Te hogyan lélekzel? avagy lélegezz úgy, hogy ...

... éber figyelemmel kerülhess őszinte kapcsolatba önmagaddal és a környezeteddel!

A Testközelben c. sorozat 1. témaköre a Légzés. Ennek 3. fejezete a "Te hogyan lélekzel? avagy lélegezz úgy, hogy éber figyelemmel kerülhess őszinte kapcsolatba önmagaddal és a környezeteddel"

„Tudatában lenni lélegzetünknek lehetőség arra, hogy jelen legyünk az adott pillanatban.” (Thich Nhat Hanh)

Ha figyelmes vagy, ha a rohanás közepette olykor megállsz és fülelsz, észreveszed a magyar nyelvben rejlő csodát…Hallgasd csak!....Lélegzet…Lélekzet….Lélekzet…Lélekzet …

legzes-lelekzes4.jpg

Te vajon hogyan lélegzel? Felszínesen, vagy mélyen? Kapkodva, vagy nyugodtan? Milyen a kapcsolatod a saját testeddel, lelkeddel? Hogyan éled az életed? Élsz-e igazán, vagy csak vegetálsz?

Ha figyelmet szentelsz annak, hogy belehallgass a lélegzetedbe, megtudhatod,

  • … hogy milyen a kapcsolatod önmagaddal, milyen mélyen tudsz/mersz befogadni (belégzés)
  • … milyen mértékben vagy képes/hajlandó adni (kilégzés)
  • … milyen a kapcsolatod a külvilággal? Hogyan tudsz/mersz kapcsolódni mások lélek-zetéhez.

A légzésünk segíthet abban, hogy megragadjuk a pillanatot, hogy jelenlétet vigyünk abba, amit aktuálisan teszünk. Ez a jelenlét, vagy éber figyelem a meditáció alapja.

Két egyszerű, ám annál hatékonyabb technikát mutatok most meg:

... Ahhoz, hogy az éber figyelem táplálására használd a légzésedet, egyszerűen hangolódj a be- és kilégzés érzésére. Ennyi. Csak érezni a lélegzetet. Lélegezni, és tudatában lenni, hogy lélegzel. Bármikor, bárhol gyakorolhatsz.

Maradj együtt egy teljes belégzéssel, amint beáramlik, és egy teljes kilégzéssel, ahogy kiáramlik. Lazán, erőltetés nélkül. Ne akard megváltoztatni a ritmust, csak figyelj, és lélegezz! Ha az elméd elkalandozik, csak finoman tereld vissza a figyelem állapotába!

... Ülj, vagy állj lazán, ujjaid hegyét érintsd össze! Két tenyered így egy üreget képez, mintha egy kislabdát tartanál. Nyugodtan lélegezz orron át, hasi légzéssel, nem befolyásolva, vagy megváltoztatva a légzésritmust. Figyelmedet vidd az ujjhegyekbe és érzékeld, ahogy érintkeznek. Érdemes erre 1-2 percig összpontosítani. Ezt követően fókuszálj a hasfaladra és figyeld, hogyan mozdul a légzésed ritmusában. Ha sikerült eggyé válni a saját légzési ritmusoddal, irányítsd a figyelmed ismét az ujjaid hegyére.

Ez a rövid figyelemösszpontosítás segít megelőzni a lelki feszültségeket, oldottá tesz, erősíti a koncentrációs készségedet és az emlékezetedet, valamint a két agyféltekéd koordinációját.

Ha kiegyensúlyozod tested jobb és bal oldalát, ha éberséged fokozódik, ha tudatosan jelen vagy a pillanatban úgy megtapasztalhatod a teljesség állapotát.

legzes-lelekzes2.jpg

A tudatos mély légzés tehát nem csak testednek hoz egész-séget, de a lelked is megfürdik a friss energiákban, Lényed változásnak, növekedésnek indul. Ha kitartóan gyakorolsz, megtapasztalhatod a kapcsolataid gyógyulását, megújulását, és kiteljesedését.

„A fejlődés épp olyan természetes mint a lélegzés. Ha gyakran megpihensz - és mélyeket lélegzel -, természetes átalakulásod virágzásnak indul.” (E. és J. Hicks )

Lélegezz hát mélyeket! Fogadd be a tavasz megújító, megszépítő lehelletét és légy jelen, hogy érzékelni tudd az Életet magadban, és magad körül!

Szeretettel,

Vidovics Ildi

legzes-lelekzes3.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

Mázsa Viki's picture

Légzés

Fúvóstanárként ez is a szakmámhoz tartozik! A legkönnyebb módja "újra" feleveleníteni a rekeszlégzést, (azért újra, mert a gyerekek nagyon sokáig helyesen lélegeznek, aztán valahogy elfelejtik) ha lefekszel a földre, és úgy lélegzel. Ahogy már írták is, mindig a kilégzéssel kezdődik, és utána szépen lassan kell belélegezni. Meglátod, milyen nehéz így a tüdő felső részébe venni a levegőt. Egy másik módszer, amikor az egész "derekad" megtelik levegővel: leülsz egy szék szélére, a mellkasod előtt összekulcsolod a kezed - gyakorlatilag leszorítod a mellkasodat - előrehajolsz, és úgy veszel levegőt. Érezni fogod, hogy a "derekadba" is megy a levegő. Ha már teljesen lehajolva megy így a légzés, fokozatosan emelkedve lehet próbálgatni, vigyázva rá, hogy a levegőt ugyanoda vedd, ne szökjön a tüdő felsőbb részébe! Egy kis gyakorlás után menni fog külön odafigyelés nélkül is. Az elején azért ne lepődjetek meg, ha kicsit szédülni fogtok, mivel így több oxigénhez jut a szervezetetek! Remélem hasznos voltam! Puszi mindenkinek!

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

A "hasat be, mellet ki" melléfogása

Az jutott eszembe - saját tapasztalatból merítve -, hogy mekkora baklövés a helyes légzés szempontjából az, hogy a lányokba sokszor már egészen kis korban, vagy max. kamaszkorban beléivódik a "hasat-be-mellet-ki" alapelv. Úgy tartjuk, hogy így csini egy nő. Így vonzó. Hogy kidomborítja, ami domborítanivaló, és behúzza, amit ciki domborulni hagyni. 

Nagyon sok időbe telt, mire észrevettem, hogy ez a fajta testtartás, ennek is leginkább a "hasat be" része mekkora bajt okoz, mennyire eltörzítja a légzést! Így válik csak igazán felszínessé a nők légzése - és ez hosszú évek alatt klasszul berögződik. Amikor először próbáltam a hasfalamat ellazítva lélegezni, alig ment! Olyan bizonytalan, furcsa érzés volt.

Mit gondolsz erről Ildi??

 

Értékelés: Nincs
Zsani's picture

Lélekzet… Lélekzet… Lélekzet …

A magyar nyelvben rejlő csodával kezdődött: LÉLEKZET - mennyi mindent magában foglal egyetlen szó. Ezt boncolgatva mély érzések törtek a felszínre: csupa kellemes, energikus és egyszerre megnyugtató élettel teli élmény. Az elgondolkodtató, befelé figyelésre (is) sarkalló pozitív mondatok és a képek - ember és természet - együttes harmóniája nálam célba ért. Szeretem az ilyen cikkeket, melyeknek a száraz tényeken kívül is van mondanivalójuk és e felett nem siklunk el. Melyeknek értéke van. Ildi! Gratulálok! Várjuk további cikkeid!

clap2

...És a végén a "Szeretettel," olyan őszintén szólt...

innocent

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel