című könyvet. Sajnos jelenleg csak olaszul olvasható, de megtalálható a google-on.

KézmosásNemcsak én és Férjem használjuk nagy megelégedettséggel a szappant, de a család és a barátaink is a fülemet rágják, amikor elfogy a szappanjuk, illetve több pszoriázisos barátunk is megszabadult az állandó viszketéstől.

Nem vagyok sem bőrgyógyász, sem kémikus, ígyhát mindazt, amit itt leírok az előbbiekben említett forrásokból, illetve a kis tapasztalatomból tudom.

Mi a szappan?

Magas szénatomszámú, zsírsavakból felépülő alkáli só.

A szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg a zsír vagy olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja a zsír/olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.

Az igazi természetes szappan alapvető összetevői: a zsír vagy olaj, víz és lúg (NaOH - sodium hydroxide - nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő, illetve  KOH - potassium hydroxide - maró káli), majd a kívánt hatás szerint ezekhez adnak növényi színezékeket illetve természetes illatanyagokat, illóolajokat.

Minden szappan, ami egyéb összetevőket (szintetikus felületaktív anyagot, tartósítószert, szintetikus színezéket illetve illatanyagot) tartalmaz, az nem természetes.

A szappan rövid története

Már az ősi Babilóniában és Egyiptomban is ismerték az állati zsírból és hamulúgból készített szappant (ez folyékony volt, nem hasonlított a mai szilárd szappanhoz), használták a gyapjú tisztítására és a szövetek mosására. Az idősebb Plinius szerint szappant először a galliai kelta népek készítettek a hajuk szőkítésére, s valójában általuk került a szappan Itáliába is.

A szappan kézműipari készítése az 1200-1300-as évekre tehető, akkor jöttek létre az első műhelyek Franciaországban, Angliában és Olaszországban Savona környékén. A szappankészítés fő alapanyaga még mindig az állati zsír volt, akkor is, ha Franciaország mediterrán részén már olíva olajból is főztek szappant.

A kézműves szappan nem biztos hogy méregmentes

Mint tudjuk, a késő középkorban a higiéniai szokások drasztikusan megromlottak, 1348-1350 között a fekete pestis igen megtizedelte Európa lakosságát. A reneszánsz kori uralkodók és urak többre becsülték a test illatosítását és illatos olajokkal kenését, mint egy „erkölcstelen” de tisztító fürdőt. Egyébként az akkori szappan nagyon különbözött a mai társától. Az alapanyagok nem voltak elég tiszták, a földműves és állattenyésztő házaknál a zsírban gyakran maradtak húsmaradékok, s a hamuból főzött lúg sem mindig volt a legjobb koncentrációjú. Nem beszélve a súlyos sebesülésekről, melyeket a lúg tud okozni.

A tiszta nátronlúg előállítása egy francia kémikus, Nicolas Leblanc (1742-1806) és  egy belga kémikus Ernest Solvay (1836-1922) nevéhez fűződik, akik szabad utat nyitottak a szappan nagyüzemi gyártása előtt. A Solvay név mind a mai napig híres egész Európában, mint a lúg és a szódabikarbóna márkaneve.

Még az 50-es években is, az első mosógép megjelenése előtt, a mosás bonyolult "szertartás" volt.  A földműves és állattenyésztő házak naptárában a szappanfőzés decemberre esett, amikor befejeződött a disznóvágás időszaka és felhasználnivaló zsír maradt. A zsírt vízzel és nátronlúggal főzték össze, sokszor napokig. Azok a családok, akik megengedhették maguknak, a masszához fenyőgyantát, zsírkövet, illetve néha timsót kevertek. A hagyomány és a receptek szájról szájra terjedtek.

Velence környéké sokan mind a mai napig emlékeznek arra, hogyan főzte a nagymama vagy nagynéni a szappant, amikor gyerekek voltak.

A leghíresebb szappanfőző vidékek, melyek nevét az ott készített szappanok is őrzik: Franciaország-Marseille, Spanyolország-Kasztília, Szíria-Aleppo, Antiókia, Marocco, stb.A szappan "nem szappan"

Bármilyen bőrproblémáról legyen szó, a bőrgyógyászok és gyógyszerészek előszeretettel tanácsolják a gyengéd, szappanmentes lemosók használatát, s ellenzik a szappannal való mosakodást. Azok a termékek, amiket a gyógyszerészetben és a kozmetikában "szappanmentes szappan"-nak is neveznek, szinte teljes egészükben szintetikus eredetű összetevőkből állnak.

Csak az a kérdés, hogy ha a bőrünk természetes szervezetünk része, akkor hogyan lehet "gyengéd" az irritált bőrhöz egy szintetikus vegyület?

Mennyi mosakodószert dobtunk már ki, mert nem tett jót, mert irritált?! És ugyebár egy szappan gyengéd voltának a próbája az, ha kipróbáljuk! Én személy szerint kipróbáltam, és eddig még nem hallottam senkiről, aki a természetes szappanokban csalódott...

A szappan alkáli só, tehát lúgos kémhatású

Az elsődleges érv, amit a bőrgyógyászok és gyógyszerészek a szappan ellen állítanak, hogy a szappan lúgos kémhatású lévén árt a bőr savköpenyének.

Egy természetes szappan ph-ja átlagosan 9-10, a készítés módjától és az érleléstől függően a ph 8-11 között változhat, de ez a normális. Az emberi bőr ph-ja semleges, némely területen kissé savas, de a szappan nem árt, mert a bőr nagyon jól tűri az akár 10-10,5-es ph-t is.

De ha a szappan lúgos, hogyan lehet olyannyira gyengéd, hogy még a kisgyerekek bőre is jól tolerálja?!

Nagyon fontos tudni (de sajnos a bőrgyógyászok és gyógyszerészek sem tudják), hogy a természetes szappanban az alkáli só savas formában van jelen természetes glicerinnel együtt.

Van szappan és szappan

SzappanA kereskedelmi forgalomban kapható szappanokban az elszappanosított olajokon kívül egyéb szintetikus anyagok is jelen vannak: szintetikus olajok (amik mint tudjuk, eltömítik a bőrt), sűrítő- és emulgeálószerek a szappan állagának javítására. Aztán mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához (megjegyzem, hogy a legtöbb esetben ezek nemcsak irritálóak, de rákkeltőek is). Csakhogy a felületaktív anyagok jelenléte méginkább megemeli a szappan ph-ját, tehát a ph csökkentésére valamilyen savat használnak (szintetikus savakat, a legtöbb esetben citromsavat). Ezen kívül glicerint (általában ez is szintetikus eredetű), csökkentendő a szappan szárító hatását.

A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. Manapság szinte minden természetes szappan növényi olajokból készül, melyek meglepően hasonlítanak az emberi bőr faggyújához. Ezek az olajok nemcsak a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen illetve esszenciális zsírsavakat tartalmazzák, de rengeteg "elszappanosíthatatlan" anyagot, amelyek még a lúg hatására sem sérülnek.

meddig-nyomod-el

A természetes szappannak nincs szüksége tartósítószerre, mert ha a szappan elég ideig ért és száradt, nem romlik meg egyhamar. A lúg a kész, megfelelően főzött vagy megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.

Éppen ezért a magas ph semmi bajt nem okoz a bőrre nézve, annál is inkább mivel a szappant lemossuk magunkról a zuhannyal, s nem szívódik a bőrbe.

A természetes szappantól ne várjuk, hogy annyi habot képezzen, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont ugyanolyan jó, és ellentétben azzal, egyáltalán nem szárítja a bőrt.

4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (20 votes)

Hozzászólások

Mi a véleményetek erről a szappanról?

Y.. kézi készítésű zöldtea szappan:

"Összetevői: sodium palmate, aqua, sorbitol, propylene glycol, glicerine, dipropylene glycol, sodium dilinoleate, sodium streate, sodium laurate (?), sodium chloride, tetra sodium EDTA, tetra sodium etidronate, camomilla extract, parfum."

Előre is köszi :)

Értékelés: Nincs

Nem jók az összetevői

Szia,

Én nem használnám ezt a szappant, van benne káros anyag.  A hatóanyag keresőben ellenőrizni tudod az összetevőket=INCI.

Ezek a szappanok és folyékonyszappanok károsanyag mentesek és hatékonyak.

Értékelés: Nincs

Vélemény szappanról

Több natur szappant kipróbáltam már, legutóbb a H, ami sajnos nagyon tönkretette a bőrömet. Nem csak hogy kiszáradt, égett viszketett, de kiütéses is lettem. Az arcomat is teljesen tönkretette. Eddig normál bőröm volt, sosem volt problémás, most húzódik szárad. 
Kozmetikus javaslatára a gyógyszertári fürdetőt használom, így sokat javult a bőröm de az összetevők miatt nem szívesen alkalmaznám hosszútávon.
Segítséget szeretnék kérni, hogy milyen szappant használjak a bőrömre. 25 éves vagyok. Mi az amit arcra és testre is használhatok. Jelenleg mindkét területen rettentően szárad a bőröm.
Erről a szappanról mi a vélemény? megbízható?  http://kszappan

Köszönöm a segítséget!
 
  

Értékelés: Nincs

Szappan száraz bőrre

Kedves evike7!. Háát, az a gyógyszertári mosakodót felejtsd el, tele van kőolaj származékkal. Egy csepp természetesség nincs benne, az is biztos. 

Az általad kérdezett szappant nem ismerem, a hatóanyagkeresőben le tudod ellenőrízni az összetevőket. Ugyanakkor jó lenne abban biztos lenni, hogy a teljes INCI (összetevők) fel vannak sorolva.

Az itt található szappanokat nyugodt szívvel ajánlom, csak azok vannak benne, amik 100%-ban tiszták és természetesek. Valamint nem ártanak a bőrödnek. Bőven vannak olívát tartalmazó szappanok is, a száraz bőrállapotra ezek közül tudsz választani.

Értékelés: Nincs
Tulipiros's picture

Háznál főzött szappan

Sziasztok!

A hagyományos disznóölés után háznál főzött szappanról mi a véleményetek? Az is bionom? Férjem nagymamája készítettem sok sok évvel ezelőtt és anyósoméknál még mindig van a kamrában, abból hoztunk haza. Ekcémásként én is használhatom vagy hagyjam meg a páromnak?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Disznózsíros házi szappan

Nekem is van ilyen disznózsírból készült szappanom, de őszintén szólva nem mertem tisztálkodásra elhasználni, általában a férjem melós ingeinek a nyakát dörzsölöm át vele mosás előtt, arra bevált.

Az ilyen házilag készített szappanoknál nagyon nem mindegy, hogy milyen ph értékre van beállítva a szappan. Dr. Gyovai Viola elmondása szerint legyünk óvatosak az ilyen házilag gyártott szappanoknál, mert hosszabb távon nem biztos, hogy jó a bőrnek. Érdemes olyan helyről vásárolni a szappanokat, ahol a szakértelem biztosított (pl. Blueberry).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tulipiros's picture

Köszönöm.

Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Szappant készítenék

Karácsonyra készítenék szappanokat, de tanácstalan vagyok. Melyik a legegyszerűbb 2 féle recept, amit elkészíteni és a hozzávalókat beszerezni sem ördöngősség? Ami tutira külcsín és belbecs szempontjából is tetszeni fog az ajándékozottnak, és magam sem babrálok vele napokat?

Illetve, bármelyik sütő szilikonformában készíthető? Nem teszi tönkre, használható még utána sütésre is?

Köszönöm

Gabi

Értékelés: Nincs

szappan házilag

Kedves Gabi! ITT találod a házi szappankészítés menetét! Sok sikert!

Értékelés: Nincs

lúgozás

Bevallom én ettől a lúgozástól félek kicsit. Balesetvesélyes. És utána a késztermék nem árthat? Ciki lenne karácsony után minden ajándékozottal kórházban kikötni. 

Ezért szerettem volna 1-2 egyéb ötletet, hátha van más recept is. 

Értékelés: Nincs

szappan

Lehet olyat is csinálni, hogy szappandarát feloldasz kicsit, esetleg illóolajat beletéve vagy agyagport, gyógynövényt...stb. formába nyomkodod.

Én még nem csináltam, de arra gondolom figyelni kell, nehogy túl híg legyen. Én eddig ebből a szappandarából folyékony szappant csináltam. Ha szép tartóba teszed, akkor még ajándéknak is lehet...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

folyékony szappan

Ez jól hangzik! Hogy kell feloldani? És hogy lesz belőle folyékony szappan?

Értékelés: Nincs

szappandara feloldása

Hát én egyszerűen egy kiürült folyékony szappanos tégely aljára szórtam kb. 1 evőkanálnyit, majd ráöntöttem tisztított vizet és felráztam időnként. Nem tudom az arányokat! Magunknak mindegy ha marad az alján. Volt, hogy rátöltöttem később még vizet és azzal is összeráztam. Semmi extra módszer :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mosakodásra használható?

Sziasztok!

Vetnétek egy pillantást ezekre az összetevőkre:

Sodium palmate, Sodium cocoate, Aqua, Aloe barbadensis leaf juice, Glycerin, Cananga odorata flower oil, Pogostemon cablin oil, Sodium chloride, Sodium citrate, CI 75810, Linalool, Benzyl benzoate, Benzyl salicylate, Farnesol

Természetes szappannak van titulálva. Zuhanyzáshoz, mosakodásra használható? Volt egy olyan gondolatom, hogy a mosógél példájára lereszelem és folyékony "tusfürdőt" csinálok belőle. Mit gondoltok, ez működne?

Köszönettel,

Clusia

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Kozmetikumok elemzése önállóan már gyerekjáték,

az oldalon található hatóanyagelemző segítségével!

ITT találsz garantáltan méraganyagmentes, bionom szappanokat és tusfürdőket, mindenféle árkategóriában.

Nekem az Oliviák a kedvenceim. Én úgy csinálom, hogy amikor összegyűlt sok kis szappanmaradvány-darabka, azokat úgy ahogy vannak, bedobálom a turmixgépbe, öntök rá langyos vizet, esetleg egy kiskanál hidegen sajtolt olajat is, jól bemixelem, majd egy óra múlva kb. ismét, és kész is a folyékony szappan/tusfürdő! Micsoda illat-kavaldád lesz abból a sokféle kis szappanból! De lehet még tovább is tubózni illókkal, ízlés szerint. A reszelős technika is tuti működik, bár szerintem arra is érdemes ráturmixolni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

zsirszappan

Zsirral ugyanugy keszul a szappan? Mennyi natronlug szukseges mangalicazsirhoz?

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Zsirszappan

Kedves Zsuzsa!

Soha nem készítettem állati zsiradékból szappant, de a szappankalkulátorban megtalálható a zsír is az alapanyagok között,  így könnyen választ kaphatsz a lúg mennyiségére. http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp

1 kg disznózsírhoz (Lard) 134 gr NaOH-t és 380 gr vizet ír.

Üdvözlettel,

Virág - Blueberry

Értékelés: Nincs

Zsírszappan

Kedves Zsuzsa,

Nem tudom aktuális-e még a zsírral kapcsolatos kérdésed. Nos én a 104 éves nagymamámtól tanultam, hogy 5 ltr/ kg zsírhoz, 5 ltr vizet és 1 kg/ltr lúgot adtak. Szép fehér, tömör szappant kapsz. Hideg eljárásban a szappan az első napokban erősen izzad, a felesleges vizet öntsd ki/le a formából. Szín tekintetében fontos az adott olaj milyensége és a lúg minősége.

Értékelés: Nincs

zsírszappan

Köszönöm Virág. 3 kalkulátorban is kerestem a zsírt - eredménytelenül.

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Szappan mangalicazsírból

Szia Zsuzsa, továbbítom kérdésed Virágnak, aki a Blueberry kézműves szappanokat készíti, mivel Ő tud szakmailag hiteles választ adni Neked!

Értékelés: Nincs

sapone di aleppo

Sziasztok! Az iment vettem szinten Olaszorszagban egy sapone di aleppo elnevezesu szappant, osszetetele: Olea Europea, Laurus Nobilis, Aqua, Sodium Hydroxide, Sodium Chlorid. Szerintetek batran hasznalhato? (kulonos tekintettel az utolso 2 osszetevore, amit nem talaltam a hatoanyag keresoben)

Koszonettel: Laura

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Aleppoi szappan

Bátran használható, természetes összetevőkből áll. Ez a szappan egy hagyományos arab szappan, mely olívaolajból és babérolajból áll.

Az utolsó 2 összetevő, amit nem ismersz (ott van a hatóanyagelemzőben):

  1. Sodium Hydroxid: nátron lúg másnéven - az olajak elszappanosításához szükséges
  2. Sodium Chlorid: konyhasó

Használható testre, hajra, arcra és ruhamosához is, mert nagyon jó foltisztító hatással bír.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szappangyárosok segítsenek!

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, miből lehet szép fehér szappant készíteni. Nem vagyok valami nagy szappangyáros, még csak 1-2-3 próbálkozásom volt. Eddig minden szappanom a sárga különböző árnyalataiban játszott, ami nem is volt nagy csoda az első kettőnél, tekintve, hogy azokat narancs illetve citromlével, héjjal csináltam. A harmadiknál jött a kecsketej, ami szintén tök sárga lett. Fehéret mivel lehet elérni?

Köszi előre is, ha válaszoltok!

Értékelés: Nincs

hidegség

beba66 és krisztaxd-nek köszönöm szépen a tanácsot, nem tudtam, hogy ennyire fontos a sárgulás szempontjából a hidegség.

Lehűtöttem a tejet, de nem fagyosra, és nem foglalkoztam a fokozatos lúgadagolással. Tényleg eléggé felmelegedett, de a sárgaságot nem kapcsoltam össze ezzel.

Legközelebb kipróbálom erre figyelve. Köszi még egyszer!

Értékelés: Nincs

Szappangyárosok segítsenek!

Kedves Éva123!

Ha kecsketejből készítesz szappant, akkor a tejet előtte le kell fagyasztani és a lúgos oldatot úgy belekeverni, akkor nem fog besárgulni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sárga szappan

Szia Éva123!

Azt gondolom azért lett sárga a szappanod, mert a folyadék nem volt elég hideg, és a lúg túlmelegedve sárgulást okoz. A kecsketejnek szinte fagyosnak kell lennie, és csak nagyon kis adagokban adjuk hozzá a lúgot, hogy fokozatosan melegítse fel. Én általában 42 fokon öntöm össze az olajokat, és a lúggal oldott folyadékot. Így biztosan nem melegedik túl a szappanmassza. Én mindenképpen a nem megfelelő hőmérsékletben látom a problémát. Remélem tudtam segíteni. :)

Értékelés: Nincs

Titán-dioxid szappanba

Szia Éva!

Titán-dioxiddal ki tudod fehéríteni a szappant.

1 kiló olajhoz, kb 1 evőkanál kell. :-)

Értékelés: Nincs

köszi

Köszi szépen, kipróbálom!

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Éva segítséget kér szappankészítéshez!

Éva! Eddig mivel és hogyan készítetted a szappanokat?

Én még eddig nem csináltam szappant, viszont annak idején, nagyanyáink idejében sem sikerült mindenkinek fehér szappant készíteni. Ez is egy művészet volt, mint a kenyér.

Talán segítenek a többiek is, viszont addig leírhatnád azt is, hogy milyen alapanyagokból készítettél eddig szappant és mivel szappanosítottad el az olajokat, zsírokat?

Értékelés: Nincs

fehér szappan sárga szappan

Első szappanom olivaolajjal, vajjal, sheavajjal készült, valamint narancslével folyadék gyanánt. Ez a szappan kifejezetten büdös lett, amit utólag a vajnak tulajdonítok. Azért elhasználom (rajtam kívül más nem bírja), mert sajnálom kidobni a sok egyéb alapanyag miatt.

A másodiknál (és azóta) így kihagytam a vajat, helyette lett kókuszvaj, valamint maradt a többi, a sheavaj, az oliva, és kicsi lenmagolaj, valamint napraforgó olaj. Nátronlúggal készítettem mindet.

Persze kerültek még bele dolgok, illóolajok, mák, citromhéj, rozmaring... melyiket milyennek szántam. A második tök jól sikerült, a harmadik még érik, de az is jónak tűnik. Nincs is bajom, csak a színnel. Az sem létkérdés persze, de azért nem fakadnék sírva, ha végre szép fehér szappanom lenne. Köszi, ha valaki segít!

Értékelés: Nincs
patics's picture

Elso szappanom

Sziasztok.

Nem tudom mar hogyan akadtam ratok, kb egy hete, es olyan sok jo dolgot talaltam, hogy mindent elolvasva, most az ejjel megcsinaltam az elso szappanomat Hp-s sutoben, ha megszaradt kuldok rola fotot. Bocs nincs ekezetem, belgiumban vagyok.

Azert valasztottam elsore a HP-st mert anyukam megy haza magyarorszagra, es neki akarok adni elsore. szolomag, kukorica, extraszuz oliva, es kakaovajas, meg szerettem volna kerdezni, hogy szuperfetnek hasznalhatok e ARGAN olajat, de mostanaig nem mukodott a hozzaszolas ablakom, igy most kimaradt, de egy kis darabot kiprobalva, meg kellett allapitsam, hogy egy nagyon jo bortaplalo szapi lett belole, meg ugyis, hogy lanyos zavaromban kihagytam az illoolajat. bocs ha sokat beszelek, vagyis irok, de orulok, hogy talaltam egy csapatot, ahol kreativak, en is tanulhatok, meg esetleg nekem is vannak jo tippek a tarsolyomban.

udvozlok mindenkit Rozsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Rózsa első szappanja

Kedves Rózsa! Nagyon örülünk, hogy megosztottad velünk szappankészítő élményedet, várjuk a fotókat is!

További hasznos olvasgatást, légy szeretettel üdvözölve körünkben!!!

Értékelés: Nincs
patics's picture

Kep a szappanomrol.

Tudom hamarabb igertem, de asszony letemre epitesi vallalkozo vagyok, es egy renovaciot mentem felmerni, de kozben kiderult sok AZBESTET tartalmaz, es igy tobb idombe telt az arajanlatot megtenni, mert az azbeszt kulonleges banasmodot, tarolast igenyel, bontas, tarolas, es szallitas szinten is.

  A szappan mellett levo " doboz kert" is sajat, a masik szerelmem a minikertek. A szeletekre vagott szappant, majd felhasznalom belso diszitesnek egy masikhoz.  .. ja es kokuszos a teteje, erre mondta anyukam ne hagyjam gyerekek elott, mert megkostoljak. Elsore en buszke vagyok, es koszonom nektek a sok-sok informaciot.

Udvozlettel

Rozsa

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Rózsa, ez gyönyörű

lett! köszönjük!

Értékelés: Nincs
patics's picture

Koszonom,

Koszonom az elismerest, a szine eredetileg sotet szurke lett volna, csokolade szinezeket tettem hozza, de a meleg eljarassal megvaltozott, jobb lett mint gondoltam. Es csak csoki szinezom volt otthon, mert desszerteket, is csinalok, meg sajat kockacukrot, meg sajat 'Fogyaszto muzliszeletet'. meg ilyesmit.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kreativitás

Nagyon kreatív és ügyes vagy! Az jutott eszembe, hogy nagyon sok tanácsot adunk itt az oldalon mindenfélével kapcsolatban, de a "csinálj valami szépet, értelmeset, alkoss...stb."-t ritkán javasoljuk. Köszönöm, hogy eszembe juttattad, hisz a legrosszabb kedvet is hamar elűzi a sikerélmény, ajándék készítés! Így tovább, szép napot Neked!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
patics's picture

Polydimethylsiloxaan

Kedves Tunde

A szappankesziteshez alkalmas zsirok es olajok keresese kozben, mindent elolvastam a bolt polcain levo termekekrol, es amikor masok ajanljak, Pl az OSSA wit nevu, fritur zsiradekot, az igaz hogy marha faggyubol van, de szinte az osszes krumplisuto dologban benne van a Polydimethylsiloxaan avagy E900, ami egy anorganik polymer. Szoval ha avval keszitek szappant, mar nem lesz egy organikus termek, es a fent emlitett dolog egy habzasgatlo. marad a hazi faggyu olvasztas?

Valaszodat elore is koszonom, Rozsa

Értékelés: Nincs

polydimethylsiloxane

Kedves Patics, kedves Tünde!

Valóban így van, ha már a zsíradék is tartalmaz adalékot, akkor az eredmény sem lesz teljesen természetes.
Ez a bizonyos polydimethylsiloxane egy szilikon, úgyhogy nem hiszem hogy túl sok jóval kecsegtethet a szappanban.

Értékelés: Nincs

Szappankészítők segítsetek!

Én így első olvasatra azt gondolom, hogy jobb, ha minden alapanyag organikus, nincs benne adalék! Fáradt olajból is lehet szappant készíteni, a lúg "szépen" elszappanosítja... de hát valahogy nekem nem tetszik...

Gyakorlott szappangyártóknak mi a véleményük??

Értékelés: Nincs

Fáradt olaj

Szia :) mosószappant leszürt használt oajból készítek rendszeresen. Csak sertés zsírt adok hozzá, és hófehér szappant kapok.

Értékelés: Nincs
patics's picture

masodik szappan

Nem kell megijedni nem fogok mindig kepet kuldeni ha csinalok, de ez sem lett rossz. Ketfele is kijott belole. A virag kompozicio is az en alkotmanyom, zold tea neven, a selyem aszparatusz a goz, a kilogo hedera a kifolyo ital jelkepe.

Na megyek es elteszem a szapit erni, majd 4 het mulva kiderul jo e. Teafas, jojobas, koromviragos, a kovetkezo sörszappan lesz, habbal, elvegre belgiumban elek.

Udv mindenkinek.

Rozsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

sörszappan

Szia! 

Én már csináltam barna sörből szappant, az eredmény nagyon jó lett, hajmosáshoz kiváló, de iszonyú illata van. Amikor készül akkor is, de később az érés során is rendkívüli szagot árasztott. Olyan volt a lakás 3 napig, mintha valami kocsma lenne. Csak gondoltam szólok, hogy időben felkészülhess!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
patics's picture

szagos sorszappan

Koszi hogy szoltal, de hatha csokkent rajta egy kis meh viasz, ugy terveztem teszek bele, es a felso feher reteg ami a habot jelkepezi, azt citrom olajjal terveztem, talan a ketto jol elvesz a szagabol. Meg talan szerencses vagyok, nem kell otthon csinaljam, mert epitesi vallalkozokent van egy jo nagy raktarunk, meg parketta bemutato terem, es azokhoz tartozik egy picike konyha, es az lett a muhelyem, a minikertekhez is, es a szappanhoz is, ott van helyem, huvos szaraz, az erleleshez is. Sajnos meg nem tudunk dolgozni, havaseso esik, es vakolnank kivul. Tehat van idom kreativoskodni.

De nagyon orulok, hogy igy meg lehet osztani a tapasztalatokat, es el is olvassatok.

Kerdesem is lenne, hatha vaki tudna ra valaszt? ARGAN olaj. Az arab baratnoimtol kaptam egy kis uveggel, kezi sajtolasu, mindentol mentes, a legdragabb fajta, megvenni nem vennem, mert ez a minoseg, 35 euro/dl, de nem is tudom mind elhasznalni magamra, nehogy megavasodjon szeretnem szappnba tenni, de nem tudom eldonteni, hogy az olajokhoz, vagy csak szuperfetnek hasznaljam. Az arab nok ezt arcra dekoltazsra, es hajra kenik, 2 orat allni kell a boron, hajon, es a felesleget le kell mosni, alltalaban a havi szortelenitesi procedurak idejen hasznaljak.  Olajba vag superfet?

Értékelés: Nincs

Én sajnálnám beletenni a szappanba

de superfat-kén tenném bele, az biztos. 

Az én hajam nagyon szereti, havonta egyszer szoktam rákenni. 

Még a sörszappanhoz: A buborékokat keverd ki belőle, mielőtt szappant gyártasz. És lehet hideg a sör, mert a lúggal úgyis nagyon felmelegszik. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Kiváló minőségű BIO argán olaj, csak olcsóbban

hozta el nekünk Konzol, mint ahogy ehhez általában hozzá lehet jutni! ITT is olvashatunk róla.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Ezek is nagyon szépek lettek,

sőt a dekoráció is mutatós - én örülnék, ha később is kapnánk képeket :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

mosószappan használata mosakodásra

T.Valika. az eddig beérkezett és megválaszoltak között egy eszter nevü hölgynek adott válasz miatt kérdezném azt, hogy a közértekben kapható celofán csomagolásu mosószappannal lehet-e mosakodni? mert azt hallottam valakitől, hogy nem okoz semmi problémát mivel nincsenek benne semiféle adalék anyagok, és nem okoz bőrproblémákat.jómagam /63 évesen/kb 3 éve használom de nem tapasztaltam káros hatást. most hogy ráakadtam erre az oldalra ahol szakszerü tanácsokat irnak-adnak kiváncsian várom az ön válaszát. köszönettel Gyuri.

Értékelés: Nincs

Fürdés mosószappannal

Kedves Gyuri! Két dolgot kell figyelembe venned. Az egyik, hogy a mosószappanoknál az összes zsiradék teljesen el van szappanosítva. Ez azt jelenti, hogy adott mennyiségű zsiradékhoz több lúgot adnak, mint egy pipere szappan gyártásánál. Így lúgosabb lesz a végeredmény, megszűnik az ápoló hatás, kiszáríthatja, irritálhatja a bőrt.

A másik, hogy a hagyományos szappanok, amiket szinte minden üzletben megvehetsz káros adalékok sorát tartalmazzák, mint pl.: Parfum, Paraffinum Liquidum, Tetrasodium EDTA, BHT ..stb.

Ha káros kémiai adalékoktól mentes és Számodra hatékony egy szappan, akkor használd nyugodtan. Mi itt gyűjtöttük össze a legjobbnak ítélt szappanokat.

Értékelés: Nincs
tengernyimosoly's picture

Irhakabát tisztítása házilag, de mivel....

Sziasztok!

Tudnátok javasolni, hogy írhakabátomat mivel és hogyan tudnám vegyszermentesen kitisztítani?

Választ előre is köszi: Kata:)

Értékelés: Nincs
patics's picture

Szorme tisztitas

Nevelo apam szucs volt, es szormeket a kovetkezo modon tisztitott. Tiszta benzin, amit hozzakevert, a szorme szine szerint, ha vilagos, feher, akkor grizhez, ha sotet, akkor finom fureszporhoz, pepes allagura, ezzel bedorzsolte a szormet, hagyta szaradni, majd ket palcaval lekezdte utogetni, mint a cimbalom veres, ettol feljonnek a szalakkoze bedorzsolt anyagok, es magukkal hozzak a szennyezodest, idonkent lerazni, es megismetelni a folyamatot, amig mar nem hullik semmi a razogataskor. a boros reszre alkalmazni eloszor egy piciket csinalni, kiprobalni, egy eldugottabb helyen, mint a gombolas belso fele, es ha mukszik, lehet kivul is.

Sok sikert. Rozsa

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Haísított bőr

   kabátnál is alkalmazható? Világoszöld, elméletileg liszttel kikeverve is működnie kék, nem? Kösz!

Másik kérdés: mivel színezted a szappanjaidat? :)

Szép napot!

Móni

Értékelés: Nincs
tengernyimosoly's picture

Szőrme tisztítás

Kedves Rózsa,

 

nagyon köszi a segítséget:)

 

 

Kata

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én kukoricaliszttel és sebbenzinnel szoktam

Hasonlóan, mint fent a fűrészporral...

Értékelés: Nincs
tengernyimosoly's picture

Szőrme tisztítása

Köszi Vali:)

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Irha

Szia Kata!

Nekem azt mondták, hogy azért nem lehet otthon tisztítani az irhát, mert ilyenkor érdemes egy átfestést is csinálni rajta, ami felfrissíti. Én direkt olyan tisztítóba vittem, ahol csak bőrruházattal foglalkoznak, szakszerűen. Nem mindegy! Nem érdemes máshova vinni, mert pl szőrmesapkával egyszer úgy jártam, hogy a sima tisztítóban annyira összement, onnantól már csak a kolléganőm 4 éves kislánya tudta hordani....Ezért, ha tanácsolhatom Néked, érdemes bőrtisztítóba vinni az irhádat.

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs
tengernyimosoly's picture

Irhakabát...

Kedves Adri,

 

 

köszi szépen a válaszodat:)

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

várnék szappankészitő receptet!

szeretnék jó szappant késziteni, amivel babákat is lehet fürdetni és hajat is lehet mosni. mi kell hozzá, hogy készül stb. kösziiiiiiiiiiiiii

Értékelés: Nincs

babákat fürdetni

Kedves Zsazsi,
Babákat nem szabad semmilyen szappannal mosdatni, csak 1,5-2 éves kortól, de akkor is a szappant csináld 1gk extraszűz olivaolajhoz csak 124gr nátronlúgga,l hogy gyengédebb legyen.
Az egy évesnél kisebbeket érdemes csak vízzel, vagy vízzel kevert zabliszttel/keményítővel mosdatni, illetve kb. 6 hónapos kor után lehet használni valami naaagyon gyengéd és teljesen természetes babafürdetőt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
zsazsy's picture

SZAPPAN

KÖSZÖNÖM

Értékelés: Nincs

szappankészítés

Szia!

Biofeleség ebben a blogjában ír egy jó kis levendulás receptet. Babának lehet, hogy jobb, ha kihagyod a levendula virágot és csak az illóolajat rakod bele. Hajmosáshoz teafa és/vagy rozmaring illót rakj bele.

És hamarosan lesz a Bionomban szappakészítő tanfolyam is!

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

KÖSZIIIIIIIIIII

KÖSZIIIIIIIIIIII

Értékelés: Nincs

Tanacs

Sziasztok.

Nagyon sokat olvastam mostanaban  kulonbozo bio termekekrol, es nagyon rakattantam a temara.

Belegondolni is rossz igy utolag, mi mindent kentem magamra eddig a bolti termekekbol.

Szoval ugy dontottem nem mergezem magam tovabb es megprobalom helyrehozni amit valoszinuleg elrontottam.

Elegge fura borproblemam van. Semmi ekcema meg semmi komoly de nekem mar az agyamra megy hogy nem tudok kiigazodni a boromon. A fura benne az, hogy a karomon, labszaramon, combom felso reszen, es a hasam aljan elegge szaraz a borom. Foleg telen.  Altalaban nagyon hamlik. Viszont a combom hatso resze, a fenekem, a hatam, foleg a vallaim, a felsokarom also resze, es a dekoltazsom pedig mondhatni zsirosabb, es idonkent nagyon pattanasos tud lenni.  Az arcborom szinten felemas. T vonalban pattanasos idonkent, a tobbi resz viszonylag rendben van, de sokszor van olyan is, mint pl most is hogy hamlik mintha szaraz lenne, de kozben erzem hogy zsiros, es a pattik megint jonnek elo. Probaltam mar sokmindent, de kezdem azt hinni amit ezen az internetes oldalon is olvastam hogy a bolti szerek hatoanyagai ugymond agyoncsapjak egymast, csak elfedik a problemat, es tobbet artanak mint hasznalnak.

Szoval Szappan. Most olvastam a Mle Szappanrol, es az lenne a kerdesem, hogy hasznalhatnam-e zuhanyzashoz ES HAJMOSASHOZ. Mivelhogy mar kivontam az eletembol a szilikont, es nagyon jo a hajamnak nem viszket a fejborom mint azelott, (het naponta mosom, balzsamot nem hasznalok, ot nap utan zsirosodik, de a plusz ket nap is kibirhato, vegek kicsit toredeznek, kevesbe hullik, fenyes,), de a samponokban meg mindig ott a SLS meg PEG, es a Fragrance. Ezektol is szivesen megszabadulnek.

Szeretnem jol de kolcseghatekonyan megoldani a kis problemamat.

Szoval az lenne a kerdesem, hogy a Mle Szappan osszetevoit:

sodium palmate, aqua, sodium palm kernelate or sodium cocoate, glycerin, sodium chloride, sodium hydroxyde, CI 77891 (palma olaj  80 %, coprah oil 20 %)
, hasznalhatom e tetotol talpig?

Elnezest kerek a hosszu hozzaszolasert, de annyira kikivankozott.

Egyebkent nagyon tetszik az oldal. Csillagos 1o-es.

Tovabbi hasznos munkat, es elore is koszonom a valaszt.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hatóanyagkereső használata

Kedves Wer13!

Köszöntelek Nálunk, Köztünk. Üdvözlöm elhatározásodat, miszerint nem áll szándékodban mérgezni tovább magad és a környezeted! ... és köszönjük az elismerő szavakat

A szappan összetevőit Te magad is könnyen és egyszerűen le tudod ellenőrizni Hatóanyag keresőnk segítségével. NE aggódj, nem hagyunk magadra, mielőtt nekiállsz elemezni, olvasd el a Hogyan használd a hatóanyaglistát? c. írást, hogy biztosra menj :)

A bőrproblémád megoldását segítik a külső kencék, de az igazi javulást akkor fogsz tapasztalni, ha belülről kezded felgöngyölíteni eseted. Hogy merre is indulj el? Olvasd végig szép sorjában az Egészség Akadémia oldalunkon található Életmód Tanfolyam leckéit (az antalvali.com-ra való bejelentkezés után érhető el).

Leírásod alapján úgy vélem, hogy legfőképpen emésztési rendellenesség állhat a háttérben...

Ha pedig igazán tiszta kozmetikumokhoz szeretnél hozzájutni, akkor nézz körül a bionom.hu kínálata között.

Kellemes olvasgatást, böngészgetést. Ha kérdésed van, bátran tedd fel!

Szép estét,

Niki

Értékelés: Nincs

Koszonet a hatoanyag keresoert

Koszonom szepen a valaszt. Ez a hatoanyag kereso fantasztikus. Csak igy tovabb. mostantol mindent leellenorzok. Tovabbi hasznos es jo munkat!

Értékelés: Nincs

kérdések szappanokról és a cinkről

Sziasztok, 

nem tudtam hova írjak, talán ide jó lesz. Igazából nem tapasztalatot szeretnék megosztani, hanem kérdéseket feltenni :)

Az egyik egy balinéz kézműves szappan összetevővel kapcsolatos, ez az alkalia. Nem nagyon találtam infót róla, használható így a szappan?  

Egy másik kézműves szappanom (kávés testradír szappan) coumarint tartalmaz (csillag nélkül, ami ugye szintetikus illatanyagot jelent?) kukázzam?

Másik téma pedig, hogy megbízható cink készítményt keresek (állítólag hatásos menszesz görcsök oldására), első körben a New Chapter termék lenne szimpatikus, nem találtam a bionom boltban, tudtok olcsó hozzáférési lehetőséget, vagy más jobb, olcsóbb terméket?

Előre is köszönöm a választ!

ja és persze a munkátokat és a rengetek megosztott információt...sokat segit! 

 

Értékelés: Nincs

szappan és cink

Szia! Az alkalia gondolom azt jelenti, hogy alkálifém - OH -val lúgosították.

A kumarin főleg a fahéjban fordul elő, szintetikus formája vitatott, leginkább károsnak mondható. Ha nincs jelölve, hogy természetes, akkor inkább kerüld.

Ha megbízható szappant keresel, miért nem nézel szét azok között, amik ellenőrzött minőségűek?

Cink források: tojássárgája, lencse, napraforgómag, mustár, tökmag, zabpehely, sörélesztő, teljes őrlésű gabona, spenót, zöldbab, alma, banán, joghurt, osztriga

Nem érdemes önálló kiegészítőként pótolni, mert felszívódása függ más tápanyagoktól és kölcsönhatásban is van velük, (pl. béta-karotin, réz, vas). Itt is olvashatsz a cinkről. Cink tartalmú természetes kiegészítők: Huminiqum, LongoVital, Csicsóka sűrítmények

Értékelés: Nincs

Káliszappan

Nem tudom, jó helyen vagyok-e, jó helyen irok-e? Segitsetek már, hogy ha kérdésem van hol kell belépjek, ha nem a témához kapcsolódik? Mint pl most, vettem a minap káliszappant, hogy én majd azzal mosok, de káros-e vagy nem a környezetre és a bőrre? mert utólag olvastam mindenfélét róla.

Előre is köszi,

Klára

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hogy jó helyen legyél

:)

Kedves Klára!

Érdemes használni az oldal belső keresőjét, felső menüsor bal oldalon található. Oda beírod, hogy mire lennél kíváncsi, pl. ez esetben káliszappan... és rengeteg linket kidob a gép. Tudod szűkíteni a keresést, pl. csak blogbejegyzés érdekel, vagy hozzászólás, stb. Ha nem is találsz számodra megfelelő választ az írások között, arra mindenképpen megfelelő, hogy az odaillő témában tudod feltenni kérdésed.

Remélem, valamelyest tudtam segíteni, a többit a Kedves Gyakorlott Szappankészítő Olvasóinkra bízom :)

Niki

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

szappan

sziasztok.

mi a véleményetek erről a szappanról:

Sodium Tallowate, Sodium Cocoate, Water, Alcohol Denat., Glycerin, Sucrose, Sodium Stearate, Fragrance, Honey, Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate, Yellow 5 (CI 19140), Red 33 (CI 17200).

 

nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Magad is véleményt alkothatsz

a kérdéses szappanról, ha beütöd az egyes összetevőket Hatóanyag keresőnkbe (felső menüsorban találod)

A véleményem: nem használnám...

Niki

Értékelés: Nincs
Daisydog's picture

nekem nem működik :(

kerestem, de csak Sucrose összetevőre reagált, ami jótékony. a többire rákeres, de nem ad ki semmit. valamit rosszul csináltam?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Egyesével kezd el bepötyögni

a szavakat, nem is kell teljesen beírni őket, csak majd választani.

Kipróbáltam, nálam működik.

Értékelés: Nincs
jooildi's picture

Hosszú távon?

Helló!

Bennem az a kérdés merült fel, hogy hosszú távon nem okoz-e valamilyen egészségügyi problémát a házi szappankészítés? Gondolok itt a lúgos oldat gőzének belélegzésére, még maszkon keresztül is...

Ildi

Értékelés: Nincs

Hosszú távon? Igen!

Kedves Ildi!

Én már több mint két éve csinálok szappant, s nem történt semmi mert óvatos vagyok. Illetve ismerek személyeket akik több mint 10 éve csinálnak szappant házilag.

Valamikor régen azért tiltották ki az üzletekből a lúgot, mert az emberek otthon megfelelő elővigyázat nélkül dolgoztak vele. Ha a szappankészítős cikket olvasod, már a legelején leírtam a 10 biztonsági szabályt, s azt is hogy senki ne kezdjen szappant készíteni anélkül hogy kívülről meg nem tanulta volna ezeket. Ha mindet pontosan betartja valaki, nem lehet semmi baja.

Persze kisgyerek mellett senkinek sem ajánlom, mert a picik mellett nem lehet óvatosnak lenni.

Értékelés: Nincs

szappan

Sziasztok!

Légy szíves, segítsetek. Ez jó összetétel egy szappanban?

Sodium Olivate, Aqua, Lavandula Angustifolia Oil

Előre is köszönöm,

Angéla

Értékelés: Nincs

Szappan

Olívaolaj, gondolom Na-OH-val szappanosítva... akkor jó!

Értékelés: Nincs
annamajika's picture

légyszi

LÉGYSZI LÉGYSZI  aki már elég sok féle eljáással készitett szappant meséljen nekünk mááár. Ez az ujabb örületem a szappankészítés. Legyetek szivesek pontossan leirni a receptet, mennyiségeket, meg ilyeneket. Néztem videokat nem vészes az elkészitése de mégis kell valami kiindulopont. Engem konkrétan a samponszappanok érdekelnek de vevő vagyok bármire. A minap találtam egy igen jó oldalt ahol mindenfélét készitenek lés az anyagokat leírták de ahogy készültek azt sajna nem meg az arányokat se. De ez az uj LOVE-m.

Valaki tényleg irja le, és előre is köszönöm neki, hogy rá szánta az idejét :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

szappankészítő tanfolyamok

Hamarosan indulnak a szappankészítő tanfolyamok ahol 13 féle eljárást lehet majd folyamatosan megismerni, akinek mindhez van kedve.

(Más: kérlek a pontok és vesszők után hagyj szóközt, mert nagyon nehéz és időigényes a szöveg javítása, előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

tanfolyam

Sziasztok!

Engem is nagyon érdekelne a szappankészítés, mikor lesz a tanfolyam, szívesen elmennék?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Bízunk benne,

hogy mihamarabb elkészül és megnyitja kapuit a szappanfőző-tanhelyiség a Bionom-ban :)

Niki

Értékelés: Nincs

Szappankészítő tanfolyamok

Egy ideje ilyen szappanokat használunk, de nagyon jó lenne, ha magam készíthetném el őket. Honnan lehet tudni, hogy Budapesten kívül mikor/hol tartotok ilyen tanfolyamokat?  A kenyérsütés is érdekelne. Lassan 1 éve magam sütöm a kenyeret a családnak, de biztos jó sok dologra tudnátok megtanítani.

Jó ideje olvasgatlak Titeket, azóta sok mindent lecseréltem. Elajándékoztam a drága mosóporokat, tusfürdőket, samponokat, stb, hogy nehogy visszaessek egy rossz pillanatomban:) Megjegyzem, a rokonok örültek annak, amit kaptak:) Aztán látták, hogy a ruháink ugyanolyan tiszták, a ház is ugyanúgy tiszta, a gyerekek bőre is szép, a hajam pedig fénylik a hennától, hát...... :)) Épp tegnap jegyezte meg valaki, hogy meglepte, hogy festett a hajam, mert olyan természetes. Mondtam is, hogy jól mondja: természetes:)

Értékelés: Nincs

Tanfolyamok

Ha találunk megfelelően kialakított helyet és aki megtartja vidéken is a tanfolyamokat, akkor biztosan lesz. A háttérben folyamatban van szakemberek, szakértők felkeresése, továbbképzése. Minden aktuális programról itt az oldalon értesítünk Benneteket!

Nagyon ügyes vagy, hogy ennyi mindenen sikerült változtatnod!

Értékelés: Nincs

segítségkérés

Sziasztok!

 

Szeretnék tőletek segítséget kérni.

Nekem rettenet érzékeny a bőröm. Minden nyáron a könyökhajlatomban kijön az ekcéma amit a bőrgyógyász szteroidos krémmel kezeltet(ne) és nem mondja meg mitől van csak hogy majd kinövöm, ami felnőtt fejjel elég viccesen hangzik.

Speciálisan ilyen börre valo tusfürdőt használok, ám egy hónapja pikkelysömört kaptam amitől nem bírok megszabadulni, és erre is a bőrgyógyász mindenféle krémet ir fel.

Kérem, aki hozzáértő akár emailben is, ha tudna erre valamit javasolni, hogy természetesen hogy szabadulhatnék meg a pöttyeimtől, mert egy hónapig kencéztem magam ezekkel az erős krémekkel elhalványodtak a pöttyök majd vissza is erősödtek. És nem szeretném magam hónapokig mérgezmi.

Köszönöm a választ előre is bárkitől. Nagyon hálás lennék!

Értékelés: Nincs

ekcema

Szia Riana,

Par pontban leirnam, hogy az en ekcemas kisfiamnak mi valik be, nekunk tunetmentesitheto szinte 100%-ra az ekcema.

Az ekcema az egy hajlam, egy tulerzekenysege a bornek, ha mar kialakult, nem mulik el magatol, szteroidos kremmel kell kikuralni, de ha ez megvan, fenntarthato az egeszseges ekcema mentes allapot!!!

hH elmultak az ekzemas kiutesek, ezekkel tudod fenntartani az allapotot:

1. furdes utan/minden nap E kremmel testapolozni//nem minden krem volt  jo nalunk

2. ne oltozz tul melegen

3. 100% pamut ruhakban jarj, ha teheted /ez engedi szellozni a bort. Ha befulled a bor akkor is ekcemasodik/

4. ha feluti a fejet az ekcema, valamelyik ok miatt, akkor megint kell hasznalni a szteroidos kremet, mert elhatalmasodik, olyasmi a kisfiamon, ha van neki, mint egy virus...egyre csak nagyobb.

5.Nagyon fontos: csak tiszta vizzel mosakodni, a viz is eleg, vegig kell kezzel mosni a testet es tiszta lesz.

illetve, ahol szukseges ,ugye, ott  csak pici antiallergen tusfurdovel mosakodj.

hasznalhatsz baba antiallergen tusfurdot is.

Nalunk tokeletesen tunetmentes a gyerekem, de ha barmelyik pontban "hibazunk", kijon rajta ujra.

Minden jot neked! :)

Dora

Értékelés: Nincs

Ekcémára szteroid

Én tapasztalatból tudom, hogy milyen az, amikor a gyermek szinte véresre vakarja magát, annyira viszket neki az ekcémás terület. Most nem a megoldásokról szeretnék írni, mert azt már százszor megtettük közösen.

Inkább arról, hogy bár mindenki tudja, hogy a szteroidos krém csak tüneti kezelés, mégis sokan alkalmazzák hol azonnal, hol végső kétségbeesésükben.

Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen mellékhatásai vannak, amikor a legnagyobb kincsünkre, a gyermekre szeretnénk kenni? A szénhidrát-anyagcserét olyan irányba tolja el, hogy a vércukorszint emelkedik, a csontok mésztartalma csökkenhet, a vérnyomás emelkedhet, a beteg testsúlya nőhet, a gyomorban fekély alakulhat ki, nő a vérzékenységi hajlam. A kezelésre alkalmazott gyógyszerek a mellékvesekéreg saját hormontermelését visszaszoríthatják, csökkentik az immunrendszer működését. A szteroid alkalmazása mellett TILOS cukrot fogyasztani!

De mint pl. az antibiotikumnak, a szteroidos készítményeknek is megvan az orvosi szerepük, de hansúlyozottan rövid ideig. CSAK akut, életet veszélyeztető gyulladás esetén, többek között oszteoartritisz, reumás szívgyulladás, gyulladásos bélbetegségek, pajzsmirigygyulladás vagy egyes májgyulladások esetén.

Én soha senkit nem ítélek el, bármit is használ magára vagy a gyermekére, de érdemes elgondolkodni, hogy a tünetet akarjuk MINDENKÉPPEN eltüntetni vagy a kiváltó okot..

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Ekcéma és szteroid+krém és fürdető méreganyagokkal

Kedves Dóra!

Örömmel köszöntünk Nálunk - írásod alapján gondolom, hogy nem oly régen találhattál ránk.

A legfontosabb tudni, hogy MINDEN bőrprobléma egy segélykiáltása a szervezetnek, amely arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy bensőnkben valami nem úgy működik, ahogy szeretné... Azért, mert tünetmentessé tesszük - átmenetileg -, az OKot nem szüntetjük meg, ha nem halljuk meg szervezetünk kiáltását később komolyabb betegség formájában jelentkezhet újra a figyelmeztetés...

Az ekcéma kialakulásának okai között az alábbiak szoktak szerepelni - a teljesség igénye nélküli felsorolás: hiányos bélflóra (császáros baba, tápszer, antibiotikum), anyagcsere lelassult állapota (egészségtelen táplálkozás, mozgáshiány), ételek: cukor, tej, finomított élelmiszer, adalékanyagok, hormonos húsok, klóros víz,  vegyszeres mosópor, öblítő, állandó fertőtlenítés (kiírtja a hasznos bacikat is),  káros anyagokkal teli krémek, fogkrém, sampon, folyékony szappan, stb. stressz, oltás utáni nehézfém, tartósítószer maradványok és a lelki okok is ide tartoznak...

Az általad ajánlott krém és antiallergén tusfürdő összetevőjét érdemes bepötyögni hatóanyag keresőnkbe (felső menüsor) ill. a jobb oldalon található 18 legveszélyesebb vegyületcsoport, amit érdemes kitiltanod fürdőszobádból c. ingyenes összefoglalót letölteni...

A szteroidos krémet sem ajánlom, erről is már rengeteget írtunk az oldalon, érdemes használni keresőnket, hogy bővebb információhoz juss.

Tudom, hogy a jószándék vezérelt, amikor leírtad tapasztalataidat - kérlek, ne vedd okoskodásnak, bántásnak hozzászólásomat-,  hidd el, hogy én sem a rosszat akarom...

Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)
serfru's picture

Bőrbajok...

Sziasztok! 

Sajnos én is évek óta bőrbajos vagyok. (szeborreás ekcéma) 

Általában a szemhéjamon, a felkaromon és fejbőrömön jelentkezik.

Régebben jártam bőrgyógyászhoz vele (sajnos) évekig. Az orvos közölte velem, hogy ez nem gyógyítható betegség, és mindíg kenegetni kell! Volt, hogy majdnem egy évig nem jött ki a bőrömön semmi, így nem mentem orvorhoz, mert nem volt szükség újabb krémre, ám mikor kiújult, és megint mentem krémért...le lettem szidva, hogy hogy képzelem ezt, mert az ilyen bőrt állandóan kenni kell, még amikor nics rajta semmi akkor is (ez számomra már akkor is érthetetlen volt, ha nincs semmi bajom miért kenném magam...)

Volt amikor a fejbőrömön is kijött, kaptam is rá egy jó kis rémes ecsetelőt, ami persze semmit sem használt.

Na ekkor kezdtem megelégelni az egészet, és természetes módok után keresgélni, mert nem hiszek abban hogy valamit tényleg "gyógyíthatatlan", abban meg méginkább nem hiszek, hogy csak ilyen durva szteroidokkal lehet kezelni.

A fejbőr problémámat sikerült teljesen elmulasztanom. Olívaolajos rozmaring illós hajpakolással ("mellékhatásként" még a hajam is irtó gyorsan nőtt tőle)

Az arcomon és felkaromom jelentkező részekre pedíg sokat segített a luffás dörzsizés + kókuszvaj, vagy sheavaj

Még valami ami sokat segített az a cink, és b-vitamin komlex szedése. 

Persze így is van, hogy visszatérnek a problémák, de akkor is megpróbálok inkább természetes dolgok után nyúlni, én vagyok a saját kísérleti nyulam :P

Remélem, hogy valakinek tudtam ezzel segíteni :) 

Kellemes, napsütéses napon mindenkinek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Bőrbajok

Csillagos ötös megoldás! Én ezt saját bőrömön megtoldottam még azzal hogy csak szapannal tisztálkodok amit én állítottam össze a saját problémás bőrömhöz és a kókuszvajamban 3 hónapig körömvirág ázott. Néhány hét alatt értem el látványos javulást úgy, hogy előtte kb 20 évig sem bőrgyógyász sem kozmetikus nem tudott velem mit kezdeni 

Értékelés: Nincs

Szappan szárítás

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy az elkészült szappanokat 50 fokon száríthatom-e sütőben, gyorsítandó  a folyamatot?

A szappanok olíva-szappanok és  zsírszappanok.

Remélem jó helyre írtam meg a kérdésemet.

Nagyon örülök az oldalnak és a megosztott sok tapasztalatnak. Sok örömet adott! Köszönöm előre is a válaszotokat!

Üdv. Ági

Értékelés: Nincs

Szappan szárítás

Kedves Ági!

Az első kérdés, hogy milyen eljárárssal készítetted a szappant; ha hideg eljárással, akkor nem ajánlanám, mert elvileg a friss szappanokat száraz, hűvös(ebb), sötét helyen kellene szárítani. Bár igaz tapasztalatom nincsen a gyorsítással kapcsolatban, én mindig kivárom a 4-6 hetet (tiszta olívaszappannál ez lehet még több is). Szobahőmérsékleten, de száraz helyen vannak. A sötétséget nem tudom biztosítani, de mivel már nem flancolok színekkel, így ez talán nem annyira lényeges.

A meleg eljárást még nem próbáltam, így azzal semmi tapasztalatom nincsen.

Szerintem egy szappannal próbáld ki maximum, hogy mi történik vele, ha berakod a sütőbe... 

Csak az első adag kiszáradása "idegörlő" utána - én mindig már előre megcsinálom a következő adagot és mire elfogy az előző, kéznél van az újabb, kiszáradt, használható szappanka- már könnyebb lesz.

Jó szappanozást!

üdv.:

bandesz

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Szappankészítők figyelem!

Kérlek segítsetek Ágnesnek!

Kedves Ágnes!

Én sajnos nem vagyok jártas szappankészítésben, de remélem segítenek Neked.

Értékelés: Nincs
Éxerteknős's picture

hajpakolás

Szia! 

Még kezdő vagyok a házikencékben. Leírnád, hogy hogy csináltad azt az olivaolajos rozmaringolajos hajpakolást? 

Köszönöm! :)

Üdv: Angi

Értékelés: Nincs

Re: segítségkérés

Kedves Riana,

Nem te vagy az első akinek ilyen panaszai vannak, nekem több ismerősöm is szenvedett hasonló problémáktól.

Az első dolog amit meg kell tanulnod, elhinni hogy a legegyszerűbb dolgok a leghasznosabbak, rosszat biztosan nem tehetnek. Es akkor elmagyarázom miről beszélek:

  1. Törölj ki az életedből minden folyékony lemosószert, azt is amit a bőrgyógyász felírt, s kezdj el szappannal mosakodni. Keress minden szintetikus összetevőtől mentes olivaolaj szappant (pl. aleppói). Ha a fejbőröd is viszket, hajat is moshatsz a szapannal, vízbe mártva, s azzal mosva hajat, végül ecetes vízzel átöblítve.
  2. Tiltsd ki a bőrápoló és kortizonos krémeket, helyettük használj 100%-os tisztaságú shea-vajat. Ha túl kemény lenne, keverd ki egy kis jojoba- vagy édesmandula-olajjal. Több barátunk szabadult meg a bőrbajoktól csak a szapant és sheavajat használva.
  3. Táplálkozz a legegyszerűbben, kerüld a készételeket és a tartósított élelmiszereket, italokat, leveskockákat (nem bio). Igyál tiszta vizet, 2 litert naponta. Amit csak lehet csinálj otthon. Tudom hogy sok időbe telik, de hidd el megéri. Nem baj ha nem tudod megtermelni a dolgokat, az a fontos hogy ne mérgezd magad tovább.

Ha ezeket a dolgokat bevezeted az életedben, hamarosan meglátod hogy javul a helyzet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Pikkelysömör és egyéb bőrproblémák

Kedves Riana!

Kérlek, olvasd el a Szép bőr, belülről - kenni, vagy enni című írást, amiben kérdéseid nagy részére választ találsz.

Vali összefoglalta röviden a pikkelysömör tünetmentesítésére irányuló tanácsait. Szeretettel ajánlom figyelmedbe.

Ha elakadsz, további kérdés(ek) merül fel Benned, írj, szeretettel várjuk!

Niki

Értékelés: Nincs

:)

KedvesNiki!

 

Köszönöm a gyors választ. Gondolkodom, hogy elkezdem Vali tisztítókúráját, de nem vagyok biztos benne, hogy mindent be tudok szerezni 7.éig.

Voltam mindenféle kivizsgáláson, "sajnos" semmi elrettentőt nem találtak. volt már egyszer ilyenem azt haláleset váltotta ki. Most gondolom egy durva betegség miatti stressz, amit  majd műteni kell.

És hát igen az étkezés az egyetlen negatívum, tudom az a legfontosabb, csak sajnos megtermelni nem tudom, mert a totál homokos talajban semmi nem marad meg), de  a biopiac meg 2 és fél órányira van tőlem (ami vissza is ennyi, ami napi 5 óra :(() . és oda naponta kimenni nem megoldható, szóval igy elég nehéz totál biora áttérni, amikor biobol senki nem szállít házhoz sajnos bpen, pedig szerintem erre rengeteg embernek lenne szüksége.

Vagy csak én nem tudok róla, de ha valaki tud ilyesmiről az jelezze nekem légyszi.

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Riana, merre élsz?

Hallottál már a szatyorközösségekről, vagy a Fóti kosárról? Több cikk és hozzászólás is született erről itt az oldalon, a keresőnk segítségével keress rá.

... és nem szükséges minden nap kilátogatni a piacra, előre is be lehet "tárazni" :)

Milyen "durva betegség" lépett fel életedben, ha nem indiszkrét a kérdésem...

Niki

Értékelés: Nincs

Ja és nem hallottam.

Ja és nem hallottam. Konkrétan csepeli vagyok brutál rossz közlekedéssel :(( a 10 percenként járó buszra vártam már 1 és negyed órát is minusz ezer fokban, de általában olyan fél óra mire jön, még véletlenül se úgy ahogy ki van írva szoval kiszámíthatatlan .(( Beérni a városba is minimum másfél óra jó esetben. A budai biopiac meg 2,5 tuti, legalábbis máshol nem tudok olyan biopiacot ami ellenőrzött.

Amiket javasoltál még nem hallottam róla, de utánanézek köszönöm szépen!!

 

Értékelés: Nincs

Rianának

Szia,

családellátó - nézz utána a neten. Házhozszállítanak.
Bach - virágterápia nagyon hasznos lenne (Kaufmann Anikó).
Tisztálkodáshoz kecsketejes szappan, de legalábbis házi készítésű (csalán vagy körömvirágos).
Testápoláshoz sheavaj (80% sheavaj, 20 % másmilyen - én körömvirágolajat vagy mandulaolajat, olivaolajat szoktam használni, összemelegítem, kihűlés előtt, 1-2 db E-vitamin kapszulából kinyomom az olajat, botmixerrel habosítom, bele egy tégelybe, hűtőbe, ha megdermedt lehet használni) Szuper!
Reggel éhgyomorra csalántea (6 hét után 6 hét szünetet kell tartani), útifű tea, lemosásra lehet használni 1:1 arányban diófalevél és útifűből készített teát.
Sok zöldség és gyümölcs (ha teheted akkor reggel 8-9 deci frissen facsart juice (srépa, alma, körte, narancs, uborka, szárzeller vegyesen ízlés szerint) kb. 25 perc alatt jut el a sejtekig, csodálatos!
Próbáld ki, egészségedre! :)))

Értékelés: Nincs

köszönöm!

Kedves Ágika!

Köszönöm!

Megnéztem a családellátót, de a krumplin kívül semmi gyümölcsöt, sem zöldséget nem találtam. Majd visszanézek hátha lesz nekik később, bár azért répák meg paradicsom már most is kéne legyen. A paprikának viszont nagyon örültem, mert olyat már rég keresek. Már csak egy megbízható húsost kéne találni, bár tudom az tilos, de a vaskalapos időseket nem fogom tudni meggyőzni, hogy reggel ne egyen felvágottat, mert egészségtelen .(Szóval ha esetleg valaki tud jó házi sonkást az jelezze .)

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Én is szeretnék

Sziasztok!

Én is szeretnék tanácsot kérni!

Samponszappant szeretnék csinálni-2 félét csináltam már, de nem az igazi-speciálisan zsírosodó hajra és korpás, érzékeny fejbőrre.

Mit ajánlanátok hozzá főzetet és illót? Dió, csalán, mezei zsurló vagy levendula, körmvirág? Bojtorjángyökér? És illó? Teafa, menta , citromfű?

köszi

 

Értékelés: Nincs

A haj- és fejbőrproblémák

A haj- és fejbőrproblémák megoldására ajánlom a hennát!

Értékelés: Nincs

samponszappanhoz

Szia Vera!

Samponhoz jó, ha víz helyett sört használsz (buborékok kikeverése után). A sör az ismert hatás mellett a habzás élményt is növeli. Én szeretem bele a Holt-tengeri iszapot, vagy szegfűszeg főzetet/illót, esetleg mézet. Ha az olajkombinácó közé felveszed a ricinus olajat, az is sokat dobhat a hatásán (hajerősítő, kondicionáló, stb.)

Jó próbálkozást. És nagyon szép a fenti szappanod :-D

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Szerintem ezeket próbáld meg…

A főzethez használhatsz csalánt, bojtorjánt, nyírfát (összehúzó), kamillát (bőrnyugtató)

Az illóolajok közül levendulát, rozmaringot (ezek faggyúszabályzóak), zsályát és citromot (antibakteriális és frissítő tulajdonságuk miatt).

A teafát és a mentát a korpás hajra ajánlják, de ha a “korpa” nem is korpa, hanem esetleg egy eczema, dermatitis, akkor nagyon jót tesz egy körömvirág-cickafarkfű főzet bergamot, kakukkfű és rozmaring illóolajokkal.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

szappanfőzők segítsetek!

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következő szituhoz!

Nem kaptam sehol NaOH-t és mosószódával próbáltam szappant készíteni. Úgy emlékeztem, hogy Vali írta valahol ( ha mégsem, akkor bocs), hogy ez is lúg és ugyanúgy viselkedik a szappanban, mint a nátronlúg. Az arányokat pontosan mértem ki, viszont hőmérőm nem volt, így csak érzés alapján saccoltam, hogy egyenlő hőmérsékletű legyen a 2 dolog (zsír+lúg) összeöntéskor.

Hát ez 3 napja történt és a "szappanom" még mindig elég puha. Nem tudom kivenni a formából. Pedig másnap, amikor láttam, hogy nem keményedett meg, akkor még főztem rajta. Azóta pihen.

Szerintetek a mosószóda a bűnös, vagy a hőmérséklet lehetett rossz összeöntéskor? Mit tudnék csinálni vele, hogy használható legyen?

köszi az ötleteket, ha kapok:  Agin

Értékelés: Nincs

Különféle lúgok – különféle arányok

Kedves Agin!
Rengeteg féle lúg létezik, képzelem hogy a mosószódával is lehetne szappant csinálni, sőt olyanról is hallottam, aki szódabikarbónát használ.
A probléma csak az, hogy a különféle egyéb lúgokból -pontosan mert nem tiszta nátronlúg- különféle mennyiség szappanosít el 1kg olajat, illetve különféle a szappanosításhoz szükséges hőmérséklet is.
A lúgkalkulátorok csak a nátronlúg mennyiségét határozzák meg, ha más lúgos anyagot használsz, akkor kész, kipróbált recepttel kellene próbálkoznod.

A kész szappanodat –szerintem- hagyd még szilárdulni, majd vágd fel s hagyd szikkadni hosszú ideig, minimum egy hónapig. Vigyázz hogy csak gumikesztyűben fogd meg! Azután meglátod mennyire lesz lúgos vagy használható.

Értékelés: Nincs

Biofeleségnek "szappanról"

Köszi Neked is a választ (Shennek is most küldtem el a hozzászólásomat), tulajdonképpen arra gondoltam én is, hogy más arányban kellett volna, nem egyszerűen helyettesíteni a lúgokat egymással. Ma még nem néztem meg, hogy szilárdult-e, de megnézem és lehet, hogy még teszek hozzá ha nem változott semmit. Ha pedig működik, csak lassabban, akkor egyszerűen türelmesebb leszek. Vagy kénytelen leszek beszerezni nátonlúgot...

Na majd valamit kiokoskodok a válaszaitok segítségével, ugyanis nem szeretem feladni a dolgokat és félbehagyni. Biztos van megoldás, csak meg kell találnom!

mindenesetre köszönöm a válaszod, kísérletezek tovább, mert kész mosószódás receptet nem találtam még.

Agin

Értékelés: Nincs

NAOH

Szia!

Én érden vásároltam a minap nátronlúgot 800 gr-os 725.- Ft, egy  "háztartási és vegyiáru" boltban. Még nem készítettem szappant, csak a tudományt szedegetem össze egyenlőre.

Értékelés: Nincs

Mosószóda

NaOH-t a neten keress. Küldök neked priviben webáruház elérhetőséget.

Milyen aránnyal dolgoztál? Honnan szedted az arányokra vontakozó útmutatást? Ez csak azért érdekel, mert én nem találtam mosószódás kalkulátort.

Szerintem az azért jóval gyengébb lúg. Hisz mosogatni is lehet vele, míg a nátron szétmarná a bőröd...

Tudom, nem ez a helyes, de nekem sincs hőmérőm, csak érzésre megyek a hővel kapcsolatban. A zsiradékba belenyúlok, a lúgos edényem külső hőmérsékletéből tudom, hogy jó-e vagy még hűlnie kell.

Azt nem tudom, mit csinálj a meglévő fél-szappanoddal, szerintem erre vonatkozólag nem fogsz túl sok ötletet kapni. Talán majd ha vettél nátront, akkor a kalkulátor-mennyiség felével-háromnegyedével még lehet belőle mosószappan.

Értékelés: Nincs

köszi Shen...

... a választ. Tulajdonképpen nem vettem sehonnan kalkulátort, egyszerűen helyettesítettem a NaOH-t mosószódával. Erre a "gyengébb lúg" dologra én is gondoltam, de hát egy lehetőséget adtam neki. Gondoltam ha beválik, akkor egyszerűbb így, mint 1 dolgot rendelgetni egy webáruházból. Ráadásul ahol én találtam, ott csak személyes átvétellel lehetett ezt megrendelni és nekem pont a város másik végén van. Majd még megnézem az általad ajánlottakat...

Ha menet közben eszedbe jut még valami mentő ötlet, légyszi tudasd velem! Köszi az eddigieket is!

Agin

Értékelés: Nincs

Szappan használt zsírból

Két évig gyűjtögettem a zsírt, férjem unszolására. Ő akart szappant készíteni. Én magasról tettem erre az egészre, de elraktam a zsírt. Télen nem, mert akkor a nem égett zsír a kutyákat illeti. Kinti kutyák, kell a plusz energia :) Két hónapja előszedtem ezt a kb. 4 kiló zsiradékot, és felolvasztva leszűrtem. Majd kint hagytam, nem foglalkoztam vele. Lúgom sem volt, kedvem sem volt. Tegnap aztán csináltam belőle szappant. 

Sajnos folyamat-fotók nincsenek, amit most már bánok, mert a középbarnától eljutottunk a csontfehérig, és nagyon érdekes volt. Szóval olvadás után a zsír tipikus használt zsír volt, nem égett, de barna. Raktam bele még egy darabka faggyút, hogy hátha változtat ezen a randa barnán a hófehér faggyú. Nem változtatott, maradt a barna. Mondjuk mit vártam a 60 deka zsírba tett 5 deka faggyútól??

Belekevertem a feloldott lúgot, és habverővel kevertem elszappanosodásig. Utána a sparhelt tetején, ott ahol nem túl meleg, főztem. Ami nagyjából annyit jelent, hogy állandó kb. 60-70C hőmérsékleten tartva a szappan beérik, a felesleges víz pedig elpárolog. Közben átlag 10 percenként átkevertem. 

Ez az elején könnyű, utána ahogy az anyag változik, nehezedik. Az elegy ugyanis keményebb, nehezebben keverhető lesz. Majd nekem elért egy pontot, ahol teljesen morzsalékos lett. Itt még sárga volt, olyan halvány piszkos-sárga. Fél órát ezzel a morzsalékossággal sem foglalkoztam, majd mikor láttam, hogy nem változik, akkor kapott még két deci vizet. Így megint jó krémes lett, olyan puding sűrűségű. Még mindig sárgás volt, de ettől nem mentem falnak, hisz saját használatra készült, nem eladásra. 

Mivel az egész dolog már több mint két órája tartott, gondoltam ideje áthelyezni a fiókjába, ahol formába szilárdul. Más dolgom is akadt, és botmixer híján kezdett fáradni a karom. Ugyanis ezt a pudingos elegyet még mindig habverőztem.

Viszont eszembe jutott a tojás. Amit rakok a hajszappanba is, most már a habnak felvert fehérjével együtt. És olvastam is róla egy szappanos régi leírásban, hogy belerakták a tojást is. Igaz csak megemlítve volt, az oka nem volt leírva. Mindegy, ha már eszembe jutott, akkor belevágunk ebbe is. 

Felvertem két tojást egyben - azaz nem választottam szét fehérje-sárgájára - , és beleöntöttem.

Közben kevertem veszettül, mert a tojás mentén rögtön szilárdult a szappan. Nem csapódott ki, csak épp keményebbé tette az egészet.  Azt hiszem pont emiatt tették bele, tisztító funkciója ebben a szappanban nincsen. Mikor elkeveredett, az addig sárgás elegyem hófehérré változott, és olyan lett mint a felvert tejszínhab.

Maga a szappan kb. 1 kiló lett készen, viszont kitölti azt a fiókot, amit a szimpla hidegeljárásos szappanból 2 kiló tölt ki. Jó habos, könnyű, pont mint régi leírásokban.

Már csak ki kell száradnia.

És majd' elfelejtettem az illatot! Nincs használt-zsír szaga, teljesen normális szappanillatú. 

Viszont itt a margón megjegyzem, hogy én 1 tojást raknék az 1 kiló zsír alapú szappanhoz, mert a végén már nehéz volt kiszedni a lábosból. A 65 deka zsírhoz picit sok volt a 2 nagy tojás, de azért meg tudtam oldani :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Egy kis "adalék"

Szia Shen!

Gyönyörű lett az iránymutatásod által készített szappanom!! Köszönöm!!!

Lehet, hogy nyílt kapukat döngetek, de a SOAPCALC-ban tallow beef-nek jelölt marhafaggyút jelölöm a disznózsír helyett, (kb ugyanannyi az elszappanosodási száma), és így pontosan ugyanúgy használom +víz és habosítás nélkül. Igaz, a grafikus rész ilyenkor nem a valóságot mutatja, mert a zsír mégsem faggyú!!!! Amikor morzsalékos lesz, egy picit megemelem a hőfokot ( 80-85 fokra a sütőben )  a massza azonnal gélesedni kezd.

Ja és fél nagy tojás elég volt az én 600 g zsíromhoz. 

Értékelés: Nincs

zsírszappan

Szia Shen!

Mennyi lúgot és vizet tegyek a 65 dkg zsírhoz?

Kipróbálom a recepted, nagyon szeretném, hogy jól sikerüljön:)

nátronlúgom van.

köszi!

Értékelés: Nincs

Lúg szappanba

Szerintem a soapcalc.net linket megoszthatom. A használatában tudok segíteni, keress privátban. De persze leírom:

40% folyadékkal számolva 260 gramm víz, és 91,765 gramm lúg. Ezt ezzel a programmal számoltam, ez simán az elszappanosodáshoz kellő lúgmennyiség. A mosószappanokat 10%-kal felül lúgozzuk, hogy ne maradjon elszappanosítatlan zsiradék.

Így neked ezt a lúg mennyiséget még meg kell szorozni 1,1-el. És ezt a szappant kizárólag mosásra használni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

szappanom

Szia Shen!

Köszönöm:)

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a rengeteg megosztott tanácsot, tapasztalatot és kérdést->választ.

Rengeteget segített!!!

Több heti olvasgatás és adatgyűjtés után én is belevágtam a szappankészítésbe. Sajna pontos mérleg hiányában nem sikerült a "pudingosodást" elérni, ezért feltettem a gázra főzni a legkisebb fokozaton és alátétet is tettem, hogy minél kevesebb legyen a hő.

Kevertem azt az olajos zsíros trutyit amit alkottam:) (sertészsír, napraforgó olaj, kókuszzsír, kakaóvaj, barackmagolaj+ NaHo és deszt.víz) Csak kevertem, kutyultam izzadva, félve és vártam a csodát... Ami csak nem jött , időnként kicsit bíztatott, hogy csak összeáll, de kis idő múlva újra szétesett ezért tettem még hozzá oldott lúgot, úgy ahogy elolvadt rögtön bele... Újabb remény, újabb várakozás és keverés, kutyulás. Bevillant, hogy olvastam a tojásról:) gyorsan beletettem egy tojást és főztem még tovább... itt már kb. 2 óránál tartottam újabb tíz perc után megint kezdett sűrűsödni, na most nem kapott esélyt, hogy újra szétessen és gyorsan belekevertem a teafaolajat aztán betöltöttem a faládikába és kivittem a kamrába. Másnap vegyes érzelmekkel szemléltem a láda körüli olajtócsát :) viszont a láda tartalma már hasonlított a szappanhoz.  Szépen összeállt és fel tudtam szeletelni. 

Kisebb szépséghiba, hogy zöldes foltok voltak benne, ami mára (2 hét múlva) eltűnt. Nagyon várom a hónap végét, hogy végre kipróbálhassam.

Bocsi a sok szövegért , de hátha jól jön a tapasztalatom egy másik bátortalan kezdőnekJ

Várom a hozzászólásokat, tanácsokat, hogyan is kellett volna J

Köszönök mindent, nagyon jók vagytok!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Re: Szappanom

Kedves Wadliba,

Az olaj kicsapódása nem csak a kevés lúgtól, hanem a nem megfelelő arányoktól vagy a nem megfelelő hőmérséklettől is lehet.

Ha adhatok neked egy jótanácsot, hagyj a szappanodnak még minimum 4 hetet pluszban, azaz összesen 6 hetet. Azért mondom ezt, mert nem tudni pontosan mennyi lúgott tettél bele –mint ahogy te írtad hogy adtál még hozzá lúgot-, s nemcsak a szappannak kell kiszáradnia, hanem a felelkeges lúgnak is el kell veszítenie az erejét, különben égethet. Lehet hogy most 2 hét után elkezdheted megfogni szabad kézzel, de a mosakodás az egészen más.

Hagyd még pihenni a szappanodat, s majd kb. 6 hét után próbáld ki, először csak kézmosásra.

Értékelés: Nincs

Re: Szappanom

Kedves Biofeleség.

A neved sokat sejtet:)

A szappant végül mosógélben használtam el.

Azóta készítettem (pontos mérleggel mérve) újabb adagot és nagyon elégedett vagyok. Most érik a levendulás olivaszappanom is.

Voltak kísérleteim kecsketejjel és csukamájolajjal is.... háááát nem mindenki díjazta a lelkesedésemet:) a kecsketejesbe nem tettem semmi illót, úgyhogy a családom illant ha a közelükbe kerültem :) utólag lereszeltem és kapott kicsi kamillateát és citrom illót így már nincs " hányás" szaga:))

Szeretnék még körömvirágosat is, teljessen elvarázsol ez a csoda.

 

 

Értékelés: Nincs

mérleg

A mérleg a legfontosabb a szappankészítésnél, mert minden zsiradék lúgszükséglete más. Ha kanállal méregetjük a hozzávalókat, látható, hogy mindig más a kanálban lévő anyag súlya. Függ a lúgszemcsék méretétől többek közt.

Ha alul vagy túl lúgozod a szappant, akkor lehet hogy használhatatlan lesz. Szóval én a mérleghez ragaszkodom, a többi biztonsági előírás számomra opció.

Mosószappant készítettem már úgy, hogy nagyjából 25-30gramm egy kanál lúg, és csak nagyjából mértem ki, mert a mérleg eleme épp lemerült. De annál nem is árt a túllúgozás. Pipereszappant nem csinálnék így. Ne érts félre, nem szóllak le, csak leírtam. Ügyesen megoldottad.

 

Szép napot!

Értékelés: Nincs

mérleg

Igen tudom igazad van kell vennem egy jó mérleget.

De gondolom azért használhatom fürdésre mert az olaj csak akkor folyhatott ki ha nem lúgoztam túl, ugye? Vagy ne használjam csak mosásra? Mit a véleményed?

Köszi!

Értékelés: Nincs

Lúg és olaj

Igazad van, valószínű kevesebb a lúg benne. Mikor majd elsőnek próbálod ki, akkor a kezeden próbáld, és akkor egy kevésbé érzékeny felületen érzed elsőnek ha esetleg nem stimmel valami. De mikor először készítettem szappant, nem tudtam jól használni a szappankalkulátor programot, és 20%-kal túllúgoztam a szappant.  Ez sem marta a bőrünk, jó volt, és már rég használtuk, mikor rájöttem a tévedésre. Annak azért örülök, hogy akkor még senkinek nem adtam belőle :)

A szagát is figyelgetheted, most még lúgosabb az illat, egy hét múlva kevésbé. Én azt tapasztaltam, hogy két hét múlva már óvatos próbát lehet végezni a szappannal. Ha nagyon vastagra van darabolva, akkor ilyenkor középen még lúg szagú. Ezt akkor láttam, mikor nem tetszett a szappan vastagsága, feleztem, és középen még nedves folt volt, illetve az a dauervízhez hasonlító szag.

Egyébként a grammos mérleg pont elegendő, tehát nem olyan fontos a milligramm. Szerintem. Mivel a szappankalkulátor 5%-kal kevesebb lúggal számol, és ezen felül még 5% super fatet teszünk a pipereszappanokba, az a pár milligramm nem fog problémát okozni.

 

Értékelés: Nincs

könyv

Szia!

Igen, sejtem melyik könyvre gondolsz, már várom. Én csak a hozzászólások nyomán némi pluszt írtam le, hogy mindenki eldönthesse nekivág-e, vagy még gyűjt hozzá megfelelő mennyiségű és minőségű információt. A cikket is várom , ha tudok benne segíteni, szólj!

Értékelés: Nincs

Hideg-meleg mindegyik fantasztikus

Sziasztok!

Eddig csak olvasóként voltam jelen, de gondoltam ez egy olyan téma, ahol végre Én is megoszthatok veletek ezt-azt , mivel Én is készítek szappanokat. A cikk remek, köszönet érte!

A megfelelő szappanhoz recept kell, nem célszerű csak úgy érzésre öntögetni bele a zsírokat/olajokat és lúgot! Ha túl kevés lúgot teszel bel, az a jobbik eset, akkor nem fog az elszappanosítható zsírsavak 100%-a elszappanosodni, azaz marad egy kis extraápoló zsírfelesleged. Viszont a túl sok nem tanácsos, mert a szappanod végül lúgosabb maradhat a szükségesnél!

A hideg és meleg eljárás fő különbsége, hogy a főzéssel felgyorsíthatod az elszappanosodási reakciót, azaz korábban is tudod felhasználni. A hideg eljárás viszont kreatívabb – szerintem. Könnyebb vele dolgozni, így fantasztikus és esztétikus darabokat lehet létrehozni. Színezhető agyagporokkal (magas ásványi anyagtartalom), növényekkel, fűszerekkel, stb. Csatolok egy példát, ez egy mézes hársfatea szappan.

 Egyébként a hideg szappan is megfőzi magát, mert a formába öntés után 24 óra melegen letakarva hagyni kell, hogy dolgozzon. Ha közben megnézed, látható, hogy gélesedett az állaga (pudingos, amikor formába öntöd) és fel is melegedett, azaz főzi magát!

A receptek vizes fázisához gyógynövények főzetét is használhatod, így hatékonyabb lesz, illetve egyes főzetek (fahéj, csipkebogyó) színt is adnak, és a természetes illatanyagok is megmaradnak.

A lúg mennyisége változó a zsírok-olajok összetétele alapján, tehát egy receptet nem célszerű úgy változtatni, hogy a lúgot nem kalkulálod hozzá!!! – ahogy Biofeleség is megírta!!!

Tinne – a hideghez is lúgot használsz, amivel óvatosan kell bánni, erős maró méreg, könnyen belélegezhető – baba közelében nem javasolt hazsnálni. Ha privátban írsz, akkor szívesen küldök Neked ingyen 100%-os olíva szappant, az a babára is remek….amennyiben valamit használsz a fürdetéséhez.

Zsuzsi73 – vannak 1-2 napos tanfolyamok, ahol megtanítják a lényeget, aztán jöhet a fantázia! De ha nem akarsz elmenni ilyenre, akkor (ha Bp-n vagy) szívesen megtanítom Neked ingyen, just for fun. Nem mondanám, hogy veszélyes üzem (egyedül a lúg), de nem árt, ha tudod mit kell csinálnod.

Egyébként olyan, mint a drog, mert egyszer kipróbálod, és nem bírod abbahagyni! Mindenkit csak bátorítani tudok a szappankészítésre! 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.3 (4 votes)

Én is szeretnék tanulni! :-)

Kedves Holin!

Én is régóta szeretnék szappankészítést tanulni, de mivel Miskolcon még nem sikerült, mert itt nincs senki aki megtanítana. (vagy legalábbis még nem találtam rá) Csatlakoznék a tanulni vágyókhoz, szólj, ha aktuális még a felajánlásod.

Előre is köszönöm a lehetőséget! (már ha lesz )

Értékelés: Nincs

Remek a hozzászólás is! :-)

Kedves Holin!

Nagyon köszönöm a kiegészítéseidet, nagyon hasznosak!
A cikkemben említett könyv szerzőinek honlapjáról már összegyült az anyag, csak rendeznem kell, s akkor fel tudom majd tenni. S mivel a csopotjuknak is tagja vagyok, nem akartam a beleegyezésük nélkül cselekedni, csak arra várok. Ők -mivel több mint 10 éve készítenek szappant, a könyv már harmadszor jelent meg- igen részletesen és nagyon világosan írtak le mindent, remélem hogy mindenki számára használható dolog sül majd ki belőle.

Értékelés: Nincs
Zsuzsi73's picture

Tanulni szeretnék

Szia!

Örömmel olvastam a hozzászólásodat,és minden segítséget szíves fogadok. Pesti vagyok és nem zárkózom el a tóled való tanulás lehetőségeitől.

Értékelés: Nincs

Kedves Zsuzsi73!

Kedves Zsuzsi73! Megtisztel bizalmad! Ha gondolod írj priviben és egyeztetünk! 

Értékelés: Nincs
Zsuzsi73's picture

válasz holinnak

Kedves Holin!

Szeretném én felvenni veled a kapcsolatot priviben, küldtem is neked levelet a kapcsolatok részen, de nem tudom,hogy sikerült-e. Na mindegy , valaki majd csak segít. Mindenesetre köszi a segítséget.

Értékelés: Nincs

kapcsolat felvétel

Kedves Zsuzsi!

Én is megpróbáltam, írtam Neked, de ezek szerint semmi :-D. Írtam az ügyfélszolgálatnak is, talán kiderül, hogy miért nem sikerült. Addig kitartás, majd csak megoldjuk :-D. 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

kapcsolat

Kedves Holin és Zsuzsi! Továbbítottam a problémát a webmesternek, utána néz és hamarosan ír Nektek!

Értékelés: Nincs

kapcsolat

Kedves Epermami!

Hálás köszönetem! Csak összehozzuk előbb-utóbb.

Értékelés: Nincs

Bőr ph

Sziasztok,

Bőr ph-val kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a bőr védelmét ellátó "savköpeny" is egy tévhit? Elméletileg ez a savas közeg tartja távol a kórokozókat.. Vagy a semlegestől kicsit savasabb (nem 5.5, hanem magasabb) ph-jú savköpeny is megbirkózik e feladattal? Magyarul: egy egérszséges bőr ph értéke tényleg közel semleges??? Köszönöm ha válaszoltok:)

Értékelés: Nincs

bőr ph

Kedves Szillamilla, Peter Jentschura és Josef Lohkamper "Teljes megtisztulás" című, méregtelenítésről szóló könyvében azt állítja, hogy a savas védőköpeny hipotézise egy nagy tévedés, valójában nem másról van szó, mint a szervezet öngyógyító törekvéséről, hogy a salakanyagoktól, felhalmozódott savaktól a bőrön keresztül (is) megszabaduljon.

A mai, "modern" világban szinte nem létezik olyan ember, aki kisebb-nagyobb mértékben ne lenne elsavasodva a megváltozott életkörülmények miatt (stressz, élettelen, értéktelen táplálékok, környezeti mérgek, sugárzások, stb.)

A magzatvíz ph-ja 8.5, a csecsemők bőre bázikus kémhatású. Mintegy 30 évvel ezelőttig csak bázikus testápolás létezett.  

Amit ma "testápolás" néven művelünk, az nem más, mint az 5-ös, vagy még alacsonyabb ph-jú  tusfürdőkkel, testápolókkal visszakényszerítjük szervezetünkbe a természetes méregtelenítési folyamat során kifelé igyekvő savakat. Ezek a bőr optimális 7 ph-jánál több, mint százszor, az ideális testápoláshoz szükséges 8 ph-nál több, mint ezerszer savasabbak. A bázikus testápolás segíti a bőr méregtelenítési törekvését, hozzájárul a savak, salakanyagok közömbösítéséhez, eltávolításához.  

A bőr savasságának mértékével ugyanaz a helyzet, mint más értékekkel manapság: az átlagos vérnyomásérték, koleszterinszint egyre növekszik, így ami nemrég még beteg szintnek számított, ma már normálisnak számít, mégpedig kizárólag azért, mert ami statisztikailag eddig kevesekre volt igaz, most általános érvényű lett. Nem másról van szó, mint hogy az emberek nagyjából egyformán reagálnak és egyformán lesznek egyre betegebbek. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Mártu's picture

Bőr pH

Bizony a bőr pH-ja közel semleges. Ezt és ezt érdemes elolvasnod.

Értékelés: Nincs

még mindig bőr ph:)

Köszi a választ Mártu, elolvastam, amit ajánlottál, sőt, igazából ezt már régebben is olvastam Nálatok. Azonban még mindig ködös kicsit ez a dolog... Itt azt olvastam, hogy a verejték ph-ja lúgos, én pedig úgy tudom, hogy savas, pont a baktericid hatás miatt. Segítség, akkor most hogy van ez? :)

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Keresek egy lakmuszpapírt

Már úgyis ki akartam próbálni, van itthon valahol lakmuszpapírunk, megmérem a pH-t, aztán megírom mi lett az eredmény.

Értékelés: Nincs

?

Kedves Mártu! Mennyi lett?

Értékelés: Nincs

Várom:)

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

A szappankészítés hogyanja

Kedves Érdeklődők,

Éppen levelezek a cikkben említett könyv szerzőivel, reményeim szerint hamarosan össze tudok állítani egy több mindenre kiterjedő cikket a hideg eljárásról.

Az igaz, hogy a hideg eljárással való szappankészítés nem ördöngősség, de a megfelelő elővigyázatosság nagyon lényeges, s pont az esetleges félelmek miatt szeretnék komplett információval szolgálni.

Értékelés: Nincs
Tinne's picture

Szappan főzés

A szappan készítés engem is nagyon érdekelne, mivel a bolti vackok teljesen kiszárítják a bőröm.

Mivel egy hat hónapos babával vagyok itthon, időm van, csak nem mernék most a kicsi mellett főzni. Így valószínűleg nekem a hideg főzés lenne a legjobb. Ha valakinek még van receptje, nagyon örülnék neki.

Hol kapok nátium-hidroxidot? (bocs, ha nem jól jegyeztem meg a nevét...)

A többi hozzávalót azt hiszem nem lesz gond beszerezni.

Tinne

Értékelés: Nincs

nem ördöngösség

Mi Karácsony előtt csináltunk szappant barátnőkkel (hidegeljárásost). Nem nagy dolog, nem kell abszolút túlbonyolítani. Semmivel nem nehezebb mint mondjuk egy főzeléket megcsinálni :) Mi is nagyon izgultunk, de teljesen alaptalanul.

Mi az alant leírt recept szerint készítettük, beleírtam a tapasztalatainkat:

500 g zsiradék (mi az egyik szappanban disznózsírt és olivaolajat, a másikban kókuszzsírt és olivaolajat használtunk)
63 g NaOH (nátrium-hidroxid)
156 g desztillált víz
kb. 1 kávéskanál illóolaj

(Sokmindennel lehet dúsítani színezni. Pl. kurkuma a sárga színhez. Levenduladarabok, szárított körömvirágszirom, stb.)


1.
Mérjük ki a megfelelő mennyiségű zsiradékot!
2.
Melegítsük lassú tûzön rozsdamentes fém- vagy zománcos edényben, amíg összeolvadnak, utána hagyjuk lehűlni 54 °C-ra, idõnként keverjük meg!
3.
Mérjük ki a NaOH-ot és a vizet!
4.
Öntsük a NaOH szemcséket a vízbe, és keverjük, amíg feloldódik! (Üvegedényt használjunk! Mi befőttesüvegben csináltuk.) Vigyázat!!! A reakció nagy hőfejlődéssel jár! (Mi bekeverés után hideg vízbe állítottuk az üveget a mosogatóba.) Hagyjuk az oldatot lehűlni 54 °C-ra. Használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt! Ne lélegezzük be a gőzöket! (Nem kell azért megijedni. Jól szellőző helyiségben nyitott ablak mellett kevertük be.)
5.
Amikor mind a 2 komponensünk, a zsír és a NaOH oldat is 54 fokos, adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsírhoz, és óvatosan keverjük össze! (Folyamatosan mértük mindkét cuccot. Lehet játszani, szabályozni a hőmérsékletet azzal, ha a NaOH oldatot kivesszük ill. visszateszzük a hideg vízbe.)
6.
Kevergessük az oldatot a besűrűsödésig, addig a pontig, amikor még a szappan visszacsöpög a kanálról, de nyomot hagy a keverék felszínén! Ilyenkor már „ír” a szappan. (Olyasmi állaga van mint a pudingnak egyébként és egyre sűrűsödik.)
7.
Adjuk hozzá a színezõ anyagokat, illóolajokat!
8.
Keverjük össze, és öntsük az elõkészített, kizsírozott formákba! (Nekünk a kizsírozott műanygdoboz nem vált be, beleragadt a szappan. A szilikonos sütőformák viszont igen.)
9.
Takarjuk le a szappant egy takaróval vagy törölközővel, és hagyjuk állni 24 óráig, vagy a keményedésig! (Nekünk másnap még elég puha volt.)
10.
Vegyünk fel gumikesztyût, borítsuk ki a szappant az öntõformákból, és vágjuk fel a kívánt méretre!
Utána takarjuk be ismét a szappandarabokat, és hagyjuk érni legalább 4 hétig! (Nekünk tovább tartott. Kb. 1,5-2 hónap múlva lett elég kemény.)

Értékelés: Nincs

Szappanfőzés

Éppen a tegnap gondoltam a szappanfőzésre, már régóta készülök rá, még nem csináltam soha, és már elég  nem olvastam az oldalt  most meg "véletleül" idetévedtem. Tiszta telepátia .

A hidegkeveréses eljárást akarom kipróbálni, nem disznózsírral, hanem növényi olajokkal. Akinek van tapasztalata, recptje írjon szerintem sok embert fog érdekelni.

Jó éjszakát mindenkinek.

Értékelés: Nincs

Szappant főz

az én édesanyám is Erdélyben:)

Imádok vele mosni, minden foltot, koszt kivisz!!!

Ha érdekel itt többeket a recept, megígérem ha eljön hozzánk, pontosan kikérdezem minden részletét és megírom!azt tudom, hogy marószóda kell hozzá, de hogy annak itt Magyarországon mi az igazi neve, és hogy lehet-e kapni azt nem tudom ? Aki tudja írja meg legyen szíves! Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Marószóda

A nátrium-hidroxid (NaOH) népies nevei: marónátron, nátronlúg, marószóda, marólúg, lúgkő.

Engem nagyon érdekelne Édesanyád receptje :-)

Értékelés: Nincs
Maja0's picture

Zsírból szappant

Én is főzök hideg és melegeljárással disznózsírból mosószappant és piperét is más értékesebb olaj hozzáadásával. Édesapám nagyon örült neki, retrohangulat és hasznosság egyben! Mint gyerekkorában! Ők a sima disznózsíros szappannnal mostak és mosakodtak is. Nem volt ismeretes a problémás bőr!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Maja0's picture

hideg eljárás

A hideg eljárással készített szappan menete röviden: lúgoldat elkészítése (desztillált víz + nátriumhidroxid) és 45 fokra hűtése, majd az olajokat is 45 fokra melegítjük. Az olajokhoz hozzáöntjük a lúgoldatot, botmixerrel habosodásig-pudingosodásig keverjük. Színezhető illatostható. Majd formába öntjük, lefedve szobahőmérsékleten 1 napot pihentetjük. Másnap kicsomagoljuk és daraboljuk.

Meleg eljárás: pudingos masszánkat sütőben alacsony hőfokon melegítjük tovább, sokféle alakban zajlik a szappanosodás, kb. 1,5 óra múlva a kész masszát illatosítjuk-szinezzük, formába öntjük.

Házi főzés: olaj + lúgoldatot gázon főzzük, kavargatjuk, besűrűsödésig főzzük. Natúron hagyható de illatosítható-színezhető a massza. Formába öntjük .......

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Kedves Maja!Nekem a hideg

Kedves Maja!

Nekem a hideg eljárás nem sikerült

Maradok a hagyományos régi bevált recepteknél.

A jó szappanokat főzni kell...(sajnos idő igényes...)

Értékelés: Nincs
Maja0's picture

Hidegeljárás miért nem sikerül?

A hidegeljárás a legegyszerűbb, de őszintén én is főzöm gázon a szappant, a piperét meg hidegen, mert akkor jobban tudom színezni, illatosítani. Mi a probléma a hidegeljárásnál, miért nem megy neked? A főzést leírnád, hogy tanulhassunk belőle? Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Zsuzsi73's picture

Szappanfőzés otthon!

Kedves Maja0!

Én is szeretném megtanulni, hogyan kell házilag természetes szappant készíteni. Leírnád nekem, hogy hogyan, milyen arányokkal dolgozol! Ez a hideg eljárás egész egyszerűnek tűnik. Lúgkövet honnan veszel? Hetek óta nézelődöm a neten, de amikor a marónátronról olvastam, hogy szemüveg meg védőfelszerelés kell hozzá picit visszariadtam. De téged olvasva, hogy otthon a gáztűzhelynél készíted már nem látszott olyan félelmetesnek.

Értékelés: Nincs

szappankészités...

 Sziasztok!!

 Lassan már megtanulom az oldalt használni :D D

 Én csak annyit füznék hozzá a szappan készitéshez, hogy láttam olyat a neten, hogy nem kell a nátrium-hidroxid, helyette sima natur glicerines kész szappant melegitünk fel egy edényben, de ugy hogy vizzel teli edénybe teszük azt az edényt amibe a szappan van, ill olvasztás elött fel daraboljuk minnél kisebb darabokra, minél kisebbre tudjuk darabolni annál jobb lesz az eredmény....

 Erröl mi a véleményetek?? vagy a ösrégi kimérös modszer a legjobb??

Ill még annyi a kérdésem, hogy a legolcsobb glicerines kész szappan is jo a megvalositáshoz, vagy vegyek drágábbat ami jobb??

Ill még azon kezdtem el filozni hogy növényi glicerint használni a szappan készitéshez, hogy felmelegiteni olvasztani, és utánna illatositani szinezni esetleg kész szappant hozzáadni.... szerintetek??

Vagy ez a fa lugos a jobb?? de fa lugot honan szerzek??

Én ezt a nátrium izét nagyon veszélyesnek tartom, jobb lenne ezek a modszerek de kiváncsi vagyok a ti véleményeitekre is!!

 Irjatok és üdv: hamyka

Ui: lehetöleg emaiben tehát privátban válaszoljatok a kérdéseimre, ill várom Vali válaszát is.....

Nekem ez a kimérösdi nem tetszik, jobban tetszenek amiket irtam.....

További jo kutyulgatást kivánok mindenkinek nagyon jo a forum!! irjatoook!!!

Értékelés: Nincs

Hamykának

Kedves Hamyka,

Az ötlet nem új, a szappanok újrafelhasználására rengeteg recept kering interneten is.

A probléma csak az, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható természetesnek, natúrnak mondott szappanok is tartalmazhatnak szintetikus felületaktív anyagokat és tartósítószereket. Ezeket biológiailag lebomlóknak titulálják, de irritálóak és nagyon ártalmasak. Azokat a szappanokat amik az olajokon/zsírokon, vizen és lúgon kívül mást is tartalmaznak, egyszerűen nem szabad használni. Olyan allergiát, irritációt okozhatnak, amit utána hónapokig lehetne kezelni.

Sajnos el kell fogadnod, hogy nincsen szappan lúg nélkül. Viszont a kész szappanban nincs már lúg, mert teljes egészében átalakul.

A glicerin önmagában nem szappan-alapanyag, rengeteg minden kellene ahhoz hogy szilárd szappant csináljunk belőle. Ez egy folyékony anyag, pontosan a zsírsavak és a lúg kémiai reakciójának, vagyis az olaj elszappanosításának a mellékterméke. A természetes glicerint is szappanból vonják ki.

Ha a reszeltszappan-technika tetszik, keress garantáltan természetes szappant, ami szintetikus vackoktól mentes, és ellenőrizd az összetételüket mielőtt megvásárolnád. Ilyen szappant találsz a Bionom Bioboltban is.

A szappant aztán le lehet reszelni és gőzfürdő felett egy csepp vízzel felolvasztani, majd hozzáadni olajat, mézet, fűszereket, illetve kávét vagy magokat ha radírozó szappant szeretnél.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

bio-szappan házilag

ui: még annyi jutott eszembe, hogyha növényi glicerinnel szeretném megcsinálni a szappant mi kell még hozzá? ill a növényi glicerinnel készült szappan egészséges??

irjátok meg!!

irjatok és üdv: hamyka

ui:Egyenlöre ennyit szeretnék tudni, nem szeretnélek titeket a sok kérdésemmel leterhelni...

Értékelés: Nincs

bio-szappan készités házilag.....

Sziasztok!!

ujra én :)

Hüü, köszönöm a sok-sok segitséget......

 Jo lenne házilag elöállitani  bio szappant, mert a készeket kicsit drágának találom....

És jo lenne ezt a nátrium-hidroxid izét lecserélni valami másra, ami nem olyan veszélyes mint ö, ezért jutott eszembe a növény glicerin.....

Gondolkozzatok, filozzatok hogyan lehetne helyettesiteni a nátrium-hidroxidot,de ugy hogy ne menjen a minöség rovására, de gyorsabban elö lehessen állitani, ill az én megérzésem szerint tudjam megcsinálni a szappant...

Tudom most feladtam nektek a leckék, és tudunk mi is olyan jo szappant csinálni mint ami kaphato a boltban, csak azt a fránya nátrium-hidroxidot kell lecserélni valamire!!! Aki nagy vegyész kérem segitsen nekünk :)

Veszélyes anyagot nem szivesen hozzok be a házba, kis gyerek nincs, anyukámmal élek, vigyázzni akarok az ö egészségére is!!

Jó ez a boszorkány konyha, nekem nagyon megtetszett!!

Irjatok és üdv és puszi nektek: hamyka

ui: köszönöm tényleg, hogy ilyen sokat segitetek nekem nagyon sok pénz kidobásátol kiméltek meg :)

Értékelés: Nincs

Na, akkor újra nekiugrok…

…hogy megmagyarázzam: a glicerin a szappanból jön, a folyamatot visszaforditani nem lehet, tehát a folyékony glicerinből nem lehet újra szappant csinálni.
Kész, lereszelt és felolvasztott szappanhoz hozzá lehet adni, de annak nincs értelme, mert abban már benne van.

Kedves Hamyka! Vagy veszel kész szappant vagy csinálsz szappant házilag lúggal. Egyéb lehetőség nincs.
Viszont a kezdéshez a reszelt szappan nagyon jó, én is így kezdtem. Próbálok beküldeni ilyen recepteket is.

A nátronlúggal kapcsolatban pedig én is csak rosszat hallottam Édesanyámtól és soha hozzá se értem volna, míg a szükség rá nem kényszerített. Tudnod kell, hogy a lúg csak akkor veszélyes, ha nem vagy vele óvatos. Abban a pillanatban hogy betartod a biztonsági szabályokat (remélem nemsoká megjelenik a másik cikk is a szappankészítésről), a barátoddá válik. Nem ördöngősség a szappankészítés, és nagyon szórakoztató.

Értékelés: Nincs

NaOH

Kedves Hamyka!

Kereshetsz anyagokat a lúg pótlására, de teljesen felesleges, mert normális klassz szappant csak ezzel lehet készíteni ha főzött, ha "hidegen" készített. Régen is ezzel főzték a szappanokat! Semmivel sem veszélyesebb, mint a hypo, domestos és társa - már ha használsz ilyeneket, én nem - csak elővigyázatosan kell bánni vele, szellőztetés, gumikesztyű stb. Ha a lúgot feloldottuk a folyadékba és a zsiradékkal reakcióba lép, már messze nem olyan veszélyes.. Nekem van 2 gyerekem mégis csinálok szappanokat, de csak akkor, ha nincsenek láb alatt. Használok kesztyűt, maszkot, szemüveget és szellőztetem amíg oldom és keverem a zsiradékokkal. Ha IGAZI szappant akarsz csak ezzel fog menni.

Sok sikert!:)

Értékelés: Nincs

házi szappan készités....

Sziasztok!!

 Köszönöm szépen a jo tanácsokat és meg is fogadom öket :)

 Ha ezzel a nátrium hidroxiddal készitem a szappanokat mennyi jön ki a 900 grambol??

ill ha folyékony szappant szeretnék csinálni a 500 grambol mennyi lesz belöle??

 Tudom,tudom elég hülye kérdések ezek, ezeket azért kérdezem hogy nem esik össze a szappanban ezek az összetevök?? tehát ahány gramosak kb annyi szappant is lehet belölük csinálni??

Érdekesség:

Az elébb láttam a neten olyat hogy poros sampon,használtatok már ilyet?? meg is lepödtem hogy por formájában sampon.... igaz a gyogyszerek is porosak ha szét törjük öket miért ne lehetne a sampon is poros :D :D

Miest megláttam a poros sampont egyböl szolt az agyam hogy te hamyka figyelj csak megkéne probálni házilag poros sampont elöállitani.... tehát egyböl ismét a boszorkány konyha jutott az eszembe :) :D :D

Hogyan lehet házilag száraz sampont csinálni? van rá ötletetek? irjátok meg!!

irjatok és üdv és puszika a hölgyeknek a 2 édes arc feletekre:hamyka :)

Értékelés: Nincs

Porsampon

Összetételét ITT találod! Ez nem olyan sampon, ami habzik, a lényege a gyógynövények kombinációja, ami jó hatással van a fejbőrre, hajhagymákra!

Értékelés: Nincs

sampon....

Sziasztok!!

ujra één!!

Szerintetek melyik a jobb? ez a por sampon vagy pedig a régimodi sampon??

Azt tudom hogy ez a por sampon olyan lenne hogy felvinni a hajra és már kész is..... láttam én ezt spray formájában is... Azt nem tudom hogy spray formában hatásosabb-e mintha a kezünkel vinnénk fel a sampont.....

Azt is megértettem, hogy nátriumhidroxidbol ill a Kálium hidroxidbol lehet szappant csinálni.... olvastam olyat is, hogy mososzodával vagy mivel szappant késziteni, ez nem jo szappankészitéshez??

Az még a kérdésem jelen pillanatban, hogyha netröl akarok rendelni de postával nem szállitsák ki ill itt Szegváron vagy Szentesen sem kapok akkor honan kapok?? erre is várom az ötletedet, akkor ti küldenétek nekem?? esetleg ti is tudtok nekem küldeni? ha igen milyen árban? irjátok meg!!

Irjatok és üdv: hamyka :)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hamykának szállítás

Kedves Hamyka!

Nem teljesen volt számomra világos, de úgy vélem arra voltál kíváncsi, hogy a bionom.hu milyen szállítási tarifával dolgozik. Erről ITT tudsz tájékozódni.

A por és spray formájú samponokhoz nem tudok hozzászólni. Ehhez tudni kellene az összetevőket.

Niki

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szappankészítők figyelem! Segítsünk

Hamykának! Igaz ő arra kért, hogy privátban kapjon választ, de én arra biztatok minden Kedves Tapasztalt Szappankészítő Olvasónkat, hogy nyílt oldalon adjon választ Hamykának, hogy mások is tanulhassanak belőle!

Különben elárulok egy titkot, hamarosan lesz szappanfőző-tanfolyamunk is!

Niki

Értékelés: Nincs

Azt szeretném kérdezni, hogy

Azt szeretném kérdezni, hogy a gyógynövények hatása nem veszik el a szappan " főzés" alatt? És hogy a gyógynövények gyógyhatása bőrőn keresztül is ua. mint ha az emésztőrendszerbe kerülnének?  Honnan lehet tudni, hogy a kémhatás milyenre sikerül az érés végeztével? Választ előre is köszi ! Jó a beszélgetés, sziasztok! Erika

Értékelés: Nincs

gyógynövények hatása

Kedves Erika!

A szappanban használt gyógynövények hatóanyagai bizonyosan sérülnek egy kissé a lúg hatására, és ugyebár a szappant le is mossuk magunkról. Talán valóban jobb lenne kenőcsben használni őket.

Viszont pontosan a káros anyagokról szóló cikkekben szinte mindenhol az olvasható, hogy a szintetikus vegyületek kétszer olyan gyorsan szívódnak fel a bőrön keresztül mint az emésztőrendszeren át. Ha a szintetikus szerek ilyen gyorsan felszívódnak, akkor a gyógynövények kivonatai miért ne?

Értékelés: Nincs
Maja0's picture

Zsuzsi szappant főzne

Marónátront neten keress, különböző biowebáruházaknál kapható, ha Budapesti vagy akkor még személyes átvétellel is megoldható, Bp József krt. Van 1 cég Nagykőrösön is, ők nagyon jól áron adnak el. Recepteket ugyan csak neten nézhetsz szapanozós oldalakon.... jaj nem tudom lehet-e konkrétan írni dolgokat,még kikapok Valiéktól. Szóval használd a keresőt!!!!!!! Konkrétumokat később írok ha engedélyt kapok rá!

Egy szappanrecept, kb normál-érzékeny bőrre: 200 gr pálmaolaj (Tes..o áruház fritőzolaja) 150 g kókuszolaj, 130 g oliva, 20 g sheavaj pudingosodáskor, 160 g desztilált víz, 71 g Naoh.

Az elkészítés menetét hidegeljárásnál fentebb találod.Írj ha nem értesz valamit.

Értékelés: Nincs
Zsuzsi73's picture

Szappant főznék

Kedves Maja0!

Köszönöm a válaszodat.. Nagyon örültem neki, egyébként pesti vagyok. Várom a beigért konkrétumokat, akár privibe is. Megpróbálok mielőbb mindent beszerezni.

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Szappan téma

Szia Maja!

Nem kapsz ki semmi miatt! 

Privátban amúgy bárki bármit írhat egymásnak 

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Valamiért nem sikerült.

Valamiért nem sikerült.

Pontos mérlegem nem volt, lehet hogy ez volt a hiba.

Amikor láttam hogy nem működik akkor öntöttem még lúgoldatot, zsírt a keverékhez és főztem egy ideig.

Nagyon jól eltaláltam az arányokat mert amikor a botmixert belenyomtam akkor egy jó sűrű gél lett amit formában öntöttem és másnap elég kemény lett hogy darabolni tudtam.

 

Értékelés: Nincs

Kis külömbségek, nagy csalódások

A hideg eljárásban  minden mennyiségkülömbség számít. Mivel nem főzünk, hanem az olaj-lúg kémiai reakció természetes hőét használjuk ki, minden olajtípus vagy –mennyiség változásakor újra kell kalkulálni a szappanosításhoz szükséges nátronlúg mennyiségét is.

Értékelés: Nincs
korena's picture

Szappan

Milyen az a hideg eljárás? Ha nem titok. Én csak a főzős eljárásról olvastam. Mindenkinek aki főzi a szappant mély elismerésem. Azt olvastam, hogy elég veszélyes és hosszadalmas munka ez, és hogy régen kint a szabadban bográcsban főzték. Ti is így készítitek?

Értékelés: Nincs

Szappan

Kedves Bioféleség, kedves Shen!

Én is szívesen olvasnék még a szappanfőzésről, esetleg ki is próbálnám. 

A tej és rokonai melyik fázisban, milyen arányban, és milyen célzattal kerülnek bele?

Üdv. Csilla

Értékelés: Nincs

Tejes szappan

Ahogy mi készítjük:

Tejsavóval oldom a lúgot. A zsiradék olívaolaj és sertészsír.

Mikor ez a megfelelően elkészített keverék elszappanosodott, akkor rakok bele aludttejet, amit nyers tehéntejből én altattam. Mennyiség? Egy kiló zsír-olaj alaphoz olyan 2,5 decit. Szépen elkeverem ezzel is, majd jön a super fat, ami az elszappanosítatlan vajat, olajat takarja. Általában a tejszappannál egy darab teavajat olvasztok és keverek bele.

Mindez megoldható kecsketejjel ill. kecske-aludttejjel is. 

A célja pedig az, hogy a bőr védőrétegét, ami egyfajta tejsav, rendben tartsa, illetve én először intim szappannak készítettem. Mivel az intim mosakodókra igény van, bár én sosem éreztem szükségét. Utánanéztem, hogy mi van a házi intim szappanokban. Sehol nem találtam aludttejeset, csak egy helyen túrósat, illetve a joghurt amit használnak még. Viszont jó ez az egész testre, nem kell intim területre korlátozni a használatát.

Nálunk ekcéma ügyben is nagy segítség volt a nyers tejes kenegetés, házi aludttej vagy tejsavó öntése a fürdővízbe.

Értékelés: Nincs

Tej szappanba

Kedves Csilla!

Én kecsketejet ill. tejport használtam eddig. A kecske és egyéb tejet lefagyasztva víz helyett kell használni, ebben oldani a lúgot vagy lehet teával, vízzel stb. keverve is. A tejport a pudingosodáskor formába öntés előtt elég. De lehet pl. vajat is használni, belekalkulálni a zsiradékok közé.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Maja0's picture

Vera szappanjai

Vera, ezek nagyon mutatósak. Meg lehet kérdezni, melyik kb. milyen?

Értékelés: Nincs

Szappankáim

Szia Maja!:)

Köszönöm szépen. Ezek az első szappanjaim, azóta többet csináltam már. Amik alul vannak: Levendulás-körömvirágos, jojobás-szőlőmagos, aztán van méhviaszos testápoló is. A középen és felül lévők ugyanabból a masszából vannak (napraforgó,oliva,ricinus és pálmaolaj) és növényi szinezékekel (spirulina, annato,alkanna) szinezve.

Értékelés: Nincs
korena's picture

Dédi mama főzött szappanja

Dédi decemberben elment és magával vitte a szappanfőzés ősi receptjét is. Még van a szappanból 2 darab. Legszívesebben rejtegetném, de semmi értelme nem volna, ha nem használnám. Ez a szappan igazi sertészsírból és lúgból készült csúnyácska és fúrcsa alakú, de számomra mindennél többet ér. Minden foltot kihoz a ruhából és mosakodásra éppolyan kiváló. Sehol nem láttam hozzá hasonlót.  Főz még valaki szappant Magyarországon zsírból?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

hagyományos szappan zsírból

Orosházán működik egy szappanüzem, kérésre postáznak is. (sőt zsírt is vihetsz, akkor olcsóbban adják a szappant)

Értékelés: Nincs
Panki74's picture

Szappan

Csak ajánlani tudom! Nagyon olcsó és jó minőségű! Mi azzal fürdünk (hajmosásra is kiváló, de nem szabad megfeledkezni az ecetes öblítésről), mosunk, mosogatunk, és szinte az összes tisztítószeremnek az alapja!

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)
korena's picture

szappan

Megint lehidalok. Orosházán készül szappan a boltok pedig tele vannak "naturnak" mondott külföldi műanyag sza........ppanokkal. Nagyon szépen köszönöm az infót!!

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Én Én főzők

Én Én főzők

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

recept

Szia! Elkérhetem ezeknek a szappanoknak a receptjét?Erika

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Sajnos nincs recept mert

Sajnos nincs recept, mert szemre csináltam.

Van benne olívaolaj, mangalica zsír és menta.

Értékelés: Nincs
korena's picture

Szappan főzés

Dorka! Látom, hogy eszméletlen jó helyen vagyok itt. Már szinte elsirattam az igazi zsírból készült szappant, és tessék !!! Nem is egy, mindjárt két szappanfőzőt is megismerhetek! Nagyon örülök!

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Szappan

Ráadásul Dorka nem lány, hanem fiú, jóó, mi? 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Zsírszappan

Igen, főzünk. Disznózsírból, marhafaggyúval, nátronlúggal.

Elsőnek trisóval készítettük, de az foszfátos is és nem volt olyan a tisztító hatása. Most simán nátronlúggal szappanosítjuk el a zsiradékot, és a szappan tökéletes.

Ami érdekes volt, hogy a faggyú illata kicsit a shea vajra emlékeztet :)

Értékelés: Nincs

Zsírszappan

Szia Shen!

Azt szeretném kérdezni, hogy a zsírt hol veszed?  A boltban vásárolt jó-e hozzá? Mert sajnos én csak ahhoz jutok hozzá. Nátronlúgot bioboltban is lehet kapni. Ott vettem. Először én is tartottam a szappan készítéstől. De amikor Vali azt írta, hogy nem veszélyesebb mint bármelyik vegyszeres tisztítószer, akkor belevágtam. Több mint 2 hete csináltam. Látszatra nagyon jó az állaga. A neten találtam videót, a levendulásszappan késztéséről. Azt az utasítást követtem. Két félét csináltam. Síma levendulást, és levendula-kubeba-szegfűszegest. Jó lenne ha tennétek föl recepteket. További szép hétvégét mindenkinek.

Értékelés: Nincs

Zsír szappanba

Ugyanaz a zsír, amit étkezésre lehet kapni. Szappannak a legolcsóbbat veszem, annak mindegy hogy hidegen préselt vagy sütött zsír. 

Értékelés: Nincs

Szappan

Azt írod, hogy "Manapság szinte minden természetes szappan növényi olajokból készül...". Ez vajon miért van így? Az életviteli, állattartási szokások megváltozása miatt lehet? Te milyen alapanyagot használsz?

Nagyanyám még összegyűjtögetett (avas, fogyasztásra már nem alkalmas) zsiradékokból főzte, ha jól emlékszem. Nagyon szépen tisztított az is, csak azt használta, és lehetőleg eső vizet. 

Furcsállom, amikor shea vajról, jojoba olajról, meg egyéb ilyen méregdrága alapanyagról olvasok (nem itt). Már csak azért is, mert általában messze vidékről, sok üzemanyag elfüstölésével kerülnek ide ezek a termékek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Olajok és zsírok a szappanban

Nem vagyok kémikus, sem kozmetikus vagy bőrgyógyász. Amit saját kútfőből mondhatok –ha jól tudom-, az az hogy az állati zsírok teli vannak telített zsírsavakkal és elsősorban a test hidegtől való védelmére szolgál.
A növényi olajok összetételében különböző mértékben vannak jelen telített, telítetlen, többszörösen telítetlen és esszenciális zsírsavak illetve vitaminok és ásványi anyagok, melyek nem csak védik, de táplálják a bőrt. A különféle olajoknak különféle bőrre gyakorolt hatásuk is, s némely forrás szerint a növényi olajok némelyike nagyon hasonló az emberi bőr faggyújához (szebo).

Értékelés: Nincs

Zsiradék

Sok szappanos büszkén vállalja, hogy nem használ pálmaolajat, az orángutánok élőhelyének megmentése miatt. Ez kissé érthetetlen, hisz minden növény környezetének van élővilága, nem csak a pálmának. És a shea vaj sem teleportál ide.

Éppígy nem értem a disznózsír-ellenkezést. Mi a mosakodó, hajmosó szappanba is teszünk, nagyon egyszerű okkal, sokkal jobban habzik, és sokkal jobb az illata az ilyen szappannak. Nem, nem tömíti el a bőrt, nincs semmi rossz érzés fürdés után. A kémiai mérgeknél minden jobb. És a mangalica zsír sem ad jobb szappant mint a sima disznó :)

Készítünk tejszappant is, aludttejjel, teavajjal és tejsavóval. Ez lehetne akár intimszappan is, de az egész testfelületen is nagyon jó hatású. Szóval nem félünk az állati termékektől, ettől még nem vagyunk rosszak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Szappanról mééég!

Nagyon örülök ennek a cikknek, szappan mániás vagyok! Természetesen csak a méregmentes, kézzel készült szappankákat favorizálom.

Remélem lesz folytatás és esetleg receptek is!

                                                                                      Szilvi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ez egy kiváló írás a szappanról!

Köszönjük Biofeleség, hogy elindítottad ezt a blogot, szerintem nagy sikere lesz!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel