Vegye ezt, ne azt! - Mindennapi vegyipar

Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt. Kerülje el őket vagy bánjon óvatosan velük!

A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel. A Men's Health időt és fáradságot nem (de az Ön egészségét annál inkább) kímélve utánajárt, és táplálkozási szakemberek segítségével megvizsgálta, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. Kutatásunk nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Ezért nem biztos, hogy az Ön kedvenc felvágottja is beleillene az általunk humbugkajáknak keresztelt csapatba, de azért nem árt, ha legközelebb óvatosan vásárol.

1. ASZPIKOS FELVÁGOTT

Mi van benne: maradék fehérje, maradék sertésfelvágott, sűrítők, selejtek, algafehérje. Ami miatt ne fogyassza: félreértés ne essék, az aszpikos nem piszkos, a selejt nem azt jelenti, ehetetlen, a legtöbbször csupán a szépséghibára utal. Az algafehérje az agaragar nevű, máskülönben a laboratóriumokban táptalajként használt moszatféle fehérjéje.

Mit egyen helyette: pulykamellsonka.

2. FRUTTI

Mi van benne: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum). Ami miatt ne fogyassza: igen érdekes felsorolás, amihez nincs mit hozzátenni. Talán csak annyit: a gumiarábikum onnan is ismerős lehet az Ön számára, hogy gyermekkorában ezzel az anyaggal javította meg kerékpárjának kilyukadt gumijait. Most pedig szépen megeszi.

nem-vettem-figyelembe

Mit egyen helyette: kemény vajkaramellát.

3. GUMICUKOR

Mi van benne: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák. Ami miatt ne fogyassza: íme a tökéletes élelmiszeripari termék! Szinte semmi természetes nincs benne, ha ironikusak lennénk, akkor azt írnánk: szagosított, festett műanyag. Teljesen vegyipari termék.

Mit egyen helyette: ha szereti, akkor medvecukrot.

4. TARTÓS SÜTEMÉNY

Mi van benne: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propionsav, tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, iszonyatos mennyiségű tartósítószerrel kell elkészíteni, nemritkán ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10 százalékot is, pedig általában egy-két százaléknál többet nem szoktak használni. Az eredmény egy örök életű, de se íze, se bűze valami.

Mit egyen helyette: friss pékvagy cukrászsüteményeket, de csak mértékkel.

5. SZÖRP

Mi van benne: cukor, kukoricából kivont izocukor, sűrítőanyag, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a jó hír az, hogy a szörpökben nem talál tartósítószert. A rossz, hogy azért e különlegesség, mert egyszerűen olyan tömény a cukortartalmuk, hogy amellett egyetlen baktérium sem él meg. A cukor ugyanis vízelvonó, tehát megsemmisíti az életet.

Mit igyon helyette: ásványvizet, gyümölcslevet.

6. PÁRIZSI

Mi van benne: körülbelül 40 százalék bőrke (aprított darabka), 20 százalék ipari szalonna, albumin, néha selejt húsáru, 15-20 százalék szója. Ami miatt ne fogyassza: szegény párizsinak a köztudatban igen rossz a híre, és most még mi sem védjük meg. Igen, a pletyka igaz, abból készül, ami a vágóhídon selejt lenne. Semmit sem dobnak ki, mindent felhasználnak, és a tányérjába tesznek. Az ipari szalonna elnevezés a semmire sem jó maradékot jelenti- szakszóval finomítva -, az albumin pedig a sertés- és marhavérből kivont fehérje.

Mit egyen helyette: pulykamellsonkát.

7. ZACSKÓS LEVES

Mi van benne: tartósítószerek, mesterséges aromák, ízfokozók, zöldségdarabkák. Ami miatt ne fogyassza: mielőtt még túl korán örülne, elmondjuk, a felsorolás egyetlen szimpatikus tagjával, a zöldségdarabkákkal sem megy sokra a bendője, ugyanis olyan apróra vágták, és annyira értéktelenné szárítottak, hogy sem rostot, sem ásványi anyagot nemigen találni bennük.

Mit egyen helyette: ha már gyors leves, akkor leveskocka és némi tészta, kevés mirelit zöldség felhasználásával ízletes levest készíthet.

8. VIRSLI

Mi van benne: szója, sertéshús, legalább 20 százalék ipari szalonna. Ami miatt ne fogyassza: nagyobbrészt szója, kisebb részt nyesedék sertéshús, vagyis ami az aprításnál leesik. Selejt nincs, valamilyen élelmiszerbe minden darab jó lesz!

Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit, ezek még mindig jó minőségű húsból készülnek.

9. MIRELIT PIZZA

Mi van benne: felvágottmaradék, maradék sajt, mesterséges ízanyagok, paradicsom. Ami miatt ne fogyassza: kolbászos és szalámis pizza esetében a selejtes felvágott az egyik alkotórész, sajtosnál a selejtes sajtokat lehet ily módon hasznosítani. A pizzaalap köszönő viszonyban sincs egy igazi pizzaszósszal, csak hasonlít az olasz pizzériák által használt eredetire.

meddig-nyomod-el

Mit egyen helyette: a frissen sült pizza nem egészségtelen, de ne egyen belőle túl sokat.

10. SZÉNSAVAS ÜDÍTŐ

Mi van benne: víz, sok cukor, mesterséges aromák, állományjavító (kevés gumiarábikum, ismételten), szén-dioxid. Ami miatt ne fogyassza:: igen sok szénsavas üdítőben nincs természetes aroma, az üdítő érzés pedig gyakran a töménytelen mennyiségű szén-dioxid, a szénsav miatti, ami a nyelven pezsegve feldobja Önt. Előfordulhat, hogy egy literben 5-6 g CO2 is van, ez igen magas szám, összehasonlításul egy átlagos szódában ez a szám 3 g/liter!

Mit igyon helyette: szénsavmentes, ízesített ásványvizet.

11. SANSA OLÍVAOLAJ

Mi van benne: sansaolaj. Ami miatt ne fogyassza: azt kérdezi, hogy kerülhet ebbe a rettenetes felsorolásba a híresen egészséges olíva? Úgy, hogy ez nem az a bizonyos, csak a szegény rokon. A sansa olívaolaj a minőségi olívaolaj gyártása során visszamaradt olívából vegyszeres eljárással készül.

Mit használjon helyette: szűz vagy extra szűz olívaolajat.

12. FAGYLALTPOR

Mi van benne: aroma, cukor, zselésítő anyagok keveréke, algákból kivont fehérje. Ami miatt ne fogyassza: egy fagylaltportól igazán nem várhatja el, hogy az egészségét szolgálja, ahogyan a szólás tartja, szép az, ami érdek nélkül tetszik. A fagylaltpor ilyen, fogyasztásához nem kötődik érdeke, nem táplál, csak finom. És mit szól az algafehérjéhez? Akárcsak az aszpikos felvágottban...

Mit használjon helyette: fagyasztott joghurtot és igazi gyümölcsöt - ezekből ízletes, házi és egészséges fagylalt készíthető.

13. ketchup

Mi van benne: paradicsom, állománymódosító anyagok, néha tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: még akár állati fehérje is lehet benne, elvégre nem lehet az összes leszedett zöldséget egyenként átvizsgálni, így aztán minimális százaléknyi állati fehérje, pár szerencsétlen bogár bekerülhet az aprítógépbe. Amúgy a ketchupba sokszor csak a minden másra alkalmatlan paradicsom kerül.

Mit használjon helyette: saját készítésű paradicsomszószt.

14. FILTERES TEA

Mi van benne: teatörmelék, gyakran mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyassza: komolyan gondolta, hogy gyümölcsdarabkákat talál majd a csészéje alján? A filteres teák legtöbbje a legértéktelenebb teatörmelékekből készül, amelyeket kicsit ízesítenek. Egy kis aromával.

Mit használjon helyette: teafüvet, amit nem csomagolnak filterekbe.

15. HABSPRAY

Mi van benne: növényi zsír, állományjavító, zselésítő anyag. Ami miatt ne fogyassza: a habspraynek semmi köze a tejszínhabhoz, az egy másik kategória, amelyre azok dobozán és majdan a pénztárnál, az ár beütésekor külön utalást talál. A habspray kvázi tejszínhab növényi zsírokkal. Egyike a legkevésbé természetes termékeknek.

Mit használjon helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette tejszínhabsprayt.

16. "SZINTE"-SAJT

Mi van benne: növényi zsiradék és fehérje, adalékok, színezékek, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: ez a különös élelmiszerbolti lény az állatvilágban megszokott mimikrit használja fel arra, hogy becsapja Önt. Úgy néz ki, mint a sajt, de igen távol áll tőle. Tejet ugyanis nem tartalmaz. Szóval ha csupán az illúzió kedvéért fogyasztaná ezt a termékeket, mint Cypher, a lázadók árulója a Mátrix első részében, amikor egy kitalált étteremben virtuális sonkát falatozott Mr. Smithszel, akkor csak bátran!

Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi sajtot.

17. SZAFALÁDÉ

Mi van benne: állati kötőszövet, mócsing (inak, rostok), ipari szalonna, kisebb mennyiségű szója, némi albumin. Ami miatt ne fogyassza: a háziállat úgynevezett egyéb részeit egy percenként nagyjából 3000-es fordulatszámmal pörgő kés egy fehér, kenőcsös anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. Annyira azért nem egészséges...

Mit egyen helyette: juhbeles vagy frankfurti virslit.

18. ENERGIAITAL

Mi van benne: cukor, mesterséges aroma, állományjavító (gumiarábikum), mesterséges úton előállított tápanyagok (pl. taurin). Ami miatt ne fogyassza: természetesen tudjuk, Ön az energiaitalt nem azért issza, hogy rendbe jöjjön a vérképe, de mivel ebben a termékben semmi természetes anyag nem található, úgy éreztük, mégiscsak itt a helye.

Mit igyon helyette: egzotikus gyümölcsleveket, teát.

19. TARTÓS TOASTKENYÉR

Mi van benne: tartósítószer, liszt, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, a szeletelt kenyeret az előállítása után egy héttel is nyugodtan fogyaszthassa, állományjavítók kellenek bele. Tartósítószerként általában hangyasavat alkalmaznak, a liszt agyonfinomított.

Mit egyen helyette: frissen készített franciakenyeret.

20. KAKAÓS TEJTÁBLA

Mi van benne: növényi zsiradék, ízesítők, zsírmentes kakaópor, állományjavító, cukor. Ami miatt ne fogyassza: nem véletlenül nem szerepel a termék nevében a csokoládé, nem véletlen a körülírás sem: a szabvány szerint a kakaós tejtábla nem csokoládé, csupán hasonlít rá, az árháború egy újabb torz gyermekével van dolga. Olcsóbban kínáljuk a semmit, ez a mottó. A kakaópor gyakran annyira kilúgozott, hogy sok hasznos anyag is eltávozik belőle. Tudja, mi a történet csattanója? A kakaós tejtáblába még csak kakaóvaj sem kell! Konklúziónk: értékes anyagok száma: 0!

Mit egyen helyette: nézze meg a címkét, és vegyen helyette igazi csokoládét.

21. SAJTKRÉM

Mi van benne: selejt sajt, ömlesztősók (foszfátok), tejzsír, ízesítőanyag. Ami miatt ne fogyassza: az esztétikailag hibás sajtból készülő sajtkrémeknek, kockasajtoknak rendkívül magas a foszfáttartalma, ez különösen akkor kedvezőtlen hír az Ön számára, ha csontritkulásban szenved, vagy hajlamos rá, mert a foszfát ezt elősegítheti. Tehát jobb, mielőtt egy kockasajtba beleharap, előbb elolvassa, mit nyomtattak az oldalára...

Mit egyen helyette: igazi, nem ömlesztett sajtokat, például ementálit.

22. CSOKOLÁDÉÖNTET

Mi van benne: cukor, zsír, kevés kakaó és sok adalékanyag. Ami miatt ne fogyassza: a szépen folyós állaghoz elengedhetetlen némi állományjavító segédanyag, illetve a színhez is kell valamennyi,és akkor már csak az íz beállítása van hátra. A csokoládéöntet csokoládét keveset, mesterséges anyagokat annál többet látott.

Mit egyen helyette: nem kell megijedni, pár perc alatt otthon is finom csokoládéöntet készíthető igazi csokiból is.

23. HÚSKONZERV

Mi van benne: kevés maradék hús, ipari szalonna, bőrke és néha szója. Ami miatt ne fogyassza: tartósítószer nincs benne, ez kétségtelen. Cserébe viszont annyi ideig hőkezelik, hogy szinte minden értékes vitamin elbomlik benne.

Mit egyen helyette: friss felvágottakat, például pulykamellsonkát.

24. BURGONYACSIPSZ

Mi van benne: sok zsír, amiben sütés közben úszott, mesterséges aromák és ízfokozók. Ami miatt ne fogyassza: a krumplit megfürdetik a forró olajban, hogy ropogós csipsz legyen. Ebből sokat magába szív, majd jönnek a különböző mesterséges aromák, hogy például sonkás íze legyen.

Mit egyen helyette: almaszirmot, banáncsipszet.

25. HABKARIKA

Mi van benne: tojásfehérje, cukor, állományjavító és -módosító anyagok, színezékek. Ami miatt ne fogyassza: a tojásfehérjén kívül mesterséges anyagok kész tárháza. A színezéséhez pedig erős színezékeket használnak fel.

Mit egyen helyette: ha már tojáshab, akkor egy szelet gyümölcsös piskóta.

26. ÜDÍTŐITALPOR

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a cukor felesleges, a többi pedig káros.

Mit használjon helyette: hígítson fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták. Ami miatt ne fogyassza: inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

Mit rágjon helyette: cukormentes rágógumit.

28. TARTÓS CROISSANT

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyassza: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek.

Mit egyen helyette: friss péksüteményt.

29. SZALÁMI

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyassza: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.

Mit egyen helyette: sonkaféléket, például pulykamellsonkát.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyassza: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.

Mit igyon helyette: valódi gyümölcsöt tartalmazó, élőflórás joghurtot.

31. TEJES ITAL

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyassza: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá - de nem értékessé.

Mit igyon helyette: egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL

Mi van benne: permeátum. Ami miatt ne fogyassza: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.

Mit igyon helyette: igazi tejet.

33. "FRISSS FÖL"

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyassza: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész.

Mit egyen helyette: igazi, de zsírszegény tejfölt.

34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta?

Mit egyen helyette: natúr gabonapelyheket és müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyassza: amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye - az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük.

Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyassza: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani.

Mit igyon helyette: alkoholmentes koktélokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyassza: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek.

Mit igyon helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket.

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.

Mit egyen helyette: egy szelet igazi, zsírszegény módon elkészített húst.

39. CUKORMENTES CUKORKA

Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok. Ami miatt ne fogyassza: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei.

Mit egyen helyette: ha édes ízre vágyik, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyassza: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető.

Mit egyen helyette: maradjon a hagyományosan készült leveseknél.

41. INSTANT KÁVÉ

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyassza: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek.

Mit igyon helyette: jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

42. INSTANT, TASAKOS LEVES

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyassza: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják.

Mit egyen helyette: hagyományosan készült levest.

43. DZSEM

Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék. Ami miatt ne fogyassza: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják.

Mit egyen helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat.

44. KÁVÉKRÉMPOR

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyassza: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását.

Mit használjon helyette: ha már kávét iszik, öntsön bele kevés tejet vagy kávétejszínt.

45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyassza: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek.

Mit egyen helyette: színtiszta halhúsból készültet.

46. KAKAÓS TORTADARA

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyassza: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra.

Mit egyen helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszeljen rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyassza: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg.

Mit egyen helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthet otthon is.

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyassza: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani.

Mit egyen helyette: válassza a drágábbat, ami nem tartalmaz ennyi haszontalan anyagot.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyassza: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok... Hányra emlékszik a nagyi konyhájából?

Mit egyen helyette: természetes alapanyagok felhasználásával készült süteményt.

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyassza: nem áruljuk el, melyik gyártó terméke - sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?

Mit egyen helyette: a házi mindig jobb, sokszor még ízletesebb is.

(Forrás: MH)

TISZTÁNLÁTÁS: Az engedélyezett adalékokat öt csoportba sorolják: színezőanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeálószerek, stabilizálószerek, sűrítőanyagok, zselésítőszerek és egyéb anyagok, például ízfokozók, habzásgátlók.

SZÍNEZŐANYAGOK: szerepük sokszor annyi, hogy velük az áru természetesebb, frissebb színűnek tűnik, többnyire szerves molekulák.

TARTÓSÍTÓSZEREK: azért használják őket, hogy az élelmiszerek szavatossági idejét meghosszabbíthassák.

ANTIOXIDÁNSOK: az ételek, anyagok frissen tartásában működnek közre. Antioxidánsok gátolják például a zsírok, olajok avasodását. Ilyen például a citromsav (E330). A káros oxidánsok ellen is hatásosak. többnyire szerves molekulák.

EMULGEÁLÓSZEREK: felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz vagy levegő keverhető.

STABILIZÁTOROK: az élelem fizikai, kémiai állapotát őrzik meg általuk.

SZAKÉRTŐ: PILLING RÓBERT

Nekünk Kata426 hívta fel a cikkre a figyelmünket

4.833335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (6 votes)

Hozzászólások

Csati's picture

Rágógumi

Múlt héten jöttem rá,hogy az évek óta fogyasztott O censored.gif t rágógumiban már nem xilit van...(emlékeim szerint valaha az volt benne),hanem pl. aszpartám...Sőt a "fogfehérítős" nem cukormentes cry_smile.gif

Értékelés: Nincs

Plazma kekszet keresek

Sziasztok! Ha valaki tud segíteni abban, hogy hol tudok Plazma kekszet vásárolni, nagyon megköszönném. Kislányom és én is nagyon szeretjük, de Magyarországon nem találom sehol. Köszönöm, Fekete Bernadette

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

Tudomásom szerint nem

Tudomásom szerint nem kapható, ha szeretitek akkor Szerbiából kell hozatni...

De nem egészséges termék, fehérlisztes-cukros - érdemes lenne valami jobb alternatívát keresnetek a nassolásra wave.gif 

Értékelés: Nincs

Fura terv

Sziasztok! Én egy olyanra akarok vállalkozni, hogy 1hétig majdnem minden nap pizzát egyek, de teljes kiőrlésű lisztből és házi paradicsomszószból vagy bioparadicsom szószból. Anyu csodálkozott mondtam neki ezt a cikket: http://www.pizza-pizzeria.com/pizza-karos-vagy-egeszseges/ vhol régen olvastam a hét minden napján lehet pizzát enni, mert egy nagyon egészséges étel hozható ki belőle megfelelő hozzávalókkal. Természetesen minden nap más íz, kipróbálnám a szardiniát, olajbogyót is azt mondják nagyon egészséges. Húsból ezek jönnek szóba:sonka,c sirke vagy pulyka hús. Ha nem is 1hétig de 3-4 napig folyamatosan szerintetek nem hülye vállalkozás? :) Van jól bevált recept de szívesen fogadok tippeket vagy tészta recepteket. 1héten belül van tervbe.

Értékelés: Nincs

Pizza recept

Gábor! Én így készítem a pizzát: Szósz- 2 dl. bioparadicsom konzerv, ill. kerti paradicsom darálva, ha van. -1 ek olivaolaj - 1 2 gerezd zúzott fokhagyma - bazsalikom - 1-2 kiskanál nyírfacukor ( ezt el lehet hagyni, izlés szerint) Olajat a fokhagymával elkezdem melegíteni, ha elkezd sercegni, rögtön ráöntöm a paradicsomszószt a cukrot, mikor felforrt leveszem a tűzről és belekeverem az aprított bazsalikomot. Tészta: 40 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt 1/2 csomag élesztő kb 270 ml víz ( a liszttől függ, hogy mennyit vesz fel) 4 ek olivaolaj 1 tk só Az egészet összegyúrom, akkor jó, ha a tészta elválik a táltól. Letakarva kb 1/2 óráig kelesztem. Belenyújtom a tepsibe, és beteszem sülni a sütőbe, kb 5-8 percre, és csak azután kenem rá a szószt, sajtot, stb. .így a tészta jó ropogós lesz, nem áztatja el a szósz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Recepteket a boszikonyhába

Nagyon jól hangzanak ezek a pizza receptek. Légyszi tegyétek fel a boszikonyhába is, mert így, egy idő után elkallódnak a hozzászólások között, és nehéz lesz megtalálni őket. Köszönet érteregular_smile.gif!

Értékelés: Nincs

pizzarecept

Szió! Én is imádom a házipizzát. Nekem ez vált be, vhol itt a z oldalon találtam: Gyors pizza teljes kiőrlésű lisztből Legyen a kezed ügyében: 2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt 1 csomag élesztő ( 7 gramm ) 1 teáskanál tengeri só 1 csésze meleg víz ( helyett nálam csak 2 dl!!!! ) 1 evőkanál olívaolaj 1 teáskanál méz ( nálam csak egy – két csepp ) Így használd a hozzávalókat: Semmi ördöngösség nincs benne, mindent összekeversz, majd gyúrsz egymással. Birkózzatok egymással néhány percig ( 4 – 5 perc), s ha már nem ragad a kezedhez a tészta, pakold vissza a tálba kicsit pihenni, takard is be, nehogy megfázzon! Kapcsold be a sütőt 250 fokra. Ez alatt a 10 perc alatt, amíg a pizzád alszik, szépen elő is készítheted a feltéteket. Ízlés szerint pakolj rá zöldségeket ( cukkini és / vagy gomba és / vagy padlizsán, paprika stb. ), de ki ne feledd alóla a darabolt paradicsomot se! Ezt a részét Rád bízom! A tetejére jöhet a tofus sajt . Térj vissza a tésztához, nyújtsd kerek lappá, a sütőd formájától / a kész pizza vastagságától függően két pizzára is elegendő ez a mennyiség, pakold meg minden jóval, majd a forró sütőben hagyd kb. 15 – 20 percig sülni. Tálald ketchup helyett friss vegyes salátával! Remélem, bejön. teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Gábor fura pizzás terve

Szia Gábor!

Hát bevallom jót mosolyogtam a terveden regular_smile.gif Azt nem írtad csak le, hogy mi a célod ezzel? Természetesen megteheted, hogy néhány napig ebédre pizzát eszel, ha egészséges hozzávalókból készíted el, és reggelire kiegészíted a menüt gyümölcsökkel, kefírrel, joghurttal, vacsorára pedig valami nyers étellel, salátával. Nincs ezzel semmi gond, ha szereted a pizzát. Csak meg ne und! Viszont áruld el, hogy mi a cél, nagyon kíváncsi vagyok!!! hmmm.gif

Értékelés: Nincs

le a műsajttal!!!

Sziasztok! Nem tudjátok véletlenül, hogy milyen szervnél lehet kezdeményezni, hogy a sajt nevet ne használhassa az, aki előállítja ezt a gusztustalan sárga színű műsajtot? Felháborítónak tartom, hogy most már úton útfélen teleszórják a kajámat ezzel a vacakkal! Hogy lehet, hogy használhatják a sajt elnevezést? Tegnap volt az utolsó csepp, mikor fél nap bringázás után kiéhezve alig várom a büfénél, hogy megkapjam a sajtos lángosomat, nagy élvezettel beleharapok és megérzem a számban ezt a műanyag ízt. Legszívesebben visszadobtam volna, hogy egyék meg ők. Hogy képesek ilyet feltálalni az embernek? Van pofájuk...irtó dühös vagyok! Viki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Vikinek műsajt helyett...

Szia Viki!

Teljesen megértem a fölháborodásodat, de én is azt látom, hogy amíg az embereknek nem jut el a tudatáig, hogy 600-1000 Ft-ért nem lehet jó minőségű, adalékanyagmentes sajtokat venni, addig úgyis az lesz a mérvadó, hogy minél olcsóbb legyen(lásd: a hírekben látható volt, hogy az egyik multi előtt majdnem verekedésig fajult a dolog, mert idő előtt elfogyott a pár száz forintos akciós sajt. komolyan mondom, nem normálisak az emberek wag.gif !és mivel elsősorban az olcsó termékekre van igény, így a kereskedőnek sem az az elsődleges célja, hogy minőségi árut tegyen ki a boltjába). Nekünk van egy házi tejtermék beszállítónk, isteni finom tehén és kecskesajtokat csinálnak házilag, saját recept alapján. A családfő azt mondta, hogy 1kg sajt előállításához kb. 10 liter tejre van szükség(lehet gyors fejszámolást végezni slap.gif ), ami azt jelenti, hogy 1500-2000 ft alatt kapható sajtok esetében tuti, hogy valami turpisság áll fenn, pl. adalékanyagokkal van dúsítva. A másik gyanús momentum, ha egy sajt szinte mindig ugyanolyan állagú. Aki már vásárolt házi sajtokat(vagy készített otthon), az tudja, hogy nem lehet mindig ugyanolyan állagú sajtot produkálni állományjavító nélkül. Mindenesetre az én "sajtos-forrásomat" bátran merem bárkinek ajánlani, minden héten pénteken és szombaton a budapesti Fény utcai ökopiacon kint árulnak(itt felénk házhoz is szállítanak), különböző házi ízesítésű sajtokat, tejet, túrót, és két hete kapható házi tejföl és joghurt is(mennyei cookies.gif !) Ha valakit érdekel, elárulom az elérhetőségét a "sajtos-családnak"(gondolom ide nem írható ki). Kellemes házi sajttal kényeztető napokat kívánok Neked! wave.gif Betty

Értékelés: Nincs
Gaby70's picture

sajtos forrás

Szia Betty!

Megadnád nekem a sajtforrásodat?vagy legalábbis,hogy a Fény utcai piacon merre keressem őket?

Gaby70

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

magam készitette sajt - számtalan variációval

clap2.gif Szia, igaz nem engem kérdeztél, de ha megoszthatom, öröm:

Csak házi tej kell, almaecet, és bele füszerek: snidling, fokhagyma kömény riozmaring, de bármi izlés szerint, akár bors, chili is... Gyöngyözésig forralod a tejet, fűszerekkel, hozzá raksz 2 ek ecetet, majd után aannyit hogy kicsapódni lássék az odlalán a sajtika. Bármi füszert belerakhatsz:)- kevergeted, s mikor kész és túros, adod hozzá a sót. Ha az elején adod hozzá a fűszerekkel, ordás lesz, ha a puhábbat szereted. Utána lecsepegteted egy kis zsákban - lehet tüll, vagy függöny anyag, s míg ki nem hül és le nem csepeg benne hagyod. Hűtöbe teszed formázva- minden alakzat megengedett. KB 5 PERC!:))))))))))))))) Dióval és egyebekkel is megbolodníthatod füszerekkel...

JÓ ÉTVÁGYAT!

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Küldd be a Boszorkánykonyhába!

Zsazsy, biztatnálak, hogy készítsd el a kedvenc variációidat, fotózd le őket, és küldd be a Boszikonyhába. regular_smile.gif Ott könnyebben meg lehet majd találni a recepted utólag is.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Gaby70-nek sajtelérhetőség

Szia Gaby70!

A budapesti Fény utcai ökopiacon úgy keresd őket, hogy Gallpesi kecsketenyészet-Kiskunfélegyháza. A családfő Galló János. Az alábbi internetes oldalon még többet lehet róluk olvasni, sőt még fotók is vannak az állatkákról regular_smile.gif ! http://gallpesi.mindenkilapja.hu/

Szerintem, ha megkóstolod nem fogsz csalódni! Szép napot! wave.gif Betty

Értékelés: Nincs
Gaby70's picture

sajtos forrás

Szia Betty!

Köszönöm szépen az elérhetőséget!

gaby70

Értékelés: Nincs

Viki jogos felháborodása

Szia Viki!

 

Elvileg a fogyasztóvédelem hatásköre, de csodálkoznék, ha egymagad el tudnál érni változást.

Sajnos ez is az a dolog, ami akkor fog változni, ha az emberek nem fogják megvenni azt, ami minőségen aluli. Ehhez viszont még nagyon sok munkát kell belefektetnünk abba, hogy eljussanak a valódi információk az emberekhez és rájöjjenek, hogy nem szabad, hogy a Ft/kg mértékegység döntsön helyettük, amikor bármi, az életünkhöz szervesen hozzátartozó dologról van szó (legyen az táplálék, kozmetikum, ,,gyógyszer'' vagy mosószer)...

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs

Pénz is kell hozzá

Szia Grid!

Ennyire azért nem egyszerű a dolog, nem elég rájönni, hogy "nem szabad, hogy a Ft/kg mértékegység döntsön helyettük", pénz is kell hozzá. Havi pl. 50 ezer családi bevételből kénytelen az ember így vásárolni...

Értékelés: Nincs
káfonya's picture

pénz szűkében pénzgyűjtés

Szia akkormegmi!

3-4 hete kezdtem el itthoni akciómat a családban. Kerestem egy nagy-nagy perselyt (megteszi befőttes üveg is), kiraktam közszemlére az asztalra és minden nap, ha valaki megérkezik, kedvesen megadóztatom, vagyis elkérem tőle az apróit és beledobjuk a perselybe a többi mellé. Milyen jó nekik, hiszen így nem is húzza állandóan a pénztárcájukat az apró... és gyűlik is a pénz mellékesen. Szerencsére most van fém 200-as, így néha duplázódik a befizetendő jatt. laugh.gif Ennyi idő alatt több, mint 5000 Ft jött össze!!! (hárman vagyunk) Üdv, Reni

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Persely

Nálunk a 1,5 éves fiam gyűjti a fém 200-t. 1 hónap alatt szüleimtől, anyósoméktól és tőlünk lelejmolt 15 ezer ft-ot. Megvan a téli csizma ára. clap2.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon aranyosak vagytok..........Mázsa Viki

Kedves Viki!

Véletlen keveredtem ide, már megint csak böngészgettem, egyik oldal után jön a másik, már megint órák óta. Hát van min elgondolkodnom! De most csak azért írok, mert megláttalak benneteket. Nagyon aranyos Csabika, és Te is helyes, szimpatikus vagy - na ezt edig is tudtam, hogy szimpatikus, de most azt is látom, hogy nézel ki .

Üdv. Moldovánné Erzsi

Értékelés: Nincs

Ez nagyon tetszik!

Szia Reni! Micsoda fenomenális ötlet! clap2.gif Aztán a 3 kg fémpénzt rollnizzátok majd és gyerünk a 3 kg rollnival vásárolni? Nekem mondjuk tetszik az ötlet, amit a Páromnak továbbítottam is, de neki már kevésbé. confused_smile.gif Ez lesz a gondom az egészséges életmóddal is. cry_smile.gif Üdv: Mónika

Értékelés: Nincs
káfonya's picture

perselyezés és tartózkodás

Szia Mónika!

Nálunk 3 emberből kettőnek tetszett - nekem, mivel én találtam ki laugh.gif és apukámnak, aki ezelőtt is preferálta az aprók gyűjtését, csak elraktam a szeme elől ezt a perselyt és elmaradt a jó szokás. Hát a párom... 2 hétig igazából úgy kellett kikuncsorogni tőle. Nem látta az értelmét, de aztán fordult a kocka, amikor egyszer megszámoltuk... Tetszett az eredmény és mondtam neki, hogy közös felhasználásra (OM cuccokra) szánom. tongue.gif Ha mindenki összedolgozik a perselyen, nagyon hamar jó kis összegek tudnak összejönni. Számold ki, ha hárman minden nap egy százast tesznek a közösbe, az mennyi pénz... omg_smile.gifclap.gif Üdv, Reni

Értékelés: Nincs

még mindig tetszik

Nagyon jó ötletnek tartom a Párom véleménye ellenére is Reni, csak nálunk...ilyen szemmel látható és számolható eredménye nem lenne. Másképp élünk, mint egy "normális", hétköznapi család. Pl. ketten vagyunk és én eleve ritkán járok készpénzzel vásárolni. Na, de lényeg, hogy Nálatok működik és biztos lesznek még, akiknek szintén megtetszik az ötlet! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Fő a példamutatás

Szia Mónika!

 

Hidd el, ha a férjed látja rajtad, hogy nem szenvedsz, sőt, ilyen-olyan nehézségeid könnyebbé varázsolódnak az új életmód hatására, enyhülni fog és akár csatlakozni is. Ez az átmeneti időszak a nehéz, amíg még Magad sem tudod valójában, mit is tegyél az ügy érdekében, és ezért érvelni sem igazán tudsz a dolog mellett, főleg, ha esetleg csak reményed van, tapasztalatod még nincs elég. Épp ezért az elején még kiváltképp fontos a kreativitás és az ügyeskedés, hogy úgy legyen otthon étek, hogy az mindkettőtöknek megfelelő legyen.

Amit nem feltétlenül javaslok ezügyben, hogy olyan ételeket csinálj, amit eddig is ettetek, csak eddig ,,nem egészséges'' módon. Ugyanis akárhogyan is ügyeskedsz, szinte alig van olyan étel, ami észrevétlenül lehetne átvariálható, ha meg teljesen más ízt kap az Embered, mint amit a vacsora neve sugall, akkor lehet, hogy elzárkózik az egész elől. Inkább próbálj új recepteket, kicsit az ismeretlen ízek felé is kikacsinthattok időnként, de nem kell egyik napról a másikra kidobnod a receptkönyveidet. Már az is sokat segít, ha mindent friss hozzávalóból készítesz ,,kockák'' és műízek nélkül, mindig csinálsz valami salátafélét az étel mellé, és főleg nagy segítség a szervezetnek, ha a csírákat is  bevezeted. Fűszerből is érdemes egészet venni és beinvesztálni egy kézi mozsárba, így ott sem tudnak ipari padlóport rádsózni. Sóból is lehet már kapni elfogadható áron megfelelőt, abból is érdemes a minél nagyobb darabokban levőt venni és - ha szükséges - otthon a kis mozsárban megőrölni. És talán a legfontosabb: a víz. Abból érdemes minél többet, de lehetőség szerint 3 liter körüli mennyiséget megiszogatni. Ez szintén már önmagában is rettentő nagy segítség a szervezetnek és nem feltétlenül pénzkérdés. Amint tehetitek, természetesen érdemes beinvesztálni egy víztisztító berendezésbe, de még az sem feltétlenül muszáj, ha nem fér a keretbe.

És akkor még az otthon termeszthető egészségvédő gombakultúrákról betűt sem ejtettem...

 

Kitartást és szép napot

grid

Értékelés: Nincs

Nem én főzök

A vízzel kapcsolatban annyit Grid, hogy arra már sikerült rávenni a Párom, hogy a szénsavas, minél olcsóbb ásványvíz helyett artézi vizet igyunk. Szolnokon élünk, a városban több artézi kút is van, a víz minőségét ugyan nem ismerem, azt sem tudom, honnan tudnám megismerni, de a honlapotok olvasása óta lehet, hogy nem is szeretném megismerni, de nagyon szeretjük, isszuk is bőven, ez OK.

Nem kifogásokat keresek, de ide is leírom: mi másképp élünk, mint a "normális", hétköznapi családok. Ketten vagyunk a Párommal, aki munkanélküli cry_smile.gif , sokat élt előttem egyedül, hozzá van szokva a házi munkához, így sok gondot levesz a vállamról, egyrészt azért, mert azzal legalább értelmesen telik otthon az ideje, másrészt azért, hogy ha hazamegyek a munkából, vagy hétvégén, többet lehessünk együtt. így például a főzést nem is szereti kiengedni a kezéből, mert én másképp főzök, mint ahogy ő megszokta az ízeket. Vásárolni is gyakran egyedül jár. Az egész életünkön változtatni kellene, mert az Általad írtak nálunk "kicsit" nem ilyen egyszerűek. Az odáig OK, hogy együtt megyünk bevásárolni és nem engedem megvenni a 800.-Ft-os trappistát és a 900.-ft-os kolbászt és veszünk búzacsírát, aztán a délutánomat, amit eddig együtt töltöttünk, azt a konyhában töltöm a búzacsírával és zöldségekkel, a Párom meg a TV előtt, mert együtt főzni nem tudunk, ez 5 év tapasztalata, de...tudom már!!! Főzzön magának délelőtt, én meg magamnak délután! És mindenki egye a magáét clap2.gif És kevesebbet leszünk együtt confused_smile.gif

Értékelés: Nincs

Akkormegmi nehézségei

Kedves Akkormegmi!

 

Én, hidd el, együtt érzek veled, mert itt az oldalon, ha hiszed, ha nem, nehezen találnál olyan embert, akinek zökkenőmentesen ment/megy a életmódváltás. Ráadásul a legtöbb esetben éppen a család, sőt, a legszűkebb család a kerékkötő. Viszont amit érdemes meglátnod, az az, hogy ha mindig arra koncentrálsz, hogy mit veszítesz azzal, ha ezt-azt megteszel Magadért, akkor nagyon hamar el fogod veszíteni a lelkesedésedet és a kedvedet, hogy egyáltalán foglalkozz a dologgal.

Miért ne tehetnéd meg az elején például azt, hogy eszel egy kicsit abból az ételből, amit a férjed csinál, de - mondjuk - sok salátával, csírákkal, zöldséggel. A zöldségeket, csírákat salátának megcsinálni nem olyan rettentő hosszadalmas dolog, viszont sokat segít a szervezetednek. Közben persze puhítgathatod az Embered, hogy hagyja ki a műízesítőket, kockákat, vegetát, miegyebet és valódi fűszert használjon. Ha nincsenek komoly egészségügyi problémáitok, akkor nem kell egyik napról a másikra megváltoztatni a világot Magatok körül. Tudod: lassan jársz, tovább érsz...

Ezen kívül, ha van kedved és nem dohányoztok, akkor megpróbálkozhatsz kombuchát, japánkristályt, kefirt, joghurtot készíteni otthon. Ezek sem vesznek el sok időt, de mégis olcsón segítenek az egészséges étrend bevezetésében és megtartásában.

 

Szép napot

grid

 

U.I.: Csak egy aprócska, halk megjegyzés: a csíráztatás sem időrabló dolog, nem kell őket egész délutánon át babusgatni

Értékelés: Nincs

Nem vagyok egyedül

Tudom Grid, nem én vagyok az egyedüli ember, akinek különböző problémái vannak és bocsi, hogy ezen a fórumon kijött belőlem egy 's más. Teljesen igazad van, nem egyik napról a másikra kell áttérni az egészséges életmódra, az úgysem megy. De ebbe csak most gondoltam bele, hogy elolvastam, amit írtál. Vannak eü. problémák mindkettőnknél, komolyak is, de a változtatás nem fog menni 2 nap alatt. A csíráknak utánanézek, hol és mit és stb... Mi köze a dohányzásnak a gombatermesztéshez? hmmm.gif Biztos leírtad már 17-szer, megkeresem. Kombuchát és kefírt már készítettem otthon, de mindkettő abbamaradt egy idő után.

Értékelés: Nincs

Akkormegmi és a gombás csírák

Szia Akkormegmi!

 

Nem baj, hogy ahogy fogalmaztad, kijött belőled ez s az, csak azért írtam, mert ha az elhatározásod megvan, akkor tényleg érdemes szem előtt tartani a dolog nyereség oldalát, mert nem tudhatod, bejön-e a veszteség vagy sem (például lehet, hogy az Urad meggondolja Magát, amikor csíráztatni kezdesz).

Csírákról itt találhatsz  részletes leírást Katka szorgos ujjai által:

http://eletmodszer.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen

majd a hozzászólásokban sokféle hasznos tanácsot is találsz az ügyben.

A gombatermesztésnek az a köze a dohányzáshoz, hogy a dohányfüst vagy akár adohányfüstös kéz általi érintés látványosan öli meg a gombatelepeket. Ennél csak egy hasonlóan gyors hatású módja van a kiirtásuknak, ha oxidálódásra hajlamos fémmel érintkeznek.

Nem akarok indiszkrét lenni, de ha esetleg írnál a bajaitokról, akkor lehet, hogy konkrétabban is tudnánk tippeket adni. Persze csak ha úgy gondolod... akár privátban is, ha ezt túl nyilvánosnak érzed.

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs

gombatermesztés

Szia Grid! Teljesen igazad van, a nyereséget tartsam szem előtt. És Magamat.

A csírás linket köszönöm, át fogom tanulmányozni. Azt is regular_smile.gif

Már foglalkoztam otthon kombuchával és kefírrel, de mindkettő abbamaradt egy idő után. Pedig a kefírt nagyon szerettem, kefírgombát fogok is szerezni valahonnan. Bár dohányos vagyok rant2.gif , nem tapasztaltam, hogy pusztulnának a kezemtől a gombák, sőt, egy idő után már nem tudtam velük, mit kezdeni regular_smile.gif

A bajainkról egyelőre annyit, hogy az egészséges életmódra váltás mindegyikben tudna segíteni, de ezzel nem mondtam újat, bármi is a probléma, ugye? wink_smile.gif

Szép napot: Mónika

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

a sajt és a költséghatékonyság

Sziasztok!

Elmesélek egy történetet a kisflexemről:

2001-ben költöztem családostul a városból a faluba, a panelból a kertesbe. Felújítással kezdtük a beköltözést, amihez viszont nem volt semmi szerszámunk, vagy gépünk. Az első masina egy Tacskó gazdaságos kisflex volt kb 2000HUF. Bírta keményen két hónapig. Aztán vettem egy Praktikusat kb ugyanannyiért... az sem bírta tovább. A következő két évben elfogyasztott a ház 8 db kisflexet, tehát összesen 10 darabot (kb 20000HUF). Megelégeltem a dolgot!!! Spórolgattam egy picit, és vettem egy Makitát 2004-ben kb 16000HUF. Ma is használtam, és kifogástalanul működött! Azt kellett csupán végiggondolnom, hogy szeretek-e kínlódni, vagy szeretek-e undorral újra megvenni egy gépet, amiről tudom, hogy nem azt fogja nyújtani, amit elvárnék. Rájöttem, hogy nem veszem meg kétnaponta a gagyit, mert az nem tesz nekem jót, ha beleszámolom a költségekbe a stresszel keletkező szabadgyököket is, amik hatására az ominózus két év alatt én valószínűleg négyet öregedtem..... Tehát mindenki döntse el, hogy kétnaponta vesz valami hypergagyi "sajtot", amit nem lehet ráolvasztani a makarónira, plusz nem is finom, meg nem is egészséges, vagy inkább kéthetente eszik egy normálisat!

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Konzolnak hála...

újabb tapasztalattal gyarapodott a nemrégiben feltett rövid tájékoztató eszmefuttatásom. Ajánlom minden kétkedő figyelmébe elgondolkodtató feladatnak:

http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/eheto/kovasz_receptek#comment-29374

Egyébként teljesen igaz, hogy ami a műszaki cikkre igaz, az talán halmozottan is igaz az élelmiszerekre.

 

Köszi Konzol

grid

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Én meg otthon csinálok sajtot

Jó parmezánt, gorgonzolát, pecorinót nem tudok érlelni de pácolt sajtot, labneh-t tudok csinálni. És tényleg fillérekből, és kevés idő ráfordításával, és nagyon komoly!

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

saját sajt otthon

Szia Katka! Érdekelne, hogyan csinálsz magadnak sajtot otthon. Elárulod nekem a receptedet? Nagy sajtimádó vagyok és nagyon érdekelne. Köszönöm! Üdv ***

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Szandrának

Szandra feltettem blogba a sajt receptet. Majd ki akarok próbálni egy más fajta módszert is, esetleg több hétig érlelet sajtot is csinálni. És természetesen azt is megosztom Veletek, én is nagy sajt imádó vagyok, most is csorog a nyálam egy gorgonzolás kenyérkrémre. Csak most se sajt otthon, se kenyér. Kéne sütni, jó lenne néha, ha bemászna magától minden a sütőbe és aztán csak így inteni kellene egyet, hogy riszáld magad ide, hagy egyelek meg . Ahh, de esély sincs rá, mert azt hiszem már nincs otthon rozsliszt sem, kenyeret meg csak abból szeretek készíteni, szóval holnap bevásárló körút.

Értékelés: Nincs

Konzol felismerése

Szia Konzol! Teljesen igazad van! Én is inkább elmegyek a drágább, finom sajtért, de mondjuk fele annyit eszem belőle! Egyébként régen a ruhavásárlással voltam úgy, mint Te a fúrógéppel. Konkrétan a fekete nadrággal. Nekem ez volt a "fúrógépem". 3 havonta vettem egy fekete nadrágot olcsón, aztán az mindig bolyhosodott, kifakult, stb....aztán elegem lett és vettem egy olyat, amit 3 éve hordok és még mindig szuper. Ha kiszámolom, hogy az évek alatt mennyit költöttem a vacak fekete nadrágokra, abból vagy 3 jó minőségűt tudtam volna venni. Szóval ha belegondolunk, néha a drágább az olcsóbb! Bocsi, hogy ez egyáltalán nem tartozik ide az oldalra. V.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ha már a nadrágoknál és sajtoknál tartunk...

Sajnos van úgy, hogy a drága is sz*r. Az utóbbi időben három igencsak drága és jó márkának tartott farmernadrágom foszlott szét, pedig nem is feszültek rajtam egyáltalán. Sajnos erre nincs recept.

A sajtokról pedig: létezik olyan "nemsajt" is, ami finom, és teljesen egészséges hozzávalókból áll (igaz, ez nem éppen a költségtakarékos kategória!). Most nincs itthon olyanom, nem tudom beírni a listát, de az első vásárlás előtt áttanulmányoztam, és nagyon szép összetevői vannak. Persze, ízre én is a "rendes" sajtra szavaznék, de sajna tejmentes diétát kell tartanom, így praktikus volt felfedezni alternatívákat.

Értékelés: Nincs

A ruházati termék más tészta

Sziasztok!

 

Én a magam részéről a ruházati- és sportcikkeket nagyon nem keverném ide, ugyanis az teljesen más alapokon működik. Ott már lassan negyed évszázada a nevet kell megfizetni és kizárólag a cég éppen aktuális vezetésén múlik, hogy hajlandóak-e lemondani a sokszáz százalékos hasznukról azért, hogy a vevő valóban jobb minődégű terméket kapjon, mint a hasonló nevű, dzsunkán, Európa felé utazás közben készült másolatok.

Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a ruházatban kizárólag az egyre nehezebben megtalálható tervező-szabóságok és a népművészek azok, akikben még meg lehet bízni. Persze nem kevés pénzért, de ott legalább minőséget kapsz...

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs

a sajt legyen sajt

Gyerekek! Engem nem érdekel, hogy az emberek saját döntésük és pénztárcájuk függvényében úgy dönetenek, hogy megvesznek egy olcsó műsajtot, sajnos az emberek nagy többsége süket, vak és jóhiszemű, és ha a kutyakakit szépen megformáznák, tennének bele fini aromát és színes-szagos csomagolással piacra dobnák, esetleg még valami játékot is mellé csomagolnának, akkor azt is megvennék és jóízűen megennék. Ez van. De számomra az itt a lényeg, hogy amíg a boltban azt veszek, amit akarok és amiről kellő infom van, addig a vendéglátóhelyeken ilyenekkel etetnek és nem tudom kivédeni. És ez a gáz, mert ha mondjuk az lenne feltüntetve az étlapon, hogy sajtszerű izé van rajta, vagy bármi, ami nevében is megkülönbözteti a SAJT-tól, akkor tudom, hogy azt nem fogom kérni. De most kérdezzem végig, hogy miből készült az étel, milyen hozzávalókból? Viki

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Vikivel egyetértek...

Szia Viki!

Totálisan értem amiről írsz. Sokszor előfordul, pláne a nyári időszakban, hogy az ember beül a barátaival egy étterembe vagy egy pizzázós helyre.Nekem is jó időbe telik mire találok egy nagyjából elfogadható kaját pl. valami saláta. Csakhogy evvel kifújt az egészséges kategória egy étteremben annoyed.gif ! És előfordul, hogy valami pizzát is megkívánok időnként(a tésztafélék a gyengéim cookies.gif ). Na ilyenkor, ha nem akarok éhen halni, akkor rendelek egy mini adag fehérlisztes pizzát a műsajtos feltéttel cry_smile.gif . De szinte ugyanez a helyzet, ha valahova vendégségbe megyünk. Vagy pislogok éhesen vagy muszáj kompromisszumot kötni, és eszegetni a hagyományos kosztból. Na, meg ugye megsérteni sem akarja az ember a vendéglátót, mert már így is csodabogárnak tartanak a barátok, amiért nem kólát iszok, nem eszek bolti zacskós fehérkenyeret, és nem kenek magamra minden vackot... és még sorolhatnám. Szóval nem mindig egyszerű. Sajnos a vendéglátó egységek minél nagyobb haszonnal akarnak dolgozni, és a minőségi élelmiszer nem olcsó, valamint a vendégek elenyésző részének van irányultsága minőségi ételre. Ez a 22-es csapdája confused_smile.gif ! Ugyanakkor nem egyszer hallottam már, hogy rövid időn belül bezárt egy étterem, mert a tulajdonos főként az egészséges ételekre helyezte a hangsúlyt, és minimális volt iránta kereslet. Pedig pár száz forint volt a különbség a reform ételek és a hagyományos között. Sajna ez a szomorú valóság sad_smile.gif , de azért bízom benne, hogy egyszer még az étteremben is ehetek teljes kiőrlésű lisztből készült pizzát, fő az optimizmus regular_smile.gif Lányok! Ti ezt hogyan oldjátok meg a kosztolást, ha vendéglátó egységbe/vendégségbe "kényszerültök"??? Betty

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

teljes kiőrlésű pizza

Szia Viki,

A marzano olasz pizzázóban 3 féle feltétes teljes kiőrlésű pizza van és szerintem isteni. A körúton meg nyílt egy bio salátás, bár ott még nem ettem.

Helyette inkább megcsináltam a: fetás, mozzarellás, madársalis, ruccolás, jégsalis, california paprikás, paris, új hagymás salátát és rá méz, balzsamecet, oliva, mustár öntetetet. És sütöttem hozzá rozmaringos, fokhagymás venyigére feltekert kenyeret.

Tünde

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Reformpizza étteremben!

Nekem van egy kedvenc pizzériám Szegeden, ahol lehet rendelni teljes kiőrlésű lisztből készült pizzát. Ha tehetem, oda irányítom a társaságot, és szólok a pincérnek, hogy "Norbi sonka" helyett inkább extra adag paradicsomkarikát kérek a tetejére. Fura, de dicséretes, hogy itt az Alföld tengersík vidékin nem szokás műsajtot használni vendéglátó egységekben...

Értékelés: Nincs

És ami mindebből kimaradt...

Szia Viki!

 

Érezd Magad boldognak, amiért nem tudod, egyes vendéglátóhelyeken mit etetnek veled...

Én épp' ezért évek óta nem eszem semmiféle vendéglátóipari egységben, és okosabbat Neked sem tudok javasolni.

 

További szépeket

grid

Értékelés: Nincs

Attól függ...

Kedves Akkormegmi!

 

Teljesen igazad van, ha kevés pénzed van és ragaszkodsz azokhoz az ételekhez, amelyek elkészítéséhez csak a mesterséges hozzávalókra van pénzed, akkor valóban nem megoldható. De a fenti állításom nem vonatkozott mindkét előbbi feltétel teljesülésére. Azaz, ha nem tudsz változtatni azon, hogy mennyi pénzből kell gazdálkodj, akkor próbálj meg azon, hogy mit eszel, mit kensz magadra. Ez utóbbi kizárólag rajtad múlik.

Tisztában vagyok azzal, hogy ehhez sokak számára segítség kell ötletek, tippek terén, amit meg is próbálunk teljesíteni folyamatosan (lásd példaként a boszorkánykonyhát, amelyet folyamatosan fejlesztünk, és lesz más forrás is mellette idővel, de keresgélve a hozzászólások között is vannak filléres tippek). Hidd el, vannak rá példák, hogy emberek az Általad említettnél kevesebb pénzből tudták fenntartani magukat városban, egészséges étrenddel.

 

Sok sikert

grid

Értékelés: Nincs

Annyi olvasni és tanulni való

Annyi olvasni és tanulni való van itt Grid, a boszorkánykonyhába még be se néztem. Bár már lassan így sem merek se enni, se magamra kenni semmit blink.gif Köszönöm! wave.gif

Értékelés: Nincs
Beáta's picture

Akkormegmi-nek!

Kedves Akkormegmi! Kevés pénzből is lehet egészségesen élni! Én sem élek havonta sokkal több pénzből mint amit Te említettél és mégis meg tudom azt oldani, hogy egészséges ételeket egyek! Szerintem az a legfontosabb dolog, hogy ha otthon nincs kert akkor járj piacra és ne a hiper meg szupermarketekből vásárold meg a zöldséget meg gyümölcsöt! Elképesztő, hogy mennyivel olcsóbb a piacon minden mint pl a Tesco-ban! Aztán Én a városban felkerestem az összes fellelhető gyógy és bio boltot és már nagyjából tudom mit hol érdemesebb venni, hol az olcsóbb. Most még elég jó áron lehet venni paprikát paradicsomot, körtét, őszibarackot... stb. ebből szépen lehet venni többet is, és akkor megpucolva betenni a fagyasztóba és télen sok finomságot készíteni belőle! Én falun élek és itt a falubeliek is szoktak árulni zöldséget gyümölcsöt ugyancsak jó áron. Meg ugye ha valaki egészségesen étkezik akkor egy csomó dolgot nem vesz meg. Gondolok itt csoki, cukorka, nyalóka, felvágott, különféle leveskockák, pörkölt kockák, melegszendvicskrém, péksütemények, ropogtatnivalók...stb. Akkor ezt a pénzt már rögtön lehet fordítani valami sokkal egészségesebbre. Azt javaslom gondolkozz el azon, hogyy mi van most az életedben amiről könnyedén le tudsz mondani és nem is szükséges az egészséges életmódodhoz és meglátod rögtön mennyi pénz marad egészséges dolgokra! Szoktam figyelni egyesek mit vásárolnak a boltba. Hát elképesztő mennyi hülyeségre költenek pénzt! Pl minek a gyereknek az a csuda egészséges tejszelet ami ki tudja milyen tejből van sok E vitaminnal dúsítva ahelyett hogy otthon sütnének neki valami egyszerű és gyorsan elkészíthető finomságot, amiből nem csak egyszer tud enni!? Minek vesznek az emberek leveskockát, pörkölt kockát? Hát egy igazi magyar háziasszony nem tud megfőzni egy jó húslevest vagy pörköltet az urának ezek nélkül is?! És ezt még ragozhatnám! Na mindegy az a lényeg, hogy Te már jó úton haladsz és ne is térj le róla! Csak okosan, ügyesen és sok fantáziával állj hozzá. Mert bátran állíthatom, hogy az egszséges életmóddal nem kell lemondani semmi finomról, sőt még egy csomó új ízzel is megismerkedhetsz amiről álmodban sem gondolnád, hogy létezik és mennyire finom! Kellemes tanulgatást és sok kitartást! Üdv! Beáta

Értékelés: Nincs

Heuréka!

Kedves Beáta! Megvilágosultam a hozzászólásodtól! lightbulb.gif Eddig is tudtam, hogy milyen hülyék az emberek, velem együtt! Én is rengeteg fajtársammal együtt hiper-szupermarketekbe járok vásárolni, mert ott mindent meg lehet kapni egy helyen és jó áron, a minőség az más tészta. Pedig itt a piac. Imádok piacra járni, de nem teszem, csak vágyakozom, hogy de szeretnék piacra járni! Tudom, nem kell comment slap.gif Nos, odáig OK, hogy Párocskámmal megbeszélem, hogy innentől kezdve nem Tesco, hanem piac! Ez nem lesz nehéz, de ez már politikai és egyéb téma, nem idevaló. Na de átszoktatni Őt is az egészséges étkezésre, hát... doubt.gif A magam részéről a husi az, amiről nem vagyok hajlandó lemondani, de más mindenről igen. A piacon kapható mindenféle finomságok rendben. A bioboltok is már felfedezve. De hogy az ott kapható mindenfélékkel, magvak, csírák, stb...mit lehet kezdeni, ez részemről még visszavan. Igen, jó úton járok, első lépésként, ami az egészséges életmód egyik legfontosabb része, megint megpróbálok leszokni a cigiről. Az elhatározás már megvan, de... devil_smile.gif Köszönöm a bíztatást, minden jót! kiss.gifwave.gif Üdv! Mónika

Értékelés: Nincs
Zita's picture

dohányzás

Kedves akkormegmi! Én is kitartást kívánok a leszokáshoz. Jómagam 5 éve vagyok füstmentes és szerencsére azok közé tartozom akiknek sikerült megutálniuk a cigarettát. Ha nincs a betegségem lehet, hogy a mai napig dohányzom, de miután kitapintottam a csomót a nyakamon, arra gondoltam, ha nagy a baj ezzel ne rontsak még rajta, ha nincs baj akkor csak nyertem vele. A legrosszabb a bűntudat tud lenni, amikor tudod, hogyha leteszed akkor mennyi betegséget meg lehet előzni ennek ellenére mégsem teszed no.gif és beteg leszel, hát az szörnyű. A milettvolnaha érzés... ha időben leteszem.. stb.doubt: Életem egyik legjobb döntése volt, hogy leraktam yes.gif Zita

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Akkormegmi hajrá!

Szia Mónika!

Én sem túl régóta kezdtem el a táplálkozásunk megreformálását, ezért gondoltam, leírom Neked a friss élményeimet, illetve, hogy nekem mi segített.

Első lépésként - talán furcsán hangzik - kitakarítottam a konyhát, kamrát, mert tudjuk, a zseni átlát a káoszon, de sajna én nem vagyok zseni és kell a rend ahhoz, hogy az agyamban, érzéseimben is rendet tudjak tenni. Plusz ha tudom, mi hol van, hova nyúljak, mit keressek, hamarabb nekiállok készíteni valami igazán egészségeset. Persze, azoknak ez nem téma, akiknél mindig, minden körülmények között helyén van minden fűszer, liszt, gabona... Sajna én elég rendetlen háziasszony vagyok, sütésért, főzésért sem rajongok túlságosan.

Második lépésként készítettem egy sablont, egy tervet. Mert terv az kell, ha nem akarok elcsúszni a banánhéjon, és éhségemben befalni az első kezembe kerülő péksüteményt vagy akármit.

Elhatároztam, hogy reggelire valami laktatóbb gyümölcsöt eszem, pl. banánt, szőlőt...vagy akármit, ami itthon van. Délelőtt megintcsak gyümit, vagy ha éhes vagyok, akkor teljes kiőrlésű kenyérből szendvicset sok-sok zöldséggel, csírával. Ebédre mindig lesz egy adag salátaalap (bármilyen zöldségkeverék), ehhez társítok valami laktatóbb dolgot: vörös lencsét (nagyon hamar kész van), szárazbabot, durvára tört diót, szójabab csírát, héjában főtt krumplit, barna rizst, kölest...vagy bármilyen gabonát. Vagy főzök egy zöldséglevest. Délután szintén gyümölcs, vagy nyers zöldség, amit elrágcsálhatok, vacsora ugyanaz, mint az ebéd. Tudom, te a húst nem iktatod ki, én nem vagyok oda érte, néha, szülőknél megeszem. Persze, ki lehet találni mást is: rakott zöldségeket egészséges módon, zöldség pörkölteket, lecsót, paradicsomos tésztát teljes kiőrlésű tésztával, nyers paradicsomszósszal... Én törekszem arra is, hogy minél több nyers kaja szerepeljen a menüben.

Ja, van ám nekem is egy mumusom! A kávé! Imádom! Igaz, már csak zabtejszínnel, BiOrganik nádcukorral, de úgy se kéne... Erről még nem mondtam le.

Neked kell eldönteni, hogy mennyit vállalsz be, mennyire fokozatosan szeretnél átállni, de terv szerintem kell egyénre szabottan.

Ja, és még fontos szerintem, hogy mindig tudatosan, előre vásárolj be a következő 2-3 napra. Mindig legyen otthon zöldség, gyümölcs, barna rizs, lencse, esetleg teljes kiőrlésű kenyér (én ezt magam sütöm kenyérsütő géppel).

Nem okoskodni akarok, csak nekem még friss az élmény, hátha tudok segíteni valamit...

Sikeres változtatást!

Melinda

Értékelés: Nincs
Beáta's picture

Kedves Akkormegmi

Kedves Mónika! Na erre mondják minden az agyban dől el! Én 8 évig dohányoztam az utolsó években már szinte ettem a cigit! Szóval tudom milyen érzés a dohányzás utáni vágy! De letettem már négy éve és olyan jól megvagyok nélküle, hogy csuda! Valahol olvastam azt, hogy a nők ha elmennek valahová órákig képesek a tükör előtt szépítkezni meg illatosítni magukat, aztán az eredmény egy csinos illatos nő. És mindent elrontanak amikor a szájukba veszik azt az undorító bűzrudat! Szerintem ezen érdemes elgondolkodni! Persze ez csak egy picike ok a dohányzás abbahagyása mellett! Én is úgy vagyok vele, hogy ok az édességről minden gond nélkül lemondtam (néha-néha sütök csak sütit, mézzel) de a husiról nem tudok lemondani! De mostanában azt veszem észre hogyha választhatok a hús között meg valami jó kis zöldséges kaja között akkor a zöldségeset akarom, sőt pl. a pörköltnek még a gondolatától is egyenesen rosszul vagyok! Szerintem ez mind az egészséges életmód eredménye! Szép estét! Beáta

Értékelés: Nincs

dohányzás nélkül végleg

Kedves Beáta! Csak gratulálni tudok a leszokásodhoz clap2.gif Én már többször is letettem, de mindig visszaszoktam. Nekem a letételénél még nehezebb a nem visszaszokás, amihez elég 1 slukk is. Jött egy stresszesebb időszak és megint hozzányúltam. A stresszt nem tudom még megfelelően kezelni hmmm.gif Azt már én is észrevettem magamon, hogy vannak dolgok, amiket nem kíván a szervezetem, ilyen például a tej, de ez nálam még nem az egészséges életmód eredménye. Köszi a bíztatást, szép napot! wave.gif Üdv: Mónika

Értékelés: Nincs

Mónikának még egy apróság

Szia Mónika!

 

Nem biztos, hogy benned van a hiba, ha nehezen kezeled a stresszt. A stresszkezeléshez testi szinten ugyanis igen nagy mennyiségű thiamin-ra (B-1 vitamin) van szüksége a szervezetnek, ahhoz pedig megfelelő mennyiségű és minőségű C-vitaminra és szerves kálciumra, amihez... és folytathatnám a sort, amíg van hely a képernyőn.

Amiért egyáltalán elkezdtem leírni a sort, az azért van, mert épp a sor elején, azaz a fent felsorolt anyagokból nagyon kevés jut a szervezetnek ,,hagyományos'' táplálkozás mellett, ami meg jut, az meg nem biztos, hogy hasznosulni is képes (például bizonyos élelmiszeripari adalékok, ,,rossz szokások'' lehetetlenné teszik a thiamin felszívódását, ami azután vízoldékony lévén a vizelettel távozik anélkül, hogy bármit is tett volna értünk).

Simán elképzelhető, hogy az életmódváltás hamar lehetővé teszi, hogy ideiglenes segítséggel (mint például a No Stress) át tudd vészelni a nehéz időszakokat. Senki nem mondja, hogy ilyenek nem léteznek, vagy nem kéne lelkileg megérintsen egy közeli tragédia. Ez teljesen normális. Ami nem az, hogy a cigihez kell nyúlj, hogy átevezz rajtuk. Érdemes lenne ezen is elgondolkozz.

Sajnos senki nem léphet helyetted. Amit tenni tudunk, az az, hogy melletted állunk és megosztjuk a tapasztalatainkat, illetve tanácsokkal, tippekkel látunk el.

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs
Hunny's picture

Akkormegmi-nek leszokáshoz tipp

Szia Akkormegmi! regular_smile.gif (Nagyon tetszik a neved teeth_smile.gif )

Mint a többiek is mondták, a cigiről való leszokás az agyban dől el, először ott kell nagyon erősen elhatároznod, hogy ezt akarod. Nemrég olvastam agykontroll könyvet, amiben erről is volt szó és nekem nagyon megtetszett a módszer. Biztos meg van az az időpont, mikor a nap első szálját elszívod. Na ezt az alkalmat hagyd ki, és a következő 1 órát is! A nap többi részében ugyan úgy szívhatod mint eddig. Mikor eljutottál oda, hogy abban az egy órában nem is kívánod, akkor ezt az időt növeld 2 órára, majd ha akkor se kell már akkor 3 órára... És így szép lassan eljutsz oda, hogy egész nap nem fog kelleni regular_smile.gif Szerintem egy jó kis módszer lehet ez. Remélem érthetően írtam le teeth_smile.gif

Sikeres leszokást!

Hunny

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Dohányzásról leszokás

Engem 7 éve az motivált,hogy egy kozmetikus azt mondta nekem,ha 25 éves kormig abbahagyom a dohányzást,még tud regenerálódni a bőröm!Később nagyon nehéz lesz eltüntetni a nyomait!Na,nekem ez ütött!Nagyon hiú vagyok! rolleyes.gif Megfigyeltem egy-két 40-es,50-es nőt,aki dohányzik...hát ez is segített! Október 22-én volt a 25.szülinapom és szeptember 16-án reggel felébredtem és úgy gondoltam többet nem gyújtok rá!Másfél évig a szemem előtt a polcon ott hevert a kedvenc cigim,amiből előtte napi 1 dobozzal pippantottam!Csakazért sem raktam el!Őszintén szólva ez idő alatt,majd megevett a fene egy slukkért,de nem...! Azt mondtam magamnak:-Basszus,ha már eddig kibírtad...ne legyél tutyi-mutyi!Ha mega akarod adni az esélyt magadnak,hogy méltósággal öregedj meg,most kell elkezdeni!- És meggyőztem magam! clap.gif Leszokásom 3.évétől havi egy szál jó minőségű szivar becsúszott,de már 2 éve azt sem bírom! Így utólag átgondolva,megérte a kitartásom! Úgyhogy hajrá Akkormegmi!Érdemes mérlegelni,hogy mit nyerhetsz és mit veszíthetsz! Szurkolunk Neked! thumbsup.gif

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Dohányzásról leszokás

Senkit nem akarok elkeseríteni, de szerintem a dohányzásról igazán nem lehet leszokni. Én 4 éve tettem le, azóta egy szálat sem szívtam. Soha nem voltam "igazi" dohányos, kb. 1 hét alatt fogyott el 1 dobozzal. Viszont amikor stressz ér, még mindig nagyon nagy a kísértés. Csak az akaraterőmön múlik, hogy ne gyújtsak rá, és az az érzés, hogy már ennyi ideje képes voltam megállni. Annakidején azért tettem le egyik napról a másikra, mert nem bírtam felmenni a lépcsőn anélkül, hogy meg ne "fulladjak", és 5 perc után leestem a taposógépről. No és egy fúvóshangszeren játszó embernek ez épp elég volt! Csak akarat kérdése!!!

Értékelés: Nincs

Motiváció

Szia Fürtös! Neked is gratulálok a leszokáshoz, nagyon szép csajszi vagy, megértem a hiúságodat wink_smile.gif A 25-ön már egy kicsit túlvagyok, már a 40-esek közé tartozom és több mindennel próbáltam már győzködni magam, de eddig semmi nem vezetett eredményre angry_smile.gif 1 hete, hogy kiderült, Édesapám rákos, az első orvos az első vizsgálatnál megmondta, hogy készüljünk fel rá, hogy ez el fogja vinni...Ezt az érzést még soha nem éltem át, valami iszonyat...És ezért döntöttem úgy, hogy leteszem. Mert nem mindegy, hogy a gyerekeim mikor fogják azt érezni, amit most én, 10, vagy 30 év múlva, és az sem mindegy, milyen körülmények között megy el az ember, kínok kínja közt, vagy szép csendben... Úgyhogy most ezzel győzködöm magam. Köszönöm a szurkolást, észben tartom! winkkiss.gifwave.gif

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Akkormegmi apuja...

Csak arra szeretnék reagálni, hogy ha az első orvos az első vizsgálatnál azt mondta, hogy... az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy... Ugye érted... ez most az ő döntésén múlik leginkább, és rengeteg "csodát" láttunk már ilyen esetekben... Szóval csak azt akarom mondani hogy mi veled vagyunk, nem vagy egyedül, bármikor segítségre vagy támogatásra, pár jó szóra van szükséged, írj nyugodtan! heartbeat.gif

Értékelés: Nincs

Rák

Igazából a rákra is tudnék javasolni Természet adta jóságot, ha szeretnéd, de semmiképp sem akarom, hogy tolakodónak vegyél! Egy lehetőség...

Amit viszont szeretnék elmondani, az a nagymamám története (ezért is gyűlölöm a cigarettát és sajnos ez ügyben tudok bunfordi is lenni...).

Szóval 18 évesen ment hozzá a nagyapámhoz, akit imádott és a nagyapám is őt. Érden, egy pici szoba-konyhás házban laktak, ahol a nagyapám édesanyja is lakott...sajnos a szegénység és a túlzott anyai-fiúi kötődés miatt a dédnagyanyám is velük aludt egy szobában és megleheteősen féltékeny volt az én szép és dolgos nagymamámra. Ennek időnként hangot is adott...Nagymamám, hogy csökkentse az összetűzések számát, ilyenkor kirohant és sajnos a cigihez nyúlt, amit addig ki nem állhatott!

A nagyapám vadász és mint minden ilyen foglakozást űző úriember, a sikeres vadászatok alkalmával ünnepeltek...ilyenkor picit több csúszik le a kelleténél, amitől ő nagyon barátságos is lett, viszont az anyja képes volt őt mégis felhergelni, ha hazaért és ilyenkor elcsattant egy pofon...a második után a nagyanyám elköltözött Pestre anyával... És mivel a szívében csak egy embernek tartott fenn helyet, egész életét megkeseredve élte...ebben a bagó hű társa lett, ébredéstől lefekvésig, még az ágyban is...

Majd amikor kiderült, hogy várandós vagyok az első babámmal, a nagymamámról is kiderült, hogy tüdőrákos...Az esküvőnket még megérte, de az unokája születését már nem...el akart menni...az utolsó percig dohányzott...

Nekem pedig fáj, hogy igazán a bagón kívül semmi nem tudta boldoggá tenni, pedig közvetlen a szomszédunkban élt, folyamatosan látogattuk, naponta többször is...

Hát ennyi. Hogy mi a tanúlság? Talán az akarat és a változásra való készség...hogy másképp lássuk az életet...sok a tragédia körülöttünk, ha mind így hat ránk, mi is rámehetünk...pedig mindig vannak, akiknek fontosak vagyunk, akik szeretnek...és ha már nem lesz kit szeretniük???....

Berni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Fürtös's picture

Re-Akkormegmi

Köszönöm a bókot! rolleyes.gif Gondoltál esetleg arra,hogy Valiéktól kérsz segítséget Édesapád betegségét illetően?Ameddig Ő nem adja fel,van remény!A legjobbakat kívánom!

Értékelés: Nincs

Akkormegmi-nek és aki el akarja dobni a cigit segítség

Ha meg van benned az elhatározás, hogy szeretnéd letenni, az elvonási tüneteket nagyon szépen lehet enyhíteni biorezonanciával! 1-2 kezelés és kész is!

A steresszre, pedig No Stressz "leszaromtabletta"! Már sokaknak bevált !

Berni

Értékelés: Nincs

No Stressz

Szia Berni! Az elvonási tünetek enyhítésével már többféle módon próbálkoztam, a biorezonanciával kétszer is. Most a Kudzu lesz letesztelve, épp ma jött meg csomagban, úgyhogy holnap már nem szívhatom rolleyes.gif Te nyilván soha nem voltál függő, mert épp ezt írtam, nem a leszokás a nehezebb, hanem a nem visszaszokás. A leszaromtablettáról annyit, hogy tényleg hatásos, én is tapasztalom, de mindenre azért nem elég. Most pl. egy nagyon közeli hozzátartozóm hamarosan bekövetkező örökre nyugovóra térésével kell megbírkóznom. Ezt nem lehet csak úgy leszarni...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

"Leszarom" tabletta létezik

No Stress a neve, és kiválóan lehet alkalmazni elvonási tüneteknél, lelki traumáknál, és túl stresszes életvitel esetén! Ez egy színtiszta gyógynövény tartalmú készítmény, és bizonyos esetekben az antidepresszánsok is kiválthatóak vele.

Értékelés: Nincs

termékforgalmazás nélkül

Igen, Vali, köszönöm, de aki nem akar termékforgalmazással foglalkozni, nem biztos, hogy ki tudja szorítani a költségvetéséből. Ahogy én sem.

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Akkormegmi ne így fogd fel!!!

Ne keserü lemondásként fogd fel a váltást. Persze tudom, először, ha valaki belegondol, akkor úgy jön le, hogy sok a lemondás és rágcsálahatok egész nap répát.

Én azóta alkotok csak igazán és eszek finomakat, mióta váltottam, persze meg kell tanulni, hogy mit mivel lehet kiváltani, de csak egy kis fantázia, leleményesség, turpisság kell hozzá, és még változatosabban fogsz étkezni, mint ezelőtt. Lényeg, hogy csak friss alapanyaggal dolgozz mindig, tilos a félkész, adalékozott, finomíott!

Értékelés: Nincs

Nem keserű a lemondás

Kedves Katka! Biztos rosszul fogalmaztam, hogy az jött le Neked a mondandómból, hogy keserűen mondok le bármiről. Ez csak a cigire vonatkozik, de hát a dohányos az beteg, ugye.... Már jó ideje nagyon jól elvagyok gyümölcsökön, zöldségeken és különböző magvakon (kesudió, mandula pl.), meg még ki tudja, mennyi minden van, amit lehet rágcsálgatni, de nem is tudok róluk, és a "reformkonyhához" egyáltalán nem értek, a nulláról kell indulnom. Az, hogy félkész, OK. De hogy adalékozott, finomított, még nem tudom, pontosan mit jelent. De itt lógok az oldalatokon nagyon sokat, már az is jó, hogy egyáltalán rátaláltam erre a honlapra mml.gif

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Akkor bocsánat Akkormegmi

A finomítottról szerintem Niki tudna és már írt is sok-sok bejegyzést. A napokban is volt hasonló téma Írok példákat az adalékozottra,talán úgy érthetőbb lesz, hogy hova akarok kilyukadni

Szóval vegyünk mondjuk egy Bakonyit. Lehet venni zacskós előfözött rizst, húst és Bakonyi ízü porszószt, amit csak otthon vízzel összekeversz, vagy tejjel és meg is van a Bakonyi szelet, ha "jobb minőségü" port vettél, akkor lehet leszenek benne valami gombára hasonlító izék, de nem attól lesz gombaízü a szósz, hanem a gomba aromától és nem a tejszíntől lesz krémes, hanem az állományjavítóktól, és nem a gomba levétől meg a paprikától lesz színes a szósz, hanem színezéktől.... Érted?

Na most én, attól, hogy  T. T Katka vagyok, azaz Tudatosan Táplálkozó Katka vagyok, még eszem bakonyit. Csak hála az istennek tudok bio házi disznóhúst venni, szallonát, hagymát, tejszínt, friss és nem konzerv gombát, paprikát, paradicsomot, igazi sót, frissen őrölt borsot, extra szüz olivaolajat, vagy más hidegen sajtolt olajat, esetleg libazsírt, natúr rizst és azt hiszem kész az ebéd. Nem azt mondom, hogy ez egy könnyü ebéd, de látod, lehet így is, no adalék!! Minden friss!

Vagy egy bolognai : lehet venni szupi teljes kiörlésü spagetitt, firss pipimellett lehet otthon darálni, és a szószt is meg lehet csinálni, nem kell por, csak egy kis hagyma, szalonna, répa, friss paradicsom pürésítve (ha nincs firss, akkor nyáron anyuval feldolgozzuk a paradicsomot és kis üvegekbe bespajzoljuk, majden olyan, mintha friss lenne, de mégsem adalékos), bors, kis pirospaprika, kis vörösbor, fokhagyma, friss bazsalikom, rozmaring, só és a egy kanál tejszín. És a végére egy kis parmezán, ami sajt, tényleg sajt, vagy mozarella, ami szintén sajt. Szóval így kicsit bonyolultabb, de a minőség, az ízek, illatok mindenért kárpótolnak. Szóval érted? Van benne lemondás is, de lehet így is. Nem kell a húsról sem lemondanod, bár nem vagyok híve a húst hússal evésnek, de akkor sem iktattam ki teljesen az életemből. A halat meg lehet panír és paprikás liszt nélkül is enni.... stb.... Harcsapaprikást is lehet teljes kiörlésü nokedlivel enni, a főzelékeket meg lehet marhapörkölt meg egy vekni fehér kenyér nélkül is enni. Meg lehetnek olyan napok is, amikor pihentetjük az emésztőrendszerünk. Lényeg, hogy kerüljük az adalékot, a finomítottat mindenből. Sütiket is lehet cukor nélkül, mézzel. Van mindenre megoldás És hát a minőség, amiről a sajtokkal kapcsolatban beszéltünk. Nem eszek párizsit, szalámit meg ilyen zagyvaságokat, de néha megengdek magamnak egy kis igazi serrano sonkát, ami húsból van és nem zseléből meg vízből meg maradékokból, egy jófajta sajt meg egy pohár bio bor társaságában.

Értékelés: Nincs

Köszi Katka!

Teljesen világos volt Katka, köszönöm! Sajnos a nap 24 órája is kevés lenne ahhoz, hogy visszanézzek minden dolgot itt a honlapon, ami érdekel, mert nem akarok olyan kérdéseket feltenni, amiket már 24-szer megválaszoltatok, de igyekszem behozni a lemaradást!

Értékelés: Nincs

le a műsajttal!!!

Ezt a hozzászólást átmozgattuk, itt elolvashatod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Veszélyes energiaitalok!

Sziasztok!
Először is szeretnék gratulálni mindenkinek, de főleg Valinak a Weboldalhoz, mert nagyon jó. Csak így tovább!
Higgyétek el érdemes ezen az úton haladni, mert a hit, a szeretet, a bizalom és az összefogás csodákra képes!

Energiaitalok: veszélyek

Évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az energiaitalok, a piac egyre bővül. Sokan üdítőként isszák, de a túlzott fogyasztásnak koffeinmérgezés lehet a vége. A Drug and Alcohol Dependence című folyóiratban megjelent tanulmány a Johns Hopkins Egyetem vizsgálataira támaszkodva figyelmeztet az energiaitalok veszélyeire.
– Egyes energiaitalok koffeintartalma akár a tízszerese is lehet a másikénak – mondja Roland Griffith, az egyik szerző. – Vannak olyanok, amelyek az egy Coca-Colában található mennyiség 14-szeresét tartalmazzák.

Az energiaital nem élelmiszernek, hanem táplálékkiegészítőnek számít, ezért nem vonatkoznak rá az FDA korlátozásai, s így a gyártók annyi koffeint tesznek bele, amennyit akarnak.

– Megjegyzendő – mondja a tanulmány egy másik szerzője –, hogy a vény nélkül kapható koffeintartalmú gyógyszereken kötelező feltüntetni a figyelmeztetést, míg az energiaitalokon nem.

Különösen nagy veszélyt rejt magában az a tény, hogy ezeket az italokat általában a tizenévesek és a fiatal felnőttek fogyasztják, és teljesítményfokozókként reklámozzák őket, egyeseket akár Cocaine fantázianéven is.

A koffeinmérgezésen túl veszélyes lehet az is, ha az energiaitalt alkohollal együtt issza valaki, egy vizsgálat szerint az egyetemisták 27 százaléka legalább havonta egyszer így issza.

Health Magazine
Értékelés: Nincs

Mérgező tejkészítmények a távolkeletről

Ne vegyetek semmilyen tejport, krém-, vagy tejterméket ami Kína (Hong Kong) és Taiwan-i eredetű, mert MELAMINE-t tartalmaz!

Ez egy ipari vegyszer, amiből előállítják a műanyag tányérokat, vagy deszkalapokat. A MELAMINE, ha bekerül a szervezetbe, leblokkolja a májat, vesét (a vese nem tudja feldolgozni és vesekövet csinál), és olyan kárt tesz benne, ami visszafordíthatatlan, és nagyon sok esetben halálos.

Aki pedig átvészeli (nem hal bele) annak 3 naponként vérszűrés alá kell vesse magát, hogy életben maradjon, és örök életen keresztül vesebeteg lesz, amit nem lehet egyáltalán gyógyítani.

Ma már olyan betyár világot élünk, hogy a kínai üzletemberek nem teszik rá a nevüket a termékre hogy "Made in China" = "Kínában készített", mert tudják, hogy a világ nem veszi meg a termékeiket, és ezért ők mindent megtesznek, hogy elrejtsék a származás eredetét. Inkább kódokat használnak gondolván arra, hogy az emberek nem tudják és nem fognak rájönni a termék eredetére.

A kormányok nem tesznek semmit ellene, és nem is tiltják be ezeket a termékeket, vagy legalább a fogyasztókat informálnák, arról, hogy totálkáros minden, ami a fenti felsorolt országokból dömpingben jön be.

Sok nyugati ország importálja, és ebből a (tejtermék) alapanyagból készítenek sokmindent, mint pl.: cukorkát, csokit. A süteményekben, sőt még a pizzatésztában is megtalálható. A kávéházakban a tejes kávét capuccino, stb. készíthetik melamine-t tartalmazó mérgező szemétből.

Például:

 • Az első 3 szám a bárkódból az országot mutatja, hogy a termék honnan származik.
 • Minden barkód "első 3 száma", ha ezekkel a számokkal kezdődnek, hogy 690,
   691, 692, 693, 694 és 695,  az mind "MADE IN CHINA" .
 • Azok a termékek ami 471-el kezdődnek "Made in Taiwan" .


Nekünk jogunk van ezeket tudni, de az állam ebben nem segít. Ezért résen kell legyünk, és tanítsuk egymást, hogy ne kerüljünk bajba! Tehát, ha megtanulunk néhány bárkódot, akkor mindjárt könnyebb.

Bárkódok:

 • 690 - 695-ig - Made in China .
 • 471 - Made in Taiwan
 • 00 -13 - USA & CANADA
 • 30 - 37 - FRANCE
 • 40- 44 - GERMANY
 • 49 - JAPAN
 • 50 - UK
 • 57 -Denmark
 • 64 - Finland
 • 76 - Switzerland and Liechtenstein
 • 628 - Saudi-Arabia
 • 629 - United Arab Emirates
 • 740 -745 - Central America (Közép Amerika)
 • 480 - Made in the Philippines (Fülöp szigeti).


Kérlek, küldd tovább, és nagyon vigyázz az egészségedre !!!

Üdv. mindenkit:
ifj. Balla Ferenc
Melbourne - Ausztrália

Értékelés: Nincs

Kérdések ömlesztve

Sziasztok!
Új vagyok az oldalon, egy ismerősöm hívta fel a figyelmet a honlapra, azóta minden szabadidőmet előtte töltöm. Bár régóta foglalkoztat ez a téma, és a honlap rengeteg hasznos és értékes információval szolgál, a tájékozódás még így sem egyszerű. Már sok táplálékkiegészítővel és kozmetikai szerrel próbálkoztam, azán utólag mindig olvastam, hogy ezért vagy azért nemhogy nem használnak, még ártalmasak is lehetnek. Felháborító, hogy ezeket árulják, és súlyos ezresekkel húzzák le a vásárlókat. Márkaneveket nem említek, bár jó lenne megosztani a tapasztalatokat a netezőkkel.
Most a rengeteg kérdés közül, ami felmerült bennem szeretném kérni a véleményeteket egy-két dologról, csak ömlesztve, ahogy eszembe jut.
Mit gondoltok, mi a tapasztalatotok a korall kalciumról és a Béres cseppről, tisztálkodószerek közül a Dove szappanról és a Lush termékekről.  Ezen kívül érdekel, hogy milyen testápolót, illetve gyermekek részére milyen sampont/fürdetőt és vagy szappant ajánlotok.
Ismerkedem a Neways termékekkel is, nem kizárt, hogy beregisztrálok, de előbb érdekelne, hogy ezek a termékek egyáltalán nem tartalmaznak pl. tartósítószert ill. szintetikus anyagokat? Ezt nehéz elképzelni.
Az árak bizonyos termékek esetében húzósnak tűnnek ill. úgy tűnik, hogy a beszerzésük is macerás, ezért szívesen venném, ha ajánlatok a Neways mellett megbízható, alternatív termékeket is, hogy ha egy termékre nincs éppen anyagi keret, vagy sürgősen kell, akkor legyen még mihez nyúlni.

Másik kérdés, amiről sokat olvasok, a méregtelenítés. Felnőttek esetében bőséges az információ, itt a honlapon is olvasható, de a 10 év alatti gyerekeket hogyan szabadíthatjuk meg rendszeres időközönként a felhalmozódó és eddig falhalmozódott mérgektől? (gyógyszerek, menzai kaja stb.)
Válaszotokat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gránátalmának

Kedves Gránátalma!

Köszöntünk az oldalon! :)
A sok kérdésre, amiket feltettél szinte mind-mind megvannak a válaszok az oldalon.  Kérlek, használd a keresőt... ha valamit mégsem találsz, akkor viszont ne hezitálj és írj! :)
Az árak húzosnak tűnnek - írtad. Viszont az nem szabad elfelejteni, hogy ezek koncentrátumok, roppant kevés kell belőlük, a kezedbe nyomva, vízzel kell őket felhigítani (persze itt a samponra, tusfürdőkre gondolok) ! Ha megnézed a termékek összetevőit, akkor az előkelő első helyen nem az aqua foglal helyett...

Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj...
Jó éjszakát kívánok: Niki

Értékelés: Nincs

Köröm

Kedves Vali és Lányok!

A páromnak tavaly előtt nyáron sajnos begyulladt a körömágya a lábán, és az orvosok azt javasolták, hogy le kell a körmét venni  Sajnos ez a körömágy gyulladás visszatérő nála. Azóta ugyan ez nem fordult elő, de ami igazán szörnyű, hogy utána a visszanőtt köröm szürkés színű, ami lehetséges, hogy gombát jelez? A párom nagyon ügyel a higiéniára, viszont a munkájából fakadóan sokat kell bakancsban járnia. Tudnátok esetleg segíteni? 
Rápillantanátok a következő szappanra? A minap vásároltam és nagyon jó illata van (méz + propoliszos), csak remélem, hogy az összetétele sem túlzottan gáz.. :)
Összetétel: Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Glycerin, Palm Acid, Palm Kernelate Acid, Sodium Chloride, Parfum, Honey, Propolis
Ami engem kicsit idegesít, az a 'parfum', bár elvileg natur termékről van szó (Tulasi)
Köszönettel,
Évi

Értékelés: Nincs
Nagy Gabriella's picture

Évi párjának körömgombára

Kedves Évi!

Igen, valószínű, hogy elgombásodott a körme a körömágy sérülése miatt, ezért is színeződhetett az el. Kerülni kellene a köröm nyomását, ami a leírtak alapján nem olyan egyszerű, hisz írtad, hogy munkájából adódóan sokat kell bakancsban járnia. 
Amit mégis tenni tudtok, hogy beszerzitek Ilcsi néni Gomba stopját (ilcsis kozmitól tudod csak!), vagy Eliminátorba (50 ml-be) csepegtetsz 8 csepp teafa olajat, 2 csepp levendulát és 5 csepp mentát és ezzel kezelitek a beteg részt. Egyébként a tömény teafaolaj is kiváló a problémára valamint a gapefruitmag olaj. Ezüstkolloiddal is próbálkozhattok. Csak pamut zoknit viseljen a párod! A cipőt is be lehet fújni még az eliminátoros keverékkel.
Ezek voltak a külsőleg használható dolgok, de emellett belsőleg is támogatni kellene a szervezetet, ill. a rossz gombát megszüntetni! (pl. parafree-vel: a leghatékonyabb a gombák, paraziták, és élősködők elleni harcban)
Kérlek, nézzétek át a Bőrgombák elleni kúra-t, ez a körömgombára is vonatkozik!

A szappant nyugodtan használhatod! Reméljük, a parfüm összetevő alatt a természetes illóolajokat értik!

Remélem, hasznát veszitek a tanácsok valamelyikének, valószínű hosszabb folyamat lesz, mire megoldódik a probléma, a rendszerességre figyeljetek!
 

szeretettel:
Gabi


 

Értékelés: Nincs

körömgomba

Kedves Gabi!

Nagyon köszönöm a gyors választ, van is itthon teafaolajam + grapefriutmag olajam, úgyhogy ezt majd gyorsan alkalmazhatjuk is. :)
Ezüskolloidot szándékomban volt éppen vásárolni. Szerinted az úgy működhet, hogy abba csepegtetek illóolajat? Mióta az oldalt olvasgatom Ilcsis kozmetikába járok... majd szétnézek Gomba stop ügyben...  Igen, és hát belülről is biztosan tenni kell valamit.
Még egyszer köszi,

Évi

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

körömgomba

Szia Évi!

Saját tapasztalataink alapján csak annyit szeretnék írni: ne álljatok meg a külső kezelésnél! Ha belsőleg is tisztítatok, akkor lesz tuti az eredmény és várhatóan nem tér vissza a probléma.
Nekem egy nagggggggggggyon akut körömgombám múlt el :):) a diéta és a tisztítás hatására.

Mindent bele!

Dóri

Értékelés: Nincs

körömgomba

Szia Dóri!

Légyszi írd le nekem, hogy milyen diétával és tisztítással sikerült megszabadulnod a gombától. Én évek óta szenvedek tőle (az egyik lábkörmöm olyan), de nagyon makacs, nem akar múlni, pedig én is próbáltam teafával, grapefruitmag olajjal és ecetes borogatással is. Valamit javult,de nem múlik :(

Előre is nagyon köszi a válaszod!

Anita

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Nagy Gabriella's picture

 Évi, az ezüskolloidot

 Évi, az ezüskolloidot csak magában alkalmazd! Abba ne tégy semmit!  

Értékelés: Nincs

étrendkiegészítők + tisztálkodószerek

Odáig már eljutottam, hogy a táplálékunkban nincs benne mindaz, amire a szervezetnek szüksége lenne,  - még kiegyensúlyozott, nagyjából egészséges étrend esetén sem, - de vajon mit érdemes szedni? Sokat olvastam arról, hogy a szintetikus vitaminok, szervetlen ásványi anyagok nem hasznosulnak a szervezetben, sőt még károkat is okoznak a kiválasztott méreganyagok által. Szívesen fogadok tapasztalatokat, tippeket, mit érdemes szedni felnőttnek-gyereknek egyaránt. Úgyanúgy érdekelnek a javasolt tisztálkodószerek felnőttnek gyereknek. Már semmiben nem bízom meg, de tisztálkodni is csak kell.

Értékelés: Nincs

Horvzsaninak "Hogyan éljünk tisztán?"

Úgy érzem, új vagy még az oldalon, köszöntünk szeretettel! :)

Minden minket körülvevő dolognál egy fontos szempontot vegyél figyelembe: mik az összetevői! Ha ezek organikus eredetűek és nincs mellettük vivőanyagnak mérgező dolog, akkor bízhatsz benne! Ez érvényes a táplálékkiegészítőktől a kozmetikumokon át az élelmiszerekig!
Nekem még a mosószerem is élő enzimeket tartalmaz és illatosításhoz is csak 100%-os illóolajakat használok.

Van egy-két megbízható márka, ezekről sokat olvashatsz az oldalon. amire szükségünk van: kozmetikumok, tisztítószerek, táplálékkiegészítők babáknak (Supra Kids) és felnőtteknek (Supra Live stb.) egyaránt.
Javaslom, hogy nézz még szét a boszorkánykonyhában is, ott is találsz egy csomó hasznos receptet!
És persze ha van még kérdésed, írj nyugodtan, akár magánban is!

Berni

Értékelés: Nincs

Elemzés

 Szia Berni!

Pár termékkel kapcsolatosan szeretnék segítséget kérni. Az általad is említett cégek közül valók. Előre is köszönöm, ha időt pazarolsz rám. 

Deo:aqua, cellulose, glyceryl caprylate, zinc ricinoleate, zinc oxide, glycerin, xanthan gum, simmondsia chinensis oil, hydrogenated palm glycerides, calendula officinalis extract,hamamelis virginiana water,hydrogenated lecithin, caprylic/capric triglyceride, parfum, citral, citronellol,eugenol, farnesol, geraniol, limonene, linalool, benzyl alcohol, benzyl benzoate, coumarin.

Babaápolókrém: aqua, glycine soya oil, alcohol, glycerin, butyrospermum parkii butter, cetearyl alcohol, myristyl alcohol, caprylic/cpric triglyceride, clyceryl stearate citrate, cera alba, xanthan gum, bellis perennis extract,  chamomilla recutita extract, calendula officinalis extract, arnica montana extract, simmondsia chinensis oil, canola oil, tocopherol, ascorbyl palmitate, parfum, benzyl alcohol, benzyl benzoate, citral, courmarin, citronellol, eugenol, farnesol, geraniol, limonene, linallol.

Sminkeltávolító balzsam: aqua, alcohol, cera alba, glyceryl stearate citrate, lauryl glucoside, glycine soja oil, elaeis guineensis oil, sorbitan stearate, simmondia chinensis seed oil, butyrospermum parkii butter, euphrasia officinalis extract,calendula officinalis flower extract, xantan gum, sucrose cocoate, glycerin, sodium citrate, citric acid, lecithin,ascorbyl palmitate, tocoferol, hydrogenated palm glycerides citrate, parfum, limonene, linalool, citral.

Bízom benne, hogy sikerült hibátlanul bepötyögnöm, mert annyira apró betűkkel nyomtatják, nehogy valakinek elolvasni támadjon kedve .
Mégegyszer köszönöm, ha sikerül elemezned.

Melinda

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Melinda72 - zöldet kaptak a termékeid

Hazsnálad őket nyugodtan :)

Értékelés: Nincs

Termékelemzés

 Szia Katka!

Bocsi, ha rossz helyre ill. névre küldök kérést-kérdést, de még kezdő vagyok. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Megnyugodtam, vásárolhatok barátságos áron pár tiszta terméket.
Köszi mégegyszer!
Melinda

Értékelés: Nincs

Véleménykérés termékkről

Kedves Berni

Szeretném a véleményedet kérdezni a J....s babaápolási termékekről, az A...y mosószeréről és az indiai mosódióról, illetve egy testápolóról, amit nemrég találtam egy bioboltban, de számomra ismeretlen márka: Water Stearic Acid, isopropyl myristate, cetyl alcohol, propylene glycol, fragrance, dimethicone, trithanolamine, dead sea minerals, glyceryl stearate, methylparaben, imidazolidinyl urea.

Értékelés: Nincs

Horvzsani termékei

Hát a J..s úgy kuka, ahogy van, full kőolaj és ráadásul perben állnak emberi élet veszélyeztetése miatt...no comment...
Az A...y mosószere nem rossz, ha van ilyened, használd el nyugodtan, de amikor elemeztem, mert nekünk is volt, annyira nem volt tiszta...
A mosódiót én is használtam, nem rossz, de az én  Rosszcsontjaim által művelt foltokat sajna nem szedte ki...

Ez a testápoló nagyon gáz, kivastagítottam!

Berni

Értékelés: Nincs

Szia Berni! Köszönöm a

Szia Berni!

Köszönöm a gyors választ. Igen, új vagyok még az oldalon, sokat olvasgatom, nagyon sok rajta a hasznos infó, de még jó sok órát el kell itt töltenem, hogy átlássam a teljes palettát. Kozmetikai szerekben nemrég átálltam a Hauschkára és elégedett vagyok vele, de minden más területen kezdőként tapogatózom, így sok kérdésem van még. Az organikus eredetű összetevők kiszűrése, és pláne a mérgező vivőanyagok megállapítása, hát ... nem a szakterületem.
Ha van időd ezekre válaszolni, szívesen veszem.
Előre is köszönöm, és további szép napot kívánok!


Értékelés: Nincs

Kedves Horvzsani, állok

Kedves Horvzsani, állok rendelkezésedre!
Jó olvasgatást!

Berni

Értékelés: Nincs

hidegen is kenhető vajak

Sziasztok!

Mi a véleményetek a "hidegen is kenhető" vajakról? Szimplán csak valami finomabb, jobb minőségű tejszínből készülnek, vagy lehet bennük valami adalékanyag, amit nem muszáj ráírni a csomagolásra? Anyukámat szeretném átszoktatni a Delmáról... :P
Köszi!
Adrica

Értékelés: Nincs

vaj

Mi President márkájú 100% tejszínből készült vajat használunk. Pár percig kint kell hagyni, vagy a kenyérre vékony szeleteket tenni, és pár perc elteltével már kenhető is. Annyit érdemes várni. Hidegen kenhető, nem kezelt vaj szerintem nincs.

Értékelés: Nincs

Adricának vajról

Adrica,
miért nem próbáljátok ki a házi vajat? Jobb piacokon be lehet szerezni. (XI. ker. Fehérvári Úti piaco pl.) Vagy az olivaolajat, bár tudom, arra néha nehéz rávenni a szülőket. Pedig piritóson isteni!
Kati

Értékelés: Nincs

vaj

Szia Kati!

Hát az a helyzet, hogy a Fehérvári úti piactól kicsit messze lakunk, Győr közelében... :P De azért nagyon köszi, majd a pestiek segítségét ki fogom használni, januárban költözöm Pestre, és gőzöm sincs, mit hol fogok beszerezni... Én a múltkor Lurpark márkájú ír vajat vittem haza. Nekem megfelel egyébként, hogy várni kell a vajjal, de azt már nem nézhettem, hogy anyukám ezért vegyen margarint, mert reggelente "nincs ideje" kivárni, míg a vaj kienged... Úgyhogy remélem, azért jók ezek a vajak is.
Üdv!
Adrica

Értékelés: Nincs

kenhető vajak

Adrica!
Van egy jó módszer arra, hogy a vaj puha is legyen és ne is romoljon meg, mi így tároljuk: ha a vaj szobahőmérsékleten van, nagyon hamar megromlik, viszont ha víz alatt van, akkor nem avasodik meg.
Vásárokban lehet direkt erre a célra kapni egy kerámia edényt, amibe beleteszed a vajat, majd a tálat felöntöd vízzel. Így a vaj a víz alatt friss marad. De ugyanilyen jó megoldás, ha egy sima tálkába vagy nagyobb bögrébe teszed vízbe, lényeg, hogy a víz ellepje. És ezt nem kell a hűtőbe tenni, lehet elöl, mindig kéznél a puha, kenhető vaj.
Viki

Értékelés: Nincs

vaj

Szia Adrica!

Ennek a vajnak nincs furcsa mellékíze? Én Presidentet vettem, de elég fura íze van.

Köszi.

Györgyi

Értékelés: Nincs

Györgyinek vaj

Szia Györgyi!

Nem, nagyon finom és krémes, nemcsak könnyebb kenni, hanem jobban is ízlik, mint a "rendes" vaj. Meg persze drágább is... Ezek után tényleg remélem, hogy jogosan gondolom, hogy attól, hogy jobb minőségű :)
Szép estét!
Adrica

Értékelés: Nincs

biovaj??

Miért nem vesztek inkább biovajat???? Nem hiszem, hogy drágább lenne, mint a president vagy a lurpak.
  és lehet már minden nagyobb boltban kapni(Spar-ban biztos). Akkor nem kell találgatni, mi van benne :-)

Orsi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

még mindig vaj

Sziasztok!

Orsinak igaza van!!! Vagy vegyetek biovajat, vagy őstermelőtől szerezzétek be!!!
Adrica! Merre fogsz élni januártól? Bp. mely részén?

Különben én nem teszem be a vajat a hűtőbe, hanem egy kisebb mennyiség mindig kint pihen a konyhapulton (persze a többi a hűtőben)... így mindig kenhető az állaga, és nem is romlik meg.

President és Lurpak... no, ha majd legközelebb  osonok az "osan"ba vagy "tecsó"ba, megnézem, hogy miket is írtak a dobozukra...

Szép estét, Niki


Értékelés: Nincs

összekevertem a vajakat

Bocsi, nem Lurparkunk van, hanem Kerrygold, összekevertem!

Értékelés: Nincs

Niki, azt én is szeretném tudni...

...mármint hogy hol fogok élni januártól! :P
Majd mostanában állunk neki albit keresni, remélem találunk valami jót, kicsit félek, hogy mi lesz, ha nem... :S Valahol Óbudán, Bécsi út környékén lenne jó valamit kitalálni, az közel lenne mindkettőnk sulijához.
Majd ha már megvan, írok ;)
u.i.: ha valakinek van kiadó egyszobás garzonja, szóljon, lehet hogy érdekel :P
Adrica

Értékelés: Nincs

ismét vaj

Sziasztok!

A President dobozán az van, hogy kenhető vaj, adalékanyagok nélkül, összetevők: pasztőrözött édestejszín, só (van só nélküli is).

Én próbáltam a biovajat is, pár évvel ezelőtt, amikor elkezdtem hozzátáplálni a nagyobbik fiamat, de nekem sajnos annak se jött be az íze. Lehet, hogy velem van a baj. De azért nem adom fel, megkeresem a megfelelőt! :)

Györgyi

Értékelés: Nincs

Kritika

Egyetlenegy baj van itt! Véleményem szerint az, hogy a legtöbb esetben a "mit egyen helyette" sem ajánlatos emberi fogyasztásra. (pulykamellsonka, vajkaramella, medvecukor, friss pékáru vagy cukrászsütemény, ízesített ásványvíz... )  Nekem az az álláspontom, hogy ha az embernek a saját egészsége a tét, akkor ne a Men's Health-ből tájékozódjon, amit ugyanaz az ipar áraszt el fizetett és burkolt reklámokkal, mint ami elárasztja a polcainkat mérgező "élelmiszerekkel"!!!
Egyetlen pozitívumot viszont tudok mondani:
Az ajánlott élelmiszerek az egészség felé vezető skálán feljeb találhatóak, mint a kritizált élelmiszerek, de még mindig messze-messze az egészségesnek nevezhető vonal alatt. Köszönöm, hogy mindezt elolvasta.

Értékelés: Nincs

válasz a kritikára

Kedves Gymester!
Amikor beküldtem a cikket Valiéknak én is megjegyeztem, hogy nem tökéletes, hoszen azalternatívák is erősen megkérdőjelezhetők néhol.
A cikket természetesen nem az egészséges életmódban jártasaknak szántuk, hanem a nagyon kezdőknek. Nekik még ez is segít véleményem szerint ahhoz, hogy elkezdjen felnyílni a szemük. A többit meg minden bizonnyal az oldalon megtalálják.
Kati

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel