Testápoló (?) szerek

A reklámokkal ellentétben a testápoló szer használatával nem feltétlenül lesz egészségesebb a bőrünk, sőt túlzott használatuk maradandó egészségkárosodáshoz vezethet.

A vegyi anyagok hatásaival foglalkozó tudósok szerint jelentős veszélyeket rejthet a szervezetünket érő vegyi anyagok sokasága. Ezek az anyagok egymás egészségügyi hatásait jelentősen befolyásolhatják, és akár olyan mennyiségek esetén is egészségkárosodáshoz vezethetnek, amelyeknél az egyes anyagok önmagukban ártalmatlannak tekinthetők. Angol vizsgálatok alapján egy lakos átlagosan napi 9 féle terméket használ a napi testápolás során, amelyek összesen 126-féle vegyi anyagot tartalmaznak. Az ilyen termékek túlzott használatával szembeni óvatosságra inthet az a tény is, hogy az egyes alkotókat, csak a bőrirritáció szempontjából vizsgálják, míg a hosszú távú egészségügyi és környezeti hatások nem ismertek.

Pat Thomas az Ecologist magazin egészségügyi szakírója rendszeresen cikkeket jelentet meg az egyes testápoló szerek potenciális egészségkárosító hatásáról. (www.theecologist.org)

Néhány hazánkban is kapható termék esetén a következő hatásokkal lehet számolni:

Clairol Herbal essences sampon száraz, töredezett hajra (angol nyelvű forrás: ecologistonline - Behind the Label- Clairol Nice n'Easy Hair Dye 2005.04.25.)

A termék vonzó színét négy lehetséges rákkeltőnek tartott színezőanyag (CI 17200, CI 15510, CI 42053, CI 60730) biztosítja, illatát idegméregként és bőrirritáló hatásúként ismert mesterséges illatanyag biztosítja. A tisztítóhatást biztosító sodium lauryl sulphate irritálhatja a bőrt és szemkárosító hatású, más anyagokkal történő reakciója során a mellrák kialakulásával összefüggésbe hozható anyagok jönnek létre. A tisztítóhatásért felelős Cocamidopropyl betaine, a tartósító tetrasodium EDTA és az oldószer propyelel glycol megkönnyíti a többi vegyi anyag bőrbe, és ezáltal a véráramba való bekerülését.

Colgate total (angol nyelvű forrás: ecologistonline - Behind the Label- Behind the label - Colgate toothpaste 2004.10.25.)

A fogkrémek gyakran tartalmaznak olyan irritáló hatású tisztítószereket (pl. sodium lauryl sulphate), melyek összefüggésbe hozhatók az íny és a szájüreg érzékennyé válásával. A benne található színezéket (CI 42090) több országban betiltották, mivel állatkísérletek során rákkeltőnek bizonyult. Az antibakteriális hatású triclosan és származékai szintén egészségkárosítóak lehetnek.

Calvin Kleins eternity parfüm

A parfümökben található illékony oldószerek idegrendszert károsító hatásúak. Ebben a termékben 41-féle vegyi anyag található, melyek 80%-ának sosem vizsgálták az emberre gyakorolt egészségügyi hatásait. A megvizsgáltak között találhatók idegrendszert károsító, allergén, irritáló és a hormonháztartást megzavaró anyagok is.

The Independent (www.independent.co.uk)

Megjelent a Levegő Munkacsoport Vegyi Anyag hírlevelében (2005.11.03.)

Angolul tudóknak még további néhány ismertebb termék leírása/ismertetője a The ecologist online - Behind the Label rovatából

  • KELLOGG’S: NUTRI-GRAIN - SOFT BAKE BARS - If you ‘deskfast’ with sugary, fat-filled cereal bars instead of eating a good breakfast you could be doing untold damage to your body and mind.

  • Clearasil: Deep cleansing 3 in 1 wash - Britons spend millions on dubious acne treatments every year.

  • Nivea moisturiser - Are we being naive about Nivea?

  • Oil of Olay - Pat Thomas takes a look behind the label of the UK's number one skin-care brand...

  • Gillette Shaving Gel - Wet shaving with a blade is one of the oldest ways of removing unwanted facial and body hair. There are now a wide variety of shaving gels and foams on the market for both men and women. They look nice, they feel nice and some even smell nice. But they can contain some not-so-nice ingredients.

  • Johnson's Baby Softwash - Baby bath, baby oil, baby lotion, baby wipes. A quick skim of supermarket or pharmacy shelves and you could be forgiven for thinking that having a baby was more of an opportunity for niche shopping than a responsibility towards the future. But there is ample reason to consider the bigger picture of baby toiletries and question whether all those three-for-twos that parents stock up on are really the bargains they appear to be.

  • Suncream - It is not inevitable that sun exposure will lead to photo-ageing (dry, wrinkled skin), or even to skin cancer. Nevertheless, the sun is now officially the enemy – against which sun creams are our weapons of choice.

Kapcsolódó linkek:The Ecologist ; Levegő Munkacsoport


0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

szúnyogcsípés ellen

Szia Vali!
Tudnál valami normális (méreganyagmentes) kencét szúnyogcsípés ellen?Tudod,olyan szúnyogriasztósat.
Köszi

Értékelés: Nincs
jucikv's picture

Kedves Lányok Fiúk! Én azt

Kedves Lányok Fiúk! Én azt hiszem megtaláltam a tutit. SÓszappan !!! Ez nem egy mosakodásra való szappan, hanem egy himalájai sókristály, amit ha bevizezünk, és bedörzsöljük vele a rovarcsípést, néhány pillanaton belül megszűnik a viszketés. Azon túl én dezodorként is használom, minden reggel, és csak a legritkább esetben kenem be magam Dr. Hau... deoval, mert nem szükséges. A só ugyanis az egyik legjobb baktériumölő szer, és teljesen természetes. de nézzetek utána mi mindenre jó még :) Üdv!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

szúnyogriasztó kence

Liliom! Ugyanaz a keverék jó, amit a kullancsriasztásra írtam. És rengeteg B-vitamin: sok van a Supra Kids -ben.

Értékelés: Nincs

szúnyogcsípés

Szia Vali!Tudnál valamit ajánlani gyerekeknek szúnyogcsípésre?köszi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Gyerekeknek szúnyogcsípésre

Dörzsöld be friss petrezselyemmel, vagy tegyél rá tömény levendulaolajat.

Értékelés: Nincs

szúnyogcsípésre bevált


Kipróbáltam a Vali által ajánlott 100%-os levendulaolajat a három éves gyermekemen, tegnap három helyen csípte meg a szúnyog és igen erősen feldagadt és bepirosodott neki.
Azonnal bekentem a levendulaolajjal és néhány perc múlva már szinte nem is látszott és nem viszketett neki.
Nekem naturol olaj volt itthon.
köszönöm a hasznos infót.
Szép Napot!
Rita

Értékelés: Nincs

Szúnyogcsípésre belsőleg mit lehetne adni?

Sajnos nálunk (sem a kisfiamnál, sem nálam) nem vált be a 100%-os levendulaolaj (Aromax). A teljes képhez hozzátartozik, hogy irtják a szúnyogokat, ezért jócskán "adnak át" méreganyagokat is. Egyébként is teljesen megbolondultak, mert délben, napsütésben is támadnak. sad_smile.gif 3 nap szenvedés után a receptre kapható kalciumos szert adtam kisfiamnak, ami gyönyörűen lelohasztotta a csípéseket és a közepükön megjelent a kidolgozott méreganyag is. Jó lenne, ha tudnátok ajánlani valamilyen természetes alternatívát, pl. olyan ételt, amiben hasonló hatású kalciumvegyület van. Persze lehet, hogy túl sokat remélek, de bízom Bennetek! Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Szúnyog - petrezselyem

Petrezselyemmel a szúnyogcsípést dörzsizzük be vagy a szúnyogrisztóként? Esetleg mindkettő?
Köszi :)

Csak úgy : szúnyog szlovákul KOMÁR
Azért írtam le, mert Ti általában murisnak találjátok a szlovák nyelvet, vannak érdekes kifejezések :)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Petrezselyem

A csípés helyét kell bedörzsizni vele. Nyugtató, semlegesítő, viszketéscsillapító. Méhcsípésre is kiváló.
Akkor ezek szerint Komár Laci - a magyar Elvis - szlovákul szúnyog Laci???
Katka! Olvastad Cukorka hozzászólását?

Értékelés: Nincs

Igen olvastam Cukorka írását

Ez jó, szúnyog Laci

Olvastam, mikorra a végére értem már mosolyogtam, mert mindjárt tudtam, hogy új olvasó, már abból gondoltam, amit a táplálkozásról írt, mert tényleg ez a fő téma az oldalon, ezt hangsúlyozzuk állandóan.


De miért kérded? Nekem nem voltak kételyeim ezeket az anyagokat illetően, valamire célzol? Esetelg azért, mert írtam egy hozzászólást egy tartósítószerrel kapcsolatban, ami nem világos számomra, és arra szeretnél rávezetni, a lanolin, bután meg a só megítélésének alapján, hogy miként ítéljem meg én is az a tartósítószert?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Katka

Nem, csak Bernivel dumáltunk, és már előre dörzsölgette a kezét, hogy biztosan Katka majd fog írni valami jó kis katkásat. Szegény Berni erre vár már egy órája. Már lassan elkezdesz hiányozni az embereknek, ha egy pár percre elhallgatsz .

Értékelés: Nincs

Katka hallgatása

nem akartam írni, mert Berni írt neki, hogy olvassa végig az oldalt, aztán majd tisztább lesz neki kép, ha írtam volna, akkor csak ennyit írtam volna én is, Cukorka nem rosszindulatból írt, nem támadt. Majd úgy 1 hónap múlva már világosabb lesz neki az oldal témája, meg minden :)

Hát ahhoz képest, hogy 16 órát tanulok naponta még elég sokat vagyok fent, reggel még csipás a szemem, de már itt ülök, kiszállok az ágyból és kapcsolom fel a gépet, este meg így fekszem. Bár most inkább kérdéseket írok, mint ilyen Katkás dolgokat, meg válaszolok annak, aki kérdez tőlem, van egy csomó kérdésem amúgy , írom őket papírra, ha felszabadulok kicsit, akkor felteszem őket :)

Értékelés: Nincs

csak dühöngés... bár megnézné mindenki, mit vesz!

Kommentár nélkül:

PETROLATUM, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, PARAFFINUM LIQUIDUM, CERA ALBA, PARAFFIN, ACETYLATED LANOLIN, CETYL ALCOHOL, TOCOPHERYL ACETATE, PROPYLPARABEN

A termék:
15 ml (nem maradt le nulla)

Ára 1599 Ft

Értékelés: Nincs

????????

Ez meg mi a ??

Értékelés: Nincs

ez mi? válasz

Ez egy mindentudó minden bőrfelületre való ápoló krémecske. Igen...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Asszta...

Ennyi erővel jobban jártál volna, ha tankolsz 15 ml benzint! Kb ugyanezt tudja! Csak olcsóbb!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel