Fel a fejjel ekcémások!

Sziasztok! Szeretném megosztani veletek a "sikertörténetem"!  Mégpedig azért, hogy a hozzám hasonló cipőben járóknak egy kis reményt adjak. Annak idején nekem is jól jött volna egy ilyen történet, de sokat segített Varga Niki egyik hozzászólása:

"A szteroid kenőcsről való leszokás nem épp leányálom, legalábbis nekem nem az volt... A megvonás kb. 8 irtózatos (viszketés, bőrvörösség az egész arcomon és felsőtestemen) hetet eredményezett testileg és lelkileg egyaránt. A lelkem mélyén éreztem, hogy számomra ez a jó út.. Aztán hirtelen megszűntek az erős tünetek, és úgy éreztem magam, hogy újjászülettem... Kívánom, hogy Te is mihamarabb megtapasztalhasd!"

ekcema_termeszetes_kezelese

Volt, hogy ezt a hozzászólást többször is elolvastam, ami segített abban, hogy kitartsak. Igaz (akkor még nem gondoltam), hogy nekem 8 hétnél egy kicsit tovább kell kitartanom, de íme a történetem, hogy megértsétek, miről írok.

Szóval tavaly - pont egy éve - a már 11 éve tartó ekcémám, ami addig a szokásos helyeken (könyökhajlat, kézfej) volt, annyira eldurvult, hogy az egész testemen kijött. Az már egy másik dolog, hogy mint később kiderült, ez már egy allergiás reakció volt. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a poklok poklát éltem meg. Őszintén írhatom, hogy életem egyik legnehezebb időszaka volt. Annyira viszkettem, hogy már létezni is nehezemre esett. A két karomat annyira kivakartam, hogy úgy nézett ki, mintha rohadna (bocs!). Nem tudtam szinte kimozdulni, főleg, hogy ez télen volt. Nemhogy kabátot, még pulcsit, de hosszúujjú felsőt se nagyon tudtam felvenni. Estéimet alvás helyett bőgéssel töltöttem, és még sorolhatnám hosszasan a szörnyűségeket, amiket átéltem, de nem teszem, mert nem az a sztorim lényege, hogy sajnáltassam magam, hanem, hogy segítsek. A családom könyörgött, hogy menjek orvoshoz, bőrklinikára stb. De én kitartottam, mert tisztában voltam a 11 év tapasztalattal a hátam mögött, hogy meddig terjed az orvosok tudása az ekcémával kapcsolatban.

Nem a márka számít, hanem az összetétel!

Akkoriban már félig-meddig bionomos voltam, ami azt jelenti, hogy a tisztálkodási és tisztító eszközeimet teljesen lecseréltem a Bionomon kapható, "tiszta" cikkekre. Viszont a táplálkozásomon csak minimálisat változtattam. Amikor ez történt, akkor már pár hónapja szinte csak növényi tejet fogyasztottam, de azért más-más tejtermék is becsusszant. Cukor helyett többnyire mézet használtam, de a finomított, gluténos élelmiszerek az étlapon voltak. Aztán az itt kapott hasznos tanácsokat megfogadva kiiktattam gyorsan és teljesen a cukrot, a tejtermékeket és a glutént az étrendemből, illetve kipróbáltam szinte az összes itt ajánlott terméket az ekcémára. Közben elmentem Wolfgang Köbelhez is, akinek szintén követtem a tanácsait, és szedtem az általa ajánlott termékeket. Azt, hogy milyen készítményeket használtam és szedtem, egyrészt azért nem írnám le, mert hosszasan sorolhatnám, hiszen tényleg mindent  megpróbáltam bevetni, hogy enyhítsem a szenvedésemet. Másrészt meg azért nem, mert akkor már tényleg annyira durva volt  helyzet, hogy külsőleg már nem igazán tudta semmi enyhíteni a tüneteimet, ami nem azt jelenti, hogy az adott termékekkel volt a gond. W.Köbel is mondta, hogy sajnos ebben a helyzetben külsőleg már nem segít semmi, sőt bizonyos értelemben még rossz is, ha valamit rákenek, mert csak irritálja.

nem-vettem-figyelembeÉs így is volt. Szóval maradt a belsőleg kezelés az életmódváltással, és az itt is javasolt készítményekkel. Ami szerintem még nagyon lényeges, hogy közben a fogamzásgátlót is abbahagytam teljesen (most már lassan egy éve! ), de a javulás nagyon lassan ment, sajnos. Jó 3-4 hónapig tartott, mire visszajutottam a régi állapotomhoz, hogy már "csak" a kézfejemen és a könyökhajlatomban volt ekcéma. Aztán ez sokáig nem akart változni, egészen pontosan tavaly őszig. Nem tudom biztosan, ennek köszönhető-e, de késő ősszel végigcsináltam az itt ajánlott méregtelenítő kúrát is, és kb. azóta az ekcémám jobb, mint valaha ebben az elmúlt 12 évben! Pedig eddig tél volt, és mint tudjuk, az őszi-téli időjárás különösen kedvez az ekcémának. Igaz, hogy még mindig nem 100%-os, de már 90-95%-os a javulás, és hiszem, hogy lesz ez 100%-os is!  Az a hiányzó 5% már szerintem lelki úton keresendő, hiszen mint a legtöbb ekcémára hajlamos ember, én is egy alapvetően sokat stresszelő (sokszor feleslegesen), idegeskedő, aggodalmaskodó, érzékeny ember vagyok. Szóval ezen is dolgozom! De így, egy év távlatában bátran írhatom, hogy a megoldás (legalábbis nálam biztosan) 3 dologban keresendő:

 • 1: cukor, tej, glutén kiiktatása (ami nem azt jelenti, hogy néha-néha, ünnepek alkalmával egy kicsit nem bűnözök)
 • 2: fogamzásgátló elhagyása
 • 3: tisztítókúra

Na  persze, meg a lelki egyensúly! Ha ezek nincsenek meg, akkor külsőleg tehetünk bármit a bőrünkre, mert lehet, hogy ideig-óráig enyhítik a tüneteket, de nem oldják meg. Ezzel persze nem a külsőleg (ezen az oldalon is) ajánlott termékeket akarom lehúzni, mert ezek nagyon jók, és én is használom őket, csak hosszú távon nem ez a megoldás.

Szóval, kedves ekcémások, összességében ez egy hosszú folyamat, de megéri kitartani!  Az elmúlt egy évben elég sokszor megkérdezték tőlem, hogy meddig fogok így táplálkozni stb. Én erre - a sok kezdeti magyarázkodás után - már csak annyit mondok, hogy ez nem egy átmeneti állapot, hanem ez egy életmódváltás, tehát örökké! 

Kati

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Hozzászólások

Ekcéma szoptatós mellbimbón

tanácsot szeretnék kérni a termékkel kapcsolatban és ha nem baj globálisan is a problémámra.. baba korom óta kontakt ekcémám van, hol itt, hol ott, ahol épp valami igénybevétel éri a rettentő érzékeny bőrömet. egyik reggel (14 hónapos iszsz babával) arra ébredtem, hoyg  a mellbimbómon jött elő.. kb egy hónapja nem múlik el semmitől (nyírfanedv, rózsahidrolátum, shea vaj, jojoba, argán olaj.. amik általában a kezemen segítenek)  sajnos valószínűleg azért, mert nincs idő a regenerációra.. mit javasoltok? először is a fájdalmat szeretném elmulasztani(nem szeretném abbahagyni a szoptatást emiatt), azaz a tünetet, de a valódi problémát is! a baba előtt négy évig vegetáriánus voltam és a kenyeret, tejet, tojást is kerültem, fantasztikus hatása volt a bőrömre is, tünetmentessé váltam.. de a terhesség alatt visszatértem a húshoz és a gabonákhoz, mert éreztem, hogy szükségem van rá a tápláláshoz. a szervezetem viszont szenved tőlük (tejet tojást azóta sem).. (emóció és nyírfanedv kúrát kétszer is csináltam) nagyon szépen köszönöm, ha bármi ötletetet, vagy tanácsot kapok, de annak is örülnék, ha javasolnátok valakit, akit ez ügyben felkereshetnék!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tulipiros's picture

Ekcámás mellbimbóm volt nekem is

Szia!

Hogy vagy? Javult a helyzet? Nekem is ez volt a problémám szoptatás alatt. Én anyatejet adtam le, és fertőtleníteni kellett a mellem, az kezdte ki a bőröm. Nálad történt-e valami a szoptatáson kívül ami kiválthatta?

Most valami bionom-istentelenségnek tűnőt fogok írni, de neked nem kell így eljárnod. Természetesen abbahagytam a fertőtlenítést. Nálam semmi nem segített ami bionom volt, ezért 3 hónap után föladtam, és bekentem szteroiddal. 3 nap alatt rendbe tett, utána csak bionom termékekkel ápoltam, és nem is újult ki.

Rajta szoktad hagyni a baba nyálát? Az is segít.

Ha nem történt semmi fizikai szinten, ami kiválthatta, érdemes elgondolkodni a lelkin. Épp most küldtem be a történetem, hogy én hogy "gyógyultam föl" az ekcémából, majd ha érdekel olvasd el. Nálam sok lelki munka segített. Az nagyon árulkodó, hogy épp e melleden jött elő. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy elutasítod az anyaságot, eszembe se jut ilyet mondani, írni (Főleg ha szereted szoptatni!). De lehetnek anyasággal kapcsolatos konfliktusok, ami nem a saját gyermekedhez kapcsolódik. Lehet szülővel, de lehet másról is szó. A lényeg: nálam a lelki munka hozott tartós, masszív javulást. Esetleg érdemes átgondolnod.

Bárhogy is, remélem mihamarabb meggyógyulsz. Szurkolok! Minden jót kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ekcéma mellbimbón

Szia! 

Írtad, hogy elsősorban tünetcsillapítással és fájdalomcsillapítással kapcsolatban kérnél tanácsot, és tisztában vagy vele, hogy végleges megoldásként belsőleg kell tenni valamit. Ki fogok térni a tünetcsillapításra is, de először nézzük a belső "rendbetételt". 

Szuper, hogy a tejtermékeket már elhagytad, ez lett volna az első tanácsom. Mi a helyzet a cukorral, fehér liszttel? Ez a két másik mumus az ekcémások számára. Én elhagynám a glutént is egy időre legalább, amíg látszik, javul-e a helyzet a megvonás hatására. 

Szoptatás alatt méregtelenítést nem szabad végezni, úgyhogy most azt nem mondom, hogy kezdj el méregteleníteni, de a szoptatás befejezése után érdemes lenne elgondolkodni rajta... 

Emóciót, K2 D3 komplexet és krillolajat mindenképp elkezdenék szedni, nem csak kúraszerűen, hanem ezeket folyamatosan. 

A Nyírfanedvet próbáltad már ligetszépével keverve, külsőleg? Érkezett olyan beszámoló, hogy rengeteg más próbálgatás után csak az vált be. Egyébként teljesen jó termékeket próbáltál ki, túl sokat nem is tudnék hozzátenni  külsődleges kezeléshez. A Stadelmann babaápoló krém + rózsa-teafa balzsam még egy tök jó kombó, vagy nagyon turbós a vörös méhbalzsam hidratlálókrém, és próbáld meg napközben minél többet szellőztetni a melledet... Tudod, mint mikor a babák popsija ki van pirosodva.  Olyan beszámoló is érkezett, hogy a K2 D3-komplex külsőleg használva is nagyon bejött valakinek. Szeritnem egy próbát az is megér, ha már úgyis belsőleg is ajánlott a K2 D3. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tejekcéma?

2 éves kislányom alkarján, felkarján, combján, arcán sok pici "pöttyöcske" van. Az arca piros is. Egyéb tünete nincs, nem száraz, nem viszket, nem sebes a bőre. Már sokféle krémet kipróbáltunk. A Stadelmann féle babaápoló krém nekünk nem vált be,  állaga miatt nem nagyon szívódott fel. Most a balzsamosszuhar krémet használjuk, szeretjük is, az arcán a pirosságot elmulasztja, de a pöttyöcskék továbbra is ott vannak. Tudnátok esetleg más krémet javasolni vagy maradjunk ennél?

Előre is köszönöm

Üdvözlettel

HM

 

Értékelés: Nincs

Valóban ekcéma?

Szia,

Jó lenne tudni, hogy a pöttyöcskék pontosan mik is, hogy tényleg ekcémáról vagy más elváltozásról van e-szó. Sajnos nincs olyan készítmény ami mindenkinek beválik. Ekcéma esetében pedig sokszor váltogatni kell a készítményeket, akár többet is kell egyszerre használni hogy valóban hatásosak legyenek.

A fenti cikk alatti hozzászólások segíthetnek a külső és belső támogatásban, hogy elmúljanak a bőrpanaszok. Olvasd el ezt és ezt a hozzászólást is kérlek!

Értékelés: Nincs

5 hónapos csecsemőnek ekcémára

Sziasztok!

5 hónapos csecsemőnél ekcémára használhatom a Bio Reishi-cickafarkfű bőrregeneráló testápolót (Biola-Dr.Ganolife)?

Túl vagyunk az ekcéma toplistán, sajnos egyik sem vált be, ezért próbálkoznék ezzel. Ezt lehet általanos testápolásra használni, vagy csak amikor belobban az ekcéma? A nyirfanedv-ligetszépe kombót is használtuk. ( de nincs mindig nyírfanedv a hűtőben)

Köszi előre is!

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Meg szeretném kérdezni, hogy milyen mosószert használsz, illetve, milyen öblítőt használsz. Az öblítő miatt kijöhet az ekcéma. Sok információgyüjtést végeztem ezzel kapcsolatban, és egy ekcémásnak tilos öblítőt használnia! Nincs pihe puha lágyság és csodálatos virágillat, de cserébe lehet tünetmentes élet. Most sokak meglepödnek azon, amit írok, és ezzel lehet, meg is támadnak. Ne kenj semmit a gyerekre, próbáld ki! Hosszú éves kisérletezés eredménye, hogy amikor rákentem bármit, mindig rosszabbodott. Gonosz dolog, de a hiperszuper érzékeny bőrre való krémekkel még rosszabb eredményt lehet elérni (még az egészségesnek és nem árt meggyógyul az embernek kimondott szerek dolgok sem jók!).

Ez is fura dolog, de a túlzott higénia, a sok fürdés, és a vízzel való fürdetés is árt. A fürdetést a minimálisra kell szorítani. (pl. én felnöttként kisérleteztem saját magamon, hogy minden nap fürödtem, romlott az ekcémám, ha minden másnap fürödtem, látványosan javult) Ebből még az is következik, hogy ne használj semmilyen tisztálkodószert, csak sima csapvízet. Attól is tiszta marad az ember. Nem tudom hirtelenjében, hogy a kisbabáknak milyen higéniás alapszükségletei vannak, de ha átlagos, akkor egy kicsit csökkentsd a tisztálkodás  gyakoriságát... (nem kell azért szutykosnak és koszosnak lenni)

Lehet negatív voltam, de egy jó dolgot azért leírok, a környezetemben a gyerekek több, mint fele kinövi az ekcémát (a kis mázlisták, mi felnöttek pedig kisérletezünk és sokszor tünetmentesek vagyunk)

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Én több, mint 20 évig szenvedtem az ekcémától, míg végre találtam egy igazán jó bőrgyógyászt. Körülbelül 10 féle különböző krém volt abban amit felírt (közte gombaölő, és szteroid, stb), plusz még egy saját fejlesztésű kis krémet is adott, amivel be kellett éjszakára fóliázni a sebes területeket. Reggelre pedig csoda történt a hólyagos, viszkető sebekkel. Kísérleteztem én is mindenféle természetes módszerrel, meg diétával, de mivel már a sebek felülete gombás is volt (ezt szabad szemmel nem látni, általában elég gyakran kialakul a sebes bőr felületén), ezért hatástalanok voltak ezek a praktikák. Körülbelül 1 hónap alatt nyomtalanul eltűnt az összes sebem, amikkel addig küzdöttem. Bionom lét ide, vagy oda, én borzasztóan boldog vagyok, hogy megszabadultam a szenvedéseimtől.  A doktornőt Dr I hívják, meleg szívvel ajánlom mindenkinek őt, remek orvos. 

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Örülök, hogy ezt leírtad, hogy elmentél egy bőrgyógyászhoz, mert velem is ezt történt (persze állandóan jártam bőrgyógyászokhoz és már untam a kisérletezéseket, ilyen olyan krémeket) Azt mondtam az orvosnak, hogy adjon egy krémet ami hatásos, mert állandóan adnak, és egyik sem jó. Az orvos nézett rám, és összeállított egy kenőcskombinációt (csak annyit jegyeztem meg, hogy az egyik egy ismert babapopsikrém) Drága krém volt, mert ez enyémét három kenőcs megfelelő arányából keverte ki a gyógyszerész. Életemben először használt a krém, és azóta persze jó sok életmódváltás történt, és szinte tünetmentes vagyok! Tavaly egyszer megjelent és elmentem babapopsi kenőcsöt venni, és 3-4 nap alatt javult a bőröm. Egyébként most kijött az ekcémám, de csak minimálisan, és jelenleg a kesztyűs módszert alkalmazom, hogy ne kaparjam ki, ha nem vállik be, akkor pedig veszek babapopsikenőcsöt...

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Kedves Liza123!

Köszönöm, hogy írtál és megosztottad a tapasztalataidat. Öblítőt nem használok és 2x mosom ki a ruháit. Előszőr bio mosószerrel majd tiszta vízzel. (Központi víztisztítónk van). A fürdést már ritkítottuk. Ahogy írtam is a krémekből már mindet kiprobáltunk de semmi javulás. Van mikor belobban és van mikor szinte észre sem vehető, de a ciklusok sajnos folyamatosak. Mivel csak anyatejes a baba, én már azinte semmit nem eszem, viszont aggódom, hogy a tej megmaradjon. Nagyon nehéz azt mondani, hogy mostantól nem kenek rá semmit, mert borzasztó érzés látni egy ilyen csöpséget vakarózni és látni, hogy szenved. Az is borzasztó szerintem, hogy ennyi érintett beteg mellett mindenki csak próbálkozik, tapogatózik és senki nem tudja a miértjét. Az igazság az, hogy bármennyire ellene vagyok és ellene küzdök eddig csak a steroidos krém csökkentette a tüneteket. Próbálom nyugtatni magam azzal, hogy talán még mindig jobb nagyon vékonyan felkenni egy erősen higított steroidos krémet, mint szenvedni hagyni egy pici babát aki nem tudja elmondani az érzéseit. Egy észrevétel viszont elgondolkodtató. 4hónapos korában, márciusban, mikor előszőr előjött nála a karján, a hajlat körül volt látható a hasán és mindkét lábszárán. Minden pelenkázás alkalmával bekentem a pocakját és a lábait. A karját csak fürdetés után, mert nagyon nem szeret öltözködni és egyszerűen nem hagyta, hogy levegyem a hosszú ujjú bodyt róla. A karja két hét után tünetmentes lett, és azóta sem jött vissza.

Értékelés: Nincs

ekcéma

Az nagyon jó, hogy nem használsz öblítőt, de a biomosópor nem garancia, ezért mert bio (bár nem tudom a te esetedben mit takar a bio szó, ha olyan poros vagy folyékony akkor lehet keres másikat (bár dupla mosásnál, nem hiszem, hogy ez okozná a gondot), a mosódiónál fogalmam sincs, hogy azt lehet-e használni, és a mosószóda/szódabikarbónát sem tudom, hogy az gondot okozna (ha esetleg azt raknak a mosószerhez) a mosószer kiöblítés még mosás után pluszban viszont az nagyon jó dolog lehet (ezen elgondolkodtam) ezt még én nem próbáltam, de nem tűnik rossz megoldásnak, hogy jöjjön ki minden mosószer.

amit még fontosnak tartok, hogy ez súlyos esetben fáj  (nem csak viszket, és ez nem a klasszikus nagy fájdalamom, hanem idegesítő zavaró fájdalom) Ilyenkor olyan érzékeny lehet az érzés, hogy egy sima ruha felvétele és levétele is rossz érzést kellt, és ezért lehet, hogy nem szereti az öltözködést, a cél, hogy ne sérüljön tovább és nöljön meg az adott területen, és sajnos az ember ezt kaparja, dörzsöli, és sokszor egyetlen megoldás a gyógyulásra, hogy ezt nem csinálja... Az én esetemben, hogy ha megjelennek a pöttyök, akkor már húzok kesztyűt (ezt persze vicces, ha pl nyár van, de én már hozzászoktam ehhez, és a vele azt is, hogy megbámulnak, persze csak nyáron) Az adott területet letakarom ami azt jelenti, hogy hosszúujjú ruha és nadrág viselete (még nyáron is, akkor persze lenge) Az orvosok közül néhányan azt mondják, hogy a napsütés jó a bőrnek, de vannak akik azt mondja, hogy árt, ezért ez a letakarásos módszer sem egyértelmű. Ezt meg kell tapasztalni, ha napsütésben javulás tapasztalható akkor napozni kell, de ha romlik akkor inkább nem...próbáld ki a kesztyűs módszert, hátha segít (de viszont ez a babát biztos zavarná, szóval biztos ellenkezni fog) a lényeg a megelőzés, és amikor már pici tűnetei vannak (szó szerint csirájában kell elfolytani), kesztyűt a kézre...annyira viszket, hogy még felnöttként is nagyon nehéz azt elviselni, hogy ne kaparja ki az ember, egy gyerek esetében, pedig nehezebb dolog ezt elérni... Van még egy fura és nem szép módszer, van akinek segít (nekem nem segített) a saját vizeletünkkel bekenni az adott területet... (ez elég gusztustalan, de sok embernek segít, mert a környezetemben voltak olyanok, akiknek segített, és az interneten is lehet olvasgatn ebben a témában, de sajnos ez se garancia, de biztos, hogy nem árt, legrosszabb esetben nem történik változás)

Értékelés: Nincs

Pontosítás

Pontosítást szeretnék írni pár nappal ezelött írt írásommal kapcsolatban. Ott azt írtam, hogy egy babapopsi krém segített nekem... Mivel kijött pár napja, így választottam egy másik márkát, és az nem segít valószínűleg, szóval akkor nem mindegyik jó. Viszont internetes keresgélés közben a szakember nem javasolja a babapopsikenőcsöt az ekcémára, mert az kiszárítja. Kisérletként majd megveszem a tavalyi kenőcsöt, (remélem segíteni fog) Én javasoltam még a kesztyű használatát, hogy az ember ne kaparja ki, nekem ez segít, mert ha nincs rajtam azonnal megkaparom, hiába tudom, hogy nem szabad, egyik pillanatról a másikra kikaparom, nehéz kontrolálni a dolgokat. A szakember viszont nem javasolja a kesztyű használatát, helyette lekötést javasol... Olyat javasoltam, ami nekem segített, de a szakember szerint ezek nem jó tanácsok... Mindenki mérlegelje és tapasztalja ki, mi a jó...

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Babaekcémára

Szia Csalfa!

Igen, használható pici babánál is!

Ekcéma esetén nagyon lényeges a napi hidratáló-zsírozó, rutinszerű bőrápolás!

Kérlek, olvasd el EZT a hozzászólást is!

A füdetővíz szárító hatása zuhanyszűrő használatával (és testáplással) ellensúlyozható.

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Babaekcémára

Kedves Kinga!

Köszönöm a segítséget! A mai nap elvittük babánkat bőrgyógyászhoz, mert bőrének állapota nem mutatott javulást, sőt! Elvittem az összes krémet magammal, hogy a doktornőnek meg tudjam mutatni. A válasz: Mivel az ekcéma egy allergia ami 50%-ban genetika (örökölhető, ha van a családban ekcémás, allergiás vagy asztmás), 25%-ban ételallergia és 25%-ban légúti allergia. (virágzás, pollen stb) A krémek mind növényi eredetűek, ami nálunk most valószínű, hogy gondot okoz. Nem vagyok orvos, nem tudom felülbírálni az információkat, probálok pozítívabban hozzáállni az orvosi javaslatokhoz, mert nagyon szeretném, ha kisbabám bőre végre javulásnak indulna és enyhülne a viszketés. Sokat számít most az alvás a fejlődésében. 2 hónapja egész éjjel ficánkol, vakarózik, nyüszög, nagyon nyugtalanul alszik.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Gondolatok az ekcémás bőr ápolásának fontosságáról

Szia Csalfa!

Az ekcéma kezelése mindig az egyéni érzékenységek függvényében alakul, de a gondos bőrápolás minden esetben a terápia alapját képezi. A száraz bőr megóvása, a berepedések, és ezáltal a felülfertőződések megakadályozása, a lipidpótlás alapvető. Ahogy te is írtad, a kiváltó és a súlyosbító okokat feltétlenül kerülni kell, ami lehet akár tejfehérje allergia, vagy bármilyen más anyagra adott allergiás reakció is. Ha egy termék használatakor a tünetek súlyosbodnak, akkor egyértelműen nem szabad tovább használni! 

Az semmiképp sem járható út, hogy te, ahogy írtad, már szinte semmit sem eszel! Meg kell nézni, milyen táplálékok váltanak ki állapotromlást (ha kiváltanak) és célszerű csupán azokat kiiktatni! A leggyakrabban a tejfehérje, a tojás, a hal, a szója, az eper, a mogyoró szokott gondot okozni, de természetesen más anyag is okozhat problémát. Érdemes naplót vezetni!

A bőrrel érinkező ruhaneműk lehetőleg tiszta pamut anyagból készüljenek, a műszál, a gyapjú ilyenkor kerülendő.

A zuhanyszűrő használatát most is javasolnám, és érdemes tovább kutatkodni, míg az egyéni érzékenységek függvényében megtaláljátok a valóban javulást hozó testápoló készítményt. Nagyon jó hipoallergán, illatmentes termékeket lehet már vásárolni. A bőr hidratálása azért is alapvető, mivel "a megfelelő víztartalmú bőr ötször-tízszer olyan gyorsan fogadja be egy krém hatóanyagait, a gyógyszereket, mint a száraz." A száraz, atópiás bőr viszket, kireped, gyulladásra hajlamos, és kezdődik minden elölről...

A testáplás fontossága nem az én mániám, idézek neked a Bethesda honlapjáról...

"Az ekcéma pontos okát nem ismerjük, de azt már tudjuk, hogy az ekcémás fellángolásokat különböző irritáló tényezők (pl. mosószer, sprődebb ruhanemű, túl hideg, vagy túl meleg, pártartalom megváltozása, bizonyos élelmiszerek, betegségek, a stressz is kiválthatják. Az ekcémás bőr abban tér el az egészséges bőrtől, hogy a bőr felső rétege nem képes ugyanannyi nedvességet tárolni. Ez okozza a bőr berepedéseit, ami lehetővé teszi, hogy az ekcémát kiváltó faktorok a bőr mélyebb rétegeibe hatoljanak. Az ekcémának számos jele van: viszkető piros kiütés, amely időről, időre visszatér, száraz, foltos duzzadt, hámló bőrterületek. Gyakran szerepel szénanátha, asztma, és, vagy ekcéma a családi kórtörténetben.

A fellángolás kezdetének első jelei egyénenként változnak. A legtöbb gyermeknél a bőr kiszárad, és viszketni kezd. A fellángolás gyakori kezdeti jelei a következők, viszketés, enyhe bőrduzzanat, viszkető, bizsergő érzés, száraz bőr, piros folt. Ezeket a figyelmeztető jeleket figyelni kell, és a kezelést már az első tünetek megjelenésekor el kell kezdeni, mert a panaszok gyorsan fokozódhatnak. Piros, duzzadt vagy szárazabb bőrfelületek alakulhatnak ki. Előfordulhat, hogy ezek a berepedhetnek, pörkösödhetnek, és hámlani kezdenek a vakarózás miatt. Az idő múlásával a fellángolás súlyosbodhat, az érintett bőrfelület komolyan begyulladhat, sebek is kialakulhatnak, amelyeken keresztül baktériumok hatolhatnak be, és a bőr felülfertőződését okozhatják. Kisgyermekek esetén az ekcéma általában az arcon, könyökön, vagy a térden, térdhajlatban és esetleg más testfelületeken is jelentkezhetnek.
Az ekcéma krónikus, visszatérő betegség, amely nem fertőző. A fellángoláskor az ekcéma általában ugyanazokat a test felületeket érinti. (...) A hidratálók napi használata az első lépés a bőr ápolása terén. A hidratálók rendszeres használata ugyanis segíthet megakadályozni a bőr kiszáradását, és már ez önmagában is elegendő lehet az ekcéma bizonyos enyhébb esetinek kézben tartására. (...) A szteroid tartalmú krémek és kenőcsök segítenek abban, hogy a gyulladt bőr pirosságát és viszketését gyorsan enyhítsük, különösen súlyos fellángolások esetén. A szteroidok gyorsan csökkentik az ekcéma tüneteit, azonban hosszú távú (néhány hetet meghaladó időtartamú) alkalmazásuk nem ajánlatos. Amennyiben a szteroidokat hosszabb időszakon keresztül használják, megjelenhetnek olyan mellékhatások, mint pl. a bőr elvékonyodása vagy az egész szervezetet érintő általános hatások. Ezért szteroid tartalmú kenőcsöt csak az orvosi utasításnak megfelelően alkalmazzuk."

Remélem mihamarabb megtaláljátok az okokat és a megoldásokat is!

Jó egészséget kívánok nektek! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kenguru's picture

Ekcémám nem múlik

Nem ertem az en esetemet. 4  eves voltam amikor kezdtek megjelenni az ekcemas foltok a boromon skarlat utan. Azota mar 22 eve nem tudok szabadulni ettol a borbetegsegtol. Sokat jartunk bordokihoz, a szokasos szteroidos krem lett mindig felirva, attol legalabb tenyleg elmult, de tudom, hogy kart okoz a szervezetben, szoval mar kb. 5 eve nem kentem magamra. Sokat olvastam itt az oldalon ekcemaval kapcsolatosan. Cukrot abszolut nem, kesz csomagolt termekeket sem eszem, illetve a tejet is kiiktattam mar fel-egy eve. Candida dietat is igyekszem betartani. Glutenmentesen idoszakot is tartottam es semmilyen valtozast nem tapasztalok. Csunya, erme alaku, kicsit kemeny pirosas foltok tarkitjak labszaramat. Semmire nem vagyok allergias: verbol es Prick teszttel is neztek. Szedem az Emociot, k2d3-at, Huminiqumot, Iron foodot (vashianyos vagyok). Grape vital grapefruit cseppet. Kulsoleg: vegyszermentesen tisztalkodom, shea vajat hasznalok. Probaltam a teafat, levendulat, beruhaztam a Jeges kristalyvirág kremre: semmi hatasa nem volt. Rozsahidrolatummal fujom mostanaban, de semmi valtozas. mintha bele lenne egetve a borombe. Olvastam a lelki hatteret a dolognak, a Megertes tablazataval most ismerkedem. Nekem mindenem megvan: harmonikus normalis eletet elek, parkapcoslat, csaladi, munkahelyi elet rendben, akkor mi lehet a gond? Mar ebbe az ekcemaba vagyok "belebetegedve", miert nem mulik??? Szoval nem tudom, hogyan kellene cselekednem. Jon a jo ido, nem tudok rovidet felhuzni, mert ronda a labam. A felkaromon is van, de ott inkabb porseneses formaban. Semmilyen kulso- belso kezelesre nem latom a javulast! Mi tevo legyek?(bocsanat a helyesirasert mobilrol irok)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Mi lehet a nem múló ekcéma oka?

Szia kenguru!

Én első körben két dolgot "lovagolnék meg".

Az egyik a vashiány...

Mitől van vashiányod? Történt ezzel kapcsolatosan bármiféle kivizsgálás nálad? Mióta áll fenn vashiány? B12 hiányod is van? Folsavat néztek nálad? Általános vérképet mikor néztek utoljára, abban voltak eltérések?

Azon kívül, hogy cukrot, késztermékeket nem eszel, tejet nem iszol, hogyan táplálkozol, miket eszel-iszol? 

Van bámilyen emésztési panaszod? Írtad, hogy allergiákat kizárták. De táplálék intolerancia vizsgálatod volt e már?

A másik a hormonális vonal...

Korábbi hozzászólásaidból arra következtetek, hogy ezen a téren talán nincs nálad minden rendben. Milyen a ciklusod, menstruációd? A közti barnás vérzésed megszűnt? Nőgyógyászatilag van e bármiféle gyulladásod, panaszod? Ultrahangos vizsgálaton voltál mostanában?

És még ezeken kívül is eszembe jutott valami, mégpedig a rendszeres testápolás. Ekcéma, atópia esetén nagyon fontos a napi hidratáló-zsírozó testápolás, nem elég az éppen aktuális elváltozásokat kezelni. Gondolom, ezt te is tudod, de azt nem írtad, naponta ápolod e a bőröd. Erre a célra nálunk a Ligetszépe testápoló és a Bio hárs balzsam vált be. Az ekcémás foltok kezelésére a Jeges kristályvirág krémen, hidralátumon és a shea vajon kívül mit próbáltál? Vízszűrőt használsz zuhanyzáshoz? Homeopátiával próbálkoztál már?

Mezei Tündét is érdemes lenne felkeresned, a hormonális és a talán nem is olyan egyértelmű lelki okok felkutatása végett! Ha szeretnéd, kéred, szívesen elküldöm neked az elérhetőségeit!

Szép estét neked!

Értékelés: Nincs
zsuzsy0518's picture

Most találtam erre az oldalra...

Sziasztok! 

Most találtam erre az oldalra, eddig- őszintén bevallom- nem is foglalkoztam azzal, milyen a fürdetőnk, G.... használtam a kisfiamnál. Én pedig simán D... tusfürdőt. Viszont Ő és Én is ekcémásak lettünk, kisfiamnak kipattog, nekem kireped a bőröm. Kaptunk gyógyszertári fürdetőt, és egy csomó gyógyszertári krémet, eljutottunk a szteroidosig is, ami ugyan használ, de most jutottam el odáig, hogy ez így nem lesz jó, nem kenhetem mindig ezzel, amint elhagyom, jön vissza a probléma.  Van két termék amit két kedves barátnőm ajánlott, nem akarom leírni itt a nevét, mert nem szeretnék reklámozni, de, ha van rá lehetőség megszeretném kérdezni mi a véleménye egy ehhez hozzáértőnek. Van rá lehetőség, hogy privátba ezt a két terméket elküldjem? Mert itt az oldalon nem találom, elméletileg ezek is tiszta termékek lennének...vagy akkor mégsem? Ezért kérdezném. 
Ezen kívül a Bionomban is elkezdtem nézegetni a termékeket, de olyan sok fajta van, sok hozzászólással, és megoszló véleményekkel, hogy el vagyok bizonytalanodva, mit kellene rendelnem. Szeretnék egy sampont, fürdetőt, és testápolót, ami jó lenne főleg a kicsi bőrére, Biola termékekről sok jót olvasni, de ezekből is van sok fajta, és van, ahol azt írják, kiszárította a gyerek bőrét, akkor most hogyan tovább? Testápolásnál szintén össze vagyok zavarodva, mit kellene kipróbáljak, valami összetettebbre gondoltam, amit ajánlottak testápolót és nem írtam a nevét az ezeket tartalmazza:  

 •  fehér tea 
 •  jojoba, a kakaó és a shea vaj 
 •  levendula víz 
 •  zab tej 

  Van ehhez hasonlóan összetett termék? Tudom, elég sok a kérdésem, és lehet, ha ennél is több időt fordítanék a kutatásra akkor rájönnék a megoldára, de annyi fele kell szakadjak, hogy nem tudok órákig itt ülni, és a lehető leghamarabb meg szeretném rendelni a legmegfelelőbb terméket. 

  Köszönöm szépen a segítséget! És bocsi a hosszú üziért! 
   
Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Ekcéma, életmódváltás- segítség az elinduláshoz

Szia Zsuzsi!

Nagyon örülök, hogy idetaláltál, úgy gondolom, valóban nem véletlenül! Senki nem születik kész válaszokkal, nyilvánvalóan bizonyos élethelyzetek, történések szükségesek ahhoz, hogy konkrét változásokat indítsanak el az emberben. Változtatni pedig soha nem késő!

Ha kicsit jobban belemélyedsz az oldalon található rengeteg információba, biztosan sok kérdés merül majd fel benned: ezeket tedd fel bátran, szívesen válaszolunk tudásunkhoz mérten! Ám kis türelmet is kérünk, mert- szerencsére- sok a kérdés, viszont a kapacitásunk nekünk is véges! 

Annak idején, mikor én idekerültem, az itt tanultak hatására komoly változtatások mellett döntöttem. Bennem is rengeteg kérdés fogalmazódott meg, de egyértelműen azt mondom: nagyon élvezetes utazásban volt részem. Ennek a folyamatnak egy részét blogbejegyzés formájában itt el is tudod olvasni! Ebben sok olyan információt találhatsz, amit talán te is fel tudsz majd használni, indulásnak különösképp figyelmedbe ajánlom ezt az összefoglalót!

Az ekcéma okairól, kezeléséről nagyon sok információt, javaslatot találhatsz az oldalon. Idézek neked egy korábbi válaszból:

Az ekcéma / atópia ellenes kezelés külső- és belső folyamat egyaránt. A tünetek oka legtöbbször a hiányos bélflórára vezethető vissza, tehát alapvető ennek a rendezése. Ezt bionom táplálkozással és szimbiotikumok rendszeres fogyasztásával tudjátok elérni, fenntartani. Hatásos és általunk ajánlott szimbiotikumok közül elég nagy a választék, használjátok a számotokra legszimpatikusabbat! Fontos még az omega 3 zsírsavak és a D, K- vitaminok napi fogyasztása, ezek szintén alapvetően befolyásolják a bőr megfelelő működését. Nagyon lényeges, hogy a kozmetikai- és tiszítószereitek méreganyagmentesek legyenek; a különféle szintetikus illatanyagok, tenzidek stb mind- mind káros hatással vannak a bőrfelszíni emulzióra (is), ez atópiás / érzékeny bőrnél különösen nagy figyelmet igényel! Az általad említett termékek összetételét le tudod ellenőrizni a hatóanyagkeresőben! Tiszta, kifejezetten gyermekeknek javasolt bőrápoló termékeket itt találsz, mosó- és tisztítószereket pedig itt. Jó szívvel ajánlom egy zuhanyszűrő beszerzését, ez kiszűri a klórt, ami szintén előidézi a bőr erőteljes kiszáradását. Mi is használjuk, és nagyon elégedettek vagyunk vele! Kifejezetten ekcémás bőrre való ápoló termékeket sokat tudok ajánlani, de ezek mind "egyiknél működik- másiknál nem" dolgok, muszáj kitapasztalni a Nektek leginkább megfelelő készítményeket! A shea vajból páldául egyszerre kicsi mennyiséget javasolt használni, nedves bőrbe bemasszírozni úgy, hogy előtte felmelegíted a kezeid között, vagy épp a radiátoron. Készíthetsz belőle házilag különféle olajokkal krémesebb testápolókat is, azokat könnyebb felvinni a pici bőrére. Nekem a fiaim ekcémások, nálunk az életmódváltással indult a gyógyulás. A kezdeti nehéz időszakban külsőleg a balzsamosszuhar olajat és ezt a testápoló olajat használtuk. Fűtésszezonban fokozottan figyelni kell a bőr utánzsírozására, én e célból napi szinten (akár többször is) a ligetszépe testápolót kenem a bőrükre. Ha látom, hogy indul egy ekcémás folt, akkor azt lokálisan (napi többször) kenem ezen kívül propoliszos krémmel, vagy épp borágó olajjalargánolajjal, de az Argital krémekkel is nagyon jók a tapasztalatim. Az olajakat szintén nedves bőrre ajánlott felvinni!  Figyelmedbe ajánlom ezt az ekcéma toplistát, itt is sok jó ötletetre lelhetsz!

Kérlek, ezt és ezt a hozzászólást is figyelmesen olvasd el!

Csupa szépet és jó egészséget kívánok nektek! 

Értékelés: Nincs

Természetes disznózsír ekcémára

A sima, tiszta disznózsir, ami videkről származik és nincs sózva, hormonmentes Élelmiszerrel van a disznó táplálva, az is nagyon jót tesz a bőrnek, egyedül ez a zsir olyan, ami nagyon hasonlit a bőrben találthoz. Gondolom, érdemes kipróbálni. Sebekre is kiváló, semmivel nem kell feltuningolni, csak önmagaban használni, fehéren. Nekem még nem volt ekcémám, de gondoltam, ide irom, mivel természetes kenőcs, és nekem gyerekkoromban jó tapasztalataim voltak vele.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Emóció 1.5 éves ekcémás babának

Sziasztok,

1.5 éves kislányom 2 hós korától nagyon ekcémás tetőtől talpig. 5 hós korában kórházban voltunk, ahol azt mondták, h havonta benn leszünk a bőrgyógyászaton 1-1 hetet, ahol szteroidozással-zsírozással "összerakják" a bőrét. Szerencsére azóta nem kellett befeküdni, de sokszor voltunk kontrollon. Nagyon ritkán tettem nagyon higított szteroidos krémet egy-egy nagyon problémás területre, patikai vizes testápolóból viszont 600-800 g-ot rákenek havonta, be is szívja a bőre szinte azonnal. Több kérdésem lenne:

1. Okozhatja-e ezt, h terhesen kaptam meg a HVP oltásokat? Családban (elég nagy van) nem volt ekcéma, se krupp, se asztma, de allergia igen.

2. Egy hete szedjük az emóciót. Elég-e 5 ml? Mennyi idő után várható javulás? Az emészése biztos gyenge volt, mert nagyon lassan lehetett az egyes ételeket bevezetni neki (még a gyümölcsöket is!)

3. Szinte sosem beteg (ez az ekcéma miatt van vagy mert sokáig csak szopizott?). De az oltások nagyon kiütik. Oltáskivezetés kellene neki?

4. Érdemes lenne belevágni egy 2 hós tej-tojás-gluténmentes diétába, hátha javul? Mindenfélét eszik, de nem látszik rajta semmi a megevésük után, ami segítene abban, étel okozza-e.

5. a szeméremtájéka is durván ekcémás lett ezen a télen (voltunk többször a Heim Pálban kontrollon). Már nem fogzik. A kecsketejes szappan okozhatja? Tudtok ajánlani valamit?

6. Úgy olvastam, a por is okozhat ekcémát... Minden nap porszívózzak?

7. Ne mosdassam minden nap? Segít, ha nem fürdik, csak tusol 2 naponta. A kórházban a csak langyos vizes tusolást ajánlották.

8. Mióta sodasannal mosok, duplán öblítek csak vízzel, jobb a helyzet.

9. a családi helyzet teljesen rendben, szeretjük egymást és őt is.  Kiegyensúlyozottak a gyerekek is, a tágabb család is.

Mit javasoltok? Még lecserélem a mosogatószert, és az emócióval együtt belevágunk a diétába.

Nagyon köszönöm előre is  a segítséget.

Értékelés: Nincs

Ekcéma és allergia

Szia!

Láttam amit irtál, nem tudom, segit-e amit irok, de én úgy olvastam a neten, hogy az ekcéma az egy allergiára alapuló betegség, és érdemes allergiatesztet végeztetni, élelmiszerekre és még ruhák anyagai is kiválthatják, mint a műszálasak, vagy pl. még a zipzár és más nikkel tartalmú kiegészítők, meg sok más mosópor és öblítők is kiválthatják. Remélem, segit amit irtam. 

Értékelés: Nincs

1,5 éves baba ekcémája

Szia cs. Zsuszi,

Kérlek olvasd el a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat az ekcéma lehetséges okairól is kezeléséről és ezt az ekcémás összefoglalót is. Van házilag elkészíthető jól bevált krém ekcémára, pikkelysömörre, neurodermatitiszes bőrre.

A szteroidos krémnek nagyon komoly mellékhatásai lehetnek, így csak komoly indok esetén lehetne alkalmazni. A patikában kevert krémek, fürdetők stb.  a "mindenmentesek is"! kőolaj alapúak (paraffinum liquid/paraffin/mineral oil, wax stb. néven) ezért ne használjátok őket! A hatóanyag kereső segítségével ellenőrizni tudod az összetételüket=INCI. Ha nincs rajta akkor kérj részletes tájékoztatást a gyógyszertárban! Ekcémás bőr kezelésére a fentebb linkelt ekcémás összefoglalóban is vannak öteletek, de Kinga is nagyon jó tanácsokat adott.

1. Az oltásokra a bőr reagálhat ekcémával is, de, hogy nálatok ez volt-e gond azt nem tudjuk megmondani. Érdemes lenne mindkettőtöknél az oltási károsodások csökkentésére javasolt termékeket hassnálni. Utólag, akár évekkel később is segíthet. Erről a Gyermekmegörző blogban is olvashatsz.

2. Emócióból a gyerek adagja napi 1-2X10-15 ml, (kicsi babánál 5ml/nap) de ez szükség szerint növelhető is, főleg betegségek idején. Az adagot 5ml-ről fokozatosan növeljétek. A javulás ideje mindenkinél más, főleg ekcémánál, mert komplex megoldásokra van szükség, a táplálkozás megváltoztatásával együtt. Az Emóció feltölt vitaminokkal, tele van antioxidánsokkal és a bélflórára van nagyon jó hatással, így a felszívódási gondok javulhatnak. Az immunrendszerünk kb. 70 %-a bélflórában található, erről a Járványmegelőzés természetes módszerekkel és az immunrendszer szerepe cikkben olvashatsz bővebben. Én azt javasolnám, hogy hónapokig szedjen kislányod Emóciót vagy más bélflóra harmonizáló terméket.

3. Nagyon jó, hogy sokáig szopizott  kislányod. Kap most valamilyen tápszert, tehéntej helyettesítő italt, állati tejet? Ha igen akkor ezeket el kellene hagyni. Oltásokról az 1. kérdésednél válaszoltam.

4. Ételintoleranciának nem kell feltétlenül látható emésztési panaszokkal járnia. Érdemes Vali  Allergia 1-2-3 írásait és a rejtett gluténintolerancia hozzászólást  is elolvasni, valamint az ételérzékenység, szivárgó bélszindróma összefoglalót is Bettytől.

A gasztroenteerológia kivizsgálás előtt bevezetett diéta téves eredményt hozhat. Nem tudom ilyen pici gyereknél milyen vizsgálatokat végeznek el, ezzel kapcsolatban az orvost kérdezzétek meg kérlek! A diéta betartása alatt figyeljétek a tüneteket! Sok receptet találsz a Boszorkánykonyhában, diéták szerinti bontásban is. Nyers gyümölcs, zöldség, csírák, (zöld)turmix segíthet  élő enzimekhez, vitaminokhoz jutni. 

5. Az intim területet a legjobb tiszta vízzel mosni. Az ekcémát a klóros víz is ronthatja, ezért jó lenne beszereznetek egy vízszűrőt. Létezik zuhanyszűrő is. Kecsketejes szappan összetételét nézd meg, mert az a döntö! Ha mondjuk kakis popsi miatt néha szükségét érzed akkor a mosakodók közül kipróbálhatjátok az  Oliva szappany kecsketejjel.

A gyulladásra a szeméremtájékra is nagyon jó gyógyír lehet még a Rózsa-teafa balzsam is.

Felejtsd el az illatosított, káros anyagokat tartalmazó törlőkendőket, a klórral fehérített vagy illatosított, színes WC papírokat. Az eldobható nem bio pelenkákat és a káros anyagokat tartalmazó popsikrémeket is jó lenne lecserélni mosható pelusokra és bio popsikrémekre.

6. Ha megnyugtat akkor porszívózhatsz, felmoshatsz mindennap. Ha a háziporra érzékeny akkor előfordulhat, hogy csökkentheti a tüneteket ez is, ha nem akkor valószínűleg nem lesz semmi változás.

7. Nem kell minden nap zuhanyozni, lásd még 5. válasz.

8. A káros anyagokat tartalmazó kozmetikumok, mosósszerek, tisztítószerek is kiválthatanak ekcémát vagy más bőrtüneteket is. Érdemes az egész háztartásodat átnézni és lecserélni amit szükséges.

Baba ekcéma, mitől lehet? olvasói kérdés alatt Betty és Kinga is remek tanácsokat írt.


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tapasztalat

Kedves Kati!

Most olvastam leveled, azóta eltelt egy kis idő:) Azóta sem eszel cukrot, lisztet? Van-e tüneted? Én nagyon édesszájú vagyok, el sem tudom képzelni, hogy ne mézzel igyam a reggeli teát, illetve a kávét. Kipróbáltam az eritriolt, de a többihez hasonlóan nekem ez is mű íz, nem esik jól. Nyilván valamit valamiért. 

Üdv

Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Sziasztok!

Kislányom 8 hónapos korától ekcémás kisebb nagyobb kihagyásokkal tünetel.Jelenleg 10 éves és most az állapota nagyon rossz.

Közel egy éve küzdünk periorális dermatitisszel is, amit tavaly egy nagyon szigorú diétával kezdtünk el kezelni.Glutén-tej-cukor-húsmegvonás.Próbáltunk így is nagyon változatosan étkezni, nehezen de el kezdett javulni a dolog és kb.80% ban el is múlt.Viszont lefogyott 5 kg-t, és nagyon meg voltunk ijedve.Szerencsére az ekcémától eltekintve nem beteges.Gyereknél ez nagyon nehéz, betartani mindent.

Egy híres természetgyógyássz javaslatára fogtunk bele aki emellé a diéta mellé még ajánlott más dolgokat is.(nem a Bionom Biobolt oldalán fellelhetőeket).A baj az, hogy ahogy elkezdetem utánaolvasni mindig találtam sok negativ kommentet és megijedtem nehogy ártsak a gyereknek, ki tudja az ő szervezetük hogyan reagál. Egy évig kínlódtunk hol jobb volt hol rosszabb.Már sok helyen voltunk vele, bőrgyógyász írta a krémeket(bár itt csak egyszer de azt is minek), ételintolarenciavizsgálat vérből,(ez kimutatott egy-kettő dolgot, azokat ki is vontuk, de olyan mintha egy idő után nem működne!) biorezonancia(bár akkor még nagyon kicsi volt)Gyógyitotta homeopata belgyógyász gyerekdoki, először nagy sikerrel, aztán mikor hozzászokott a szervezete a szerekhez , már nem reagált.

Az emócióról nem olyan régen olvastam.Meg is vettem Mo-on(külföldön élünk) és szeretném elkezdeni.Az ekcéma melletti tünete még a felpuffadás és fejfájás(szerencsére nem állandóan, viszont közvetlenül étkezések után).Tudom így biztos nem könnyű látatlanban...de tudnátok ajánlani ezen kívül még valamit amit szedhet és amitől javul az állapota?Illetve az emócióból mennyit adjak neki?Éhgyomorra kellene?Kívülről a Dr Hauschka termékét megvettem, ma kentem be először.

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

 

Értékelés: Nincs

Mit lehet még tenni periorális dermatitisnél ?

Szia,

Valóban rengeteg mindent megtettek már. Kérlek olvasd el a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat is az ekcéma kezeléséről, ITT is találsz egy kis összefoglalót. Kérlek olvass végig figyelmesen minden belinkelt hozzászólást, remélhetőleg találsz köztük számotokra is hasznosat.

A diéta mellett történt-e vitamin és ásványi anyag pótlás, főleg  bélflóra harmonizáló termékek alkalmazása, mert sok esetben önmagában a diéta betartása nem elég ha a kiváltó ok nincs kiderítve, és kezelve mellette. 

A száj körüli tünetek emésztési problémákra, gyulladásokra, ételintoleranciákra, allergiákra, vitaminhiányra hívhatják fel figyelmet. Ételintolerancia mellett, gasztroenterológiai és külön cöliákia és allergia kivizsgálás is volt?

Érdemes Vali  Allergia 1-2-3 írásait és a rejtett gluténintolerancia hozzászólást  is elolvasni, valamint az ételérzékenység, szivárgó bélszindróma összefoglalót is Bettytől.

Emóció remek ötlet:) Napi 1-2X10-15 ml a gyerek adagja, de ez szükség szerint emelhető is. Kezdetben kezdjétek kisebb adaggal és fokozatosan emeljétek 2x15 ml-re. Átmenetileg okozhat kellemetlen tüneteket (puffadás, hasmenés, székrekedés, gázosodás), de ez sok esetben nem is jelentkezik. Ha kellemetlenek a tünetek akkor más napszakban és kevesebb vagy több kisebb adagolásban érdemes bevenni. Emóciónak nincs napszakhoz kötött adagolása. Általában reggel evés előtt és este lefekvés előtt javasolják a  használatát. De napközben is jó szolgálatot tesz ha nehezebben emészthető ételt eszik valaki.

Perioralis dermatitisről egy olvasó tapasztalata is segíthet.  Milyen fogkrémet használ kislányod? A fogkrém és többi kozmetikum, tisztítószer lecserélése is fontos lenne teljesen vegyszer- és károsanyag- fluoridmentesre ha eddig még nem történt meg. Az összetétel=INCI elemzéséhez használd kérlek a hatóanyag keresőt!

Írj majd kérlek a fejleményekről !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Periorális dermatitisz

Kedves Detti77!

Köszönöm, hogy írtál!

Még az előző levélből kimaradt, hogy mosódióval mosunk évek óta, és csak hidrofillel fürdik még mindig. Soha semmit nem kenek a bőrére, hajára, szája köré, maximum egy kis oliva olajat (bio-Toszkánából). Nem szeretem ezeket a kémiai dolgokat, és a gyerekeket is védem tőle. Hajmosáskor egy flp-s terméket használunk.

A kemikáliákat ahogy tudtam kiűztem, vegyszerek formájában is. Poratka allergiát állapítottak meg nála, de a tapasztalat az, hogy a meglévőt rosszabbítja csak (esetleg).

Igen, ezeket a cikkeket már elolvastam, igazából éjjel-nappal bújom a netet és ezt az oldalt. Most megyünk gasztroenterológiai vizsgálatra, laktóz érzékenységet is jó lenne nézni nála. A véreredmény nem hozott gluténérzékenységet, nekem ez nagyon furcsa. Mégis azt mondom, ennyi tapasztalattal a hátunk mögött, hogy akkor a legszebb, ha nem eszik glutént, de, ha néha eszik csak, akkor az nem árt neki. :)

A fogkrémet lecseréltem fluorid mentesre hónapok óta. Igaz, hogy annyira nem tisztít jól, azt vettük észre. Az biztos, hogy sajnos a kislányom önkényesen legalább egy hónapig a miénket használta, amiben persze fluorid van. Ezt most megint megszüntettük. Itt a tapasztalatom az, hogy a meglévő periorális dermatitiszt a fluoridos fogkrém rosszabbá teszi, viszont az biztos, hogy az ekcémája nem emiatt áll fennt. Ha esetleg valaki tudna valami nagyon jó fogkrémet gyereknek ilyen esetben, azt megköszönném. Hauschkán gondolkodtam ma, de csak tejfogakra, illetve felnőtteknek való fogkrém van neki. Tartok tőle, hogy a mentol nem tenne jót.

Az Emócióban nagyon bízom, sőt, el kell mondjam, hogy 4 napja használjuk a krémmel együtt (Hauschka Mittagsblume) és javult a helyzet! :) Láthatóan!

Következő hétre be vagyunk jelentkezve Mo-on biorezonanciára. Tudnátok abban segíteni, hogy akkor is valós képet ad, ha előtte 1-2 hetet diétáztunk? Sajnos nem tudom megtenni, hogy ne csináljuk, mert akkor csak romlik az állapot.

Az elmúlt időben kifejezett vitaminpótlás nem történt. Viszont időszakosan szed halolajat, aloe gélt (amiről szintén letiltott a term.gyógyász fruktóz tartalom miatt-pedig a legismertebbet használtuk belőle). A háziorvos azt mondta, ne adjak a gyereknek önkényesen vitaminokat, ha nem indokolt. Fogalmam sincs, így tegyek-e vagy sem. Egy híres, magyar kutatóorvossal is beszéltem, aki gombákat hozott létre. Ő azt mondta, az ekcéma rossz immunválasz, így nem feltétlenül erősíteni kell az immunrendszerét, hanem beállítani. Ebből is kezdtünk el szedni, nem volt semmi mellékhatása, de sajnos nagyon rossz dolgokat is találtam róla, így a gyereknek nem mertem adni. Ha rólam lenne szó más, nem tudom, hogy reagál a gyermekszervezet.

Szívesen venném a konkrét tanácsokat, hogy mivel, milyen készítményekkel tudjuk még javítani ezt az állapotot. 

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Kicsi lány perioralis dermatitise

Szia szigetvari!

A hidrofil nonion mosakodókrémmel kapcsolatosan kérlek, olvasd el Vali véleményét: tömör és egyértelmű... Érdemes elolvasni ezt a nagyon hasznos írást is, ami a 18 legkockázatosabb vegyületcsoportról szól!

Valóban tiszta, káros anyagoktól mentes, gyerekeknek való tisztálkodószereket, kozmetikumokat itt találhatsz.  Fogkrémekből is bőséges választék áll rendelkezésre: itt és itt is körülnézhetsz! A fluoridmentes fogkrémek is remekül tisztítanak, amennyiben a helyes fogápolási technikával alkalmazzuk őket.

Az ekcéma helyi kezelésére a külsőleg alkalmazott természetes E-vitamin is jó eredménnyel alkalmazható! Az ekcémás bőr ápolására fokozott figyelmet szükséges fordítani, az atópiás részt nem "szabad" hagyni kiszáradni. Ezt a propoliszos krémet, valamint az Argital krémeket is érdemes kipróbálni helyileg. Amennyiben az ekcéma nedvedzene, váladékozna, a Rózsa-teafa balzsam megoldást jelenthet!

Semmiképp sem célom felülbírálni a kislányod számára előírt diétát, de felmerült bennem a kérdés, hogy teljes húsmegvonás esetén mivel pótoljátok a növekedéshez nélkülözhetetlen ferhérjéket? Használtok növényi fehérjeporokat, komplettáltok? Figyeltek az esszenciális aminosavak bevitelére?

Kicsi gyerekek esetében nem mindig a nagyon szigorú dolgok a valóban hatásosak, sokszor akár visszájára is fordulhat a túlzott tiltás; a "másság" érzése gyakran újabb testi tüneteket generálhat. Sok esetben a testi dolgok a lelki fájdalmak, elfolytások, kétségek, félelmek megnyilvánulásai, ráadásul kicsi gyerekeknél kialakuló problémák, tünetek, betegségek nagyon gyakran a szülők érzéseinek, gondjainak, elfojtott-meg nem oldott problémáinak a kivetülései. Érdemes erről az oldalról is alaposan szemügyre venni a dolgot, elemezni az érzéseket, lehetőségeket! Ilyen esetekben egy jó kineziológus, egy megfelelő szakemberrel végzett családállítás, pszichoterápiás- pszichoanalitikus foglalkozások nagyon-nagyon sokat tudnak segíteni! Ezt teljes mértékben segítő szándékkal írtam, remélem nem veszed tolakodásnak, negatív kritikának.  Pusztán a lehetőséget vetem fel, nyilván nem látok bele a dolgaitokban, érzéseitekbe. A saját tapasztalatim is azt bizonyítják, néha bizony elég csak megállni és más szemmel is alaposan megvizsgálni a dolgokat ahhoz, hogy megláthassuk a tényleges megoldásokat!

A perioralis dermatitis kialakulásának oka sok esetben emésztési-felszívódási zavarokra, bélflóra rendezetlenségre vezethetőek vissza, akár candidiasis is állhat a háttérben. Az immunrendszerünk jelentős hányadát a bélrendszerünkben élő mikroorganizmus-telepek képezik. A bél mikroflórája különböző baktérium- és gombafajokat tartalmaz. A bélbaktériumok tömege felnőtt ember esetében akár a 1,5-2 kg-ot is elérheti. A bélrendszerben élő baktériumok "közvetlenül és anyagcseréjük által is gátolják a potenciális kórokozók és gombák túlzott elszaporodását, miközben stimulálják az immunrendszert. Ez igen nagy jelentőségű, mert a védekező rendszer (legalább) 70%-a a bélcsatorna körül helyezkedik el." Ezeket az érzékeny mikroorganizmus-telepeket rendkívül sok minden károsíthatja, a stressztől kezdve a táplálkozáson át, egészen a gyógyszerekig. Amennyiben az egyensúly pl. az imént említett okok miatt megbomlik, akkor a Candida fajok könnyen elszaporodhatnak. Ha elősegítjük a jótékony baktériumok megtapadását, szaporodását, antibiotikumok stb. szedése után kellő gondot fordítunk visszatelepítésükre (pl. Emóció fogyasztásával stb.), azzal tehát értelemszerűen erősítjük az immunrendszerünket. Ebből könnyen megérthető, mi az összefüggés az ekcémás elváltozások, az immunválasz és a bélflóra rendezetlenség között! A biorezonanciás vizsgálat alkalmas a Candida elszaporodásának kimutatására is. Amennyiben ez állna a panaszok mögött, a Dr. Papp B. János féle candida diéta a leginkább hatékony és valóban célravezető módja a Candida gombák visszaszorításának. Ennek pontos leírását, a tiltólistás, valamint a javasolt élelmiszerek és kiegészítők listájával (mint amilyen pl. az Emóció is...) együtt itt találhatod! A kúra alatt a Boszorkánykonyha ide vonatkozó receptjei nagy segítséget jelenthetnek! Fontos a változatos, minden lényeges elemet tartalmazó táplálkozás, még diéta alatt is; a Papp B. János féle candida kúra ezt alapul véve lett összeállítva.

A szervezet helyes működéséhez, növekedéséhez elengedhetetlen a szükséges vitaminok és ásványi anyagok biztosítása, ami hiányos táplálkozás esetén még nagyobb figyelmet érdemel!

A gyermekek megfelelő idegi fejlődéséhez az omega 3 zsírsavak (halolaj) elengedhetetlenek; a megfelelő mennyiségű (és minőségű) szerves jód fogyasztásával pedig sok későbbi betegség (pajzsmirigy rendellenességek) jó eséllyel megelőzhető lenne. A megfelelő csontrendszer, fogazat kialakulásának, a helyes immunműködésnek az egyik alapja a D-K vitaminok rendszeres fogyasztásá, a népesség nagy része ezzel szemben (kicsi gyerekek is!!) sajnos bizonyítottan D-vitamin hiányos!

A New Chapter Tiny Tabs egy teljes értékű, kettős fermentációs eljárással készült multivitamin-, ásványianyag- és nyomelem-komplex, remek felszívódási aránnyal, mégpedig apró tablettába formájában. Olyan picike, hogy egy 10 éves gyerek már minden gond nélkül le is tudja nyelni egészben, de akár szét is rághatja, ha ahhoz lenne kedve. 

A gasztroenterológiai kivizsgálást én is célravezetőenk tartom, azonban mindenképpen említsétek majd meg, hogy szigorú diétát tartotok már jó ideje. A gluténmentes diéta bevezetése után végzett gluténérzékenységre, cöliákiára irányuló vizsgálatok jó eséllyel téves eredményt adhatnak! Ha a vizsgálatok nem igazolnak például fruktóz felszívódási zavart, nem biztos, hogy szükséges a fruktóztartalmú táplálékokat is kiiktatni a kislány táplálkozásából a továbbiakban.

Remélem mihamarabb sikerült megtalálnotok az okokat és a megoldásokat is! Csupa szépet kívánok nektek! 

Értékelés: Nincs

Használható perioralis dermatitis esetén?

Sziasztok!

Periorális dermatitiszre használhatom a Rózsa Hidrolátumot? Utána krémet használhatok? Vagy egyszerre nem megy a kettő?

Köszönöm előre is!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Rózsa hidrolátum dermatitiszes bőrre

Szia!

Igen, használható a Rózsa hidrolátum, utána pedig valóban javasolt a (pl. a korábbi válaszomban ajánlott krémek, ápolószerek) bőrvédő krém alkalmazása, különösképp atópiás, dermatitiszes elváltozások esetében! 

Szép hétvégét kívánok! 

Értékelés: Nincs

Ekcémára

Ekcémás tünetek enyhítésére választottam a BioAstin terméket, de úgy tapasztaltam, mintha inkább erősödtek volna a tüneteim. Az lehet a probléma, hogy én napi szinten fogyasztok lenmagolajat, most tökmag- és szezám olajat is, és ez így túl sok volt már? Antioxidáns hatását tekintve nagyon hasznos volt, mert náthás időszakon, 2 nap alatt túl voltam!!!!

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Ekcéma és a növényi olajok omega 3:6 aránya

Szia dalmika85,

Ekcéma kialakulása nagyon sok mindentől függ, és kívülről-belülről is kell kezelni. Kérlek olvasd el a fenti blogot és az alatta lévő hozzászólásokat életmód és termékjavaslatokért.

A hidegen sajltol olajokat kúraszerűen érdemes fogyasztani, főleg azokat amiknek nem jó az omega 3:6 arányuk, mert gyulladást generálhatnak a szervezetben. A lenmagolaj omega 3:6 aránya nem jó!  Vali cikkében a A 7 legnagyobb banális tévedés a csontritkulással kapcsolatban is olvashatsz a növényi olajokról.

Értékelés: Nincs
Dorina3's picture

Ekcémás bőr

Sziasztok!

Még nem írtam Nektek, pedig rengeteg kérdésem lenne a négy éves kislányommal kapcsolatban.Próbálom röviden összefoglalni a problémánkat.

Kb.másfél éve atópiás a bőre az ekcéma hol előjött hol elmúlt.Tavaly májustól viszont folyamatos a vakarózás. Általában nagyon csúnya, száraz, érdes a bőre.Próbáltuk a tejmentes diétát nem változott semmi.Az hozzá tartozik a történethez, hogy elég feszült a családi légkör.Gondolom ez csak fokozza a tüneteket.Voltunk vagy 8 bőrgyógyásznál, mindegyik ugyanazt mondta ,atópias dermatitis.Szteroidos kenőcsöt , gyógyszertári mosakodót írtak.Köszönöm ezekből nem kérek alapon találtam a bionom oldalra.Őszintén szólva sok dolgot kipróbáltunk innen, elsőként talán a balzsamosszuhar olajat, mivel viszketés csillapító.Sajnos ugyanúgy vakarózott tőle. Aztán használjuk még a kókuszolajat, avokádó olajat,jojoba, shea vajat argán olajat,balzsamosszuhar kézmosót.Mind nagyon jó de alapvetően a borzalmas viszketést egyik sem szüntette meg.Még akkor sem, ha egy ideig kicsit puhább hidratáltabb lett a bőre. Ráadásul most még bárányhimlős is lett a kislányom.Az ekcéma is belobbant, úgyhogy nagyon szenved a viszketéstől.Két napja csak a kókuszolajjal kenem mással nem merem, mert rengeteg pötty van rajta.Kérdésem, hogy külsőleg és belsőleg mit ajánlanátok.Tudom mindenkinél más válik be de hátha tudtok tanácsot adni a mi esetünkre.Mégiscsak hosszúra sikerült a levél, elnézést kérek :) Előre is köszönöm a választ! :)

Értékelés: Nincs

Atópiás dermatitis és bárányhimlő 4 éves kislánynál

Szia Dorina3,

Nem kell elnézést kérned, ha részletesen megírod akkor mi is jobban tudunk segíteni Nektek.

Kérlek olvasd el az egyik olvasónk fenti történetét az ekcémáról és az alattunk lévő hozzászólásokat, főleg  az ekcémás összefoglalót a külső, belső kezeléssel kapcsolatban. És a lelki gondok is hatással lehetnek a bőr állapotára.

A Top20 ekcémás termékek öszefoglalója óta megjelentek új termékek is a palettán, az Argital vadárvácskás termékcsaládja kifejezetten az érzékeny, ekcémás bőrre lette kifejlesztve és Konzol termékei is bővültek, hátha együttesen használva hatékonyabb lesz kislányod bőrére: 

Az ekcémára van akinek a termékek feltváltva vagy egyszerre való kombinálása hatásos, például  a Nyírfanedv és ligetszépeolaj bőrre való kenegetése segített egy pici babán a bélflóra regenerálása mellett.

Vízszűrők használatával kiszűrhető a klór is, ami sok esetben okozhat bőrpanaszokat.

Az összefoglalóban is olvashattad, hogy a külsőleg alkalmazott termékek mellett nagyon fontos a táplálkozás és a bélflóra helyreállítása, az immunrendszer erősítése. Ebben segítséget nyújthat neked a Járványmegelőzés természetes módszerekkel, és az immunrendszer szerepe és a Gyermekmegőrző blog.

Bár a tejmentes étkezésnél nem tapasztaltatok változást, de érdemes lenne egy darabig teljes gluténmentes diétával is próbálkoznotok. Sok receptet találsz a Boszorkánykonyhában, diéták szerinti bontásban is. Nyers gyümölcs, zöldség, csírák, (zöld)turmix segíthet télen is élő enzimekhez, vitaminokhoz jutni. Vali Allergia 1-2-3 cikkeit érdemes elolvasni.

Sajnos a bárányhimlőolaj ha jól látom akkor most nincs készleten  a Bionom bioboltban, de nézd meg az adatlapján az összetevőket, és az otthon, illetve a raktárkészleten lévőkből tudod a viszketést csillapítani. Az illóolajokat (pl.citromfű, levendula, teafa, manuka) belekeverheted az otthon lévő báziskrémbe vagy olajba is. Kb. 1 evőkanálnyi mennyiségbe elég 1 max. 2 csepp illóolaj, mivel tömény koncentrátumokról van szó. Fontos, hogy csak terápiás célú illóolajokat használj!  Készíthetsz belőle vagy készen is vehetsz  aromavizet és az illatos vizet. Bárányhimlőre jó még a  Citromfűbalzsam is. Nekünk sokat segített a hintőpor bárányhimlőre.

Iratkozz fel a Hírlevelekre és a Leckelevelekre, nézd a Programajánlót  mert így sok hasznos dolgot tanulhatsz, és értesülsz az aktualitásokról is. Belépés után a saját neved alatti mezőben találod a "Feliratkozások"-at.

Gyors jobbulást kívánok kislányodnak!

Értékelés: Nincs
Dorina3's picture

Ekcémás bőr

Köszönöm a tanácsokat, tippeket! Át fogok tanulmányozni mindent, amit ajánlottál. Üdv! 

Értékelés: Nincs

Ekcéma, viszketés, köröm

A fiam keze és lába olyan mértékben ekcémás, hogy szinte bőr sincs rajta, vagy berepedezik a húsig. A kislányom is véresre marja magát, és 2 évesen 22-24 óra körül tud elaludni -kevesebbet alszik mint jónéhány felnőtt. Mindketten viszketnek, de a lányom most rosszabbul viseli. Ha nem marja magát, Nála nincs különösebb elvéáltozás a bőrön. Régen voltunk a H.. P..ba, de nem vált be a készítményük, és ez sem. Próbáltam már körömvirággal, neem olajjal, schizandrával, argán, orbánc olajjal, rózsafa olajjal és sok egyébbel kezelni -de tartós változást nem hozott, igazán egyik sem vált be. Mit tehetek még? Félek hogy a lábában a fájdalom, hogy összeszorítja folyton a lábujjait, eldeformálhatja a lábfejét -lúdtalp, s majd egyéb rendellenességek.

Ráadásul a körömvágás enélkül is rémálom. Benőtt a körömágy, visszatologatni nem engedi, és mivel elrangatták, rendesen vágni se tudtam, ezért vagy túlságosan levágtam, vagy letört a köröm, kislábujján, talán vadhúsnak hívják ilyenkor. Erre megoldási javaslat? Hámosító, A-vitamin?

Köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs

Ekcémás összefoglaló

Szia renci82!

Nagyon sajnálom, hogy ennyire szenvednek gyermekeid az ekcémától. A fenti írásban és az alatta lévő hozzászólásokban remélhetőleg találsz olyan tanácsokat amik segíteni fognak.

Ezt az ekcémás összefoglalót ajánlom részletesen átolvasni és a napokban kaptunk egy örömhírt a Nyírfanedv és ligetszépeolaj bőrre való kenegetésről egy súlyos ekcémás baba esetében, itt kezdődik az anyukával való levelezés.

A körömproblémával kapcsolatban jó lenne megmutatni szakembernek, hogy ő mit javasol. A sebgyógyításra több termék is van ami fertőtlenít és gyulladást is csökkent pl.  Rózsa-teafa balzsam és az Olasz szalmagyopár-feketenadálytő balzsam.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Hogyan gyógyultak meg a gyermekeim az atópiás ekcémából ?

Ha nem haragszotok,szívesen megosztanám veletek,h ogyan sikerült megszanadulni az ekcémától.

Mindkét gyermekem veleszületett atópiás ekcémával küzdött,tenyerük,ujjaik,talpuk viszketően száraz,ujjlenyomatuk nem volt,és a kisfiamnak egy erősebb nyomástól az ujjacskáiban kiserkent a vér, a talpán több cm hosszú,mély nyilt sebek voltak,néha járni sem bírt...ennek már 20-22 éve,vagyis akkor kezdődött.

Mindenhol jártunk,ahol segítséget reméltünk,szteroidok,idióta diagnózisok (volt aki azt mondta,hamarosan meghal a fiam),és semmi sem segített,legfeljebb ideig-óráig. A lányom 16 éves volt,amikor egy virus szövődményeként,a kislány egyre rosszabb állapotba került,már lábra sem tudott állni,amikor saját felelősségre elhoztam a korházból,elvittem másik városba,ahol elmondták a máját támadta meg a vírus. Az orvos a frissen facsart céklalevet ajánlotta,napi fél litert.

Rohamosan gyógyultunk,és a legnagyobb csoda a gyógyulás mellett,hogy teljesen eltünt az ekcéma!!

Azonnal elkezdtük a céklakúrát a kisfiamnál is,és a csoda vele is megtörtént! Meggyógyult !

Azóta is jól vannak mindkettem,vizsgaidőszakban,stresszes időben azért előjön az ekcéma,de már csak enyhe bőrszárazság formájában.Ilyenkor ismét céklakúra!

Azt én is tapasztaltam,hogy sokat számít  a cukor,és a fehérliszt mentes étrend,az azóta már nagyfiam ezt nehezen fogadta,de beismerte sokat számít! 

Remélem,segít ez azoknak,akik hasonló cipőben járnak ! :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Gyógyulás az atópiás ekcémából

Kedves Edit!

Nagyon szépen köszönjük, hogy megírtad történeteteket. Mindig jó ilyen örömhíreket olvasni .

További jó egészséget kívánunk az egész családnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönjük szépen :)

Köszönjük szépen :)

Értékelés: Nincs

Tanácsot szeretnék kérni

Tanácsot szeretnék kérni. Én is az ekcémások körébe tartozom. Több mint 2 hete csináltak epicutan tesztet és kiderült hogy allergiás vagyok a Kathon CG-re illetve a phenilendiaminra. Bár a 3 teszt csíkból 1 félig lejött, de a doktornő azt mondta nem kell megismételni. Abba hagytam ezek használtatát rögtön mikor mindez kiderült. De sajnos egyre rosszabb ez az állapotom. Mit tegyek? Menjek vissza és ismételtessem meg a tesztet ? Sajnos nagyon fáj, fodrász ként dolgozom. Így vízben vagyok egésznap, ezt nem tudom kikerülni. Gumikesztyűt használom, de azt mondta az se tesz jót, hiába latexes vagy mentes.

 Köszönöm válaszod !

Szimi

Értékelés: Nincs

Fodrász gumikesztyű

Szia Szimi!

Én is fodrászként dolgozok, hasonló allergiával. Nekem bevált a gumikesztyű alá cérnakesztyű használata. Mosáskor a vendégek elmondása alapján állítom be a víz hőmérsékletét. Kényelmetlen, de meg lehet szokni a gyógyulás érdekében. Kathon CG-t melyik termékben találtál? Én átnéztem mindent, amit használok, de nem találtam egyikben sem, talán nem voltam elég alapos. Csak azért kérdezném, mert ez az anyag engem is allergizál.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fodrász ekcémája

Szia Szimi! 

Nem vagy könnyű helyzetben, fodrászként nagyon nehéz kikerülni az ekcémát okozó vegyszereket. Véleményem szerint még mindig jobb a kesztyű, mint a mindenféle vegyszer, bár tényleg allergizálhat az is...

Annyit tehetsz, hogy belsőleg felerősíted a szervezetedet egészséges táplálkozással, méregtelenítéssel (talán azt jobb, ha már most már tavaszra halasztod), a hétköznapokban méreganyagmentes, ápoló kozmetikumok, tisztálkodó szerek használata, belső immunerősítés hatékony táplálékkiegészítőkkel). Ha szeretnéd, hogy segítsünk a választásban, írj nyugodtan! 

Nem tudom, mennyire tartod elképzelhetőnek, hogy áttérj a növényekkel való hajfestésre? Itt az oldalon már elég sok információ van róla, és talán a vendégeket is át tudod szoktatni a tudatosabb, egészségesebb hajápolásra. Akár úttörő is lehetnél a környezetedben ezzel. 

Mi a véleményed róla? 

Értékelés: Nincs

16 hónapos atópiás ekcámája

Sziasztok!

A 16 hónapos kisfiamnak atópiás ekcémája van. Tanácsot szeretnék kérni hogy milyen készítményt használjak neki a tünetek megszűntetésére? Nagyon sok terméknél szerepel hogy ekcémás bőrre ajánlott nem tudom melyik lenne a megfelelő választás? Válaszotokat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Ekcéma 16 hónaposnál

Szia!

A fenti cikkben egy olvasó írja meg sikertörténetét aza ekcémáról és az alatta lévő hozzászólásokban is sok tanácsot találhatsz pl. ezt az ekcémás összefoglalót. Benne vannak a leghatásosabb termékek ekcéma külső kezelésére, de nem mindenkinek jó ugyanaz a termék, így azt válaszd ki elsőre amelyik szimpatikusabb.

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Köszönöm szépen a gyors választ!

Már nem is csak olvasónak, hanem már "Bionom rajongónak" titulálnám magam. Rengeteg információt osztotok meg minden féle témában úgy ezért is nagy- nagy köszönet mindenkinek! Imádom olvasni a cikkeiteket!!!! :)

Nem még nem próbáltam egyiket sem. Most egy másik ekcémás szappant használok (Olivia holttengeri), utána megpróbálom majd ezt is amit ajánlottál, meg választok krémet is! Még egy pici segítséget kérhetek, hogy mivel tudnám kezelni "belülről" is, mert sok cikk/ hozzászólás van a témában, de nem találtam olyat ami az én tüneteimre lenne szabva. Alapvetően nem szeborreás, nem plakkos ekcéma, hanem csak a kéz- és az ujjak felső részén kialakuló száraz, berepedezett, de nem hámló felület. ( Bionom elvek szerint próbálok étkezni, tartom a napi ajánlott folyadék bevitelt és szoktam mégteleniteni is, valamint a vitamin pótlás természetes forrásokból történik).

Mégegyszer köszönöm.

Értékelés: Nincs

Ekcémára

Szia Szelvia!

Átmozgattam kérdésedet a fenti írás alá és ezt az ekcémás összefoglalót ajánlom átolvasni. Sajnos nincs olyan termék ami mindenkinek jó ekcémára, van aki elsőre megtalálja van akinek többet is ki kell próbálnia.

Értékelés: Nincs

Dilemma

Sziasztok!

Lenne egy kerdesem, amire sejtem a valaszt, de szeretnem ha tudnatok benne segiteni. Voltunk otthon a nyaron es elvittem a 2 eves kisfiam a Bionomba biorezonancias vizsgalatra. Eleg "csunya" eredmeny jött ki - gluten, tejfeherje, E szamok es meg sok mas. A doktornö dietat javasolt es mellette etrendkiegeszitöket. Most nagyon elhatalmasodtak a kiütesek a kicsin, konkretan a nyakatol a labaig tele van. Ketsegbeesesemben elvittem orvoshoz, aki meglepö modon vert vett töle ( mert itt azt mondtak, hogy egy gyerek 3 eves kor alatt nem lehet allergias) es az eredmeny szerint nincs semmifele etel, anyag es penesz allergiaja. Ez most hogy lehet? A dietat tartjuk, az etrendkiegeszitöket szedjük, de akkor most mitöl van az ekcema? En hiszek a doktornönek, a ferjem a dokinak. A lelki oldalt sem zarom ki, ami hamarosan megoldodik. De megis?

Köszi, inselle

Értékelés: Nincs

Biorezonancia és ételintolerancia

Üdv! Nagymama minket is elvitt a gyerekekkel biorezonanciára, , akkor még nem tudtam, hová tegyem a dolgot, de ha megengeded az "okoskodást", mostmár orvosokat megtévesztő ezotéria felé hajló áltudománynak tartom, akár a homeopátiát. Sajnos annyira hangzatosak, nekem is sok idő kellett, hogy rájöjjek, mert az én gyengéimre is ráérzett. Viszont azóta jobban átlátom az allergia és az intolerancia közti különbséget, ám a gyermekemet óvom ezektől a vizsgálatoktól és készítményektől. Sajnos nem találtam igaznak, hogy ártani nem tud. Bár ezek rendkívül összetett dolgok, különböző tapasztalatok, placebó hatás, hogy más már ne is említsek, megértem, ha egy orvos is komolyan hinni tud benne. Én így féltem a gyermekem.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ételallergia

Hédi doktornő borezonanciás vizsgálata képes kimutatni a rejtett ételallergiákat is, amelyek vérvételből csak akkor mutathatóak ki, ha már konkrét betegséggé váltak. Érdemes lenne elhagynotok a tejet és a glutént, hogy ne váljon a probléma valódi allergiává.

Mellesleg, ha nem mentetek volna el a doktornőhöz vizsgálatra, és csak leírtad volna a tüneteket, akkor is azt javasoltam volna, hogy hagyjátok el a tejet és a glutént.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Fülben ekcéma és fülgyulladás

Sziasztok!

Annyi lenne a kérdésem, hogyha valakinek a fülében eckéma van és szinte folyamatosan gyulladásos állapotban vana füle,  akkor ajánljátok-e neki a Grape Vital csepp fülben való használatát? Vagy esetleg abban tudnátok-e segíteni, hogy mi az ami segítene a gyógyulásában?

Köszönettel:

Erika

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fülgyulladás és ekcéma

Szia Erika! 

Baci irtásban segíthet a Grape Vital, ami konkrétan fülgyulladásra készült, azok a KÖVETKEZŐ termékek. 

Biztosan tudod, hogy az ekcéma belső problémákra vezethető vissza, beszéltünk már róla jó sokat. Az első számú mumusok: cukor, finomított ételek, tej, adalékanyagok. Ezeket tanácsos kerülni. Érdemes a bélflóra egyensúlyát erősíteni, pl. Emócióval.

Olvasd el kérlek, ezt a fenti írást, az alatta lévő hozzászólásokkal együtt, sokat lehet okosodni általa. 

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors választ!

Az orbáncfű-levendula olaj mellett döntött az ismerősöm.

 

Értékelés: Nincs
ritajakso's picture

Ekcémás bőrre

Sziasztok! Kisfiam ekcémás bőrére keresek tusfürdőt. Tündérrózsa mehet vagy v.mi mást? Testápolónak bevált a Bőrregeneráló, Reishi-cickafarkfű kivonattal (Biolától) Gondolom leghatásosabb az lenne,ha ennek a tusfürdőjét használnánk,viszont az illata nem jön be!    Nyilván az illat másodlagos,hatásos legyen az a lényeg  Puszi!!!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ekcémás kisfiú

Szia! 

Ekcémás tünetek enyhítésére leginkább a Balzsamosszuhar folyékony szappan szokott beválni. Valamint ITT találod a Vali által összeszedett Ekcéma Top listát. 

Azzal bizonyára már tisztában vagy, hogy az ekcéma nem egy bőrbetegség, hanem egy tünet, méghozzá annak a tünete, hogy belsőleg valami nincs rendben. Pl. védőoltások káros hatásai, bélflóra eltolódás (akár antibiotikum hatására), cukor-, finomított ételek-, tejfogyasztás.

Amennyiben az oltási károsodások lehetőségét még nem tudtátok csökkenteni, úgy ITT találsz róla információt.  

Bélflóra problémára, ha úgy érzed, van valami ráutaló jel, akkor az Emóciót ajánlom jó szívvel. Egyébként is csak hasznára lehet a kisfiadnak, mert egy kiváló tápanyag- és antioxidáns forrás. 

Értékelés: Nincs
ritajakso's picture

Emoció elrejtése

Kedves Melinda! Köszönöm a segítséged, remélem megissza Ottókám az Emóciót... A vízen kivül semmit nem hajlandó meginni, gondolom ételbe is elrejthetem,?! Majd próbálkozunk!

Értékelés: Nincs

A vízbe nyugodtan beleteheted az emóciót

. De akár joghurtba, vagy kásába is.

Értékelés: Nincs

Semleges sampon ekcémára?

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni: gyermek koromban is ekcémás voltam már, hajlatokban, ez felnőtt koromra átalakult és főleg a fülem, nyakam, fejbőröm érinti. A fejbőröm mostmár extrém sebes és száraz. Próbáltam már minden féle sampont, egyelőre a parabén mentes babasampon, illetve a szódabikarbónás-almaecetes mosás sem segített, tudom, táplálkozásbeli változásra van szükségem, illetve méregtelenítésre, de addig is tudtok ajánlani valami semleges készítményt?

Köszönettel!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Ekcémára sampon, kiegészítő kezelés

Elsősorban Vali jövő heti előadását ajánlom neked Viszket a bőröd? Pöttyös? Foltos? Lehet, hogy ételallergiás vagy! - A bőrtünetek mögött megbújó rejtett ételintolerancia Antal Vali előadása, hiszen elsősorban azt lenne a fontos megtudni, hogy mi a valódi okozója a tüneteidnek.

Külső ápolás és kezelés gyanánt a következőket javaslom:

Tisztálkodásra-hajmosásra:

Bármelyikkel moshatsz hajat is nyugodtan, nincs semmi jelentőssége, hogy a termék tusfűrdőnek vagy szappannak van titulálva. Természetesen egy készítmény elég ezekből .

Kiegészítő külső kezelésképpen, rendszeresen:

Belsőleg pedig érdemes elkezdeni bevezetni legalább a hal- vagy krillolajat, Múmiót, BioAstint.

 Javulást! 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Köszönöm szèpen :)

Köszönöm szèpen :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Seborrea belobbant az új krémtől

Sziasztok!

Segítséget/véleményt szeretnék tőletek kérni. Pénteken (ápr. 3) elkezdtem használni a Lavera Neutral testápoló családját (arckérm, kézkrém, testápoló), mert a kezem ekcémás, viszont az arcom seborreás. Az arckrém nem ártott az arcomnak, továbbra is szép. (Megjegyzem eddig csak egyszer durrant be nagyon durván az arcom, azon kívül néha-néha a szemem környékén van 1-2 pici vörös pontocska.) A testápoló sem ártott a felsőtestemnek, semmi tünet nem jött ki, holott néha a seborreám ott is kijön, hogyha nem testápolózom be. Viszont a kezem nagyon leszáradt (jelenleg tiszta pikkelyes) és a hólyagok is jobban kijöttek rajta, plusz az alkaromon iszonyatosan kijött a seborrea (Szinte már úgy néz ki az alkarom, hogy nem foltokban seborreás, hanem foltokban látszik az "egészséges" bőrrész, tisztára mint egy égési sérült).  Megjegyzem az alkaromon a használat előtt volt pár apró piros folt és a kézkrém hazsnálata óta durrant be.
A Lavera Neutralra rá van írva, hogy "Medizinische Hautpflege," vagyis orvosi bőrápolás, a leírásban kifejezetten az irritált, allergiára hajlamos bőrre ajánlják, mert nincs benne illatanyag. 
Főleg azért vettem, mert nincs benne illatanyag és szerintem engem legjobban az ilyesmi irritál. Nem gondoltam, hogy a kezemen és az alkaromon ennyire kijön a trutyi. Tudom, hogy minden ilyen krém az elején ront a helyzeten. Szerintetek használjam továbbra is ezeket a krémeket,  vagy váltsak másra?

Ha váltani kellene én a Biola P.S.E.-re gondoltam. Az ekcémás kezemre is kenhetem, vagy arra használjak mást? Lehet ezt folyamatosan használni, vagy pedig csak akkor, amikor tüneteim vannak?

Tudom, hogy az étkezésre és a vitaminpótlásra is oda kell figyelni az ekcéma miatt. Longo Vitalt szedek  1,5 hónapja, mert vissza van húzódva a fogínyem. Időközben voltam fogkövetlenítésen. A fogaim már nem érzekenyek, amióta Longo Vitalt használok. Jelenleg szedek még gyógyszertári probiotikumot, de tervezem ezt leváltani Emócióra, vagy Huminiquimra. Kb 1,5 hónapig szedtem halolajat is. Ha nem felejtem el, veszek be C és D vitamint is. Van még esetleg ötletetek, mit szedjek?

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Egy ekcémásnak egy gyógyult ekcémás segíthet a legjobban

Szia!

Átmozgattam a hozzászólásodat, mert úgy gondolom, hogy igazán az tud Neked segíteni, aki hozzád hasonlóan maga  is ekcémás volt, de meggyógyult. Kérlek olvasd el figyelmesen a fenti írást  és a hozzászólásokat is. Szerintem nagyon hasznosak lehetnek Neked. Az általad írt termékcsaládot nem ismerem. Próbáltam az összetevőknek is utánajárni, de nem találtam. Te is meg tudod nézni az összetétel alapján, hogy jó-e, tiszta-e ez a termék.  Használd nyugodtan a hatóanyagkeresőnket Én úgy gondolom, hogy az nem elég, ha egy termék illatanyagmentes. Szerintem ettől több kell. 

Fontos, hogy teljesen tiszta, méreganyagmentes legyen a termék. 

Értékelés: Nincs

Ekcémára - száraz bőrre - viszketésre

Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni hogy kisfiam véresre kivakart ekcémás bőrére (karjai, combjai, törzse) hogyan célszerű alkalmazni. Van itthon gyógyszertári ricinus olaj, ezt a neem olajat keverhetem-e a ricinus olajjal és kezelhetem-e vele?

Vásároltam még itt levendulás, citromfüves permetet is hogy a viszketést tünetileg kezeljem neki, de jó lenne egy éjjeli-nappali bőrkezelés is. Pici kora óta küzdünk az ekcémával, van mikor tünetmentes, de a téli szezonban általában durván fellángol neki. Az étrendjére próbálok odafigyelni, de az iskolai "közétkeztetést" nem tudom (nehéz volna) kikerülni pedig "csak" ebédre fizettem be, a tízórait-uzsonnát én készítem.

Kérnék tanácsot hogyan hozzam rendbe.

Értékelés: Nincs

Neem olaj és egyebek ekcémára

Szia Zsuzsi!

Hozzászólásodat átmozgattam, mert itt sokat olvashatsz az ekcémáról. Az ekcémának számtalan oka lehet és nem mindenkinek válik be ugyanaz. Kérlek olvasd el Betty kolláganőm ekcémás összefoglalóját

Neem olaj használatáról itt is van szó, illetve  ezt a receptet is kpróbálhatod: Jól bevált krém ekcémára, pikkelysömörre, neurodermatitiszes bőrre.

Hogy a gyógyszertári ricinusolaj mennyire tiszta és beválna-e így kisfiadnak azt nem tudom megmondani.

Felkereshetsz egy jó homeopátiás szakembert, mert a megfelelő alkati szer is segíthet, illetve ki lehetne deríteni, hogy van-e valamilyen ( étel) allergiája vagy érzékenysége gyermekednek. Ételintolerancia kimutására szolgál a FoodDetective teszt.

Konzultációk, tanácsadások is igénybe vehetők.

Értékelés: Nincs

Ekcéma

Lányunk (31) ekcémában szenved mióta él!

Ez száraz,nem fertőző fajta,kirepedezik a bőre és viszket,és eddig nem használt semmilyen gyógyszer vagy kenőcs!

Reménykedhet-e gyógyulásban és hogyan?

Értékelés: Nincs

Ekcémából gyógyulás

Kedves Gyula!

Van lehetőség az ekcémából való gyógyulásra, a tünetek enyhítésére,de ez egy hosszabb és összetett folyamat, mivel az ekcémának számtalan oka lehet és nem mindenkinek válik be ugyanaz.

Átmozgattam hozzászólásodat a fenti írás alá, kis bizatatásnak és olvasd el Betty kolláganőm ekcémás összefoglalóját. Belső keresőnket a bal felső sarokban találod, rengeteg információt találsz segítségével az ekcémáról is.

Szeretettel ajánlom az ingyenes terméktanácsadást és ingyenes arcdiagnosztikát ahol a kolláganők segítenek a személyre szabott tanácsokkal és a termékek kiválasztásában is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

ekcéma lelki okai

Sziasztok!

Mi egy hosszú ekcémás történet végén járunk. Sajnos ebben a bejegyzésben nagyon megtévesztő, hogy ez az ekcéma megszűnt. Ha ahhoz diétát kell tartani, hogy a tünetek ne jöjjenek elő, akkor a betegség ugyanúgy fennáll. Szuper dolog, hogy testi szinten kitakarítunk, de lelkileg is ki kell. Én erről írok blogot.

Szeretettel: Kovács Eszter

Értékelés: Nincs

Paleo

Sziasztok!

24 éves vagyok, kb 2 éves koromtól küzdüttem ekcémával egészen tavaly nyárig, amikor egy ismerősöm ajánlására áttértem a Paleo táplálkozásra. Be kell valljam nem hittem az ilyesmiben. 
Elég durva ekcémám volt, a két kézhajlatban, a kézfejemen, a füleim alatt, és a térdhajletokban. Aki hasonló cipőben jár az tudja hány fajta krém, ecsetelő, szteroid létezik amitől újra és újra visszajön ez a makacs kór.

Aztán úgy gondoltam, nem veszíthetek. Nem fokozatosan kezdtem, hanem egyik napról a másikra eldobtam mindent, a cukrot, lisztet, tejterméket és keményen ráálltam a Paleo-ra. 1 hónap! telt el mindössze mikor az ekcémám csak a bal oldali kezemen maradt csak meg. Nem hittem el. Kitartóan folytattam ezt a fajta életmódot és immár másfél éve tünetmentes vagyok.  Azóta megtanultam sok mindent elkészíteni, otthon előállítani, olcsón megúszni ezt a módszert. 

Bűnözni szoktam bevallom, de mindig megbánom, mert bizony az ekcéma visszajön, de szerencsére már csak a bal kezemen.

 

Egy próbát megér! Nekem bejött :) 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ekcéma??

Sziasztok! 

Segítséget szeretnék kérni én is tőletek! Rengeteg hasznos információt találtam itt, de a mégis kérdezni szeretnék! 

A kislányom 2 éves múlt. Kb 1 hónapja apró, de érezhető, kidudorodó pöttyök jelentek meg a combhajlatában (pelus alatt) valamint a bal alkarján. Aztán szép lassan terjedni kezdett, a hasa bal oldalán, valamint a bal lábán. A bal alkarján elég csúnya lett szinte összefüggő piros folt van rajta, de nem vastagodik, nem száraz és nem levedzik egyáltalán. Nem is igazán vakarja. 

Elvittem orvoshoz, először azt mondta hogy csak száraz a bőre. Kaptunk egy nagyon jó testapolot. Mivel a tünetek nem múltak, sőt több kiütés lett rajta újra visszamentünk, amikor is ekcémát mondott. Szteroidos krémet kaptunk rá! Tudom hogy a szteroid nagyon rossz hatással lehet egy gyerek szervezetére, így nem mertem kenni. Egyenlőre nem kenem mással csak azzal a testapoloval amit kaptunk. 

Mivel először valamilyen allergiás tüneteknek gondoltam, adtam neki kalcium sandozt, enyhitett is a dolgon, de nem múlt el teljesen. 

Nem igazán tudom egyáltalán mi lehet ez, és sajnos az itteni orvosok nagyon nem jók (Angliában élünk).

Sajnos nem tudom hogy tudnék képet küldeni nektek, de így is remélem hogy tudtok segíteni. 

Köszönöm szépen előre is. 

Üdvözlettel Edit 

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Ekcéma kislánynál

Szia Edit!

Átmozgattam az írásod a fenti igaz történet alá, ami tanulságul szolgálhat mindenkinek, hogy van kiút az ekcémából szteroidos krémek nélkül is.

Kérlek, hogy ne csak L. Kati írását, hanem az alatta lévő írásokat is tanulmányozd át, különösen ezt, amiben szinte minden fontos dolgot leírtam az ekcéma kezelésével kapcsolatban.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel