Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 4. rész: Mi alapján válasszam ki a nekem megfelelő típust?

Ha a moshatózás mellett döntöttél, gondold át, mik azok a szempontok, amik a legfontosabbak számodra, és amiből nem szeretnél engedni. Alább felsoroltam néhány szempontot, és hozzá párosítottam a megfelelő típusokat. Lehet, hogy így elsőre szájbarágósnak hat ez a csoportosítás, de majd meglátod, hogy olyan dolgokkal is szembesülhetsz, amikre nem is gondoltál.

Maximális kényelmet, komfortot és természetes anyagokat szeretnék a babám számára

Ha nálad ez a szempont a legfontosabb és mindennél előbbre való, akkor egy picit több energiát kell belefektetned a pelenkázásba. Miért mondom ezt? Vitathatatlan a gyapjú külsők előnye a PUL külsőkkel szemben természetesség és légáteresztés terén, tehát ebben kell gondolkodnod.

zelmi_pelusban-200x.jpgA gyapjú külsők általában méretesek, így meg tudod oldani, hogy a hidegebb és a melegebb évszakokra más típust válassz. Hidegebb időben szuper választás a kötött gyapjú külső, ami védi a baba egész törzsét, és combját is. Nekünk is volt egy ilyenünk, imádtam ráadni Zelmire, mert biztos voltam benne, hogy kényelmes neki. Sehol egy patent, vagy tépőzár, nagyon jó volt! Ráadásul irtó aranyosan néz ki benne a baba.

Számíts rá, hogy ez nem olyan érzés lesz kívülről, mint egy teljesen vízhatlan anyag. Ha kezd átnedvesedni a belső, kezded majd érezni , hogy "párásodik" a külső, de átázni még sokáig nem fog. A melegebb hónapokra inkább gyapjúfilcből készült tépőzárast kapjon a baba, ami nem melegíti fölösleges helyeken. A gyapjúból készült külsők általában jóval drágábbak, mint PUL társaik, viszont a neves gyártók biogyapjút használnak. Egy méretben 3-4 külsőnél viszont nincs szükséged többre. Ha tudsz kötni, magad is elkészítheted gyapjúfonalból, valószínűleg jóval olcsóbban kijössz.

moshato_pelus2-150x.jpgmoshato_pelus3-150x.jpg

 

A gyapjú külsőknél nagyon fontos, hogy a belső jól zárjon, ne legyen túl sokszor kakis a külső, mert a sok mosás nem tesz nekik jót. Ha nem szennyeződik széklettel, akkor viszont egy hónapig hozzá sem kell nyúlnod, mert a gyapjú öntisztuló. (A kezeléséről írni fogok később.)

Gyapjú külsőhöz leginkább biopamut belsőt tudok elképzelni, ha maximalisták vagyunk. Ebből is a megkötős változat lehet a Te választásod. A megkötős pelenkát egy kicsit tovább tart ráadni a babára, de vannak elvitathatatlan előnyei. Mindig tökéletesen fog igazodni a baba méreteihez, mert te hajtogatod rá, így mindig kényelmes lesz. Egyméretes, így a pelenkázási kor végéig használhatod ugyanazokat a darabokat, ráadásul olcsó is, mert nincsenek patentok, tépőzárak és bonyolult szabás. Itt akár bejöhet a drágább gyapjú külső ára is. További előny, hogy nem lesz kiszakadt patent, kihajlott tépőzár, ami kidörzsölheti a baba bőrét. Gyorsan szárad.

A kétrészes, megkötős rendszer hátrányát főleg akkor érezheted, ha izgágább gyerekkel áldott meg a sors az átlagnál. Ha nem vagy "szöszölős" alkat, utálsz pl. ingeket hajtogatni, akkor fontold meg inkább az egyszerűbb típusok használatát. Gondolnod kell arra is, hogy így lesz a legnagyobb a csomag a babán. Ez pici korban látványosabb, utána már nem vészes.

Minél olcsóbban szeretném kihozni a pelenkázást

Mindenképp külön külsőt és belsőt válassz, és mindkettőből egyméreteset. Ebben az esetben 3-4 külső elegendő lehet végig, belsőből pedig 20-25 darab fog kelleni. Az összeállítás hátránya a sok állító patent lesz, valamint az, hogy pici korában valószínűleg nagyobb csomag lesz a babán.

moshato_pelus1-150x.jpg


Próbálkozhatsz esetleg jól záró méretes külsőkkel és prefoldokkal is. Prefoldot jóval olcsóbban tudsz venni, mint készre varrt belsőket. A prefold hátránya, hogy a mozgékony babákon elmozdulhat, de megfelelően megválasztott külsőkkel jól is kijöhetsz belőle.

A másik jó megoldás lehet, ha figyeled az aukciós oldalakat. Időről-időre tesznek fel alig használt pelenkacsomagokat, amit jóval ár alatt meg tudsz venni.

Jó elindulást jelenthet, ha mosható pelenkát és kiegészítőket kérsz ajándékba a rokonoktól, barátoktól a sokszor fölösleges játékok és ruhák helyett. Ha tudsz varrni, magad is készíthetsz pelenkákat!

Nincs lehetőségem a szabadban szárítani, vagy kicsi a helyem

Külön külső és belső pelenkát válassz. A külső legyen PUL, a belső pedig vagy prefold, vagy megkötős pamut. Vannak olyan pelenkarendszerek is, amelyben a nedvszívó réteg is műszálas anyag, általában poliészter. Minkee vagy bébiplüss néven is találkozhatsz vele. Nem tartom a legszerencsésebb választásnak ezeket, mert így tulajdonképpen az egész pelenka műanyag, de ha tényleg nagyon korlátozottak a lehetőségek a szárítás tekintetében, akkor szóba jöhet. Nekünk is volt ilyenünk, valóban néhány óra alatt száraz.

Mindenképp kerüld el a vastag bambusz betéteket és az egybevarrt vastag bambusz belsőket, mert azok nagyon lassan száradnak.

Zavarna, ha a babám egy nagyobb csomagot cipelne a popsiján

Általában kisebb súllyal született babáknál tud furcsán hatni egy hatalmas pelenkacsomag, de megmondom őszintén, én is jobban kedvelem a kompaktabb pelusokat. Ha neked döntő szempont a méret, akkor méretes AIO-t válassz. Ennek hátránya, hogy talán ez a megoldás a legdrágább, hiszen akár 4-5 méretben is meg kell venned a szükséges mennyiségű pelenkát. Mivel azonban itt egy-egy méretet kevés ideig fogsz használni, biztos hogy jó állapotban lesz a pelenka a többedik gyereknél is. További előnye, hogy egyszerűen, gyorsan feladható a babára.

koolaj-hulladek-a-babaapolokban

Ha nem szeretnél ennyi pénzt áldozni a kompakt babacsomag oltárán, akkor az egyméretes hibrid pelenkarendszerek között nézz körül. Többet is volt szerencsém próbálni és meglepően kis méret társult jó nedvszívással.

Szóba jöhet még a méretes külső kisebb és nagyobb méretű prefoldokkal. Biztos, hogy itt sem nagyobb a csomag a szükségesnél.

Minél kevesebbet szeretnék bíbelődni a pelenkákkal

Ha van rá keret, akkor méretes AIO, ha kevesebből gazdálkodsz, akkor egyméretes AIO lehet a nyerő választás. A méretes AIO-ról eggyel fentebb olvashatsz.

Az apja és a nagymamája is fogja pelenkázni a gyereket, ők se jöjjenek zavarba

Ha a többi családtagnak gondot okoz a hajtogatás, rakosgatás, és nem értik a hóbortodat a moshatózás terén, akkor a legjobb lesz bármilyen AIO. A hibrid rendszerek is szuperek, mivel ezeket Te már összerakod száradás után, így tulajdonképpen a pelenkázáskor már komplett pelus kerül a babára. Az is korrekt megoldás - ha egyébként nem AIO-t választanál -, hogy csak 1-2 darabot tartasz ezekből otthon arra az esetre, ha más pelenkázná a gyerkőcöt. Nálunk a polc egy részén mindig el voltak különítve az "egyszerűen feladható" pelenkák a párom részére, és teljesen jól működött a dolog.

Már 6 hónapos a babám, eddig eldobhatót használtunk, de áttérnék a moshatóra

Azt javasolnám, hogy használtan vegyél egyméretes pelenkát. Mivel a 6 hónapos baba már nem olyan kicsi, az egyméretes is jól fog állni rajta. Ha használtat veszel, még jól is járhatsz anyagilag a végén.

Félek, hogy nem tudom rendesen kimosni, kifertőtleníteni a pelusokat

Ha tartasz attól, hogy a 40-60C-on történő mosás nem elegendő a pelenkák megfelelő fertőtlenítéséhez, akkor válassz 100% pamutból készült belsőket, amelyeket 90C-on is moshatsz. Ha pamut prefolddal vagy tetrával pelenkázol, azt nyugodtan át is vasalhatod.

Minél extravagánsabb, különlegesebb darabokat szeretnék

Legjobb, ha darabonként vadászod össze a készletedet. Melegen ajánlom neked a mosható pelenkás fórumokat, ahol ügyes anyukáktól lehet vásárolni saját kézzel készített egyedi pelenkákat. Bátran nézz körül külföldi webáruházakban is. Ha többen összeálltok, lehet, hogy nem is lesz drágább, mint egy itthon megvásárolt darab. A gyapjúból kötött, kisnadrágot is helyettesítő külsőket is neked találták ki. Biztos, hogy ha így állsz neki a mosható pelenkázásnak, minden napra a legmegfelelőbb pelenkát adhatod a babára. Előnye a dolognak, hogy a ritka daraboknak jó piacuk van használtan is, így a nem bevált pelusokat könnyűszerrel tovább tudod adni. Másik nagy előny, hogy a rokonságot és a baráti kört elkápráztathatod, és esetleg mások is kedvet kapnak a moshatózáshoz. Azt viszont tudnod kell, hogy rengeteg időd rá fog menni a pelenkavadászatra, csereberére, számolj ezzel!

moshato_pelus4-250x.jpg

Nem megszokottak a babám méretei vagy arányai

Ebben az esetben eléggé utána kell olvasnod, hogy melyik pelenka illeszkedik a legjobban a babád alkatához. Vannak keskenyebb, szélesebb, kisebb-nagyobb fazonok. Pici babánál a túl nagy csomagot nem szokták szeretni a szülők, nagy babáknál pedig szoríthat a combgumírozás, vagy az egyméretes pelust kinőheti, mielőtt szobatiszta lesz. Akkor megfelelő a méret és a fazon, ha nem folyik ki semmi, nem lebeg, nem áll el, viszont láthatóan nem szorít sehol jobban, mint amit Te is kényelmesnek találnál egy fehérneműnél.

Ha nagyjából  körvonalazódik már a fejedben, hogy melyik típus lesz számotokra a jó választás, lassan kezdhetsz körbenézni a piacon. A következő részben felsorolom a leggyakoribb buktatókat, és azt is leírom,  mit érdemes betartanod ahhoz, hogy sikeres és elégedett mosható pelenka használó váljék belőled és a kisbabádból.

Mártu

Előző: « A mosható pelenka 3. rész «

Következő: » A mosható pelenka 5. rész »


baba-elsosegely-konyv

4.333335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)

Hozzászólások

megkötős pelenkához milyen külsőt válasszak?

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy a megkötős pelenka belsőhöz milyen külsőt válasszak nyárra? A gyapjú kis nadrág nagyon tetszik, de félek, hogy az nagyon meleg lesz neki. Olvastam, hogy lehet másmilyen külsőket is használni hozzá, gyapjúfilcből vagy PUL külsőt is, de ahogy néztem a képeket úgy tűnt, hogy a combjánál nagyon kilógna a külső alól. Vagy van erre valami jó mód, esetleg valamilyen hajtogatás, hogy a combjánál kevesebb anyag legyen, ami nem lóg ki a külsőből?

A másik kérdésem meg, hogy a megkötős belsőbe kell még prefold vagy tetra pelus és valamilyen betét is? Vagy elég az egyik?

Igyekszem kiigazodni itt és kitalálni, hogy mit is szeretnék, mire jön a babó! :) 

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Aki mosható pelusozik, az kérem segítsen!

Kedves Masinka!

Mártu kolléganőnk nemrég szült, így ő most nem tud a kérdésedre válaszolni. Azért bízom benne, hogy az olvasók közül lesz olyan, aki ellát ez ügyben jó tippekkel. 

Értékelés: Nincs

gyapjú pelenka

Nekünk nagyon bevált a gyapjú pelenka (külső). Volt - patent és tépőzár nélküli (belebújós) - rövidnadrág fazonú kötött és eldobható pelenka kinézetű tépőzáras filcből. A filcből készültet plusz gyapjú betéttel felturbózva éjszakára minden gond nélkül használtam, a kötött rövidnadrágosat pedig nappalra. Az elején kicsit megijedtem, mert a hozzá ajánlott lanolin kúrával kezelve is úgy ázott át, mintha semmi sem lenne rajta, de miután rájöttem, hogy jó vastagon kell 100%-os lanolinnal bekenni, már semmi baj nem volt vele, teljesen jól zárt. Abszolút előnye, hogy ha nem történik baleset (kaikval érintkezés), elég kb. 3 hetente mosni és lanolinnal kezelni, így végül is kevesebb lesz a karbantartására fordított idő. Az is jó, hogy melegen tartja a baba fenekét nedvesen is, ami egy műanyag külsőről nem mondható el.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel