Mit tegyen az ember, ha a párja makacs a természettel szemben...?

Ismét én vagyok az, Réka, immáron lassan 20 éves fejjel. Belecsöppentem abba az életszakaszba, amikor az embernek párja lesz, összeköltöznek, s rászakad az összes súly, ami a háztartást illeti. Egyszerűen nem tudom, mit tegyek: a pénz kevés, párom pedig nem engedi, hogy a természetes kozmetikumoknak hódoljak, mert szerinte nincs pénz a nátrium-hidroxidra, a különféle olajakra és miegymás. Így maradtam a bolit Y***a szappannál, ami aránylag még természetes, és pár bolt saját márkás termékeinél. 

A kókuszolajat, olívaolajat meg tudom venni, és az ellen sincs kifogása, hogy sertészsírral főzzünk... de kérdem én: mit tehetnék, hogy mégis kiiktassam az életemből a vegyszereket? A mosogatószer, a mosópor, az öblítő, minden vegyi, mert olcsóbb. Miből tudnék olcsón de jó hatóanyagú tisztító és tisztálkodószert készíteni?

Akik hasonló cipőben járnak, azok megértik a gondom. Valaki, valami ötlettel tudna szolgálni...?

 

Köszönöm!

Réka 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

Ellenálló férjek, társak, rokonok

Kedves darkania és sorstársak!

Nekem először az jutott eszembe, -durva leszek- először talán nem a kozmetikumokat, takarítószereket, élelmiszereket kellene lecserélni, hanem az ilyen társakat.  A rokonokat ugye nem lehet.

Az, hogy az egészségtelen életmód milyen következményekkel jár, fiatal korban még nem olyan kézzelfogható. Hiszen nem úgy működik a dolog, hogy pl. megeszel egy egészségtelen ételt és másnap feldobod a bakancsot.

De félre a "tréfával" , azt szeretném leírni, nálunk ez hogyan zajlott, zajlik. Hátha lehet belőle okulni. És ez nemcsak a bionómiáról szól.

Nekem saját magamnak kellett megváltoznom, hogy a helyzet változzon. Először csak meg akartam feleni, aminek az lett a vége, hogy mindenki az én fejemen táncolt. Mire észbekaptam, majdnem késő lett.

A lényeg:

Olyan helyzeteket kell teremteni amiből megértik, nem alázhatnak meg, nem nevethetnek ki, csak mert ők másképp gondolják. Ezt csak úgy lehet elérni, hogy  amikor muszáj, nemet mondunk. Ehhez bátorság kell (és néha leleményesség és anyagiak is), de ha ezt az elszánságot nem érzik rajtad, akkor a fejedre nőnek. És kinek hiányzik egy púp a fején.

Például:

Én abban a helyzetben, amelyben darkania a csokivásárláskor volt, simán közöltem volna a "párommal", hogy nem kell velem bioboltba jönni csokiért, egyedül is meg tudom venni, itt és itt találkozhatunk, akár az a..i előtt is. De ezt minden sértődés nélkül, hogy eszébe se jusson neki magának megsértődnie, hogy én külön utakon járok. Nem várom el tőle, hogy km-eket sétáljon egy biocsokiért, de ő se várja el tőlem, hogy megegyem az a..sat. Ahol találkozik az életünk, ott együtt vagyunk, ahol nem, ott nem. Ha már egyszer valamiért együtt vagyunk.

Én többször megtettem ehhez hasonlókat, először vitákkal tarkítva, ma már csak hosszúra nyúlt arcokkal találkozom. Több évig tartott, és nem volt könnyű. Ez az én bölcs férjem szokta mondani: ha egy kapcsolatban nincsenek viták, ott baj van, mert az azt jelenti, hogy az egyik fél leigázta a másikat. Szóval az eredményhez azért az is kell, hogy a másik fél józan paraszt legyen.

Természetesen ez nemcsak a keménykedésről és e nemet mondásról szól, benne van sok szeretet és lelemény is.

De elsősorban Te vagy benne, Te tiszteld Magadat annyira, hogy az ilyen hozzáállást nem fogadod el.

Szeretettel

 

 

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tényleg drága az egészséges életmód? Tippek makacs pároknak

Szerintem a makacs embereket úgy lehet meggyőzni, hogyha a pénztárcájuk is megérzi a kedvező változásokat. Pontos számításokat lehet végezni, hogy mennyibe kerül pl.  havi szinten a tisztítószer, és mennyibe, ha magunk készítjük el. Ha nincs pénzünk, bizony jócskán hozzá kell tennünk saját magunkat ahhoz, hogy bionómmá váljon a háztartásunk.

Sokan megkérdezik tőlem, hogy anyagilag nem megterhelő-e egészségesen élni? Egészséges kozmetikumokat használni, ételeket fogyasztani? Nos, hosszú távon nem! Nagyon sok olyan dolog van, amit ma már nem veszek meg, így helyette meg tudom vásárolni az egészséges alapanyagokat. Igen, az alapanyagokat. Ugyanis én magam készítek kozmetikumokat, sütök kenyeret, és főzök ebédet.

A kozmetikumok és tisztítószerek megreformálásával havi szinten nagyon sokat tudok megspórolni. Nem vásárolok öblítőt, helyette ecetet használok. 500 Ft-ért veszek illóolajat, azt teszem az ecet mellé. Egy kis üvegcse 2-3 hónapig elég. Mosópor helyett mosódiót, mosószódát (25 kg 5000 Ft) vásárolok, vagy készítek hamulúgos mosószert. De jó szolgálatot tesz a szódabikarbóna és a citromsav is. Takarításra mikrószálas törlőkendőt használok, így nem kell tisztítószert vennem pl. a tükör vagy az ablak tisztítására. Fertőtlenítésre nagyon jó a citrom illóolaj.

Megszoktuk, hogy van arckrémünk, szemkörnyékápolónk, kézkrémünk, lábkrémünk, stb. Ha ezeket mind megvásároljuk, egy vagyont hagyunk a drogériában. Én készítek házilag izzadásgátló deo-t, vagy lehet kapni olyan kiváló minőségű arckrémet, ami jó a kézre is, sőt még dezodorálásra is használható. És olyan pici kell belőle, hogy hónapokig elég. De készítettem már testolajat is, amibe illóolajokat tettem. Sőt ajakápolót is, aminek az anyagköltsége nem több 100 ft-nál. Na akkor mi drága? De ha csak egyszerűen veszünk egy shea vajat, az hónapokig elég, és kenhetjük a kezünkre, testünkre, arcunkra egyaránt. Nemhiába az afrikai nők tudják, hogy hogyan védjék a bőrüket az erős napsugárzástól! Lehet készíteni kókuszvajas bőrradírt, ami sokkal jobb, és olcsóbb a bolti társaiknál. Borotvahab helyett szappant használ a párom, és már vagy 1 éve megvan. Utána levendula illóolajjal bekeni az arcát, és kész is. A hennázás is sokkal kedvezőbb anyagilag, mint a vegyi hajfesték.

A táplálkozás már kicsit bonyolultabb, de nem lehetetlen. A tejet elhagytuk, helyette mandulatejet készítek. Itt lehet azt mondani, hogy drága. Igen, ha a boltban vesszük meg. 1 liter mandulatejhez 10 dkg mandula kell. Én egyszerre nagyobb mennyiséget veszek, és az apróbb szeműt. Így 250 Ft-ból el tudom készíteni. A megmaradt mandulapép (mandulaliszt) pedig süteményekhez felhasználható. Tényleg drága? A felvágottakat teljesen elhagytuk, helyette reggelente különböző kásákat főzök. Felkelek kb. 1 órával hamarabb, hogy mire a lányok felébrednek, tudjanak reggelizni. Lehet azt mondani a párunknak, hogy ma kását reggelizünk, mert az olcsóbb, mint a szokásos péksütemény. Meglátjuk, mit válaszol rá. Mennyibe kerül 2 főre a reggeli péksütemény, felvágottal, kakaóval, kávéval? Hát bizony többe, mint a köleses kukoricakása. Nem veszek finomított olajat, viszont kókuszolajat igen. Valóban 1300 ft 1 kiló, de nem sütök fritőzben, így sokáig elég. A kenyeret többnyire magam sütöm, ebből kevesebb elég ahhoz, hogy jóllakjunk. Ősszel veszek almát ládában 80Ft/kg áron, nem pedig 150-300 Ft-ért. Hagymát zsákosan 140 Ft/kg-ért 300 Ft helyett. Kezdetben készítsük el párunk kedvenc ételét, picit bionómosítva. Apránként lehet az alapanyagokat kicserélni, észre sem fogja venni a változást.

Én az elmúlt 2 évben nem vettem tejet, cukrot, tisztítószert, kozmetikumokat (csak alapanyagot). Nem veszünk cukorkákat, csokikat, gyümölcsjoghurtokat, pudingokat, nyalókát, gumicukrot, kinder pingvint, kólákat, ivóleveket, müzliket. Igen, még müzlit is lehet házilag készíteni. Nem járunk cukrászdába, pedig régen gyakran betértünk 1-1 sütire. Finom pudingot készítek banánból vagy avokádóból. Van stevia növényem, lecsípek 1-2 levélkét, beleteszem a mandulatejbe, és rögtön fele annyi méz kell hozzá. Készítek lekvárt, tavaly fagyasztottam le jégkockazacskóba gyümölcsvelőt, ami kiváló volt a szörp helyettesítsére. Nem dohányzunk, nem kávézunk, nem iszunk alkoholt. Az nekem ne mondja, hogy mindez milyen drága, aki a cigarettát meg tudja venni.

A gyerekek betegségeit is próbálom házilag kezelni. Megfázásra bevált a fokhagymás méz, vagy a hagymatea. De jó az ökörfarkkóró, a lándzsás útifű is. Készítek illóolajos mellkasi bedörzsölőt, káposzta pakolást vagy körömvirágos kenőcsöt. Tavasszal gyűjtök bodzát, télen csipkebogyót. Ezek nagyanyáink módszerei. Van veteményesem, de akinek nincs kertje, kis balkonládában is lehet 1-2 tő paradicsomot, paprikát nevelni.

Egy nagyon jó példa, ami megmutatja, hogy mi drága, és mi nem. Az egyik élelmiszerboltban kíváncsiságból megnéztem, hogy mennyibe kerül egy ismert nevű ételízesítő, és az összetevőket is szemügyre vettem. Az ára: 2080 Ft/kg.

Összetevők:  jódozott konyhasó 68%,  cukor, különböző ízfokozók 23%, zöldség 8,6%.

Tehát egy kis matematika: 

 • 1.414 Ft-ot fizetünk 68 dkg sóért.
 • 478 Ft-ot az adalékanyagokért
 • 178 Ft-ot magáért a zöldségért

Végeredményül mondhatjuk azt, hogy 2.000 ft-ot fizetünk kb. 10 dkg zöldségért. Hiszen sót 80 ft-ért lehet venni, a többire meg nincs szükség. A valódi kiló ára 20ezer forint!

Én készítek házi vegetát, ami 100% zöldség. Tartalmaz répát, zöldséget, hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, zellert, karfiolt, káposztát, kelkáposztát. Ennyi. Sem sót, sem adalékot, sem ízfokozót, semmit. Csak magát a zöldséget. Kb.200Ft/5dkg. 4000 Ft/kg.

Melyik a drágább? Mindenki döntse el maga.

Egy kicsit hosszúra sikeredett a mondandóm, de szerintem ilyen és ehhez hasonló érvekkel lehet meggyőzni a makacs párokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)
Panki74's picture

Rékának segítség!

Írtam e-mailt, mert azt hiszem tudok Neked segíteni!

Szeretettel:

Panki

Értékelés: Nincs

A "Jóember" bionómosítása

Kedves Réka!

20 évesen én sem tudtam volna kezelni egy ilyen helyzetet. Az én párom is falun nőtt fel, igazi és a legjobb értelembe vett paraszt. Megvan a makacssága is, nem jól viseli, hogy egy panellakásban lakik, de miattam ezt is elviseli. Hálás vagyok neki ezért.

Ami tanácsot adni tudok, az a TÜRELEM. Végtelen türelem, hozzá, és magadhoz is. Ők nem változnak gyorsan, de változnak, ha óvatosan adagoljuk az információt. Nekünk kell alkalmazkodni az Ő tempójukhoz.

Én egy éve cserélgetem le fokozatosan az illetszereket, mostmár a tisztítószerek nagy részét is.

Amikor nyitott volt a témára akkor meséltem neki a SLS hatásáról, és 2 hónap múlva azt mondta, hogy nem akarja elhasználni a mérges tusfürdőjét, szappant szeretne mint amivel én is fürdök, csak férfiasabb illatban. Ért benne a gondolat, de nem sürgettem. Azt nem szeretik.

Semmit nem szabad sürgetni, sem eröltetni. Mi nők sokkal gyorsabban tudunk változni, mint a férfiak, náluk az állandóság dominál inkább.

Ne borítsd rá az információt, csak néha "csicseregj" neki valamiről, amikor rád figyel.

Ne legyen rossz érzés benned azért, mert nem azt csinálja és akkor amikor szeretnéd. Megérzik ezeket a rezgéseket. Csomagold az infot szeretetbe, azt jobban veszik. Ezt nem tudom máshogy fogalmazni:-)

Kitartás és türelem:

Kriszta

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

A gondolkodásmódba próbáld Őt bevonni!

Kedves Kriszta és kedves Réka!

 

Azért válaszolok ide, mert annyira megfogott Kriszta utolsó mondata, azt gondolom, abban van a legfőbb tanács egy ilyen helyzetben. Én 23 éves leszek pár nap múlva, 5 éve vagyok együtt a társammal, akivel nagyon fiatalon lettünk egy pár. Sok mindenen keresztül mentünk együtt, ennek része volt az az időszak is, amikor mindkettőnknek ki kellett igazodni az én biomániámon, helyre kellett tenni, és tudni kellett megélni ezt a filozófiát, és ennek bizony része volt az is, hogy mindkettőnknek nagyon sok mindent át kellett értékelnie magában a táplálkozással, kozmetikumokkal, egyáltalán az életmóddal kapcsolatban. Más tudni, és más csinálni...

Az én életemben ez összekapcsolódott lelki változásokkal is, ez tényleg egy életmód, egy világlátás, egy megközelítésmód, aminek az alapja a természetközeliség, ez az, ami megnyilávnul a tisztítószerekben, a kozmetikumaidban... Elsősorban azt gondolom, a tudatodban, a lelkedben kell ennek teret nyerni, és ha ez tiszta, működik, meg tudod élni, nem jelentenek már kardinális kérdést ezek a dolgok.

Talán ha ebbe a gondolkodásmódba próbálod őt bevonni, könnyebben előre juthatsz. Ezt én is átéltem, az én srácommal sem volt könnyű menet, de a türelem és a szeretet volt az egyetlen, ami meghozta a gyümölcsét. Az biztos, hogy kellett hozzá az ő nyitottsága és együttműködése is, de az csak egy idő után jött ám meg! :D

Tegnap már arról beszélgettünk, milyen jó, ha egy anya azt tudja a mondani a gyerekének, ha elfogyott a sampon: mindjárt készítek, és nem pedig veszek. Indultunk onnan, hogy a szappan nem jó, mert nem habzik...

Hajrá!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

ellenálló férj ellen nincs orvosság (?)

 

Sziasztok! És főleg szia Réka!

Én is szembesültem hasonló gondokkal, ezt szeretném megosztani veletek. 2013. szeptember 4. ez az a dátum, mikor rátaláltam a bionom oldalra, mely örökre megváltoztatta az életemet.

Tudom, hogy kellene éljek (főzés, mosás, takarítás, tisztálkodás stb.), de mégsem így élek, mert nem tehetem meg, és ez egyfajta depresszióba sodort. Nem vagyok még orvosi eset, de sokkal türelmetlenebb, veszekedősebb lettem a gyerekekkel szemben, éjjelente rosszul alszom stb. Íme a történetem:

Három gyerekes édesanya vagyok, egy olyan férjjel az oldalamon, aki a szó legnemesebb értelmében valódi paraszt, igyekszik a családjának a lehető legtöbbet előteremteni, és próbálunk nem a boltból élni. Zöldséget, gyümölcsöt magunknak termelünk, sajnos nem mindig tudjuk elkerülni a vegyszeres kezelést, és a műtrágyázást. Tudom, hogy el lehet, de a férjem szerint NEM és kész. Már a nagyapja is permetezett minden eső után, nehogy elvigye a peronoszpóra az azévi szőlőtermést... stb. Így biogyümölcsök nálunk szóba sem jöhetnek. Hogy én többszörös áron vegyek meg valami olyat, amit készen kapunk a kertből? Talán felérne egy harmadik világháborúval. Húsunk is van bőségesen, bolti felvágottat, szalámit, májkrémet stb. sohasem eszünk. Egyedül halat veszünk, de azt azért jó minőségűt. Havonta egyszer.

Az én férjemet nagyon nehéz meggyőzni szinte mindenről, ami új. Nem nézte jó szemmel, hogy elkezdtem a gyerekeimnek különböző vitaminokat és táplálék-kiegészítőket adni. (ne gondoljatok nagy dolgokra, D3, Mannó Manna béta-glükánnal, halolaj, méz-almarost. Szerinte nincs szükségük arra, hogy ilyenekkel tömjem őket. Fél szemmel, rosszallóan figyeli, ahogy reggelenként adagolom nekik a "rengeteg" sok ......t. És még csak nem is tudja, hogy mennyit költök ezekre. Szerencsére bölcsen, meg sem kérdezi, mert nagy veszedelem lenne belőle. Egyenlőre úgy tudja, hogy édesanyám fizeti a havi vitaminokat. Ami igaz is. Részben.

Most jön a kicsi fiam 15 hónapos oltása, tiszta frászban vagyok, hogy nem tudom teljesen „kivezetni”, mert egyszerűen nincs rá pénzünk, hogy előtte 4 hétig, utána 8 hétig különböző „szerekkel” kezeljem. Ráadásul a férjem ragaszkodik hozzá, hogy megkapják a bárányhimlő elleni, és az agyhártyagyulladás elleni védőoltást is, valamint a kullancs ellenit. Ennyi oltást három kisgyerek esetében egy kisebb vagyon lenne kivezetni. Még csak meg se merem említeni, komplett idiótának tűnnék előtte. Talptapasz meg nyírfanedv?  Jó nagyot nevetne rajtam, még akkor is ha ingyen lenne.

Aztán felvetettem neki, hogy az ivóvizünk talán nem is iható, iszonyú mérges lett, nem gondolom hogy súlyos tízezreket költünk víztisztítóra???? Csaknem tényleg kitört az a bizonyos harmadik világháború. Egyébként három artézi kút fedezi a falu ivóvízkészletét, talán tényleg nincs benne annyi szemét, mint a tisztított szennyvízben, így nem is szekáltam vele tovább, de továbbra is iszonyú lelkiismeret-furdalással főzök, és iszom, itatom a gyerekekkel a vizet. Eddig szénsavmentes ásványvizet ittunk, de azt olvastam, hogy ezzel is ártok nekik, fölöslegesen terhelem a kis szervezetüket. Most ott tartok, hogy ha szomjasak adok nekik vizet a csapból, de jómagam már nem figyelek oda arra, hogy 2 liter vizet fogyasszak, mert ha csak a számhoz emelem a poharat, undor fog el.

Tiszta kozmetikumokról csak álmodozom, bár van egy-két csere a háztartásomban. A szappan illatát, amivel hajat mostam, olyannyira utálta, hogy képes volt 10 percig szellőztetni fürdés után. Nagyon szerettem volna lecserélni a fertőtlenítő szert, amivel felmosok a WC-ben, fürdőszobában, konyhakövön, de az EMC-s termékek annyira drágák, hogy lehetetlenség lenne. És még sorolhatnám a kálváriámat.

Egy szó mint száz, csak az kezdjen bele a bionom életbe, akinek van, ha nem is támogató, de legalább egy nem ennyire ellenálló párja. Egyedülállók előnyben.

Köszönöm, hogy elolvastátok a történetemet, jó volt kiírni magamból. Az sem baj, ha meg sem jelenik.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

EMC-nem drágább, sőt...!!

Sziasztok! A szamok, a logika, na meg a jozan paraszti esz vezerelt mindig is. Hogyan lenne dragabb a bionom elet a mergesnel? Egyszeru, csak ra kell erezni, bele kell jonni, ha mar TERMESZETES, mindennapi rutin, az eletunk reszeve valt, nos akkor mar megy, mint a karikacsapas.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
darkania's picture

Makacs, ellenálló férj

Uhhh, Jumbo13... tudom, hogy régi a poszt, de szívemből szóltál!!! Én is hasonló cipőben járok! Az igaz hogy az én helyzetem azért jobb, mivel nem vagyunk házasok, nincs gyerek, és hála istennek saját keresetem van, amit arra költök amire akarok... De a párom ellenállása, paraszti gondolkodása ugyanaz komolyan. Amiket leírtál... a sampon pl., hogy utánna szellőztetett, meg nem akart velem egy ágyba aludni, mondván hogy "büdös" a hajam. Az ásványvizemet kicseréli csapvízre a hátam mögött, hogy szívasson...vagy a Stadelmann olajamat felöntötte olíva olajjal, csak azért, hogy éreztesse velem, hogy ha nem tudom, hogy mi van az üvegben akkor ugyanúgy megvagyok elégedve vele mint a 10 eurós olajjal... s ilyenek. Amikor vásárolni megyek akkor csak gúnyosan röhög rajtam. Próbáltam beszélni vele, de tiszta fölösleges... aztmondja őt nem érdekli, sőt "marhaság"-nak titulálja. Sőt, ki is akad néha rám ezmiatt. Amikor megláttam, hogy mi van a deó-jában amit használ... hát, a frász kerülgetett és vettem neki egy másikat, de még ki sem próbálta, mert ő a "mű" illatokat szereti, ennek meg nem az van. 

Szóval itt is írtó sok a probléma... a legnagyobb a főzéssel van mégis, mert nem hajlandó semmi egészségesebbet megenni, csak tocsogó olajban sűlt [email protected], persze a legolcsóbb bolti étolajban... mert ráadásul még spór is, de már szőrszálhasogató módon. 

Néha már nem bírom és kijelentem neki, hogy ezután külön koszton leszünk.... de hát mégse tehetem meg, hiszen a párom és muszáj főznöm rá olyant amit szeret és meg is eszik. 

Nagyon nehéz.... sokszor kétségbeesek a jövőnket illetően! Isten ments, hogy a "majdani" gyerekünket tömje ilyen bolti [email protected] meg a jó paraszti mentalitásával! 

Értékelés: Nincs

Tiszteletlen társról

Kedves Darkania!

Gondoltam megosztom Veled röviden saját tapasztalatomat a tiszteletet nem adó társról. Én is ebben a cipőben jártam mint Te, és pontosan addig viselkedett így velem, ameddig én azt eltűrtem! Meg kellett tanulnom saját magamat kellőképpen szeretni, értékelni és megbecsülni ahhoz, hogy ezt tőle is el tudjam várni és ki tudjak állni magamért. Rájöttem először nem az a lényeg a bionómia terén sem, hogy az Ő álláspontja megváltozzon, hanem hogy az enyémet tiszteletben tartsa. Apránként változik már, amikor majd megfullad a vegyi dezodorjától és kiütéseket kap a "menő" borotva habjától, meg hámló foltokat a tusfürdőjétől akkor azért elgondolkozik, hogy talán mégsem beszélek hülyeségeket...És gyönyörködik a színes salátáimban és már kér belőle a husi-krumpli mellé...Egyre fogékonyabb a házi kencéimre és kutyulékaimra amik tiszták és számomra megfizethetőek. A szegénységben is van áldás, az ember megtanul fejlődni és kreatívvá válni :) és hozzáteszem nagyon élvezem a kutyulást. Hátha tudtam kicsit segíteni...Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
domokoseniko's picture

Muszáj főznöm rá, huh ezek beidegződések?

Kedves darkania!

Ki állítja, mondja azt neked, hogy muszáj főznöd rá olyat amit szeret és eszik? 

Vizsgáld meg honnan ered ez a hit, meggyőződés? Hogy lehet egy párkapcsolatban két egyenrangú fél között ilyen alapon cselekedni, mint a muszáj, a kell...?

A fejünket vágják le, ha muszájból nem cselekszünk? - Egyes kultúrákban megtörténik, ott ahol a nőknek annyi joga sincs, mint a kecskéknek.

Ha szeretetetből teszed, ok, az a Te szabad döntésed, de a muszáj? Tényleg fel kell adnunk egy kapcsolatért az integritásunkat, önmagunkat, csak, hogy béke legyen, és mert kb. ezeket a viselkedési gondolkodási beidegződéseket, tévhiteket hozzuk magunkkal (családi és társadalmi konvenciók)? 

Nem kell megváltoztatni a párodat, és szerintem az sem muszáj, hogy olyan dolgokat főzzél (és akár egyél), amit nem szeretnél? 

Ha a párom nem tartaná tiszteletben a döntésem, a választásaim, és a saját használatra vett értékes termékeim módosítaná a kérésem nélkül, csak azért, hogy bosszantson, és büszkeségből a saját elveit bizonyítsa, és folyton gúnyolna, azért mert más a véleményem adott témákról, és ezt 1-2 megbeszélés alapján sem értené meg, és továbbiakban is így viselkedne, akkor nagyon elgondolkodnék, a kapcsolatunk alapjain, melyek azok az értékek, ami összetartja a kapcsolatunkat, és gyorsan papírra listáznám a pro- és kontra érveket, hogy érdemes-e további energiát tenni bele. (Ez szerencsére nem áll fenn, de lázadó, konvenciókkal szembe menő természetem sosem tűrte a szabadságom korlátozását). 

Ez egyéni véleményem, és nem kötelez senkit semmire. Főként párkapcsolati téren az ilyen "muszáj" szavak kiütik nálam a biztosítékot. A muszáj helyzeteket mindig felborítottam, és akinek ez nem tetszett az továbblépett, és nem egymás életét szomorítottuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Ne haragudj, de

hol az egymás iránti tisztelet? Vagyis a párod részéről? Szerintem egy kapcsolatban fontos elfogadni egymást...és lassacskán csiszolódni egymáshoz. Az, hogy nem értünk mindenben egyet, az nem is lenne baj, de ahogy azt kinyílvánítjuk, megalázzuk a másikat... bár lehet, csak így olvasva durva... és én szerencsés vagyok a párommal, mert ilyet nem tapasztaltam.

Józan paraszti gondolkodás, ahogy mondani szokás... logikus magyarázatokkal meggyőzhető.

Húúú... tényleg nehéz lehet neked, nem irigyellek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
darkania's picture

Ha egy birka kilóg a sorból...

Köszi a gyors választ csajok! Minkettőtöknek igaza van! 

Enikő, én fogalmaztam rosszul a "muszály" szóval... végülis inkább szeretetből teszem és persze azért is, hogy a béke ne boruljon fel.

Tényleg nem túlzás amiket leírtam... nála nem ismeretes a tisztelet szó, képes társaságban is kiröhögni, ha nem ért egyet azzal amit mondok. Élő példa: 2 napja egy közeli városban voltunk, mi ketten és egy közös ismerősünk. Én kerestem egy üzletet ahol venni tudok keserű csokit ( 70%-os R......L), otthoni nasinak. Na megtalálom, megveszem... erre minketten rámállnak, hogy ezért a [email protected]ért kellett ennyit gyalogolni?? Hát ilyent az A**i-ban is tudtál volna venni... Mondom én " hát ilyent azért nem". Erre : " hogy te milyen buta vagy, azthiszed bio csokit vettél, azért mert rá van írva... de azt nem tudod, hogy a vegyszereket áthordja a szél, a talajvíz oda is ahol nem használnak kemikáliát a növény termesztésénél".... Aztán egy nagy röhögés minkettő részéről, és látszott a tekintetükben az a lenéző , hülyének néző mosoly amivel megillettek. 

Ezzel én lezártnak tekintettem az ügyet, mert láttam, hogy nem sok értelme van kakaskodni, de azért a páromtól természetesen nem ezt vártam volna.

Azért azt még hozzátenném, hogy nem vagyok én elfogult... tudom mi a tisztelet és nem sértek meg senkit szándékosan (nagyon remélem). Ha meghívnak vacsorára  pl. párom szülei vagy ismerősök, akkor nem kezdem piszkálni, meg vizsgálgatni az ételt hogy mi van benne... ha ízlik megeszem. Ha nem ízlik akkor jóllakottságra hivatkozok, vagy "mittomén"  Szóval ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy nem érzem azt, hogy kiérdemelném a sértegetést amit a környezetem részéről kapok.

Azt vettem észre, hogy az emberek nagyon makacsok, "buták" a maguk módján... nem lehet őket kimozdítani a megszokott kerékvágásból. Ha egy birka kilóg a nagy nyájból azt már rögtön bántani kell és hülyének nézni.... Pedig nem biztos, hogy a nagyobb nyáj tart a helyes  irányba....

Értékelés: Nincs
domokoseniko's picture

Darkania és ez neked hosszú távon jó?

Így szeretnél élni és olyan férfival aki nem tisztel? Szükséged van olyan párkapcsolatra melyben megaláznak, kigúnyolnak mások előtt is: Biztos megéri fenntartani ezt a fajta "békét"? És kinek a békéje ez? És milyen áron? És részéről hol a szeretet, vagy milyen szeretet, ha nincs alapvető tisztelet? 

Ha már igy is úgyis kilógsz a sorból, és nem a nyáj szellemét követed, akkor az élet más területein is érdemes alaposan önmagadba nézni mi jó számodra, melyek azok az értékek miszerint élni szeretnél egyedül és párkapcsolatban, miszerint idővel gyereket szeretnél nevelni stb. Ha ezeket önmagadban letisztázod, és megtalálod annak okát is, amiért hagyod, hogy így bánjon veled a szeretett férfi, akkor megtalálod a megoldásokat is. 

Az kissé más téma, amikor a tágabb környezeted nem fogadja el, nem is kell győzkődni azokat, akik nem nyitottak a változtatásra, viszont csak ideig-óráig vagy együtt velük, azonban egy párkapcsolatban már nagyobb a tét.

Ha csak szó nélkül nyelsz, és önmagadban gyűjtöd a bántottság érzését, hosszú távon a saját egészséged kárára megy. Érdemes asszertívan kezelni az ilyen helyzeteket, és ha folyamatosan úgy érzed és tapasztalod,  hogy ebből sosem lehet win-win helyzet, csak vesztes és győztes, akkor változtatni. 

Bátorságra vall egy erőteljesen konvencionális kultúrában másként gondolkodni, más utat járni, mint a többség, éppen ezért használd a bátorságod és kérdezd meg önmagad miért hagyod, hogy ezek történjenek veled.

Erdélyiként, elszomorít, hogy otthon sokan számos tekintetben nyájszellemet követik, és önszántukból, önzőségből és tudatlanságból, teszik tönkre úgy az egészségüket mint környezetüket, (tisztelet a számos kivételnek, akik más utat járnak, és befolyásolni próbálják a többieket) de az, hogy saját életünk, pákapcsolatunk és családi kapcsolataink milyen velünk szembeni viselkedést engedünk meg nagymértékben tőlünk is függ.

Lehet kényelmetlennek érzed a kérdéseket, nem szándékom a bántás, csupán a gondolatébresztés, önelemzésre sarkallás, hogy alaposabban mögé néz a történéseknek.   

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nem feltétlenül drágább, ami bionom!

Nem feltétlenül drágább minden, ami bionom!

Én pl. már kiváltottam a sampont, balzsamot, dezodort, hajlakkot, bizonyos tisztítószereket szódabikarbónára és citromos vízre. Nemcsak, hogy van olyan jó, mint a bolti, hanem bizonyos esetekben még jobban be is vált (pl. dezodor). Ki lehet, számolni, hogy ezzel mennyit lehet megspórolni. Emellett igazán nem baj, ha valamiből veszek drágábbat is, kompenzálja a kettő egymást. Ezzel már lehet érvelni.

Én szénszűrős víztisztítót használok, évi 7000! Ft-omba kerül. Magát a víztisztítót csak egyszer kellett megvenni, csak a szűrőt kell benne cserélni. 7000 forintért szinte annyi vizet használok vele, amennyit csak akarok. Ebből ketten iszunk, főzünk, kávé, tea ebből készül. Ha azt vesszük alapul, hogy ketten megiszunk napi legalább 5 liter vizet, nyáron akár 7 is elfogy, akkor a legolcsóbb ásványvízzel is számolva évi 60-70 ezer Ft lenne és akkor még nem is főztünk vele! A csapi víz nyilván olcsóbb, de ha leosztjuk, akkor víztisztítóval is csak 580 Ft-ra jön ki havonta. Monjuk mintha az ember lemondana 2 tábla csokiról :)Ezzel is lehet érvelni. Az én párom is hasonlóan ellenálló. Ellene van minden ilyennek, egész egyszerűen azt mondja rá, hogy ez átverés, ámítás, szükségtelen, stb. 

Amikor felvetettem a zuhanyszűrő ötletét csak annyi volt a reakció, hogy NEM! Abban megtelepednek a baktériumok. Na majd valamikor jobban időzítve előadom újból. Én is csak azt tudom mondani, hogy a türelem meghozza a hatást. Nem kell erőszakoskodni. Először csak be kell ültetni a bogarat a fülbe. Aztán ha sokat mondogatja az ember előbb-utóbb úgyis beadja a derekát. Lehet alkalomra is kérni dolgokat, pl.szülinapra. Amikor a kókuszolajat akartam bevezetni hatalmas ellenállásra számítottam. Nagyon ellenkezett előtte. Ha ennyiben hagytam volna, sose egyezett volna bele  a használatába. Egyik nap fogtam magam és vettem egyet. Nem erőltettem, csak odatettem szépen a tűzhely mellé (párom főz). És a kíváncsiság győzött-kipróbálta. Amikor meglátta mennyire jól lehet vele rántott dolgokat is készíteni anélkül, hogy büdös lenne, vagy megégne- egyből megváltozott a hozzáállása. Én azt mondom, hogy az eredmény is magáért tud beszélni.

Vedd meg amit tudsz, max. lesz belőle egy kis veszekedés, de az eredménye biztos meglesz, akkor aztán már nem ellenkezhet! :) Egy kis szoktatás után egyre több dologba fog beleegyezni. És tényleg csak szeretettel! :)

Értékelés: Nincs

Ritának és Rékának

Kedves Rita és Réka!

Ne azt nézzétek, hogy mi az amit nem tudtok megtenni, akár azért mert ellenálló a Párotok, akár azért mert kevés pénzből kell gazdálkodni. Nagyon sokunkban felmerültek azok a kérdések amit feltetettek, a legfontosabb, hogy nem vagytok egyedül!!!

Nincs tuti tipp, mindenkinek jó megoldás, szerintem mindenkinek a lehetőségeihez mérten! kell változtatni, és nem másokhoz mérni magunkat. Kezdjétek azzal a változást amit a legkönnyebben meg tudtok tenni. Esetleg írjatok egy listát a teendőkről. Legyen az bármilyen apróság, majd szépen lassan jön a többi. Ne görcsöljetek rá ha lehet! (Én is sokat aggódtam, néha még előfordul, de már régóta látom a sok pozitív változást és ez rengeteg erőt ad)

Nézzétek mindennek a pozitív oldalát (igen, tudom, hogy sokszor nehéz), itt vagytok és tudjátok, hogy változtatni szeretnétek, ezzel már  megtettétek a legfontosabb lépést !

Ne erőltessetek a Párotokra semmit ha ennyire ellenállnak! Lehet, hogy sokkal-sokkal több időre van szükségük, és az is lehet, hogy valóban nem akarnak majd változtatni. De Nektek ezért nem kell feladni! Ha jól gondolom az Antalvalis Bionomos Csapatban sem mindenkinek rajong(ott) a Párja, családja az életmódváltásért. És Ők mégis itt vannak és segítenek!

De hogy gyakorlati tanácsokat is kapjatok:

 • Olvassátok el az Oldalhasználati útmutatót!
 • Ha bármilyen téma érdekel, írjátok be a belső keresőbe, rengeteg hasznos tippet olvashatok ott!
 • Takarításról itt olvashatsz
 • Hozzávalók könnyen beszerezhetők. Bionomban is van, pl. mosószóda 270 ft, szódabikarbóna 250 ft, citromsav 590 ft, ebből a mennyiségből hónapokig tudjátok takarítani az egész lakást úgy, hogy más tisztítószerre nem kell költeni. Mosásra olcsó a mosódió, mosószóda, erre a célra nekem nem vált be de sokan szeretik. Az így megspórolt pénzt ha kedvetek szerint elköltitek valamire már a Párotoknak sem lehet kifogása, hiszen összeségében nem költötettek többet.
 • Boszorkánykonyhában rengeteg finom, olcsó étel, kozmetikum recept van.
 • Inségkonyhában valóban olcsón, egészségesen főzhető ételekről, praktikákról van szó.
 • Szerintem rovatból ezeket az írásokat is ajánlom:
 • Egészségesebb ivóvízhez: Bionomban  kaphatók az EM kerámia gyöngyök kb. 1200Ft (ezt még rengeteg célra felhasználhatod, örök életű). Vagy a drágakő kristályok kb. 1500 ft. Az biztosan nem megoldás, ha nem iszol! "Nemivással" többet ártasz a szervezetednek, mintha csap-kút-ásványvízet innál.
 • Ha megtehetitek gyertek el az előadásokra, találkozókra, rengeteg tudással és pozitív energiával tölt fel. Most  szombaton is lesz egy nagyon szupernek igérkező klub.

Megírjátok majd később mit sikerült változtatni? Sok sikert kívánok!

Szerettel,

Detti

Értékelés: Nincs
kedina's picture

Ellenállás, avagy hogy kerüljük el a 3. világháborút

Szia!

A legfontosabb az lenne, hogy ne stresszelj ennyire ezen. Én is iszom csapvizet ráadásul én pesti vagyok jelen állás szerint! De van a puricorn vízszűrő, ami kb 10.000 ft, a zuhanyszűrő. Én azzal főzök egyenlőre.

Fertőtlenítőnek most nekem sincs itthon EMC, más volt fontos. 500 ft-os citromsavval takarítom a WC csészét. Ezt olvastad már?

Ezek olcsó dolgok. Tűzz ki mindig egy kis célt magadnak, amit szeretnél megvalósítani, de semmiképp ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha nem pont úgy sikerül, mert belebetegszel a végén! Lazán, lazán!

Ha szellőztet, hadd tegye! Egyébként szappanfőző tanfolyam is van, lehet kérhetnél karácsonyra, így otthon meg tudnátok csinálni, lehet tetszene is neki az ötlet. DE ne keserej el, ha nem! Még falusi "bizniszt" is lehetne belőle kifőzni!

A kicsiknek a d-vitamin kötelező, ezt finoman megmondhatod neki, a halolaj pedig ez előanyagát tartalmazza. Régen csukamáj olajat adtak a gyerekeknek, lehet még ő is azt kapta. A manó manna pedig "nasi", gyümölcspüré... 

Minden jót!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Ellenálló férj ellen

Nekem az jutott az eszembe soraidat olvasva, hogy mi lenne ha a kevdves párodat egy másik oldalról fognád meg. Lehet, hogy nem szívesen áldoz sok pénzt egy víztisztító berendezésre, de azt esetleg szívesen venné, ha te magad állítanád elő fillérekből a takarítószereket, mosószereket, szappant (olyan illattal, ami estleg neki is tetszik) Hidd el, ez a része a bionom életformának nagyon izgalmas és érdekes is tud lenni. Az így megtakarított pénzből lehet azután szép fokozatosan újabb és újabb reformokat is bevezetni. 

Sok sok kitartást és tülelmet kívánok Nektek!

Értékelés: Nincs

Ragaszkodás vagy változtatás...

Korábban egy teljes kisszekrény tele volt a lakásban ilyenekkel: vízkőoldó, parkettaápoló, üvegtisztító, szőnyegtisztító, mosószer, öblítő- és egyéb vegyszerek. Hosszú lista lehetne. Ma minden amit ezek helyett használok elfér egy kis polcon. Pl. Emc tisztítószer, szódabikarbóna, mosódió, ecet, illóolajok. Összességében nagyságrendekkel jobban jövök ki anyagilag.

Kozmetikumok cseréjénél (évekkel ezelőtt) a fő érvek ezek voltak: fluor a fogkrémben, a tusfürdőtől állandó viszketés, a borotvahab meg szétmarta az arcomat. Igaz, a szappan amit mostanában használok nem nagyon habzik (ezt is fel szokták hozni ellene érvként:), ugyanez áll a borotvazselére (Biola, teafa-kamilla)  is, de megszűnt minden korábban tapasztalt kellemetlen testi tünet.

 Ami a főzést és az ételeket illeti: Sajnos főleg a férfiaknál sokat számít a „kulturális beidegződés”, a hagyomány, és egyéb ésszerűtlen érvek. Apám is ezt ette, a szomszéd is ezt veszi, meg a reklámok is ezt mondják! Viszont amit észrevettem, bármilyen bio, reform jelzővel illetett egészséges ételt szinte bárki elé oda merek tenni, ha finom:) Főleg ha nem azzal kezdem, hogy ebből, meg ebből készült. Talán érdemes kezdetben így próbálkozni otthon:)

Ha előre elmondom hogy miből készült (pl. rizsliszt, karobpor) sokan meg sem kóstolják... Nem az egészséges táplálékokkal van a gond, hanem a tudatunkkal, ragaszkodunk a régi megszokotthoz, még ha rossz is, és félünk az újításoktól, a változásoktól. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Hanae's picture

Ha ellenáll a ház ura..

Végeztem neked egy kutatást, hátha ez segít. :) (Mellesleg megjegyzem, én azért találtam rá az oldalra, mert olcsósítani szerettem volna a mosáson, takarításon..:))

Érveimet a saját tapasztalataim alapján állítottam fel, netes árkeresőkkel dolgoztam és a legolcsóbb mosószereket néztem (vegyszeresből..).

--------------------------------------

Vegyszeres megoldás: 

Mosópor: Hableány típusú, többet is néztem, a legolcsób: 3533.- (55 mosás), 1 mosás költsége: 55,7.-

Öblítő: Q betűs, leárazva most 690.- (53 mosás), 1 mosás költsége: 13.-

Összesen: 68,7 forint.

Vegyszermentes megoldás:

Mosópor: mosódió a Bionomban: 2120.- (100 mosás), 1 mosás költsége: 21,2.-
+mosószóda, 270.- (~25 mosással számítva, de szerintem ennél többre is elég), 1 mosás költsége:10,8.-

Öblítő: Ecet: 200.- (szerintem 100 mosáshoz elég), 1 mosás költsége: 2.-
Illóolaj: 650.- (attól függően mennyit cseppentesz, számoljunk 40 mosással) 1 mosás költsége: 16,25.-

Összesen: 50,25 forint.

--------------------------------------

Arról nem is beszélve, hogy veszel mosóport színes ruhákhoz és fehérekhez is... Bio megoldás: a fehérhez elég elhagyni a mosódiót és szódabikarbónával helyettesíteni.

A hagyományos mosópor vs. mosódióról van összehasonlító kísérlet (ugyanolyan módon összekent lepedőket mostak ki és értékeltek), amiből kiderült, hogy a mosódió+mosószóda ugyanolyan hatékony, mint a "hagyományos" mosópor..

Plusz nem kell 5 kg-s mosószereket hazacipelni 3 havonta. :)

Ezek alapján nem lehet az az érv a természtes mosási praktikákkal szemben, hogy drága.. Ráadásul a dió+szóda mellékhatása, hogy nem kell mellé vízlágyító, vagyis a mosógép is tovább fogja bírni. :)

A takarításnál is tudsz spórolni, mert az ilyen-olyan speciális tisztítószerek helyett elég 3-4 dolog, amivel mindent ki lehet takarítani.:)

De pl. vegyszeres tisztítószerk:
Felmosószer (noname): 980.-
Általános tisztító (Sárga D): 410.-
Konyhai tisztító (Sárga C): 420.-
Fürdőszoba tisztító (Sárga C): 1100.-
WC tisztító (B..): 790.-
Összesen: 3700.-

Ezekre mind jó pl. az eMC tisztító (én nagyon szeretem:)), ez 3020.-, és finom citromos illata van (az enyémnek:)) Ennél vannak persze sokkal olcsóbb környezetbarát megoldások is. :) (Ja és az eMC-hez nem kell kesztyűt sem venni, tehát minusz a kesztyű ára:))

Mivel az "anyagi okokból" című érvet megcáfoltuk, más kifogás után kell nézni, hogy miért is ne használjatok természetes anyagokat :) (Talán az a gond, hogy ezek a termékek "mellesleg" környezet- és emberbarátok?:))

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Liza_anyu's picture

még olcsóbb! 44 Ft-ból egy bionóm mosás!

én meg a hamulúg révén jutottam ide. Az oldalon talált 7 liter hamulúgos mosógél ára: 2 db mosószappan: 2x300 ft. 7 liter mosógél elég kb 35 mosásra (nagy a gépem, egy 5-6 kilós gépre 45 mosásra) 17 ft ill 14 ft.

öblitéshez házi almaecetet használok, amit én csinálok. Ára: cukor ami kell bele... 3 liter ecethez egy olyan 300-400 gr cukor. De mondjuk nagyvonalúan hogy egy mosásra max: 10 ft.

illóolaj árát átveszem Hanae hozzászólásából: 16,5 ft

egy mosás max 44 ft

Persze ehhez kellenek az adottságok: fával fütött otthon, almafa a kertben és idö. Az egyvalami ami ebben nem bio, az a tinta az újságpapirban, amivel begyújtom a kályhát.

Ennél olcsóbban csak az mos, aki a szappant is maga késziti (vagy kihagyja), illetve aki az illóolajat kihagyja.

Nem drága egészségesen élni, de ahhoz idö kell. 

Liza 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Sziasztok!Hogy jön ki 100

Sziasztok!

Hogy jön ki 100 mosás egyetlen flakon ecetből? Valamit rosszul csinálok?

Nekem egy hét alatt elfogy, napi két-három mosással számolva. 8 %-os ecetet használok, és nem higítom, kb. fél decit használok.

Rita

Értékelés: Nincs
Hanae's picture

Öblítés ecettel

Szia!

Én egy evőkanálnyi ecetet (15-20%) használok az öblítéshez, ehhez csepegtetem az illóolajat és felöntöm egy pici vízzel (de az is előfordul, hogy nem öntök hozzá vizet). Úgy számoltam, hogy nagyjából 10ml lehet egy evőkanálnyi ecet, tehát 1000ml/10ml = 100 alkalom.

Régebben én is jó sok ecetet öntöttem az öblítőrekeszbe, aztán csodálkoztam, miért érzem az illóolaj illat mellett az ecetet a ruhákon.. Mióta kevesebbet használok, sokkal jobb a helyzet. :)

Hanae

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Bionom költségvetés, avagy miért éri meg egészségesen élni?

Kedves Hanae!

Szuper, hogy ezt így leírtad és összeszedted. Nagyon szépen köszönöm. Ajánlom mindenki figyelmébe. Ami pedig a bionomos étkezést illeti, annak az alábbi blogot javaslom olvasgatásra: http://eletmodszer.com/insegkonyha-6.html

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina's picture

tiszta háztartás

Kedves Réka!

Szerintem ne akard meggyőzni. Kezdjétek az alapoknál, aztán majd alkalmazkodik. Én nem kötöttem mindent az uram orrára... Aztán egyszer azt vette észre hogy minden a feje tetejére állt és bionom lett. Most már ő térít, én meg elégedetten mosolygom magamban. 1  év után most cseréltük le a dezodorát és a hajzseléjét végleg. Gyakorlatilag most értünk a végére.

Sokkal olcsóbb a vegyszermentes. Vízkőoldónak: citromsav (WC tisztításhoz is tökéletes), vagy ecet  (zsír és vízkőoldó). Felmosásra is tökéletes, illetve a Sodosannak van általános tisztítószere, amit gyakorlatilag szinte mindenhova használhatsz. Mosáshoz mosóidó, vagy tudsz belőle főzetet készíteni, vagy reszelt mosószappant használhatsz. A drága öblítő helyett: ECET, pusz illó. A mosógatószer kicsit drágább kategória. Én a tiszta samponhasználatot a tojássamponnal kezdtem és nagyon szerettem, aztán egy ideje biola sampont használok. Dezodor: szódabikarbónás krémdezodor. Arcra jelen pillanatban a sheavajas popsikrém recept alapján készítettem magamnak arckrémet és szeretem... Szerintem 1-1 blueberrys szappan nem drága. De írj be mindent a keresőbe, szinte már mindenről volt szó az oldalon. Zúg majd a fejed, kiakadsz, azt érzed majd egyre kevesebbet tudsz, minél többet olvasol! :) Ezek a "mellékhatások". Üdv a csapatban! Kitartást hozzá!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Antal Vali's picture

Mit tegyünk a bionom életformának ellenálló férfi társakkal?

Gyakorlott olvasóink segítségét várja Réka.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel